PDA

Zobacz pełną wersję : popRAWka 21/2019 - Głosowanie i Wyniki

And.N
9.12.19, 20:26
217175

popRAWka 21/2019 - Głosowanie

Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 21/2019 popRAWki. Mamy w sumie 15 prac,
więc można głosować maksymalnie na 3 prace. Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
tylko na dwie lub na jedną. Z swej strony "namawiam":wink: do wykorzystywania przysługujących głosów.
Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż trzy prace.

Termin głosowania 3 dni czyli do 12.12.2019 (czwartek)

Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv

Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Plik RAW mojego autorstwa.

Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
(z numerem 00. w paczce jest oryginał jpg):
217177

Oryginał (plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
217176

PROPOZYCJE popRAWkowe

1. helmuth
217178

2. A56
217179

3. Bodzip
217180

4. DzejPi
217181

5. Wiejo
217182

6. Cru
217183

7. Rabbit
217184

8. henry1
217185

9. Mirek63
217186

10. paparapa
217187

11. jkr
217188

12. a123
217189

13. ogc13
217190

14. andtor2
217191

15. easy_rider
217192

Na temat konkretnych prac wypowiadamy się (pozytywnie/negatywnie) po zakończonym głosowaniu, i do takiej dyskusji zachęcam.

W trakcie głosowania oczywiście można ogólnikowo się wypowiadać. Offtopy też mogą być:smile:

Powodzenia wszystkim życzę.

apz
9.12.19, 21:50
Dałem głos...

helmuth
9.12.19, 22:48
Jest problem!
Wszystkie kolorowe prawie identyczne. :???:
Łatwiej wybrać z tych mono- jest ich mniej. :-P

And.N
9.12.19, 23:29
Jest problem!
Wszystkie kolorowe prawie identyczne. :???:...
Prawie, robi wielką różnicę:wink::)

helmuth
9.12.19, 23:48
Prawie, robi wielką różnicę:wink::)Prawie, bo trzy się zdecydowanie różnią od pozostałych dziewięciu kolorowych. :wink:

apz
10.12.19, 11:41
Prawie, bo trzy się zdecydowanie różnią od pozostałych dziewięciu kolorowych. :wink:

Widzę także parę innych różnic poza kolorem....

helmuth
10.12.19, 11:59
Owszem, różnią się ilością pozostawionych "przeszkadzajek".
Na tych zdjęciach, na których autorzy postanowili się ich pozbyć, widać różnice- autorzy różne szczegóły uznali za warte usunięcia.

paparapa
10.12.19, 12:18
Widzę także parę innych różnic poza kolorem....

Dokładnie tak. Przede wszystkim widać różnice w operowaniu kontrastem i jasnością...
I to bardzo duże różnice :)

Marek61
10.12.19, 14:55
Oddane, dwie wyłowione bezproblemowo.:)

Bodzip
10.12.19, 16:19
Przegram przez głupotę :mrgreen:

And.N
10.12.19, 17:04
Już chyba pora na pierwszy przeciek:) a więc, dwie prace wyraźnie z przodu.
Na 1 miejscu jedna praca
Na 2 miejscu jedna praca ( 1 głos mniej)
Na 3 miejscu także jedna praca, ale już z stratą 3 głosów do miejsca drugiego.
Bez głosu na chwilę obecną aż 7 prac, także głosować i najlepiej przydzielać przysługujące 3 głosy:)
Oczywiście to żart w pewnym stopniu, każdy sam decyduje ile głosów oddaje (byle nie więcej niż można:) )

henry1
10.12.19, 17:58
Siedem prac... :cry:
Moja i Bogdana pewnie na czele tych siedmiu. :cry:

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Zagłosowałem na trzy prace z tych siedmiu. :roll: :mrgreen:
Im też się coś na Gwiazdkę należy. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Krakman
10.12.19, 19:56
Zagłosowałem żeby nie było, że się nie angażuję..... Oczywiście na najlepsze.

And.N
10.12.19, 20:24
Zagłosowałem żeby nie było, że się nie angażuję..... Oczywiście na najlepsze.
Uprzejmie dziękuję, plusem rep. nie mogę dać bo system nie pozwala:cry:.
Moje nie jest najlepsze i się z tym zgadzam:)

paparapa
10.12.19, 21:56
Przegram przez głupotę :mrgreen:

Az jestem ciekaw coś tam napsuł. Wydawało mi się, że bardziej niż ja nie da się napsuć :)

Bodzip
10.12.19, 22:28
Az jestem ciekaw coś tam napsuł. Wydawało mi się, że bardziej niż ja nie da się napsuć :)
Już mi Andrzej kiedyś zwracał na to uwagę, mam jeden program co mi robi babola, no cóż - nie zauważyłem... mea maxima culpa :oops:
===Edit===
ale to tylko zabawa, za którą Andrzejowi trzeba postawić całą krzynkę piwa. Mnie nie wolno, więc się bez bólu rozstanę :mrgreen:

paparapa
10.12.19, 23:38
Już mi Andrzej kiedyś zwracał na to uwagę, mam jeden program co mi robi babola, no cóż - nie zauważyłem... mea maxima culpa :oops:
===Edit===
ale to tylko zabawa, za którą Andrzejowi trzeba postawić całą krzynkę piwa. Mnie nie wolno, więc się bez bólu rozstanę :mrgreen:

Bardzo to szlachetne z Twojej strony..... tylko co na to jego wątróbka :mrgreen:

henry1
11.12.19, 00:02
Bardzo to szlachetne z Twojej strony..... tylko co na to jego wątróbka :mrgreen:

Się wymieni na nowszy model. :mrgreen:

Pora na przecieki. :roll: :mrgreen:

And.N
11.12.19, 15:47
Ano pora:)

Przewaga dwu pierwszych prac się powiększyła do 9 głosów, a między nimi 1 głos różnicy.
Na 3 miejscu jedna praca.
Na 4 miejscu dwie prace (o głos mniej od miejsca trzeciego).
I dobra wiadomość, nie ma już pracy bez głosu.

henry1
11.12.19, 16:04
Ano pora:)

Przewaga dwu pierwszych prac się powiększyła do 9 głosów, a między nimi 1 głos różnicy.
Na 3 miejscu jedna praca.
Na 4 miejscu dwie prace (o głos mniej od miejsca trzeciego).
I dobra wiadomość, nie ma już pracy bez głosu .

Czyli trafiłem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

sikor
11.12.19, 16:13
Wzorem Krakman'a też się zaangażowałem :mrgreen:

ogc13
11.12.19, 16:32
Przecież możemy mu pomóc z tą skrzynką :) Co ma się chłop sam męczyć !!

Bodzip
11.12.19, 20:22
Czyli trafiłem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ja pewnie też. A jak nie to andtor drugi mocny się z nas śmieje :mrgreen:

henry1
11.12.19, 20:36
Ja pewnie też. A jak nie to andtor drugi mocny się z nas śmieje :mrgreen:

Pampersy zmienia ze śmiechu. :mrgreen:
Albo ...
Jako drugi i do tego mocny, pewnie hrabiną się zajmuje. :-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

And.N
12.12.19, 16:33
Po jednej trafiliście obaj:)

henry1
12.12.19, 20:56
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:

Dzięki za głosy na moje "dzieło". :mrgreen:

And.N
12.12.19, 21:06
Zwycięzcą edycji 21/2019 został A56

Gratulacje !!!

Miejsce 1 (praca 2)
217248

Miejsce 2
Mirek63 (praca 9)
217249

Miejsce 3 ex aequo:
helmuth (praca 1)
217250

oraz paparapa (praca 10)
217251

Dziękuję wszystkim za udział w zabawie.
Zapraszam także do ewentualnej dyskusji na temat prac.

Kolor w tej edycji nie zyskał zbytnio uznania:).

PS.
Tą edycją zakończymy zabawę w popRAWkę w tym roku.
Ruszamy ponownie na początku stycznia. Zwycięzca A56 jest proszony o nadesłanie RAWa do edycji 1/2020 (pośpiechu oczywiście nie ma:) ).
Bedzie to pierwsza edycja w cyklu 10 popRAWek.
Jak zapowiadałem wcześniej, nastąpią zmiany odnośnie rozmiarów nadsyłanych prac i tak:

1200 px. - dla prac z dłuższym bokiem w pionie (lub kwadrat)
1500 px. - dla prac z dłuższym bokiem w poziomie
1800 px. - dla panoram (tu bez zmian jak było)

Stosowne zmiany nastąpią w regulaminie i będzie jeszcze przypomnienie na początku edycji.

Bodzip
12.12.19, 21:18
No tośmy się z Heniem podzielili głosami :mrgreen:

henry1
12.12.19, 21:20
No tośmy się z Heniem podzielili głosami :mrgreen:

Dzięki za głos !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

gulasz
12.12.19, 21:44
to trafiłam w 3jkę nagrodzonych prac - ma się to oko :mrgreen:
gratulacje dla nagrodzonych - przesmacznie zrobione BW - A56 ukłony !! :)

dla henry1 i Bodzip - także uściski i gratulacje !!

paparapa
12.12.19, 22:58
to trafiłam w 3jkę nagrodzonych prac - ma się to oko :mrgreen:
gratulacje dla nagrodzonych - przesmacznie zrobione BW - @A56 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15102) ukłony !! :)

dla @henry1 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=3133) i @Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) - także uściski i gratulacje !!

Ha ha, ale niestety niepełną :mrgreen:

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Gratki dla zwycięzcy:)

Cru
12.12.19, 23:13
Gratulacje dla zdobywców pudła [emoji846]

Dziękuję za głosiki.

A56
13.12.19, 08:20
Dziękuje za gratulacje. Zdjęcie do następnej edycji podeślę.

gulasz
13.12.19, 09:27
Ha ha, ale niestety niepełną https://forum.olympusclub.pl/threads/120211-popRAWka-21-2019-G%C5%82osowanie-i-Wyniki/images/smilies/icon_mrgreen.gif
Organizator na więcej nie dał przyzwolenia - to co ci poradZe

Marek61
13.12.19, 09:58
Gratulacje dla wygranych :)

DzejPi
13.12.19, 10:40
Gratulacje zwycięzcom. Chwała pozostałym uczestnikom.

Bodzip
13.12.19, 11:31
Kurcze, tak się w Henia zapatrzyłem, że nie pogratulowałem zwycięzcom. Przepraszam :oops:
Brawo - tak trzymać panowie (i panie) :)

a123
13.12.19, 14:50
Gratulacje dla zwycięzcy :)

helmuth
13.12.19, 16:10
Gratuluję A56, choć nie na niego głosowałem.
Tak jak pisałem, łatwiej było wybrać spośród jednobarwnych (moim faworytem był Mirek63. Widać jak duża różnica dzieli dwa nagrodzone monochromy od reszty kolorów.

1200 px. - dla prac z dłuższym bokiem w pionie (lub kwadrat)
Dlaczego tak? Czy z Twojej ankiety wyszło, że większość forumowiczów ma monitory zdolne pokazać taki obraz bez przeskalowania?
Mam też pytanie, co oznaczają liczby % po prawej stronie tabeli? Po podsumowaniu całej kolumny wyszło mi 268% :shock:

And.N
21.12.19, 20:24
Sorki, jakoś przegapiłem te pytania:

1200 px. - dla prac z dłuższym bokiem w pionie (lub kwadrat)Dlaczego tak? Czy z Twojej ankiety wyszło, że większość forumowiczów ma monitory zdolne pokazać taki obraz bez przeskalowania?

Jakby to miała być ścisła odpowiedź, to tak, wszyscy forumowicze mają możliwość obejrzenia zdjęcia bez przeskalowania. Nie wszystkim natomiast 1200 px. w pionie zmieści się w całości i będzie konieczność przewinięcia belką lub przeskalowania, oczywiście z poziomu samej przeglądarki. Helmuth prośba o nie kontynuowanie tego tematu, bo decyzja już zapadła:). Nie będzie też głosowania, kto za, kto przeciw:). Dyktatura prowadzącego można powiedzieć:mrgreen:

Mam też pytanie, co oznaczają liczby % po prawej stronie tabeli? Po podsumowaniu całej kolumny wyszło mi 268% :shock:
To już pytanie do administratora technicznego, a nie do mnie. Ktoś tak wymyślił i jest widać taki skrypt forum.

Odpowiem tylko jak to jest z tymi procentami, bo dość łatwo się domyśleć.
Głosujących było 25 i stąd wynika, że na jeden głos przypada "waga" 4%.
Zwycięzca otrzymał 15 głosów dlatego ma 60%, drugie miejsce 14 głosów daje 56% itd.
Nożna powiedzieć, że te procenty odzwierciedlają liczbę oddanych głosów.
Mi to nie przeszkadza, że tak jest.

helmuth
21.12.19, 21:49
... tak, wszyscy forumowicze mają możliwość obejrzenia zdjęcia bez przeskalowania. Nie wszystkim natomiast 1200 px. w pionie zmieści się w całości i będzie konieczność przewinięcia belką lub przeskalowania ...Eeee ...
możesz jakoś jaśniej? :shock:

Nie będzie też głosowania, kto za, kto przeciw. Dyktatura prowadzącego można powiedziećPrzynajmniej szczerze, nie próbujesz ściemniać o demokratycznych decyzjach. :mrgreen:
Masz za to "+" :-P

And.N
21.12.19, 21:54
Eeee ...
możesz jakoś jaśniej? :shock:
Co jest niezrozumiałe ?

PS. Nadmiar demokracji prowadzi do anarchii:wink::)

helmuth
21.12.19, 22:03
W pierwszym zdaniu:

... wszyscy forumowicze mają możliwość obejrzenia zdjęcia bez przeskalowania.
i zaraz w następnym:

Nie wszystkim natomiast 1200 px. w pionie zmieści się w całości i będzie konieczność ... przeskalowania
Czy tylko dla mnie jest to niejasne?

And.N
21.12.19, 22:18
Jedno nie wyklucza drugiego. Przeglądając tak "normalnie" prace o boku 1200 px w pionie na monitorze powiedzmy FHD (który ma1080 px w pionie) ogląda się bez przeskalowania (w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione).
Chcąc aby się zmieściło w całości na na monitorze FHD trzeba będzie kliknąć na zdjęcie PPM (prawym przyciskiem myszy) i wybrać z menu : "Pokaż obraz" (tu już będzie przeskalowany - nieco zmniejszony).
Edit.
może w poprzednim wpisie niepotrzebnie użyłem słowa "konieczność"

helmuth
22.12.19, 00:50
Przeglądając tak "normalnie" prace o boku 1200 px w pionie na monitorze powiedzmy FHD (który ma1080 px w pionie) ogląda się bez przeskalowania (w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione).Dalej nie rozumiem.
Jak można normalnie, bez przeskalowania, obejrzeć 1200px na ekranie mającym 1080px. Brakuje 120px.
Co wg Ciebie znaczy "normalnie"? Dla mnie konieczność scrollowania wykracza poza pojęcie "normalnie". :roll:

And.N
22.12.19, 01:48
Helmuth naprawdę tak trudno to zrozumieć to co napisałem ?, czy zaczynasz zwyczajnie pisać dla samego pisania, czy raczej czepiania się:)
Jak obecnie przeglądasz prace w popRAWce (i jest ich kilkanaście) nie używasz scrollowania, bo to wykracza poza pojecie "normalne" przeglądanie.
Zawsze ściągasz paczkę zip i przeglądasz aby nie używać scrollowania. Widzisz, ja też mogę się czepiać słówek:)
Dla mnie konieczność scrollowania nie wykracza poza pojecie "normalne" przeglądanie. Chcesz oglądać pełny rozmiar, tak jak zostało wstawione, będziesz musiał scrolować (na monitorze FHD) fotkę, która w pionie ma 1200 px. Żeby nie było wątpliwości, tak zdjęcie w pionie o boku 1200px nie zmieści się w całości na monitorze FHD. Rozwiązania co do oglądania podałem. To tyle co mam do powiedzenia.

PS.
Przez ostatnie 2 lata było w popRAWce jedno zdjęcie z dłuższym bokiem w pionie. Jakoś trzeba będzie znieść te "częste":wink: niedogodności w oglądaniu prac w pionie 1200 px na monitorach FHD.

helmuth
22.12.19, 14:00
Helmuth naprawdę tak trudno to zrozumieć to co napisałem ?Niestety tak!
Mogę się jedynie domyślać, co chciałeś napisać. Nigdy jednak nie lubiłem zadań typu "co autor miał na myśli".

Jak obecnie przeglądasz prace w popRAWce (i jest ich kilkanaście) nie używasz scrollowania, bo to wykracza poza pojecie "normalne" przeglądanie.
Zawsze ściągasz paczkę zip i przeglądasz aby nie używać scrollowania.Pytasz czy stwierdzasz fakt?
Jeżeli pytasz to powinieneś zdania kończyć pytajnikiem a jeżeli stwierdzasz fakt, to na jakiej podstawie? :-P

Dla mnie konieczność scrollowania nie wykracza poza pojecie "normalne" przeglądanie.W pełni się zgadzam.
Przeglądając zdjęcia konieczne jest scrollowanie aby przejść do następnego zdjęcia na stronie. Ja mówię o oglądaniu konkretnego zdjęcia, podczas którego konieczność scrollowania nie pozwala obejrzeć zdjęcia w całości, bez przeskalowania.

PS
Jeżeli podtrzymujesz zdanie o "dyktaturze prowadzącego" to po co próbujesz mnie przekonywać wątpliwymi argumentami? :-P

And.N
22.12.19, 14:20
Ja mówię o oglądaniu konkretnego zdjęcia, podczas którego konieczność scrollowania nie pozwala obejrzeć zdjęcia w całości, bez przeskalowania.

...Żeby nie było wątpliwości, tak zdjęcie w pionie o boku 1200px nie zmieści się w całości na monitorze FHD. Rozwiązania co do oglądania podałem. To tyle co mam do powiedzenia.
Dyktatura panie, cóż poradzić, można obalić jak każdą:)