Zobacz pełną wersję : M.Zuiko Digital 12-45 f/4 PRO
A co tu taka cisza? Już można plotkować ;)
https://www.43rumors.com/ft5-olympus-12-45mm-f-4-0-press-tetx-and-image-leaked/
218434
Ja jestem ciekaw tego obiektywu. Zapowiada się bardzo fajne turystyczne szkło do mniejszych puszek, choć spodziewam się, że cena zwali z nóg.
Makromaniak
30.01.20, 14:37
jakiś duży im wyszedł
https://www.43rumors.com/size-comparison-between-the-soon-to-be-announced-new-12-45mm-lens-and-12-35mm-12-40mm-lenses/
filtr 58 (vs. 12-40 = 62 mm czyli tylko jeden rozmiar więcej)
lżejszy o 1/3 - 250 g vs. 380 12-40
biorąc pod uwagę dostepnosc wielu używek 12-40 w dobrym stanie - kupno samego chyba nie będzie atrakcyjne
Chyba ze jako Kit będzie miał dobrą cenę
czyli zaczynam marudzenie ;-)
Super szkiełko do takiego OMD5/10, o ostrość się nie boję, ale z polityką Olympusa będzie mu strasznie pod górkę, dodali napis pro i obiektyw będzie kosztował 3-4K.
To powinien być taki lepszy kit do puszek z linii OMD. Jest pro 12-40 po co im kolejny obiektyw pro w tym zakresie. Jakoś wyjątkowo mały to on nie jest, światło gorsze, zapewne ostrość będzie pro, ale to wszystko.
Z ceną do 2K taki obiektyw miałby sens i wydaje mi się, że by miał branie, a tak to dołączy do 12-100, czyli fajny obiektyw tylko zbyt drogi.
Może będzie w kicie z E-M5 III w jakiejś rozsądnej cenie za zestaw (znaczy cena samej tej puszki jest już trochę nierozsądna, ale może wtedy rozsądna byłaby cena samego szkła).
To mógłby być taki duchowy spadkobierca 14-54 :grin: tylko w realiach m4/3. Nie musiałby być metalowy i nie musiałby być taki pro :wink:. Przyzwoicie wykonany, stosunkowo mały, dobry optycznie z użytecznym zakresem, do tego cena mniej pro i szkło rewelacja :grin:
Makromaniak
30.01.20, 16:08
14-54 jednak był zdecydowanie jasniejszy.....myslę że to jest zaprojektowane jako kit, zobaczcie sobie ceny wyjściowe kitów sprzedawanych osobno jak 12-50 czy nawet 14-42 OLY albo 12-60 PANA. Zakup z body wydaje sie wtedy super interesem :-)
może dzięki temu pojawią się tanie sztuki bo wielu chętnych na mark 3 ma zapewne 12-40
duzo ciekawsze było by takie 40-150/4 czy 40-200/4 w wersji PRO o jak najmniejszywch wymiarach. szkoda ze tamron ani sigma nic takiego nie chca wypuścić.
Stawiam że cena będzie na poziomie Panasowego 12-60 2.8-4. Na kita to mi nie wygląda. Szkoda że tylko 45 a nie 60... Jeśli chcą konkurować z Panasem to mogą zrobić to chyba tylko ceną. Musi być niższa o te 25% długości :-)
Dlatego napisałem że duchowy spadkobierca ale w realiach m4/3:) 14-54 był też zdecydowanie większy. Mi tam światła na tym szerokim końcu, aż tak bardzo by nie brakowało w takim "kicie" a jednak wymiary znacząco mniejsze niż we wspomnianym 14-54, a zakładam, że będzie bardzo ostry na każdej kombinacji ogniskowa/przysłona. Zapomnij, że będzie to tani obiektyw, w końcu napis pro zobowiązuje i w jakimś celu znalazł się na tym szkle:wink:
Makromaniak masz rację, że taki 40-150 f4 byłby fajnym obiektywem, zakładając, że przy tym stosunkowo niedrogim i z tym 12-45 f4 byłby fajnym zestawem takich lepsiejszysch szkiełek do OMD5/10, ale cena!!!!!!!!!!!!!!
Mnie osobiście f/2,8 na 4/3 za bardzo nie grzeje. Dla mnie to i tak za ciemno na reporterkę czy streeta w ciemnicy, a za drogo, za ciężko i niepotrzebnie jasno do turystyki czy na spacery. Wersja PRO takiego zooma to powinno być 12-32 f/2, a wersja f/4 wystarczyłaby jako kit. Za bardzo nie widzę zastosowania dla niczego pośrodku.
Będzie dobrze, u Canona 4 kosztuje ponad dwa razy mniej niż 2,8. Gdyby Olek poszedł tą drogą, to mamy max. jakieś 1999zł (ceny do porównania brałem z cyfrowe.pl), w kicie pewnie jeszcze taniej.
polityka olka jest jasna. Szkła Pro ze światłem 2.8 i jaśniejsze (z małymi wyjątkami)/szkła semi pro ze stałym światłem 4/ szkła amatorskie - reszta ciemnicy. Dlatego to szkiełko raczej będzie w cenie pośrodku między 12-40/2.8, a 14-45. Jeśli będzie droższe to nie widzę sensu jego zakupu. Ale skoro go zrobili to target widzą.
... Ale skoro go zrobili to target widzą.
Tu akurat mam wątpliwości. Jaki target widzieli robiąc iksa? Target nowej jedynki też nie jest jasny, krążą plotki, że to ma być iks bez gripa :mrgreen:
To jakbym miał brać to Leice 12-60, ale nie będę :)
Mam jeszcze stare dobre 14-54 i mi wystarcza.
Ja tam uważam, że to szkiełko jak najbardziej ma sens i będzie świetne do mniejszych puszek OMD. EM10 czy nawet EM-5 z 12-40 już jest mało poręczny (w świecie m4/3 oczywiście). Kity znowu jednak jakością obrazka nie grzeszą, a tu pewnie ostrość będzie żyletka, ale jak dowalą do tego cenę pro to ja będę się już śmiał z tej firmy, mimo że mam do niej ogromny sentyment. Osobno okolice 2K i to najlepiej niżej niż wyżej, a w jakiś zestawach kitowych 1K i byłoby super. Jak wyskoczą z trójką z przodu, albo blisko niej to szkoda o tym obiektywie nawet gadać.
...a w jakiś zestawach kitowych 1K i byłoby super.
Tysiaka to trzeba dopłacić do zestawu z 14-42 EZ :-D Tu będą dwa patyki jak nic.
Jak by wyszedł z tego lepszy optycznie i nie wiele większy gabarytowo 12-50 to było by super.
Jak by wyszedł z tego lepszy optycznie i nie wiele większy gabarytowo 12-50 to było by super.
Lepszy optycznie to on będzie na sto procent, a przewiduję nawet więcej, że będzie wybitnie ostry na każdej kombinacji ogniskowa/przysłona. Rozmiary już chyba znane, czyli 15mm krótszy od 12-50 czy 12-40 w stanie spoczynku, no i generalnie wszystko jest spoko, teraz wszystko rozchodzi się o wycenę. Jeśli cena będzie dobra, czyli w okolicach 2K to spoko, a jak dowalą jakąś cenę iście pro to niech się bujają, ale znając ostatnie absurdalne zagrywki Olympusa to pewnie to będzie cenowy konkurent dla 12-40 :roll::lol:
Według Rumorsów w UK będzie kosztował 599 Funtów.
Według Rumorsów w UK będzie kosztował 599 Funtów.
Czyli ok 3 K u nas. To wolę Leicę. Strzał w stopę ?
Pytanie ile będzie realnie w kitach i promocjach, bo ceny cennikowe to w sprzęcie foto to już przebiły absurdem te dt. samochodów.
Czyli ok 3 K u nas. To wolę Leicę. Strzał w stopę ?
Jeśli faktycznie ten obiektyw będzie tyle kosztował, to tam w siedzibie Olympusa chyba już naprawdę upadli na głowę :lol:
Byłem dziś w FotoJoker i zdziwiłem się cenami obiektywów.Olympus drogo lecz to co mnie zdziwiło to FujiFilm,ceny obiektywów po 1500,2000 ze światłem 1.7,1.4 itp małe i zgrabne a jest to format APS-C.Tyle mówiono o drogich obiektywach FujiFilm a tu taka niespodzianka:grin:
Akurat Fuji nie ma żadnego szkła ze światłem f/1,7 :-D A f/1,4 w tym przedziale cenowym ma tylko jedno.
Jest za to parę szkieł f/2 za 1500-2000 zł, a teraz pojawił się też plastikowy ekwiwalent 50-tki f/2 poniżej 1000 zł.
W sumie ciekawa sytuacja. Fuji zaczynało od bardzo PRO, ale im nie wyszło i trochę odpuszczają, a Olek dokładnie odwrotnie :)
Mają mikro średni format, więc tam mogą się popisywać napisem "pro" na sprzęcie. I w końcu APS-C mogą bez żalu oddać amatorom (w większości nadzianym).
Tak.Pomyłka z mojej strony,po prostu tak zapamiętałem:grin:Tak jak piszesz,zrobiło się tanio w fuji.Najtańszy obiektyw który widziałem w FotoJoker do m4/3 była Sigma 30/f2.8 między 800 a 1000 złotych.
https://www.optyczne.pl/14598-news-M.Zuiko_Digital_ED_12-45_mm_f_4.0_PRO.html
Już po premierze...
No i oficjalna cena tego szkła to dobry żart :) Sam obiektyw wydaje się bardzo fajny i powinien być sprzedawany jako kitowiec do OMD-5/10 w okolicach 1500zł . W ogóle to szkło powinno powstać już dawno (nawet w plastikowej wersji), zamiast dla mnie całkowicie niepojętego 12-50, który to jest wg mnie jakimś nieporozumieniem w tym systemie, a 12-45 jest mały, ma przyzwoity zakres i super tryb macro, to taki podstawowy zoom m/43 dla każdego, tylko cena to nieporozumienie.
Z drugiej strony te wszystkie zoomy f/4 konkurencji mają jeszcze bardziej chore ceny. Sony i Fuji mają takie szkła o kilka stówek do tysiaka droższe.
Przy podwójnych cashbackach, które są teraz parę razy w roku, może cena będzie w miarę przystępna.
Konkurencja jaśniejsza i tańsza ???
Czym one się różnią ?
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-panasonic-leica-dg-vario-elmarit-12-60-mm-f-28-4-asph-power-ois.html?gclid=CjwKCAiA4Y7yBRB8EiwADV1hae4BKM7EtUE ocDCRufJGm4pVBetuN4e4kZeUiBQ_7yktpTrh6kyd1BoC1sIQA vD_BwE
i ten
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-panasonic-leica-dg-vario-elmarit-12-60-mm-f-28-4-asph-power-ois-oem-p.html?polecane
Bo że ceną to na pewno :mrgreen:
Naprawdę bardzo lubię ten system i tą firmę i jak od strony technicznej i ogólnie od strony zalet tego systemu potrafię go jakoś docenić, obronić, to jednak od strony obecnych wycen nie jestem już w żaden sposób usprawiedliwić cen sprzętu jakie serwuje nam Olympus. Jeśli komuś nie zależy priorytetowo na gabarytach to naprawdę nie widzę już żadnych podstaw żeby kupić, czy komuś polecić np. EM-5II/III z tym 12-45 zamiast np. jakieś Sony A7 z 24-70 f4
Taki obiektyw jak ten 12-45 to powinna być taka wizytówka tego systemu. Fajne parametry jak na wielkość i zapewne bardzo dobra jakość optyczna w jakiejś umiarkowanej cenie, i to powinno zachęcać do wejścia w ten system, ale niestety Olympus odpływa coraz dalej...
Konkurencja jaśniejsza i tańsza ???
Czym one się różnią ?
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-panasonic-leica-dg-vario-elmarit-12-60-mm-f-28-4-asph-power-ois.html?gclid=CjwKCAiA4Y7yBRB8EiwADV1hae4BKM7EtUE ocDCRufJGm4pVBetuN4e4kZeUiBQ_7yktpTrh6kyd1BoC1sIQA vD_BwE
i ten
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-panasonic-leica-dg-vario-elmarit-12-60-mm-f-28-4-asph-power-ois-oem-p.html?polecane
Bo że ceną to na pewno :mrgreen:
Ten tańszy jest z zestawu body + obiektyw. Brakuje oryginalnego pudełka, dostajesz w zamian zastępcze.
Ten tańszy jest z zestawu body + obiektyw. Brakuje oryginalnego pudełka, dostajesz w zamian zastępcze.
Dziękować :)
Dziękować :)
Jak dobrze poszukać to znajdą się takie o 150 zł. tańsze ;-)
219067
https://petapixel.com/2020/02/12/olympus-launches-super-compact-12-45mm-f-4-pro-lens-and-pen-e-pl10-camera/
Pasuje jak ulał :)
Do OMD serii 5/10 to jest super szkiełko i jeszcze do tego tryb macro z prawdziwego zdarzenia. Chyba bym je nawet bardziej wolał niż moje 12-40, ale sprzedając je teraz, bym musiał dołożyć, żeby kupić to 12-45 f4 :lol:
Cała nadzieja w tym, że może w jakiś zestawach kitowych to szkiełko będzie wycenione bardziej realnie.
Test:
https://www.photographyblog.com/reviews/olympus_m_zuiko_digital_ed_12_45mm_f_4_pro_review
No cóż, akurat to było do przewidzenia :) Pod względem ostrości to będzie zmiennoogniskowa stałka f4 z najlepszymi wynikami właśnie na największej dziurze i to w całym kadrze. Jakby tylko był tańszy, tak w okolicach 2K to w połączeniu z jakimś OMD-5/10 tworzyłby zestaw bezkonkurencyjny, dla kogoś kto po prostu chce mieć malutki, uniwersalny zestaw po prostu do przyjemnego i udanego focenia :) Do tego jeszcze taniutka 45 f1,8 i zestaw marzenie dla fotoamatora...
Jak myślicie, czy są jakieś przesłanki, jakaś szansa, że Olympus poszerzy ofertę szkieł PRO f4 o jakiś zoom o zakresie 50-200? Ciekawe czy taki obiektyw miałby szansę być jeszcze nieco mniejszy niż 50-200 Panasonica
Jak myślicie, czy są jakieś przesłanki, jakaś szansa, że Olympus poszerzy ofertę szkieł PRO f4 o jakiś zoom o zakresie 50-200? Ciekawe czy taki obiektyw miałby szansę być jeszcze nieco mniejszy niż 50-200 Panasonica
Bardziej bym wierzył w małe 45-150/4 z dobrym makro. Poza tym dziwi mnie trochę popularność zakresu 50-200 w systemie 4/3. Ok, szkła 100-400 są bardzo popularne, ale głównie w połączeniu z matrycą APS-c, a to już zupełnie inny przelicznik.
Olympus przyzwyczaił nas w dużym 4/3 do takich zoomów. Ciekaw jestem, czy rezygnacja względem panasonika ze światła 2,8 na początku zakresu pozwoliłaby takiemu obiektywowi być jeszcze nieco mniejszym, a taki ostry 40-150 f4 też by był fajny :)
Makromaniak
16.03.20, 15:32
Było już u nas o cenie?
2799 zł.
https://www.optyczne.pl/14716-news-Olympus_12-45_mm_f_4.0_-_dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87_i_cena.html
Handel (poza spożywką i chemią) podobno dostaje po d... z powodu pandemii, więc może jakiś podwójny korona-keszbek sprowadzi tę cenę do normalnego poziomu.
Cena spoko, jest od czego zniżki dawać, a po zniżkach, albo w zestawie, będzie bardzo ok. Mam wrażenie, że tym razem Olek przesadnie nie zaszalał.
Makromaniak
16.03.20, 17:50
trzeba zauwazyć ze ceny starego już 12-50 wynoszą od 1149 do 1899 a wiec nadal sporo
https://www.ceneo.pl/15124439
zawsze nowe projekty sa drogie, tu chyba nalezy oczekiwać pojawienia sie kitów z tym obiektywem, pewnie wtedy cena wyjdzie jakieś 1500.....zwłąszcza jak niektórzy będa odsprzedawać częsć zestawu dla obniżenia ceny....
Swoja drogą szkoda ze takiego właśnie obiektywu OLYMPUS nie zaproponował z pierwszym E-M5, zamiast dosyć kontrowersyjnego 12-50 o raczej słabym długim końcu i małej jasności. Cała historia mikro4/3 mogła by się inaczej potoczyć, jakość matrycy podpierana super kitem......
Tak z ciekawości: ma ktoś porównanie zdjęć tego 12-40 z kitowym 12-42?
trzeba zauwazyć ze ceny starego już 12-50 wynoszą od 1149 do 1899 a wiec nadal sporo
https://www.ceneo.pl/15124439
zawsze nowe projekty sa drogie, tu chyba nalezy oczekiwać pojawienia sie kitów z tym obiektywem, pewnie wtedy cena wyjdzie jakieś 1500.....zwłąszcza jak niektórzy będa odsprzedawać częsć zestawu dla obniżenia ceny....
Swoja drogą szkoda ze takiego właśnie obiektywu OLYMPUS nie zaproponował z pierwszym E-M5, zamiast dosyć kontrowersyjnego 12-50 o raczej słabym długim końcu i małej jasności. Cała historia mikro4/3 mogła by się inaczej potoczyć, jakość matrycy podpierana super kitem......
12-50 to już przy premierze było dla mnie najgłupszym szkłem jakie wyszło/wyjdzie:grin: w m4/3 ani małe, ani jasne, ani dobre optycznie, ani tanie jak na kita, taka karykatura, nie wiem kto wpadł na pomysł tego szkła :roll:, a to 12-45 to właśnie szkiełko, które powinno "reklamować " ten system od samego początku, tylko ta cena póki co...oczywiście nie przyjmuję innej opcji, niż ta, że optycznie będzie super już na f4 :grin:
Zgadzam się , 12-50 to chyba najohydniejsze szkło pod micro. Totalnie nieudany projekt , co dostrzegła też i sama firma dość szybko.
Makromaniak
17.03.20, 13:53
Napewno nie jest to szkło marzeń, szkoda ze nie było cos takiego super na poczatku, jak już pisałem. Ale ja w sumie dużo uzywałem tego 12-50 , zwlaszcza na poczatku przygody z m43, kiedy nie miałem obiektywu makro, jego możliwości w tej dziedzinie są znakomite, w tamtej chwili nie było chyba w żadnym systemie kita dającego takie powiększenie i to na długim końcu, a więc ze znośnym dystansem roboczym. Wydaje mi sie że za bardzo poszli na kompromis uniwersalnego szkła do wszystkiego - i do zdjęć i do filmów (e-zoom) i uszczelnianego i w miare taniego jako podstawowy kit (czyli 6,3 na długim końcu). No ale kity nigdy nie są super...nowy obiektyw to jednak inna bajka, inna półka. Kitem nazywamy go tylko umownie :-)
Na szerokim kącie 12-50 jest zupełnie przyzwoite. Zrobiłem nim wiele fajnych zdjęć, pewnie że wolałbym żeby rogi były lepsze, a możliwości szkłą jeszcze większe, ale czy ma to aż takie znaczenie??? Nie zawsze to widac. Ważniejsze jest chyba samo zdjęcie, w życiu robiłem zdjecia wieloma aparatami, lepszymi i gorszymi....czy moje stare zdjecia z 3mpix stały sie gorsze przez sama tylko skromną rozdzielczość?
Poniższa fotka zrobiona w Andaluzji 12-50, 17 mm/f11 Do czego tu się przyczepić w sensie samego obrazowania?? Jest ostro i wyszło tak jak planowałem. Oczywiście na pełnej dziurze i w gorszym świetle pewnie nie było by tak cacy....Napewo fajnie jest mieć super obiektyw od początku, ale życie ma też inne proiorytety.....
https://i.imgur.com/RETqfPO.jpg
a to fotka makro, strzelona na szybko kitem w ustawieniu makro, bo osa odleciała z pająkiem, zanim zdołałem zmienić obiektyw...
https://i.imgur.com/zPweqr9.jpg
12-50 to już przy premierze było dla mnie najgłupszym szkłem jakie wyszło/wyjdzie:grin: w m4/3 ani małe, ani jasne, ani dobre optycznie, ani tanie jak na kita, taka karykatura, nie wiem kto wpadł na pomysł tego szkła :roll:, a to 12-45 to właśnie szkiełko, które powinno "reklamować " ten system od samego początku, tylko ta cena póki co...oczywiście nie przyjmuję innej opcji, niż ta, że optycznie będzie super już na f4 :grin:
Jak zobaczyłem premierę 12-50 to myślałem tak samo,pekałem ze śmiechu.
Potem tak jakoś wyszło, że mam ten obiektyw już jakieś 5 lat. Zrobiłem nim masę fajnych zdjeć, nagrałem godziny wideo, dzielnie dał radę w najgorszych warunkach i mimo iż raczej nie mam wielu okazji robienia kasy na zdjęciach to to szkło na siebie zarobiło kilkukrotnie.
Co nie zmienia faktu, że nie jest to żadne cudo i ten 12-45 prezentuje się tu wielokrotnie lepiej. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie upgrade na 12-40 ale jakoś nie mogę sobie sobie logicznie uzasadnieć, iż faktycznie tego potrzebuję.
Hrr - jak kupisz to szkło, to szybko znajdziesz uzasadnienie, mam ten obiektyw już rok i wciąż jestem nim oczarowany.
Mam wrażenie fantastycznej pracy 12-45/4 w słońce (100% czysto i pełny kontrast) vs tylko "ok, może być" 12-40/2.8 (malutkie flarki i spadek kontrastu)
Z tym, że 12-40/2.8 miał UV-filter (obiektyw był pożyczony - nie demontowałem)
Skomentujecie moje odczucie ?
Tu nie są potrzebne odczucia, wystarczą dwa zdjęcia porównawcze [emoji846]
Darekw1967
16.02.23, 23:51
Mam wrażenie fantastycznej pracy 12-45/4 w słońce (100% czysto i pełny kontrast) vs tylko "ok, może być" 12-40/2.8 (malutkie flarki i spadek kontrastu)
Z tym, że 12-40/2.8 miał UV-filter (obiektyw był pożyczony - nie demontowałem)
Skomentujecie moje odczucie ?
Wazne, ze jest alternatywa wyboru, ze mamy 12-45/4 PRO i 12-40/2.8 PRO.
Jak kiedys zaczynalem w 4/3 a pozniej przeszedlem do m.4/3 to bardzo brakowalo mi takiej alternatywy uszczelnionych z wysoka jakoscia optyczna szkiel a
przede wszystkim brakowalo mi malego zooma typu: 12-45/4 PRO.