PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór E-M5 czy E-M1

wm23
19.02.20, 14:30
Cześć,
Potrzebuję zmienić korpus (dotychczas był Panasonic DMC-G3) i wybór padł na E-M5 albo E-M1 (oba aparaty pierwsze wersje - mówimy o mocno średnim budżecie ;) )

Czy jest jakiś powód żeby brać E-M1 ? E-M5 podoba mi się ze względu na wielkość ale boję się że przeoczyłem jakąś cechę i będę sobie potem pluł w brodę że mogło być lepiej.

Pozdrawiam,
Wojtek

Rysiek_O
19.02.20, 15:30
Cześć.
Spróbuj pomacać oba aparaty, zobaczysz jak Ci pasują w rękach. Panasoniki mają dość fajne integralne gripy. E-M 5 jest tego pozbawiony, trzyma się go gorzej niż panasa. Za to E-M 1 ma bardzo fajnie wyprofilowaną obudowę.
Doraźnie popatrz https://www.youtube.com/watch?v=0OhaIyxT5Ws lub skorzystaj z innego podobnego porównania, jest ich w sieci sporo.

henry1
19.02.20, 16:03
I EM-1 lepiej sprawuje się ze szkłami z dużego 4/3.

Lilen
19.02.20, 18:02
W ręce zdecydowanie lepiej leży EM-1, przynajmniej mojej ale może dla Ciebie to nie jest najistotniejszy powód. Wydaję mi się też, że pierwsza 1 jest nowsza od pierwszej 5.

piaseczek
19.02.20, 18:07
Jest nowsza, ale ma gorszą matrycę od Panasonica.

Bodzip
19.02.20, 18:17
M1 ma czujniki fazowe na matrycy, M5 tego nie ma. Tak tylko piszę - gdybyś miał szkła od starego dużego 4/3. Jak nie masz to się nie przejmuj i patrz co koledzy wyżej napisali.

gulasz
19.02.20, 19:03
ja osobiście brałabym 5 (którą też mam) bo jest kompaktowa - jest też możliwość dokupienia gripu żeby poprawić chwyt
ale ze szkłami z dużego systemu nie współgra dobrze jak już tu napisano

wszystko zależy czego potrzebujesz - OMD EM5 to jednak pierwszy z OMD jaki wyprodukował olek - więc już trochę lat ma
może lepszym zamiennikiem byłaby 10 w wersji II :roll: są już tam takie gadżety jak wifi (chyba) koledzy pewnie by się wypowiedzieli ;) (choć pewnie nieuszczelniany jest nadal.. )

apz
19.02.20, 19:19
EM1 jest skończonym aparatem za to ze starszą matrycą produkcji Panasonika - ostatni "Olek z taką matrycą. EM5 to jakby jeden z ostatnich prototypów serii, nie wszędzie ustawisz co chcesz na klawiszach, odchylany ekran którego nie lubię, bez żalu zmieniłem go na wersję drugą.
Oboma da się dobre zdjęcia robić.

wm23
19.02.20, 23:57
Dzięki wszystkim za odpowiedź !
Stanęlo na E-M1. WIelkośc nie ma takiego znaczenia jedzie do mnie też Panasonic GM-1 jako kieszonkowiec. A filmik z porównaniem gripów a raczej z jego brakiem w em5 mnie przekonał ;)
Z matrycą Panasonica przeżyję - w końcu żyłem z nią przez ostatnie 5 lat :) a właśnie chodziło mi dodatkowo o takie smaczki jak współpraca z obiektywami, niewiadomo co człowiekowi skapnie kiedyś może jakiś 4/3 się trafi ;)

Dzięki za odpowiedzi :)

Hrr
20.02.20, 12:37
Mam obydwa. Najpierw używałem kilka lat em-5, a trochę ponad rok temu kupiłem em-1 bo sie bardzo okazyjnie trafiła używka. Od tej pory em-5 używam tylko w wodzie a jedynka to wół roboczy na powierzchni.

Jakość zdjęć jest w zasadzie taka sama, RAWy zachowują się nieco inaczej przy obróbce, kolory są ciut inne ale szumy i dynamika są takie same.

Stabilizacja (zwłaszcza w filmach) lepsza w em-1.

Elektroniczna migawka to zdecyowany plus jedynki.

Pare softowych rozwiązań jak podbijanie czułosći w trybie BULB dla łatwiejszego kadrowania w ciemności. Live Composite itp itd to kolejny plus dla jedynki

em-1 Jest wygodniejsza ogólnie rzecz biorąc

em-5 jest jednak tańsza, daje mega faje foty, ma szybki AF, bardzo dobrą stabilizacje

Podsumowując - zdjęcia robią takie same, lecz jedynka to wygodniejsze narzędzie.

wyszomir
20.02.20, 14:11
Dodam jeszcze że E-M1 ma lepszy wizjer i z nowymi wersjami firmware'u obsługuje focus bracketing i focus stacking których to funkcji mi w E-M5 brakowało (szczególnie focus bracketing - stacka i tak lepiej złożyć z przygotowanej sekwencji zdjęć w komputerze).

petreq
20.02.20, 16:44
Do szkieł PRO E-M1 natomiast do stałek E-M5. To mój klucz. :)

Aang
20.02.20, 20:48
Jaka jest różnica? Szkła PRO do E-M1 a stałki do E-M5. Na odwrót będzie inaczej?

arhtus
20.02.20, 21:04
Jaka jest różnica? Szkła PRO do E-M1 a stałki do E-M5. Na odwrót będzie inaczej?

W większości przypadków szkła PRO źle współgrają z E-M5... w kwestii wielkości i wagi :grin:

petreq
20.02.20, 21:10
Chodzi o wielkość. E-M1 jest większy i zdecydowanie lepiej "pasują" do niego szkła PRO. E-M5 jest bardziej kompaktowy i np. z 12-40, moim zdaniem oczywiście, wygoda użytkowania jest taka se. Za to stałki na E-M5 to cud, miód i malina, a na E-M1 giną ;)

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

W większości przypadków szkła PRO źle współgrają z E-M5... w kwestii wielkości i wagi :grin:
Ująłeś to idealnie :D