Zobacz pełną wersję : Olympus OMD EM5 problem z migawką elektroniczną
Wczoraj podczas fotografowania mój Olek pokazał mi środkowy palec. Myślicie, że jest sens to naprawiać, czy może czas na coś nowszego?
Btw jeśli miałbym coś kupić, to co proponujecie? Jakiś Panas? Zależałoby mi na czymś zgrabnym. Może Panasonic Lumix DMC-GX80? Mam możliwość kupienia nówki sztuki w dobrej cenie
218037
Wymiana migawki w serwisie Olka to koszt 670 zł.
Czyli klasycznie. Muszę przemyśleć zagadnienie. Olek wystawia faktury za serwis?
Czyli klasycznie. Muszę przemyśleć zagadnienie. Olek wystawia faktury za serwis?
Wydaje mi się, że tak. Musisz jednak dopytać.
Zmienił się sposób rozliczenia. Płacimy z góry ryczałt za naprawę.
Dopytam. Zawsze wyjdzie coś tam taniej. Człowiek nie miał zmartwień przez parę miesięcy, to się porobiło ;)
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-om-d-e-m5-ii-czarny-i-ob-14-150-czarny.html
Może nowszy model? :)
Odgłos pracy migawki w tym modelu to bajka :)
Może nowszy model? :)
Odgłos pracy migawki w tym modelu to bajka :)
Może samo body bym nawet kupił, ale prawda jest jednak taka, że trochę się miotam i zastanawiam się czy nie iść w większą matrycę. Tyle, że kuzyn, który zajmuję się filmowaniem puszcza mi sygnały, że zostały mu 2 nierozpakowane GX80. Długo już zalegają i pewnie by mi puścił tanio. Dlatego wyskoczyłem z tym Panasem...
Większa matryca to nie panaceum na dobre kadry ;)
Jak masz możliwość wyrwania GX80 w dobrej cenie to bierz i się nie zastanawiaj.
Większa matryca to nie panaceum na dobre kadry ;)
Jak masz możliwość wyrwania GX80 w dobrej cenie to bierz i się nie zastanawiaj.
Do firmy by się przydał. Nie zajmuję się specjalnie foto zawodowo, ale ostatnio musiałem to i owo obskoczyć z aparatem...
Do firmy by się przydał. Nie zajmuję się specjalnie foto zawodowo, ale ostatnio musiałem to i owo obskoczyć z aparatem...
Moim zdaniem, o ile nie fotografujesz w trudnych warunkach oświetleniowych, to m43 ogarniesz większość tematów. :)
@petreq (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8614) jeżeli chodzi o słabe warunki oświetleniowe to jak spisują się obiektywy ze światłem np.1,2?
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Moim zdaniem, o ile nie fotografujesz w trudnych warunkach oświetleniowych, to m43 ogarniesz większość tematów. :)
Ja to doskonale wiem ;) Czasem po prostu sobie bujam w obłokach i myślę o większej matrycy :)
@petreq (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8614) jeżeli chodzi o słabe warunki oświetleniowe to jak spisują się obiektywy ze światłem np.1,2?
Takim f nie załatwisz problemów z warunkami oświetleniowymi ;)
Pozwolą na więcej, ale nie są rozwiązaniem.
Ja to doskonale wiem ;) Czasem po prostu sobie bujam w obłokach i myślę o większej matrycy :)
Pucha to nie problem... sprawdzałeś ile kosztują sensowne szkła w FF? :D
Pucha to nie problem... wliczałeś sensowne szkła w FF? :D
Wszystko liczę. Jedynie co mnie zniechęca, to rozmiar i waga optyki. W górach, gdzie najbardziej ostatnio lubię fotografować, każdy gram się liczy x10.
Czasem mnie męczy jednak szum z m43, zwłaszcza gdy daję foty klientowi
(…)
Czasem mnie męczy jednak szum z m43, zwłaszcza gdy daję foty klientowi
Stosujesz zasadę naświetlenia z histogramem przesuniętym maksymalnie do prawej?
U mnie się sprawdza, tyle tylko, iż nie działam komercyjnie.
https://www.youtube.com/watch?v=B6J6FiCdRJE
Oglądam na youtube Jakuba Każimierczaka Fotografuje on systemem micro4/3 i te fotografie wychodzą mu znakomicie.Testował sigme 56 mm portret w Dubaju. Piękne obrazki:)
Oglądam na youtube Jakuba Każimierczaka Fotografuje on systemem micro4/3 i te fotografie wychodzą mu znakomicie.Testował sigme 56 mm portret w Dubaju. Piękne obrazki:)
Zauważ, że rozmawiamy o trudnych warunkach oświetleniowych ;)
Stosujesz zasadę naświetlenia z histogramem przesuniętym maksymalnie do prawej?
U mnie się sprawdza, tyle tylko, iż nie działam komercyjnie.
https://www.youtube.com/watch?v=B6J6FiCdRJE
Niestety nie zawsze da się panować nad histogramem. W studiu foto jest czas na wszystko, ale ja w stałych warunkach foto praktycznie nie fotografuję. Dzięki jednak za link
Niestety nie zawsze da się panować nad histogramem. W studiu foto jest czas na wszystko, ale ja w stałych warunkach foto praktycznie nie fotografuję. Dzięki jednak za link
Poza studiem też można, sam jestem tego przykładem. :)
Link podesłałem akurat taki, gdyż dość obrazowo wyjaśnia zasadę działania.
Poza studiem też można, sam jestem tego przykładem. :)
Link podesłałem akurat taki, gdyż dość obrazowo wyjaśnia zasadę działania.
Oczywiście w teorii tak, ale w praktyce jest znacznie trudniej. Zwłaszcza w kajaku, czy na rowerze ;)
Oczywiście w teorii tak, ale w praktyce jest znacznie trudniej. Zwłaszcza w kajaku, czy na rowerze ;)
W kajaku nie robisz zdjęć w nocy, a w dzień m4/3 wystarczy. Jak za psie pieniądze to GX80 brałbym w ciemno. Mam G9 i cholernie sobie chwalę.
to było G9 robione. ISO=640 F=2,0 Zero szumu.
https://forum.olympusclub.pl/threads/120304-Moje-miasto-Gorlice?p=1373879&viewfull=1#post1373879
W kajaku nie robisz zdjęć w nocy, a w dzień m4/3 wystarczy. Jak za psie pieniądze to GX80 brałbym w ciemno. Mam G9 i cholernie sobie chwalę.
to było G9 robione. ISO=640 F=2,0 Zero szumu.
https://forum.olympusclub.pl/threads/120304-Moje-miasto-Gorlice?p=1373879&viewfull=1#post1373879
Ze wszystkim ok, ale 90% moich fotek jest robionych w ruchu, gdy nie ma specjalnie czasu na na histogramy. Dodatkowo ostatnio trochę cykam na długich czasach, czasem grzeję matrycę minutę. Jutro będę wiedział jak bardzo psie są te pieniądze. Nówki z gwarancją widzę po 1600 zł. OMD EM5 Mark II są o 1000 zł droższe. To kiepski moment dla mnie na zakup aparatu foto - wiem żaden nie jest dobry, ale miesiąc temu otworzyłem firmę i prawdę mówiąc ciągle się psychicznie nie otrząsnąłem po tym fakcie ;)
Z(…) Dodatkowo ostatnio trochę cykam na długich czasach, czasem grzeję matrycę minutę. (…)
Z całą sympatią dla Panasa, w tym przypadku Olek lepiej się sprawdzi. Panas ma też ograniczenie w długości naświetlania, tylko nie wiem do jakiego czasu.
(…). To kiepski moment dla mnie na zakup aparatu foto - wiem żaden nie jest dobry, ale miesiąc temu otworzyłem firmę i prawdę mówiąc ciągle się psychicznie nie otrząsnąłem po tym fakcie ;)
To może używka z gwarancją? Nawet jak odliczysz VAT i dochód to może się bardziej opłacać takie rozwiązanie.
Z całą sympatią dla Panasa, w tym przypadku Olek lepiej się sprawdzi. Panas ma też ograniczenie w długości naświetlania, tylko nie wiem do jakiego czasu.
Jeżeli tak jest, to naprawiam swojego Olka. To fajny sprzęt, choć już troszkę wiekowy. Lubię jego rozmiary i wagę, ale wiem też, że nie będziemy ze sobą całe życie. Zakup nowego aparatu planowałem na przyszłą zimę, ale wczoraj na kajaku aparat powiedział dość ;)
To może używka z gwarancją? Nawet jak odliczysz VAT i dochód to może się bardziej opłacać takie rozwiązanie.
Pewnie by się bardziej opłacało, ale spróbuję jutro grata wysłać do serwisu. Dzięki za rozmowę
Panas ma też ograniczenie w długości naświetlania, tylko nie wiem do jakiego czasu.
Z tego co widzę, to ma takie same opcje jak EM5: 60 s - 1/4000 s, Bulb
Z tego co widzę, to ma takie same opcje jak EM5: 60 s - 1/4000 s, Bulb
Miałem na myśli naświetlanie właśnie w trybie Bulb
Miałem na myśli naświetlanie właśnie w trybie Bulb
Wszytko jasne :)
easy_rider
19.01.20, 23:45
...jeżeli chodzi o słabe warunki oświetleniowe to jak spisują się obiektywy ze światłem np.1,2?Normalnie, zgodnie z przewidywaniem - łapią trochę więcej światła... mam takich kilka i nie narzekam
Czasem po prostu sobie bujam w obłokach i myślę o większej matrycy :)Mi "Olympusowa" matryca nie przeszkadza w fotografowaniu - ani rozdzielczość, ani szumy, ani (mityczna) głębia ostrości...
Jedynie czasami zakresu tonalnego zazdroszczę posiadaczom najnowszych Nikonów i Sony :roll:
...Zwłaszcza w kajaku, czy na rowerze ;)Na kajaku czy rowerze nie mam trudnych warunków oświetleniowych... :mrgreen:
Mi "Olympusowa" matryca nie przeszkadza w fotografowaniu - ani rozdzielczość, ani szumy, ani (mityczna) głębia ostrości...
Jedynie czasami zakresu tonalnego zazdroszczę posiadaczom najnowszych Nikonów i Sony :roll:
Na kajaku czy rowerze nie mam trudnych warunków oświetleniowych... :mrgreen:
Mi też nie przeszkadza matryca, ale myślę o klientach. Odnośnie drugiej części, to raczej piszę o histogramie, ale ogólnie rzecz ujmując mam je wtedy różne. Noc też się trafia ;)
.... Na kajaku czy rowerze nie mam trudnych warunków oświetleniowych... :mrgreen: ... się bardzo mylisz . Jest mega dużo wieczorno-nocnych spływów po Wiśle , na Kadzielni , Odrze , czy Bugu . Wilno organizuje już cyklicznie takie spływy . A jak trafisz na spływ Rawką , to jest namiastka nocnej dziczy , tyle że płytko i bezpiecznie . Ale foty i filmiki trudne .
Bulb-2minuty matryca g7,g80 też nie wiem jak z g9.Czy są jakieś ograniczenia z dodawaniem zdjęć do ,moja galeria,.Ponieważ pojawia się komunikat ,nie możesz dodać żadnych plików,?
Bulb-2minuty matryca g7,g80 też nie wiem jak z g9.Czy są jakieś ograniczenia z dodawaniem zdjęć do ,moja galeria,.Ponieważ pojawia się komunikat ,nie możesz dodać żadnych plików,?
W moim Olku jest od 1 minuty do 30 minut. Szkoda, ale G80 raczej odpada. Będę próbował naprawić swojego grata
Miałem kilka aparatów.Sony alpha 6000 znakomity aparat,sony rx100 mIII fajny kompakcik ale widać na zdjęciach że jest to matryca 1 calowa,Canon 4000D ładny obrazek daje lecz autofokus nie trafia tam gdzie powinien a kontrastowy jest kiepski. Wybierałem pomiędzy Canonem 77d a Panasonic G7.Jak wziąłem Panasonica do ręki to powiedziałem sprzedawcy że to intuicja bo i tak było:).G80 był jeden na sklepie,tak to pewnie dziś bym nim fotografował,miał lepszy wizjer i był uszczelniany(to jest fajne).G9 jest z tej trójcy najlepszy ale ma też chyba najlepszą cenę:))))))
...Czy są jakieś ograniczenia z dodawaniem zdjęć do ,moja galeria,.Ponieważ pojawia się komunikat ,nie możesz dodać żadnych plików,? Aang Cytat z "Obszerne faq forum!!!" ( Punkt IV , podpunkt 8.) https://forum.olympusclub.pl/threads/13622-Obszerne-faq-forum%21%21%21?p=213168&viewfull=1#post213168
"8. Nie mogę dodawać zdjęć do galerii:
Aby dodawać zdjęcia musisz spełniać następujące kryteria:
posiadać nie mniej jak 10 postów, mieć konto nie mniej jak 30 dni oraz reputację 10 punktów lub więcej (przeliczenie 100 punktów = 1 "siła oceny" widoczna przy nicku)."
Kolejna przyczyna to np. polskie znaki i znaki specjalne w nazwie pliku. Jak będziesz miał dalej problemy to napisz.
Pozdrawiam
Muminek