Zobacz pełną wersję : popRAWka 2/2020
218030
popRAWka 2/2020
Witam i zapraszam do udziału w drugiej edycji popRAWki.
Autorem pliku RAW jest Cru, zwycięzca poprzedniej edycji.
Zdjęcie przedstawia Zamek Grodziec. Będzie trochę prostowania :)
Udostępniony zostanie także plik DNG jeśli ktoś miałby problem z otwarciem NEF z Nikona D7500
Rodzaj edycji Klasyka - nie ma ograniczeń jeśli chodzi o użyte programy.
Więcej o dozwolonym zakresie obróbki w regulaminie.
Termin nadsyłania prac mija 27.01.2019 (poniedziałek) o godz. 18:00.
Zwracam uwagę na zgodny z regulaminem rozmiar pracy, dla poziomu 1500 pix dłuższy bok .
Oryginał
(plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach
https://images91.fotosik.pl/306/bc6d7e7ca6b735b8.jpg
(https://images91.fotosik.pl/306/bc6d7e7ca6b735b8.jpg)
Plik RAW:
CRU_2369.NEF (https://www.dropbox.com/s/xtv8kwao2jf67fs/CRU_2369.NEF?dl=1)
Plik DNG:
CRU_2369.dng (https://www.dropbox.com/s/92qtz59vrhfu9b6/CRU_2369.dng?dl=1)
|Regulamin konkursu (https://forum.olympusclub.pl/threads/80997-popRAWka-Regulamin-konkursu)|
Prace wysyłamy na adres: poprawka.andtor2@gmail.com
PS.
Jeśli nie będzie to stanowiło problemu proszę wysyłać prace bez danych EXIF.
Chodzi o zachowanie pełnej anonimowości prac w głosowaniu.
Proszę też pamiętać aby zamiast nazwy pliku wpisać swój nick z forum.
PS2.
Forum dalej masakrycznie muli. Na podgląd posta w zaawansowanej edycji czekam ok. 1 minuty.
Oczywiście nie ma też mowy o wgraniu zdjęć/plików na hosting forumowy, tu tylko logo poprawki tak wgrane, ale ma zaledwie 19KB.
PSE 12 nie otwiera :cry:, PSE 14 nie otwiera :cry:, PSE 2019 otwiera. :mrgreen:
PSE 12 nie otwiera :cry:, PSE 14 nie otwiera :cry:, ....
Pliku DNG nie otwiera ?...hmmm...powinien... (mój PSE 6 otwiera)
PSE 2019 otwiera. :mrgreen:
O takim PSE nawet nie słyszałem:), mam PSE 6 i w zasadzie niczego mi w nim nie brakuje:) no może aby wszystko działało w 16 bitach, ale tak nawet w nowszych wersjach PSE nie ma.
Pliku DNG nie otwiera ?...hmmm...powinien... (mój PSE 6 otwiera)
O takim PSE nawet nie słyszałem:), mam PSE 6 i w zasadzie niczego mi w nim nie brakuje:) no może aby wszystko działało w 16 bitach, ale tak nawet w nowszych wersjach PSE nie ma.
Bo ja lubię otwierać oryginał RAW'a. :wink:
PSE 2019 to jest ostatnia wersja PSE wydana w ubiegłym roku.
Bo ja lubię otwierać oryginał RAW'a. :wink:
PSE 2019 to jest ostatnia wersja PSE wydana w ubiegłym roku.
Oj tam, naprawdę nie ma różnicy, czy otworzysz DNG, czy oryginalny RAW zwłaszcza posługując się później do obróbki tego RAWa/DNG programem PSE.
Jest w PSE wtyczka Camera RAW do obróbki takich plików, ale ma bardzo podstawowe (czy mocno ograniczone) działanie. Dlatego przeszedłem dawno temu na Lightroom. Może zbyt dawno bo mam tylko LR4.4.
Jakby co, to Lightroom "nie umywa się" do takich programów jak np. Darktable, czy RawTherapee jeśli chodzi o ilość suwaków do obróbki, ale ostatecznie chodzi o efekt...i tu już nie jest to takie jednoznaczne...
Za dużo suwaków, źle, za mało także, ale to tylko moja opinia niekonieczne słuszna. (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj8qqvs143nAhUB2KQKHXOcDQgQFjAAegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.optyczne.pl%2F13261-news-RawTherapee_5.5_-_wi%25C4%2599cej_mo%25C5%25BCliwo%25C5%259Bci.html&usg=AOvVaw0hHxnhAPRQBtf3XRT-Txrv)
@henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) wybacz [emoji23]
WYBACZAM !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Oj tam, naprawdę nie ma różnicy, czy otworzysz DNG, czy oryginalny RAW zwłaszcza posługując się później do obróbki tego RAWa/DNG programem PSE.
Jest w PSE wtyczka Camera RAW do obróbki takich plików, ale ma bardzo podstawowe (czy mocno ograniczone) działanie. Dlatego przeszedłem dawno temu na Lightroom. Może zbyt dawno bo mam tylko LR4.4.
Ja te wszystkie PSE mam, ale lubię grzebać w PSE 12, i od niego zaczynam. :mrgreen:
Będę pierwszy. :mrgreen:
Nie jako zwycięzca, ale jako pierwszy zgłaszający pracę. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
....Ja te wszystkie PSE mam, ale lubię grzebać w PSE 12, i od niego zaczynam. :mrgreen:
Tak jak każdy ma swój sprawdzony "ulubiony" program. Zapewniam jednak plik DNG. nie jest tu jakąś "przeszkodą", aby uzyskać dobry (bardzo dobry) efekt.
Tak jak każdy ma swój sprawdzony "ulubiony" program. Zapewniam jednak plik DNG. nie jest tu jakąś "przeszkodą", aby uzyskać dobry efekt.
Jakiś zboczony jestem, ale nic na to nie poradzę. :oops: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A do plików DNG nic nie mam, są alternatywą. :mrgreen:
Jakiś zboczony jestem, ale nic na to nie poradzę. :oops: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Są bardzo dobrą alternatywą:smile:. To jest to samo co RAW można powiedzieć.
Szukałbym innych przyczyn niedocenienia w głosowaniu. Tak w sumie mogę powiedzieć ?:wink: Może spore znaczenie ma na czym się obrabia zdjęcie, albo niestety się nie trafia w gusta większości głosujących. To już trudno powiedzieć...
Szukałbym innych przyczyn niedocenienia w głosowaniu. Tak w sumie mogę powiedzieć ?:wink: Może spore znaczenie ma na czym się obrabia zdjęcie, albo niestety się nie trafia w gusta większości głosujących. To już trudno powiedzieć...
Będzie trochę "dziwnego" prostowania. Zdjęcie pochylone, aparat zadarty do góry, obiektyw szerokokątny. Wszystko to sprawia hmmm "kłopot" :mrgreen:
Jakby co, to Lightroom "nie umywa się" do takich programów jak np. Darktable, czy RawTherapee jeśli chodzi o ilość suwaków do obróbki, ale ostatecznie chodzi o efekt...i tu już nie jest to takie jednoznaczne...
Za dużo suwaków, źle, za mało także, ale to tylko moja opinia niekonieczne słuszna.
Ja dziś pobawiłem się Darktablem. To co można nim zrobić bardzo mi się podoba. LR to przy nim prosta zabaweczka :). Ale ale ... jak do jasnej .... można ogarnąć interfejs i obsługę tego wynalazku. Po dwóch godzinach miałem serdecznie dość :mrgreen:
Chyba jakiś agent Adoba wkradł się do projektu i tworząc interfejs dokonał sabotażu ,:mrgreen: bardzo dobrego softu ...
Będzie trochę "dziwnego" prostowania. Zdjęcie pochylone, aparat zadarty do góry, obiektyw szerokokątny. Wszystko to sprawia hmmm "kłopot" :mrgreen:
Ta sigma 10-20 jest naprawdę wredna....
I wcale nie musi być pochylona, i mz absolutnie nie nadaje się do architektury :).
Czuję że będzie jazda :)....
Tak czułem nosem, że to będzie dobry trening [emoji23]
PS tutaj MZ jest mniej zabawy z prostowaniem niż na poprzednim rawku, właśnie sprawdziłem [emoji23]
Aparat celowo poszedł do góry, za mną już tylko przepaść przepastna była [emoji23], więc postaralem się zrobić taki zapas, żeby po prostowanku niczego istotnego nie ucięło.
https://lhd5nq.db.files.1drv.com/y4mD1enMYGJimXBhaEqcXpLWXDCjsx62PV3JjEFft4RJsQukmj o-4oMM6nPt6IlhzWWhNidr6YcuY64XfgC8KbRz0GyuQYsYtMzjAC KYHkUk4slUyunDiPNhUNsKQGbVj8uD1ypJ6k1Owu0We8R3uSEL eYkQ-MQ8-A8AyymS9S4QSpDd5GsNX6KvHfvx1o0_dKdOzPPm7FHVsXc_kth 4oI1Mg
Pytałem też kiedy zamierzają ściąć to drzewo, które zasłania wieżę ;) [emoji23][emoji23][emoji23]
Ja dziś pobawiłem się Darktablem. To co można nim zrobić bardzo mi się podoba. LR to przy nim prosta zabaweczka :). Ale ale ... jak do jasnej .... można ogarnąć interfejs i obsługę tego wynalazku. Po dwóch godzinach miałem serdecznie dość :mrgreen:...
Z końcówką zdania się w pełni zgadzam. Przyznam miałbym dość po godzinie. Można tak powiedzieć, że LR przy Darktable to "zabaweczka", ostatecznie liczy się jednak efekt końcowy i intuicyjność aby taki efekt uzyskać....
Przecież to zabawa, ja nie mam pretensji o to, że na moje "dzieła" nie ma popytu. :mrgreen:
Zawsze mogę porównać moje wytwory do prac zdecydowanie lepszych.
I jak zawsze dobrze się bawię delikatnie irytując innych. :mrgreen:
Z resztą gdzie mi tam do mistrzów, jeszcze wiele nauki mnie czeka. :cry:
Oczywiście, to tylko zabawa:). Nie mam wpływu na głosujących:mrgreen: Najlepiej aby było ich jak najwięcej, wówczas "werdykt" jest powiedzmy bardziej obiektywny...
Może spore znaczenie ma na czym się obrabia zdjęcie, albo niestety się nie trafia w gusta większości głosujących. To już trudno powiedzieć...
.
Masz na myśli sprzęt ?
Masz na myśli sprzęt ?
Nie będę ukrywał, że sprzęt ma też znaczenie. Choć nie musi to być sprzęt "górnych lotów" (wystarczy aby w miarę prawidłowo wyświetlał kolory). Już nie raz pisałem, że ostatnio przez 7 lat używałem monitora Dell z dobrym skutkiem, bo udało mi się wygrać międzyforumowe RAWki.
Nie będę się "kócił" że mój sprzęt ma dodupy matrycę. Wydajnościowo jest świetny, ale kolory to mi paskudzi. Najgorsze jest to, że jak po obróbce patrzę na zdjęcie to ... ok, podoba się. Potem Andrzej wstawia inne i wtedy rzucam jedną wielką k***wą :mrgreen: Nawet się wódki na pocieszenie nie mogę napić, tfu !!
Nie będę się "kócił" że mój sprzęt ma dodupy matrycę. Wydajnościowo jest świetny, ale kolory to mi paskudzi. Najgorsze jest to, że jak po obróbce patrzę na zdjęcie to ... ok, podoba się. Potem Andrzej wstawia inne i wtedy rzucam jedną wielką k***wą :mrgreen: Nawet się wódki na pocieszenie nie mogę napić, tfu !!
Mam to samo. Dlatego kupiłem niedawno tani monitor z IPS do lapka i teraz mam jeszcze większy problem - tyle skubany ma opcji obrazu że nie wiem która jest poprawna i po edycji jak oglądam zdjęcie na lapku z matrycą do d... to widzę zamiast zdjęcia mielonkę tyrolską. Mam wrażenie że na matrycy z lapka ogarniałem rawy lepiej, ale to prawie 5 lat doświadczeń... Z monitorem męczę każdą opcję która dodatkowo ma w sobie kolejne pierdylion opcji i nie wiem na którą się zdecydować. Jest nawet coś takiego jak "zdjęcia" ale akurat ta mi się nie podoba najbardziej.
Przez kilka lat na starusieńkim LG 23 calowym obrabiałem, było ciężko, w końcu doszedłem do wprawy ale nie było łatwo, szczególnie z pilnowaniem, żeby dominanta któregoś z kolorów nie wyłaziła, pod koniec roku nabyłem Neca 27 calowego i świat stał się jakby prostrzy [emoji846] ale nadal się "jego uczę". [emoji846]
Przez kilka lat na starusieńkim LG 23 calowym obrabiałem, było ciężko, w końcu doszedłem do wprawy ale nie było łatwo, szczególnie z pilnowaniem, żeby dominanta któregoś z kolorów nie wyłaziła, pod koniec roku nabyłem Neca 27 calowego i świat stał się jakby prostrzy [emoji846] ale nadal się "jego uczę". [emoji846]
Miałem o tyle "łatwiej", że w starym Dellu zastosowałem ustawienia (jasność, kontrast, składowe RGB, można było również pobrać gotowy profil) jakie były wprowadzone podczas testu i kalibracji tego monitora na stronie TFT Central (https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2211h.htm&prev=search) i obrazki testowe gdzie powinna być wyświetlana szarość, bez naleciałości koloru tak mi się wyświetlały. Idealnie na pewno nie było, bo być nie mogło:), ale bardzo przyzwoicie. Dla amatora w zupełności wystarczająco.
Ciekawe, czy znowu byłem pierwszy [emoji846] [emoji846]
Ciekawe, czy znowu byłem pierwszy [emoji846] [emoji846]
Panie, ja już tydzień czekam na potwierdzenie wysyłki "dzieła". :mrgreen:
A niech to [emoji846]
Czasami tak bywa :mrgreen:.
easy_rider
21.01.20, 21:45
Panie, ja już tydzień czekam na potwierdzenie wysyłki "dzieła". :mrgreen:Znaczy się nie dotarła - skoro od tygodnia nie ma potwierdzenia... :mrgreen:
Pewnie Cru nie nalepił na te przesyłkę znaczka i teraz się dziwi ;)
Pewnie Cru nie nalepił na te przesyłkę znaczka i teraz się dziwi ;)
Problem w tym, że to chyba nie Cru :)
A nie, ja dostałem potwierdzenie od kierownika i pewnie Henry też juz otrzymał, dlatego pewnie teraz śpi uradowany i spokojny [emoji846]
Zapowiada się bodzipowe szaleństwo, tyle prostowania... :D
Zapowiada się bodzipowe szaleństwo, tyle prostowania... :D
Tak, wiem - poszedłem po bandzie. Mogę zdradzić, że zastosowałem expander i pierdyknięcie w łeb :)
Nie mam pojęcia o prostowaniu, ale pobrałem, będzie wesoło :D
Muszę tylko poprzedni wpis w temacie "sprostować" ....ta sigma nie jest masakrą do kwadratu .... ale da się wyprostować ... no prawie :)
Wyprostować da się, trzeba trochę popracować, ale zostawić jak najwięcej zdjęcia, nie kadrować zbyt mocno to już wyzwanie. Ciekaw jestem komu uda się zachować jak najwięcej zdjęcia z oryginału.
Jedno wyprostujesz to pokrzywisz drugie... Krzywe te szkła ostatnio robią. Żeby wszystko było proste to tutaj chyba potrzeba młotka :-P. Męczę i nic z tego nie wychodzi. Weź to teraz wrzuć... Za tak zmasakrowane zdjęcie zaraz cię zakneblują, zapakują do bagażnika i wywiozą do lasu za zaniżanie poziomu... Ale co mi tam, najwyżej przed wrzuceniem napiszę testament.
:mrgreen:
Tu nie może być wszystko proste. Już choćby z tej przyczyny, że stoisz nisko i nad Tobą mocno góruje bryła budynku, a wieży w szczególności.
W sumie mam dwie wersje - nie wiem którą wybrać. A, i jeszcze ten krzyż z przodu - po wyprostowaniu to się taki kurdupel robi :roll:
Kilka postów wcześniej strzałką oznaczyłem gdzie stałem. Było na prawdę bardzo bardzo blisko.
Pilnując pionu po prawej, po lewej i poziomu zdjęcie wychodzi dość dobrze.
Można spróbować dxo viewpoint 30 dniowy bardzo prosto wtedy wyprostowac i nie wygląda to źle.
Ja w tym wypadku pozostałem przy LR a prostowanie w transform zrobiłem przy użyciu guide. Całe 5 minut i efekt mi się bardzo podoba.
Jak robiłem zdjęcie to zamierzenie było takie, że w postprodukcji wyprostuję, jedyne co mnie tu wkurza, to to drzewo przysłaniające wieżę, ale z tej strony inaczej się nie da.
Cieszę się, że rawek jest kłopotliwy, jak jest łatwo, to jest nudno [emoji23]
Tu nie może być wszystko proste. Gadanie! :-P
Ja się natrudziłem, żeby wszystko było prosto. Jak to wyszło zobaczycie, Andrzej już widzi bo posłałem. Jest jeszcze do popracowania kolorystyka, światła, cienie i pousuwać "przeszkadzajki" o tym trzeba też pamiętać.
Zrzut ekranu z Darktable przy zastosowaniu automatycznej korekcji pionów i poziomów :mrgreen:
https://chmura.bodziodug.pl/index.php/s/JSLFgXLXYyici8Z/preview
Zostaje zrobić to ręcznie, będzie lepszy efekt
Tu nie może być wszystko proste. Już choćby z tej przyczyny, że stoisz nisko i nad Tobą mocno góruje bryła budynku, a wieży w szczególności.
W sumie mam dwie wersje - nie wiem którą wybrać. A, i jeszcze ten krzyż z przodu - po wyprostowaniu to się taki kurdupel robi :roll:
A mnie się powiększył. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kilka postów wcześniej strzałką oznaczyłem gdzie stałem. Było na prawdę bardzo bardzo blisko.
Pilnując pionu po prawej, po lewej i poziomu zdjęcie wychodzi dość dobrze.
Można spróbować dxo viewpoint 30 dniowy bardzo prosto wtedy wyprostowac i nie wygląda to źle.
Ja w tym wypadku pozostałem przy LR a prostowanie w transform zrobiłem przy użyciu guide. Całe 5 minut i efekt mi się bardzo podoba.
Jak robiłem zdjęcie to zamierzenie było takie, że w postprodukcji wyprostuję, jedyne co mnie tu wkurza, to to drzewo przysłaniające wieżę, ale z tej strony inaczej się nie da.
Cieszę się, że rawek jest kłopotliwy, jak jest łatwo, to jest nudno [emoji23]
Eee tam pięć minut i gotowe. :mrgreen:
Zrzut ekranu z Darktable przy zastosowaniu automatycznej korekcji pionów i poziomów :mrgreen:
Może i się wyprostowało, ale ze zdjęcia niewiele pozostało. :shock: :mrgreen:
Jedno wyprostujesz to pokrzywisz drugie... Krzywe te szkła ostatnio robią. Żeby wszystko było proste to tutaj chyba potrzeba młotka :-P. Męczę i nic z tego nie wychodzi. Weź to teraz wrzuć... Za tak zmasakrowane zdjęcie zaraz cię zakneblują, zapakują do bagażnika i wywiozą do lasu za zaniżanie poziomu... Ale co mi tam, najwyżej przed wrzuceniem napiszę testament.
:mrgreen:
T nie jest nowe szkło ..... :) co najmniej 10 lat...
Niczym jest ten bagażnik, a las letniskiem, w porównaniu do pręgierza z tego zamku przed którym Cię postawimy i zrobimy co trzeba...... za co ....za pierdzielenie głupotek :mrgreen:
No, zuch [emoji23]
Do kwadratu :)
Mam to maleństwo i wiem jak je podejść i gdzie popieścić :mrgreen:
Aaa, no więc znasz je na wylot, zrobiłem nim panoramę we wnętrzu tego zamku, 7 pionowych zdjęć i na prawdę ładnie dało radę, ale faktem jest, że trzeba uważać na ten słoiczek [emoji846]
Wy jesteście normalne zboki jakieś :mrgreen: Jeden o pręgierzu, drugi o miłości do szkła... ciesz się narodzie bo forum sprawnie działa :)
Faktycznie, jest spora poprawa, fota 4 MB wpadła mi w kilka sekund
... ciesz się narodzie bo forum sprawnie działa :)
W końcu:).
A mnie się powiększył. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Eee tam pięć minut i gotowe. :mrgreen:
Może i się wyprostowało, ale ze zdjęcia niewiele pozostało. :shock: :mrgreen:
O jasna .... Tobie też się powiększa? :mrgreen:
... z przodu - po wyprostowaniu to się taki kurdupel robi :roll:Medycyna powinna na to coś poradzić. :wink:
A mnie się powiększył. :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:To OK ale żeby od razu się chwalić? :-P
Była już mowa o konieczności (mniejszego, większego czy całkowitego) prostowania. Z swej strony chciałem zwrócić uwagę na konieczność (moim zdaniem) usunięcia aberracji chromatycznych w tym zdjęciu. Jak wiadomo w surowym pliku RAW to nie zachodzi z automatu jak w JPG dlatego należy zrobić to samemu. Przykładowo w LR, czy udostępnianym swego czasu za free DxO OpticsPro 11 to kwestia jednego kliknięcia (na domyślnych ustawieniach suwaków) i warto o tym pamiętać. Nawet na pomniejszonym zdjęciu (do 1500 px dł. bok) widać uboczny efekt aberracji. Gałęzie drzew przybierają na krawędziach przebarwienia, czy inne krawędzie gdzie występuje duży kontrast.
Obrazowo zrzut ekranu z LR na podglądzie 100% z przed i po usunięciu aberracji chromatycznych:
(w programie DxO jast bardzo podobnie)
LR przed:
218173
LR po:
218174
W rzeczywistości ten uboczny efekt jest nieco bardziej widoczny, zrzut ekranu trochę gubi tych kolorów (przy prawej krawędzi drzewa jest wyraźna zielonkawa obwódka).
Oczywiście tą "operację" najlepiej przeprowadzić na pliku RAW, czy DNG w wywoływarce. Później to nawet nie wiem czy jest to możliwe, nawet jeśli, efekt raczej nie będzie tak dobry.
Jakby ktoś chciał nanieść jeszcze poprawki to oczywiście można. Termin upływa 27 stycznia dopiero.
Być może wezmę udział w tej edycji (coś tam "wyrzeźbiłem":)), ale na pewno nie będę brał udziału w tym cyklu 10 popRAWek co zapowiadałem wcześniej.
Na skrzynce 9 prac, skromnie bardzo. Została doba.
Słabiutko. No cóż, będzie mniejsza konkurencja [emoji23]
Słabiutko. No cóż, będzie mniejsza konkurencja [emoji23]
Nie licz na to ....
Jutro sypnie pracami :)
Nie licz na to ....
Jutro sypnie pracami :)
Jak tej zimy śniegiem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jak tej zimy śniegiem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ty się nie śmiej bo jeszcze wygrasz poprawkę i co wtedy :)
Ty się nie śmiej bo jeszcze wygrasz poprawkę i co wtedy :)
Śnieg spadnie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Śnieg spadnie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty henry1. :mrgreen:
Nie licz na to .... Jutro sypnie pracami :)
Skoro nalegasz :)
To poszło.
Jedna z prac ma nieregulaminowy rozmiar (jest za mała). Poproszę autora o wysłanie poprawionej. Poszło również priv.
Potwierdzenie otrzymania pracy najczęściej wysyłam z smartfona, a tam nie sprawdzam rozmiaru pracy. (Praca wpłynęła dziś ok. godz. 11-stej.)
Edit.
Upss. Fałszywy alarm. "Schowała mi się" poprawiona praca wysłana nieco później . Jest OK.
Skoro nalegasz :)
To poszło.
....i co..... 17 będzie ?:)...
. Fałszywy alarm. "Schowała mi się" poprawiona praca wysłana nieco później . Jest OK.
Ach te smartfony ... ani do zdjęć, ani do biura ....:mrgreen: