PDA

Zobacz pełną wersję : Wydano Darktable 3.0.0

zbyma72age
25.12.19, 23:56
Zgodnie z tradycją Darktable 3.0 został wydany na Boże Narodzenie.
Po wielu zmianach w 2018; 2019r. Zaobserwowano wiele bardzo nieoczekiwanych zmian w Darktable, zarówno w interfejsie użytkownika, jak i wewnętrznych mechanizmach. To sprawia, że Darktable 3.0 jest wersją większą niż główna, co uzasadnia bezpośrednie przejście z wersji 2.6.x do wersji 3.0.
Informacje o ogłoszeniu i wydaniu nowej wersji można znaleźć tutaj:
https://www.darktable.org/2019/12/darktable-300-released/ posted on Tue 24 December 2019 by Pascal Obry

więcej szczegółów:
https://discuss.pixls.us/t/darktable-3-0/15384
Wersja github jest tutaj:
https://github.com/darktable-org/darktable/releases/tag/release-3.0.0

darktable-3.0.0-win64.exe
https://github.com/darktable-org/darktable/releases/download/release-3.0.0/darktable-3.0.0-win64.exe

And.N
28.12.19, 13:40
Zgodnie z tradycją Darktable 3.0 został wydany na Boże Narodzenie.
Po wielu zmianach w 2018; 2019r. Zaobserwowano wiele bardzo nieoczekiwanych zmian w Darktable, zarówno w interfejsie użytkownika, jak i wewnętrznych mechanizmach. To sprawia, że Darktable 3.0 jest wersją większą niż główna, co uzasadnia bezpośrednie przejście z wersji 2.6.x do wersji 3.0. ...
Dzięki za info, właśnie przeszedłem z 2.6 na 3.0.

Bodzip
28.12.19, 14:22
Ja nadal siedzę na 2.7 Nooo chyba że mi odwali i sobie skompiluję :)
---edit---
i tak trzeba sobie skompilować, bo w repozytorium najwyższa dostępna wersja jest 2.6.3-1

And.N
28.12.19, 16:31
Niedogodności Linuxa:-P:wink:
Mi zajęło 3 minuty przejście na nowszą wersję:)

Bodzip
28.12.19, 18:42
Niedogodności Linuxa:-P:wink:
Mi zajęło 3 minuty przejście na nowszą wersję:)
Mnie ok 10 minut :)

217614

And.N
28.12.19, 19:56
Mnie ok 10 minut :)
Brawo !:) i widzę, że masz nawet wyższa wersję, bo u mnie 3.0.0

Bodzip
28.12.19, 20:13
A taki zrzut z kompilacji :)

217620

paparapa
28.12.19, 20:59
Używałem dawno temu przez krótki czas ten program. Miałem problemy z zarządzaniem kolorem i wskoczyłem w Capture One.
Podpowiedzcie proszę, na jakiej dystrybucji Linuxa najkorzystniej jest go posadzić, bo nie mam przekonania do wersji na windę ....

Bodzip
28.12.19, 21:32
Używałem dawno temu przez krótki czas ten program. Miałem problemy z zarządzaniem kolorem i wskoczyłem w Capture One.
Podpowiedzcie proszę, na jakiej dystrybucji Linuxa najkorzystniej jest go posadzić, bo nie mam przekonania do wersji na windę ....
Nie wiem, ja pracuję na Debianie.

zbyma72age
28.12.19, 21:50
Aby dodać trochę wiadomości Tłumaczenie szczegółów darktable 3.0.0

https://1drv.ms/b/s!Ao2sT6WskMABgvxZY9poV68648XLBQ?e=kgjrBm

fret
29.12.19, 12:08
Zainstalowałem dzisiaj Darktable i mam dziwne wrażenie, że jego twórcy startują w konkursie na najmniej intuicyjny program. Możliwości ma pewnie wspaniałe, ale po raz pierwszy zainstalowałem jakiś program do obróbki zdjęć i się poddałem. Jeszcze do niego wrócę, ale pierwsze wrażenie... :(

paparapa
29.12.19, 12:48
To dość specyficzny soft. Z tego co pamiętam łatwo nie było :).

Bodzip
29.12.19, 12:58
Zainstalowałem dzisiaj Darktable i mam dziwne wrażenie, że jego twórcy startują w konkursie na najmniej intuicyjny program. Możliwości ma pewnie wspaniałe, ale po raz pierwszy zainstalowałem jakiś program do obróbki zdjęć i się poddałem. Jeszcze do niego wrócę, ale pierwsze wrażenie... :(
Jesteś niestety permanentnym dzieckiem Windowsa. Gdybyś dawniej dawniej startował na Linuxie to pewnie przyzwyczaiłbyś się do tej specyfiki, ot, pierwsze Gimpy miały aż trzy panele do obróbki zdjęcia i trzeba było skakać między nimi. Zresztą dziś też można do tego wrócić.

fret
29.12.19, 14:49
Jesteś niestety permanentnym dzieckiem Windowsa. Gdybyś dawniej dawniej startował na Linuxie to pewnie przyzwyczaiłbyś się do tej specyfiki, ot, pierwsze Gimpy miały aż trzy panele do obróbki zdjęcia i trzeba było skakać między nimi. Zresztą dziś też można do tego wrócić.

Jesteś w błędzie. Po pierwsze zainstalowałem go na Mac-u, a Mac, to podobno dziecko Linuxa ;) Po drugie pamiętam starego Gimpa z Windowsa i fakt, że był dziwny, ale nie aż tak. Tam były trzy okienka, ale było z grubsza widać co się w którym rob, nie trzeba było się doktoryzowaći. Fakt, że po kupnie PSE przeżyłem szok. A teraz? Otwieram DT, mam jedno okienko i mogiła. Nic nie działa intuicyjnie, czuję się jak dziewica, która nigdy żadnego zdjęcia nie wywołała/obrobiła. Miałem kilka programów, jeszcze więcej triali wypróbowałem i nigdy nie poczułem takiej ściany. Zastanawiam się, czy ten program jest tak dobry, żeby uczyć się go od zera?

henry1
29.12.19, 14:52
Jesteś w błędzie. Po pierwsze zainstalowałem go na Mac-u, a Mac, to podobno dziecko Linuxa ;) Po drugie pamiętam starego Gimpa z Windowsa i fakt, że był dziwny, ale nie aż tak. Tam były trzy okienka, ale było z grubsza widać co się w którym rob, nie trzeba było się doktoryzowaći. Fakt, że po kupnie PSE przeżyłem szok. A teraz? Otwieram DT, mam jedno okienko i mogiła. Nic nie działa intuicyjnie, czuję się jak dziewica, która nigdy żadnego zdjęcia nie wywołała/obrobiła. Miałem kilka programów, jeszcze więcej triali wypróbowałem i nigdy nie poczułem takiej ściany. Zastanawiam się, czy ten program jest tak dobry, żeby uczyć się go od zera?

Nadeszła pora stracić dziewictwo. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

fret
29.12.19, 15:00
Nie wiem, czy warto w tym wieku :roll:

paparapa
29.12.19, 15:19
Nie wiem, czy warto w tym wieku :roll:

Zawsze warto :mrgreen:

fret
29.12.19, 15:22
Zawsze warto :mrgreen:

Żeby żałować straconych lat? Lepiej być zakonnicą do końca i nie wiedzieć co się straciło ;)

And.N
29.12.19, 16:03
Trzeba przyznać, że program łatwy w obsłudze nie jest. Intuicyjność na pewno nie jest jego mocną stroną. Trochę mnie to zniechęca do używania DT, a i efekty jakoś mnie nie zachwycają. Przede wszystkim jednak czas. Narzędzie do obróbki RAW powinno być w miarę przejrzyste. Oczywiście, każdego programu trzeba się nauczyć. Zaletą niewątpliwie jest to, że darmowy.

fret
29.12.19, 16:29
Starsze wersje DXO też były darmowe, a śmigają jak szalone. Jakieś nowe darmówki/promocje (nie tylko DXO) są pewnie kwestią czasu. Darmowy DT, to dla mnie jak darmowy samochód z kierownicą w bagażniku. Czasem lepiej zapłacić albo poczekać. Dla informatyka lubiącego fotografować DT może być bardzo fajny. Dwie pasje w jednym.

Bodzip
29.12.19, 16:46
Żeby żałować straconych lat? Lepiej być zakonnicą do końca i nie wiedzieć co się straciło ;)
Są jeszcze rowery bez siodełek 217623

fret
29.12.19, 17:02
i możliwość trafienia obok... :roll:

henry1
29.12.19, 17:13
Są jeszcze rowery bez siodełek 217623

A niektóre maja wspomaganie elektryczne, wzmacniają doznania. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: