Zobacz pełną wersję : Pon/czw w planach - zobaczymy. Krytyka mile widziana.
paweljbulawa
27.01.20, 13:22
Witam serdecznie forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym forum* To mój pierwszy post na forum* To mój pierwszy post w internecie. Jestem początkującym fotografem... posiadaczem aparatu (prawo jazdy też nie czyni kierowcą) i chciałbym podzielić się swymi wypocinami :) Jak w temacie - będę się starał wrzucić coś dwa razy w tygodniu #samodyscyplina :eek: Czujcie się swobodnie w komentarzu - każde słowo krytyki z otwartymi rękami i umysłem. Pozdrawiam Paweł :wink:
paweljbulawa
30.01.20, 18:00
Wertykal czy horyzontal?
Spokojnego wieczoru ;)
13 sek ISO 200 F5,6 Laowa 7,5mm
Wertykal czy horyzontal?
Spokojnego wieczoru ;)
13 sek ISO 200 F5,6 Laowa 7,5mm
A jakby to tak jeszcze ponaświetlać do HDR tak by w sklejaniu pozbyć się przepałów byłoby świetniej.
f=5,6 niepotrzebne, trzeba było ustawić 2,0 - miałbyś więcej światła. Ustawić pomiar światła na najjaśniejsze i dać expozycję +0,3 albo nawet +0,6
Przy f=2,0 ostrość ustawisz na FP lub na powiększeniu. Przy pierwszym zdjęciu wyprostuj perspektywę.
cześć Paweł,
ja z kolei w nocnej takiej scenerii dałbym przesłonę min. 16, a nawet 22. kolega dostanie wtedy fajne gwiazdki w źródłach światła, a nie takie kleksy, i karuzel mu się lepiej rozmyje. bo i tak ma pewnie statyw, to na krótkich czasach mu nie zależy. f2.0 w nocy chyba jest zbędne bo to samo światło dostaniemy tylko przy dłuższym naświetlaniu.
ja bym był za większym f i długim czasem naświetlania z włączoną redukcją szumów i tak dalej
cześć Paweł,
ja z kolei w nocnej takiej scenerii dałbym przesłonę min. 16, a nawet 22. kolega dostanie wtedy fajne gwiazdki w źródłach światła, a nie takie kleksy, i karuzel mu się lepiej rozmyje. bo i tak ma pewnie statyw, to na krótkich czasach mu nie zależy. f2.0 w nocy chyba jest zbędne bo to samo światło dostaniemy tylko przy dłuższym naświetlaniu.
ja bym był za większym f i długim czasem naświetlania z włączoną redukcją szumów i tak dalej
To ja dodam jeszcze: :)
Przy Laova 7,5 nie trzeba tak wysoko f podnosić. Gwiazdki powstają przy f=4 lub 5,6
Niestety musicie mi uwierzyć na słowo :mrgreen:
Proszę: 218454
a to ok. nie znam słoika. to wierzę na słowo:grin:
paweljbulawa
30.01.20, 22:42
f=5,6 niepotrzebne, trzeba było ustawić 2,0 - miałbyś więcej światła. Ustawić pomiar światła na najjaśniejsze i dać expozycję +0,3 albo nawet +0,6
Przy f=2,0 ostrość ustawisz na FP lub na powiększeniu. Przy pierwszym zdjęciu wyprostuj perspektywę.
Dziękuję za komentarz. 5,6 ustawiłem sugerując się głównie ostrością obiektywu w całym kadrze. Następnym razem spróbuję Twoją metodę. Dziękuję za poradę.
cześć Paweł,
Też na gwiazdkach mi trochę zależało, a nie jestem pewien czy naświetliłyby się przy f16. Dziękuję za komentarz.
paweljbulawa
3.02.20, 10:39
Latarnia morska w Gdańsku - Nowy Port. W lewym górnym rogu miał być księżyc ale po godzinie czekania na okno bez chmur zrezygnowałem.
Zachęcam do komentowania. Każda rada jest cenna.
Miłego tygodnia.
F5,6
40 sek
Laowa 7.5
Latarnia morska w Gdańsku - Nowy Port. W lewym górnym rogu miał być księżyc ale po godzinie czekania na okno bez chmur zrezygnowałem.
Zachęcam do komentowania. Każda rada jest cenna.
Miłego tygodnia.
F5,6
40 sek
Laowa 7.5
Podoba mi się.
Cześć.
Filharmonia + Amber Sky + napis Gdańsk nocą to jeden z najpopularniejszych motywów fotograficznych w Gdańsku :)
paweljbulawa
3.02.20, 13:24
Cześć.
Filharmonia + Amber Sky + napis Gdańsk nocą to jeden z najpopularniejszych motywów fotograficznych w Gdańsku :)
Masz rację, aczkolwiek nie mogłem odpuścić sobie takiego nieba :)
Latarnia morska w Gdańsku - Nowy Port....
jeżeli tematem zdjęcia jest "latarnia morska" to wielka kotwica na pierwszym planie jest zbędna plus krzaki rozpraszacze.
ja to zdjęcie nazwałbym "kotwica w krzakach". latarnia robi raczej za"chórek" na tej scenie:-P, a kotwica ma parcie na szkło
przykro mi, ale ta kompozycja kadru słaba. myślę, że ambitnie chciałeś zbyt wiele tematów pokazać na tak wąskim pionowym kadrze
paweljbulawa
4.02.20, 00:59
jeżeli tematem zdjęcia jest "latarnia morska" to wielka kotwica na pierwszym planie jest zbędna plus krzaki rozpraszacze.
ja to zdjęcie nazwałbym "kotwica w krzakach". latarnia robi raczej za"chórek" na tej scenie:-P, a kotwica ma parcie na szkło
przykro mi, ale ta kompozycja kadru słaba. myślę, że ambitnie chciałeś zbyt wiele tematów pokazać na tak wąskim pionowym kadrze
Dziękuję za komentarz. Powstrzymywałem się chwilę przed publikacja tego zdjęcia bo sam miałem do niego mieszane uczucia. Ciekawość waszego spojrzenia na temat jednak była silniejsza.
Dziękuję za komentarz. Powstrzymywałem się chwilę przed publikacja tego zdjęcia bo sam miałem do niego mieszane uczucia. Ciekawość waszego spojrzenia na temat jednak była silniejsza.Pokazuj wszystko. Wtedy można pogadać o różnych szczegółach.
Ciekawość jest potrzebna.
Ważne abyś nie traktował uwag do zdjęcia zbyt osobiście [emoji4]
Cześć.
Nocne ujęcia Gdańska:
"walą" się w jedną i drugą stronę, wypoziomować i wyprostować :wink:
To tak na dzień dobry - powodzenia:)
Fakt, że latarnia morska z księżycem byłeby jeszcze lepsze. Ale - i w tej postaci bardzo fajne zdjęcie.
A ze lepszy byłby tytuł 'kotwica' to też fakt.