PDA

Zobacz pełną wersję : 14‑42mm F3.5‑5.6 II R vs 14‑42mm F3.5‑5.6 EZ Pancake

miromat
26.01.20, 13:08
Przymierzam się do kupna Olympusa OMD E-M10 Mark III z obiektywem 14-42. Tylko mam dylemat, który obiektyw wybrać. Czy jest jakaś istotna różnica (oprócz gabarytów) pomiędzy tymi obiektywami? Aparat będzie służył głównie do zdjęć, do filmów raczej rzadko.

epicure
26.01.20, 17:54
Wersja nie EZ jest ostrzejsza. Zoom elektryczny jest do tego mocno denerwujący w obsłudze. W zamian dostajesz 2 cm luzu w torbie i parę stówek mniej w portfelu.

Malwes
4.08.20, 18:27
Cześć. Dostałam OMD 10 mk iii w prezencie razem z 45mm 1.8 zuiko oraz z pancake 14-42 3.5-5.6. To moja pierwsza cyfrówka, tak to do tej pory pracuję na lustrzankach. Sprzęt nie ma jeszcze mca a już mu się pojawił komunikat „check status of your lens” (na pancake). Wystarczy odpiąć i zapiąć go na nowo i działa normalnie. Właśnie zaczęłam urlop (2 dzień) i nie w smak mi coś takiego. Przeczyściłam styki ale komunikat raz się powtarza a raz nie. To możliwe, żeby już mu się uszkodziła taśma czy ten typ może kaprysić tak dla zasady z innych powodów. Na forach zagranicznych zwykle ten komunikat to koniec obiektywu. Miał ktoś podobny przypadek? Będę bez zdjęć w wakacje i do odsyłki? (Kupowany był przez sklep olympusa więc chyba szedł z Portugalii więc nie wymienię szybko w ramach rękojmi)

Bucik
6.08.20, 15:59
Jak zarejestrowałaś go na stronie olympusa , to na wsparciu technicznym da radę się dogadać. Być może wyślą Ci coś w zamian, a tego zaserwisuja.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk