PDA

Zobacz pełną wersję : popRAWka 2/2020 - Głosowanie i Wyniki

And.N
27.01.20, 19:49
218323

Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 2/2020 popRAWki. Mamy w sumie 17 prac.

W związku z tym, że były głosy aby zróżnicować wagę możliwych do oddania głosów mamy w tej edycji eksperyment z głosowaniem.
Sądzę, że w Ankiecie jest to dość jasno przedstawione.
Każdej z prac można przyznać głos za trzy, dwa lub jeden punkt zaznaczając odpowiednie okienko.
Precyzując, głosujący dysponuje jednym głosem za 3 pkt., jednym głosem za 2 pkt. i jednym głosem za 1 pkt.

Można głosować maksymalnie na 3 prace. Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
na dwie lub tylko na jedną. Z swej strony "namawiam" do wykorzystywania przysługujących głosów.
Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż trzy prace.

Ważne: wybierając 3 lub 2 prace, każdej przyznajemy inną wartość punktową. Po to jest właśnie ta Ankieta.

Jeśli ktoś miałby wątpliwości co do głosowania proszę pytać w wątku.

Termin głosowania 3 dni czyli do 30.01.2020 (czwartek)

Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv

Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest Cru, zwycięzca poprzedniej edycji popRAWki .

Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
(z numerem 00. w paczce jest oryginał jpg):
218343

Oryginał (plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
218324

PROPOZYCJE popRAWkowe

1. Zelik76
218325

2. scaners3d
218326

3. henry1
218327

4. A56
218328

5. Cru
218329

6. Witold
218330

7. Bodzip
218331

8. Marek61
218332

9. Mirek63
218333

10. easy_rider
218334

11. a123
218335

12. helmuth
218336

13. DzejPi
218337

14. paparapa
218338

15. ogc13
218339

16. jkr
218340

17. Wiejo
218341

Na temat konkretnych prac wypowiadamy się (pozytywnie/negatywnie) po zakończonym głosowaniu, i do takiej dyskusji zachęcam.

W trakcie głosowania oczywiście można ogólnikowo się wypowiadać. Offtopy też mogą być:smile:

Powodzenia wszystkim życzę.

henry1
27.01.20, 20:03
Ludzieeeee :shock: coś z ankietą nie tak. :shock::shock::shock:

And.N
27.01.20, 20:08
Ludzieeeee :shock: coś z ankietą nie tak. :shock::shock::shock:
Jest w porządku:grin: Przeczytaj wstęp.
To sobie kurna ułatwiłem prowadzenie popRAWki:mrgreen:, później trochę liczenia będzie:)

Jak pisałem to eksperyment i niekoniecznie tak zostanie.

henry1
27.01.20, 20:10
Jest w porządku:grin: Przeczytaj wstęp.
To sobie kurna ułatwiłem prowadzenie popRAWki:mrgreen:, później trochę liczenia będzie:)

Jak pisałem to eksperyment i niekoniecznie tak zostanie.

Eksperymentujesz na żywym organizmie, nie boisz się, że organizm wykorkuje na stole ??? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Cru
27.01.20, 20:12
Rozumiem, że mogę oddać 3 głosy o najwyższej wadze, jeśli uznam za stosowne?

paparapa
27.01.20, 20:16
Faktycznie jest 17... tak jak pisałem :mrgreen: . Tylko teraz nie pytajcie, która praca wygra :). Bo i tak nie powiem. :)

chyba trzy głosy do rozdzielenia : 3x1, 1x3 lub 2 i 1.

henry1
27.01.20, 20:18
Faktycznie jest 17... tak jak pisałem :mrgreen: . Tylko teraz nie pytajcie, która praca wygra :). Bo i tak nie powiem. :)

Bogdana, bo on ma najmniejszy krzyż. :cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Cru
27.01.20, 20:18
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

And.N
27.01.20, 20:21

Zamierzeniem tej Ankiety jest to aby zróżnicować głosy. O to były postulaty. Więc się do tego zastosujmy.
Oddając 3 głosy o najwyższej (takiej samej) wadze, to właściwie "powrót" do tego co było. Wtedy głosy miały taka sama wagę.
Na wstępie też napisałem:
Ważne: wybierając 3 lub 2 prace, każdej przyznajemy inną wartość punktową. Po to jest właśnie ta Ankieta.

To jeszcze może być do ewentualnej dyskusji. W tej edycji wybierajmy już tak jak napisałem na wstępie.

Rozumiem, że może być trudny wybór ...

Edit.
Sam jeszcze się nie zastanawiałem na jakie prace zagłosuje, zrobię to już chyba jutro:)

paparapa
27.01.20, 20:25

A co on, anty krzyżowiec? :)....

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Zamierzeniem tej Ankiety jest to aby zróżnicować głosy. O to były postulaty. Więc się do tego zastosujmy.
Oddając 3 głosy o najwyższej (takiej samej) wadze, to właściwie "powrót" do tego co było. Wtedy głosy miały taka sama wagę.
Na wstępie też napisałem:
Ważne: wybierając 3 lub 2 prace każdej przyznajemy inną wartość punktową. Po to jest właśnie ta Ankieta.

To jeszcze może być do ewentualnej dyskusji. W tej edycji wybierajmy już tak jak napisałem na wstępie.

Rozumiem, że może być trudny wybór ...

Wybór jest trudny, ale nie z powodu ankiety :)....

henry1
27.01.20, 20:26
A co on, anty krzyżowiec? :)....

Nie, ale chwalił się, że przy obróbce krzyż mu się kurczy. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

paparapa
27.01.20, 20:28
Nie, ale chwalił się, że przy obróbce krzyż mu się kurczy. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

To raczej powód do zmartwienia, a nie chwalenia się ..... :)

Cru
27.01.20, 20:33
Pewnie chodziło mu o to, że grawitacja mu bardziej ciąży przy obrobce i dlatego ten krzyż mu się kurczy... a potem będą pewnie masaże kręgosłupa [emoji23]

Nie jest dobrze, są dwie prace którym był przyznał tyle samo punktów. Na razie się wstrzymam, dzień lub dwa.

henry1
27.01.20, 20:36
Pewnie chodziło mu o to, że grawitacja mu bardziej ciąży przy obrobce i dlatego ten krzyż mu się kurczy... a potem będą pewnie masaże kręgosłupa [emoji23]

Nie jest dobrze, są dwie prace którym był przyznał tyle samo punktów. Na razie się wstrzymam, dzień lub dwa.

Jeśli to Bogdana i moja, to śmiało, nie krępuj się, GŁOSUJ !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Cru
27.01.20, 20:45
Zrobię co w mojej mocy [emoji6][emoji6]

And.N
27.01.20, 20:59
Jakby co:wink: to kolejność jest trochę pozmieniana i Ci co "chwalili się", że wysłali jako pierwsi, drudzy nie są w Ankiecie na pierwszym , czy 2 miejscu:). To tak żartem mówiąc.

Po zakończonym głosowaniu zwycięzca otrzyma oczywiście tradycyjnie 25 punktów, drugie miejsce 20 punktów itd.
Zrobię też porównanie licząc głosy tak jak do tej pory (każdy z ta sama wagą) i zobaczymy czy są istotne różnice.
Do rankingu (cykl 10 popRAWek) wiążącym będzie wynik tego nowego sposobu głosowania.

Cru
27.01.20, 21:02
Ja ostatnio zacząłem wyniki ankiety wklejać w online'owy licznik wyrazów, łatwo można sprawdzić kto oddał jaką liczbę glosow. Nie wiem czy używasz, ale polecam. Jak zasiądę do komputera, od którego musiałem odejść to wkleję link, całkiem dobrze się sprawuje.

And.N
27.01.20, 21:05
Może się przydać, nie używałem tego.

A56
27.01.20, 21:09
Dzięki Andrzeju za nową ankietę do głosowania.

And.N
27.01.20, 21:18
Dzięki Andrzeju za nową ankietę do głosowania.
Proszem bardzo:smile: Nie obiecuję, że będzie kontynuowana. Zobaczymy jakie będą "efekty". Mam tu na myśli np. frekwencję, czy nazbyt nie zniechęci do głosowania, ile będzie pomyłek (mam nadzieję, że nie), czy wynik nie pokryje się jakby głosy były liczone z tą samą wagą. Jest trochę tych "jeśli":smile:. Jednym z mankamentów będzie to, że po zakończonym głosowaniu nie będzie od razu znany zwycięzca (tak najprawdopodobniej), trzeba będzie jeszcze przeliczać punkty.

Cru
27.01.20, 21:20
Może się przydać, nie używałem tego.

https://wordcounter.net
Lub też:
www.writewords.org.uk

Na przykładzie poprzedniej poprawki.
Wklejam głosujących w pole tekstowe, a potem sprawdzam w tabelce po prawej kto ile razy głosował.

Pozostaje jedynie posprawdzać, czy ktoś nie oddał na siebie.
Oczywiście w nowym typie głosowania nieco się to komplikuje, ale może Ci to trochę ułatwi prowadzenie.

218355

And.N
27.01.20, 21:24
Dzięki, się wypróbuje.

helmuth
27.01.20, 21:48

... chyba trzy głosy do rozdzielenia : 3x1, 1x3 lub 2 i 1.UWAGA!
Są do dyspozycji 3 (TRZY) głosy o trzech różnych wagach.
1 głos za 3 pkt
1 głos za 2 pkt
1 głos za 1 pkt
Należy uważnie przydzielać głosy. Najlepsza praca głos za 3 punkty oczywiście. :-P

paparapa
27.01.20, 21:50

Ja popatrzyłem teraz przy lampie .... Popatrzę przy świetle dziennym bo więcej widać, i się okaże kto przebieraniec a kto nie :)

henry1
27.01.20, 22:20
Głosowanie trudniejsze niż poprawianie. :evil:

Cru
27.01.20, 22:29
Ja popatrzyłem teraz przy lampie .... Popatrzę przy świetle dziennym bo więcej widać, i się okaże kto przebieraniec a kto nie :)

Zerknąłem sobie przy lampie i bez lampy ;););) i w sumie ,skoro testujemy, to nie wypadałoby nie oddać głosu i wziąć udziału w tym teście głosowania.
No więc cóż, ściągnąłem, wydrukowałem, rozłożyłem na podłodze, wybrałem. Testujemy.

Krakman
28.01.20, 00:11
Zagłosowałem, wybór? Raczej nie było za bardzo....:roll: Wszyscy skupili się na maksymalnym rozjaśnieniu ciemnej ściany.

Tak poza konkursem....
Prostowanie do idealnych pionów daje czasem nierealne efekty... Budynki sprawaiają wrażenie rozszerzania się ku górze. Perspektywa taka na wyczucie musi być... Czyli tak jakbyśmy widzieli gołym okiem.
Cieni też nie ma co tu za bardzo rozjaśniać, w końcu jest późne popołudnie....
W końcu można mi zarzucić wymądrzanie się. Ale takie uwagi mi się nasuwają, nie oceniając żadnej z nadesłanych prac.

Tak na szybkiego o co mi chodzi.

218367

henry1
28.01.20, 00:56
Mury zamków miały u podstawy większą grubość niż na szczycie. Tak kiedyś z kamlotów i nie tylko budowano. :mrgreen:
Stąd jak Krzysiek słusznie zauważył zawsze lekko zbiegały się ku górze i oczywiście wspomniana perspektywa. :wink:

Kierownik będzie musiał się nieźle nagimnastykować, aby ogłosić przeciek. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

And.N
28.01.20, 01:03
Krakman, dzięki za udział w głosowaniu.
Jasne, każdy ma swoje podejście do obróbki.
Co do tego:

....Cieni też nie ma co tu za bardzo rozjaśniać, w końcu jest późne popołudnie....

Tak z EXIF (jeśli dobrze odczytuję, a chyba tak) 16.01.20 godz 12:43, ale powiedzmy, że to o niczym nie świadczy. Może tylko, że nie takie późne popołudnie.

...Kierownik będzie musiał się nieźle nagimnastykować, aby ogłosić przeciek. https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gifhttps://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif
Coś mi się zdaje, że nie będzie dokładnych przecieków. Chyba, że orientacyjnie na "oko":). Nie wymagajcie za wiele:). Wystarczy mi jedno podliczenie na koniec.

Cru
28.01.20, 08:10
Nawet 11.43, bo mam przestawiony godzinę do przodu aparat a nie chciało mi się go synchronizowac że snapbridge.

fret
28.01.20, 08:38
Mam wrażenie, że jedna praca nie jest do końca zgodna z regulaminem. Nie wiem, czy dać punkt za ciekawe podejście do tematu, czy uznać obróbkę za nadmierną ingerencję w obraz :)

And.N
28.01.20, 09:51
Nie odnoszę wrażenia aby któraś z prac miała nadmierną ingerencję obróbką.

Wygląda na to, że jedna z prac trochę z przodu, dalej jakby wyrównane, kilka jeszcze bez głosu.
( punktów nie liczyłem:) )

fret
28.01.20, 10:14
A ja mam wrażenie, że ktoś oderwał dach, nadał mu kształt i wkleił. To nie za wiele? ;) Pomysł mi się podoba, ale regulamin chyba trochę cierpi...

paparapa
28.01.20, 11:34
A ja mam wrażenie, że ktoś oderwał dach, nadał mu kształt i wkleił. To nie za wiele? ;) Pomysł mi się podoba, ale regulamin chyba trochę cierpi...

Wydaje mi się że, to efekt prostowania. Prostowałem to zdjęcie w kilku programach i każdy daje inny efekt. Jedne wyciągają w pionie, inne w poziomie. Inny z kolei program rozciągnął w pionie górę a skompresował dół....
I mamy potem kurczące się powiększające krzyże :)

fret
28.01.20, 12:47
Wydaje mi się że, to efekt prostowania.

Nie ma takich cudów, tego nie uzyska się prostowaniem.

And.N
28.01.20, 13:03
A ja mam wrażenie, że ktoś oderwał dach, nadał mu kształt i wkleił. To nie za wiele? :wink: Pomysł mi się podoba, ale regulamin chyba trochę cierpi...
Nie sądzę aby ktoś tak zrobił, a nawet jeśli zastosował tak "niekonwencjonalne" prostowanie to raczej nie mam powodu odrzucić taką pracę, bo na podstawie jakiego punktu regulaminu ?

helmuth
28.01.20, 13:10
Perspektywa taka na wyczucie musi być... Czyli tak jakbyśmy widzieli gołym okiem.Inaczej się widzi gołym okiem stojąc kilka kroków od budowli a inaczej, kiedy jesteśmy oddaleni.
Z oddali tej zbieżności nie widać. Oglądający nie musi wiedzieć z jakiej odległości robiliśmy zdjęcie, jak kadrowaliśmy, czy użyliśmy tele. Nierealne kształty uzyskuje się tylko wtedy, kiedy usiłuje się prostować budowlę, która była "cyknięta" z bliska.
Niech to ocenią głosujący.

fret
28.01.20, 15:10
Nie sądzę aby ktoś tak zrobił, a nawet jeśli zastosował tak "niekonwencjonalne" prostowanie to raczej nie mam powodu odrzucić taką pracę, bo na podstawie jakiego punktu regulaminu ?

Litości, przecież to wyraźnie widać, nawet nie jest zbyt starannie wklejony. Była dyskusja, że każdy ma oczy, ale nie każdy wszystko dostrzega ;). ... autocenzura.... Poza tym plus za pomysłowość dla autora :)

And.N
28.01.20, 17:54
Widać mi oczy bielmem zaszły bo niczego takiego nie widzę. fret, mam nadzieję, że zdecydujesz się oddać głosy/może chociaż jeden, wszak głosowanie jest według Twojej propozycji.

Bodzip
28.01.20, 18:03
Teraz po poście fret to widzę jak byk. Fajnie zrobione :mrgreen: Nie głosowałem na to bo mi kolory nie pasują. Ale powiem że robota zrobiona koncertowo :mrgreen:

And.N
28.01.20, 18:20
Teraz po poście @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) to widzę jak byk. Fajnie zrobione :mrgreen: Nie głosowałem na to bo mi kolory nie pasują. Ale powiem że robota zrobiona koncertowo :mrgreen:
Chyba musicie naprawdę zmienić prowadzącego:). Jeśli naprawdę takie coś ma miejsce nie dyskwalifikuje to tej pracy. Nie widzę sprzeczności z regulaminem. Ja zauważyłem tylko jednego (takiego "dziwnego") "byka" w nadesłanych pracach, także nie dyskwalifikującej pracy.

henry1
28.01.20, 18:34
Ludzie, miał autor znajomego dekarza, to mu pomógł, nie wypada zazdrościć. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Chyba musicie naprawdę zmienić prowadzącego:). Jeśli naprawdę takie coś ma miejsce nie dyskwalifikuje to tej pracy. Nie widzę sprzeczności z regulaminem. Ja zauważyłem tylko jednego (takiego "dziwnego") "byka" w nadesłanych pracach, także nie dyskwalifikującej pracy.

Pewnie w mojej. :cry:

And.N
28.01.20, 18:45
...Pewnie w mojej. :cry:
Nie, nie w Twojej:)

Bodzip
28.01.20, 18:48
Nie, nie w Twojej:)
Nic nie mów, Heniu Cię podpuszcza :grin: Zaraz będzie wołał aby głosować na Jego dzieło :mrgreen:

henry1
28.01.20, 18:51
Nie, nie w Twojej :)

Jestem zawiedziony. :cry:

Nic nie mów, Heniu Cię podpuszcza :grin: Zaraz będzie wołał aby głosować na Jego dzieło :mrgreen:

Przecież wołałem: " Głosujcie na Bogdana i na moje skromne "dzieło". :mrgreen:
Nie pominąłem Twojej osoby. :mrgreen:

And.N
28.01.20, 18:54
My tak gadu, gadu, a głosujących nie przybywa.
Autorów 17, głosujących jak na razie 12. Liczę, że to się zmieni. Przyznaje, sam jeszcze się nie zdecydowałem. Wstępnie wybrałem z stawki 5 prac.

henry1
28.01.20, 18:58
Po tej nagonce na głosujących, pewnie wielu boi się zagłosować, aby nie być posadzonym o brak "profesjonalnej" oceny prac. :cry:

And.N
28.01.20, 19:10
Po tej nagonce na głosujących, pewnie wielu boi się zagłosować, aby nie być posadzonym o brak "profesjonalnej" oceny prac. :cry:
Tego też się obawiam ....Dla mnie nie ma tzw. "profesjonalnej" oceny prac (mojej także:), tym bardziej, ze nie dostrzegam "oczywistych" rzeczy:) ). Każdy głosuje według swojego gustu, uznania, swoich kryteriów i za każdy głos z góry dziękuję. O wyborach nawet nie chciałbym dyskutować, bo to nie ma sensu mz. w myśl powiedzenia o gustach się nie dyskutuje. Profesjonalną ocenę zostawmy dla zawodowców, a my tu chyba głównie amatorzy jesteśmy (ja na pewno w każdym razie).

Marek61
28.01.20, 19:11
Profesjonalnie albo i nieprofesjonalnie ale se podszedłem i oceniłem.:wink:

And.N
28.01.20, 19:16
Profesjonalnie albo i nieprofesjonalnie ale se podszedłem i oceniłem.:wink:
Dziękuję:) dałbym plusa, ale system nie pozwala.

Marek61
28.01.20, 19:19

Dzięki :grin:

henry1
28.01.20, 19:28

Spóźniłeś się Kierowniku. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

And.N
28.01.20, 19:49
Spóźniłeś się Kierowniku. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Za to Tobie system pozwolił dać plusika:) co z przyjemnością uczyniłem:)

henry1
28.01.20, 19:55
Za to Tobie system pozwolił dać plusika:) co z przyjemnością uczyniłem:)

Dziękuję ! :oops:

helmuth
28.01.20, 21:29
... aby nie być posadzonym o brak "profesjonalnej" oceny prac. :cry:Myślę, że demonizujesz obecny (eksperymentalny?) system głosowania.
Głosujący ma do dyspozycji, jak w wielu poprzednich edycjach, 3 głosy. Różnica polega na tym, że wyróżnione prace nie otrzymują tej samej ilości punktów. Każdy głos ma inną wagę.
Wystarczy wybrać trzy prace zasługujące na przyznanie głosu a następnie z tych trzech wybrać tę, która zasługuje najbardziej i przyznać jej 3 pkt. Następnie wybrać tę, która zasługuje mniej i przyznać jej 2 pkt. Dla tej trzeciej pozostaje 1 pkt.

henry1
28.01.20, 21:42
Helmut, ja już dawno zagłosowałem, sposób punktowania dla mnie nie ma znaczenia.
Czy taki, czy śmaki, po co szukać dziury w całym, bawmy się.
To w zabawie jest sedno sprawy. Trzeba tylko zachęcić forumowiczów, aby głosowali tak jak w innych konkursach tego forum.

helmuth
28.01.20, 21:59
... po co szukać dziury w całym, bawmy się.Skoro andor zdecydował się wprowadzić taki system głosowania to się go trzymajmy. To w niczym nie przeszkadza w zabawie. :-P

Wiejo
28.01.20, 22:57
Głosy oddane. Musze jednak przyznać, że system punktowania zmusza do wnikliwszej analizy punktowanego zdjęcia.

Cru
28.01.20, 23:31
Głosy oddane. Musze jednak przyznać, że system punktowania zmusza do wnikliwszej analizy punktowanego zdjęcia.... oraz zwiększa zużycie kartridża w drukarce [emoji846]

Wiejo
28.01.20, 23:35
Ja taki rozrzutny nie jestem.

A56
28.01.20, 23:47
Litości, przecież to wyraźnie widać, nawet nie jest zbyt starannie wklejony. Była dyskusja, że każdy ma oczy, ale nie każdy wszystko dostrzega ;). ... autocenzura.... Poza tym plus za pomysłowość dla autora :)

Mieliśmy nie pisać o poszczególnych pracach, a tu napisano "...nie jest zbyt starannie wklejony (to nie zagłosuję)", "...plus za pomysłowość dla autora" (to może jednak głos na tą pracę). I już coś sugerujemy. Przecież wiemy o którą pracę chodzi.

fret
29.01.20, 06:21
Mieliśmy nie pisać o poszczególnych pracach, a tu napisano "...nie jest zbyt starannie wklejony (to nie zagłosuję)", "...plus za pomysłowość dla autora" (to może jednak głos na tą pracę). I już coś sugerujemy. Przecież wiemy o którą pracę chodzi.

Wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Napisałeś kiedyś, że każdy ma oczy. Pójdź dalej i przyznaj, że każdy ma też rozum i może podejmować samodzielne decyzje, a im więcej danych, tym lepiej dla decyzji :)

Cru
29.01.20, 07:19
A56 masz 100% racji. Nawet bardzo zawoalowana sugestia pozostaje z tyłu głowy.
Trzeba było napisać pw do prowadzącego o swoich wątpliwościach.

A56
29.01.20, 10:48
Wydaje mi się, że trochę przesadzasz. Napisałeś kiedyś, że każdy ma oczy. Pójdź dalej i przyznaj, że każdy ma też rozum i może podejmować samodzielne decyzje, a im więcej danych, tym lepiej dla decyzji :)

W Twoich oczach przesadzam. Szanuje Twoje spojrzenie, masz do tego prawo.
Po zakończeniu głosowania napiszę Tobie i wszystkim innym jak można wpłynąć na głosowanie. Będę opisywał swoją pracę tak, by jak najwięcej osób oddało na nią głos.Teraz tego nie zrobię, bo to chwyt poniżej pasa.
Nie będę pisał która to praca, ale po opisie wszyscy domyślą się o którą chodzi. Jednocześnie będzie to pokazywało, że inne prace nie są tak dobre, mają błędy. W swojej pracy nie wspomnę o błędach, które zrobiłem i je widzę, zwłaszcza teraz, kiedy mogę porównać z innymi pracami. Na dzień dzisiejszy nie wiem jak rozkładają się głosy, czy moja praca dostała choć jeden głos, ale po reklamie myślę, że znalazł bym chętnych na oddanie głosu na moją pracę. Oczywiście chętnie przeczytam jak ktoś napisze same negatywy o mojej pracy.

A56 masz 100% racji. Nawet bardzo zawoalowana sugestia pozostaje z tyłu głowy.
Trzeba było napisać pw do prowadzącego o swoich wątpliwościach.

Myślałem o tym by do Andrzeja napisać, ale to już woda po kisielu. Napisano już coś na temat tej pracy a nie powinno z opisu wynikać, która to praca.

helmuth
29.01.20, 11:58
Po zakończeniu głosowania napiszę Tobie i wszystkim innym jak można wpłynąć na głosowanie. Będę opisywał swoją pracę tak, by jak najwięcej osób oddało na nią głos.Domyślam się, że będziesz pisał o swojej pracy, bo jaki miałbyś interes reklamować cudzą pracę. :roll:
Wygrana za każdą cenę?

A56
29.01.20, 12:03
Domyślam się, że będziesz pisał o swojej pracy, bo jaki miałbyś interes reklamować cudzą pracę. :roll:
Wygrana za każdą cenę?

Będę pisał o swojej pracy, by nie urazić kogoś innego. Ja się nie pogniewam na siebie. Oczywiście nigdy bym nic takiego nie zrobił, ale chcę pokazać jak będzie można pisać o zdjęciach swoich lub cudzych i wpływać na głosowanie.

DzejPi
29.01.20, 12:15
po przeczytaniu powyższego nasuwa się jeden wniosek o zamieszczenie w regulaminie:
Zakazu publikacji jakichkolwiek postów w wątku popRAWka do czasu zamknięcia głosowania.
Unikniemy w ten sposób "zakodowanego w naszych DNA "...piekiełka".

koronax
29.01.20, 12:19
po przeczytaniu powyższego nasuwa się jeden wniosek o zamieszczenie w regulaminie:
Zakazu publikacji jakichkolwiek postów w wątku popRAWka do czasu zamknięcia głosowania.

To nie przejdzie. Nie ma szans. Była dyskusja już o tym wcześniej. Nie licz na to.

henry1
29.01.20, 12:20

Ale zachęcać do głosowania na Bogdana będzie można. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Przecież dotychczas to działało, nikt nie krytykował prac w czasie głosowania.
Po co to komu, czy chodzi o wypromowanie swojej pracy ?
Ja mogę tylko powiedzieć : " Głosujcie na Bogdana i moją "

Cru
29.01.20, 12:26
No, albo na moją [emoji13] [emoji6][emoji6][emoji6]

koronax
29.01.20, 12:28
Będzie gorzej jak ktoś nie będzie głosować przez różne takie posty.

henry1
29.01.20, 12:29

Święte słowa. :mrgreen:

Krakman
29.01.20, 12:51
Raczej chyba na moja jeśli już, tę pozakonkursową. Jest najlepsiejsza! :roll:
(w konkursie nie brałem udziału)

helmuth
29.01.20, 15:49
Będę pisał o swojej pracy, by nie urazić kogoś innego. Z całym szacunkiem (zacytuję popularne wśród polityków powiedzenie)- "nie sprowadzajmy rzeczy do absurdu".
Czym innym jest wytknięcie błędu w czyjejś (do zakończenia głosowania nie wiadomo czyjej) a czym innym zachwalanie swojej pracy.
Przychylam się zatem do zakazu jakiejkolwiek dyskusji do zakończenia głosowania. Nawet wskazanie trudności omawiając rawa, może sugerować na co przy ocenie zwracać uwagę czyli na co ma patrzeć oceniający.
Tylko jak się to ma do twierdzenia, że oceniający ma oczy i widzi co ocenia?

A56
29.01.20, 16:48
Z całym szacunkiem (zacytuję popularne wśród polityków powiedzenie)- "nie sprowadzajmy rzeczy do absurdu".
Czym innym jest wytknięcie błędu w czyjejś (do zakończenia głosowania nie wiadomo czyjej) a czym innym zachwalanie swojej pracy.
Przychylam się zatem do zakazu jakiejkolwiek dyskusji do zakończenia głosowania. Nawet wskazanie trudności omawiając rawa, może sugerować na co przy ocenie zwracać uwagę czyli na co ma patrzeć oceniający.
Tylko jak się to ma do twierdzenia, że oceniający ma oczy i widzi co ocenia?

Kol. nie zrozumiałeś mnie. Ja chcę pokazać na podstawie mojej pracy jak można wpłynąć na wyniki głosowania. Ja nie muszę pisać pochlebstw o tej pracy, to może zrobić ktoś inny. Równie dobrze może napisać coś negatywnego. Poczekaj na zakończenie głosowania a zamieszczę taki opis zdjęcia. Ciekaw jestem czy wam się spodoba taka dyskusja podczas głosowania. Bo teraz zrobiono namiastkę tego, ale jak pozwolimy to będzie tak jak ja to opiszę, albo jeszcze lepiej.
Mnie nie podoba się, że podczas głosowania wskazuje się wady i zalety poszczególnych prac. Każdy ma oczy i widzi na co głosuje. Głosuje tak jak chce i nikt nie musi mu podpowiadać.Kampania reklamowa po głosowaniu.

helmuth
29.01.20, 17:05
Kol. nie zrozumiałeś mnie.Jak zwykle. Może dlatego, że źle tłumaczysz? :wink:

Głosuje tak jak chce i nikt nie musi mu podpowiadać.Jeżeli tak chce, to nie zmieni tego ani wytknięci błędów ani wykazanie zalet.
Nie rozumiem więc, w czym widzisz problem?.

A56
29.01.20, 17:08
Nie rozumiem więc, w czym widzisz problem?.

Problem jest w tym co napisał kol. Cru " Nawet bardzo zawoalowana sugestia pozostaje z tyłu głowy. "

easy_rider
29.01.20, 19:31
Jak zwykle. Może dlatego, że źle tłumaczysz? :wink:Z tym tłumaczeniem nie jest tak źle - ja intencję zrozumiałem :wink:

Widać że większość nie zdaje sobie sprawy, jak można manipulować ludzką podświadomością...

fret
29.01.20, 20:03
...

Widać że większość nie zdaje sobie sprawy, jak można manipulować ludzką podświadomością...

Nie mieszajmy do tego FBI i KGB, nie ten poziom zabawy ;)

henry1
29.01.20, 21:14
Dobrnęliśmy do drugiego przecieku, a powinien być już trzeci. :cry:

gulasz
29.01.20, 21:31
Dobrnęliśmy do drugiego przecieku, a powinien być już trzeci. :cry:

powiem nieśmiale że jam Ci to uczyniła :-P :mrgreen:

henry1
29.01.20, 21:35
powiem nieśmiale że jam Ci to uczyniła :-P :mrgreen:

Chciałem, ale nie mogę. :cry:
Bodzip z "hakiem" się ociąga. :cry:

And.N
29.01.20, 22:01
Przecieknę zatem to co wizualnie jest do ogarnięcia:)
Jedna z prac wyraźnie z przodu stawki, dalej trudno powiedzieć (trzeba by liczyć punkty), dwie bez głosu.

Rabbit
29.01.20, 22:11
Przecieknę zatem...... dwie bez głosu.
zaraz henry1 napisze, że jedna to jego :lol:

henry1
29.01.20, 22:14
zaraz @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) napisze, że jedna to jego :lol:

Już nie muszę. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Waść to uczynił. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

apz
29.01.20, 23:56

Spokojnie... Zawsze można zmoderować, ale choć uprawnionych jest wielu to wyrywnych nie widzać...

Odnoszę wrażenie, że pojawiła się nieodparta chęć wygranej gdzieś za rogiem.... jakby czysty duch konkurencji...

Pozdrawiam sympatyków poprawki!
Niecierpliwie czekam na rozstrzygnięcie nowego głosowania. Podziwiam dwudziestkę, która przebrnęła przez jego zawiłości.

Marek61
29.01.20, 23:59
Czytam czytam i dziw mnie bierze, jedna popRAWka a tyle kontrowersji. Regulamin jest - jest. Zakaz wypowiedzi, sugestii, spostrzeżeń itd. na temat przedstawionych prac jest JEST.
Koniec ......

helmuth
30.01.20, 00:07
Podziwiam dwudziestkę, która przebrnęła przez jego zawiłości.Zawiłości?
Jeśli masz jakiś problem, chętnie wytłumaczę. :wink:

apz
30.01.20, 00:47
Zawiłości?
Jeśli masz jakiś problem, chętnie wytłumaczę. :wink:

Mój problem jest systemowy, obejrzałem 17 prac i widzę nazbyt, moim zdaniem, wyraziste hdr-y, nad miarę ciągnięte z cieni, wywracające się zamki, nieostre faktury, nieopanowane balanse bieli.
Każda inna, niektóre podobne do siebie...

No i mam problem... utrudniający mi skorzystanie w pełni i z przyjemnością z nowej maszynki do głosowania.

paparapa
30.01.20, 11:09
Mój problem jest systemowy, obejrzałem 17 prac i widzę nazbyt, moim zdaniem, wyraziste hdr-y, nad miarę ciągnięte z cieni, wywracające się zamki, nieostre faktury, nieopanowane balanse bieli.
Każda inna, niektóre podobne do siebie...

No i mam problem... utrudniający mi skorzystanie w pełni i z przyjemnością z nowej maszynki do głosowania.

A oglądałeś zdjęcia tu, czy pobierałeś? Podczas edycji mam tło szare 128,128,128. Tu zdjęcia są prezentowane na prawie czarnym tle ( OLY ciemny ). Czy to nie jest przyczyna takiego "wrażenia"?

Mimo wszystko to zdjęcie jest jakieś magiczne :)
Przyciemniałem ten nieszczęsny cień , a on i tak świeci jak .... :).

apz
30.01.20, 17:55
A oglądałeś zdjęcia tu, czy pobierałeś? Podczas edycji mam tło szare 128,128,128. Tu zdjęcia są prezentowane na prawie czarnym tle ( OLY ciemny ). Czy to nie jest przyczyna takiego "wrażenia"?

Mimo wszystko to zdjęcie jest jakieś magiczne :)
Przyciemniałem ten nieszczęsny cień , a on i tak świeci jak .... :).

I tak i tak.

A co do zdjęcia faktycznie jest wymagające, a ponadto łatwo przy obróbce zbłądzić w perspektywie, która chociaż praktykowali ją starożytni Grecy to w Europie weszła na stałe dopiero we włoskim renesansie w malarstwie.
Wydawałoby się, że perspektywa jest dziś oczywistością, a jednak na fotograficznym forum zdarzają się także dzisiaj "wczesnogotyckie" obrazki...

paparapa
30.01.20, 18:33
I tak i tak.

A co do zdjęcia faktycznie jest wymagające, a ponadto łatwo przy obróbce zbłądzić w perspektywie, która chociaż praktykowali ją starożytni Grecy to w Europie weszła na stałe dopiero we włoskim renesansie w malarstwie.
Wydawałoby się, że perspektywa jest dziś oczywistością, a jednak na fotograficznym forum zdarzają się także dzisiaj "wczesnogotyckie" obrazki...

Teoretycznie Grecy mieli łatwiej, bo nie musieli posługiwać się sztuczną formułą programów i ultra szerokimi obiektywami. :) Wykorzystali rozum, do tego co widzą oczami ....

Cru
30.01.20, 18:35
Łatwe zdjęcie to się wstawia do galerii, w poprawce powinno byc być wymagająco, co to, przedszkole? [emoji23]

Jakby co to sobie trochę żartuję [emoji846]

fret
30.01.20, 18:36
Akurat ten wątek pokazał, że widzi się obrazem przetworzonym przez mózg, a nie samymi oczami ;)

And.N
30.01.20, 18:41
Akurat ten wątek pokazał, że widzi się obrazem przetworzonym przez mózg, a nie samymi oczami ;)
Jest w tym sporo racji, ale oczy (chyba w powiązaniu z mózgiem ? ) też się mogą mylić ?, czy już nie bardzo:wink:

Bodzip
30.01.20, 18:43
Łatwe zdjęcie to się wstawia do galerii, w poprawce powinno byc być wymagająco, co to, przedszkole? [emoji23]

Jakby co to sobie trochę żartuję [emoji846]
Nie płacz, i tak znajdzie się frustrat i da Ci minusa 218442

Jest w tym sporo racji, ale oczy (chyba w powiązaniu z mózgiem ? ) też się mogą mylić ?, czy już nie bardzo:wink:
Ja mam już oba plastikowe :roll:

Cru
30.01.20, 18:46
Nie płacz, i tak znajdzie się frustrat i da Ci minusa 218442

Ja mam już oba plastikowe :roll:

Nawet tak nie pisz, bo się zamknę w sobie i pójdę do kąta :)

fret
30.01.20, 18:48

Oczy, to tylko szkła i matryca, a o interpretacji obrazu decyduje procesor :)

Cru
30.01.20, 18:52
Uwielbiam takie porównania, z racji wykonywanego zawodu :D
No i nie sposób się z tym nie zgodzić.

Jednak nasze procki mają słabe instrukcje wsparcia obróbki grafiki. Kto wie, może w przyszłości będą chipy do robienia upgrade'ów, aczkolwiek z tego co mi wiadomo (jeżeli chodzi o ingerencje w oko) to medycyna nie robi jakichś kolosalnych kroków na przód :)

And.N
30.01.20, 18:53
a o postrzeganiu (odbiorze) tego obrazu chyba decydują wspólnie oczy z mózgiem ?
Jest dużo obrazków gdzie mózg się gubi i wydaje błędne "opinie" (bo chyba nie oczy decydują o wypowiedzi ? ) :)

Bodzip
30.01.20, 18:55
a o postrzeganiu (odbiorze) tego obrazu chyba decydują wspólnie oczy z mózgiem ?
Jest jeszcze magia FF 218443

And.N
30.01.20, 18:58
Jest jeszcze magia FF 218443
Podobno jest:grin:

henry1
30.01.20, 19:54
Jeszcze pięć minut. :mrgreen:

A56
30.01.20, 20:12
Mamy wyniki więc zgodnie z obietnicą napiszę coś o swoim zdjęciu, dopóki nie wiadomo które to moje.

W tej poprawce głównym zadaniem było wyprostowanie budowli. I wszyscy to zrobili, jedni lepiej, inni gorzej. Jak wcześniej napisałem wyzwaniem przy takim prostowaniu jest pozostawienie jak najwięcej informacji ze zdjęcia. Jak widzę tylko jedna praca ma tak dużo pozostałości z oryginału.
Na zdjęciu widać długie cienie i brak liści na drzewach. Może to świadczyć, że zdjęcie zrobione późną jesienią, bezśnieżną zimą lub wczesną wiosną. Słońce wtedy jest nisko i rzuca długie cienie dając jednocześnie miękkie światło. Taka pora roku to pożółkłe trawy, liście, które podkreśla nisko położone słońce.
Jedno ze zdjęć ładnie zamyka prawą stronę zdjęcia za pomocą pnia drzewa, natomiast równowagą są gałęzie z lewej strony.
Dachówki na wieży są uzupełnione, co powoduje lepszy odbiór zdjęcia. Ta ciepła kolorystyka i ciepłe światło bardzo mi odpowiada.
Sprawdziłem zdjęcia pod kątem prześwietleń i wg mnie tylko 4 prace nie posiadają prześwietleń. Wśród nich ta, która mi się podoba.
Niebo z podkreślonymi obłoczkami też przypadło mi do gustu.
Taka opinia o zdjęciu może być napisana przez przysłowiowego Kowalskiego.
Ale można i tak napisać.
Jedno ze zdjęć wyróżnia się innym balansem bieli - cieplejszym co nie bardzo mi się podoba. Mury zamku mają nienaturalny kolor, niebo także straciło swoją kolorystykę. Dodatkowo z prawej strony pień drzewa i z lewej pozostawione gałęzie psują cały kadr. Wydaje mi się, że w pewnych partiach nieba i muru istnieją przepalenia, co także źle wpływa na zdjęcie.
I teraz można głosować.

henry1
30.01.20, 20:20
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:

Cru
30.01.20, 20:41
Gratulacje dla pudłozdobywców :D
Dziękuję za głosiki na moje wypociny :)

Praca nr 14 była bezdyskusyjnie najlepsza :)

And.N
30.01.20, 21:15
Trudne zadanie z podsumowaniem, proszę zgłaszać błędy w obliczeniach:)

Zwycięzcą edycji 2/2020 został paparapa
Gratulacje !!!

(praca 14)
218444

Miejsce 2
Marek61 (praca 8 )
218445

Miejsce 3
Cru (praca 5)
218446

Podsumowanie wyników 2 Edycji. (w nowym systemie głosowania)
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2 ( prace od miejsca 13 i dalsze otrzymują 1 punkt)
218447

Dla porównania wstawię tabelkę z wynikami gdyby głosowanie odbyło się według poprzedniej metody (każdy głos ma tą samą wagę).
218449

RANKING po 2 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
218453

Jak widać (porównując dwie pierwsze tabele) 3 pierwsze miejsca zajmują te same prace niezależnie od sposobu głosowania.. Czy dalej jest lepiej, bardziej sprawiedliwie, mam duże wątpliwości.
Przykładowo moim subiektywnym zdaniem praca nr4 (A56) jest jednak lepsza od pracy nr10 (easy_rider). Przy nowym systemie głosowania okazało się inaczej.
Także nie wiem, czy ten nowy sposób głosowania jest lepszy. Pomijam już tu sugestie jakie padły podczas głosowania, raczej odebrałbym je in minus.

Jak pisałem wcześniej u mnie po wstępnej selekcji zostało 5 prac(w kolejności) 4,5,8,11,14 i naprawdę ciężko było mi się zdecydować w tym nowym systemie głosowania, której pracy ile punktów przydzielić.
Osobiście mi dawniejsze głosowanie bardziej podchodzi, a jakby miało być po nowemu to chyba zezwoliłbym na dowolne punktowanie (znaczy niekoniecznie na każdą pracę inne punkty: 1,2,3).
Ale to na dyskusję w wątku Gatki popRAWkowe gadki truizmy wszelakie (https://forum.olympusclub.pl/threads/89397-Gatki-popRAWkowe-gadki-truizmy-wszelakie)

Odniosę się jeszcze do tych moich słów:

... Ja zauważyłem tylko jednego (takiego "dziwnego") "byka" w nadesłanych pracach, także nie dyskwalifikującej pracy.
Miałem na myśli pracę nr 7 Bodzipa (teraz autor nie jest żadną tajemnicą :) ), a chodziło mi o ten fragment pracy:
218455

i w powiększeniu:
218456

Bogdan, cóż tam się stało ?
i te aberracje chromatyczne dają się zauważyć.

henry1
30.01.20, 21:21
To Predator w gałęziach się ukrywa. :shock:

Zelik76
30.01.20, 21:23
Brawa dla zwycięzcy. Osobiście też jestem zadowolony - nie jestem ostatni :-P Zawsze to jakiś postęp. Pierwszy, historyczny punkt w zabawie - jak to powiedział Szaranowicz w Soczi - można oszaleć ze szczęścia... :mrgreen:

Bodzip
30.01.20, 21:34
To tzw. przesunięcie pikseli, powinno się wykonać prawidłowo bo robione na 16 bitowym tifie, ale dlaczego tak się stało - nie mam zielonego pojęcia.
Ni mniej ni więcej trzymałem pysk zamknięty na kłódkę, mając nadzieję, że głosujący pomyślą że to henio1 i z litości mu zaplusują 218462
Czwarte miejsce... kurde, nawet mi się upić nie wolno buuuu 218463 Andrzej - dwa kielonki za mnie plissssss :mrgreen:
A teraz najważniejsze - gratulacje dla zwycięzców. Wielkie brawa bo zdjęcie wredne było - autora jak spotkam to spiję (będzie pił za mnie i za siebie :-P )
Gratulacje dla Andrzeja bo robota była wredniejsza niż zwykle.
Nowy model głosowania, hmmm - nie wiem jak się sprawdzi, ale uczciwie powiem, że zmuszał do większej uwagi przy wyborze kadrów. Już nie ma: cyk, cyk, cyk i gotowe.
No to się rozpisałem ufff :mrgreen:

apz
30.01.20, 21:38
Andtor - teraz niby miałbym regulaminowo dokopać lub gratulować zwycięzcy?

henry1
30.01.20, 21:39
To tzw. przesunięcie pikseli, powinno się wykonać prawidłowo bo robione na 16 bitowym tifie, ale dlaczego tak się stało - nie mam zielonego pojęcia.
Ni mniej ni więcej trzymałem pysk zamknięty na kłódkę, mając nadzieję, że głosujący pomyślą że to henio1 i z litości mu zaplusują 218462
Czwarte miejsce... kurde, nawet mi się upić nie wolno buuuu 218463 Andrzej - dwa kielonki za mnie plissssss :mrgreen:
A teraz najważniejsze - gratulacje dla zwycięzców. Wielkie brawa bo zdjęcie wredne było - autora jak spotkam to spiję (będzie pił za mnie i za siebie :-P )
Gratulacje dla Andrzeja bo robota była wredniejsza niż zwykle.
Nowy model głosowania, hmmm - nie wiem jak się sprawdzi, ale uczciwie powiem, że zmuszał do większej uwagi przy wyborze kadrów. Już nie ma: cyk, cyk, cyk i gotowe.
No to się rozpisałem ufff :mrgreen:

U mnie Predatory po gałęziach nie latali. :mrgreen:
A mimo tego dałem Tobie głos. :mrgreen:
Wreszcie mógłbyś się odwzajemnić. :mrgreen:
Na litość nie liczę, tu obowiązują twarde prawa dżungli. :evil:

And.N
30.01.20, 21:43
Zapomniałem napisać, zwycięzca @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) proszony jest o wysłanie RAWa do następnej edycji popRAWki

@And (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=1389)tor - teraz niby miałbym regulaminowo dokopać lub gratulować zwycięzcy?
Nie bardzo kumam ...

... Andrzej - dwa kielonki za mnie plissssss https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif ...
piwoszem jestem:), czyli dwa kufle:mrgreen:

jck
30.01.20, 21:44
Praca nr 14 była bezdyskusyjnie najlepsza :)
Czy jako autora, mógłbym Cię prosić o krótkie uzasadnienie?

And.N
30.01.20, 21:51
Niezależnie od sposobu głosowania praca nr 14 zdecydowanie wygrała (może nową metodą zbyt zdecydowanie :wink: ) i nie ma co tego roztrząsać moim zdaniem.

jck
30.01.20, 21:55
Niezależnie od sposobu głosowania praca nr 14 zdecydowanie wygrała (może nową metodą zbyt zdecydowanie :wink: ) i nie ma co tego roztrząsać moim zdaniem.
Metoda jest dobra!

Bodzip
30.01.20, 21:55
U mnie Predatory po gałęziach nie latali. :mrgreen:
A mimo tego dałem Tobie głos. :mrgreen:
Wreszcie mógłbyś się odwzajemnić. :mrgreen:
Na litość nie liczę, tu obowiązują twarde prawa dżungli. :evil:
Wiesz, Jagnie się Twoja Madzia podoba :mrgreen: leży sobie teraz i suszy wyostrzone pazurki :mrgreen:

218468

henry1
30.01.20, 21:58
I tak ja ukradnę !!! :evil:

apz
30.01.20, 21:59
... Nie bardzo kumam ...

Zabiegasz o to by dyskusję o zdjęciach prowadzić po zakończeniu konkursu.
Praca zwycięska ma fundamentalne moim zdaniem błędy. Widzę nie każde oczy widzą tak samo to samo. Sam zatem widzisz, że zamknięcie dyskusji przed oceną i lub w czasie głosowania nie poprawia jakości głosowania.
Moim zdaniem teraz jest czas na radość. W tym momencie głęboka krytyka tego co widać w galerii zwycięzców może być odbierana jako złośliwość i inne tym podobne aberacje zepsucia komuś czasu radości.

Przemyśl może trzeba powiesić zgłoszone prace na tablicy i dać czas na dyskusje między zgłoszeniami a głosowaniem.

And.N
30.01.20, 22:18
...Przemyśl może trzeba powiesić zgłoszone prace na tablicy i dać czas na dyskusje między zgłoszeniami a głosowaniem.
Nie sądzę aby to był dobry pomysł, choć lepszy niż dyskusja w trakcie głosowania.

W tej edycji była uwaga na temat pracy 10 kol @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) :

A ja mam wrażenie, że ktoś oderwał dach, nadał mu kształt i wkleił. To nie za wiele? ...

Nie ma takich cudów, tego nie uzyska się prostowaniem.

Otóż da się to uzyskać prostowaniem, że tak powiem selektywnym na fragmencie zdjęcia zaznaczając dany fragment i użycie narzędzia przekształcenie swobodne.
Nie trzeba "odrywać" prostować i ponownie wklejać. Tak na szybko dziś, choć na pewno nie tak samo jak w pracy 10 "przesunąłem" krawędź dachu od tej wieży na środku.
Trzeba by jeszcze bardziej się przyłożyć i tą druga krawędź "trójkąta" również wyciągnąć. Niepotrzebnie tylko starałem się usunąć cień, kiepsko to wyszło.
Po takim przekształceniu/przesunięciu zostaje puste miejsce (tu akurat na niebie), ale można się go pozbyć np. narzędziem stempel.

218469

Można też zrobić jak pisał fret, ale ja bym nie był taki pewny na 100% swojej racji:)
Może @easy_rider (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14779) uchyli rąbka tajemnicy:)

paparapa
30.01.20, 22:23
Nie za bardzo wiem co mam napisać....:) . Zaskoczyła mnie wygranie tej edycji.
Dziękuje w takim razie za głosy na moją pracę . Gratulacje dla pozostałych wyróżnionych i oczywiście dla wszystkich biorących udział w popRAWce.

Marzy mi się, aby w zabawie brało udział więcej osób. Marzy mi się, aby brały w zabawie udział osoby mające bardzo dobrze opanowany warsztat.
Wtedy będzie z kogo brać przykład. :).

And.N
30.01.20, 22:28
Mi się marzy aby w głosowaniu brało chociaż 2 razy więcej głosujących od autorów prac. W tej edycji musiałoby być tak z 35 głosujących, a było zaledwie 22 czyli nieco więcej niż autorów prac.

apz
30.01.20, 22:31
Nie za bardzo wiem co mam napisać....:) . Zaskoczyła mnie wygranie tej edycji.
Dziękuje w takim razie za głosy na moją pracę . Gratulacje dla pozostałych wyróżnionych i oczywiście dla wszystkich biorących udział w popRAWce.

Marzy mi się, aby w zabawie brało udział więcej osób. Marzy mi się, aby brały w zabawie udział osoby mające bardzo dobrze opanowany warsztat.
Wtedy będzie z kogo brać przykład. :).

Ciesz się, miej z tego przyjemność. Przyjmuj gratulacje.

Cru
30.01.20, 22:39

Jasne.
Zaraz przysiądę do komputera i opiszę swoje wrażenia :)

paparapa
30.01.20, 22:52
Obejrzałem tabele punktowe dotyczące nowego i starego sposobu głosowania.
Patrząc na rozkład punktów wyraźnie widać, że w nowym systemie, przy mniejszej ilości głosujących maleje szansa remisu , a przez to dogrywki. Różnice pomiędzy poszczególnymi uczestnikami są często kilku punktowe.
Ciekawe jak by wyglądał rozkład punktów przy większej ilości głosujących.
Podejrzewam, że podobnie.

And.N
30.01.20, 23:00
Nowy sposób głosowania był raczej podyktowany chęcią otrzymania bardziej rzetelnych obiektywnych wyników, jeśli w ogóle można o czymś takim mówić. Pod tym względem wypadło gorzej (mz.) niż licząc głosy po staremu. Ale to pierwsza taka edycja, więc trzeba spróbować jeszcze z 2 razy co najmniej.

apz
30.01.20, 23:05
Nowy sposób głosowania był raczej podyktowany chęcią otrzymania bardziej rzetelnych obiektywnych wyników, jeśli w ogóle można o czymś takim mówić. Pod tym względem wypadło gorzej (mz.) niż licząc głosy po staremu. Ale to pierwsza taka edycja, więc trzeba spróbować jeszcze z 2 razy co najmniej.

Lepszość starego systemu jest co najmniej wątpliwa. Jest sens wartościowania ocen zamiast prostego plebiscytu.
Odrębną sprawą jest czy i kiedy przedyskutować jakość i rodzaj materiału do głosowania.

paparapa
30.01.20, 23:16

To było pierwsze takie głosowanie i to z zaskoczenia. Powiem, że zaskoczyłeś mnie tym.
Jak z każą nową rzeczą, trzeba się oswoić i nauczyć z niej korzystać.

Marek61
30.01.20, 23:23
Gratulacje dla zwycięscy,:!: szczere dzięki za głosy oddane na mój pomysł tego zdjęcia.
Chyba wyciągnę jakieś szkło...:grin:

easy_rider
31.01.20, 01:06
Chyba wyciągnę jakieś szkło...:grin:Hm... masz zamiar się napić, czy w plener wyruszasz... :?: :mrgreen:

W tej edycji była uwaga na temat pracy 10...co jak widać na dobre jej nie wyszło...

Może easy_rider uchyli rąbka tajemnicy:)Nie ma tu żadnej wielkiej tajemnicy - dach został skorygowany dokładnie taką samą techniką jak całe zdjęcie - czyli przy użyciu korekcji perspektywy - choć oczywiście niezależnie od reszty zamku.

Zastanawiające jest, że "usuwanie" słupków, anten, gałązek, a nawet dorysowanie połowy drzewa nikomu nie przeszkadzało tak, jak wyprostowanie dachu...
Celowo piszę "usuwanie" w cudzysłowiu - bo tak naprawdę z żadnego zdjęcia nic nie zostało usunięte...

gulasz
31.01.20, 01:22
gratulacje dla zwycięzcy
jedyne moje ale to nie narzucałabym różnicowania ocen
jak chce równorzędnie ocenić prace dając im po 1 punkcie to why not ?

Cru
31.01.20, 01:41

No więc tak...

Na wstępnie zaznaczę, że jest to moje, mocno subiektywne, amatorskie zdanie :)
Dalej chciałem napisać, że może nieco przesadziłem pisząc, że "bezdyskusyjnie", aczkolwiek przyznałem jej najwięcej punktów w głosowaniu. To tak w ramach czepiania się słówek jakby co, bo może i źle dobrałem słowo, dyskusja w głowie się toczyła i to nie mała ;)

Cóż, nie było pracy, która była by idealna, tak więc głosując szedłem na akceptowalne przeze mnie kompromisy.
Na początku odrzuciłem prace przesadzone ... zostało mi wtedy 7 prac.
Zaserwowałem sobie wydruk tych 7 prac i zestawiłem je sobie bezpośrednio na podłodze tak, abym je wszystkie widział. Wcześniej je sobie oczywiście jeszcze raz "prześwietliłem" na kompie :)
Potem przekładałem, odrzucałem, wracały itd itd ... w końcu zostały cztery sztuki. Generalnie nie chciałem ich jakoś wartościować, bo wszystkie były już "ok" i nie zamierzałem ich porównywać z lupą ;)

Co do samego zdjęcia zwycięzcy...

Na plus pozbycie się umiejętnie gałęzi po lewej, przeszkadzały. Ja miałem zbyt dużego lenia, żeby się bawić, autorowi się chciało i zrobił to z dobrym efektem.
Na drugi plus kolor zieleni. Pomimo, że kolory odrobinę zbyt ocieplone w stosunku do rzeczywistości jako całość, to jednak spowodowało, że zdjęcie odbierało mi się przyjemniej.
Na trzeci plus, nie zauważyłem aberracji.
Na czwarty plus, nieusunięty cień na dachu ale usunięte anteny.
Były jeszcze mikro plusiki za detale w stylu wyciachany płot itp ;)
Plus też i za dobrze ukryte korekty na niebie, co wielu sprawia duże kłopoty.
Delikatnie zmieniony aspect w granicach rozsądku.

Ogólnie w kwestii technicznej znalazłoby się lepsze zdjęcie ale odbiór na wydruku mi najbardziej podchodził.

O minusach pisać nie będę :)

---
No, tak czy inaczej nie wiem z kolei jak ja dostałem tyle punktów, że starczyło na trzecie miejsce, ale jeszcze raz dziękuję.
Swojej pracy nie porównywałem ani nie oceniałem ale zdawało mi się, że jest na tyle mało dopracowana, że jak będą dwa głosy to będzie spoko :)

fret
31.01.20, 08:12
Praca zwycięska ma fundamentalne moim zdaniem błędy. Widzę nie każde oczy widzą tak samo to samo. Sam zatem widzisz, że zamknięcie dyskusji przed oceną i lub w czasie głosowania nie poprawia jakości głosowania.
Moim zdaniem teraz jest czas na radość. W tym momencie głęboka krytyka tego co widać w galerii zwycięzców może być odbierana jako złośliwość i inne tym podobne aberacje zepsucia komuś czasu radości.

Przemyśl może trzeba powiesić zgłoszone prace na tablicy i dać czas na dyskusje między zgłoszeniami a głosowaniem.

Podpisuję się pod tym wszystkimi czterema kończynami. Jeśli chodzi o głosowanie, to moim zdaniem najistotniejsza w tym konkursie była korekta geometrii i poprawne oddanie bryły zamku. Reszta, to imponderabilia, chyba, że komuś dach wyszedłby fioletowy, a niebo zielone, ale takich przypadków nie było. O bryle pisał już Krakman, do tego dochodzi jeszcze w kilku pracach nadanie zamkowi nadmiernej smukłości. Np. praca zwycięska poległa u mnie już w przedbiegach właśnie za karykaturalne prostowanie, to, że w wielu aspektach jest świetne nie mialo dla mnie znaczenia, bo akurat w tym temacie były to sprawy drugo-, trzecio-, a nawet czwartorzędne.. W pracach, które uporały się z prostowaniem rzucał się dziwnie wyglądający dach, tu jako jedyny poradził sobie autor pracy nr. 10, miałem jednak wątpliwości, czy regulaminowo. Po upewnieniu się, że prowadzący nie widzi problemu, zagłosowałem na tę pracę. Nie ważne, czy dach był fizycznie wycięty, czy odseparowany od reszty obiektu zaznaczeniem, na jedno wychodzi, w czasie obróbki została naruszona ciągłość zdjęcia, w przykładzie Andtora też to widać, a PS słunie z tego, że każdy efekt można uzyskać na kilka sposobów, wycięcie wydawało mi się rozwiązaniem najprostszym i dającym największą kontrolę.. Autor pracy nr. 10 przypomina mi Aleksandra Macedońskiego, miał odwagę, żeby nierozwiązywalny problem zlikwidować jednym skutecznym cięciem.

koronax
31.01.20, 08:56
Praca zwycięska ma fundamentalne moim zdaniem błędy. Widzę nie każde oczy widzą tak samo to samo.

Były głosy że zmiana sposobu głosowania spowoduje iż głosowanie będzie sprawiedliwsze, i co za tym idzie nie będą wygrywać prace z babolami.
Jak widać za bardzo to nie pomogło chyba ( nic nie ujmując oczywiście zwycięskiej pracy ). ?

Cru
31.01.20, 08:59
A była praca bez baboli? Nie, to może trzeba było unieważnić głosowanie? [emoji23][emoji23] Zaś tu są sami pro samozwańczy [emoji23][emoji23]

Nasuwa się jeden wniosek, głosujący, w tym ja, nie wiedzą co robią, ich głosy nie powinny mieć znaczenia a w konsekwencji waga ich głosu powinna być scropowana [emoji23]

Drodzy forumowicze, czy o to chodzi w tej zabawie?
Bo konkurs to raczej inna para kaloszy.
Być może aby zaspokoić zapędy niektórych osób należaloby mieć komisję przyjmująca głosy, być może to ta komisja powinna wyłaniać zwycięzcę po wnikliwej analizie. W przypadku takiej zabawy chcecie na siłę zrobić coś, co z mojego punktu widzenia nigdy się nie uda [emoji846]

fret
31.01.20, 09:13
A była praca bez baboli? Nie, to może trzeba było unieważnić głosowanie? [emoji23][emoji23] Zaś tu są sami pro samozwańczy [emoji23][emoji23]

Nie trzeba być PRO jak olkowe obiektywy, żeby zauważyć, że w tym konkursie ładne kolorki nie powinny być priorytetem, a można odnieść wrażenie, że dla wielu najbardziej liczyły się kolorki i ładne chmurki na niebie ;)

Cru
31.01.20, 09:43
E tam, myślę, że troche demonizojesz Fret [emoji846]

Jeżeli aspekty techniczne trzeba zrównać w dół w ocenie bo klasa się nie przykłada, to trzeba szukać innych plusów, w tym również kolorków. No jakoś trzeba wyłonić zwycięzcę przecież [emoji846] wtedy szuka się małych rzeczy, które wyróżniają się pozytywnie na tle innych.

A56
31.01.20, 10:26
Gratulacje dla zwycięzcy

Bodzip
31.01.20, 11:06

Nasuwa się jeden wniosek, głosujący, w tym ja, nie wiedzą co robią, ich głosy nie powinny mieć znaczenia a w konsekwencji waga ich głosu powinna być scropowana [emoji23]

Drodzy forumowicze, czy o to chodzi w tej zabawie?
Bo konkurs to raczej inna para kaloszy.
Być może aby zaspokoić zapędy niektórych osób należaloby mieć komisję przyjmująca głosy, być może to ta komisja powinna wyłaniać zwycięzcę po wnikliwej analizie. W przypadku takiej zabawy chcecie na siłę zrobić coś, co z mojego punktu widzenia nigdy się nie uda [emoji846]
Cóż, podpisuję się pod tym wszystkimi ośmioma mackami.
Ludziowie kochani, to nie konkurs, to zabawa.
O!!! mam pomysła - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zlot jakiś uda mi się zorganizować. Ale to będzie raczej kameralne spotkanie, tak circa 20 osób. Więc może zrobimy konkurs o bilety ? 218474

... żartuję oczywiście.

apz
31.01.20, 11:19
Co wyście takie radykały stały się teraz...

Nie o komisję, jury i tym podobne chodzi.
Jakieś 69 postów wcześniej czytałem, że każdy kto patrzy konia jakim jest widzi, że nie należy dyskutować o anonimowych pracach bo zakłóca to głosowanie, był nawet głos o wartościach edukacyjnych, w które w poprawce ja sam straciłem już dawno wiarę.

Teraz znowu czytam, że to tylko zabawa, a w ogóle plebiscyt pt. 3 z 17 byłby najlepszy....

Razem Andtorem musicie sobie wybrać i sprofilować swoją zabawę zatem.

paparapa
31.01.20, 18:00
To teraz parę słów ode mnie....

Po pierwsze, aby poprawnie skorygować perspektywę, zwłaszcza budowli o nieforemnym nieznanym kształcie, trzeba chyba mieć pewne dane. Na pewno przydadzą się wysokość, szerokość pochylenie ścian, odległość od obserwatora itd.
Po drugie, należy znać ukształtowanie terenu na którym stoi budowla. A podniesiony szerokokątny obiektyw (nie wiadomo o ile stopni) to utrudnia.
Po trzecie , nie patrzymy własnymi oczami i robimy szkic. A dostajemy wytwór obiektywu, ze swoimi wadami, oraz soft, którym się posługujemy w ściśle określonych przez jego twórcę ramach.
Użyłem trzech programów do wyprostowania tego zdjęcia i otrzymałem trzy różne obrazy "rzeczywistości". Który był prawdziwy ?
Jeszcze czwartą wersję pokazał tu Bogdan z Darktable.

Panowie apz i fret , szkoda że nie uczestniczyliście w poprawce. Mieli byśmy okazję zobaczyć jak to należało poprawnie zrobić, np. w Lightroomie. Byłbym wdzięczny za bezpłatną i bezcenną naukę. Serio.
Bo teraz to wasze argumenty wyglądają słabo. Widząc po fakcie wszystkie możliwe błędy łatwo sobie pogadać. :)

Dochodzę do wniosku, że poprawka jest dla absolwentów architektury i uczelni technicznych z nauczaniem rysunku technicznego :). Sprzedawca pizzy, nie może się bawić, bo nie opanował, albo nie zna podstaw perspektywy....:mrgreen:, a to wyklucza z rozgrywki.

Spodziewałem się krytyki wielu innych rzeczy, ale to mnie zaskoczyło :)

Ja nie potrafię często wyprostować zdjęcia, mimo że niby wiem jak powinno wyglądać, ponieważ nie pozwala mi na to soft którego używam. Myślę że nie tylko ja mam ten problem.
I może należałoby zrezygnować z prostowania zdjęć w poprawce. Dostajemy rawa i męczymy go, ale bez korekt geometrii.
J

Cru
31.01.20, 18:06
Dla absolwentów to chyba nie, bo zdjęcie o którym mowa była wcześniej ma tak kopniętą perspektywę i nierzeczywisty dach, że ciężko tu nawet dyskutować o aspektach technicznych, więc ten tego … :)

paparapa
31.01.20, 18:26
Dla absolwentów to chyba nie, bo zdjęcie o którym mowa była wcześniej ma tak kopniętą perspektywę i nierzeczywisty dach, że ciężko tu nawet dyskutować o aspektach technicznych, więc ten tego … :)

Przerysowałem trochę :)..... Jedno jest pewne.... fota była wymagająca. Jak to wyszło, widać na 17 obrazkach :). Skąd biorą się takie różnice w postrzeganiu rzeczywistości ? :)

Cru
31.01.20, 18:38
Ano właśnie, każdy z nas jest inny, każdy nieco inaczej postrzega rzeczywistość. Do tego czasami dochodzą wady zwroku, te znane i te ukryte, sprzęt, preferencje, ale i cechy charakteru nawet. Choć można by myśleć, że pewne fundamentalne reguły są zrozumiałe. Ja sam mam świadomość tego, że mogę pewne rzeczy rozumieć inaczej i akceptuję inne podejście, w miarę rozsądku. Może też trochę dlatego jestem bardziej zwolennikiem wyrównywania szans niż tworzenia przepaści.
A jak rysowała się np. perspektywa w malarstwie na przestrzeni dziejów? Też ciekawe podejście, dzisiaj można pewnych spraw nie rozumieć.

Jako ciekawostka, choć Ameryki tu nie odkryłem, ostatnio na fb w kilku grupach sobie pośledziłem różne zdjęcia, i tam też ciekawe wnioski się rysują. Ludzie wolą polubić zdjęcie denne do szpiku kości, niż zagłosować na to technicznie dobre i ładne, co mogło by sugerować że a: nie znają zasad kierujących się fotografią, malarstwem, sztuką, b: głosują emocjonalnie, np. mieszkali gdzieś przez 30 lat i zdjęcie stamtąd właśnie się pojawiło.
Ciężko mi się w ogóle przegląda grupy foto na tym portalu. Jakbym był w innym świecie.

No ale to inny już temat i tak przyszło mi na myśl, że Nikifor też nie był rozumiany za życia, a teraz ma również swoich fanów, każdy ma swoje poczucie estetyki zakodowane i chyba nie do ruszenia to jest... :)

helmuth
31.01.20, 18:51
Sprzedawca pizzy, nie może się bawić, bo nie opanował, albo nie zna podstaw perspektywy....:mrgreen:Niech cierpliwie poczeka, może w którejś z następnych edycji pojawi się do poprawki zdjęcie pizzy zrobione centralnie z góry? :-P

And.N
31.01.20, 19:05
...Skąd biorą się takie różnice w postrzeganiu rzeczywistości ? :)
Tu odpowiedzi nie będzie jednoznacznej. W moim "przypadku" może zdecydował pierwszy wybór 5 prac. Na innych już nie skupiałem uwagi (np. dyskusyjna praca 10).
Może też ma wpływ na czym oglądamy zdjęcie. Na monitorze 27 cali 2K zdjęcie o boku 1500 px. nie jest zbyt duże, na pewno sporo mniejsze niż na monitorach FHD (ok. 24 cale).
Oczywiście to nie jest żadnym usprawiedliwieniem (mam tu dalej na myśli pracę nr10, ze nie zauważałem od razu o czym było pisane), choć jakbym miał decyzję podjąć drugi raz co do wyboru byłaby taka sama. Można powiedzieć wpisy dotyczące pracy 10 na mnie żadnego wpływu nie wywarły.

apz
31.01.20, 19:36
Przerysowałem trochę :)..... Jedno jest pewne.... fota była wymagająca. Jak to wyszło, widać na 17 obrazkach :). Skąd biorą się takie różnice w postrzeganiu rzeczywistości ? :)

Lewa strona muru jest pochylona ku górze prawa pionowa u Ciebie. Oczywiście może tak być w naturze jeśli zapracował przez wieki grunt na którym mury stoją...
Nie znalazłem po obrazie co to za zamek u wuja G...
Generalnie w tamtych czasach mury w zamkach budowano węższe nieco ku górze. Przy poprawianiu perspektywy zabudowania się skracają w wysokości. Robi się zameczek dla liliputów...
Warto też sprawdzić, czy program którym się posługujesz ma włączone poprawki korygujące dla obiektywu który był na body lub poszukać takiej poprawki do tego programu a jak nie ma to ją sobie zrobić z dostępnych w necie zdjęć na tablicach. ( Aparat użyty do zdjęcia jest stosunkowo młody obiektywu nie pamiętam, więc zapewne producent przekazał poprawki do producentów oprogramowania.) Sprawdzić przed rozpoczęciem korygowania budowli.
Można też mieć trochę doświadczenia w takich kadrach i poprawić czymkolwiek na swoje wyczucie...

No i przypomnieć sobie podstawy geometrii rzutów. Przed poprawieniem tejże. No to tyle zamiast pseudoHDR czy innego ciągnięcia kolorków itp.

To teraz już geometrii w szkolach nie uczą. Że oszczędzają na lekcjach muzyki i plastyki to czytałem.

PS. Kadr i RAW były znakomite do poprawki, kąśliwe, wymagające zastanowienia i zrozumienia kadru. Czy zawsze mają być do tej zabawy kadry
oczywiste?

And.N
31.01.20, 19:58
...Nie znalazłem po obrazie co to za zamek u wuja G...
To akurat było na początku w opisie popRAWki ( klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/120305-popRAWka-2-2020) ):
"Zdjęcie przedstawia Zamek Grodziec. Będzie trochę prostowania:) "

@apz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10285) , czy masz taką moc sprawczą aby przyznać medal "zwycięzca poprawki" dla kol. paparapa
Robił to zawsze @Saboor (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8165), ale już dawno nie widziałem Piotra zalogowanego.

apz
31.01.20, 20:11
To akurat było na początku w opisie popRAWki ( klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/120305-popRAWka-2-2020) ):
"Zdjęcie przedstawia Zamek Grodziec. Będzie trochę prostowania:) "

@apz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10285) , czy masz taką moc sprawczą aby przyznać medal "zwycięzca poprawki" dla kol. paparapa
Robił to zawsze @Saboor (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8165), ale już dawno nie widziałem Piotra zalogowanego.

Nie doczytałem, ładne miejsce.

Co do medalu musisz mieć możliwości admina.

helmuth
31.01.20, 20:14
Ano właśnie, każdy z nas jest inny, każdy nieco inaczej postrzega rzeczywistość.Przyznam, że jako zwolennik prostowania, nie bardzo rozumiem krytyki różnego podejścia do prostowania perspektywy.
Która perspektywa jest rzeczywista- ta którą widzi nasze oko, czy ta którą widzi obiektyw? Jak prostować? Starać się doprowadzić obraz to tego, co widzi oko, czy do tego co podpowiada mózg?
Rozwiązanie można oceniać różnie ale nie można żadnego rozwiązania traktować jako ewidentny błąd obróbki.

And.N
31.01.20, 20:23
....Co do medalu musisz mieć możliwości admina.
Muszę/nie muszę , takich uprawnień nie mam i na nich mi nie zależy. Poproszę o osoby dyspozycyjne w tym zakresie (może @Jacek_Z (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14929) ?, skoro apz nie odpowiada ) o przyznanie tego medalu dla paparapa.

apz
31.01.20, 20:31
Muszę/nie muszę , takich uprawnień nie mam i na nich mi nie zależy. Poproszę o osoby dyspozycyjne w tym zakresie (może @Jacek_Z (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14929) ?, skoro apz nie odpowiada ) o przyznanie tego medalu dla paparapa.

Może precyzyjniej - medale są dodawane z panelu administratora. Dostępny jest realnie jest Jacek_Z i ew. grizz.

paparapa
31.01.20, 20:38
Lewa strona muru jest pochylona ku górze prawa pionowa u Ciebie. Oczywiście może tak być w naturze jeśli zapracował przez wieki grunt na którym mury stoją...
Nie znalazłem po obrazie co to za zamek u wuja G...
Generalnie w tamtych czasach mury w zamkach budowano węższe nieco ku górze. Przy poprawianiu perspektywy zabudowania się skracają w wysokości. Robi się zameczek dla liliputów...
Warto też sprawdzić, czy program którym się posługujesz ma włączone poprawki korygujące dla obiektywu który był na body lub poszukać takiej poprawki do tego programu a jak nie ma to ją sobie zrobić z dostępnych w necie zdjęć na tablicach. ( Aparat użyty do zdjęcia jest stosunkowo młody obiektywu nie pamiętam, więc zapewne producent przekazał poprawki do producentów oprogramowania.) Sprawdzić przed rozpoczęciem korygowania budowli.
Można też mieć trochę doświadczenia w takich kadrach i poprawić czymkolwiek na swoje wyczucie...

No i przypomnieć sobie podstawy geometrii rzutów. Przed poprawieniem tejże. No to tyle zamiast pseudoHDR czy innego ciągnięcia kolorków itp.

To teraz już geometrii w szkolach nie uczą. Że oszczędzają na lekcjach muzyki i plastyki to czytałem.

PS. Kadr i RAW były znakomite do poprawki, kąśliwe, wymagające zastanowienia i zrozumienia kadru. Czy zawsze mają być do tej zabawy kadry
oczywiste?

Mój drogi apz .... przyjrzyj się dokładnie lewej stronie....
Z lewej strony mamy basztę, która jest minimalnie pochylona na prawo, dokładnie jak mur z prawej strony pochylony w lewo. Zrobiłam tak celowo i z premedytacją ponieważ tak się budowało w tamtych czasach. Taki lekko pochylony mur jest bardziej odporny na ostrzał ). A na lewo od baszty jest ten krzywy "mur," który jest skośną przyporą:). Uważasz że to mój błąd prostowanie do baszty ? Uważasz że miałem prostować mur na końcu kładąc basztę na lewo?
Oj nie żartuj kolego :mrgreen:.

To ja się powtórzę .... wystąp w poprawce. Obrabiając zdjęcie będziesz miał okazje lepiej mu się przyjrzeć, i potem nie oskarżać autora o błędy, których nie popełnił. :mrgreen:

A szkoły to ja kończyłem za komuny :mrgreen:.

And.N
31.01.20, 20:44
Może precyzyjniej - medale są dodawane z panelu administratora. Dostępny jest realnie jest Jacek_Z i ew. grizz.
Sądziłem, że masz podobne uprawnienia jak @Saboor (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8165). (zawsze On to robił)

Wiejo
31.01.20, 22:41
Myślę, że zdjęcie powinno oddziaływać na odbiorcę głównie emocjami. Ciesze się, że udało mi się wytypować prace wyróżnione. Po trzech przeglądach wszystkich 17 prac wytypowałem prace nr 5, 8, 14 które wg mnie najwierniej oddawały urok tego zabytku, porę roku, dnia itd. Doceniłem usunięcie wszędobylskich krzewów i nie rażące oczu perspektywy. Podoba mi się również możliwość siły głosu. Mam jedynie nadzieję, że powyższa dyskusja nie doprowadzi do podziału na tych co mają możliwość wystawienia mocniejszej oceny od reszty uczestników zabawy.
Ponadto gratuluję paparapa zwycięstwa a pozostałym uczestnikom uczestnictwa w tej fajnej zabawie. Dzięki też za głosy na moją pracę.

henry1
31.01.20, 23:14
Pół dnia krzaczory wycinałem, drugie tyle kijami mury podpierałem, żeby nie runęły. :cry:
I nikt tego nie docenił. Nawet słoneczko przekonałem, aby tą ruinę doświetliło. :wink:
Cóż, takie życie, krótko mówiąc do d.... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Wiejo
31.01.20, 23:19
Henry1 nie rozpaczaj następnym razem będzie lepiej. Ja nieraz kończyłem zabawę z zerowym kontem w punktacji a pracy włożyłem sporo. Nie mam żalu i bawię się dalej czego i Tobie życzę.

henry1
31.01.20, 23:31
Henry1 nie rozpaczaj następnym razem będzie lepiej. Ja nieraz kończyłem zabawę z zerowym kontem w punktacji a pracy włożyłem sporo. Nie mam żalu i bawię się dalej czego i Tobie życzę.

Wiejo, ja tak kończę prawie zawsze. To zabawa i tak to traktuję.
A to powyższe, to delikatnie mówiąc radosna samokrytyka. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Wiejo
31.01.20, 23:38
Byłem święcie przekonany, że tak właśnie było.:lol:

Jacek_Z
1.02.20, 02:49
Nadałem medal. Belka poprawki nr 3 zrobiona.
Widzę, że bardzo dużo osób ma medale za poprawkę. Czy medale były dodawane za edycje, czy za pojedynczy konkurs też?

Celowo się wycofałem z dyskusji by nie było że ingeruję czy sugeruję. Postanowiłem odpuścić i zobaczyć co się z tego rozwinie. Swoje przemyślenia mam i czas bym powiedział parę słów.
Sposób głosowania nic nie zmienił jesli chodzi o prace jaka zwyciężyła. Dołozył roboty andtor2 i w zakładaniu ankiety i w podliczeniu ankiety, a dla sporadycznie głosujących skomplikował prostą rzecz - zwykłe oddanie głosu. Jak sie kto uprze i nie podda to możemy to ciągnąć jeszcze przez konkurs kolejny i nawet trzeci, ale ja jestem na nie, nawet gdyby w jakimś głosowaniu byłoby przetasowanie na miejscu nr 1.
Jeśli kolejne 2 konkursy nic nie zmienią i wygrywac będzie to samo zdjęcie wg starej i nowej metody to definitywnie kończymy z tym pomysłem. Piszę to w odpowiedzialności za trwanie konkursu dalej.
Gratuluję wiadomo komu za skłócenie wszystkich ze wszystkimi. Może andtor2 będzie miał dość i odpuści prowadzenie zabawy, skoro takie tabuny osób mają uwagi co do jej "nieidealności". No bo co za problem dorzucić mu "trochę" roboty? (ironia off). Czy ktoś pomyślał o takich konsekwencjach? Marudźcie dalej, to może zabawa umrze, bo zaraz się okaże, że wszyscy są niezadowoleni, a prowadzący nie będzie miał satysfakcji, że robi coś pożytecznego, co się ludziom podoba. Bo on to robi dla Was. Nie dla siebie.

And.N
1.02.20, 07:23
Nadałem medal. Belka poprawki nr 3 zrobiona.
Dzięki.

...Widzę, że bardzo dużo osób ma medale za poprawkę. Czy medale były dodawane za edycje, czy za pojedynczy konkurs też? ...
Były przyznawane za zwycięstwo w pojedynczym konkursie.

Zgadzam się z pozostałą wypowiedzią.

paparapa
1.02.20, 10:51
Pół dnia krzaczory wycinałem, drugie tyle kijami mury podpierałem, żeby nie runęły. :cry:
I nikt tego nie docenił. Nawet słoneczko przekonałem, aby tą ruinę doświetliło. :wink:
Cóż, takie życie, krótko mówiąc do d.... :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Ja tak nieśmiało ... zapytam .... a jakiego "sekatorka" użyłeś do wycinania krzaczorów.... i jakimi kijami podpierałeś mury?
Ponoć jest to bardzo ważne. :)
Ale fakt faktem, że walczysz dzielnie i należy Ci się medal za wytrwałość :)

Nadałem medal.

Dziękuję bardzo :)

Witold
1.02.20, 13:32
Gratulacje dla zwycięzcy.
Mam nadzieję, że te drobne nieporozumienia nie wpłyną na ilość biorących udział w konkursie. To mimo wszystko tylko zabawa.
Dla mnie istotna jest dyskusja, bo ona jest kształcąca. Bardzo chętnie czytałbym o zaletach i WADACH prac, tylko bez niepotrzebnych emocji.

paparapa
1.02.20, 14:52
Gratulacje dla zwycięzcy.
.
Dla mnie istotna jest dyskusja, bo ona jest kształcąca. Bardzo chętnie czytałbym o zaletach i WADACH prac, tylko bez niepotrzebnych emocji.

Dzięki :).
Nie jest to takie łatwe :). Przecież każdy z nas chce być tym jedynym samcem alfa :mrgreen:

helmuth
1.02.20, 20:01
Jak widać za bardzo to nie pomogło chyba ( nic nie ujmując oczywiście zwycięskiej pracy ). ������Tym razem był zdecydowany lider dlatego sposób liczenia nie miał znaczenia. Popatrz jednak na prace, które otrzymały taką samą ilość głosów. Nowy system liczenia zmienił dość wyraźnie ich lokaty.

Sposób głosowania nic nie zmienił jesli chodzi o prace jaka zwyciężyła. Patrz wyżej.

Jak sie kto uprze i nie podda to możemy to ciągnąć jeszcze przez konkurs kolejny i nawet trzeci, ale ja jestem na nie ...Czy jako admin nie powinieneś być w tym temacie bezstronny?

... definitywnie kończymy z tym pomysłem.Czyżbyś został pomocnikiem andora? Pozwól jemu prowadzić jego konkurs.

Gratuluję wiadomo komu za skłócenie wszystkich ze wszystkimi.Było kilka osób "za" i kilka osób "przeciw", dlaczego piszesz o "wszystkich"?
Ile wg Ciebie osób to "wszyscy"?

And.N
1.02.20, 20:23
...Czyżbyś został pomocnikiem andora? Pozwól jemu prowadzić jego konkurs. ..
To dotyczy także Ciebie. Dla mnie wszystkie opinie są cenne. Niektóre zmiany wprowadziłem, niektóre testuję, dla niektórych nie będzie miejsca. Decyzję podejmuję sam.
Tak będzie też z tym eksperymentem z głosowaniem. Jak uznam, że gra nie warta świeczki, wrócimy do tego co było.

Jacek_Z
2.02.20, 03:06
Tym razem był zdecydowany lider dlatego sposób liczenia nie miał znaczenia. Popatrz jednak na prace, które otrzymały taką samą ilość głosów. Nowy system liczenia zmienił dość wyraźnie ich lokaty.
Pierwsza trójka jest bez zmian. Dalsze miejsca, OK, są przetasowania, ale ... dla kogo miejsca 4-17 to istotna sprawa???
Pisałeś, że czasami wygrywa nie najlepsze zdjęcie (wg kogo?). Teraz juz musi być perfekcyjnie aż do ostatniej pozycji. I byłoby to w porządku, tylko, że nie ma idealnego poukładania zdjęć od pozycji nr 1 do ostatniej, bo to są sprawy SUBIEKTYWNE. Odpuść sobie. Nie wiem czy szukasz ideału czy dziury w całym, czy po prostu chcesz żeby wszędzie wszystko było po Twojemu.

Czy jako admin nie powinieneś być w tym temacie bezstronny?
Nie. Jestem także forumowiczem, mam zdanie, mogę je wyrażać. Co więcej patrze na problem pod różnymi kątami, często od strony jaka nie interesuje usera, ale interesuje prowadzącego albo admina. Na samym końcu trzeba podjąć decyzję i jako najwyższy stopniem pozwolę sobie podjąć ją osobiście ;)
Nie można długo hodować wrzoda. Nie można dopuścic by ludzie zbyt długo okopywali sie po 2 stronach barykady. To źle działa na morale ;)

fret
2.02.20, 05:00
Pierwsza trójka jest bez zmian. Dalsze miejsca, OK, są przetasowania, ale ... dla kogo miejsca 4-17 to istotna sprawa???
...

Dla tych, którzy się na nich znaleźli? :)

helmuth
2.02.20, 09:46
... dla kogo miejsca 4-17 to istotna sprawa???Czyżbyś nie zauważył, że zabawa składa się z cykli? W cyklu jest 10 edycji i miejsce zajęte w każdej ma wpływ na ostateczną lokatę.
Zgodzisz się chyba, że lepiej zajmować w każdej edycji miejsca 4 niż 17.

And.N
2.02.20, 11:19
Czyżbyś nie zauważył, że zabawa składa się z cykli? W cyklu jest 10 edycji i miejsce zajęte w każdej ma wpływ na ostateczną lokatę.
Zgodzisz się chyba, że lepiej zajmować w każdej edycji miejsca 4 niż 17.

Czyżby coś takiego miało miejsce ?

Helmuth, według nowego sposobu głosowania dostałeś do tego Rankingu 1 pkt. , według tego co zawsze, dostałbyś 3 pkt.
Podobnie A56, według nowego sposobu głosowania do Rankingu 5 pkt. , według poprzedniego byłoby 6 pkt. Powiedzmy, że wyniki głosowania nowym sposobem są bardziej "rzetelne" i takie właśnie powinny być:wink:. Celowo wymieniłem te 2 nicki jako powiedzmy głównych zwolenników takiej zmiany.

fret
2.02.20, 11:37
...
Postanowiłem odpuścić ...

Jacku i niech tak zostanie. Andtor jest dużym chłopcem i niech sam podejmuje decyzje. Jest po prostu świetny w tym, co robi i swój rozum ma, a Ty już raz próbowałeś zorganizować nam konkurs. Miała być czarna owca, a wyszła czarna rozpacz.

Jeśli chodzi o nowy system głosowania, to jestem za i myślę, że w dłuższym terminie przyniesie pozytywne efekty. Jedyna pytanie, to czy Andtor uzna, że efekty są warte dodatkowego wysiłku. Jeśli uzna, że nie, to się nie pochlastam. I bez tego robi dużo fajnej roboty :)

helmuth
2.02.20, 13:32
Czyżby coś takiego miało miejsce ?Być może narażę się na następną karę za złamanie jakiegoś punktu regulaminu ale spytam: o czym mówi ta tabelka, którą sam stworzyłeś?
218589
Jasno z niej wynika, że" ma miejsce" to, o czym napisałem w poście: "W cyklu jest 10 edycji i miejsce zajęte w każdej ma wpływ na ostateczną lokatę".

And.N
2.02.20, 14:12
Być może narażę się na następną karę za złamanie jakiegoś punktu regulaminu ale spytam: o czym mówi ta tabelka, którą sam stworzyłeś?
Jasno z niej wynika, że" ma miejsce" to, o czym napisałem w poście: "W cyklu jest 10 edycji i miejsce zajęte w każdej ma wpływ na ostateczną lokatę".

Czy ja to zanegowałem ? Może czytasz bez próby zrozumienia.

A56
2.02.20, 19:23
Helmuth, według nowego sposobu głosowania dostałeś do tego Rankingu 1 pkt. , według tego co zawsze, dostałbyś 3 pkt.
Podobnie A56, według nowego sposobu głosowania do Rankingu 5 pkt. , według poprzedniego byłoby 6 pkt. Powiedzmy, że wyniki głosowania nowym sposobem są bardziej "rzetelne" i takie właśnie powinny być:wink:. Celowo wymieniłem te 2 nicki jako powiedzmy głównych zwolenników takiej zmiany.

Dalej Andrzeju będę obstawał przy swoim, bo mam w tym doświadczenie, że tak jest lepiej. Kiedyś prowadziłem podobną zabawę.Teraz nie było różnicy na trzech pierwszych miejscach. Ale było wiele głosowań w którym praca wygrywała jednym głosem. Czy wygrała by też punktami? Oto jest pytanie. Doświadczenie mi podpowiada, że taki sposób głosowania zmniejsza ryzyko remisów. Dla mnie osobiście jest to ułatwienie, bo mam wątpliwości w nagradzaniu więcej niż jednej pracy. Zawsze mam faworyta i inni nie mogą mieć ode mnie też głosu. Punkty mogę dać, ale każdej pracy inne. Jak mam dwie prace, które podobają mi się prawie jednakowo to stosuje to co w boksie - remis ze wskazaniem.
Oczywiście nie zmuszam Cię do tego byś wkładał tyle pracy w tą zabawę. Jeżeli takie głosowanie ma Ci sprawić trudność to ja zgadzam się na pozostanie przy starym systemie.

Krakman
2.02.20, 19:59
Ej chłopcy... Nieładnie się bawicie.

Mamy zwycięzcę i składam mu gratulację.. Moim skromnym zdaniem praca jest przyzwoita (to komplement:grin:).

Co do sposobu głosowania jest przejrzysty i jestem za!

And.N
2.02.20, 20:05
...Teraz nie było różnicy na trzech pierwszych miejscach. Ale było wiele głosowań w którym praca wygrywała jednym głosem. Czy wygrała by też punktami? Oto jest pytanie.

Mógłbym też zadać pytanie, jeśli wygrałaby punktami ta druga, jesteś pewny, że wygrałaby ta "lepsza" ?

...Doświadczenie mi podpowiada, że taki sposób głosowania zmniejsza ryzyko remisów.
To prawda, ale remis nie stanowi jakiegoś problemu. Mamy dogrywkę i wybieramy jedną pracę. Chyba w historii popRAWki tylko raz dogrywka nie przyniosła rozstrzygnięcia i wówczas mamy dwa równorzędnie punktowane pierwsze miejsca.

...Dla mnie osobiście jest to ułatwienie, bo mam wątpliwości w nagradzaniu więcej niż jednej pracy. Zawsze mam faworyta i inni nie mogą mieć ode mnie też głosu. Punkty mogę dać, ale każdej pracy inne. Jak mam dwie prace, które podobają mi się prawie jednakowo to stosuje to co w boksie - remis ze wskazaniem.

Dla części głosujących ta nowa Ankieta może być jednak utrudnieniem. Osobiście mam inne podejście (w starym sposobie głosowania). Przysługujące głosy traktuję jako pewnego rodzaju wyróżnienie i wybierałem mz. najlepsze prace z całej stawki w ramach przysługujących mi ilości głosów. Teraz suma takich wyróżnień (głosów) od ogółu decydowała o kolejności prac. Im więcej głosujących tym lepiej oczywiście.

helmuth
2.02.20, 21:15
Mógłbym też zadać pytanie, jeśli wygrałaby punktami ta druga, jesteś pewny, że wygrałaby ta "lepsza" ?Nigdy, niezależnie od sposobu głosowania, nie będzie tej pewności.
W głosowaniu ocenia się niemierzalne wartości. Głosujący nie mają obiektywnej miarki, kierują się własną, subiektywną oceną. To co się podoba jednemu, nie musi się podobać innemu, stąd różnice w ocenie prac.

Dla części głosujących ta nowa Ankieta może być jednak utrudnieniem.Może, ale po jednej i to zrobionej bez ostrzeżenia, trudno to jednoznacznie ocenić. Może jednak głosujący się oswoją i polubią ten rodzaj głosowania.

And.N
2.02.20, 21:34
Nigdy, niezależnie od sposobu głosowania, nie będzie tej pewności.
W głosowaniu ocenia się niemierzalne wartości. Głosujący nie mają obiektywnej miarki, kierują się własną, subiektywną oceną. To co się podoba jednemu, nie musi się podobać innemu, stąd różnice w ocenie prac.
Tu pełna zgoda. Głosowanie punktowe nie zmieni tego co napisałeś powyżej. Dalej będzie w pełni subiektywne. Na pewno będzie mniejsze prawdopodobieństwo remisu i to jeden pewnik. Uważam, że większym pozytywem dla wyników byłoby gdyby było znacznie więcej głosujących (np. 40 czy 50). Tylko jak to osiągnąć ?:) Nowy system głosowania raczej temu nie sprzyja.

Marek61
2.02.20, 22:36
Ej chłopcy... Nieładnie się bawicie.

Mamy zwycięzcę i składam mu gratulację.. Moim skromnym zdaniem praca jest przyzwoita (to komplement:grin:).

Co do sposobu głosowania jest przejrzysty i jestem za!

Dobra, swoje trzy grosze...
Przede wszystkim zgadzam się z powyższym stwierdzeniem:wink:
A tak na poważnie to układ "3-2-1" bardziej osobiście mi odpowiada, bo jedno jest dobre drugie leprze a trzecie super.
Wymaga od głosujących wartościowania prac, to samo już jest dobrym podejściem do zastawienia się nad nimi.
i to by było na tyle...:)

helmuth
2.02.20, 22:38
Na pewno będzie mniejsze prawdopodobieństwo remisu i to jeden pewnik. Jest też większa szansa, że praca z ewidentnymi babolami zajmie niższe miejsce niż wynikałoby to z głosów.

Uważam, że większym pozytywem dla wyników byłoby gdyby było znacznie więcej głosujących (np. 40 czy 50). Tylko jak to osiągnąć ? Nowy system głosowania raczej temu nie sprzyja.W starym systemie też nie było tylu, więc to chyba nie jest wina nowego systemu.

And.N
2.02.20, 23:44
...W starym systemie też nie było tylu, więc to chyba nie jest wina nowego systemu.
Bywały głosowania w popRAWce gdzie było ponad 40 głosujących (4 razy), raz ponad 50. Fakt, to było sporo lat temu.

jck
9.02.20, 18:06
@Cru (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=55395)
Bardzo Ci dziękuję, za wyczerpującą i szczerą odpowiedź.

Cóż, nie było pracy, która była by idealna, tak więc głosując szedłem na akceptowalne przeze mnie kompromisy.
Na początku odrzuciłem prace przesadzone ... zostało mi wtedy 7 prac.
Zaserwowałem sobie wydruk tych 7 prac i zestawiłem je sobie bezpośrednio na podłodze tak, abym je wszystkie widział. Wcześniej je sobie oczywiście jeszcze raz "prześwietliłem" na kompie
Potem przekładałem, odrzucałem, wracały itd itd ... w końcu zostały cztery sztuki. Generalnie nie chciałem ich jakoś wartościować, bo wszystkie były już "ok" i nie zamierzałem ich porównywać z lupą
A nie prościej obejrzeć 1:1 na monitorze? I tak dokonać selekcji? Niemniej, podziwiam za wytrwałość i chęć wydrukowania. Przy okazji – jaka była fizyczna wielkość wydruków? I jaka drukarka?

Co do samego zdjęcia zwycięzcy...
Na plus pozbycie się umiejętnie gałęzi po lewej, przeszkadzały. Ja miałem zbyt dużego lenia, żeby się bawić, autorowi się chciało i zrobił to z dobrym efektem.

Dzięki temu, ze miałeś lenia dałem Ci 2 pkt-y. Ale tego nie wiedziałem wtedy, sądziłem że to względy kompozycyjne. Bodzip - dostał ode mnie 3 pkt, Wiejo 1 pkt.
A Twój faworyt dlaczego nic? Poretuszował ambitnie, a aureolki po wyostrzeniach mu nie przeszkadzały. Mogę więcej, jeśli trzeba.

Na trzeci plus, nie zauważyłem aberracji.

Po zmniejszeniu do wymogów (1500px po długości) aż tak rżnie po oczach? Raczej mało kto w ogóle zobaczy cokolwiek.

Były jeszcze mikro plusiki za detale w stylu wyciachany płot itp
Plus też i za dobrze ukryte korekty na niebie, co wielu sprawia duże kłopoty.
Delikatnie zmieniony aspect w granicach rozsądku.
(...)
Ogólnie w kwestii technicznej znalazłoby się lepsze zdjęcie ale odbiór na wydruku mi najbardziej podchodził.

Przyznaję, jestem pod wrażeniem. Nic z tego nie pojmuję.

No, tak czy inaczej nie wiem z kolei jak ja dostałem tyle punktów, że starczyło na trzecie miejsce, ale jeszcze raz dziękuję.
Swojej pracy nie porównywałem ani nie oceniałem ale zdawało mi się, że jest na tyle mało dopracowana, że jak będą dwa głosy to będzie spoko
Bo tam byłeś, widziałeś co i jak, no i nie przekombinowałeś. No i nie tylko ja to widziałem.

PS Odpuszczę sobie uwagi o proporcjach budowli - co wszak było głównym tematem poprawki, bo o tym już i @apz (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10285), i @Krakman (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12626) i chyba też @fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) - się upisali.

Cru
11.02.20, 10:44
Nigdzie nie napisałem, że nie oglądałem prac na monitorze w 1:1, oglądałem i z lewa i z prawa i po ciemku i w jasnościach :) :)
Jck, ja tak po prostu lubię dodatkowo zadziałać jak są ku temu przesłanki, wtedy ogarniam wzrokiem większą ilosć prac. Nie przyglądam się też już wtedy pikselom :)
To mi się wzięło ze zdjęć dokumentalnych i reportażowych, które czasem robię wśród rodziny, znajomych i innych.
Z tym, że wtedy tworzę historię, odrzucam, przekładam, dodaję, aby zrobić spójny przekaz / set.
Mam jakiegoś tam starego Canona i Epsona, że tak powiem w spadku ;) zależy gdzie jestem i drukuję sobie na A4 :) ;)

Zwróciłem uwagę na aberrację, bo wiem, co ten obiektyw "potrafi" stąd też była to dla mnie istotna rzecz, nie było więc kwestią rżnięcia sprawdzanie tego :D :)

Cóż, każdy ma swoje jakieś podejście do oceny prac i wcale nie musi być zgodne z moim, całe szczęście :)