PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia produktowa - lampy, meble

bolan
16.01.20, 14:35
Hej

Chciałbym się poradzić odnośnie fotografii produktowej Olympusem om-d e-m10 mark II.
Fotografuje głównie lampy i meble vintage, raczej bardzo amatorsko i chciałbym wskoczyć na wyższy lvl ;)

jaki obiektyw się nada do tego typu fotografii? bez szaleństw cenowych, 2-3k max.
może ktoś może poleci też jakiś ciekawy statyw?

Pzdr

fret
17.01.20, 10:06
Jeśli chodzi o obiektyw, to znakomitym wyborem będzie zwykły kitowiec używany w zakresie od 25mm w górę i przymknięty do f/8. Statyw to bardzo indywidualna sprawa, w sumie skup się na chińczykach z wyższej półki (np. Benro), te tanie potrafią się rozsypać od samego rozkładania. Rozsądna kwota, to ok. 500zł za statyw z głowicą. Kup też dużą blendę, a najlepiej, to dużą i średnią. Resztę kasy zostaw do czasu, aż przyjdzie ci do głowy praca z własnym oświetleniem.

Rabbit
18.01.20, 00:11
tak jak pisze kol. fret, statyw się przyda (przynajmniej u mnie- jest to Benro) czasem przy słabszym świetle trzeba dłuższego czasu, to wtedy jak znalazł, ustawiasz opóźnienie migawki i masz wolne ręce np. do trzymania blendy, w Twoim wypadku musi być spora, szczególnie do mebli.
Powodzenia.

bolan
18.01.20, 22:53
dzięki za porady. no to statyw mam z głowy, kupię coś do 500 zł od Benro.
mam 2 softboxy których używam do doświetlenia przedmiotów, ale zdjęcia przy obróbce nie są super ostre, nie wiem czy to wina obiektywu(mam zwykły kitowy) czy wina nie używania statywu.

Rabbit
18.01.20, 23:05
dzięki za porady. no to statyw mam z głowy, kupię coś do 500 zł od Benro.
mam 2 softboxy których używam do doświetlenia przedmiotów, ale zdjęcia przy obróbce nie są super ostre, nie wiem czy to wina obiektywu(mam zwykły kitowy) czy wina nie używania statywu.
kitowy powinien wystarczyć, zależy na jakich czasach robisz zdjęcia, na dłuższych rzeczywiście wtedy mogą być poruszone

bolan
21.01.20, 13:02
kitowy powinien wystarczyć, zależy na jakich czasach robisz zdjęcia, na dłuższych rzeczywiście wtedy mogą być poruszone

zmniejszając przysłonę nie stracą zdjęcia na jakości?

droplet
21.01.20, 15:45
zmniejszając przysłonę nie stracą zdjęcia na jakości?
IMHO dla mnie to raczej problem z GO, przy zdjęciach produktowych powinna być jak głębsza.

fret
21.01.20, 16:53
IMHO dla mnie to raczej problem z GO, przy zdjęciach produktowych powinna być jak głębsza.

Dokładnie. Jeśli to mają być zdjęcia typu katalogowego, to f/8 powinno by dobrym ustawieniem, czyli optymalnym kompromisem między ostrością i GO. Jeśli fotki mają być tylko do internetu, to w ogóle nie ma o czym gadać.

bolan
22.01.20, 12:34
co masz na myśli? zdjęcia na portale aukcyjne. niedługo będzie też strona internetowa.