Zobacz pełną wersję : Camilo
21910121909521909621909721909821909921910021910221 9103219104219114
219110
lisiajamka1
13.02.20, 21:41
Fajnie, że zdecydowałeś się na swój wątek :) Postaraj się dodawać zdjęcia w full rozmiarze, tak jak pierwsze i ostatnie. Odstępy pomiędzy zdjęciami i numerek do każdego też będzie mile widziany :wink: Zdjęcia bardzo fajne!
No i kolejny wątek do obserwacji. Za poprzednikiem, więcej porządku a łatwiej będzie nam oglądać i komentować :)
Postaram się,dzięki:oops:
13219116
219110
piękny zwierz, kto to?
Wydaje mi się że to daniel
14
219120
Lepszego zdjęcia nie mam ale ten jeleń był dla mnie zagadką, spotykałem go czasem ale zawsze z oddali a przypominał dużego psa z rogami?
Piękne zdjęcia, 10 ekstra :mrgreen:
Jak się ogląda Twoje zdjęcia, to nawet golębia można polubić :)
No widzisz, nie bolało ? :mrgreen:
Brawo :)
Bardzo ładne zdjęcia, pięknie, pogratulować i prosić o więcej :grin:
Tadeusz Jankowski
14.02.20, 12:34
Super foteczki. Przyciagają oko,
Pzdr, TJ
Przejechałem się dzisiaj nad jeziorko a tam same mewy i gołębie:-P
Dzisiejsze
15
219137
16
219138
Przejechałem się dzisiaj nad jeziorko a tam same mewy i gołębie:-P
Ładny ten gołąb na 16 :shock:
Tadeusz Jankowski
14.02.20, 21:00
16 - bardzo ładne, ociupinkę przeszkadza dyfuzja światła z przeciwka. Piękna poza.
17 - śliczności w locie, rzadkość. Kolorystyczne zestawienie, pozycja skrzydeł - wielki plus.
Pzdr, TJ
Aż serce rośnie gdy patrzę jak krąg ludzi zajmujących się fotografią przyrodniczą rozrasta się.
Fajna mewa na 15. U nas tylko białe :-(.
Mewa i gołąb bardzo fajne ;)
Ładny ten gołąb na 16 :shock:
Aż serce rośnie gdy patrzę jak krąg ludzi zajmujących się fotografią przyrodniczą rozrasta się.
Fajna mewa na 15. U nas tylko białe :-(.
Mewa i gołąb bardzo fajne ;)
A nie mówiłem, że będzie fajnie i wesoło :mrgreen:
Mi podoba się gołąb na zdjęciu nr 16. Przybrał kolor świadczący o minięciu terminu przydatności do spożycia :mrgreen:
Jeżeli takie mewy i gołębie są nad tym jeziorem to aż się boję wyobrażać jak wygląda samo jezioro... :lol:
Dziękuje wszystkim:wink:ale ja nie żartowałem:lol:
17
219157
18
219158
Zapomniałem że z piratami miałem na pieńku
19
219159
Pospolity ptak, ale fajnie uchwycony. Podobają się zdjęcia:).
Tadeusz Jankowski
15.02.20, 17:35
Gołąbek na 17 prima, elegancko wpisany w kadr, uczepiony, wypatrujący.
Gołąb lecący również ładnie złapany.
Żartobliwe ujęcie z żaglowcem fajne.
Pzdr, TJ
Gołąbek na 17 prima, elegancko wpisany w kadr, uczepiony, wypatrujący.
Gołąb lecący również ładnie złapany.
Żartobliwe ujęcie z żaglowcem fajne.
Pzdr, TJ
Pospolity ptak, ale fajnie uchwycony. Podobają się zdjęcia:).
Dziękuje:wink:
20
219178
Ciężko zrobić fajne zdjęcie zwykłym gołębiom ale tobie się udało!
Lilen
Dzięki
21
219218
22
219219
23
219220
ten jeleń był dla mnie zagadką, spotykałem go czasem ale zawsze z oddali a przypominał dużego psa z rogami?
Jakiś mundżak.., ale który? Indyjski, chiński - ot zagwozdka...
24
219512
25
219513
26
219514
27
219515
28
219523
29
219717
30
219718
31
219719
32
219720
33
219721
34
219722
Można wpaść w kompleksy. :roll:
Camilo miał dobre, mocne wejście na forum. To mi się podoba :)
Dziękuje za miłe słowa:mrgreen:
35
219745
36
219746
37
219747
38
219748
39
219750
40
219749
41
219751
W fajnym przechyle prawego halsu, żagle na blachę wybrane :-)
Tadeusz Jankowski
1.03.20, 15:47
Portrecik 36 piękny, ładnie skomponowany.
Pzdr, TJ
Piękne zdjęcia wrzucasz ale tego na 40 Ci nie wybaczę. Te parę centymetrów, kurczę.
Dziekuje:wink:
ale tego na 40 Ci nie wybaczę. Te parę centymetrów, kurczę.
Dziękuje,tak to już jest siedziałem w krzakach w poszukiwaniu gdzie przesiaduje zimek a tu taka niespodzianka i 400mm było za długie:oops:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
42
219773
43
219774
44
219775
45
219778
46
219779
47- Augustów
219776
szybkość wrzucania fot - osiąga niebywałe wyniki - ale może to i dobrze przynajmniej się cos dzieje
przepiękne zdjęcia - dlugo sie zastanawiałam które - ale jak zobaczyłam to na pierwszej stronie już nie miałam wątpliwości - dlatego
miło mi zakomunikować że poniższa fota została zgloszona do konkursu na najlepsze Foto Lutego (https://forum.olympusclub.pl/threads/120350-Fotografia-Miesiąca-Lutego-wątek-do-zgłaszania-fot) - graulacje :)
przecudna puchata kuleczka :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=219097&d=1581254692
Camilo - będziesz na zlocie ?
szybkość wrzucania fot - osiąga niebywałe wyniki - ale może to i dobrze przynajmniej się cos dzieje
przepiękne zdjęcia - dlugo sie zastanawiałam które - ale jak zobaczyłam to na pierwszej stronie już nie miałam wątpliwości - dlatego
miło mi zakomunikować że poniższa fota została zgloszona do konkursu na najlepsze Foto Lutego (https://forum.olympusclub.pl/threads/120350-Fotografia-Miesiąca-Lutego-wątek-do-zgłaszania-fot) - graulacje :)
przecudna puchata kuleczka :mrgreen:
Dziękuję:cool:
@Camilo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=57083) - będziesz na zlocie ?
Niestety nie:cry:
Niestety nie:cry:
Szkoda wielka :(
Taki zapierdziel w robocie że nic mi się nie chce, nie wiem kiedy znajdę chwilę dla siebie
48-Brudny ryjek
219787
WOW ile tu pojawiło się świetnych fotografii. Tyle dobroci, że ciężko wybrać do pochwalenia jedno czy nawet kilka... Dobra robota!
Wszystkie b. ładne, ale 45 bajka.
Gratulacje:)
swoją drogą jak znasz nazwy ptaków ktore wrzucasz - to pisz
dla takich laików jak ja to kolejny punkt edukacyjny
choć brać forumowa już wiele mnie nauczyła to wiedzy takiej nigdy dość ;)
Tadeusz Jankowski
2.03.20, 00:11
42 - fantastico. Podziw ode mnie.
46, to reprodukcja? Piękny portret, ładnie zapozowany. Nieuczesanie dynamiczne, spojrzenie romantyczne.
Pzdr, TJ
lisiajamka1
2.03.20, 19:51
Rozkręcasz się :wink: Fajne zdjęcia :)
Dziękuje wszystkim:oops:
49
219829
50
219830
51
219831
A ten albo ta z foty 50 łapki i skrzydełka do paciorka składa? :)
53 - co za słodziak :) :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een:
Bardzo fajne strzały! Brawo!
Bardzo fajne strzały! Brawo!
Dziękuję
53 - co za słodziak :) :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een:
Łap:roll:
55
220138
56
220139
57
220140
piękne są te puchate i pluszowe Maleństwa :)
w 2 kadr jednak nie do końca mi siadł (choć czasami sama chętnie lamie zasady kadrowe - to tu mi jednak lekko nie podchodzi ale pluszak piękny :)
Rudzik pięknie zapozował z tym podniesionym ogonkiem...
Dzięki!
Tak on lubi zapozować:wink:
220217
na ostatnim wyszedł z deka niekorzystnie ;)
z takim malym ściśniętym łepkiem ;)
ale przedostatnie faktycznie spoko (nie wiedziałam wcześniej bo chyba edytowałeś post po moim komentarzu ;) )
Świetnie. Raniuszki i Rudziki "podnoszą puls".
Wspaniale zapozował rudzik 57.
Tadeusz Jankowski
16.03.20, 17:52
Ostatni rudzik mi się podoba - kolorystycznie i kompozycyjnie. Fajny portret napuszonego ptaszka. Kształty (owal tułowia) linie (nóżki), plamy koloru robią zdjęcie.
Pzdr, TJ
57 śliczne. Aczkolwiek to nie nasz system
Rudzik super - w obu pozach. Raniuszek 55 bardzo klasycznie w pozytywnym sensie, za to na 56, za Ulą - również mniej mi podchodzi.
lisiajamka1
19.03.20, 17:18
Miodzio! :grin:
lisiajamka1
25.09.20, 18:40
Piękne foty :grin:
Ładne te ptaszki. :roll::mrgreen:
Nie dość, że śliczne ptaszki to jeszcze rogate się pcha pod obiektyw. Tak dalej, ładnie w Ciebie w wątku..
61 przykuło moją uwagę. Piękne zdjęcie a i okaz niczego sobie. Gdzie jeździsz na rykowisko ?
Ptaszek to chyba rudzik a i wiewiórka wyśmienicie przedstawione. Dają też takie pogodne przesłanie.
To z pewnością nie jest rudzik. Obstawiam, że to kląskawka.
no powiem Ci Camilo ze zacnie tu sobie poczynasz - milo bardzo sie zagląda :)
Świetne te ostatnie wiewiórki.
Dziękuję wam bardzo za mile slowa:wink:
lisiajamka1
23.10.20, 16:08
no powiem Ci Camilo ze zacnie tu sobie poczynasz - milo bardzo sie zagląda :)
Nic dodać nic ująć :grin:
Już się boję tutaj zagladać! Boje się, że mogę nie odnaleźć tej szczęki na podłodze. :mrgreen:
66. fajne, wesołe, może skadrowałbym ciaśniej.
Chłopiec w otoczeniu spadających liści wywołuje uśmiech. Ptaszek i ciekawa oraz spragniona łania świetne. Ciekawi mnie czy łabędź będzie bronił swego terytorium.
66. fajne, wesołe, może skadrowałbym ciaśniej.
Chłopiec w otoczeniu spadających liści wywołuje uśmiech. Ptaszek i ciekawa oraz spragniona łania świetne. Ciekawi mnie czy łabędź będzie bronił swego terytorium.
Dziękuję:wink:
67Ciekawe na co ona (bez rogów to chyba ona? :roll:) tak patrzy?
Ciekawi mnie czy łabędź będzie bronił swego terytorium.Chyba nie, to nie jest dla niego konkurent do pokarmu. Chyba, że ma młode.
230912
230913
230915
230916
230917
Wyobraziłem sobie powyższe zdjęcia zatopione w żywicy epoksydowej i bardzo mi się to spodobało. Same zdjęcia świetne i wspaniale zasługują na szerszą prezentację.
Wyobraziłem sobie powyższe zdjęcia zatopione w żywicy epoksydowej i bardzo mi się to spodobało. Same zdjęcia świetne i wspaniale zasługują na szerszą prezentację.
Tak z ciekawości bawisz się żywicą?Ja kupiłem trochę kiedyś na spróbowanie do biżuterii:-P
Tak z ciekawości bawisz się żywicą?Ja kupiłem trochę kiedyś na spróbowanie do biżuterii:-P
Nie, nawet nie próbowałem. Wdziałem natomiast na niektórych witrynach zakładów foto zatopione w żywicy zdjęcia rodzinne, ślubne i portrety. Interesująco to wyglądało i w połączeniu z Twoim sposobem zamieszczania zdjęć na tle 3d nieźle by się to prezentowało.
239944
239945
239946239947
239948
239949
239950
Niestety nie numerujesz zdjęć więc nie mam jak się odnieść do poszczególnych fotek, ale moje wrażenie jest takie że miejscami bardzo przesadzasz z obróbką.
W ostatniej wrzutce jest takie zdjęcie gdzie całe tło i jak i fragmenty trawy / patyka jest sztucznie rozmyte, za to fragmenty ptaka przesadnie wyostrzone.
Sam mocno obrabiam zdjęcia więc takie rzeczy rzucają mi się w oczy - nieumiejętnie zrobione bardziej szkodzą niż pomagają.
Ogólne wrażenie z całego wątku (poza tą obróbką) jest bardzo pozytywne.
Wygląda to tak bo częsć kadru była zasłonięta przez krzaki :wink:
Wygląda to tak bo częsć kadru była zasłonięta przez krzaki :wink:
Pozwolę sobie się nie zgodzić :wink: Krzaki to jedno, natomiast jeżeli ptak siedzi na gałązce i jest ostry jak żyleta po wyostrzaniu, a gałązka na której siedzi - w miejscu którego dotykają jego ostre nóżki - jest cała rozmyta i to naprawdę mocno jakby była kilka metrów dalej, to raczej mało ma to wspólnego z naturalnym rozkładem głębi ostrości :-) Wybacz jeżeli się mylę, nie zjadłem wszystkich rozumów, ale tak to po prostu wygląda.
Spoko nie mam nic przeciwko każdy może miec własne zdanie:-P
239951
Spoko nie mam nic przeciwko każdy może miec własne zdanie:-P
No i wszystko jasne :-)
Wszystko jest ok, ptak wbija pazurki w ostrą gałązkę, nie ostre są jakieś liście przed, ale to normalne i wygląda ok :)
Jasne, po zobaczeniu oryginału w LR trudno dyskutować z faktami :) Jak widać nie miałem racji.
Jasne, po zobaczeniu oryginału w LR trudno dyskutować z faktami :) Jak widać nie miałem racji.
Podobało mi się jeszcze przed obejrzeniem oryginału, po prostu w portretach plenerowych bardzo często uzyskuje się podobny efekt ;)
Moment wspaniale uchwycony!
świeny Lisek :)
Super strzał :)
Moment wspaniale uchwycony!
Bardzo dziękuję:oops:
Lisek (prawie) świetny i zazdroszę Ci tego zdjęcia bo samemu nie byłem w stanie takiego zrobić, natomiast moim zdaniem za ciasno kadrowany. Bardzo brakuje mi tych przednich łapek dotykających ziemi. Ale może to tylko moje zdanie. Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej :-)
PS. Może napisz jak to zdjęcie zostało zrobione - czy to z zasiadki, czy po prostu na spacerze?
Musiał się nieźle najeść, że taki zrelaksowany i senny. Świetne zdjęcie.
Bardzo dziękuję:wink:
Lisek (prawie) świetny i zazdroszę Ci tego zdjęcia bo samemu nie byłem w stanie takiego zrobić, natomiast moim zdaniem za ciasno kadrowany. Bardzo brakuje mi tych przednich łapek dotykających ziemi. Ale może to tylko moje zdanie. Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej :-)
PS. Może napisz jak to zdjęcie zostało zrobione - czy to z zasiadki, czy po prostu na spacerze?
Przepraszam że nic odpowaiadałem ale byłem mocno zajęty.Lisek ma jamkę niedaleko ogródków działkowych, chodzę tam fotografowac ptaszki z zasiadki od trzech lat i wiedziałem że tam są ale nigdy nie podchodził tak blisko, a któregoś dnia położył się w odległości 8 metrów i tak leżał ponad dwie godzinki i wygrzewał się w słoneczku:grin: ja mu nie przeszkadzałem a on mi i tak od tamtej pory codziennie przychodzi pod karmik.
Jak tylko znajdę miejsce na dysku i czas to może jeszcze coś wstawie:oops:
240740
Bardzo dziękuję:wink:
Przepraszam że nic odpowaiadałem ale byłem mocno zajęty.Lisek ma jamkę niedaleko ogródków działkowych, chodzę tam fotografowac ptaszki z zasiadki od trzech lat i wiedziałem że tam są ale nigdy nie podchodził tak blisko, a któregoś dnia położył się w odległości 8 metrów i tak leżał ponad dwie godzinki i wygrzewał się w słoneczku:grin: ja mu nie przeszkadzałem a on mi i tak od tamtej pory codziennie przychodzi pod karmik.
Jak tylko znajdę miejsce na dysku i czas to może jeszcze coś wstawie:oops:
240740
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. U mnie pod karmnik to tylko gromady wiewiórek przychodzą i są nachalne do tego stopnia że płoszą mi ptaki i wyżerają karmę :-)
Ostatnie zdjęcie liska i ptaka naprawde świetne, piękny kadr, o to mi właśnie chodziło.
Na Twoim miejscu pobawiłbym się trochę bardziej obróbką i wyciągnął z cieni (lokalnie rozjaśnił) lisa bo siedzi w cieniu a w tle miałeś światło, więc aparat naświetlił zdjęcie jak widać.
Nie żeby to co zrobił aparat było złe, moim zdaniem bardzo dobrze się stało, wolę takie zdjęcia jak to Twoje powyżej gdzie nic nie jest prześwietlone, bo to co jest za ciemne mogę sobie bez problemu rozjaśnić.
To zdjęcie ma niesamowity potencjał, zazdroszczę Ci możliwości zabawy RAW'em :-)
lisiajamka1
19.01.22, 11:58
Super liski z jamki :grin: Gratki!
szkoda ze to ptaszydlo poza GO - ale zdjęcie mega przyjemne :)
Kapitalne liski i ptaszorki.
Dziękuje, cieszę się że się podoba:oops:
takie dwa na szybko
240775
240776
świetne :)
takie fotki cieszą oko
Tadeusz Jankowski
25.01.22, 18:58
"Takie dwa na szybko" są świetne, specjalne.
Portret lisa jest przejmujący, sympatyczny, optymistyczny, luzacki. Jest w nim profil, rysunek, światło i cień.
TJ
Portret lisa jest przejmujący, sympatyczny, optymistyczny, luzacki. Jest w nim profil, rysunek, światło i cień.Fajnie to ująłeś. A na lisa cały czas miło się patrzy.
świetne :)
takie fotki cieszą oko
"Takie dwa na szybko" są świetne, specjalne.
Portret lisa jest przejmujący, sympatyczny, optymistyczny, luzacki. Jest w nim profil, rysunek, światło i cień.
TJ
Świetny rudzielec :-)
Dziękuje:cool:
Takie tam,nudziło mi się 10 dniową kwarantanne mam:cry:
240943
240944
Kotka kiedyś już wrzucałem do kociego wątku
240945
To taki zestaw? ;-) Dwa ptaszki a potem wkracza kot i... A do tego jak wkracza! Filmowo...
Liski bardzo wpadły w oko. Wydaje mi się, że zdjęcia ptaków bez tej wymyślnej obróbki były by ciekawsze. Skradający się kot świetny.
Dziękuję wszystkim za komentarze:wink:241371
241383
- - - - - - - - - - aktualizacja - - - - - - - - - -
241389
Tadeusz Jankowski
5.02.22, 13:59
Trzecia fotka cudna. Beztroska i ciekawość.
TJ
Dziękuję Tadeuszu:wink:tak to już jest jak masz codziennie styczność to już sam nie wiesz co wstawiać bo wszystko wygląda tak samo
Trzecia cud, pierwsza może w kwadracie bez prawej?
Lisek znakomity, to środkowe podoba mi się najbardziej, ze względu na mordkę :-)
Jeżeli można prosić - numeruj zdjęcia będzie łatwiej komentować.
Lisek znakomity, to środkowe podoba mi się najbardziej, ze względu na mordkę :-)
...
Oceniasz zdjęcie, czy mordkę? Na zdjęciu mordka wyszła poza ostrość.
Oceniasz zdjęcie, czy mordkę? Na zdjęciu mordka wyszła poza ostrość.
Oceniam zdjęcie jako całość, podoba mi się mimo tego że trochę nieostre. To przecież nie jest wątek z testami MTF obiektywu czy pracy układu AF.
101.To jescze takie dwa dzisiejsze
241407
102.
241408
3 cie z lisem bardzo wdzięczne ujęcie :-)
dwa z ostatniego posta bardzo profesjonalne ujęcia -> taki lis zawodowiec :D
Faktycznie, lisek na każdym bardzo fotogeniczny. Fajne ujęcia i nie dziwię się, że tak jest odbierany przez tyle osób.
Co zaś do trzeciego zdjęcia w pierwszym secie, to może pretendować do nowej wersji herbu Lublina (nie ujmując niczego obecnemu) ;-)
piękny zwierzyniec :)
jakim obiektywem ostatni lisek robiony ? bardzo mi przypadł do gustu :)
piękny zwierzyniec :)
jakim obiektywem ostatni lisek robiony ? bardzo mi przypadł do gustu :)
Canon EF300mm f/2.8L USM
Dziękuje za dobre słowa
104.
242267
Świetne liski. Temu na 104 to chyba ślinka na Ciebie leci:grin:
Ależ piękny uśmiech na 104!
Zdjęcia lisków w różnych pozach wzbudzają ogromną sympatię do tych zwierzątek. Fotka młodego łosia tak jak pozostałe ekstra.
Zdjęcia lisków w różnych pozach wzbudzają ogromną sympatię do tych zwierzątek. Fotka młodego łosia tak jak pozostałe ekstra.
Dzięki, tak dla sprostowania to Daniel jest:wink:
105.
242283
104 - "wyraz twarzy" rozbraja :mrgreen: Bardzo sympatyczne.
Camilo sorry zapatrzyłem się na łopaty daniela i z klawiatury wyszło mi łoś a przecież to dużo większy zwierz od daniela. Ryczący jeleń ekstra fotka.