Zobacz pełną wersję : O wszystkim i o niczym
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
912 jest trudnym zdjęciem - i bardzo ładnie Ci wyszło.
Popieram, i wyszło kapitalnie.
No, to się panie nazywa zima jak należy. Zdjęcia mają klimat jak zwykle.
Ładne widoki. Najbardziej podoba mi się bryła kościoła spowita tajemniczą mgiełką.
Osz ty jakie perełki
Jak wrócę na chatę to zobaczę na czyms większym niż komórka
Ale zacnie panie zacnie
Dzięki za dobre słowo. :)
A fragment o marzeniach z paru postów wyżej zapamiętam :mrgreen:
Nie bez powodu na ścianie wisi mi napis nie zbieraj marzeń zbieraj na marzenia :mrgreen:
I tak trzymaj, bo mieć będą ci, którzy chcą mieć. :)
912 jest trudnym zdjęciem - i bardzo ładnie Ci wyszło.
Skoro tak uważasz... :) Dzięki.
Popieram, i wyszło kapitalnie.
To miłe że się podoba. Daje to siłę do dalszych poszukiwań, tego co trudno określić, opisać i zdefiniować.
No, to się panie nazywa zima jak należy. Zdjęcia mają klimat jak zwykle.
Dzięki.
Na szczęście udało mi się dobrze trafić. Pogoda była fajna, mimo jednego deszczowego dnia. Reszta już była prosta . Trochę "popstrykałem" i do domu. :mrgreen:
Ładne widoki. Najbardziej podoba mi się bryła kościoła spowita tajemniczą mgiełką.
Super, cieszy mnie to bardzo.
Mamy zimę, ale w e Wrocku zima zamieniła się w coś dziwnego. Piętnaście stopni i lekko "kaprawe" słońce.
Podjechałem sobie do Parku Szczytnickiego, zobaczyć co tam się dzieje.
Ludzie, ludzie setki ludzi.... A czego ja się spodziewałem? Łosia albo renifera? :mrgreen:
919
240333
920
240334
921
240335
922
240336
923
240337
924
240338
.
.
925
240384
926
240385
927
240386
.
Ta gablota(?) kojarzy mi sie z Japonią i bramą tori
Piękne ujęcia
:-)
917 jest ciekawe! Świetny teren. A mogę zapytać o nazwę tej wody w dole?
Ta gablota(?) kojarzy mi sie z Japonią i bramą tori
Piękne ujęcia
:-)
Ta gablota to miejsce na mapę. Poszła do remontu albo ktoś pożyczył. :)
Dzięki za pozytywną opinię.
A mogę zapytać o nazwę tej wody w dole?
A można. Można, jak najbardziej. :)
917 jest ciekawe! Świetny teren
Uważam że to jeden z ciekawszych zakątków alp. Potencjał niesamowity, ale gorąco jak wszyscy diabli. :mrgreen:
Ps.
To jezioro Bohinjskie. W LG Triglaw, za jeziorem Vogar, a samotna górka po prawej Sztudor. :)
928
240432
929
240433
930
240434
.
Faktycznie, 930 zadziwia (aczkolwiek pozostałe też bardzo fajne). Poszło do fotografii stycznia.
Oooo, Trzy Świnki :mrgreen:
To jezioro Bohinjskie. W LG Triglaw, za jeziorem Vogar, a samotna górka po prawej Sztudor. :)Dzięki! A 930 faktycznie ciekawe :-)
Znowu super wrzutka z Karkonoszy.
930 bardzo fajne!
Dzięki :)
Faktycznie, 930 zadziwia (aczkolwiek pozostałe też bardzo fajne). Poszło do fotografii stycznia.
Dziękuje bardzo wyszomirze :)
Oooo, Trzy Świnki :mrgreen:
Gdzie, jakie znowu świnki... Może trzy małpkI? :)
Dzięki! A 930 faktycznie ciekawe :-)
Staram się najlepiej jak umiem. :)
Znowu super wrzutka z Karkonoszy.
Miło to czytać. Dzięki
Zima w końcu, więc dobry czas aby trochę podszlifować techniczne aspekty zimowej fotografii.
Jeszcze trochę z Karkonoszy. Oj trudno fajnie ogarnąć śnieg. :)
931
240552
932
240555
.
no piekny warun miałeś - i dobrze go wykorzystałeś ;)
no piekny warun miałeś - i dobrze go wykorzystałeś ;)
gulasz dużo trudności sprawia mi obróbka tych zdjęć. Odtworzenie faktury śniegu i w miarę poprawne ustawienie kontrastów na tej białej pustyni jest dość trudne. Ale daje to dużo frajdy gdy uda się to w miarę fajnie ogarnąć.
A tym bardziej cieszy, jeśli się podoba. :)
.
Wieczorową porą na Ślęży.
933
240625
.
.
934
240786
935
240787
936
240788
.
Świetne to kontrowe światło i iryzacja!
.
Skye...
937
240927
938
240929
.
936 - świetna rotunda. A można tam wejść do środka?
Piękna zima w Karkonoszach stworzyła niesamowite plenery. Widoki z czystą wodą i otaczającymi je górami i formami skalnymi urocze.
936 - świetna rotunda. A można tam wejść do środka?
Na pewno tak, ale nie wiem kto ma klucz.
Piękna zima w Karkonoszach stworzyła niesamowite plenery. Widoki z czystą wodą i otaczającymi je górami i formami skalnymi urocze.
Miałem to szczęście, być w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze. Dzięki.
939
240977
340
240978
.
Urzekło mnie 340. Nie wiem co, ale coś w nim przyciąga wzrok powodując że dłużej chce się je oglądać.
te krajobrazy w ogóle są magiczne - można się zapatrzeć i zapomnieć...
Urzekło mnie 340. Nie wiem co, ale coś w nim przyciąga wzrok powodując że dłużej chce się je oglądać.
To bardzo miła pochwała dla mnie. Dzięki.
te krajobrazy w ogóle są magiczne - można się zapatrzeć i zapomnieć...
Magiczne powiadasz....To jest chyba zarezerwowane dla naszego kolegi @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557)a.
Ja jestem wiecznym "studentem". Uczę się, uczę. I końca tej nauki nie widać.
Ale oczywiście dziękuję za dobre słowo. Obym się nie rozleniwił
941
241052
.
Ładne światło na ... to sosna ?
Widzę że drzewo w stylu Japońskim :-) A całe zdjęcie bardzo się podoba. W sumie szkoda że jakiegoś UWA nie miałeś żeby pokazać więcej lewej i prawej strony, więcej jeziora i tego szczytu dałoby fajny efekt.
A czort wie w jakim stylu. :) Drzewa w północnej Szkocji trochę odbiegają od tego co rośnie u nas. Jakieś pokręcone i krzywe jak ta sosna.... Chyba sosna. :mrgreen: @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557) jak to nie miałem UWA. Ja zawsze mam worek, albo skrzynkę obiektywów ze sobą. Do tego muszę mieć łódkę vikingów i czerwony domek dla @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250)a. Wczoraj po komentarzu @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)a w moim norweskim wątku,
zastanawiam się czy nie kupić dmuchanej lali naturalnej wielkości. Bedzie jakiś punkt odniesienia... :mrgreen:
...no dobra to ciut szerzej, ale z innego miejsca, bo w poprzednim krzaków było dookoła za dużo, a nie miałem piły....
i mały nocny dodatek.
942
241056
943
241057
.
.
zastanawiam się czy nie kupić dmuchanej lali naturalnej wielkości. Bedzie jakiś punkt odniesienia... :mrgreen:
To powinno być Twoim pierwszym noworocznym postanowieniem, ale lepiej późno... ;-)
A sosna ciekawa, no i 937 również miło odbieram. Fajne.
Czarujące oko piękne plenery.
Piękna panorama 942.
Dzięki.
To powinno być Twoim pierwszym noworocznym postanowieniem, ale lepiej późno... ;-)
A sosna ciekawa, no i 937 również miło odbieram. Fajne.
Dzięki za dobre słowo.
Czarujące oko piękne plenery.
Staram się jak mogę. :)
No to chwilowo wracam do aktualnej daty. Zima w końcu, więc zimowo. :)
944
241156
945
241157
946
241158
947
241159
.
To skandal z tymi zdjęciami :evil:
Myślałem że to forum dla amatorów :-P
Ładna gwiazdka na 946, f16 czy więcej ?
To skandal z tymi zdjęciami :evil:
Myślałem że to forum dla amatorów :-P
Ładna gwiazdka na 946, f16 czy więcej ?
Dziękuję za piękny komplement. :) Jak najbardziej jestem amatorem. Zresztą jak znakomita tu większość.
Co do gwiazdki... to pewne obiektywy tak mają nawet na F5,6. A w tym wypadku to Tokina 16-28 na F8.
No ale ładnie śniegu napadało.
Ech.
Super zdjęcia.
Ten dołek na 944 to Ty ??? :shock:
Nieźle dupnęło :mrgreen:
Tak się właśnie zastanawiałem czy na 944 wiatr śladu po upadłym człowieku nie rozwiewa:-) Piękna zimowa seria.
Skąd żeś taką zimę wytrzasnął? U mnie tylko leje i wieje...
Śliczne fotki :-)
No ale ładnie śniegu napadało.
Ech.
Super zdjęcia.
Tak się właśnie zastanawiałem czy na 944 wiatr śladu po upadłym człowieku nie rozwiewa:-) Piękna zimowa seria.
Nie, to miejsce skąd wypływa woda spod skał. Teraz było zasypane śniegiem.
Skąd żeś taką zimę wytrzasnął? U mnie tylko leje i wieje...
Śliczne fotki :-)
Dzięki.
Powiedziałem sobie... raz, dwa, trzy..... ma być zima. :mrgreen:
Zimno mi się zrobiło od tych widoków.... Więc lecę jak ten ptak, albo tamten, nad morze...
948
241205
949
241206
950
241207
951
241208
.
Tytuł tego wątku ciągle mi się pokazywał w nieprzeczytanych, ale za chiny nie pokojarzyłem, że może dotyczyć zdjęć... Zajrzałem a tu tyle dobra!
ToTom - jesteś nowy - nie wiesz.
Wyjaśniam - to jest wątek autorski paparapa. Tylko on może tu wrzucać zdjęcia - chyba że sam zasugeruje aby to zrobić.
Możesz sobie założyć... aaaa przecież już masz swój wątek. Możesz też drugi i trzeci, mogą być tematyczne itd....
No nie wiem jak to się stało, ale wyimaginowałem sobie, że to wątek zbiorowy jest.
Już usuwam :)
Jeśli 952 jest aktualne, to na nim twardy zawodnik!
Jeśli 952 jest aktualne, to na nim twardy zawodnik!
No nie, to wrześniowe popisy. Ale i tak było diabelnie zimno. około 8 stopni i bardzo silny wiatr. Mi było zimno w polarze i windstoperze. :)
953
241483
954
241484
955
241485
956
241486
.
.
Pogoda za oknem coraz częściej powoduje smętne wzdychanie za nico cieplejszą i przyjemniejsza porą roku....
956
241526
957
241527
958
241532
959
241529
960
241530
961
241531
.
962
241554
963
241555
964
241556
.
Obstawiam że poprzednia seria to Holandia a ostatnia - Szkocja. Przyjemne zdjęcia oddające klimat prowincji pokazywanych krajów.
Obstawiam że poprzednia seria to Holandia a ostatnia - Szkocja. Przyjemne zdjęcia oddające klimat prowincji pokazywanych krajów.
No cóż trafiłeś bezbłędnie. :) Moje gratulacje.
965
241583
966
241584
967
241585
.
Urzekające zdjęcia z wiatrakami w kadrze. Większe wrażenie i wręcz smutek wnosi kadr z wyciągniętym na brzeg wysłużonym kutrem niż nowoczesny wycieczkowiec majestatycznie płynący po falach.
Bardzo podobają się zdjęcia z górskim klimatem i dostojnego zamku.
Urzekające zdjęcia z wiatrakami w kadrze. Większe wrażenie i wręcz smutek wnosi kadr z wyciągniętym na brzeg wysłużonym kutrem niż nowoczesny wycieczkowiec majestatycznie płynący po falach.
Bardzo podobają się zdjęcia z górskim klimatem i dostojnego zamku.
Dzięki za wnikliwy komentarz. :)
968
241689
969
241690
970
241691
971
241692
.
970 było - albo u Ciebie, albo u gulasza, albo u obojga :P
Ładne te zdjęcia. Ładne miejsca.
I dużo zieleni :grin: .
Piękne te ostatnie szkockie kadry.
Zachwycająca rzeźba terenu i te niesamowite ukształtowane przez naturę formy. Mostek ładnie wkomponowany w otoczenie. Świetne kadry.
Wiatraki piękne i uspokajające. A "Szkotland" jak zawsze rozwala i tyle, nie tylko ze względu na potencjał i filmowe klimaty! Chętnie bym tam wyskoczył na dłuższy urlop i to już...
Też tak uważam
970 było - albo u Ciebie, albo u gulasza, albo u obojga :P
Miejsce jak najbardziej, bo ciężko je minąć będąc na Skye. Jako ciekawostkę podam, że obok jest pub, w którym jest ponoć ponad tysiąc gatunków bursztynowego eliksiru. :)
Ładne te zdjęcia. Ładne miejsca.
I dużo zieleni :grin: .
Od tej specyficznej zieleni można oszaleć. :) Gdy jest kiepska pogoda z szarym niebem. To ma się wrażenie, jakby się oglądało obrazki w monitorze tylko w odcieniach zieleni. Nawet twarze wydają się zielonkawe. :)
Zachwycająca rzeźba terenu i te niesamowite ukształtowane przez naturę formy. Mostek ładnie wkomponowany w otoczenie. Świetne kadry.
Również dziękuję.
Wiatraki piękne i uspokajające. A "Szkotland" jak zawsze rozwala i tyle, nie tylko ze względu na potencjał i filmowe klimaty! Chętnie bym tam wyskoczył na dłuższy urlop i to już...
Szkocja jest fajna, jak się mieszka w Edynburgu i ma się w plener godzinę autem. :) Urlopowo w kiepskim wypadku można mieć dwa tygodnie deszczu, i finalnie doła jak Rów Marjański. :)
Ale fakt, jak słońce zaświeci to jest bajecznie. I jeszcze gdyby tam był ruch prawostronny......:mrgreen:
Też tak uważam
Świetnie :)
972
241823
973
241824
.
Mój dobry znajomy - Angel d'Aquilera, który mieszka i pracuje w Edynburgu - nie ma problemu z ruchem lewostronnym. Jeździ normalnie, a jak wraca w rodzinne strony do Hiszpanii, to momentalnie się przestawia na jazdę prawą stroną.
Trzeba to coś mieć :roll:
Ja jak jechałem i miałem wjeżdżać na rondo - a tam to mają nawet 5 rond połączonych - i miałem przy wjeżdzie skręcić w lewo to mi się chciało łomitować :mrgreen:
972 jest fajne :)
No może i ładnie, ale jakoś tak... nie po naszemu, bardziej bym powiedział, że tak sobie Śródziemie widzę w głowie. Nie masz czegoś z Krupówek albo Gubałówki? :)
Gratzy, to są mega foty.
Mój dobry znajomy - Angel d'Aquilera, który mieszka i pracuje w Edynburgu - nie ma problemu z ruchem lewostronnym. Jeździ normalnie, a jak wraca w rodzinne strony do Hiszpanii, to momentalnie się przestawia na jazdę prawą stroną.
Trzeba to coś mieć :roll:
Ja jak jechałem i miałem wjeżdżać na rondo - a tam to mają nawet 5 rond połączonych - i miałem przy wjeżdzie skręcić w lewo to mi się chciało łomitować :mrgreen:
972 jest fajne :)
Po świętach rozmawiałem z moim kolegą mieszkającym w Leicester. Przyznał się, że coraz trudniej jeździ mu się autem na kontynencie. Początkowo bardzo szybko się przestawiał i nie było problemu. Ale to już przeszłość.
Osobiście nie lubię tam jeździć, mimo że na spokojnie da się przeżyć. Ale w razie "jakiejś akcji" działa się odruchowo. I to może zabić. :) Albo wjeżdżając na rondo można popatrzyć w lewo zamiast w prawo......
No może i ładnie, ale jakoś tak... nie po naszemu, bardziej bym powiedział, że tak sobie Śródziemie widzę w głowie. Nie masz czegoś z Krupówek albo Gubałówki? :)
Gratzy, to są mega foty.
Co do zdjęć z pięknego i charyzmatycznego miejsca zwanego Krupówkami muszę Cię rozczarować. Posiadłem zdolność omijania tego miejsca i nie byłem tam od ponad czterdziestu lat. :)
Za Gubałówką też nie tęsknię, mimo że Taterki bardzo lubię. Więc w formie erzacu coś innego.
974
241857
975
241858
.
Podobają się widoki nadmorskie jak i te z górzystych terenów.
Podobają się widoki nadmorskie jak i te z górzystych terenów.
Wielkie dzięki :).
Za oknem paskudnie jak w ....
I się rozmarzyłem.
976
241993
.
piękne maczki, bardzo lubię to połączenie czerwieni i zieleni, co roku czekam aż się pojawią żeby ich trochę "napstrykać".
piękne maczki, bardzo lubię to połączenie czerwieni i zieleni, co roku czekam aż się pojawią żeby ich trochę "napstrykać".
Jeszcze chwila i puszczą śniegi... :)
Ale że jednak zima jeszcze jest.To znów na zimowo.
977
242003
978
242004
979
242005
.
Z pewną nostalgią przyglądałem się zimowym plenerom z Karkonoszy bo od dawna takiej zimy nie widziałem. Czerwień kwiatu maku na zielonym delikatnym tle bardzo sympatyczny kadr.
Z pewną nostalgią przyglądałem się zimowym plenerom z Karkonoszy bo od dawna takiej zimy nie widziałem. Czerwień kwiatu maku na zielonym delikatnym tle bardzo sympatyczny kadr.
Dzięki Wiejo. :)
980
242284
981
242285
982
242286
983
242287
984
242289
985
242290
.
Kaczor na 985 ma jakiś dziwaczny czarny dziób, a może mi się wydaje?
Troszkę polityką zaciąga :mrgreen:
Aczkolwiek ja tam nic nie widzę dziwnego.
Chyba że długość dzioba ci się wydaje nie teges.
Pełna uroku taka bardzo bliska niemal codzienna sesja kaczuszek. Nawet bez polityki każda kaczka ma swój dziób.
Samce tego gatunku tak mają - to jest płaskonos Anas clypeata.
Ubiegł mnie i wyjaśnił sprawę ronin75, za co dziękuję. :)
Samce tego gatunku tak mają - to jest płaskonos Anas clypeata.
Troszkę polityką zaciąga :mrgreen:
Aczkolwiek ja tam nic nie widzę dziwnego.
Chyba że długość dzioba ci się wydaje nie teges.
Tak z lekka wydaje się być nieproporcjonalnie duży. :)
Pełna uroku taka bardzo bliska niemal codzienna sesja kaczuszek. Nawet bez polityki każda kaczka ma swój dziób.
Bo to Wiejo codzienność. Każda fotografia to codzienność kogoś z nas. A czy uda się z tego zrobić małe święto, czy malutki sukcesik. To zależy tylko od szczęścia i naszych umiejętności.
Tym razem trochę drobiazgu....
986
242378
987
242379
988
242380
989
242381
990
242383
991
242382
.
.
992
243008
993
243009
994
243010
.
paparapa Te gęsi to na św. Marcina, a teraz kaczki w każdej ilości. Mogą być serwowane przez siostrę :-P
@paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) Te gęsi to na św. Marcina, a teraz kaczki w każdej ilości. Mogą być serwowane przez siostrę :-P
Rysiek_O no właśnie jest coś mocno nie tak. Zawsze było u mnie więcej kaczek niż gęsi. A teraz jest ich bardzo mało, i są bardzo, ale to bardzo płochliwe.
Czyżby zostały wyeksportowane do chin? :)
Gęś "ćwicząca" (993) wygląda jak dobra instruktorka z TV na czasy pandemiczne ;-)
Gęś "ćwicząca" (993) wygląda jak dobra instruktorka z TV na czasy pandemiczne ;-)
:):):)
Duże i małe...
995
243085
996
243086
997
243087
998
243088
999
243089
.
.
Pałac w Gorzanowie.
1000
243486
1001
243487
1002
243488
.
.
Parę pałacowych pomieszczeń.
1003
243491
1004
243492
1005
243493
1006
243494
1007
243495
1008
243496
.
Bardzo piękna wstawka. Ciekawi mnie w jaki sposób przy zdjęciach mrocznych wnętrz pałacowych uzyskałeś prawidłowo naświetlone wnętrza i tylko umiarkowanie prześwietlony krajobraz za oknem - doświetlałeś czymś wnętrza, bracketing ekspozycji i późniejsze składanie w komputerze czy jeszcze coś innego?
No to ostatnie - tak naświetlić rzeczywiście wyższa szkoła jazdy :-)
Chociaż akurat to najbardziej na HDR wygląda, ale efekt super.
Fajne miejsce mimo, że wnętrza wyglądają na trochę zaniedbane.
A wcale nie. To zasługa matrycy Z6 (chyba)
Pamiętacie to zdjęcie w poprawce z kamieniami z krwawymi odblaskami ? Tam można było ciągnąć cienie w zasadzie do niemożliwości.
Bardzo piękna wstawka. Ciekawi mnie w jaki sposób przy zdjęciach mrocznych wnętrz pałacowych uzyskałeś prawidłowo naświetlone wnętrza i tylko umiarkowanie prześwietlony krajobraz za oknem - doświetlałeś czymś wnętrza, bracketing ekspozycji i późniejsze składanie w komputerze czy jeszcze coś innego?
Dziękuję @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze za dobre słowo.
Naświetlałem na światła i "dociągałem" cienie. Tak zachowują się RAWy z sensorów o dużej dynamice.
No to ostatnie - tak naświetlić rzeczywiście wyższa szkoła jazdy :-)
Chociaż akurat to najbardziej na HDR wygląda, ale efekt super.
Fajne miejsce mimo, że wnętrza wyglądają na trochę zaniedbane.
Jak już wspomniałem, naświetlałem na światła. Zdjęcie ciągnięte nie będzie wyglądało tak dobrze, jak naświetlane na środek zakresu. Mimo to, da się uzyskać dość zadowalające efekty.
A wcale nie. To zasługa matrycy Z6 (chyba)
Pamiętacie to zdjęcie w poprawce z kamieniami z krwawymi odblaskami ? Tam można było ciągnąć cienie w zasadzie do niemożliwości.
Nie mogę się Bogdan z Tobą zgodzić. Owszem to fotki między innymi z Z6.
Ale to moja zasługa, że jako tako je "wyprowadziłem" według mojego pomysłu, a nie skopałem w edycji.:mrgreen:
Pałac w Gorzanowie http://palacgorzanow.pl/historia/
1009
243529
1010
243530
1011
243531
1012
243532
1013
243533
1014
243534
1015
243535
.
Nie mogę się Bogdan z Tobą zgodzić. Owszem to fotki między innymi z Z6.
Ale to moja zasługa, że jako tako je "wyprowadziłem" według mojego pomysłu, a nie skopałem w edycji.:mrgreen:
.
Ależ musisz się ze mną zgodzić, bo m.in. dzięki tej matrycy mogłeś tak mocno ciągnąć cienie :-P
Ależ musisz się ze mną zgodzić, bo m.in. dzięki tej matrycy mogłeś tak mocno ciągnąć cienie :-P
Nadal nie zgadzam się. :) Idąc tym tokiem rozumowania, można powiedzieć, że samochód jest sprawcą wypadku, a nie kierowca. :roll:
Dobra, niech Ci będzie :roll:
Tadeusz Jankowski
20.04.22, 20:39
Seria jest dociągnięta edycyjnie do oporu, dzięki czemu krajobraz i architektura prezentują wszystkie swe walory.
TJ
Dobra, niech Ci będzie :roll:
:)
Seria jest dociągnięta edycyjnie do oporu, dzięki czemu krajobraz i architektura prezentują wszystkie swe walory.
TJ
Dzięki Tadeuszu. :)
Wieczór i poranek....
1016
243626
1017
243627
.
Dwa ostatnie bardzo przyjemne, wieczór ma moim zdaniem lepsze światło, fajne te różowe chmury, no i światła uliczne / w oknach / neony też robią swoje.
Tadeusz Jankowski
25.04.22, 21:51
Warunki oświetleniowe były bardzo wymagające, szczególnie na pierwszej fotce, gdzie światło jest z przeciwka i w dodatku czerwone i tylko od nieba. Podoba mi się ten widoczek zarówno zanurzony w zachodzie, jak i o poranku. Geometria architektury wyszła znakomicie, tajemniczo, a odbicia w wodzie jej sekundują. DR musiał się wznieść na wyżyny.
TJ
Wahałem się długo które z ostatniej pary lepsze, ale jednak wybieram wieczorne - ze względu na ładniejsze odbicia w wodzie. Światło, chmury i kadr - mimo ze jednak różne są w/g mnie bardzo pod względem jakości odbioru zdjęcia porównywalne.
Dwa ostatnie bardzo przyjemne, wieczór ma moim zdaniem lepsze światło, fajne te różowe chmury, no i światła uliczne / w oknach / neony też robią swoje.
Warunki oświetleniowe były bardzo wymagające, szczególnie na pierwszej fotce, gdzie światło jest z przeciwka i w dodatku czerwone i tylko od nieba. Podoba mi się ten widoczek zarówno zanurzony w zachodzie, jak i o poranku. Geometria architektury wyszła znakomicie, tajemniczo, a odbicia w wodzie jej sekundują. DR musiał się wznieść na wyżyny.
TJ
Wahałem się długo które z ostatniej pary lepsze, ale jednak wybieram wieczorne - ze względu na ładniejsze odbicia w wodzie. Światło, chmury i kadr - mimo ze jednak różne są w/g mnie bardzo pod względem jakości odbioru zdjęcia porównywalne.
Dziękuję za dobre przyjęcie tych fotek. :)
Zabawy pod mostem... :mrgreen:
1018
243647
1019
243648
1020
243649
1021
243650
1022
243651
.
Tadeusz Jankowski
26.04.22, 22:23
1019 najbardziej mi się podoba.
TJ
1019 najbardziej mi się podoba.
TJ
No to super. :)
1023
243666
1024
243667
1025
243668
1026
243669
.
.
Dalsze, lepsze lub gorsze zmagania z architekturą.... :)
1027
243977
1028
243978
1029
243979
1030
243980
1031
243982
.
Kulki mi się podobają [emoji16]
Kulki mi się podobają [emoji16]
A któremu facetowi kulki się nie podobają? :)
.
Walka z czymś, co mnie chyba przerasta. :mrgreen:
1032
244018
1033
244019
1034
244020
.
Masz na myśli walkę z proste kominy, czy walkę z samymi kominami? :-)
Co do pierwszego - to jakąś nadzieję widzę.
Co do drugiego - jeśli będziemy mieli do wyboru marznąć w ciemności albo siedzieć w cieple i pisać na forum to ja jednak wolę, żeby te kominy zostały...
Oj tam, wygrasz. Potrzebna Ci włócznia i Rosynant :mrgreen:
Masz na myśli walkę z proste kominy, czy walkę z samymi kominami? :-)
Co do pierwszego - to jakąś nadzieję widzę.
Co do drugiego - jeśli będziemy mieli do wyboru marznąć w ciemności albo siedzieć w cieple i pisać na forum to ja jednak wolę, żeby te kominy zostały...
Wybieram ciepełko w ciemna noc i światełko... nie koniecznie w tunelu. :)
Ta elektrociepłownia jest już nieczynna. Więc pewnie kominy maja już policzony swój czas... Choć pewne to nie jest. Bo może jakiś mądrala wymyśli aby zaoszczędzić na koszcie rozbiórki i
utworzyć tam "park krajobrazowy" albo skansen. :)
Oj tam, wygrasz. Potrzebna Ci włócznia i Rosynant :mrgreen:
Jakie to miłe że we mnie wierzysz.... :)
Na pomysł przystać nie mogę z powodu małej praktyczności rekwizytów, zbyt skromnej ilości miejsca w moim wehikule i kosztów utrzymania Rosynanta. :mrgreen:
Połącz zdjęcie 1032 i 1033 w panoramę i pokaż co z tego wyszło [emoji846]
Połącz zdjęcie 1032 i 1033 w panoramę i pokaż co z tego wyszło [emoji846]
Nic z tego nie wyjdzie. I kominom umiarkowane NIE. Muszę zostawić coś na zaś.... :)
Eeee tam, fajnie wyszło :)
244050
Eeee tam, fajnie wyszło :)
Fakt, całkiem dobrze. :)
.
Ciąg dalszy zmagań....
Kominów tu więcej jak gołych mieczy. :mrgreen:
Czym tu oddychać.
1035
244132
1036
244133
.
.
I znowu zawiało mnie do "wiatrakowa" .... :mrgreen:
1037
244210
1038
244211
1039
244212
1040
244213
1041
244214
1042
244215
1043
244220
1044
244218
1045
244219
.
Fajne te wiatrakowe.
Wiatraki , kanały , mosteczki.
Ładne zdjęcia.
Fajne zdjęcia. Widać charakter holenderskiej prowincji.
Ładnie. Bardzo. A to wieczorowo-wschodnie - szczególnie wpadło mi w oko
Fajne te wiatrakowe.
Wiatraki , kanały , mosteczki.
Ładne zdjęcia.
Fajne zdjęcia. Widać charakter holenderskiej prowincji.
Ładnie. Bardzo. A to wieczorowo-wschodnie - szczególnie wpadło mi w oko
Bardzo mi miło, że fotki wpadły w oko i napisaliście o tym. :) Bodzip ; Tamto było zachodnie, a te są wschodnie.
1046
244234
1047
244235
1048
244240
1049
244237
1050
244238
.
1030 jak zwykle znakomite. I teraz nie wiem czy mam się na Ciebie wkurzać że masz lepsze miejscówki niż ja, czy też miejscówki są dobre wszędzie, tylko ja jestem d...a fotograf :-)
Zdjęcia i krajobraz przepiękne, najbardziej mnie ujęło 1045,
ale po głowie chodzi taka refleksja - ile to lat pracy zajęło, ile planowania, myślenia o skutkach, dążeniu do celu.
Ile pokoleń się złożyło żeby to zaplanować, zbudować i zagospodarować ziemię wydartą morzu. No i zabezpieczyć
przed zalaniem. Czapki z głów i wielkie uznanie dla tych ludzi.
1030 jak zwykle znakomite. I teraz nie wiem czy mam się na Ciebie wkurzać że masz lepsze miejscówki niż ja, czy też miejscówki są dobre wszędzie, tylko ja jestem d...a fotograf :-)
Dzięki @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557) za pochwałę. :)
Dlaczego akurat 1030? Zdaję sobie sprawę, że popadłem w specyficzną manierę, z którą ciężko jest walczyć. Ciągnę podświadomie zdjęcia w określonym kierunku... :) Co to za diabeł? :)
Ale tu się nic nie dowiem bo tu same milczki są... :mrgreen:
Nie widzę powodu dla którego miałbyś się wkurzać na mnie. Jeśli już chcesz wykonać normę wkurzania się. To może wkurz się na siebie, że nie masz takich miejscówek jak ja. :) Albo za to, że nie dostrzegasz swoich fajnych miejscówek , w których robisz świetne foty.
Nie można mieć wszystkiego. Ja głównie bawię się pejzażem, a Ty ptasiami. Całkowicie odmienna specyfika i podejście do tematu.
Jak ja pokazuję ptaki, to możesz zobaczyć jak się nie powinno tego robić. :mrgreen:
Zdjęcia i krajobraz przepiękne, najbardziej mnie ujęło 1045,
ale po głowie chodzi taka refleksja - ile to lat pracy zajęło, ile planowania, myślenia o skutkach, dążeniu do celu.
Ile pokoleń się złożyło żeby to zaplanować, zbudować i zagospodarować ziemię wydartą morzu. No i zabezpieczyć
przed zalaniem. Czapki z głów i wielkie uznanie dla tych ludzi.
Dziękuję bardzo. :)
Refleksja ciekawa.
Chciałbym kiedyś się dowiedzieć, kto to faktycznie zbudował. Temat jest dość zawiły a źródła niespójne.
Pamiętaj @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557)u, tak się tego nie robi.... :)
1051
244251
1052
244252
1053
244253
1054
244254
.
Pamiętaj @m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557)u, tak się tego nie robi.... :)
Wydaje mi się że jak najbardziej tak też można to robić:-) Fajna seria - zwłaszcza że pokazuje ciekawe zachowania ptaków.
Ptak ciekawy, pytanie tylko czy on ma faktycznie takie czerwone jak terminator oczy, czy jest to efekt pracy suwakiem od cieni po całości zdjęcia?
Ptak ciekawy, pytanie tylko czy on ma faktycznie takie czerwone jak terminator oczy, czy jest to efekt pracy suwakiem od cieni po całości zdjęcia?
Z tego co wiem, to abir robił te ptaki, i oczy były identyczne.
244266 244267
Wydaje mi się że jak najbardziej tak też można to robić:-) Fajna seria - zwłaszcza że pokazuje ciekawe zachowania ptaków.
Dzięki @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140)ze :). Takie zdjęcia zwierząt lubię najbardziej. Swobodnie zachowujące się w swoim naturalnym środowisku. Takie zdjęcia często są gorsze technicznie, ale cieszą bardzo.
No nie wiem jak mogłeś mnie podejrzewać o taki nietakt. Jak widzisz na zdjęciach naszego kolegi @abir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10986)a oczy są czerwone. Porównując jego zdjęcia z moimi, widać że zachowałem sporą powściągliwość jeśli chodzi o kolory.
Czyżby wujka googla Ci odłączyli, że nie mogłeś sprawdzić jak wygląda perkoz i jakie ma oczka w z soboty na niedzielę. :mrgreen:
ma, jak to u perkozów
U nas tak, ale czy tak jest wszędzie to nie wiem. :)
Z tego co wiem, to @abir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10986) robił te ptaki, i oczy były identyczne.
Dzięki Ci wielkie @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250). Uratowałeś honor mój i cześć. :)
A skoro poprzednie tak bardzo się nie podobały. To mam jeszcze parę wiatrakowych zdjątek.
Trochę innych, bo spać nie chciało mi się....:)
1054
244275
1055
244271
1056
244274
.
Dzięki Ci wielkie @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250). Uratowałeś honor mój i cześć. :)Zwłaszcza cześć :mrgreen:
... popatrz, polska język, trudna język. Kto by pomyślał, że słowo cześć może mieć kilka znaczeń :)
Zwłaszcza cześć :mrgreen:
... popatrz, polska język, trudna język. Kto by pomyślał, że słowo cześć może mieć kilka znaczeń :)
Nie to nie jest trudny język, tylko na skutek pewnych przemian uległo "zaciemnienie" jego znaczenia. A my nie staraliśmy się dociec jego sensu, bo byliśmy zajęci pogonią za paciorkami. :)
No to... Cześć. :mrgreen:
z perkozami spędziłem prawie miesiąc, dzień w dzień. naraziłem na szwank nawet mój mir domowy. potwierdzam, mają bardzo przyciągające czerwone oczy. jak jeszcze zajrzy w te oczy więcej światła to wyglądają prześlicznie, może i groźnie. przyznam, że mogą wydać się nienaturalne. paparapa gratuluję udanej serii w świetnym momencie opuszczenia gniazda przez rodzinkę perkozów
z perkozami spędziłem prawie miesiąc, dzień w dzień. naraziłem na szwank nawet mój mir domowy. potwierdzam, mają bardzo przyciągające czerwone oczy. jak jeszcze zajrzy w te oczy więcej światła to wyglądają prześlicznie, może i groźnie. przyznam, że mogą wydać się nienaturalne. @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) gratuluję udanej serii w świetnym momencie opuszczenia gniazda przez rodzinkę perkozów
Kogo to "przywiało" do nas? :)
Gdzież to się teraz "obracasz" skoro nie ma Cię tutaj? Brakuje tu Twoich zdjęć.... Wrzuciłbyś tu coś od czasu do czasu.
Dzięki @abir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10986) za pochwałę. :) Udało się "pstryknąć" parę fajnych fotek i tyle.
1057
244277
1058
244279
1059
244281
.
Fajne te wiatrakowo, z ostatnich 1059 najciekawsze.
Tadeusz Jankowski
18.05.22, 22:51
Urzekło mnie 1055, takie zaplanowane, uładzone, niby statyczne, zwyczajne, lecz mówiące do widza całością kolorów, kształtów, obiektów, namalowane z nerwem, jak u holenderskich pejzażystów.
TJ
Kogo to "przywiało" do nas? :)
Gdzież to się teraz "obracasz" skoro nie ma Cię tutaj? Brakuje tu Twoich zdjęć.... Wrzuciłbyś tu coś od czasu do czasu.
Dzięki @abir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10986) za pochwałę. :) Udało się "pstryknąć" parę fajnych fotek i tyle.
zająłem się innym hobby, więc na focenie brakuje czasu. jakiś wypad czasem zaliczę, fotki są. muszę się spiąć w pośladkach i wywołać kilka rawów,
po forum szwędam się, ale bardziej z tylnego rzędu. :wink:
[/RIGHT]zająłem się innym hobby, więc na focenie brakuje czasu. jakiś wypad czasem zaliczę, fotki są. muszę się spiąć w pośladkach i wywołać kilka rawów,
po forum szwędam się, ale bardziej z tylnego rzędu. :wink:
Szczęściarz abir... znaleźć inne nowe hobby i jeszcze mu się poświęcić to nie lada sztuka. :)
Ale wrzuć tu czasem parę fotek... :)
.
Zmiana kodu.....
1060
244336
1061
244337
.
Tadeusz Jankowski
21.05.22, 22:32
1060 podoba mi się. Piękne światło sączące się z chmur, ślizgające po wodzie i wtargnięty w tę ponurą scenerię obiekt techniczny wciśnięty nim w wodę.
TJ
1060 podoba mi się. Piękne światło sączące się z chmur, ślizgające po wodzie i wtargnięty w tę ponurą scenerię obiekt techniczny wciśnięty nim w wodę.
TJ
Aaaa, dziękuję dobry człowieku za docenienie. :)
1062
244388
1063
244389
.
Tadeusz Jankowski
22.05.22, 15:43
1062 - bardzo ładnie wykadrowane, gra światła na kolumnach i sklepieniach nadaje architekturze wnętrza dozę elegancji, zestawienie kolorów wnętrza, dalekiej ulicy i skrawka nieba jest intrygujące.
1063 też ujdzie.
TJ
1063 też ujdzie.
TJ
Jak ujdzie, no to jeszcze jedno z Wrocławia....:mrgreen:
1064
244402
.
Tadeusz Jankowski
22.05.22, 20:20
Z Wrocławia też ujdzie i to bardzo.
TJ
Z Wrocławia też ujdzie i to bardzo.
TJ
To cieszy mnie to bardzo. :)
1065
244690
.
Ale fajne... Jak dorosnę, to też takie zdjęcia będę robił :)
Ale fajne... Jak dorosnę, to też takie zdjęcia będę robił :)
Nie śpiesz się z dorastaniem. Dzieciństwo to najpiękniejszy czas w życiu człowieka.... :)
1066
244715
1067
244710
1068
244711
1069
244712
1070
244713
1071
244714
.
lisiajamka1
28.05.22, 18:57
Przyjemne zdjęcia w odbiorze, szczególnie 1054 i1067 :)
Przyjemne zdjęcia w odbiorze, szczególnie 1054 i1067 :)
A dziękuję dobry człowieku. :)
Polne opowieści, czyli kilka zdjęć o niczym ...
1072
244737
1073
244738
1074
244739
.
.
Wcześnie rano....
1075
244743
1076
244748
1077
244747
1078
244749
.
Ja wiem, czy tak wcześnie? Między szóstą a siódmą to już środek dnia - dla niektórych, bo dla innych to pewnie jeszcze środek nocy. ;-)
Też lubię taką porą na zdjęcia wychodzić - kiedy nie ma jeszcze ruchu i ludzi, fajne ujęcia można zrobić.
Pamiętam takie bańki na mleko jak na 1075.
Jak byłem małym jeździłem na wieś do dziadków.
Mieli jakieś krowy I właśnie rano świeże mleko w takich chyba bańkach zbierała od rolników mleczarnia .
U mojej babci taka bańka (pamiętam jedną, może było więcej?) wisiała na sznurze zanurzona w ... studni.
Studnia nie była bardzo głęboka (5-6 kręgów) ale to wystarczało, żeby utrzymywała temperaturę poniżej 10 stopni.
W gorący dzień wody z tej studni nie dało się napić więcej niż łyk-dwa - taka była różnica temperatur.
A mleko z takiej bańki ze studni - to było coś!
Szczególnie do babcinych pierogów z jagodami i domowej roboty śmietaną.
Ja wiem, czy tak wcześnie? Między szóstą a siódmą to już środek dnia - dla niektórych, bo dla innych to pewnie jeszcze środek nocy. ;-)
Też lubię taką porą na zdjęcia wychodzić - kiedy nie ma jeszcze ruchu i ludzi, fajne ujęcia można zrobić.
Tiaaaaaa.... Zdjęcia robione od piątej trzydzieści, więc myślałem że to wcześnie rano. Skłaniam się do tego, że jednak to jeszcze środek nocy. :lol:
I tak miałem szczęście, że byłem tam pierwszy. Zwykle o tej porze jest tam mnóstwo ludzi. Ale jakieś święto ichnie było i w nocy deszcz padał, więc miałem zaszczyt
być tego dnia prekursorem. :)
Pamiętam takie bańki na mleko jak na 1075.
Jak byłem małym jeździłem na wieś do dziadków.
Mieli jakieś krowy I właśnie rano świeże mleko w takich chyba bańkach zbierała od rolników mleczarnia .
U mojej babci taka bańka (pamiętam jedną, może było więcej?) wisiała na sznurze zanurzona w ... studni.
Studnia nie była bardzo głęboka (5-6 kręgów) ale to wystarczało, żeby utrzymywała temperaturę poniżej 10 stopni.
W gorący dzień wody z tej studni nie dało się napić więcej niż łyk-dwa - taka była różnica temperatur.
A mleko z takiej bańki ze studni - to było coś!
Szczególnie do babcinych pierogów z jagodami i domowej roboty śmietaną.
Oj moi drodzy.... Toż to historia. Teraz świeże mleko to te "uchate" z kartonu. :mrgreen: "Biały ser" jest z biedronki, a za rogiem czai się "żubr" mający smak starej ściery.
Kto z gimbazy zna smak prawdziwego twarogu, jajek czy śmietany?
Nie znacie i już niestety nie zaznacie....
Na szczęście mam teściową na wsi i ma krowę, a że mnie lubi to i mleko i serek i jajka czasem mi się dostaną.
Jeszcze na polskiej wsi znajdziemy takie relikty. A jak bieda i chemia przyciśnie to i coraz więcej będzie krów i kóz przy gospodarstwach. Czego sobie sobie i państwu życzę.
Nie znacie i już niestety nie zaznacie....
Oj tam, Małopolska się kłania :)
Oj tam, Małopolska się kłania :)
Bodzip nie tylko Małopolska. Po pierwsze trzeba chcieć, a po drugie zapłacić dużo więcej niż w Lidelku .:)
Może też u nieprzyzwyczajonych do normalnego jedzenia, dojść do rozstroju gastrycznego... :mrgreen:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) nie tylko Małopolska. Po pierwsze trzeba chcieć, a po drugie zapłacić dużo więcej niż w Lidelku .:)
Może też u nieprzyzwyczajonych do normalnego jedzenia, dojść do rozstroju gastrycznego... :mrgreen:
Wiem, wiem. Jak pierwszy raz po latach skosztowałem masła wiejskiego, to mi po prostu śmierdziało :roll:
Ostatnio kupiłem masło w sklepie i mi też śmierdzi. Mlekiem w proszku... :mrgreen:
1079
244779
1080
244780
.
Tadeusz Jankowski
30.05.22, 21:18
Światło wczesno ranne super. Wiatrak w takim świetle aż się prosi o zdjęcie i ma rację.
TJ
Jesteś niezawodny Tadeuszu. :)
1081
244816
Zastanawiam się do jakiego panteonu boskiego należałoby przyporządkować tą niewiastę...
Atrybuty ma dość zaskakujące.
Przeglądając Teogonię wg Hezjoda, też nie natrafiłem na żaden ślad.
1082
244817
.
Bardzo ładne. To odbicie w wodzie fajne jest.
A tak myślę że jakaś renowacja budynkowi by się przydała.
Bardzo ładne. To odbicie w wodzie fajne jest.
A tak myślę że jakaś renowacja budynkowi by się przydała.
koronax o ile się nie mylę, to ostatnia większa renowacja tych obiektów miała miejsce po połączeniu Niemiec. I od tego czasu na wszystko była kasa, ale nie na to.
Te budynki wyglądają jeszcze całkiem dobrze. Są tam miejsca, których nie chcę pokazywać, bo to woła o pomstę do nieba. :)
Są tam miejsca, których nie chcę pokazywać, bo to woła o pomstę do nieba. :)
Nie wiem czy wiesz, ale są ludziska którzy chcieliby takie miejsca zobaczyć.
W tym ja :mrgreen:
Także ten tego, jakbyś miał do pokazania to ja bym się nie krępował. :grin:
1083 - to zdjęcie mam wrażenie leci w prawo jak 150 :-)
Kolumny prosto, a dach jakby w dół od lewej do prawej.
Tak, sprawdziłem w PS, i wiem że to nieprawda bo dach jest idealnie poziomo.
Ale bez linijki dałbym sobie rękę uciąć że nie jest... i parafrazując za "chłopaki nie płaczą" - już bym k...a ręki nie miał :-)
1083 - to zdjęcie mam wrażenie leci w prawo jak 150 :-)
Kolumny prosto, a dach jakby w dół od lewej do prawej.
Tak, sprawdziłem w PS, i wiem że to nieprawda bo dach jest idealnie poziomo.
Ale bez linijki dałbym sobie rękę uciąć że nie jest... i parafrazując za "chłopaki nie płaczą" - już bym k...a ręki nie miał :-)
m_a_g nie będę podpowiadał, ale nie wszystko jest w tym zdjęciu prosto. Stąd wrażenie, że coś jest nie tak. :mrgreen:
Ja też posłużę się parafrazą...
Utrata np. ręki to tylko inwalidztwo, ale utrata innego narządu, to już ciężkie kalectwo....
Achaaaa ...
Może by tak coś o doznaniach i wartościach artystycznych. :mrgreen:
Bo że jest krzywo to wiem. Dlatego ta fota tu jest. :)
Na 1079 też jest krzywa... ta lampa po lewej. I mostek jakiś taki wygięty... ;-)
Za to bardzo podoba mi się na tym zdjęciu woda - w części spokojna i gładka, w części pomarszczona
Bardzo fajne jest 1081 - te chmury w tle robią robotę.
@m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557) nie będę podpowiadał, ale nie wszystko jest w tym zdjęciu prosto. Stąd wrażenie, że coś jest nie tak. :mrgreen:
Ja też posłużę się parafrazą...
Utrata np. ręki to tylko inwalidztwo, ale utrata innego narządu, to już ciężkie kalectwo....
No bez jaj.... :wink:
Nie wiem czy wiesz, ale są ludziska którzy chcieliby takie miejsca zobaczyć.
W tym ja :mrgreen:
Także ten tego, jakbyś miał do pokazania to ja bym się nie krępował. :grin:
Absolutnie się nie krępuję. Ale nie lubię i nie chcę pokazywać, oczywiście w moim przekonaniu, brzydkich rzeczy, niedbalstwa, upadku czy jakichś tragedii.
To nie niesie ze sobą dobrych wartości i energii.
Na 1079 też jest krzywa... ta lampa po lewej. I mostek jakiś taki wygięty... ;-)
Za to bardzo podoba mi się na tym zdjęciu woda - w części spokojna i gładka, w części pomarszczona
Bardzo fajne jest 1081 - te chmury w tle robią robotę.
Dzięki za opinię.
Wiesz te obiektywy jednak nie są tak dobre, jak przedstawiają je producenci. :mrgreen:
No bez jaj.... :wink:
I'm sorry, but life is painful and brutal.
Nikt nie obiecywał że będzie łatwo, miło i przyjemnie. :)
1084
244825
1085
244826
.
Tadeusz Jankowski
5.06.22, 15:22
1084 - ścielące się, wylewające schody. podoba mi się koncepcja podejścia do tematu.
TJ
1086 ma fajny klimat.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
1086 ma fajny klimat.
1084 - ścielące się, wylewające schody. podoba mi się koncepcja podejścia do tematu.
TJ
1086 ma fajny klimat.
Dzięki za odwiedziny i opinie.
1087
244913
1088
244912
.
zerknąłem na 1087 i mi się "Biały rower" zespołu Korba przypomniał... ech, kto to jeszcze pamięta :-)
na 1088 fajnie się światełko trafiło.
Pałac w Poczdamie Fajnie wyszedł przy granatowym niebie tak jak dwie ostatnie foty ( gdzie to?)
Czy 1086 to Skye ?
zerknąłem na 1087 i mi się "Biały rower" zespołu Korba przypomniał... ech, kto to jeszcze pamięta :-)
na 1088 fajnie się światełko trafiło.
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) masz rację. Kto to pamięta?... :)
A światło jest raz lepsze, a raz gorsze....
Pałac w Poczdamie Fajnie wyszedł przy granatowym niebie tak jak dwie ostatnie foty ( gdzie to?)
Czy 1086 to Skye ?
Dzięki @yac (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3755).
Te dwie foty to Wrocław i most Grunwaldzki.
Ostatnia fota to faktycznie Skye. W dość osobliwej scenerii. Zresztą nie tak rzadkiej. :)
Jeszce raz Skye.
1089
244929
1090
244926
.
I znowu fajne światełko gdzieś tam daleko w tle na 1090...
Nie chciało poświecić bliżej?
Cudne miejsce do fotografii krajobrazowej :-)
I znowu fajne światełko gdzieś tam daleko w tle na 1090...
Nie chciało poświecić bliżej?
Cudne miejsce do fotografii krajobrazowej :-)
August68 nie chciało poświecić bliżej . Całe popołudnie i kolejny dzień chmury przykleiły się do tych wzgórz i nic nie było w stanie ich przegonić.
Nawet moja ukochana nie była w stanie ich przegonić, aby ulżyć mojemu cierpieniu. :)
Ja nie ogarniam ichniej pogody. To ponad możliwości człowieka z kontynentu.
Prawie cały czas jakaś bryndza.:mrgreen:
1091
245013
1092
245014
.
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50762) nie chciało poświecić bliżej . Całe popołudnie i kolejny dzień chmury przykleiły się do tych wzgórz i nic nie było w stanie ich przegonić.
Nawet moja ukochana nie była w stanie ich przegonić, aby ulżyć mojemu cierpieniu. :)
Ja nie ogarniam ichniej pogody. To ponad możliwości człowieka z kontynentu.
Prawie cały czas jakaś bryndza.:mrgreen:.
No właśnie - piękne są te północne rejony, ale pogoda to jedna wielka niewiadoma.
Dlatego moja ukochana wciąż mnie ciągnie na południe - bo tęskni za słońcem.
Ale tu jest i druga strona medalu - bo zazwyczaj tam jest TYLKO słońce - i ani chmurki...
A czasem chciałoby się mieć takie warunki jak np. na 1091.
I weź tu dogódź takim marudom jak fotografowie :mrgreen:
faktycznie bryndza - nic tam nie ma...Ale jest spokój , przestrzeń i cisza jeśli nie dmucha. Lubię takie miejsca.
A bryndza jest smaczna... jak zdjęcia :)
Już tak nie narzekaj na tą pogodę, moim zdaniem chmury na 1091 bardzo dużo wnoszą do tego zdjęcia i bez nich nie byłoby takie dobre jak jest. A jest naprawdę fajne.
Aż prosi się o postawienie kogoś na pierwszym planie i zrobienie portretu z dużą GO.
No właśnie - piękne są te północne rejony, ale pogoda to jedna wielka niewiadoma.
Dlatego moja ukochana wciąż mnie ciągnie na południe - bo tęskni za słońcem.
Ale tu jest i druga strona medalu - bo zazwyczaj tam jest TYLKO słońce - i ani chmurki...
A czasem chciałoby się mieć takie warunki jak np. na 1091.
I weź tu dogódź takim marudom jak fotografowie :mrgreen:
August68 wiadoma i to wielka... bo przeważnie jest do d..y. :)
A wyciągnięcie foty zrobionej w takich warunkach aby wyglądała znośnie, jest trochę upierdliwe. :)
faktycznie bryndza - nic tam nie ma...Ale jest spokój , przestrzeń i cisza jeśli nie dmucha. Lubię takie miejsca.
Jak to nic nie ma? Jest dużo owiec Panie. Czasem tak dużo, że przejście łąką grozi "zniszczeniem" obuwia. :mrgreen:
A bryndza jest smaczna... jak zdjęcia:)
Dziękuję, tylko nie zjadaj mi tych zdjęć. :) I pewnie jeszcze można dobrą bryndzę znaleźć. Komu to przeszkadzało....
Już tak nie narzekaj na tą pogodę, moim zdaniem chmury na 1091 bardzo dużo wnoszą do tego zdjęcia i bez nich nie byłoby takie dobre jak jest. A jest naprawdę fajne.
Aż prosi się o postawienie kogoś na pierwszym planie i zrobienie portretu z dużą GO.
Uważasz że niezadowolenie z pięciu dni na dwa tygodnie bez deszczu to nadmiar wymagań? Może tak, ale ja jednak preferuję inny model pogodowy. :)
Uważam, że tego zdjęcia nie byłoby bez tych chmur. Nie da się zaprzeczyć temu, że one grają du pierwsze skrzypce. Ale kolorystyka właściwie jest nie do ogarnięcia. Dla mnie.
Jeszcze większy problem miałem, (i oglądając zdjęcia w necie nie tylko ja), z odtworzeniem kolorów uroczych zakątków Quiraing czy Old Mann of Storr. Ta zieloność rozwala system.
Nasze aparaciki nie są w stanie zarejestrować tych wszystkich odcieni zieloności. Wychodzi z tego jedna zielona masa przypominająca zzieleniałą kiełbasę. :)
Może to brak naszego opatrzenie z tymi kolorami, powoduje problemy w edycji zdjęć z tych miejsc. Nie wiem. Wiem że wychodzi to zbyt dobrze.
W Norwegii z kolei dominują inne kolory. Poza wiosną jest dużo czerwieni, pomarańczu i żółci. Za to mało poza lasem i drzewami typowej pełnej "naszej " zieleni.
Co kraj ... to inne kolory. Bo w Italii panie to tylko niebiesko i niebiesko. :)
I była sesja portretowa. :) Jak najbardziej. Z rozmytym i bez rozmytego tła. W wodzie i na brzegu.
Ale to już do rodzinnego albumu.
Stare miasto gwiazda, zwane obecnie dla niepoznaki Fortem George. :mrgreen:
1093
245040
.
.
1094
245148
1095
245149
1096
245147
.
.
Bogdan przypomniał mi morskie klimaty...
1098
245242
1099
245243
.
Czy ta mewa, to nie ta co mnie os***ała ? :mrgreen:
Czy ta mewa, to nie ta co mnie os***ała ? :mrgreen:
Bodzip a zapisałeś numer rejestracyjny? Jak masz to sprawdzimy.:mrgreen:
Faktycznie mewy potrafią być złośliwe i tak o....ć auto, że bez myjni albo wiadra wody ani rusz.
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) a zapisałeś numer rejestracyjny? Jak masz to sprawdzimy.:mrgreen:
Faktycznie mewy potrafią być złośliwe i tak o....ć auto, że bez myjni albo wiadra wody ani rusz.
Njgorsze jest to, że mewie guano gryzie lakier jak kwas.
Nie, akurat nie miałem 400 mm aby sprawdzić numer na obrączce :mrgreen:
Njgorsze jest to, że mewie guano gryzie lakier jak kwas.
Nie, akurat nie miałem 400 mm aby sprawdzić numer na obrączce :mrgreen:
Wiesz, jak mamy gówniany lakier na autach, to i guano go pali. :)
Jak to nie miałeś 400mm? Nagana z wpisem do akt. :mrgreen:
A jak Piaski to Piaski. Mnie też tam zawiało... :)
1100
245265
1101
245266
1102
245267
1103
245268
.
Widzę, że obaj mieliśmy paskudną pogodę. Nocne fajne [emoji846]
Widzę, że obaj mieliśmy paskudną pogodę. Nocne fajne [emoji846]
Pogoda była faktycznie dość dynamiczna. Ale ja widzę w tym zaletę, bo Bałtyk w piękną słoneczną wyżową pogodę jest nudny jak flaki w oleju. :)
W "niepogodę" można starać się coś wykrzesać z tych widoczków. :)
A że nocne się podobają, to cieszy mnie to bardzo.
1104
245288
1105
245289
1107
245290
1108
245291
1109
245292
.
Ładne te ostatnie z plażą.
A widzę że i tęcza się pojawiła.
Fajne te zdjęcia.
Ładne te ostatnie z plażą.
A widzę że i tęcza się pojawiła.
Fajne te zdjęcia.
Dziękuję za pochwałę. :)
1110
245293
1111
245294
1112
245295
1113
245296
1114
245297
.
Podobnie dynamiczne miałem w zeszłym roku. Teraz miałem dość "płaskie" morze :mrgreen:
.
Tak to bywa. Raz tak, a raz siak....
1115
245308
1116
245309
.
.
1117
245524
1118
245522
1119
245525
.
.
1120
245540
1121
245541
1122
245542
.
Oooo!! Szkocja wróciła :)
Oooo!! Szkocja wróciła :)
E tam wróciła. Cały czas jest na swoim miejscu. :) Chciałem pobawić się tymi zdjęciami, bo zrobiłem je o nie ciekawej porze i z nieciekawym "światłem". I zobaczyć czy można z nich wykrzesać choć odrobinę życia i klimatu.
Bo miejsce to, Elgin. A właściwie "katedra" o przedziwnej historii ma duży potencjał. Tylko jak zawsze jest potrzebny czas i światło.
A mając dwa czy trzy tygodnie na całą Szkocję.... No sorry...
...idę popracować....:mrgreen:
Chciałem pobawić się tymi zdjęciami, bo zrobiłem je o nie ciekawej porze i z nieciekawym "światłem". I zobaczyć czy można z nich wykrzesać choć odrobinę życia i klimatu.
Daj RAW-a, mam pomysł na to zdjęcie. Jakieś maski mi chodzą po głowie :)
Daj RAW-a, mam pomysł na to zdjęcie. Jakieś maski mi chodzą po głowie :)
A co Ty Bodzip na bal przebierańców się wybierasz, że maski Ci w głowie? :mrgreen:
A masz... jestem ciekaw co wymodzisz.
245644
I jak Bodzip postępy w wyciskaniu szkockiego klimatu? :)
Na tamtym zdjęciu było odrobinę błękitu i gdzieś daleko za drzewami odrobina słońca.
Na kolejnych fotkach ze słońcem bida. Typowe wichrowe wrzosowe wzgórza. Z jakże typową i charakterystyczną pogodą.
Ktoś porównywał, że krajobraz Szkocji jest dużo ciekawszy od krajobrazu Norwegii...
Śmiem powątpiewać. :mrgreen:
1124
245672
1125
245674
.
Jestem d***pa :oops:
Wydawało mi się, że zrobię lepiej. Oglądałem tę "chałupę" na tablecie i dlatego wizus był inny.
Cóż, trzeba się pokłonić mistrzowi :)
ps. zostawiłem druty, bo przez łzy ich nie widziałem :roll:
245680
Bodzip, brawo za odwagę! :)
I nie bądź taki surowy dla siebie.
Zdjęcie z nie Twojej puszki i do tego dość specyficzne. Moim zdaniem dość trudne do odgruzowania.
Sprawę utrudnia MZ jednolitość kolorystyczna głównego elementy zdjęcia.
Bardzo ważny jest tu właściwy WB. A potem już tylko walka z makami czy bez w "kolorze selektywnym". :mrgreen:
Oj mistrzem to ja nie jestem.... I raczej nim nie będę. :) Ale dziękuję za mile słowa. :)
.
Zdjęcie przy kawie.
Popijając kawę przeglądam stare fotki z różnych miejsc. Do jednych chciałbym wrócić, do innych niekoniecznie. Znajduję mnóstwo takich kadrów, których za czorta nie potrafiłem kiedyś sensownie edytować.
Może musi minąć trochę czasu, aby nabrać dystansu, i nie wkręcać się w "tak to zapamiętałem". Bez tego obciążenia edytowanie wydaje się łatwiejsze i przyjemniejsze. :)
W samo południe, w kontrze i bez pomysłu. :)
1125
245710
Jak by ktoś chciał się rozerwać...
245711
Jak by ktoś chciał się rozerwać...
245711
Czyli jak nacisnę na
_SZK5232.NEF
to granat wybuchnie ? :mrgreen:
===edit===
wiedziałeś że to będę ja ? :mrgreen: Fajnie się pracuje, gdy wiesz, że na pewno nie będzie przepału.
245712
Oryginalna wersja Paparapy bardziej mi odpowiada - kolorystyka i faktura chmur wydają się bardziej naturalne.
Ja się tylko pobawiłem aby zobaczyć jak dużo da się wyciągnąć. A da się bardzo dużo.
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Pozwoliłem sobie na trochę rozrywki. :)
245716
245717
Czyli jak nacisnę na
to granat wybuchnie ? :mrgreen:
wiedziałeś że to będę ja ? :mrgreen: Fajnie się pracuje, gdy wiesz, że na pewno nie będzie przepału.
Czy wybuchnie czy nie, to zależy od operatora. :)
Niw wiedziałem, ale liczyłem na to. Liczyłem też że może ktoś jeszcze... I proszę. :)
Oryginalna wersja Paparapy bardziej mi odpowiada - kolorystyka i faktura chmur wydają się bardziej naturalne.
Ja się tylko pobawiłem aby zobaczyć jak dużo da się wyciągnąć. A da się bardzo dużo.
To następną razą nie baw się, tylko weź się do roboty. :)
Da się, a i owszem. Tylko nie zawsze o to chodzi.
Pozwoliłem sobie na trochę rozrywki. :)
Świetnie, po to wrzuciłem tu RAWa.
Całe szczęście nie muszę wybierać najlepszej wersji. :) Miałbym spory problem. Widzę diametralnie inne podejście i priorytety.
W mojej pracy nadal jeszcze widzę odrobię "tak to zapamiętałem" :mrgreen:
Mój nieodłączny "kronikarz" i wieczne wsparcie. :)
1126
245725
.
.
Bardzo lubię to miejsce.... :)
1127
245745
.
.
Bardzo lubię to miejsce.... :).
Takoś jakoś płasko :roll: Bardziej podobają mi się te z kamykami porośniętymi chrobotkiem reniferowym :)
Takoś jakoś płasko :roll: Bardziej podobają mi się te z kamykami porośniętymi chrobotkiem reniferowym :)
Bodzip co Ty taka maruda się zrobiłeś? Masz za dużo czasu... a właściwie chyba za mało. :mrgreen: Kup sobie monitor 3D i Ci się uwypukli. :)
Chrobotek to w innym wątku. I czuję, że gulasz niedługo zaserwuje go od groma. :)
A teraz znowu na przekór Szkocja. :lol:
1128
245754
.
Maruda....
Czy w Szkocji numerują drzewa ?
Czytałem kiedyś takie SF. Po latach wrócił facet na Ziemię. Lądują spalił drzewo. Jedno było.
Najpierw ucięli mu rękę, potem radośnie powitali zagininego pioniera kosmosu.
...
nic nie piłem i nie brałem :roll:
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) nie trzeba nic brać. "Fikcyjna nauka" wywraca wszystko do góry nogami tak mocno, że ludzie zatracają poczucie rzeczywistości.
A to chyba gorsze od alkoholizmu. :mrgreen:
Ok, dalej ciągnę ciemne ponure zimne szkockie klimaty. :mrgreen:
1129
245776
.
Bardzo ładne te drzewko się prezentuje. :grin:
Też zwróciłem uwagę na drzewko. Z kształtu bonsai tylko rozmiar nieco inny.
Bo ONY - czyli paparapa specjalnie się tak ustawił aby zielone było na niebieskim :)
Kto pamięta zgadywankę z dzieciństwa ?
"czarne na czerwonym
jedzie po zielonym"
... tłumaczenie jest nieprawomyślne zgodnie z współczesnymi standardami :)
1127 - emanacja spokoju i łagodności :-)
Całę szczęście że tam było. :)
Bo ONY - czyli @paparapa (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=50325) specjalnie się tak ustawił aby zielone było na niebieskim :)
Kto pamięta zgadywankę z dzieciństwa ?
"czarne na czerwonym
jedzie po zielonym"
... tłumaczenie jest nieprawomyślne zgodnie z współczesnymi standardami :)
Dziękuję. :)
1127 - emanacja spokoju i łagodności :-)
Taki był zamiar i cieszę się że jest to widoczne. :)
Trochę słońca w zimnej i mokrej Szkocji też się należy. :mrgreen:
1030
245808
.
1129 - piękne, wspaniała tapeta na ścianę.
Gratuluje pomysłu i wykonania.
1129 - piękne, wspaniała tapeta na ścianę.
Gratuluje pomysłu i wykonania.
Dzięki :) , Puściłem trochę wodze fantazji. A co....:mrgreen:
1031
245825
.
Ładne :)
1033
245930
1034
245931
.
Chyba lubię bonsai bo 1034 bardzo przypadło mi do gustu:-)
Fajnie by było tam mieszkać :)
Ja wiem, że to Szkocja i pogoda jaka jest, każy koń wie :mrgreen: ... i jeszcze czerwony domek, ech :)
Fajnie by było tam mieszkać :)
Ja wiem, że to Szkocja i pogoda jaka jest, każy koń wie :mrgreen: ... i jeszcze czerwony domek, ech :)
Dobra dobra, czerwone domki to gdzie indziej. Tam gdzie ja mógłbym mieszkać. :mrgreen:
Nawet nie koniecznie w czerwonym domku. :lol:
Chrobotek to w innym wątku. I czuję, że gulasz niedługo zaserwuje go od groma. :)
Coś wrzuciłam do wątku foto robione dziś (https://forum.olympusclub.pl/threads/111152-Moje-foto-zrobione-dzi%C5%9B-w%C4%85tek-zbiorowy/page251?p=1424641&viewfull=1#post1424641) ;)
Robione specjalnie po przeczytaniu owego posta
Ale chrobotka trochę mam ale jakoś skupiam się na nieco innych fragmentach krajobrazu ;)
Nie tylko bonsai, ale w ogóle piękne wody, które przyjemnie się ogląda. Gratuluję :-)
Coś wrzuciłam do wątku foto robione dziś (https://forum.olympusclub.pl/threads/111152-Moje-foto-zrobione-dzi%C5%9B-w%C4%85tek-zbiorowy/page251?p=1424641&viewfull=1#post1424641) ;)
Robione specjalnie po przeczytaniu owego posta
Ale chrobotka trochę mam ale jakoś skupiam się na nieco innych fragmentach krajobrazu ;)
No tak... chrobotek to nie wszystko. :)
Ale jedno jest pewne. fajnie się w nim śpi . Ciepło jak na zapiecku. :lol:
I oczywiście czekam z niecierpliwością na foty.
.
Definitywny koniec wakacji. :) Teraz trzeba przejrzeć co żem narobił... :)
1035
247836
.
ślicznie :) ale zostawiaj EXIFY
ślicznie :) ale zostawiaj EXIFY
Dziękuję bardzo. Co do EXIFA to ju z kiedyś tłumaczyłem dlaczego ich nie załączam. Co do tej foty to:
Z7 ISO 1000 1/13s F 3,2 21mm. ISO wysokie bo nie miałem statywu i fota była z ręki.
...w następnej podobne parametry ale 28mm.
1036
247845
.
Mógłbyś zdradzić jakie ISO było na 1039 zdjęciu.
Mógłbyś zdradzić jakie ISO było na 1039 zdjęciu.
Jasne :)
ISO 500 F2.8 1/13s 17mm.
1040
247886
1041
247887
.
1037 bardzo ładne, te cienie na ścianach robią robotę. Bardzo ciekawy kościół mimo, a może dzięki ascetycznemu wnętrzu.
"Wiatraczki" też ciekawe, piękne te mgły.
A nie zrobiłeś ujęć samego wiatraka (bez tych zabudowań) czasem?
Tadeusz Jankowski
11.09.22, 12:36
1037 - ołtarz. Robi wrażenie. Ciekawe, co by wyszło gdyby zredukować, okroić od góry ujęcie. Czy brak ostrołuków w tle zaszkodziłby bardzo kompozycji.
TJ
.
1037 bardzo ładne, te cienie na ścianach robią robotę. Bardzo ciekawy kościół mimo, a może dzięki ascetycznemu wnętrzu.
"Wiatraczki" też ciekawe, piękne te mgły.
A nie zrobiłeś ujęć samego wiatraka (bez tych zabudowań) czasem?
August68, oczywiście że zrobiłem parę różnych ujęć. :) Jednak poszaleć się nie dało. Mgła jak nagle się pojawiła, tak nagle po paru minutach się rozeszła. :(
1042
247910
1037 - ołtarz. Robi wrażenie. Ciekawe, co by wyszło gdyby zredukować, okroić od góry ujęcie. Czy brak ostrołuków w tle zaszkodziłby bardzo kompozycji.
TJ
Tadeusz Jankowski zafiksowałem się na "kwadrat" i nawet nie pomyślałem o innej możliwości. :smile:
Po przekadrowaniu zdjęcia mogę śmiało powiedzieć, że dla mnie, obraz w pewnych aspektach zyskał.
1043
247911
Klasyk z Zaanse Schans.
1044
247913
.
1042 bardzo mi się podoba. Wiatraczek z lampą.
Ładnie to wygląda.
Tadeusz Jankowski
11.09.22, 14:39
1043 jako poprawione (przycięte od góry) tez mi się podoba, chociaż można tu się przyczepić do tego, dokąd te pionowe linie w tle idą?
Klasyk 1044 świetny. Choć ktoś mógłby zobaczyć w nim cukierkowość i sztampę, to na pewno nie ja. Zawijasy chmur na niebie świetnie uzupełniają kompozycję, komplikują, dynamizują jej szkatułkowość.
TJ
Klasyk 1044 faktycznie piękny. Ale... jeden szczegół jest nietypowy. Podczas pobytów w Holandii zaskoczyło mnie to, że nie mają tam zwyczaju zasłaniania okien - przez okna , często ogromne, widać całe wnętrze domów - a na Twoim zdjęciu wszystkie okna szczelnie czymś pozawieszane. Może to domek w czasie remontu wnętrza?
Tadeusz Jankowski
11.09.22, 20:19
1042 - wiatrak tez super. Romantyczny.
TJ
1042 bardzo mi się podoba. Wiatraczek z lampą.
Ładnie to wygląda.
1042 bardzo śliczne
1042 - wiatrak tez super. Romantyczny.
TJ
Pięknie dziękuję:)
1043 jako poprawione (przycięte od góry) tez mi się podoba, chociaż można tu się przyczepić do tego, dokąd te pionowe linie w tle idą?
Klasyk 1044 świetny. Choć ktoś mógłby zobaczyć w nim cukierkowość i sztampę, to na pewno nie ja. Zawijasy chmur na niebie świetnie uzupełniają kompozycję, komplikują, dynamizują jej szkatułkowość.
TJ
No nóż zawsze trzeba w którymś miejscu zrobić cięcie. Otwartym pozostaje pytanie co jest poza kadrem.
A w przypadku pokazywania części większej całości, jest to dość widoczne. :)
Klasyk 1044 faktycznie piękny. Ale... jeden szczegół jest nietypowy. Podczas pobytów w Holandii zaskoczyło mnie to, że nie mają tam zwyczaju zasłaniania okien - przez okna , często ogromne, widać całe wnętrze domów - a na Twoim zdjęciu wszystkie okna szczelnie czymś pozawieszane. Może to domek w czasie remontu wnętrza?
Są rzeczy niezmienne i są rzeczy które się zmieniają. Ludzie coraz bardziej dbają o swoją prywatność i nawet Holandii, Danii czy Szwecji coraz częściej pojawiają się zasłonki w oknach. Bez zasłon pozostają najczęściej pomieszczenia, w których domownicy niezbyt często przebywają.
1045
247954
1046
247955
1047
247956
1048
247957
1049
247958
.
Tadeusz Jankowski
12.09.22, 12:39
Ciekawa seria, typowo holenderska.1049 - ostatnie jest najbardziej nastrojowe z nowoczesnością w postaci lodzi motorowej i śladu (kilwateru) wdzierającego się w kompozycję w sposób całkowicie usprawiedliwiony.
TJ
Ciekawa seria, typowo holenderska.1049 - ostatnie jest najbardziej nastrojowe z nowoczesnością w postaci lodzi motorowej i śladu (kilwateru) wdzierającego się w kompozycję w sposób całkowicie usprawiedliwiony.
TJ
Fajnie że się podoba. :)
A teraz wycieczka do Danii. Latarnia Rubjerg Knude została uratowana przed zwaleniem się z piaszczystego klifu do morza. Przesunięto ją dwa lata temu o 75 metrów w głąb lądu. Zabezpieczając ją tym samym na kolejnych kilkadziesiąt lat.
1050
247989
.
Wspaniałe kadry, takie.. jedwabiste
Kolejna seria pięknych holenderskich kadrów. Kraj całkowicie odmienny od Skandynawii którą często nam pokazujesz, ale również piękny - szczególnie na Twoich zdjęciach.
Są rzeczy niezmienne i są rzeczy które się zmieniają. Ludzie coraz bardziej dbają o swoją prywatność i nawet Holandii, Danii czy Szwecji coraz częściej pojawiają się zasłonki w oknach. Bez zasłon pozostają najczęściej pomieszczenia, w których domownicy niezbyt często przebywają.
.
Cóż... moje doświadczenia z Holandią pochodzą sprzed ponad 20 lat - zapewne dlatego zdziwiły mnie te pozasłaniane okna.
Wspaniałe kadry, takie.. jedwabiste
Bardzo mnie cieszy, że się podoba. :)
Kolejna seria pięknych holenderskich kadrów. Kraj całkowicie odmienny od Skandynawii którą często nam pokazujesz, ale również piękny - szczególnie na Twoich zdjęciach.
Cóż... moje doświadczenia z Holandią pochodzą sprzed ponad 20 lat - zapewne dlatego zdziwiły mnie te pozasłaniane okna.
No cóż, świat się zmienia na naszych oczach. Zmienia się szybciej niżbym chciał.
1051
247997
.
.
Parę zdjęć wnętrz kościołów. Są to wnętrza świątyń w Osnabrucke.
1141
247999
1142
248000
1143
248001
1144
248005
W przeciwieństwie do Norwegii, Danii czy Holandii kościoły nie są pozamykane na dziesięć spustów, przerobione na muzea czy sklepy.
Jeśli ktoś ma potrzebę może wejść i spędzić tam krótszą lub dłuższą chwilę.
1145
248004
.