PDA

Zobacz pełną wersję : gulasz się szlaja - Kambodża =)

gulasz
10.02.20, 02:18
Serwus :mrgreen:
wiem i mam świadomość że jeszcze nie skończyłam jednego wątku - kolumbijskiego - a już zaczynam coś nowego, ale tak już trochę mam
5 równolegle rozpoczętych książek - to u mnie norma - więc tak będzie i tutaj

a powód jest prozaiczny - po prostu część fot z Kambodży już od dawnaaaa jest obrobiona i czeka na swój czas

lekki zarys historyczny
rok 2013 - nasz kolega @Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507) przedstawia swój cudny wątek podróżniczy Kambodża - Fotorelacja Muminka
(https://forum.olympusclub.pl/threads/86331-Kambod%C5%BCa-Fotorelacja-Muminka)
ja jak zapewne większość użytkowników z napięciem śledzimy historię i ciekawostki jakie w wątku niewątpliwie można znaleźć
nie wiem już czy to powiedziałam czy tylko pomyślałam - niemniej myśli w głowie nie raz podpowiadały - dobrze że sa takie osoby które chętnie dzielą się swoimi historiami z tak odległych zakątków świata
no bo przecież - sama nigdy w życiu do odległej Kambodży nie dotrę - brzmiało to totalnie egzotycznie i nieosiągalnie

a tu bęc - mija 4 długie lata a my ze znajomymi z roboty, planujemy mój pierwszy trip poza granice Europy
padło początkowo na dosyć bliską i przyjazną Gruzję - w końcu od czegoś trzeba zacząć, a w Gruzji przecież lubią Polaków :) będzie zacnie myślę
no ale nie minęło dużo czasu od decyzji o wyjeździe - i owa Gruzja zmieniła się w Kambodżę
i ani się odwróciłam a mieliśmy bilety do Bangkoku, skąd mieliśmy się przedostać do Siem Reap - czyli największej atrakcji turystycznej Kambodży, gdzie przez blisko 2 tygodnie mieliśmy zwiedzić co nieco i z powrotem wrócić do Bangkoku na lot powrotny :mrgreen: szaleństwo - no ale why not :?:

także Muminku - dziękuję Ci za tą inspirację - wiele z Twego wątku wyciągnęłam dla siebie -i inspirowałam się co nieco :)

tutaj postaram się pokazać co nieco od siebie - nie będzie to w kolejności chronologicznej - ale co tam ;)

pierwsze miejsce w jakie Was chcę zabrać to wioski pływające - oddalone niespełna 100 km od stolicy kraju, mniej turystyczne - dlatego tym chętniej się tam wybraliśmy
mowa o Kâmpóng Chhnăng - o ile w samej Kambodży w bardziej turystycznych miejscach z językiem angielskim problemu nie było
to w tej wiosce - mniej turystycznej - język już stanowił problem

mała mapa poglądowa miejsc które odwiedziliśmy - było jeszcze jedno - niezaznaczone na mapie - ale o nim kiedy indziej
218964

spisałam się jak głupek - zatem historię jak się tam znaleźliśmy zostawię na kolejny post :)
a tymczasem trochę zdjęć

1. do wioski na wodzie dopływamy z miasteczka łodziami -
218962

2. domy na wysokich palach to norma w tej części globu - zalania i wyższy poziom wody to norma - w ten sposób łatwiej uniknąć wielkiej wody
218961

3. widać pierwsze domy z wioski
218960

4. to widok całkiem naturalny w tym miejscu..
218959

5. bieda aż piszczy - niemniej antena i baterie słoneczne są już tam widoczne - zastanawiam się czy jak dotrze tam telewizja, internet, radio to czy Ci ludzie widząc że świat nieco inaczej już wygląda - będą chcieli coś zmienić.. dużo rozmawialiśmy o tym podczas wyjazdu naszego.. ciekawa jestem tego miejsca za jakieś 10-20 lat
218955

6. i wspomniane radio ;)
218963

7. manewry łódką między domkami to nie lada wyzwanie - dziewczyny które nas wiozły naprawdę dawały radę ;)
218958

8. pływający sklepik - można z niego sporo kupić
218957

9. dzieciaki - radosne, bawiące się w wodzie, ale także sprzedające w pływającej wiosce różne rzeczy to norma
218956

Lilen
10.02.20, 11:37
Ale się cieszę na kolejny Twój wątek (wiem, nie zaczyna się zdania od "ale").....
Wszystkie zdjęcia ciekawe natomiast na dłużej zatrzymały mnie nr 6 (fajne złapanie szczegółu) i 9.
(Ciut ciemne wydają mi się te zdjęcia ale może tak chciałaś) :)

gulasz
10.02.20, 13:59
(Ciut ciemne wydają mi się te zdjęcia ale może tak chciałaś) :)

też zwróciłam na to uwagę - ale było późno i mi sie nie chciało w nich ponownie dłubać ;)
ale się poprawię :)

lisiajamka1
10.02.20, 15:57
Serwus :grin:
Rozrzut kierunków wojaży ogromny i bardzo dobrze :) Cieszę się z kolejnej Twojej fotorelacji, bo kraj bardzo ciekawy, pamiętam go jeszcze z doskonałego wątku Muminka. Zdjęcia bardzo ciekawe i już nie mogę się doczekać na kolejne :)

paparapa
10.02.20, 16:39
Bardzo ładnie się zaczyna. Czekam na więcej :).

Muminek
10.02.20, 17:18
No i się doczekałem :) Kapitalnie uchwycone, 6., 8., i 9. z niecierpliwością czekam na kolejne, miło będzie sobie powspominać...

DeWuTe
10.02.20, 20:07
Piękne zdjęcia, ale...
dzieci bez kapoków i bawią sie w błocie.
Jakie to niebezpieczne i niehigieniczne.
A gdzie rodzice, opiekuni itp.?? :wink: :mrgreen:

wyszomir
10.02.20, 23:46
Kolejny świetny wątek podróżniczy:-)

gulasz
22.02.20, 17:25
dzięki za miłe przyjęcie

cd następuje :cool:
jako że pływające wioski były elementem obowiązkowym na naszej mapie krótkiej podróży po Kambodży (mocno zauroczyły mnie kadry Marcina właśnie z tego miejsca, a poza tym to coś mocno wyróżniającego tę część globu, myślę że za pare(naście) lat może ich już nie być - więc warto tego doświadczyć póki jeszcze jest, i póki cywilizacja jeszcze aż tak bardzo nie dotarła - choć jak widać w poprzedniej wrzutce i tak już jej coraz więcej)
no ale do rzeczy - jakoś trzeba było przebyć te 90km ze stolicy do ów wioski - mieliśmy zaprzyjaźnionych panów tuk-tukarzy którzy dzień wcześniej nas wozili po mieście - więc zaproponowaliśmy im czy by nas nie podrzucili i ile by za to chcieli - wiadomo Azja = targowanie - to chleb powszedni
oni na początku sceptyczni - że nie że bezsensu - no o w koncu to 90 km - jak tuk tukiem to ogarną.. gorąco, silniki się przegrzeją.. no więc wiedząc że nic z tego zwiedzaliśmy miasto dalej - wieczorem wracając do hotelu nasi kierowcy stali już przed nim i na nas czekali - mówiąc że się zgadzają i zawiozą nas - ale będziemy musieli robić przerwy w drodze
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: radości naszej nie było końca - bo to zawsze nowe fajne doświadczenie przejażdżki ;)

jako że była nas 6tka podzieliliśmy się po osoby na 2 tuk tuki i w drogę :mrgreen:
co jakiś czas zgodnie z obietnica zatrzymywaliśmy się by schłodzić silniki
ale raz zgłupieliśmy - droga powiedzmy że główna, a nasz tuk tukarz nagle na drodze robi nawrotkę o 180 stopni i pod prąd niczym pieszy nagina z powrotem - bo jak się okazało drugi tuk tuk złapał gumę - i musieliśmy dotrzeć do wulkanizatora by zmienić dętkę - niezłe jajo to było :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

10. owa droga główna którą przemierzaliśmy trasę do pływających wiosek
219445

11. a to już u wulkanizatora - młody trochę nieśmiały - ale z czasem coraz chętniej chciał z nami rozmawiać i robić zdjęcia :)
219443

12.
219444

13. życie nie tylko toczy się tam w ramach pływającej wioski ale także na lądzie przez który przebiega rzeka - żałuję że musieliśmy się zawijac - bo baaardzo dużo się tam na niej działo - kadry same wchodziły w oko - musze przeszperać archiwum by coś jeszcze z tego miejsca powyciągać i Wam pokazać - ja byłam zauroczona - bo jak już pisałam uwielbiam "podglądać" mieszkańców w ich codziennym życiu :) 219439

14. dla dzieciaków rzeka to raj do zabawy - Ci byli mocno przyjacielscy - przytulaśni i chętnie się wygłupiali przed obiektywem :)
219441

15. tą księżniczkę już pokazywałam w jakimś konkursie forumowym - złota perełka :) skradła me serducho i była bardzo wdzięczną modelką :)
219440

16. ale nie każdy w tej wiosce był tak szczęśliwy i roześmiany jak powyższe dzieciaczki - niemniej to chyba jedyna smutna dziewczynka jaką spotkałam w tej wiosce
219438

Lilen
22.02.20, 17:59
Dlaczego tak długo kazałaś nam czekać?!
Świetne portrety ze wspaniałą 12 na czele!

koronax
22.02.20, 19:01
Mogę zapytać o to jakim aparatem i obiektywem robiłaś te portrety z ostatniej wrzutki? Tak pytam z ciekawości.

Bodzip
22.02.20, 19:54
Czemu ja ten wątek przegapił ? Masakra jakaś :shock:
Ula, dawaj !! :mrgreen:

gulasz
22.02.20, 20:19
Dlaczego tak długo kazałaś nam czekać?!
Świetne portrety ze wspaniałą 12 na czele!
dlaczego - żeby lepiej smakowały ;) a tak serio daje większe porcje ale rzadziej niż częściej ale pojedynczo ;)
no i ostatnio wygrzewała się pod dymiącą Etną wiec tez czasu jakby mniej było

Mogę zapytać o to jakim aparatem i obiektywem robiłaś te portrety z ostatniej wrzutki? Tak pytam z ciekawości.
W Kambodży miałam Olka omd em 5 pierwsza wersja a obiektyw obstawiam ze to 45 Olka była - jak będę w domu mogę sprawdzić exifa ale raczej nie było to nic innego

Czemu ja ten wątek przegapił ? Masakra jakaś :shock:
Ula, dawaj !! :mrgreen:

spoko stary wątek jakoś bardzo nie jest ;) wiec wiele nie przegapiłeś ;)

koronax
22.02.20, 20:24
W Kambodży miałam Olka omd em 5 pierwsza wersja a obiektyw obstawiam ze to 45 Olka była - jak będę w domu mogę sprawdzić exifa ale raczej nie było to nic innego
ś

Nie ma potrzeby takiego sprawdzania. Po prostu z ciekawości pytałem , Dzięki. :grin:

gulasz
22.02.20, 20:25
Generalnie tam miałam 3 stałki
olkową 45, i lumixy 14 i 20
wszystkie foty są z tych 3ch szkieł :)

koronax
22.02.20, 21:06
Bardzo dziękuję za odpowiedź. :grin:
Pozdrawiam serdecznie.

Muminek
22.02.20, 21:48
Kolejna dawka obrazów i tekstów super, kapitalne portrety.

gulasz
24.02.20, 00:59
miło mi że poniższa fota została zgłoszona do konkursu na najlepsze Foto Luteg (https://forum.olympusclub.pl/threads/120350-Fotografia-Miesi%C4%85ca-Lutego-w%C4%85tek-do-zg%C5%82aszania-fot?p=1376907#post1376907)o - dzięki :)

12.
219444

paparapa
25.02.20, 23:11
A mi przypadło do gustu ostatnie zdjęcie :).

gulasz
25.02.20, 23:34
A mi przypadło do gustu ostatnie zdjęcie :).

a dzięki - ale trzeba było głośno powiedzieć też to o 13 - bo faktycznie jak tak teraz patrzę to krzywa jak fiks ;)
dzięki kolego za zwrócenie uwagi cichaczem :)
upublicznie to ;) a co ! wolno mi mój wątek ;)

paparapa
25.02.20, 23:51
a dzięki - ale trzeba było głośno powiedzieć też to o 13 - bo faktycznie jak tak teraz patrzę to krzywa jak fiks ;)
dzięki kolego za zwrócenie uwagi cichaczem :)
upublicznie to ;) a co ! wolno mi mój wątek ;)

:oops: :mrgreen:

Boost
27.03.20, 15:58
Brawo. Marudny jestem i 1-9 to jedna z nielicznych wrzutek, która podoba mi się w całości z naciskiem na 9 i 6.... bez skojarzeń ;-). Druga seria również fajna ale te portrety bw nie pasują mi do reszty. Dałbym je osobno. Co do ich wykonania zastrzeżeń nie mam ;-)

Marek1989
1.06.20, 11:55
Zdjęcia bardzo dobre :D

waruga
1.06.20, 16:35
Fajna seria azjatyckich zdjęć.

pomadek
8.10.20, 18:21
jejku jakie piękne zdjęcia zakochałam się w nich :) i takich tematów brakuje

gulasz
17.07.21, 18:13
no nie powiem ktoś mnie zmotywował ;)
a poza tym twarzoksiążka przypomniała że właśnie stuknęło 4 lata odką∂ wróciłam ze swojej pierwszej pozaeuropejskiej podróży
4 lata - mega mało - bo czuję jakby to była co najmniej dekada

na koniec tej wędrówki wybraliśmy relaks na wyspie Koh Rong
ja się trochę ocierpiałam bo miałam dość znaczne poparzenie słoneczne z ogromnymi bąblami - ale cóż zrobić - to był moment i chwila nieuwagi
dlatego ten chill nie był taki do końca chillowaty - bo chyba nigdy nic w życiu mnie tak nie bolało jak ta noga

ale było minęło - a w spomnienia z wyprawy nieziemskie
pierwszy raz pływałam z świecącym planktonem, przeżyłam ulewę w kajaku na zatoce Tajlandzkiej, wyrąbałam się na środku głównej drogi chyba z 6 pasami ruchu w Phnom Pnem i jeszcze to nagrałam na telefonie :mrgreen: masakra ;)
i przeżyłam jeszcze milion innych wspaniałych przygód

tak kocham podróże - chyba od zawsze

kilka kadrów z raju

17. jakos trzeba było dopłynąć na tę wyspę - z lokalsami na łajbie - a chwilę się płynęło
235618

18.
235617

19. Palm Beach - takie widoki na śniadanie obiad i kolacje
235616

20.
235614

21 lubiłam wstawać pierwsza - jakos w takich miejscach nie mam z tym w ogóle problemu - szwendałam się po plaży , pierwsza odwiedzałam naszą plażową knajpke po świeży koktajl i czerpałam z tych widoków
235615

22. a gdy wybrałam się popływać dopadły mnie kontrasty i nawalanka deszczowa
sypało żabami z nieba że aż miło ;) żałuję że nie wyciągnęłam wtedy aparatu - ale moi znajomi się z deka o mnie zamartwiali już bo ponoć długo nie wracałam i mnie nie widzieli - i już robili wyprawę poszukiwawczą :roll:
a ja przeżywałam jedną z ciekawszych przygód w kajaku ;)
miałam aparat i wodę - czegóż więcej potrzeba :mrgreen:
235613

lisiajamka1
17.07.21, 21:32
Miłe wspomnienia... sympatyczne zdjęcia, bardzo fajne portrety, ciekawe odbicie wody w okularach :)

cobra
17.07.21, 21:34
Super zdjęcia! A urlopu zazdroszczę.

gulasz
20.07.21, 22:47
Dzieciaczki z wioski na wyspie

23.
235713

24. jak to okreslila moja kumpela - mała Michelle Obama ;)
235714

i eksperymentalnie wywołane - nadal nie wiem co o tym myslec ;)

25.
235715

fret
21.07.21, 06:45
Dziewczynki fajne :)

25 - nie myśleć, zapomnieć ;)

paparapa
21.07.21, 11:35
Fajnie że znalazłaś chwile aby coś nam zaprezentować. :)
Inny daleki świat, inni ludzie. Przyjemnie się ogląda.

gulasz
30.07.21, 22:19
26. jak w pore deszczową wybywa się do dalekeij Azji to tak już czasem jest - ze leje jak z cebra
duza szansa byla ze nie wypłyniemy. w drogę powrotną na ląd ;)
ale się udało - choć trochę bujało ;)
235920