Zobacz pełną wersję : 14‑42mm F3.5‑5.6 II R vs 14‑42mm F3.5‑5.6 EZ Pancake
Przymierzam się do kupna Olympusa OMD E-M10 Mark III z obiektywem 14-42. Tylko mam dylemat, który obiektyw wybrać. Czy jest jakaś istotna różnica (oprócz gabarytów) pomiędzy tymi obiektywami? Aparat będzie służył głównie do zdjęć, do filmów raczej rzadko.
Wersja nie EZ jest ostrzejsza. Zoom elektryczny jest do tego mocno denerwujący w obsłudze. W zamian dostajesz 2 cm luzu w torbie i parę stówek mniej w portfelu.
Cześć. Dostałam OMD 10 mk iii w prezencie razem z 45mm 1.8 zuiko oraz z pancake 14-42 3.5-5.6. To moja pierwsza cyfrówka, tak to do tej pory pracuję na lustrzankach. Sprzęt nie ma jeszcze mca a już mu się pojawił komunikat „check status of your lens” (na pancake). Wystarczy odpiąć i zapiąć go na nowo i działa normalnie. Właśnie zaczęłam urlop (2 dzień) i nie w smak mi coś takiego. Przeczyściłam styki ale komunikat raz się powtarza a raz nie. To możliwe, żeby już mu się uszkodziła taśma czy ten typ może kaprysić tak dla zasady z innych powodów. Na forach zagranicznych zwykle ten komunikat to koniec obiektywu. Miał ktoś podobny przypadek? Będę bez zdjęć w wakacje i do odsyłki? (Kupowany był przez sklep olympusa więc chyba szedł z Portugalii więc nie wymienię szybko w ramach rękojmi)
Jak zarejestrowałaś go na stronie olympusa , to na wsparciu technicznym da radę się dogadać. Być może wyślą Ci coś w zamian, a tego zaserwisuja.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk