PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M1 mark III

epicure
1.02.20, 17:58
Znowu wyjdę na naczelnego plotkarza, ale coś tutaj za cicho... ;)

https://www.43rumors.com/ft5-first-leaked-images-of-the-new-e-m1iii/

218548
218549
218550

Ci, którzy wstrzymali się z zakupem E-M1X, mają się z czego cieszyć :) Mają tu być właśnie bebechy z X.

wyszomir
1.02.20, 18:25
Jeśli nawet cena będzie też z X (co jak się obawiam jest całkiem prawdopodobne), to i tak dla wielu zaletą będą mniejsze rozmiary.

epicure
1.02.20, 18:35
Ma kosztować 1600 GBP.

arhtus
1.02.20, 18:47
Mam pierwszą jedynkę i jedyne co mógłbym chcieć z nowszych marków to wygodniejszy gibany wyświetlacz, tak poza tym to zmiany są kosmetyczne, żeby chociaż wizjer dawali lepszy, a tu nieco większa rozdzielczość matrycy na papierze, która ma ISO chyba na takim samym poziomie jak w pierwszej jedynce i to wszystko. Cena tylko jest postępowa :lol:

apz
2.02.20, 16:40
Mam pierwszą jedynkę i jedyne co mógłbym chcieć z nowszych marków to wygodniejszy gibany wyświetlacz, tak poza tym to zmiany są kosmetyczne, żeby chociaż wizjer dawali lepszy, a tu nieco większa rozdzielczość matrycy na papierze, która ma ISO chyba na takim samym poziomie jak w pierwszej jedynce i to wszystko. Cena tylko jest postępowa :lol:

Mam drugą piątkę myślę o jedynce, ale nie pierwszej. Poza ceną są dwie podstawowe różnice - właściwości matrycy na + dla wersji II i III oraz jej gęstość na minus II i III.

Koriolan
2.02.20, 19:02
Dalej nie widzę, dlaczego miałbym zmienić Mark I na Mark III

arhtus
3.02.20, 11:04
Mam drugą piątkę myślę o jedynce, ale nie pierwszej. Poza ceną są dwie podstawowe różnice - właściwości matrycy na + dla wersji II i III oraz jej gęstość na minus II i III.

Opieram się tylko na samplach testowych w necie, ale dla mnie z tych bardziej pro puszek to pierwsza jedynka i druga piątka radzą sobie nieco lepiej w kwestii ISO od nowszych modeli, a najgorzej to wypada 1X. Muszę tu jednak zaznaczyć, że to są dla mnie tak subtelne różnice, wręcz pomijalne, że to chyba ostatnie czym bym się kierował przy wyborze któregoś z nich. Dla mnie właściwości matryc tych wszystkich aparatów są takie same z maluteńkim minusem dla 1X, a jakbym już na siłę miał wybrać jakiegoś faworyta w kwestii matrycy to by był nim właśnie EM5 mkII :grin:

jagger
3.02.20, 11:15
Ja mam em1 jedynkę i dwójkę i więcej z cieni mogę wyciągnąć w tej drugiej a jpg to zdecydowanie lepsze niż w mk l szumy porównywalne. Generalnie odkąd mam II to jedynka leży w szafie. Choć wolałem odchylenie wyświetlacza w pierwszym modelu, pewno jestem jedyny w tym upodobaniu ;-)

apz
3.02.20, 11:33
Ja mam em1 jedynkę i dwójkę i więcej z cieni mogę wyciągnąć w tej drugiej a jpg to zdecydowanie lepsze niż w mk l szumy porównywalne. Generalnie odkąd mam II to jedynka leży w szafie. Choć wolałem odchylenie wyświetlacza w pierwszym modelu, pewno jestem jedyny w tym upodobaniu ;-)

Dogęszczenie matrycy pikselami dla mnie nie jest niezbędne, a zmiana wytwórcy matrycy to zdecydowana zaleta z której wynikają zalety do których jestem przyzwyczajony z piątek.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Dalej nie widzę, dlaczego miałbym zmienić Mark I na Mark III

Jeśli nie robisz zdjęć w słabym świetle i nocnych to zapewne nie warto.

fret
3.02.20, 11:37
Niby tak, ale dogęszczoną matrycę zawsze można "rozgęścić", a dodatkowe piksele mogą być przydatne w czasie obróbki (wystarczy popatrzeć na to, co się dzieje w smartfonach, Olek jednak jest ogniwem pośrednim między smartfonami, a FF). Przykre jest raczej to, że z niniejszej premiery wynika, że Olek nie ma na najbliższe lata pomysłu na zmianę matrycy. Przy obecnym tempie zmian na rynku bezluster może to oznaczać spore kłopoty.

epicure
3.02.20, 11:56
Z drugiej strony konkurencja APS-C też się nie kwapi do wprowadzania żadnych rewolucji w matrycach. Sony jedzie od lat na tym samym, Fuji "zaszalał" z 2 mpx więcej, czyli w praktyce to samo co w Sony, a jedynie Canon dobił do 32 mpx w... jednym modelu?

Mogę wymienić wiele rzeczy, które Olek mógłby zrobić lepiej, zanim się weźmie za matrycę.

arhtus
3.02.20, 12:20
Dla mnie jeśli nie wprowadzą jakiejś przełomowej matrycy lepszej o minimum realną działkę, albo nie dadzą chociaż lepszego wizjera, to te wszystkie nowe premiery są tylko newsami do odnotowania, a jak do tego spojrzę na wyceny tego sprzętu to już w ogóle... :lol: i radośnie wspominam czasy gdy za aktualną cenę samego EM1mkII kupiłem pierwszą jedynkę z 12-40 i jeszcze do tego gripa dostałem :grin: o Dobry Olymusie WRÓĆ!!! :lol::mrgreen:

fret
3.02.20, 12:41
Z drugiej strony konkurencja APS-C też się nie kwapi do wprowadzania żadnych rewolucji w matrycach. ....

Ale inni producenci nie umieszczają małych matryc w topowych puszkach, a Olek nie ma nic innego do zaoferowania.

DzejPi
3.02.20, 13:38
Dla fotografujących przyrodę (ptaki- ssaki, gady) II-ka zdecydowanie lepsza od I-ki. Mam Mk II i na tym zakończę miotanie się z wysiłkami marketingowców.

epicure
3.02.20, 14:32
Ale inni producenci nie umieszczają małych matryc w topowych puszkach, a Olek nie ma nic innego do zaoferowania.Przecież nowa matryca, nawet gdyby się pojawiła, też byłaby "małą matrycą w topowej puszce".

Hrr
3.02.20, 15:47
Fajnie, mkII stanieje i w przyszłym roku bym przygarnął z obudową podwodną.
Coś lepiej filmującego od em5 mk1 było by miłym upgradem.

A czy się postaraliw mk3? Biorąc pod uwagę, że lepszej matrycy nie ma skąd wziąść to dodali co mogli.
Powinni się zabrać za soft, podpatrzeć nieco co się dzieje w smartphonach.

Aang
4.02.20, 19:57
Czy możliwości mikro 4/3 jeżeli chodzi o jakość zdjęć w dobrym świetle różnią się względem aps-c i ff?Pomijam przy pytaniu głębie ostrości,sama jakość zdjęć.

epicure
4.02.20, 21:06
Wszystko zależy jak mocno chcesz podciągnąć cienie i jak duży wydruk z tego zrobić. Unikając ekstremum zdjęcia będą nie do odróżnienia. Przy odpowiednio niedużym wydruku nawet zdjęcia ze smartfona będą nie do odróżnienia.

jagger
4.02.20, 21:28
30cm x 40cm wychodzą świetnie. Jest żyleta. Często drukuję w tym formacie odbitki dla modeli w ramach podziękowania :-)

apz
4.02.20, 22:10
Czy możliwości mikro 4/3 jeżeli chodzi o jakość zdjęć w dobrym świetle różnią się względem aps-c i ff?Pomijam przy pytaniu głębie ostrości,sama jakość zdjęć.

Z głębią ostrości jest niewiele problemów Sa dostępne szkiełka f 0,95. Problemem może być na nie kasa...

easy_rider
4.02.20, 23:19
30cm x 40cm wychodzą świetnie. Jest żyleta. Często drukuję w tym formacie odbitki dla modeli w ramach podziękowania :-)Ja drukuję większe... A3+ ( 33x48 )
A niedawno przydarzył mi się wydruk 50X70 na wystawę ze starego PEN'a PL1 - i to po mocnym kadrowaniu.
Nikt nie miał uwag co do jakości, nawet porównując do wydruków z innych "super" aparatów...

adamkrak1
5.02.20, 00:44
A czy się postaraliw mk3? Biorąc pod uwagę, że lepszej matrycy nie ma skąd wziąść to dodali co mogli.
Powinni się zabrać za soft, podpatrzeć nieco co się dzieje w smartphonach.

Interesujący jest tryb HiRes. Nie dość że z ręki, to nowy procesor może przyspieszyć składanie gotowego zdjęcia. W przypadku mk2 trwa to chwilę (2-3 sekund). Do tego jest potencjał, by wypuszczać kolejne firmware z nowymi funkcjami, udogodnieniami i poprawkami. To, że się da, Olympus pokazał przy firmware 3.0 do mk2.

Co do matryc zrobiło się ciekawie. Sony w APSC odgrzewa tą samą matrycę 24Mpx od 2014roku (ale zmienia się sposób przetwarzania, zatem w A6600 widać to). Canon wszedł w 32mpx, ale w testach EOS90D nie daje to żadnej przewagi (poza marketingową). W 1DX mk3 przetwornik ma "zaledwie" 20Mpx, ale w reporterskich maszynach to może mieć znaczenie - więcej zdjęć w buforze. Zaskoczeniem będzie, gdy potwierdzą się plotki i w EOS R6 pojawi się matryca 20Mpx - czyli marketingowo regres, ale to może być koniecznością, np. zostawienie pola przewagi dla EOS R5 albo zwiększenie szybkości w klatkach/sekundę (w stosunku do obecnego Canona EOS R/RP).

arhtus
5.02.20, 13:35
Dobrze by było jakby Olek zatrzymał się już na dłuższy czas przy tych 20Mpix i dawał taką rozdzielczość zmieniając ewentualnie jej technologię, a także skupił się na innych rzeczach w aparatach. Zawsze się zastanawiałem, czy dla firmy produkującej aparaty naprawdę tak istotne jest to marketingowe "więcej megapixów w nowym aparacie". Przecież to jest sprzęt w większości dla świadomych użytkowników, którzy wiedzą jakie korzyści i jakie wady niesie ze sobą zwiększanie gęstości matrycy, a Olympus od dawna tak się z tym siłuje i próbuje gonić "większą" konkurencję. No i w konsekwencji, ani ta rozdzielczość nie imponuje, ani ta matryca nie ma lepszych właściwości, ba nawet zbliżonych do konkurencji. Fajnym pomysłem mogło by być też pójście w ślady innych firm, czyli wypuszczanie aparatu w dwóch wersjach, z mniej i bardziej upakowanymi matrycami, ciekawe jakby sie to miało do sprzedaży i co ludzie by wybierali w tym systemie :)

Koriolan
5.02.20, 14:31
Interesujący jest tryb HiRes. Nie dość że z ręki, to nowy procesor może przyspieszyć składanie gotowego zdjęcia. W przypadku mk2 trwa to chwilę (2-3 sekund). Do tego jest potencjał, by wypuszczać kolejne firmware z nowymi funkcjami, udogodnieniami i poprawkami. To, że się da, Olympus pokazał przy firmware 3.0 do mk2.

tam jest nowy procesor ? Czy dwa stare z E-M1 mk2 jak w Xie ?

Hiszpan63
5.02.20, 14:41
tam jest nowy procesor ? Czy dwa stare z E-M1 mk2 jak w Xie ? ... plotą coś o Truepic IX w wersji III.

Aang
5.02.20, 19:42
Dziękuje doświadczonym użytkownikom za odpowiedz.Wybieram mikro4/3 i zbieram na obiektyw.

epicure
12.02.20, 16:13
https://www.optyczne.pl/743.1-artyku%C5%82-Olympus_E-M1_Mark_III_w_naszych_r%C4%99kach.html

https://www.optyczne.pl/14595-news-Olympus_OM-D_E-M1_Mark_III.html

Już oficjalnie.

żmija
12.02.20, 16:31
Olek zrobił III po to by zachować opinię "kompaktowości" swoich korpusów ( co dla 1X już nie było takie oczywiste ). Wsadził stare sprawdzone komponenty, dodał kilka nowych i uaktualnił programowo. Ruch całkiem zrozumiały, biorąc pod uwagę, że opracowanie tych wszystkich"szpejów" wymaga finansów i czasu, a poza tym trzeba zarabiać pieniądze na małych kroczkach, aby ludzie kupowali produkty. Dla nas- gdzie wydatek na nowy korpus to spory wysiłek finansowy wydaje się ruchem niezrozumiałym, ale w bogatszych krajach to nie dziwi. Za rok może dwa pewnie wprowadzą nową matrycę np 22 mln dodadzą jeszcze jeden procesor, poprawią ( i tak doskonały ) wizjer, zwiększą rozdzielczość displeja, może dodadzą dodatkowy na górze aparatu ( mnie bardzo by się przydał ) i kolejna generacja będzie generowała zyski firmy. Taka jest polityka handlowa wszystkich firm. "Tabelkarze" dalej będą toczyć wojny o wyższości FF nad m4/3, zaś ci co fotografują będą kupować to co im jest potrzebne. Mnie potrzebny jest teraz jasny szeroki kąt i jak tylko wygeneruję kasę to go kupię w jedynie słusznym systemie :wink:

Zelik76
12.02.20, 17:35
Kto nie ma sprzętu to radzę zaopatrzyć się w puszki i szkła, bo kwestią czasu jest to że epidemia konawirusa odbije się na cenach sprzętu elektronicznego. Obawiam się też ogólnoświatowego kryzysu z tego powodu. Cierpi w końcu największa gospodarka świata w której swoje produkty robią niemal wszyscy. Czekam tylko kiedy Chińczycy poproszą o pomoc, bo na razie dramat rozgrywa się po cichu i za zamkniętymi drzwiami.

Hiszpan63
12.02.20, 18:02
Ale coo ?? ... myślisz , że za jakiś czas koronawirus będzie eksportowany na matrycach aparatów i wewnątrz obiektywów ... ??? ... może faktycznie lepiej kupić teraz i do tego te uszczelnione ... :wink:

Zelik76
12.02.20, 18:21
Ale coo ?? ... myślisz , że za jakiś czas koronawirus będzie eksportowany na matrycach aparatów i wewnątrz obiektywów ... ??? ... może faktycznie lepiej kupić teraz i do tego te uszczelnione ... :wink:

Nie o to mi chodzi, chodzi mi o zakłady i ludzi tam pracujących. Czyli o całą gospodarkę. Jak to się będzie rozprzestrzeniać w takim tempie to produkcja stanie. Nie wiemy co tam się dzieje naprawdę bo Chińczycy o to dbają, ale wydaje mi się że jest nieciekawie i nie lekceważyłbym tej epidemii. Ciekawy jestem co będzie się działo jak zrobi się cieplej i komary wkroczą do akcji? My siedzimy bezpieczni tutaj ale oni tam przeżywają prawdziwy dramat.

apz
12.02.20, 18:27
Nie o to mi chodzi, chodzi mi o zakłady i ludzi tam pracujących. Czyli o całą gospodarkę. Jak to się będzie rozprzestrzeniać w takim tempie to produkcja stanie. Nie wiemy co tam się dzieje naprawdę bo Chińczycy o to dbają, ale wydaje mi się że jest nieciekawie i nie lekceważyłbym tej epidemii. Ciekawy jestem co będzie się działo jak zrobi się cieplej i komary wkroczą do akcji? My siedzimy bezpieczni tutaj ale oni tam przeżywają prawdziwy dramat.

O ile wiem body OLympusa jest produkowane w Wietnamie. Nie wiem jak nowe obiektywy....

Zelik76
12.02.20, 18:36
O ile wiem body OLympusa jest produkowane w Wietnamie. Nie wiem jak nowe obiektywy....

Sprawdziłem przed chwilą swoje body i rzeczywiście jest z Wietnamu.

żmija
12.02.20, 18:41
Chiny to miliardowy kraj, nie tak łatwo będzie zatrząść ich przemysłem. Ale raczej nie jest tutaj miejsce na tego typu dywagacje. Cena nowego E- M1 mkIII niższa niż debiutującego kiedyś E- M1, co nie dziwi, gdyż rynek już trochę wchłonął poprzednich wersji. Natomiast może się okazać, że cena z gripem bliska jest ceny E-M1X, to w tym przypadku raczej optuję za E-M1X.

Bodzip
12.02.20, 20:59
Z medycznego punktu widzenia wirus lubi zimno. Wszystkie grypopodobne, Sars itp. wygasają w okresie letnim. Komary nie przenoszą wirusów. Malaria jest rodzajem pierwotniaka.
To mówiłem ja - Jarząbek... tfu - Bodzio, pracownik sanepidu :mrgreen:

luc4s
13.02.20, 01:11
Rozczarowujace to nowe body. Praktycznie kosmeryczne zmiany wzgledem II. Dalej uwazam, ze obecnie najlepszy deal w m4/3 to kupno G9. Zwlaszcza po ostatnim update.

fret
13.02.20, 09:45
Rozczarowujace to nowe body. ...

Liczyłeś na coś konkretnego?

viruuss
13.02.20, 10:00
e tam, chyba przesadzacie z tym pesymizmem ? dodali kilka "fjuczerów" czyli progres w stosunku do II jest, może trzeba zweryfikować swoje oczekiwania ? aparacik ładny, wszystkomający, czego chcieć więcej ?

luc4s
13.02.20, 10:15
Liczyłeś na coś konkretnego?W sumie to nie, odkad przesiadlem sie na G9 nie mam potrzeby zmian. Z Olympusem mi nie podrodze od kilku lat.

ogc13
13.02.20, 10:22
W tych aparatach to mi brakuje wbudowanego modułu GPS.
Korzystanie z tej aplikacyjki na telefon do geotagowania jest bardzo niewygodne.
Takie duże te obudowy toby jednego małego scalaka i antenkę jeszcze zmieścili ...

piaseczek
13.02.20, 19:23
Czyli Olek planuje poważniejsze zmiany dopiero przy nowej wersji X za jakiś rok.

Szkoda, że chociaż bardziej współczesnego EVF nie dołożyli do nowego modelu.

Koriolan
14.02.20, 13:13
Rozczarowujace to nowe body. Praktycznie kosmeryczne zmiany wzgledem II. Dalej uwazam, ze obecnie najlepszy deal w m4/3 to kupno G9. Zwlaszcza po ostatnim update.
a co było w tym update?

zastanawiam się gdzie mozna zmacać G9

wyszomir
14.02.20, 14:42
a co było w tym update?

Za Optyczne.pl:

GH5 (v2.6), GH5S (v1.4), G9 (v2.0):

Wszystkie aparaty
Rozszerzona kompatybilność z transmiterami Profoto:

Możliwość skorzystania z bezprzewodowych transmiterów Profoto Air Remote TTL-O/P oraz Profoto Connect-O/P

Poprawiona praca AF.

Dodano funkcje AF-ON: Near Shift oraz AF-ON: Far Shift. Pierwsza z nich ustawia ostrość z priorytetem na obiekty znajdujące się blisko, droga natomiast - daleko.
Focus Peaking jest dostępny zarówno w trybie MF, jak i wszystkich metodach AF.
Efekty ciągłego AF wyświetlają się na żywo w trybie Kreatywnych Filmów, a także innych metodach nagrywania

do metod balansu bieli dodano tryb AWBw
do metod pomiaru światła dodano tryb ważony z priorytetem jasnych partii
do menu użytkownika dodano tryb Dostosowanie korekcji ekspozycji, który pozwoli na dostosowanie standardowej wartości ekspozycji dla wszystkich trybów pomiaru.
tryb 0.5SEC
możliwe jest zablokowanie AE w przypadku, gdy w trybie manualnym ISO ustawiono na Auto
Dodano Tryb1 do funkcji Live View Boos - pozwoli on na zwiększenie klatkażu G9

GH5S, G9
Do trybów działania AF dodano wykrywanie zwierząt. Wykorzystując algorytmy AI, możliwe jest rozpoznanie kotów, psów i ptaków. Ramka autofokusa jest automatycznie ustawiana na śledzonych obiekcie poprzez analizę jego wielkości i pozycji. Śledzenie działa nawet, gdy obiekt odwróci się od aparatu.

G9
Zwiększone możliwości nagrywania, dodano:

4K 30p/25p 4:2:2 10-bit
4K 60p/50p 4:2:2 10-bit przez HDMI
Poziom luminancji dla 10-bitowego trybu
VFR (Variable Frame Rate) w trybie FHD 2-180 fps/4K 2-60 fps
nagrywanie HDR
V-Log L oraz Waveform Monitor (WFM) (po wykupieniu płatnej aktualizacji)

Do trybu wysokiej rozdzielczości dodano Tryb2, który pozwoli na redukcję ruchu obiektu

Był też wątek na naszym forum:

https://forum.olympusclub.pl/threads/120129-aktualizacja-oprogramowania-G9-GH5s-GH5

piaseczek
14.02.20, 19:13
zastanawiam się gdzie mozna zmacać G9

Po kontraście niestety Twoje Olkowe szkła będą działały na Panasie gorzej niż odpowiedniki Panasonika:(

droplet
14.02.20, 21:00
Prawdę mówiąc to dawno bym kupił G9 ale właśnie kompatybilność ze szkłami Olka jest gorsza i co dla mnie ma duże znaczenie korpus Panasa jest większy.
Teraz najbardziej mnie interesuje o ile AF w mk III jest szybszy w stosunku do EM-1 mk II

Koriolan
14.02.20, 21:08
A jest ? To nie jest ten sam układ ?

Bodzip
14.02.20, 21:10
Prawdę mówiąc to dawno bym kupił G9 ale właśnie kompatybilność ze szkłami Olka jest gorsza i co dla mnie ma duże znaczenie korpus Panasa jest większy.
Teraz najbardziej mnie interesuje o ile AF w mk III jest szybszy w stosunku do EM-1 mk II
Przesadzasz
Wielkościowo G9 przypomina E-30, z tym że jest cieńszy i duuużo lżejszy. Nie mam problemu zabierać go na wędrówkę.

Koriolan
14.02.20, 21:18
A dla mnie - z jednej strony lepszy wizjer w G9 vs gorsza współpraca ze szkłami Olympusa no jakieś 1,5 tyś różnicy na korzyść Panasa.

Bodzip
14.02.20, 22:09
A dla mnie - z jednej strony lepszy wizjer w G9 vs gorsza współpraca ze szkłami Olympusa no jakieś 1,5 tyś różnicy na korzyść Panasa.
Wizjer w G9 to bajka sama w sobie.

And.N
14.02.20, 22:44
Wizjer w G9 to bajka sama w sobie.
Bogdan, nie poznaję Cię:wink:, zazwyczaj chwaliłeś Olympusa, czyżby jakaś zmiana ?, a te sławetne szumy w panasie, gorsza matryca /bo nie Sony/ (często na forum podkreślane) Ci nie przeszkadza ?:wink::grin:

apz
14.02.20, 23:04
Bogdan, nie poznaję Cię:wink:, zazwyczaj chwaliłeś Olympusa, czyżby jakaś zmiana ?, a te sławetne szumy w panasie, gorsza matryca /bo nie Sony/ (często na forum podkreślane) Ci nie przeszkadza ?:wink::grin:

Przecież to nie ten Panas, ten jest na Sony

Koriolan
14.02.20, 23:09
G9 jest na Sony ? A Olympus ? Na Panasonicu ?

And.N
14.02.20, 23:27
Przecież to nie ten Panas, ten jest na Sony

OK. Widać się pogubiłem, sądziłem, że na Sony (matryca Sony) może być tylko i wyłącznie Olympus.
Tu nie dość, że matryca dobra ? to i jeszcze wizjer ? (w G9)

Nie chodzi o "wojnę systemową", który producent mikro 4/3 jest lepszy, panas, czy olek. Choć jak pamiętam zawsze byłem przekonywany, że panas to dużo większe zło, czyżby coś się zmieniło ?:)

apz
15.02.20, 00:02
OK. Widać się pogubiłem, sądziłem, że na Sony (matryca Sony) może być tylko i wyłącznie Olympus.
Tu nie dość, że matryca dobra ? to i jeszcze wizjer ? (w G9)

Nie chodzi o "wojnę systemową", który producent mikro 4/3 jest lepszy, panas, czy olek. Choć jak pamiętam zawsze byłem przekonywany, że panas to dużo większe zło, czyżby coś się zmieniło ?:)

Mniej więcej od czasu GH4 Panasonic zaczął wstawiać matryce od Sonego. Ewolucji wizjerów nie śledziłem.

Koriolan
15.02.20, 00:05
A jak bardzo upośledzona jest współpraca obiektywów Olka z korpusami Panasa ? Pewnie dual is NIE działa. Co jeszcze ? Problemy z AF ?

apz
15.02.20, 00:11
A jak bardzo upośledzona jest współpraca obiektywów Olka z korpusami Panasa ? Pewnie dual is NIE działa. Co jeszcze ? Problemy z AF ?

Trzeba popatrzeć w tabele zgodności , większość nowych obiektywów lub ich nowsze wersje działają przyzwoicie. Nie mam body Panasonica, a najczęściej fotografuję XT-1.

epicure
15.02.20, 01:14
...sądziłem, że na Sony (matryca Sony) może być tylko i wyłącznie Olympus.

Na Sony może być wszystko, nawet Canon. A Panas jakiś czas temu sprzedał cały dział półprzewodników firmie z Tajwanu.

piaseczek
15.02.20, 09:57

Przeczytaj te porównanie a będziesz wszystko wiedział;)

https://mirrorlesscomparison.com/panasonic-vs-olympus/g9-vs-em1-mark-ii/2/

Bodzip
15.02.20, 10:43
Tylko krowa nie zmienia zdania :mrgreen: Zawsze umiałem przeprosić i przyznać się do błędu :-P
Powiem tak: NIE mam Olympusa M1 lub M1-X, mam za to M10 i G9. Porównując ISO obu aparatów to Olek przegrywa z kretesem. W G9 wkurza mnie tylko jedna rzecz - gibany ekran - taki sam jak w E-30. Jedni się tym zachwycają, a mnie po prostu nie pasi i już.

Aang
15.02.20, 11:15
Ekran w Alpha 6400 jest najlepszym rozwiązaniem(model który znam;)

And.N
15.02.20, 11:56
Ekran w Alpha 6400 jest najlepszym rozwiązaniem(model który znam;)
Kwestia gustu, potrzeb, przyzwyczajenia:). Akurat z ekraniku raczej rzadko korzystam, więc za zaletę uznaję możliwość zamknięcia go ekranem do obudowy aparatu. Nie zachodzi możliwość przypadkowego porysowania.

siemek
15.02.20, 13:42
Co do Panasa G9. Nie miałem nigdy i nie widziałem na żywo. Na pewno jest zacny. Jedna rzecz jest dla mnie jednak dyskusyjna w nim: WAGA. Waży za dużo. 658 g to więcej niż Sony A7-III. Wg mnie to już lekkie przegięcie.
Dlatego wolę mimo gorszego wizjera E-M1-II/III. Wiem, że zostanę skrytykowany :)

And.N
15.02.20, 14:05
Co do Panasa G9. Nie miałem nigdy i nie widziałem na żywo. Na pewno jest zacny. Jedna rzecz jest dla mnie jednak dyskusyjna w nim: WAGA. Waży za dużo. 658 g to więcej niż Sony A7-III. Wg mnie to już lekkie przegięcie.
Dlatego wolę mimo gorszego wizjera E-M1-II/III. Wiem, że zostanę skrytykowany :)
Niby dlaczego ?, to forum Olympusa :) i co tu krytykować, każdy sam wybiera według swoich kryteriów/potrzeb

piaseczek
15.02.20, 15:09

Dlaczego miałbyś być skrytykowany? G9 i EM1 mk2/mk3 to równorzędne aparaty, wybór pomiędzy nimi to kwestia preferencji i ceny.
Gdy na półkach pojawi się mk3 poprzednik pewnie stanieje do poziomów G9.

Roberto73
15.02.20, 15:50
To prawda, jedną z nielicznych wad G9 jest waga. To pięknie zaprojektowany, ale jednak o jakieś 150-200g za ciężki aparat. Jeśli wejdzie gx10 , i poprawią to co mnie drażniło w poprzedniku , to dość szybko się przesiądę z G9

fret
15.02.20, 16:45
... Wiem, że zostanę skrytykowany :)

Mało wiesz, to jest bardzo tolerancyjna społeczność. Ok, jest kilku sekciarzy, ale są jak szczypta ostrej papryki w dobrej potrawie, dodają smaku/smaczku :)

siemek
15.02.20, 19:20
:) :) :) BTW Nikon Z7 waży 675g więc nic nie zmieni faktu że G9 mimo m43 waży podobnie. Z drugiej strony fakt użycia matrycy m43 czy FF nie wpływa chyba na wielkość elektroniki towarzyszącej więc
jak producent chce dodać bajery do korpusu to waga rośnie.

piaseczek
16.02.20, 10:11
:) :) :) BTW Nikon Z7 waży 675g więc nic nie zmieni faktu że G9 mimo m43 waży podobnie. Z drugiej strony fakt użycia matrycy m43 czy FF nie wpływa chyba na wielkość elektroniki towarzyszącej więc
jak producent chce dodać bajery do korpusu to waga rośnie.

Jeśli mogę Ci coś zasugerować to patrz na wagę kompletu ze szkłem. KIT dokładany do Z7/Z6 24-70 f4 to nie jest najsolidniejsze szkło na rynku... Sam G9 jest bardzo wygodny z większymi szkłami. Zresztą Olek OMD 1 również.

Jeżeli nie będziesz chciał w przyszłości dokupić 40-150 f2.8 (jaśniejszy obiektyw w m43 często się przydaje, aby nie forsować ISO) to złą opcją nie jest też nowa piątka. Prędzej czy później zrobią zestaw jak to ma miejsce w 5mk2:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/aparaty-fotograficzne/om-d/e-m5-mark-ii-zestaw-12-100mm-pro

Pod tym linkiem znajdziesz porównanie wielkości G9 z 12-35 f2.8 i 35-100 f2.8 vs OMD 1 z 12-40 f2.8, 12-100 f4 i 40-150 f2.8. I masz pełen obrazek dostępnych uniwersalnych rozwiązań m43;)

http://j.mp/38yqj8u

chreasy
16.02.20, 15:25
KIT dokładany do Z7/Z6 24-70 f4 to nie jest najsolidniejsze szkło na rynku...

ogólnie szkła pod bezlusterkowca nikon z są jakieś takie, tandetne ? Porównanie Nikon 85 1.8 S vs Nikon 85 1.8 G

https://youtu.be/Qs0znti0kEM

A w Olympusie jak jest ze stałkami ? Coś wam skrzypi, piszczy ? :-P

siemek
17.02.20, 20:28
Tandetne? Nie wiem, nie znam się na Nikonie, ale widzę świeżutki WYBÓR REDAKCJI Optyczne.pl dla 50 1.8:
https://www.optyczne.pl/497.11-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_Z_50_mm_f_1.8_S_Podsumowanie.html

piaseczek
17.02.20, 20:31
Z filmu wynika, że wykonanie jest tandetne. Taki 12-40 f2.8 to czysta przyjemność użytkowania.

DzejPi
17.02.20, 20:45
Z filmu wynika, że wykonanie jest tandetne. Taki 12-40 f2.8 to czysta przyjemność użytkowania.
Potwierdzam i dokładam jeszcze większą przyjemność z 40-150/2,8 i 300/4,0. Do tego są piękne!:wink:

piaseczek
17.02.20, 21:09
Potwierdzam i dokładam jeszcze większą przyjemność z 40-150/2,8 i 300/4,0. Do tego są piękne!:wink:

Korzystanie z 40-150 f2.8 jest moim skromnym zdaniem jeszcze przyjemniejsze niż z 12-40. Nic nie wyjeżdża do przodu;)

Koriolan
17.02.20, 21:11
Potwierdzam i dokładam jeszcze większą przyjemność z 40-150/2,8 i 300/4,0. Do tego są piękne!:wink:Czy masz 300/4 ? Łow.

DzejPi
18.02.20, 08:14
Czy masz 300/4 ? Łow.,
Potwierdzam :grin:

jkr
18.02.20, 15:18
Test:
https://www.photographyblog.com/reviews/olympus_om_d_e_m1_mark_iii_review

chreasy
21.02.20, 16:43
Powiem wam, że jak na taką matryczke-jak to mówią wielkości paznokcia- ładnie sobie radzi e-m1 mark3

https://youtu.be/DS51w0lvXj0

tylko Robinowi się pomyliło [film], bo ostatnie zdjęcie z lewej to na ISO 12800 a prawe ISO 200 :)

https://robinwong.blogspot.com/2020/02/low-light-shooting-with-olympus-om-d-e.html

luc4s
25.02.20, 03:02
Mam G9 ponad 2 lata i 8 szkiel Olympusa, zadnego pasikonikowego. Pomijajac tryb cAF gdzie faktycznie troche problemow jest, w innych trybach problemow z AF brak. Jezeli nie fotografuje sie obiektow w duzym ruchu zvlizajacych sie w strone obiektywu, to nie ma problemow.

Oprocz tego ciagle mam pierwszy em5. Mialem em10 I i III, oraz em1 markI. Kupilbym do pary em1 II wlasnie dla trybu sport ale nie za takie chore pieniadze jakie chce ode mnie Olympus. Skoro G9 mozna kupic za 4,5k, to za em1III dalbym max 3,5k. Moj G9 kosztowal mnie ponad 7k...

chreasy
25.02.20, 10:02
Skoro G9 mozna kupic za 4,5k, to za em1III dalbym max 3,5k. Moj G9 kosztowal mnie ponad 7k...

G9 miał premierę w 2017 i też kosztował na starcie ponad 7k a dokładnie 7,299 zł. Poza tym em1 Mark 3 dostaniesz w rabacie za 6,530. Zastanawia mnie jednak, dlaczego OM-D E-M1 Mark II ( premiera sierpień 2016) kosztuje bagatela 5,590 więcej niż g9. Jakbym miał wybierać między mark II a panasem G9 to bez żadnego ale kupiłbym G9. fajny teścik => https://mirrorlesscomparison.com/panasonic-vs-olympus/g9-vs-em1-mark-ii/ Jak ktoś wchodzi w m4/3 to z rabatem lepiej brać M1 Mark 3.

epicure
25.02.20, 10:15
Wyjdzie X-T4 ze stabilizacją i ceny polecą w dół.

apz
25.02.20, 13:38
Wyjdzie X-T4 ze stabilizacją i ceny polecą w dół.

Fuji ze stabilizacją? Wydawało mi się, że to nie znajduje się w ich fabrycznych planach...

epicure
25.02.20, 13:52
Fuji ze stabilizacją? Wydawało mi się, że to nie znajduje się w ich fabrycznych planach...

Znalazło się już dawno temu w modelu X-H1.

luc4s
25.02.20, 14:35
G9 miał premierę w 2017 i też kosztował na starcie ponad 7k a dokładnie 7,299 zł.

Tyle wlasnie zaplacilem. Mam jedne z pierwszych G9 w Polsce.

Koriolan
25.02.20, 18:37
Mam jedne z pierwszych E-M1 Mark I w Polsce i komplecie z 45 /1.8 płaciłem poniżej 6k PLN.
Na dżedaju rzecz jasna.

droplet
25.02.20, 21:24
Mam jedne z pierwszych E-M1 Mark I w Polsce i komplecie z 45 /1.8 płaciłem poniżej 6k PLN.
Na dżedaju rzecz jasna.
Zgadza się, cena była w OJ za E-M1 4 200zł w grudniu 2013 :-)

Dzisiaj chyba ostatni dzień promocji E-M1 mark III z baterią i plecakiem za 6 536,50zł z kodem Irassa.
Nawet sobie odłożyłem ale czekam aż ktoś przekona dlaczego powinien zmienić E-M1 na E-M1 mark III abstrahując od ceny.

siemek
25.02.20, 21:58
Zgadza się, cena była w OJ za E-M1 4 200zł w grudniu 2013 :-)

Dzisiaj chyba ostatni dzień promocji E-M1 mark III z baterią i plecakiem za 6 536,50zł z kodem Irassa.
Nawet sobie odłożyłem ale czekam aż ktoś przekona dlaczego powinien zmienić E-M1 na E-M1 mark III abstrahując od ceny.
Ja też czekam, jeszcze 3h, ale nikt mnie nie przekonał na 100% że mam inwestować w Oli :)
Po za tym niektórzy przewidują, że po pojawieniu się stabilizowanego X-T4 (jutro) ceny Olka muszą pójść w dół.

Koriolan
26.02.20, 01:31
To zależy. Mam do ceny Fuja doliczyć ceny szkiełek ? Bo szkła Olka już mam.

epicure
26.02.20, 09:54
Po za tym niektórzy przewidują, że po pojawieniu się stabilizowanego X-T4 (jutro) ceny Olka muszą pójść w dół.

Nie tak od razu, na to będzie trzeba poczekać parę miesięcy.

fret
26.02.20, 15:07
Nie tak od razu, na to będzie trzeba poczekać parę miesięcy.

Wystartowali od takiej ceny, że raczej parę lat ;)

Koriolan
29.02.20, 18:49
Dobra, pierwsza próba Mark 3 219725
Wiał przeraźliwie zimny wiatr ale dzieki temu, że wyszło słońce, udało mi się znaleźć kadr w światłach i cieniach. Niestety tego ORFa otwiera mi tylko Olympus Workspace, którego kompletnie nie znam.

219724

Bodzip
29.02.20, 19:16
Darktable tego nie łyka. RawTherapee jak zwykłe ok :)

219728

Koriolan
29.02.20, 19:48
Trial Lightroom Classic CC też. Ale PSE 2020 teoretycznie korzystający z tej samej wtyczki Camera Raw- już nie

Z wrażeń pierwszego dnia
- przeniesiono przycisk Menu z prawej strony na lewo, szukam go z prawej :)
- jest ustawienie progu czasu otwarcia migawki, przy którym następuje podbicie ISO (w trybie AUTO ISO)
- z szybkiego dostępu w opcjach dostępnych po naciśnięciu przycisku zdjęc seryjnych ( na górnym panel po lewej stronie) zniknęła opcja HDR
- z kółka znikneły pozycje ART SCN iAuto, sa natomiast 4 tryby programowalne
- tylna rolka jest w mniej komfortowym miejscu niż w Mark I
- jedna wredna rzecz- mój 12-100 ma minimalny luz na bagnecie w moim Mark III, w Mark I nie mam problemu.
dwa razy zdarzyło mi sie, że powyjęciu z torby i włączeniu, obiektyw " nie stykał"

apz
29.02.20, 19:53
Trial Lightroom Classic CC też. Ale PSE 2020 teoretycznie korzystający z tej samej wtyczki Camera Raw- już nie

Z wrażeń pierwszego dnia
- jest ustawienie progu czasu otwarcia migawki, przy którym następuje podbicie ISO (w trybie AUTO ISO)
- z szybkiego dostępu w opcjach dostępnych po naciśnięciu przycisku zdjęc seryjnych ( na górnym panel po lewej stronie) zniknęła opcja HDR
- jedna wredna rzecz- mój 12-100 ma minimalny luz na bagnecie w moim Mark III, w Mark I nie mam problemu.
dwa razy zdarzyło mi sie, że powyjęciu z torby i włączeniu, obiektyw " nie stykał"

Wyślij oba do serwisu, niech to spasują. 12-100 to ich wyższa półka.

epicure
29.02.20, 20:40

Jest to też w E-M5 III. Nareszcie!

jck
29.02.20, 20:49
(...) Niestety tego ORFa otwiera mi tylko Olympus Workspace, którego kompletnie nie znam.

Affinity Photo też otwiera, koryguje też optykę.
219731

Rysiek_O
29.02.20, 20:53

Z wrażeń pierwszego dnia
Gratuluję nowego korpusu :lol:

Koriolan
29.02.20, 20:54
W Corel After Shot samemu ściąga się dostępne profile, ale do M1 mark III nie widze takowego

yac
29.02.20, 21:25
Luminar bierze z marszu, bez aktualizacji
219741

Koriolan
29.02.20, 21:42
nie, no juz dosyć mam różnego softu... ale 6 stówek rocznie za Lightrooma to jest zdzierstwo.

jck
29.02.20, 21:44
(...) ale 6 stówek rocznie za Lightrooma to jest zdzierstwo.
No tak, jest!

yac
29.02.20, 21:54
nie, no juz dosyć mam różnego softu... ale 6 stówek rocznie za Lightrooma to jest zdzierstwo.
I o to chodzi; zmieniasz body to i soft. Nie minęły jeszcze 2 tygodnie - możesz oddać ;) Mark 1 jeszcze robi foty chyba.
Ja dlatego nie zmieniam LR5,7 na nowszy a tym bardziej na abonament. DNG conwerter załatwia temat.

siemek
29.02.20, 23:38
DNG Converter 12.0 nie czyta ORF z M1-III, ale aktualizacja do 12.2 załatwia sprawę i można się bawić. Mnie się podoba. Na pewno lepiej niż z M5-II+14-150 :)

paparapa
29.02.20, 23:59

ON 1 RAW też otwiera, ale nie koryguje optyki i widać czarne rogi, Obrazek jest szerszy i wyższy od tego jaki daje Affinity korygujący optykę. .

piaseczek
1.03.20, 12:21
Porównanie AF mk3 vs mk2 z najnowszym firmware, ciekawe:
https://www.youtube.com/watch?v=HUOwLgENvXs

siemek
2.03.20, 19:44
Zakup E-M1-III oddala się......cena w sklepie Olympus skoczyła do 8.090 PLN. Trzeba zacząć myśleć o E-M5-III lub o Panasie lub coś poza m43 :( A ja głupi myślałem że zachęcą mnie promocjami lub dobrą ceną......

Koriolan
2.03.20, 19:48
Zakup E-M1-III oddala się......cena w sklepie Olympus skoczyła do 8.090 PLN. Trzeba zacząć myśleć o E-M5-III lub o Panasie lub coś poza m43 :( A ja głupi myślałem że zachęcą mnie promocjami lub dobrą ceną......Miałeś nadzieję, że pierwszego dnia sprzedaży zdobią jeleni z tych którzy kupili w przedsprzedaży ?

siemek
2.03.20, 20:22
Miałeś nadzieję, że pierwszego dnia sprzedaży zdobią jeleni z tych którzy kupili w przedsprzedaży ?

Nie, ale nie spodziewałem sie podniesienia ceny - z tej perspektywy jeleni zrobili z tych co kupili MK2 w "promocji" -1000 zł do 15.01.2020. Po paru dniach obniżyli jeszcze bardziej w ramach kolejnej akcji. Więc można :) :) :)

Koriolan
2.03.20, 20:32
Nie, ale nie spodziewałem sie podniesienia ceny - z tej perspektywy jeleni zrobili z tych co kupili MK2 w "promocji" -1000 zł do 15.01.2020. Po paru dniach obniżyli jeszcze bardziej w ramach kolejnej akcji. Więc można :) :) :)
jest różnica pomiędzy nowym sprztem a tym będącym na rynku już 3 lata.
nie sądze by sytuacja gdzie do kupienia sa az trzy flagowe Olympust ( mk II, mk III i X ) miała trwać długo. Albo próbuj wyrwać mk II jak najtaniej albo czekaj kilka miesięcy.

chreasy
2.03.20, 22:36
Zakup E-M1-III oddala się......cena w sklepie Olympus skoczyła do 8.090 PLN. Trzeba zacząć myśleć o E-M5-III lub o Panasie lub coś poza m43 :( A ja głupi myślałem że zachęcą mnie promocjami lub dobrą ceną......
@siemek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=56892) a nie myślałeś o nikonie Z6 + 24-70 mm f/4 + karta SONY XQD 64GB = 10.300 zł ;)

viruuss
3.03.20, 00:38
śledząc ten wątek wydaje mi się, że siemek "tylko myśli" i w swoich przemyśleniach czeka na, no właśnie na co ? może trzeba zweryfikować zamiary na ilość posiadanej gotówki ? są jeszcze linie 10 i 5, ludzie też nimi zdjęcia robią :) po tym co się dzieje w Chinach wątpię w spadek cen sprzętu foto, obawiam się, że wręcz wszystko zdrożeje :( podobno canon zamyka fabryki w Chinach ?

siemek
3.03.20, 08:05
śledząc ten wątek wydaje mi się, że siemek "tylko myśli" i w swoich przemyśleniach czeka na, no właśnie na co ? może trzeba zweryfikować zamiary na ilość posiadanej gotówki ? są jeszcze linie 10 i 5, ludzie też nimi zdjęcia robią :) po tym co się dzieje w Chinach wątpię w spadek cen sprzętu foto, obawiam się, że wręcz wszystko zdrożeje :( podobno canon zamyka fabryki w Chinach ?
Myślę więc jestem ;) Większość postów na forum to dumanie co kupić, co będzie lepsze, szybsze itp. Widząc akcje Olympusa poza Polską (big save in march, trade-in) u nas wygląda to skromnie.
Czekając na coś tego typu mamy wzrost ceny. Oczywiście przez koronowirusa sytuacja pogarsza się, wiadomo, ale to dotyczy wszystkich. viruss masz rację, trzeba zweryfikować plany i poszukać czegoś innego niż mk3.

@siemek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=56892) a nie myślałeś o nikonie Z6 + 24-70 mm f/4 + karta SONY XQD 64GB = 10.300 zł ;)
Dzięki, super sprzęt. Minus jest taki, że zestaw z 24-70 waży 1,1 kg a to tyle co M1-III+12-100. Niestety tele do Ztki są jeszcze cięższe. Niemnie Ztka to bardzo fajny sprzęt i będę go brał pod uwagę jak odpuszczę sobie Olka.

epicure
3.03.20, 11:39
Nie przyzwyczajaj się do cen, one mogą się zmieniać z tygodnia na tydzień. Podwyżka najczęściej oznacza, że szykują jakąś promocję, w trakcie której cena wróci do normalnego poziomu.

Koriolan
3.03.20, 13:33
śledząc ten wątek wydaje mi się, że siemek "tylko myśli" i w swoich przemyśleniach czeka
patrząc na jego flickra, to siemek robi całkiem fajne zdjęcia.
i nie dziwię się że na nowy sezon fotograficzny chce dokonac upgrade stajni.
gdybym miał E-M5 mII to chyba nie zmieniałbym korpusu, nie będzie raczej wielkiej róznicy.

siemek
3.03.20, 16:45
patrząc na jego flickra, to @siemek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=56892) robi całkiem fajne zdjęcia.
i nie dziwię się że na nowy sezon fotograficzny chce dokonac upgrade stajni.
gdybym miał E-M5 mII to chyba nie zmieniałbym korpusu, nie będzie raczej wielkiej róznicy.
dzięki @Koriolan (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5212) ! Tak masz rację. Generalnie to marzy mi się sprzęt ukierunkowany na tele. RX10 mi szwankuje, budżetowy tele XC50-230 do Fuji nie spełnia oczekiwań (za ciemny, za wolny, ciężko chodzi bo złapał piach itp.) Dlatego spodobał mi się uszczelniony Olympus, a zwłaszcza dobre opinie o szklarni m43 w szerokim wyborze. Póki co pstrykam E-M5-II, którego kupiłem mega okazyjnie głównie po to by zobaczyć czy sprzęt mi podpasuje. Podpasował. Dlatego myślałem o czymś lepszym oraz o docelowym szkle gdyż jedyne szkło co mam 14-150 nie jest wybitne i na pewno nie pokazuje wszystkich zalet m43. Ukierunkowałem się na dwa obiektywy: Zuiko 12-100 lub PanaLeica 50-200. Fotki z tych szkieł wg mnie wyglądają rewelacyjnie i znacząco wybijają się jakością, klimatem i tym czymś z ogółu innych, tańszych szkiełek tele. Zuiko 12-100 najbardziej opłaca się wziąć w zestawie z body E-M1-II lub III - wychodzi wtedy ok 4 tys, PanaLeica jest droższa i nie wiem czy nie powinien być do niej podpięty Panas by wykorzystać cały potencjał.
Z innej strony nie chcę przesadzić z wagą całości. Ciężkie lustrzanki już przerabiałem i ciężarów nosić nie chcę.
Wiadomym jest że mówimy o dużych pieniążkach stąd moje lekkie "marudzenie" i dywagacje. Ale gdzie mam marudzić jak nie tutaj :)

Koriolan
3.03.20, 16:53
po prostu kup szkło i poczekaj na przecenę korpusu, wyjdzie na to samo.
14-150 jest fajowym szkłem turystycznym, kupowałem je za jakieś grosze i całkiem nieźle mi służyło. Ale 12-100 jest świetne.
przed wyjście 12-100 byłem "nagrzany" na zestaw 12-60 i 50-200, bo taki miałem w dużym E.
i to były kapitalne szkła. Ale nie na wyjazd- po któryms dniu noszenia ich razem z E30 po upalnej Barcelonie stwierdziłem, że coś trzeba zmienić i kupiłem G2 iw kicie i E-pl1 14-150. Zamieniłem obiektywy i puściłem zestaw po rodzinie :)

12-100 jest świetny ale to jest takie "pół tele".

piaseczek
3.03.20, 21:35
po prostu kup szkło i poczekaj na przecenę korpusu, wyjdzie na to samo.

Siemek,
też tak myślę, korpus praktycznie nowy, dużych szkieł póki co nie masz więc grip z jedynki nie jest Ci szczególnie potrzebny.

Ukierunkowałem się na dwa obiektywy: Zuiko 12-100 lub PanaLeica 50-200. Fotki z tych szkieł wg mnie wyglądają rewelacyjnie i znacząco wybijają się jakością, klimatem i tym czymś z ogółu innych, tańszych szkiełek tele.

Tym bardziej myślałbym nad G9 i panaleicą 12-60. Politykę cenową Olka powoli poznajesz;)

Zakup E-M1-III oddala się......cena w sklepie Olympus skoczyła do 8.090 PLN.

To jest genialny krok, którego nikt się nie spodziewał:D Trzeba było bardziej zróżnicować ceny mk2 i mk3.

arhtus
3.03.20, 22:27
Siemek masz E-M5II wiec kup sobie do niego szkło jakie tam sobie wymarzyłeś i daj sobie spokój z dokupowaniem teraz lepszej puszki. Czego Ty się tak więcej spodziewasz po tej jedynce? Po zakupie tej jedynki dojdziesz do wniosku, że tak naprawdę taką prawdziwą wymierną korzyścią względem E-M5 jest w niej lepszy uchwyt :lol: Te Twoje rozterki to tak naprawdę pomysł jak wtopić teraz parę tysiaków w sprzęt, który nie da Ci adekwatnej poprawy względem wydanych złotówek. Kup sobie to 12-100 czy nawet to 50-200 do tego grip do E-M5 za pięć stówek dla lepszego trzymadła i ciesz się z fotografowania :wink:
Za parę miesięcy, rok, czy nawet dalej, jeśli będzie Ci tak brakowało tego solidniejszego uchwytu kupisz tą jedynkę o wiele taniej, a i pewnie będzie więcej wiadomo co do dalszych losów m4/3.
W szkła warto inwestować, w puszki o obecnych realiach, absolutnie nie!!! Olympus sprzedaje już wiekową technologię za krocie, nie bądź głupi, nie daj się nabrać :lol:

PS
Na Twoim miejscu mając już E-M5II i chcąc wydać trochę więcej kasy, dokupiłbym do tej piątki 40-150 f2,8 + do wyboru 12-40 , 12-45 , albo 7-14 (jak lubisz też szeroko:)) i wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o możliwości jakie da Ci sprzęt.
Kupuj szkła, a nie drogie puszki!!!!

siemek
3.03.20, 22:38
Siemek,

Tym bardziej myślałbym nad G9 i panaleicą 12-60. Politykę cenową Olka powoli poznajesz;)

Dzięki. PanaLeica 12-60 jest również w moich planach. Oglądałem foty z 12-60 i są rewelacyjne. Równie dobre a może i nawet lepsze niż z Zuiko 12-40 PRO.
Dodatkowo: PanaLeica waży 62g mniej niż Olek, jest tańsza i ma ciekawszy zakres. Nie wiem jednak czy dobrze by działała z korpusem Olka i czy jest uszczelniona.

Co do G9: super aparat ale ma jedną wielką wadę dla mnie: jest bardzo ciężki. Waży więcej niż nie jedna pełna klatka.
Czy zamiast G9 można rozważać G90 (lżejszy o 125g od G9) ? Na pewno lepiej leży w dłoni niż E-M5-III. Z drugiej strony Olympusy są uszczelnione a M5-III jest aż 114g lżejszy od G90.
Panasy lubię, ale nie znam ich m43 - miałem LX3/LX7/LX100 i niestety szybko łapały paprochy na matrycy, więc mam lekki niesmak.

piaseczek
3.03.20, 22:43
Zmieniać jest sens co trzecią generację, sam szukam na następcy dla pierwszego m10;)

Dzięki. PanaLeica 12-60 jest również w moich planach. Oglądałem foty z 12-60 i są rewelacyjne. Równie dobre a może i nawet lepsze niż z Zuiko 12-40 PRO.
Dodatkowo: PanaLeica waży 62g mniej niż Olek, jest tańsza i ma ciekawszy zakres. Nie wiem jednak czy dobrze by działała z korpusem Olka i czy jest uszczelniona.

Światło 2.8 przydaje się, Panasonic jest fajny ze względu na swoje 60mm. Jak chcesz korpus Olka to kup sobie po prostu 12-40 i 40-150 f2.8. Ten drugi ewentualnie z konwerterem.

siemek
4.03.20, 00:17
Siemek masz E-M5II wiec kup sobie do niego szkło jakie tam sobie wymarzyłeś i daj sobie spokój z dokupowaniem teraz lepszej puszki. Czego Ty się tak więcej spodziewasz po tej jedynce? Po zakupie tej jedynki dojdziesz do wniosku, że tak naprawdę taką prawdziwą wymierną korzyścią względem E-M5 jest w niej lepszy uchwyt :lol: Te Twoje rozterki to tak naprawdę pomysł jak wtopić teraz parę tysiaków w sprzęt, który nie da Ci adekwatnej poprawy względem wydanych złotówek. Kup sobie to 12-100 czy nawet to 50-200 do tego grip do E-M5 za pięć stówek dla lepszego trzymadła i ciesz się z fotografowania :wink:
Za parę miesięcy, rok, czy nawet dalej, jeśli będzie Ci tak brakowało tego solidniejszego uchwytu kupisz tą jedynkę o wiele taniej, a i pewnie będzie więcej wiadomo co do dalszych losów m4/3.
W szkła warto inwestować, w puszki o obecnych realiach, absolutnie nie!!! Olympus sprzedaje już wiekową technologię za krocie, nie bądź głupi, nie daj się nabrać :lol:

PS
Na Twoim miejscu mając już E-M5II i chcąc wydać trochę więcej kasy, dokupiłbym do tej piątki 40-150 f2,8 + do wyboru 12-40 , 12-45 , albo 7-14 (jak lubisz też szeroko:)) i wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o możliwości jakie da Ci sprzęt.
Kupuj szkła, a nie drogie puszki!!!!

Dzięki arhtus. W sumie trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś. Z drugiej jednak strony miałem w ręku E-M5-II z 12-100 PRO - było to mega niewygodne. 40-150 waży 319 g więcej więc bez gripa lub E-M1 będzie b słabo. Co gorsze grip HLD-8G z E-M5-II waży więcej niż sam E-M1-II (de facto 4g więcej więc trzeba uznać, że tak samo). Z tej perspektywy grip+M5 wydaje mi się gorszym pomysłem niż M1. Co więcej inwestując sporą kasę w sam 40-150 2.8 będziemy mieli super obiektyw z wolnym body co przekreśla fotografowanie np. Birds in Flight lub innych obiektów w ruchu.
Z tego co widzę większość posiadaczy dużych szkieł klasy 40-150 czy 12-100 ma puszkę M1.
Niemniej na pewno masz rację, że jak inwestować to w szkła a nie w puszki ! No chyba, że m43 się zwinie to wtedy taka inwestycja może być bolesna, ale to już inna historia :wink:

petreq
4.03.20, 00:52
(...)
(...)
Dobrze działa i jest uszczelniona.
Zapukaj do kolegi @KoValus (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=17369). Ma i w deszczu też używał :)

KoValus
4.03.20, 01:05
Potwierdzam, PL 12-60 śmiga z E-M5m2, że aż miło, a deszcz jej nie straszny :).

viruuss
4.03.20, 01:13
PL12-60 z G9 to "mniód", można trafić naprawdę tanio :)

arhtus
4.03.20, 01:16
Dzięki @arhtus (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=9603). W sumie trudno się nie zgodzić z tym co napisałeś. Z drugiej jednak strony miałem w ręku E-M5-II z 12-100 PRO - było to mega niewygodne. 40-150 waży 319 g więcej więc bez gripa lub E-M1 będzie b słabo. Co gorsze grip HLD-8G z E-M5-II waży więcej niż sam E-M1-II (de facto 4g więcej więc trzeba uznać, że tak samo). Z tej perspektywy grip+M5 wydaje mi się gorszym pomysłem niż M1. Co więcej inwestując sporą kasę w sam 40-150 2.8 będziemy mieli super obiektyw z wolnym body co przekreśla fotografowanie np. Birds in Flight lub innych obiektów w ruchu.
Z tego co widzę większość posiadaczy dużych szkieł klasy 40-150 czy 12-100 ma puszkę M1.
Niemniej na pewno masz rację, że jak inwestować to w szkła a nie w puszki ! No chyba, że m43 się zwinie to wtedy taka inwestycja może być bolesna, ale to już inna historia :wink:

No masz rację, że połączenie E-M5 z dużym szkłem to karkołomne przedsięwzięcie, ale tylko mając na uwadze wygodę trzymania, a taki grip by jednak znacząco pomógł, a zaoszczędzone złotówki wydałbyś na dobre szkło. Co do technikaliów, jakości obrazka, czy nawet AF nie odczujesz raczej różnicy... Naprawdę nie wiem co by mnie teraz zmusiło do inwestowania w nową jedynkę takiej kasy, chyba że bym miał jej tyle, że to by był jakiś kaprys dla mnie, no ale wnioskuję, że dla Ciebie też to są znaczące pieniądze i warto je wydać rozsądniej.
Wiesz wydaje mi się, że Ty myślisz, że seria jedynek jakoś znacząco odbiega na korzyść od piątek, a tak prawdę powiedziawszy, to to są praktycznie takie same aparaty tylko w innej obudowie. Naprawdę nie spodziewaj się jakiegoś przełomu. Wyłożysz 7K za lepsze trzymanko, a wierz mi, że jedynki bez dodatkowego gripa też nie są jakieś wyjątkowo wygodne z większym szkłem. Mam pierwszą jedynkę i już z 12-40 bez gripa to taki tandem na granicy...a podpinając do niej stare 50-200 (mniej więcej gabarytowo jak 40-150 f2,8 ) nie wyobrażam sobie z tego korzystać bez dodatkowego gripa..

Jak tak sobie pomyślę to mając teraz okolice 10K na sprzęt to bym sobie taki zestaw złożył, że hohoho i to w stajni Olympusa, ale nowa jedynka to by było ostatnie co bym brał pod uwagę :wink:

siemek
4.03.20, 07:59
Jak tak sobie pomyślę to mając teraz okolice 10K na sprzęt to bym sobie taki zestaw złożył, że hohoho i to w stajni Olympusa, ale nowa jedynka to by było ostatnie co bym brał pod uwagę :wink:

Dzięki. Proszę arhtus w takim razie poradź co byś złożył ze stajni Olympusa mając odłożone 10K ? Czy masz na myśli tylko obiektyw/obiektywy? Czy też jakąś puszkę? Jak nie nowa jedynka to stara pewnie też nie, może nowa 5-tka? Proszę podziel się co byś zrobił mając 10K na sprzęt.

fret
4.03.20, 09:40
Siemek, śledzę ten wątek i nabieram przekonania, że uparłeś się, żeby być prawdziwym mężczyzną z viruussowej stopki. Uparłeś się, żeby żuć pszczołę pod tytułem mały, uniwersalny obiektyw, świetny do wszystkiego. Z tego nie będzie miodu, będzie tylko ból kieszeni.

apz
4.03.20, 11:10
Mam drugą piątkę, miałem pierwszą, używam z leicą 15, mZD 12-100 oraz dużymi ZD 12-60 i 50-200 czsto razem z połówką gripa. Jedyne co jest wkurzające, to to, że do zmiany baterii muszę gripa zdjąć z korpusu. Reszty można się nauczyć.

Wyższość jedynek drugiej i trzeciej to przyzwoity bufor zapamiętywania licznych klatek w serii i AF po fazie., wadą jest matryca z większą ilością pikseli.

siemek
4.03.20, 11:34
Siemek, śledzę ten wątek i nabieram przekonania, że uparłeś się, żeby być prawdziwym mężczyzną z viruussowej stopki. Uparłeś się, żeby żuć pszczołę pod tytułem mały, uniwersalny obiektyw, świetny do wszystkiego. Z tego nie będzie miodu, będzie tylko ból kieszeni.
Ale co masz na myśli? To aluzja do PanaLeiki 12-60 ?

Hrr
4.03.20, 13:04
Siemek, jako posiadacz em-5 i em-1 (co prawda pierwszych serii) popieram opinię Arhtusa.

Jedynka jest wygodniejszym narzędziem ogólnie rzecz biorąc, ma sporo różnych szczegółów które pracę ułatwiają. Ale nie ma tam nic co by zmieniało całkowicie postać rzeczy i sprawiło, że jedynką tak a piątką już by się nie dało rady zdjecia wykonać.

Jedyne co mi na myśl przychodzi to super szybka seria i PRO Capture- em-5 II tego nie masz, w jedynkach 2 & 3 jest.

Dokupiłbym szkła których potrzebujesz do zdjęc które chcesz robić, a puszkę zostawiłbym na przyszłość. Ceny spadną, pojawią się używki itp.

Koriolan
4.03.20, 14:30
Wyższość jedynek drugiej i trzeciej to przyzwoity bufor zapamiętywania licznych klatek w serii, wadą jest matryca z większą ilością pikseli. I AF po fazie.

dlaczego AF fazowy to wada ?

arhtus
4.03.20, 14:37
Dzięki. Proszę @arhtus (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=9603) w takim razie poradź co byś złożył ze stajni Olympusa mając odłożone 10K ? Czy masz na myśli tylko obiektyw/obiektywy? Czy też jakąś puszkę? Jak nie nowa jedynka to stara pewnie też nie, może nowa 5-tka? Proszę podziel się co byś zrobił mając 10K na sprzęt.

Tylko tak naprawdę to ja nie bardzo wiem na czym Ci zależy, jakich ogniskowych potrzebujesz, czego oczekujesz od sprzętu, ale ja będąc na Twoim miejscu, czyli stan - mam EM5II i chcę wydać trochę większego grosza na sprzęt foto postąpiłbym tak..
Poczekałbym na testy i jeśli optycznie okaże się bardzo dobre (na co wszystko wskazuje) kupuję 12-45 (oficjalna cena jest zbójecka, ale ewentualny rabat sprowadza ją do znośnej) i mam w duecie z EM5 mały, świetny zestawik na co dzień, nawet z możliwością zabawy w jakieś macro, a do tego wziąłbym 40-150 f2,8 + grip HLD8 do zadań specjalnych :smile: + może w przyszłości telekonwerter do tego. Jeśli rabat Irassa jest nadal aktywny to za te dwa szkła wychodzi 7700, czyli tyle ile Ty planujesz wydać za samą puszkę!!!
Aktualna cena EM1 III to jakiś absurd, dodali kilka ficzerów, które nie każdemu się przydadzą, a cenę ustalili z kosmosu i trzeba nie mieć rozsądku w głowie, ewentualnie zbyt dużo pieniędzy, żeby się nią interesować. Cena EM1 II też nie jest teraz jakaś sensowna. Moje zdanie jest takie, że aktualne ceny jedynek są nieuzasadnione sprzętowo i nieakceptowalne..
Jeśli masz takie wielkie parcie na ten pro wyglądający korpus to najpierw kup szkła jakie Cię interesują, a korpus kup za jakiś czas gdy np. cena EM1 II spadnie do jakiś 4K bo na obniżkę trójki raczej nie ma co liczyć zbyt szybko.
W międzyczasie zobaczysz co przyniesie przyszłość w Olympusie bo póki co to się zatrzymał sprzętowo kilka lat temu i wprowadza tylko jakieś małe usprawnienia, może i fakt pozytywne, ale krzyczy sobie za te drobnostki chore ceny.

Druga opcja po najniższych kosztach to jeśli wiesz, że 12-100 zaspokoi Twoje potrzeby, to wystarczy to szkiełko i dodatkowy grip do piątki i już :smile:
Można też iść do stajni Panasonica i wziąć G9 (porównując do jedynek Olka rewelacyjnie wyceniony) z 12-60 i ewentualnie w przyszłości 50-200, ale ten panas jest już sporym aparatem i ja osobiście wolałbym mieć na co dzień mały zestawik EM-5 + 12-45 z możliwością rozbudowy o grip + 40-150.

No i mówimy tutaj o wydawaniu tych 10K na nowe szkła Olympusa, bo jeśli brałbyś pod uwagę używki to możliwości się jeszcze bardziej zwiększają lub koszty zmniejszają. Ja osobiście bym zaryzykował bo np. teraz 12-40 + 40-150 można by wyrwać za nieco ponad 6K, ale nie namawiam na używki bo zawsze jakieś ryzyko jest i trzeba mieć tego świadomość, no ale oszczędność na takim zakupie jest spora jeśli wszystko będzie ok.

Mam wrażenie, że Ty nakręciłeś się na tą jedynkę i szukasz tutaj bardziej potwierdzenia słuszności swojej decyzji, a Ty masz już świetny aparat i brakuje Ci tylko szkieł do niego:wink:
Z mojego punku widzenia EM-5II + 12-45 + 40-150 + grip to w takiej sytuacji najsensowniejsze rozwiązanie bo mamy mały świetny zestawik do focenia na co dzień i świetne tele w razie potrzeby.
A tak w ogóle to proponuję 40-150 bo zauważyłem, że kręci Cię 12-100 tylko, że on znowu jest takim dziwnym obiektywem. Fakt ,że to szkło optycznie rewelacyjne i w miarę uniwersalne, ale ani to małe, ani jasne, ani to jakieś dłuższe tele, a przy tym drogie, choć zapewne wielu użytkownikom się sprawdza doskonale.
Opcji wydania takich pieniędzy jest od groma, kwestia tylko określenia czego potrzebujesz :smile:

viruuss
4.03.20, 14:54

jedyna słuszna odpowiedź na to pytanie - bo tak :) internetowy mit o wyższości af po kontraście nad tym po fazie, myślę,że większe znaczenie ma sposób oprogramowania, G9 z najnowszym softem moim zdaniem ma rewelacyjny AFC mimo tego, że ostrzy po fazie

Bodzip
4.03.20, 15:40
siemek - nie czytaj co piszą w necie.
Idź do sklepu, weź do ręki G9, popatrz w wizjer i się zakochasz. Do tego możesz dokupić jakieś wymarzone szkło.
A mały dobry, nawet bardzo dobry aparat już masz.

apz
4.03.20, 17:53

Zaleta. wadą jest brak do starych szkieł - przeedytuję.

fret
4.03.20, 21:13
Ale co masz na myśli? To aluzja do PanaLeiki 12-60 ?

Nie, to aluzja do 1III + 12-100.

Koriolan
4.03.20, 22:47
A co chcesz od takiego zestawu ?

fret
4.03.20, 23:15
A co chcesz od takiego zestawu ?

Zestawu się nie czepiam, z pewnością jest świetny, ale obawiam się, że nie rozwiąże problemów kolegi. To byłby trzeci zestaw o bardzo podobnych parametrach. Sony ma trochę mniejszą matrycę, ale ma też jaśniejszy obiektyw, w sumie się to kompensuje, jakość zdjęć nie powinna być gorsza niż z Olka 14-150. Zestaw z 12-100 z pewnością będzie najlepszy optycznie, ale żadnej rewolucji nie spowoduje. Poza rewolucją w kieszeni oczywiście. Największą zaletą aparatów z wymienną optyką jest właśnie wymienność optyki i szedłbym jednak w tym kierunku, zamiast pakować kasę w kolejny zestaw o bardzo zbliżonych możliwościach.

Aang
5.03.20, 21:09
G9 nie posiada AF po fazie tylko po kontraście(chyba że czegoś nie zauważyłem,czytając test na Optyczne.pl:) apz większa ilość pikseli to wada?Matryca jest mała ale oglądając sample testowe na ImageComparision różnica pomiędzy 16mpx a 20mpx jest widoczna i to dość znacznie.

apz
5.03.20, 21:10
G9 nie posiada AF po fazie tylko po kontraście(chyba że czegoś nie zauważyłem,czytając test na Optyczne.pl:)

To się zgadzać będzie z faktycznym stanem.

paparapa
5.03.20, 21:39

A jeszcze niedawno taki zestaw kosztował jedne 2000 euro. czyli ca. 8500 zł.
Decydować się trzeba szybko. Czy to Oly czy inna puszka.

siemek
5.03.20, 22:48
A jeszcze niedawno taki zestaw kosztował jedne 2000 euro. czyli ca. 8500 zł.
Decydować się trzeba szybko. Czy to Oly czy inna puszka.
Obecna cena to 9899 pln (cyfrowe.pl).

apz
6.03.20, 09:48
Obecna cena to 9899 pln (cyfrowe.pl).

Znaczy, najlepiej poczekać na wiosenno-letnie promocje... Aparat do rejestracji zdjęć posiadasz, niezły i systemowy.
Możesz ponadto poszukać promocji w Zamorskim kraju z pomocą tamtejszych rezydentów,
Poszukać promocji z Azji Wschodniej po wygaszeniu koronawirusa. Opcji jest wciąż wiele...

fret
6.03.20, 10:22
Znaczy, najlepiej poczekać na wiosenno-letnie promocje...

A czas oczekiwania poświęcić na studiowanie dobrych tutoriali i wyciąganie maxa z tego, co się ma. U Robina Wonga można zobaczyć co da się uzyskać z Olka i nawet najprostszych szkieł.

Hiszpan63
6.03.20, 11:21
U Robina Wonga można zobaczyć co da się uzyskać z Olka i nawet najprostszych szkieł. ... dokładnie tak . Robin i Allik Griffin , to mistrzowie terenowych testów . A dodatkowo Robin jest fanem i ambasadorem Olego. Ich opinie są do bólu szczere. Bez mydlenia .

Koriolan
6.03.20, 20:36
wracając do softu- jakie programy teraz natywnie widzą ramy z Mark III ?
LR tak
Corel After Shot nie
Darktable nie
RAW Therapee tak
Affinity tak
Luminar tak

chreasy
10.03.20, 01:47
Ciekawy teścik porównawczy u Robina.

Porównanie stabilizacji E-M1 Mark III [7 EV] vs E-M1 Mark II [5.5 EV]

https://youtu.be/kM1v9eAb0ZY

Ciekaw jestem czy panas g9 da rade przy 4-6 sek z łapki strzelić ostre zdjęcie.:roll:

epicure
10.03.20, 09:48
Mi w E-M5 III po raz pierwszy udało się utrzymać 5 s z ręki. W żadnym innym wcześniejszym modelu to nie wychodziło. Co ciekawe, na 14 mm nie ma z tym problemu, ale na 9 mm czasem już 1 s powoduje poruszenie na brzegu kadru, mimo ostrego środka. A na 150 mm udało się z 1/4 s.

jo44
11.03.20, 00:54
Ciekaw jestem czy panas g9 da rade przy 4-6 sek z łapki strzelić ostre zdjęcie.:roll:
Ponieważ ani ja, ani (domyślam się) Ty, nie mamy tych aparatów, odpowiem że TAK. G9 da radę - zwłaszcza z obiektywem Panasa! :)

chreasy
11.03.20, 11:50
A na 150 mm udało się z 1/4 s.
epicure 1/4 s z wersją 40-150/ 2.8 ?

epicure
11.03.20, 11:53
Nie, z 14-150 II. Ale z 40-150 rezultat pewnie byłby taki sam.

Bodzip
11.03.20, 12:17
Nie, z 14-150 II. Ale z 40-150 rezultat pewnie byłby taki sam.
Na 40 czy 150 mm ?

Hrr
11.03.20, 12:59
Przecież napisał, że na 150mm

arhtus
11.03.20, 13:11
Serio utrzymujecie 5s stabilnie aparat w rękach? :)
Wydaje mi się, że stabilizacja pomaga tylko do jakiegoś sensownego momentu jeśli chodzi o czas. Chyba że ktoś ma naprawdę statyw w rękach, żeby utrzymać ogólnie kadr, a taka stabilizacja wtedy tylko koryguje jakieś mikro drgania :)

epicure
11.03.20, 14:35
Ja przez te 5 s czułem, jak dosłownie kiwam się, a łapy mi się trzęsą. Absolutnie nie mam statywu w rękach, wręcz przeciwnie.

arhtus
11.03.20, 15:41
Pytam bo ja sobie po prostu nie wyobrażam ogólnie utrzymania kadru przez kilka sekund w łapach, a przecież stabilizacja ma nam pomaga nie poruszyć zdjęcia jeśli chodzi o jakieś mikrodrgania, a nie zamrozić nam kadr gdy my "robimy panoramę" aparatem :grin: przez te kilka sekund. Ciekawe swoją drogą jak duży ruch ma matryca przy stabilizacji, w sensie jaką zmianę kadru potrafi skompensować.
Chyba Pentax w lustrzankach miał opcję tilt-shift i zmiana kadru wydawała się stosunkowo duża, ale czy aż taki ruch jest dostępny też przy stabilizowaniu.

epicure
11.03.20, 15:48
Też sobie tego nie wyobrażałem dopóki nie przekonałem się na własnej skórze :)

viruuss
11.03.20, 16:10
właśnie zrobiłem test, PL100-400 na 150, mnie się nie udało 4 s:( mój najlepszy czas to 2,5 s

arhtus
11.03.20, 16:59
Nie ma co płakać :grin: te 2 sek to i tak wynik rewelacyjny. Zawsze myślałem, że pomoc stabilizacji zatrzyma się na jakiejś sekundzie, bo to mi się wydawało po prostu realne, że w tym czasie uda się nie zmienić kadru, na tyle żeby ruch matrycy to skompensował jakoś. Technika naprawdę nam ułatwiła robienie zdjęć :)

OLYIRASS
11.03.20, 20:10
Stabilizacja w Olku też kiedyś mnie bardzo zaskoczyła, oczywiście pozytywnie:grin::grin: Będąc na spacerze z zestawem "600mm" ( 300Pro + Telekonwerter 2x MC-20 ) robiąc zdjęcia z łapy:). Zdjęcie testowe, które załączam zrobione jest na 1/25s:) Nie sprawdzałem czy da się zejść niżej, ponieważ dopiero w domu zauważyłem że miałem takie czasy:wink::grin:. Byłem tez pozytywnie zaskoczony jakością zdjęć z połączenia tego zestawu:wink::grin:.

220063

220064

Aang
11.03.20, 20:34
Fantastyczna stabilizacja w olku:shock:Mała ciekawostka, posiadam G7 i w kicie zakupiony G Vario 12-60 ze stabilizacją.Na ogniskowej np.12mm aparat pokazuje że stabilizacja przy 1/20 s się kończy i może być ruch, podpinam Sigma 30mm bez stabilizacji i w opcjach aparatu stabilizacja jest nieaktywna,lecz jeżeli robię zdjęcie aparat pokazuje dopiero przy 1/20 s że może zaistnieć ruch.Więc po prostu tego nie rozumiem, ponieważ przecież w body nie ma stabilizacji:cool::?:

epicure
12.03.20, 00:18
właśnie zrobiłem test, PL100-400 na 150, mnie się nie udało 4 s:( mój najlepszy czas to 2,5 s1/4 s, nie 4 s.

viruuss
12.03.20, 01:08
aaaaa, to wiele zmienia, już myślałem, że coś ze mną nie tak :) nawet na jutro zarezerwowałem czas na trening w celu poprawy :) więc looz :)

Aang
13.03.20, 19:29
Panasonic G7+Sigma 30mm f/2.8 ,czas 1/2s:)

Roberto73
13.03.20, 21:29
już się tak zastanawiałem co to za magiczna stabilizacja 4s :P

epicure
14.03.20, 09:24
4 s jak najbardziej możliwe do uzyskania, ale na szerokim kącie, nie na tele.

Aang
14.03.20, 10:38
G7+Sigma 30mm f/2.8.1s Elektroniczna migawka,więcej się nie da bo jest ograniczenie na migawkę elektroniczną.Na mechanicznej nie próbowałem ponieważ trzęsie:) Zdjęcia były robione z zerowym przygotowaniem, po dłuższej nauce jest możliwe robienie takich zdjęć intuicyjnie.Przycisk migawki w G7 działa tak w krokach 1-ustawienie ostrości 2-wykonanie zdjęcia ,tak było na początku jak kupiłem aparat,po dłuższym użytkowaniu zauważyłem 3 krok między 1 a 2. Delikatne naciśnięcie głębiej przycisku po ustawieniu ostrości nie powoduje wyzwolenia migawki lecz momentu w którym ona się uruchomi. Po dłuższej praktyce wyczułem ten krok i to właśnie pomogło mi zrobić takie zdjęcie z 1s czasem:cool:

Bodzip
14.03.20, 15:02
G9 + 14-54 na 54 mm. Czas 1s

220154

Aang
14.03.20, 18:50
G7220175

GoOrange
19.03.20, 13:48
Cześć,

Jaka jest w tej chwili sensowna cena za samo nowe body Mark 1 Mark 2 i Mark 3?

Piszę oczywiście o Olympus E-M1 Mark...

Maciek6311
19.03.20, 16:40
Od 2 tyg. jestem posiadaczem M1 III + 12-100 ( na razie mało szczęśliwym) bo nie potrafię go ustawić. Przesiadłem się z M5 I i EPL 7 głównie ze względu na AF i inne bajery i tu zaczęły się schody.
Ustawiłem AF na C-TR + twarz + oko i po zrobieniu zdjęcia na podglądzie punkt AF rzadko jest na oku ( generalnie trafia w głowę ) - ja coś nie tak czy do serwisu?
AF C-TR nawet w dobrych warunkach oświetleniowych nie zostaje na obiekcie ( co prawda nie kazałem żonie biegać dla sprawdzenia tylko wycelowałem w nieruchomy punkt i poruszałem aparatem )
Ustawiłem język polski w menu i instrukcję też po polsku nawet na 2 ekranach czytałem ( te odsyłacze do innych stron rewelacja ) ale nie wiem co to docelowy tryb AF i docelowy punkt AF
Znam i używam trybu AF: S i czasami: C; C-TR ale który powinien być docelowy i w jakich przypadkach a który na logikę wyjściowy ( jak jest docelowy to powinien być wyjściowy )
Jakie ustawić docelowe pole AF jeżeli obiekt z mojego punktu widzenia porusza się losowo.
Pomocy bo podobno można zrobić fotę lecącego pocisku a mnie ślimak ucieknie.

Przy okazji jaka jest różnica między S-IS Auto a S-IS 1 bo wg instrukcji żadna – czy to ukłon w stronę profesjonalistów którzy nic nie ustawiają na Auto a już Boże broń na iAuto?
Co daje Antishock czy jest potrzebny przy włączonej stabilizacji?
Proszę o pomoc. ( jak uzyskam zgłoszę się po więcej bo to tylko początkowe problemy )

Rysiek_O
19.03.20, 19:26
Maciek6311 Zacznę od banału.
Patrzyłeś http://download.aws.olympus.eu/consumer/manuals/cameras/E-M1_Mark_III_MANUAL_PL.pdf

Maciek6311
19.03.20, 20:56
Gdyby to było takie proste nie zawracałbym nikomu głowy ale jak napisałem instrukcję studiowałem nawet na 2 ekranach ze względu na odsyłacze w tekście do innych stron instrukcji a potem korzystając nawet z indeksu

Hrr
20.03.20, 09:40
Od 2 tyg. jestem posiadaczem M1 III + 12-100 ( na razie mało szczęśliwym) bo nie potrafię go ustawić. Przesiadłem się z M5 I i EPL 7 głównie ze względu na AF i inne bajery i tu zaczęły się schody.
Ustawiłem AF na C-TR + twarz + oko i po zrobieniu zdjęcia na podglądzie punkt AF rzadko jest na oku ( generalnie trafia w głowę ) - ja coś nie tak czy do serwisu?
AF C-TR nawet w dobrych warunkach oświetleniowych nie zostaje na obiekcie ( co prawda nie kazałem żonie biegać dla sprawdzenia tylko wycelowałem w nieruchomy punkt i poruszałem aparatem )
Ustawiłem język polski w menu i instrukcję też po polsku nawet na 2 ekranach czytałem ( te odsyłacze do innych stron rewelacja ) ale nie wiem co to docelowy tryb AF i docelowy punkt AF
Znam i używam trybu AF: S i czasami: C; C-TR ale który powinien być docelowy i w jakich przypadkach a który na logikę wyjściowy ( jak jest docelowy to powinien być wyjściowy )
Jakie ustawić docelowe pole AF jeżeli obiekt z mojego punktu widzenia porusza się losowo.

Przy okazji jaka jest różnica między S-IS Auto a S-IS 1 bo wg instrukcji żadna – czy to ukłon w stronę profesjonalistów którzy nic nie ustawiają na Auto a już Boże broń na iAuto?
Proszę o pomoc. ( jak uzyskam zgłoszę się po więcej bo to tylko początkowe problemy )

Zacznę od końca:
- Atishock to redukcja drgań wywołanych przez migawkę. Pierwsza kurtyna jest elektroniczna a druga mechaniczna. Np w em-1 mk1 wszystkie zdjęcia z przedziału 1/160 -1/320 miałem lekko poruszone a anti shock ratuje sytuacje.
Ta opcja nie jest związana w żaden sposób ze stabilizacją matrycy

- Stablizacja może stabilizaować oś pionową, poziomą (opcje pomocne przy panoramowaniu), wszystkie na raz (zazwyczaj używana opcja) bądź możesz tę decyzję pozostawić algorytmom (S-IS Auto)

- Co do AF mordka + oko to zazwyczaj działa to tak, że punkt ostrości ustawiany jest na twarz a gdy zaczyna ona wypełniać większą część kadru to wtedy dopiero wybierane jest oko (lewe bądź prawe zależy jak sobie ustawisz)

-AF-C Tr i jego skuteczność to już kwestia w której niewiele wiem, nie miałem do czynienia z nowymi puszkami. W mk1 nie jest to użyteczne (ale i też nie dałem mu wiele okazji aby się wykazać, ot spróbowałem raz czy dwa z ciekawości)

Mam nadzięję, że coś to pomogło :)

Pozdrawiam

epicure
20.03.20, 10:02

Może chodzi o to, że siatka punktów AF nie jest wystarczająco gęsta, żeby za każdym razem jakiś punkt znajdował się na oku. Bo to, że przed zrobieniem zdjęcia widzisz na twarzy w kadrze kwadracik z zaznaczonym okiem, to jeszcze nie znaczy, że będziesz miał tam ostrość.

GoOrange
20.03.20, 12:01
Kupiłem... Chciałem to body, mimo że X-T4 na horyzoncie, a i mam Canona 5D Mark II z kilkoma niegłupimi szkłami. Uszczelnienia, stabilizacja, wielkość, szybkość, bateria. Boję się tylko szumów i "płaskiego" obrazka... Po Canonie to będzie na pewno zaskoczenie ;)
Jako uzupełnienie wziąłem 12-100/4 ponieważ idea tego zakupu, to sprzęt na objeżdżanie Polski koleją i pstrykanie w każdych warunkach wszystkiego co z nią związane. Pomyślałem sobie (nie wiem czy dobrze), że zysk z tego że to "mały system" będzie tam gdzie realna różnica jest największa, a najwięcej chyba zyskam na różnicy w wadze na dużym szkle. Tak na marginesie, który producent oferuje uszczelnione 24-200?
Wahałem się nad wyborem G9, ale łączona stabilizacja + kod w sklepie Olympusa skutecznie mnie przekonały. Myślałem też o MK II, ale Olympus nie daje łączonego CASHBACK + znanego kodu ;)

Maciek6311
20.03.20, 14:09
Dziękuję za wyjaśnienia. Rozumiem, że to wykrywanie twarzy i oka to taki chwyt marketingowy - ludzi fotografuję rzadko a z rybami i tak by sobie pewnie nie poradził.
Do tej pory używałem S-AF i środkowego punktu.
Zależy mi na C-TR żeby śledził w całym kadrze i nie tylko ślimaka pod wodą lub żółwia na plaży ale też szybciej przemieszczające się obiekty - jaką konfigurację powinienem ustawić (jakie są tryby i zakresy punktów wiem i potwierdziłem swoją wiedzę w instrukcji)

epicure
20.03.20, 15:18
Rozumiem, że to wykrywanie twarzy i oka to taki chwyt marketingowy...

Nie do końca. Najczęściej działa poprawnie, ale nie daje gwarancji 100-procentowej skuteczności.

Hrr
20.03.20, 15:43
Dziękuję za wyjaśnienia. Rozumiem, że to wykrywanie twarzy i oka to taki chwyt marketingowy - ludzi fotografuję rzadko a z rybami i tak by sobie pewnie nie poradził.
Do tej pory używałem S-AF i środkowego punktu.
Zależy mi na C-TR żeby śledził w całym kadrze i nie tylko ślimaka pod wodą lub żółwia na plaży ale też szybciej przemieszczające się obiekty - jaką konfigurację powinienem ustawić (jakie są tryby i zakresy punktów wiem i potwierdziłem swoją wiedzę w instrukcji)

Zdecydowanie nie, wykrywanie twarzy działa i jest to mega wygodne. Ludzi fotografuje (na lądzie) rzadko ale jak już to zawsze z tego korzystam i usprawnia to pracę.

Co do aktywnego śledzenia to nie umiem nic powiedzieć bo nie korzystam. Poszukaj na YT bądź jeszcze lepiej poeksperymentuj, a wtedy więcej się nauczysz niż pytając o parametry. Bo jeśli trzeba tam coś ustawiać to znaczy, że ustawienia należy dostosowywać do konkretnej sytuacji. Gdyby tak nie było zostawiliby jedne słuszne na sztywno. Eksperymentując na pewno nauczysz się co i jak (i możesz się potem z nami podzielić ;) ).

GoOrange
20.03.20, 23:55
Oglądam pliki testowe na imaging-resource.com i wydaje się że matryca Mark III szumi wyraźnie mniej od poprzednika.

Edit: Wyraźnie jak wyraźnie, na pewno mniej :)

epicure
21.03.20, 13:54
W JPEGach ciut mniejszy budyń i większe ziarno. Dobra zmiana, ale minimalna.

GoOrange
21.03.20, 16:30
W JPEGach ciut mniejszy budyń i większe ziarno. Dobra zmiana, ale minimalna.

Aparat kopiłem, zapłaciłem z góry i czekam na dostawę. Niestety jeszcze go jeszcze nie wysłali i generalnie ciągle mogę zrezygnować, ponieważ w związku z obecną sytuacją w PL od wtorku będę miał mocno utrudnioną możliwość odbioru sprzętu. Z kolei jak mam czekać, to może mi przejść ochota, albo mogę zmienić zdanie (G9, X-T4).

Zwłaszcza X-T4 jest kuszący, ale jednak jest większy... Ale dylemat.

https://j.mp/33BrsdL

@epicure (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4992) - jak bardzo różni się obrazowanie Olka od Fujifilm?

canimo
21.03.20, 16:52

Kolega Hrr juz Co odpowiedzial o stabilizacji. O efektywnosci wykrywania twarzy i oka nie moge sie wypowiadac, wylaczylam, ustawiam sobie punkt AF (s) tam gdzie chce.
Przesiadka z e5 na jedynke na poczatku moze byc pracochlonna, badz lekko frustrujaca. Masz wiecej ustawien, latwo sie zgubic. Z czasem bedziesz wiedzial, gdzie sa najpotrzebniejsze, jak najszybciej do nich dojsc, co wyciagnac pod guziczki.
Mozesz poogladac na YT tutoriale Robina Wonga. Nawet jesli Twoj languidz nie jest biegly, to gosc pokazuje ustawienia na aparacie, i mowi zreszta tez dosyc nieskomlikowanym jezykiem. Sa juz ze 3 filmiki z 1 mark 3, filmik o ostatniej aktualizacji do mark 2 ktory moze cos wyjasni o AF C-TR.
Niektore filmiki sa taka bazowa wiedza, ale zawsze mozna trafic na drobiazg, ktorego sie nie uzywalo, badz zle zrozumialo.
https://www.youtube.com/results?search_query=robin+wong+olympus+omd+em1+ma rk+ii masz wybor kilku filmow.

epicure
21.03.20, 17:13
@epicure (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4992) - jak bardzo różni się obrazowanie Olka od Fujifilm?

W RAWach różnica sprowadza się w zasadzie do wielkości matrycy, czyli do działki różnicy w szumach na wyższych ISO i przy mocnym wyciąganiu cieni. W JPEGach w Olku trudniej zapanować nad trochę zbyt agresywnym odszumianiem. Olki mają większe możliwości konfiguracji JPEGów, ale trzeba się tu nadłubać, żeby uzyskać coś innego niż standardowy wygląd, a w Fuji jest więcej ciekawych już gotowych presetów.

GoOrange
21.03.20, 17:47
W RAWach różnica sprowadza się w zasadzie do wielkości matrycy, czyli do działki różnicy w szumach na wyższych ISO i przy mocnym wyciąganiu cieni.

To w kwestii obrazowania dopytam jeszcze o forsowanie RAW-ów, czy w przypadku próby wyrównywania ekspozycji poprzez wyciąganie z cieni ciemnych partii owa różnica również sprowadza się do różnicy w wielkości matrycy? Jak wygląda taki zabieg w kontekście podnoszonego ISO? Innymi słowy co się dzieje na zdjęciu przy wyciąganiu z cienia 2 - 4 EV i jak na to wpływa podnoszenie ISO. Jak wygląda porównanie Olka i Fujifilm w tym zakresie?

Miałem czasem takie problemy przy lustrzankach i w dynamicznych weselnych klimatach kiedy nie doświetliłem zdjęcia a potem je ratowałem, bezlusterkowcem łatwiej nad tym zapanować, ale dynamiki się nie oszuka.

epicure
21.03.20, 18:21
Ciężko powiedzieć. To nie są rzeczy, które łatwo sprawdzić, nie robiąc wręcz laboratoryjnych testów. Na wykresach Fuji niby sobie radzą lepiej, ale w praktyce nigdy nie odczułem tu żadnych braków w Olkach.

Maciek6311
21.03.20, 20:08
niestety językowo mało poradny a po obrazkach niby mamy to samo na wyświetlaczach ale efekty nieporównywalne. Pewnie różnimy się jakimiś innymi wcześniejszymi ustawieniami. Ale dzięki za radę.

canimo
22.03.20, 11:23
Znalazlam to o co mi chodzilo. RW radzi uzywac Cluster AF i pokazuje na filmiku jak to ustawic. Rozumiem, ze on uzywa tego , do sledzenie ludzi razem z Single AF. Pytanie jak bedzie do szybszych obiektow. Poniewz Robin mowi ze w 10 mark 3 cluster jest dostepny tylko z single, rozumiem, ze w wyzszej polce jest dostepny rowniez z C i TR? Wazna podpowiedz tekstowa w 1'45 : set AF pointer ustawic na on2.
Wlasnie ustawilam w single AF, zobacze jak do srednio ruchliwych ptaszorow.
Niestety daleko od domu nie wyjde :(
masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=KPKmgA99JWY

Boost
22.03.20, 12:32
Ciężko powiedzieć. To nie są rzeczy, które łatwo sprawdzić, nie robiąc wręcz laboratoryjnych testów. Na wykresach Fuji niby sobie radzą lepiej, ale w praktyce nigdy nie odczułem tu żadnych braków w Olkach.
Zawsze, przy podobnym poziomie technologicznym, większy piksel oznacza większe możliwości. Przy takim samym rozmiarze pikseli lepiej jest wtedy, kiedy jest ich więcej.

apz
23.03.20, 06:04
Zawsze, przy podobnym poziomie technologicznym, większy piksel oznacza większe możliwości. Przy takim samym rozmiarze pikseli lepiej jest wtedy, kiedy jest ich więcej.

Prawie zawsze... Gdy fotografujesz w słabych warunkach lepiej jest mieć mniej pikseli na tej samej jednostce powierzchni.
Mniej się matryca grzeje...
Nie zawsze więcej to lepiej...

fret
23.03.20, 06:29
Prawie zawsze... Gdy fotografujesz w słabych warunkach lepiej jest mieć mniej pikseli na tej samej jednostce powierzchni.

Jakieś uzasadnienie poza grzaniem matrycy? Bo grzanie, to raczej przy filmowaniu...

apz
23.03.20, 09:40
Jakieś uzasadnienie poza grzaniem matrycy? Bo grzanie, to raczej przy filmowaniu...
Fotografia nocna w terenie, fotografia nieba ekspozycja 20 sek i więcej. Seria minimum 15 klatek Wystarczy?

Boost
23.03.20, 10:20

Gdybyś chciał zrozumieć na co odpowiadasz byłoby miło ;-) Napisałeś dokładnie to samo co ja tylko w formie negacji mojej kwestii :D

epicure
23.03.20, 10:26
W dobie silnego parcia na wideo i doskonalenia konstrukcji pod kątem odprowadzania ciepła, ten argument już się raczej zdezaktualizował. Trend jest taki, że ilość megapikseli rośnie, szumy spadają, a matryce grzeją się coraz mniej. Oczywiście może się zdarzyć tak, że producent gdzieś spartoli robotę i wciśnie sensor o gorszej jakości, byle tylko ilość megapikseli napisana na pudełku robiła wrażenie.

Hrr
23.03.20, 10:43
Znalazlam to o co mi chodzilo. RW radzi uzywac Cluster AF i pokazuje na filmiku jak to ustawic. Rozumiem, ze on uzywa tego , do sledzenie ludzi razem z Single AF. Pytanie jak bedzie do szybszych obiektow. Poniewz Robin mowi ze w 10 mark 3 cluster jest dostepny tylko z single, rozumiem, ze w wyzszej polce jest dostepny rowniez z C i TR? Wazna podpowiedz tekstowa w 1'45 : set AF pointer ustawic na on2.
Wlasnie ustawilam w single AF, zobacze jak do srednio ruchliwych ptaszorow.
Niestety daleko od domu nie wyjde :(
masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=KPKmgA99JWY

Aż sobie z ciekaweości przetestowałem ten TR-AF w em-1 i faktycznie działa lepiej niż w em-5 (oba mk1 więc podjerzewam, że w mk3 jest to jeszcze sprawniejsze). Tak czy inaczej nadal baaaardzo to ułomne i mało przewidywalne. Podejżewam, że wraz ze wzrostem mocy obliczeniowej procesorów w aparatach będzie to śmigać coraz lepiej i kiedyś ustawianie punktu af "na sztywno" będzie równie niszowe co teraz praca w MF. Jednakże na dzień dzisiajszy nie zawracałbym sobie tym głowy.

Boost
23.03.20, 14:35
Aż sobie z ciekaweości przetestowałem ten TR-AF w em-1 i faktycznie działa lepiej niż w em-5 (oba mk1 więc podjerzewam, że w mk3 jest to jeszcze sprawniejsze). Tak czy inaczej nadal baaaardzo to ułomne i mało przewidywalne. Podejżewam, że wraz ze wzrostem mocy obliczeniowej procesorów w aparatach będzie to śmigać coraz lepiej i kiedyś ustawianie punktu af "na sztywno" będzie równie niszowe co teraz praca w MF. Jednakże na dzień dzisiajszy nie zawracałbym sobie tym głowy.

Zobacz jak jest w Sony. Ustawiasz śledzenie na punkt środkowy. On służy tylko do wybrania tego co chcesz sfotografować. Czyli np. celujesz środkiem na głowę ptaka i utrzymujesz aktywny af. Ptak się rusza i potem działają już wszystkie punkty af utrzymując ostrość na tej głowie.
Celujesz środkiem w motyw i przekadrowujesz ale po naciśnięciu spustu do połowy i wybraniu motywu punktem środkowym wszystkie punkty pracują nad ustawieniem ostrości na tym motywie. Nie musisz wybierać punktu af.
Czy to o tego typu rzeczy Ci chodziło?

Hrr
23.03.20, 14:42
W Olympusie to "działa" na tej samej zasadzie.

Problem jest ze skutecznością.

Maciek6311
23.03.20, 17:00
Dzięki za rady. Faktycznie po wybraniu poz.2 w ustawieniu wyświetlania ramki AF pokazuje którymi polami ostrzy ale ustawia się na najbliższym obiekcie. Jak bym chciał żeby było jak w Sony czyli zaznaczam obiekt i aparat śledzi dopóki jest w kadrze to co powinienem ustawić? Czy kupić Sony?
C-TR wyświetla mi kwadracik z kreseczkami z każdego boku ale jego reakcja do zdjęć ślimaków i tylko rano bo później za szybkie. Ślimaki oczywiście

Boost
23.03.20, 19:42
Ja nie wiem co masz kupić ale wypożycz sobie i to i to i porównaj. W Sony najlepiej działa to A9, a9II, a7r4, a6600, a6400. Dobrze działa w a73, A7R3, a6500, a6300.

Maciek6311
23.03.20, 20:38
Kolego Boost nie chciałbym być niegrzeczny. Wrzutka wartościowa choć trochę nie na temat

Boost
24.03.20, 09:53
... Czy kupić Sony?...

Ups.... Sorki zatem za niepotrzebne info :-)

epicure
24.03.20, 10:54
C-TR wyświetla mi kwadracik z kreseczkami z każdego boku ale jego reakcja do zdjęć ślimaków i tylko rano bo później za szybkie. Ślimaki oczywiście

Zdaje się, że czułość AF-C możesz regulować.

Maciek6311
24.03.20, 12:52
To znalazłem ale nie ma wpływu. Musi być jakaś inna zależność - jak np. sposób wyświetlenia ramki dla S i C AF

Koriolan
24.03.20, 14:07
Patrząc na szybujące kursy dolara i EUR, ceny sprzętu sprzed miesiąca to mogła być okazja...BTW, Olympus jutro rozpoczyna wysyłkę promocyjnych plecaków i baterii.

Hrr
24.03.20, 14:50
Dzięki za rady. Faktycznie po wybraniu poz.2 w ustawieniu wyświetlania ramki AF pokazuje którymi polami ostrzy ale ustawia się na najbliższym obiekcie. Jak bym chciał żeby było jak w Sony czyli zaznaczam obiekt i aparat śledzi dopóki jest w kadrze to co powinienem ustawić? Czy kupić Sony?

Przy okazji natknąłem się na sprawdzian tej opcji z bezlustra Nikona:

https://www.youtube.com/watch?v=X9piskJCJNQ&feature=emb_title

Zadada działania ta sama, wskazujesz co chcesz śledzić i aparat trzyma na tym ostrość. Ale tu skuteczność widzę już na o wiele lepszym poziomie w porównaniu do Olków mk1 które posiadam.

Tak czy inaczej, manualne wybieranie punktu ustawiania ostrości nie wydaje mi się jakimś wielkim problemem. Wszakże wiem jaki chcę kadr, gdzie ma być na nim umieszczone to co ma być ostre, a to pozwala zawczasu wybrać punkt AF.

canimo
24.03.20, 19:33
Porownujesz pierwsza generacje w Olkow OMD E z roku??? z tym Nikonem? :)

Nie wiem, nie probowalam duzo ptakow w locie, i rzeczywiscie zabawa nie jest latwa, ale jestem pewna, ze za wysoki procent porazek odpowiadam bardziej ja, niz aparat.
Robert poradzil mi kiedys obejrzenie chociazby Sue Cro na Flickerze. Ona robi min. Olkiem mark II, ostatnio tez Panasem9 ze szklem PanaLeici. Przepiekne zdjecia. Technicznie perfekcyjne i bardzo malarskie.
Czyli da sie. Rowniez wielu forumowiczow wrzucalo tutaj piekne zdjecia. Ptakow widzialam wiecej niz slimakow.

A w mark III powinno byc jeszcze lepiej z AF. Cos nie tak z Twoimi ustawieniami.

Hrr
25.03.20, 09:23
Porównuję to co mam, nie wymagam aby mój stary model miał tu działać jak topowe puszki. Była tu mowa raczej o zasadzie na jakiej to działa.
Cała dyskusja o TR jest raczej ze wzgędu Maciek6311, który miał odniśnie tej (i kilku innych) funkcji wiele pytań. Nie kwestionowaliśmy tutaj tego czy sie da, czy też nie zdjęć Olympusem robić.

elfior
21.05.20, 19:22
Może się zdziwicie, ale mam pytanie dotyczące trybu Auto w tej puszce. Jest czy nie ma. Wiem, że jeśli kupuje się taki aparat, to nie powinno się używać tego trybu, ale ja czasami w sytuacjach ekstremalnych korzystam z Auto. No więc jak jest?

henry1
21.05.20, 20:44
Może się zdziwicie, ale mam pytanie dotyczące trybu Auto w tej puszce. Jest czy nie ma. Wiem, że jeśli kupuje się taki aparat, to nie powinno się używać tego trybu, ale ja czasami w sytuacjach ekstremalnych korzystam z Auto. No więc jak jest?

Musi być, jak w każdym aparacie "PRO". :wink:
Gdyby go nie było, to nie kosztował by dwóch nerek i trzech metrów jelita. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

elfior
21.05.20, 21:56
Bez żartów, pytam poważnie, w mark ii był. Gdzieś teraz znalazłem, że na pokrętle brak jest trybu Auto, ale może gdzieś w ustawieniach da się przypisać pod jakiś przycisk?

henry1
21.05.20, 22:21
Na pokrętle nie ma I-AUTO. :cry:

222632

Ale może w instrukcji obsługi jest jakaś sensowna informacja. :roll:

Może w instrukcji :

https://download.aws.olympus.eu/consumer/manuals/cameras/E-M1_Mark_III_MANUAL_PL.pdf

Rabbit
21.05.20, 23:17
Nie ma

schuttenbach
22.05.20, 09:10
Ustaw P, będzie dobrze.

epicure
22.05.20, 09:16
P to jest Auto, które nie udaje, że wszystko potrafi :)

chreasy
30.05.20, 09:39
Porównanie stabilizacji: Fujifilm X-T4 vs Olympus OM-D E-M1 III

https://mirrorlesscomparison.com/fujifilm-vs-olympus/fuji-xt4-vs-omd-em1-iii-ibis/?fbclid=IwAR26UnLANigqYwwTNexCDOQGegIUs34o-oS1kdbrU5yGwMukY8qD5ZTtGjQ

piaseczek
2.06.20, 23:14
Porównanie stabilizacji: Fujifilm X-T4 vs Olympus OM-D E-M1 III

https://mirrorlesscomparison.com/fujifilm-vs-olympus/fuji-xt4-vs-omd-em1-iii-ibis/?fbclid=IwAR26UnLANigqYwwTNexCDOQGegIUs34o-oS1kdbrU5yGwMukY8qD5ZTtGjQ

Król stabilizacji jest tylko jeden:)

DzejPi
19.06.20, 08:43
Optyczne test OMD EMw mk III
ttps://www.optyczne.pl/451.1-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M1_Mark_III_Wst%C4%99p.html (https://www.optyczne.pl/451.1-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M1_Mark_III_Wst%C4%99p.html)
...
"Zalety: ...

.Wady:..

. brak poprawy jakości obrazu względem poprzednika,

...
jako użytkownik poprzednika jestem zadowolony z wyników testu :wink: :mrgreen:

elfior
19.06.20, 08:49
No tak, obrazek może taki sam, ale wiele innych cech jest na korzyść. Co nie zaprzecza temu, że trochę rozczarowania jest...

DzejPi
19.06.20, 09:03
No tak, obrazek może taki sam, ale wiele innych cech jest na korzyść. Co nie zaprzecza temu, że trochę rozczarowania jest...
ja jednak jestem przekonany, że najważniejsze dla fotografa jest to czy dzięki przeróżnym wodotryskom uda się wygenerować lepszy obraz.
Ale może za stary już jestem, żeby zweryfikować swój pogląd co do sensu fotografii. :grin:

Koriolan
19.06.20, 11:35
ja tam jestem przekonany, że najwazniejsze to być we właściwym miejscu we właściwym czasie i czasem z właściwymi ludźmi :)

jkr
19.06.20, 11:45
ja tam jestem przekonany, że najwazniejsze to być we właściwym miejscu we właściwym czasie i czasem z właściwymi ludźmi :)To prawda, sam sprzęt to nie wszystko o czym wczoraj się przekonałem.

DzejPi
19.06.20, 12:32
Koriolan, jkr macie oczywiście rację ale nie ten aspekt jest tematem wątku.
Zwróciło moją uwagę (myślę całkowicie obiektywne) podumowanie testu. Cała strona zalet a wśród wad punkt całkowice dyskredytujący wszystkie zalety mówiący, że obrazek (istota sprzętu fotograficznego) co najwyżej taki sam jak w poprzedniku. Poprzednik kosztuje niespełna 5000 zł a nowość dająca to samo ok. 8000 zł.

OLYIRASS
19.06.20, 14:15
Zwróciło moją uwagę (myślę całkowicie obiektywne) podumowanie testu. Cała strona zalet a wśród wad punkt całkowice dyskredytujący wszystkie zalety mówiący, że obrazek (istota sprzętu fotograficznego) co najwyżej taki sam jak w poprzedniku. Poprzednik kosztuje niespełna 5000 zł a nowość dająca to samo ok. 8000 zł.

Różnica w cenie między starym EM1 Mark II a nowym EM1 Mark III nie jest tak duża jak piszesz:grin:. Z moim kodem rabatowym nowy EM1 Mark III kosztuje 6536 zł:grin::grin:. Myślę, że nie jest to taka spora różnica zwłaszcza, że dostajemy trochę ulepszeń i dodatków:grin:.

Boost
19.06.20, 15:56
Różnica w cenie między starym EM1 Mark II a nowym EM1 Mark III nie jest tak duża jak piszesz:grin:. Z moim kodem rabatowym nowy EM1 Mark III kosztuje 6536 zł:grin::grin:. Myślę, że nie jest to taka spora różnica zwłaszcza, że dostajemy trochę ulepszeń i dodatków:grin:.

Do porównania cen nie można używać kodu, który ma jedną osoba na milion to chyba jasne ;-)

Tu się zgadzam w całej rozciągłości. Oferowanie odgrzewanych kotletów jako świeżynki to pokazywanie środkowego palca klientom. Dotyczy nie tylko Olka. U Olka problemem jest to, że tą samą jakość obrazka jaką daje flagowiec daje niższy i/lub starszy model.

Ogólnie poza właściwościami matrycy fajny aparacik. Świetny tryb seryjny z pro capture daje niezłe możliwości. Chciałbym sprawdzić śledzenie. Dwójka szału w tej kwestii nie robiła i w teście trójki również jest wniosek, że długo łapie ostrość a to jest najważniejszy aspekt dynamicznej fotografii.

piaseczek
20.06.20, 16:21
Olek w nowym modelu nie popisał się wizjerem, matrycy lepszej nie mają więc nie zastosowali, ale ten wizjer to trudno przełknąć za takie pieniądze.

viruuss
20.06.20, 18:19
Do porównania cen nie można używać kodu, który ma jedną osoba na milion to chyba jasne ;-)

Tu się zgadzam w całej rozciągłości. Oferowanie odgrzewanych kotletów jako świeżynki to pokazywanie środkowego palca klientom. Dotyczy nie tylko Olka. U Olka problemem jest to, że tą samą jakość obrazka jaką daje flagowiec daje niższy i/lub starszy model.

Ogólnie poza właściwościami matrycy fajny aparacik. Świetny tryb seryjny z pro capture daje niezłe możliwości. Chciałbym sprawdzić śledzenie. Dwójka szału w tej kwestii nie robiła i w teście trójki również jest wniosek, że długo łapie ostrość a to jest najważniejszy aspekt dynamicznej fotografii.szkoda, że tryb pro capture działa tylko z obiektywami pro co bardzo podraża tę przyjemność, podobnie jak podwójna stabilizacja, panas chyba lepiej to wymyślił ?

wyszomir
20.06.20, 22:02
W G9 Pro Capture działa z każdym obiektywem, ale wykorzystuje tryby 6kPhoto i 4kPhoto - czyli trzeba po fakcie pracowicie wyławiać najlepsze klatki z pliku filmu mp4. Ograniczona jest też rozdzielczość - przy 6kPhpoto do 18Mpix, przy 4kPhoto do 8Mpix. Kolejne ograniczenie to czas otwarcia migawki - ze względu na tryb filmu nie może być dłuższy niż ok.1/30s - gdy jest zbyt ciemno na taki czas zdjęcia wychodzą niedoświetlone.

Zapp
20.06.20, 22:27
W Oly Pro Capture w trybie L działa z obiektywami Oly m4/3 (niekoniecznie PRO), w trybie H praktycznie ze wszystkimi - różnica wynika ze sposobu łapania ostrości. Tabelka do odnalezienia w necie.
Podwójna stabilizacja działa z 12-100 f/4 i 300 f/4 - bo tylko one mają IS.

epicure
21.06.20, 09:28

Ale to jest standard u wszystkich producentów. Kolejne modele przez lata bazują na matrycach o podobnej jakości obrazu.

dcs
21.06.20, 11:10
Konkurencja poprawiła dynamikę tonalną.

Sony
A7 [2013]: 8.4
A7 II: 8.4
A7 III [2018]: 10.2 EV

A7R [2013]: 8.3
A7R II: 8.4
A7R III [2017]: 9.9 EV

A Olympus nie poprawił

E-M10 [2014]: 8.1
E-PL7: 8.1
E-M5 II: 8.2
E-M10 II: 8.2
PEN-F: 8.1
E-PL8: 8.2
E-M1 II 8.3
E-M10 III: 8
E-PL9: 8.2
E-M1X: 8.1
E-M5 III: 8.1
E-M1 III [2020]: 8.2 EV

epicure
21.06.20, 11:11
To nie jest konkurencja [emoji846]

dcs
21.06.20, 11:27
Dynamika Nikon
24mpix:
12-bitowe D3400-D3500: 8.2-8.3
14-bitowe D5300-D5600: 9.2-9.4

Nikon 20mpix:
D500: 9.7
D7500: 9.5
Z50: 9.9 EV

piaseczek
21.06.20, 11:39
To nie jest konkurencja [emoji846]

Jak nie jest jak jest:)

Dynamika Nikon
24mpix:
12-bitowe D3400-D3500: 8.2-8.3
14-bitowe D5300-D5600: 9.2-9.4

Nikon 20mpix:
D500: 9.7
D7500: 9.5
Z50: 9.9 EV

To ma chyba związek z wewnętrznym przetwarzaniem w matrycy. Póki nie będzie nowej matrycy będzie jak jest w Olku/Panasonicu.

apz
21.06.20, 12:19
Jak nie jest jak jest:)

To ma chyba związek z wewnętrznym przetwarzaniem w matrycy. Póki nie będzie nowej matrycy będzie jak jest w Olku/Panasonicu.

Wyrażnie widać zwiazek z ilością bitów i dynamiką...

dcs
21.06.20, 12:31
https://www.optyczne.pl/upload2/235062_CG7X3_sensor_RMS.png https://www.optyczne.pl/upload2/246913_OEM1mk3_sensor_RMS.png

https://www.optyczne.pl/432.6-Test_aparatu-Canon_PowerShot_G7_X_Mark_III_W%C5%82a%C5%9Bciwo%C 5%9Bci_matrycy.html
https://www.optyczne.pl/451.8-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M1_Mark_III_Zakres_i_dynamika_tonalna.html

epicure
23.06.20, 00:02
Na tych wykresach mniejsza matryca musi mieć mniejszą dynamikę, bo im wyższy szum, tym mniejszy zakres mieści się przedziale uznawanym za wysoką jakość.