Zobacz pełną wersję : Wydano Darktable 3.0.0
zbyma72age
25.12.19, 23:56
Zgodnie z tradycją Darktable 3.0 został wydany na Boże Narodzenie.
Po wielu zmianach w 2018; 2019r. Zaobserwowano wiele bardzo nieoczekiwanych zmian w Darktable, zarówno w interfejsie użytkownika, jak i wewnętrznych mechanizmach. To sprawia, że Darktable 3.0 jest wersją większą niż główna, co uzasadnia bezpośrednie przejście z wersji 2.6.x do wersji 3.0.
Informacje o ogłoszeniu i wydaniu nowej wersji można znaleźć tutaj:
https://www.darktable.org/2019/12/darktable-300-released/ posted on Tue 24 December 2019 by Pascal Obry
więcej szczegółów:
https://discuss.pixls.us/t/darktable-3-0/15384
Wersja github jest tutaj:
https://github.com/darktable-org/darktable/releases/tag/release-3.0.0
darktable-3.0.0-win64.exe
https://github.com/darktable-org/darktable/releases/download/release-3.0.0/darktable-3.0.0-win64.exe
Zgodnie z tradycją Darktable 3.0 został wydany na Boże Narodzenie.
Po wielu zmianach w 2018; 2019r. Zaobserwowano wiele bardzo nieoczekiwanych zmian w Darktable, zarówno w interfejsie użytkownika, jak i wewnętrznych mechanizmach. To sprawia, że Darktable 3.0 jest wersją większą niż główna, co uzasadnia bezpośrednie przejście z wersji 2.6.x do wersji 3.0. ...
Dzięki za info, właśnie przeszedłem z 2.6 na 3.0.
Ja nadal siedzę na 2.7 Nooo chyba że mi odwali i sobie skompiluję :)
---edit---
i tak trzeba sobie skompilować, bo w repozytorium najwyższa dostępna wersja jest 2.6.3-1
Niedogodności Linuxa:-P:wink:
Mi zajęło 3 minuty przejście na nowszą wersję:)
Niedogodności Linuxa:-P:wink:
Mi zajęło 3 minuty przejście na nowszą wersję:)
Mnie ok 10 minut :)
217614
Mnie ok 10 minut :)
Brawo !:) i widzę, że masz nawet wyższa wersję, bo u mnie 3.0.0
A taki zrzut z kompilacji :)
217620
Używałem dawno temu przez krótki czas ten program. Miałem problemy z zarządzaniem kolorem i wskoczyłem w Capture One.
Podpowiedzcie proszę, na jakiej dystrybucji Linuxa najkorzystniej jest go posadzić, bo nie mam przekonania do wersji na windę ....
Używałem dawno temu przez krótki czas ten program. Miałem problemy z zarządzaniem kolorem i wskoczyłem w Capture One.
Podpowiedzcie proszę, na jakiej dystrybucji Linuxa najkorzystniej jest go posadzić, bo nie mam przekonania do wersji na windę ....
Nie wiem, ja pracuję na Debianie.
zbyma72age
28.12.19, 21:50
Aby dodać trochę wiadomości Tłumaczenie szczegółów darktable 3.0.0
https://1drv.ms/b/s!Ao2sT6WskMABgvxZY9poV68648XLBQ?e=kgjrBm
Zainstalowałem dzisiaj Darktable i mam dziwne wrażenie, że jego twórcy startują w konkursie na najmniej intuicyjny program. Możliwości ma pewnie wspaniałe, ale po raz pierwszy zainstalowałem jakiś program do obróbki zdjęć i się poddałem. Jeszcze do niego wrócę, ale pierwsze wrażenie... :(
To dość specyficzny soft. Z tego co pamiętam łatwo nie było :).
Zainstalowałem dzisiaj Darktable i mam dziwne wrażenie, że jego twórcy startują w konkursie na najmniej intuicyjny program. Możliwości ma pewnie wspaniałe, ale po raz pierwszy zainstalowałem jakiś program do obróbki zdjęć i się poddałem. Jeszcze do niego wrócę, ale pierwsze wrażenie... :(
Jesteś niestety permanentnym dzieckiem Windowsa. Gdybyś dawniej dawniej startował na Linuxie to pewnie przyzwyczaiłbyś się do tej specyfiki, ot, pierwsze Gimpy miały aż trzy panele do obróbki zdjęcia i trzeba było skakać między nimi. Zresztą dziś też można do tego wrócić.
Jesteś niestety permanentnym dzieckiem Windowsa. Gdybyś dawniej dawniej startował na Linuxie to pewnie przyzwyczaiłbyś się do tej specyfiki, ot, pierwsze Gimpy miały aż trzy panele do obróbki zdjęcia i trzeba było skakać między nimi. Zresztą dziś też można do tego wrócić.
Jesteś w błędzie. Po pierwsze zainstalowałem go na Mac-u, a Mac, to podobno dziecko Linuxa ;) Po drugie pamiętam starego Gimpa z Windowsa i fakt, że był dziwny, ale nie aż tak. Tam były trzy okienka, ale było z grubsza widać co się w którym rob, nie trzeba było się doktoryzowaći. Fakt, że po kupnie PSE przeżyłem szok. A teraz? Otwieram DT, mam jedno okienko i mogiła. Nic nie działa intuicyjnie, czuję się jak dziewica, która nigdy żadnego zdjęcia nie wywołała/obrobiła. Miałem kilka programów, jeszcze więcej triali wypróbowałem i nigdy nie poczułem takiej ściany. Zastanawiam się, czy ten program jest tak dobry, żeby uczyć się go od zera?
Jesteś w błędzie. Po pierwsze zainstalowałem go na Mac-u, a Mac, to podobno dziecko Linuxa ;) Po drugie pamiętam starego Gimpa z Windowsa i fakt, że był dziwny, ale nie aż tak. Tam były trzy okienka, ale było z grubsza widać co się w którym rob, nie trzeba było się doktoryzowaći. Fakt, że po kupnie PSE przeżyłem szok. A teraz? Otwieram DT, mam jedno okienko i mogiła. Nic nie działa intuicyjnie, czuję się jak dziewica, która nigdy żadnego zdjęcia nie wywołała/obrobiła. Miałem kilka programów, jeszcze więcej triali wypróbowałem i nigdy nie poczułem takiej ściany. Zastanawiam się, czy ten program jest tak dobry, żeby uczyć się go od zera?
Nadeszła pora stracić dziewictwo. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nie wiem, czy warto w tym wieku :roll:
Nie wiem, czy warto w tym wieku :roll:
Zawsze warto :mrgreen:
Zawsze warto :mrgreen:
Żeby żałować straconych lat? Lepiej być zakonnicą do końca i nie wiedzieć co się straciło ;)
Trzeba przyznać, że program łatwy w obsłudze nie jest. Intuicyjność na pewno nie jest jego mocną stroną. Trochę mnie to zniechęca do używania DT, a i efekty jakoś mnie nie zachwycają. Przede wszystkim jednak czas. Narzędzie do obróbki RAW powinno być w miarę przejrzyste. Oczywiście, każdego programu trzeba się nauczyć. Zaletą niewątpliwie jest to, że darmowy.
Starsze wersje DXO też były darmowe, a śmigają jak szalone. Jakieś nowe darmówki/promocje (nie tylko DXO) są pewnie kwestią czasu. Darmowy DT, to dla mnie jak darmowy samochód z kierownicą w bagażniku. Czasem lepiej zapłacić albo poczekać. Dla informatyka lubiącego fotografować DT może być bardzo fajny. Dwie pasje w jednym.
Żeby żałować straconych lat? Lepiej być zakonnicą do końca i nie wiedzieć co się straciło ;)
Są jeszcze rowery bez siodełek 217623
i możliwość trafienia obok... :roll:
Są jeszcze rowery bez siodełek 217623
A niektóre maja wspomaganie elektryczne, wzmacniają doznania. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: