Zobacz pełną wersję : Wizjer dla okularnicy
Witam!
Prawdopodobnie za dni kilka zostanę posiadaczką E-510. Podgląd na żywo prawdopodobnie ułatwi mi bardzo operowanie typ aparatem, ale jak wygląda sprawa korzystania z wizjera przez okularników? Czy okulary bardzo utrudniają czy nie przeszkadzają w robieniu zdjęć? Czy mogą "zakłócać" poprawne operowanie aparatem przez wizjer?
Do tej pory męczyłam Olka c740 i sp 550 uz ale wyłącznie przez LCD, wizjery mnie odstraszały.
Smerf Maruda
18.05.08, 09:18
Mam okulary, nie przeszkadzały mi nigdy, używałem E-1, Canona 300V, Bessy R i paru innych aparatów. To nie jest tak wielki problem, te okulary, jak się czasem wydaje; w kontekście kadrowania wizjerem, oczywiście.
Da się.
Wizjer ma korekcję dioptryczną, dopasujesz do okularów i po problemie.
Cześć
Temat ściągania okularów przed zrobieniem fotki raczej odpada - no chyba że okulary na łańcuszku wiszą. Także noszę okulary, ale nie ma problemu przy kadrowaniu - tzn - na pewno w jakimś stopniu to przeszkadza, ale nie jest źle.
Najchętniej używałbym bym LV - jednak w tym aparacie nie pasuje mi jego działanie.
pzdr
gonia: Jeśli uznasz to za celowe zgłoś się do mnie w sprawie celownika kątowego (45stopni). Co prawda kończę już tę produkcję, ale do 510 mogę jeszcze przyjąć zamówienie. Do pracy w okularach robię modyfikację, która pozwala widzieć cały obszar matówki ---pozdrawiam
ps: celownik powiększa obraz 1,7x liniowo.
Absolutnie nie przeszkadzają. Ja mam sporą wadę wzroku, ale tego nie odczuwam. Korekcji nie używam.
Rafał Czarny
18.05.08, 11:25
Okulary trochę przeszkadzają z muszlą powiększającą ME-1. Oko jest oddalone od muszli, dlatego obserwując pełny kadr nie widzę wyświetlacza po prawej stronie w E500. Ale można się przyzwyczaić.
gonia: Jeśli uznasz to za celowe zgłoś się do mnie w sprawie celownika kątowego (45stopni). Co prawda kończę już tę produkcję, ale do 510 mogę jeszcze przyjąć zamówienie. Do pracy w okularach robię modyfikację, która pozwala widzieć cały obszar matówki ---pozdrawiam
ps: celownik powiększa obraz 1,7x liniowo.
a korektę (-2) też zrobisz?
byłbym zainteresowany
sisman: Korekcja dioprii jest nieograniczona --płynna regulacja bez skali- ustawia się wysuwem tubusa i blokuje śrubką. Jednak nie wiem czy załapiesz się na te dwa ostatnie mocowania (podałem rysunki w swoim wątku "akcesoria")--pozdrawiam
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4399&page=8
cóż, liczę na łut szczęścia - może?
(E-510)
Da się.
Wizjer ma korekcję dioptryczną, dopasujesz do okularów i po problemie.
Nie zawsze..
Mam -3,5 i mieszczę się ledwo na końcu skali:-(
Mnie lekko przeszkadzają, bo muszę je przyciskać wizjerem do oka, żeby widzieć cały obraz włącznie z informacji po prawej. Ale jako że mam to szczęście, że jedno oko mam sprawne, to zdejmuję okulary. Korekta dioptrii jest zdaje się do -3 (i chyba się to zgadza, bo tyle mam na drugim oku i musiałbym korektę na maks. przekręcić).
Wg. instrukcji aparatu przy korekcji dioprtii należy tak pokręcić kółeczkiem żeby celownik zrobił sie ostry wtedy korekcja uważana jest za poprawnie dobraną względem wady wzroku. Przynajmniej teoretycznie, Mam wadę -2,5 jednak ta korekcja dioptrii na mnie nie działa i nie wiem czemu:) Zmienia się ostrość celownika w wizjerze i rozmazuje sie lekko jak przękręce korekcje za daleko albo za blisko , owszem ale po jakiejś chwili wzrok sie przyzwyczaja i znowu widzę ostro celownik , wiec już nie jestem pewien czy mam dobrze ustawioną ta korekcję,:|
Co przekłada się na to, że jak robię fotki obiektywem M42(Helios) przez wizjer widać ze dobrze złapałem ostrość a tu niespodzianka.Okazuje sie ze wcale nie tak dobrze i na fotkach na kompie jednak są trochę nieostre.
Tez tak macie? :)
Mnie nie przeszkadza w E-500 jest ustawienie +1 ja mam okulary +3 ,żadnych problemów nie mam.
Moja 330-ka ma zakres od -3dp do +1dp.
Tak niesymetrycznie jakoś...
Widocznie japońcom oczy się psują odwrotnie. Mnie z biegiem lat rosną plusy :)
Moja 330-ka ma zakres od -3dp do +1dp.
Tak niesymetrycznie jakoś...
To chyba standard, tak samo ma analog mojej siostry i moja hybryda Fuji. Nie wiem jak e-520, bo jakoś przegapiłem w instrukcji.
E-520; ustawienie dioptrii: od -3.0dpt. do +1.0dpt.
Z perspektywy tych kilkunastu tygodni stwierdzam, że w okularach można względnie wygodnie focić. Kupiłam E510 bo bardzo mi brakowało podglądu na żywo i skutek jest taki, że monitora nie używam wcale do podglądu i kadrowania (sic!). Ma rację Rafał - okulary oddalają nieco wizjer i jest trochę problemu z obserwowaniem wyświetlanych informacji, muszę lekko zmieniać kąt aby je dojrzeć. Poza tym mam ciągle Olkowe "cheiloskopijne" ślady na szkłach okularów.
okulary oddalają nieco wizjer i jest trochę problemu z obserwowaniem wyświetlanych informacji, muszę lekko zmieniać kąt aby je dojrzeć. Poza tym mam ciągle Olkowe "cheiloskopijne" ślady na szkłach okularów.
Na początku też miałem problem z obserwowaniem w całości wyświetlanych danych w wizjerze jednak wypracowałem sobie sposób (może to przyzwyczajenie?) że teraz widzę wszystkie dane. Ślady na szkłach okularów? Oj tak to wkurzające:/
Nie zawsze..
Mam -3,5 i mieszczę się ledwo na końcu skali:-(
No coż, zakres jest od -3 do +1, niestety.
Natomiast co do oddalenia to zdarzyło mi się kikakrotnie focic w okularach i swobodnie daje radę.
Jak pisze Rafał, nie widać dobrze boków ale sam kadr jak najbardziej.
Witam.
Też próbowałem w okularach, przyznam że nie było to zbyt komfortowe. Wykonanie dodatkowej soczewki jak w moim poście wizjer dla dalekowidza rozwiązało problem szczególnie przy stosowaniu szkieł manualnych. Pozostała mi druga soczewka z zakupionych okularów do wykorzystania. A oto moja propozycja (nie jest to reklama, nie mam zamiaru wykorzystywać pomysłu komercyjnie, propozycja jest jednrazowa).
Proszę zatem jedną klubowiczkę która używa okularów +2,4 do +3,5 o podanie adresu na mój ares mailowy a wyślę za friko soczewkę do wykorzystania i oceny jak to jest widzieć pełny obraz bez okularów nawet lekko powiększony. Panów wykluczam bo mają własne możliwości wykonania.
Pozdrowienia
diabolique
12.08.08, 13:33
Da się.
dopasujesz do okularów i po problemie.
Raczej do wady, bo dopasowany do okularów powinien być na zero :-) (okulary niwelują wadę) :wink:
Witam.
Też próbowałem w okularach, przyznam że nie było to zbyt komfortowe. Wykonanie dodatkowej soczewki jak w moim poście wizjer dla dalekowidza rozwiązało problem szczególnie przy stosowaniu szkieł manualnych. Pozostała mi druga soczewka z zakupionych okularów do wykorzystania. A oto moja propozycja (nie jest to reklama, nie mam zamiaru wykorzystywać pomysłu komercyjnie, propozycja jest jednrazowa).
Proszę zatem jedną klubowiczkę która używa okularów +2,4 do +3,5 o podanie adresu na mój ares mailowy a wyślę za friko soczewkę do wykorzystania i oceny jak to jest widzieć pełny obraz bez okularów nawet lekko powiększony. Panów wykluczam bo mają własne możliwości wykonania.
Pozdrowienia
Nieaktualne.
Raczej do wady, bo dopasowany do okularów powinien być na zero :-) (okulary niwelują wadę) :wink:
Dokładnie ja mam na 0 :wink:
Mnie dziwi jedno. Mam wadę -0,5 a korekcję ustawioną na -3 i jeszcze brakuje. A wizjer przy takiej korekcji jest wielkości główki od szpilki :/
Mnie dziwi jedno. Mam wadę -0,5 a korekcję ustawioną na -3 i jeszcze brakuje. A wizjer przy takiej korekcji jest wielkości główki od szpilki :/
Może źle ustawiasz :>
diabolique
20.08.08, 14:06
To na kontrolę :-)
Ja mam szkła kontaktowe, więc nie ma problemu...
Jaką kontrolę? O co chodzi?:) Myślisz, że aparat ma tę korekcję rozkalibrowaną ?
diabolique
20.08.08, 14:23
Jaką kontrolę? O co chodzi?:) Myślisz, że aparat ma tę korekcję rozkalibrowaną ?
Do okulisty na kontrolę. Może już nie masz -0,5.
aha:P
Byłem miesiąc temu i wczoraj zamówiłem okulary ;P