PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do E-M10 Mark III - Olympus 17/1.8 vs PL 15/1.7 vs Sigma 16/1.4

Griszah
2.12.19, 22:39
Witam Wszystkich,

mam dylemat dotyczący wyboru pomiędzy ww. trzema obiektywami. Do tej pory korzystałem z dwóch kitowych obiektywów + Olympus 45/1.8mm, rzeczywistość pokazała, że brakuje mi obiektywu do zdjęć wewnątrz z jasnym światłem (bo dzieciaki rosną, są coraz szybsze i ciężko je złapać kitowym obiektywem ;) Przeczytałem już chyba wszystkie testy w necie i mam jeszcze większy mętlik w głowie.

W chwili obecnej najbliżej mi do kupna PL 15/1.7, obawiam się jedynie jak panasonic będzie współpracował z body Olympusa, zależy mi też na tym aby Autofocus był skuteczny przy filmowaniu.

Sigma 16/1.4 jest bardzo chwalona, ale głownie na mocowaniu do Sony, niewiele ludzi paruje go z m4/3, kusi mnie mocno tym światłem 1.4, które w domowych warunkach oświetleniowym spisywałby się pewnie najlepiej, rozmiar i jego waga jakoś mnie nie przerażą, bo jeśli ma dać najwyższą jakość to to przeboleje, zwłaszcza że głównie chcę go używać w warunkach domowych.

Olympus 17/1.8 optycznie chyba wypada najsłabiej z trójki, ponoć to nie ten poziom co 45/1,8 z którego jest bardzo zadowolony.

Obecnie ceno można je mieć nowe w podobnej kasie, ok. 1700 zł.

Pomóżcie proszę.

Bodzip
3.12.19, 08:13
Trochę się spóźniłeś, bo przedwczoraj na black friday w sklepie Sigma była obniżka i ten obiektyw kosztował 1400 zł z małymi groszami, więc ok 300 zł obniżki.
A co do wyboru - obawiam się, że nikt Ci nie powie: kup Sigmę lub Olka czy Panasa, bo jak Ci nie podpasuje to co ?
Ja się przymierzam do tej Sigmy właśnie, tyle, że teraz kupiłem Panasa 25/1,4 Więc 16 mm musi trochę poczekać.
A nie pomyślałeś o Olku 12/2,0 ?

Griszah
3.12.19, 09:16
Nie widziałem promocji na Sigmę 16mm/1.4 do m4/3, na inne obiektywy Sigmy owszem promocja była.
Olympus 12/2.0 jest poza moim budżetem.

Niezła lufa z tej Sigmy, na tle Olympusa 17/1.8 czy PL 15/1.7, ale gabarytowa blisko do Olympusa 17/1.2 PRO.
Rozumiem, że pierścień przesłony PL15/1.7 nie będzie działał z korpusem Olympusa?

216988

viruuss
3.12.19, 10:02
chyba jesteś w punkcie klasycznego przekombinowania ? :) kup jasny manualny obiektyw jak chcesz filmować,coś z samyanga, 12/2 itp, AFC będzie Ci generował ciągły dźwięk przy nagrywaniu i zaraz pojawi się wątek co z tym zrobi c :)
https://www.euro.com.pl/obiektywy,_Samyang,mocowanie!micro-4-3-panasonic-olympus,rodzaj!szerokokatny,mechanizm-autofokusa!mf.bhtml - wybór masz duży

Griszah
3.12.19, 10:19
Tylko raz miałem w rękach aparat z obiektywem z manualną nastawą ostrości i powiedziałem sobie, że nigdy więcej, to nie dla mnie.
To że będzie słychać przydźwięki mechanizmu autofocusa mnie nie zraża, dodatkowo te filmy to tylko z doskoku, obiektyw głównie będzie wykorzystywany do pstrykania zdjęć.

Bodzip
3.12.19, 10:53
Oj tam... nigdy więcej :-P Dojrzejesz. viruuss ma rację, a poza tym - no nie ma w systemie MFT takiego obiektywu z autofokusem...

216989

to naprawdę było pstryknięte ot tak :)

Griszah
3.12.19, 11:04
...ale, że jakiego obiektywu nie ma? bo się pogubiłem.

Bodzip
3.12.19, 11:12
Oj tam... nigdy więcej :-P Dojrzejesz. @viruuss (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4443) ma rację, a poza tym - no nie ma w systemie MFT takiego obiektywu z autofokusem...

216989

to naprawdę było pstryknięte ot tak :)
No to powyższe właśnie manualnym było robione.

Griszah
3.12.19, 11:30
No wiesz pewnie i mi czasem ostrość udałoby się złapać, tylko jak mawiał mój śp. dziadek - "raz do roku to i kura pierdnie" ;), a nie o to mi chodzi.

viruuss
3.12.19, 12:53
chciałeś porady to ją dostałeś, tylko po co pytałeś skoro wiesz lepiej ? stałka MF do zdjęć + video jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem, masz w body FP - dasz radę :)

Griszah
3.12.19, 13:10
Nie wiem lepiej, wiem natomiast, że nie chce manualnego focusa. Nie bez powodu wszystkie trzy zaproponowane przez mnie obiektywy mają AF.
Dziękuje za głos w dyskusji, jednak z całym szacunkiem, taka porada jest zwyczajnie bezwartościowa.

Postanowiłem wypożyczyć na weekend PL i Sigmę, pomacam, przetestuję i na bazie tego wybiorą - to będzie najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiam

Bodzip
3.12.19, 13:19
Gdybym ja miał wybierać - do zdjęć Sigma. Do video ?? :roll: nie mam zielonego pojęcia jak się będzie zachowywała przy filmach, wiem natomiast że i Olek i Panas dadzą radę.

viruuss
3.12.19, 22:28
w video na 99 % będzie przez chwilę po utracie ostrości doostrzała co będzie widać jako rozmazane/nieostre klatki, dlatego filmowcy używają manuali i ujęcia są odpowiednio składane, a nie kręcone jako jeden długi film, do tego jak napisałem odgłos pracującego AF, nie wiem jak intensywny jest w sigmie ? co do foto to sigma może być dobrym wyborem, tylko nie wiem czy różnica w obrazku będzie warta różnicy w wielkości w stosunku do olka 17/1.8 przy niedzielnym fotografowaniu ? na globalu 17 jest w okolicy 900 zł.

edit
mała korekta w okolicy 1000 zł, wczoraj była za 934 zł:)
https://www.eglobalcentral.pl/3hBaBVa5r6RwSd25zu5b.html
https://www.eglobalcentral.pl/b92lTacViyPzqrZVNhKL.html

Griszah
4.12.19, 08:20
w video na 99 % będzie przez chwilę po utracie ostrości doostrzała co będzie widać jako rozmazane/nieostre klatki, dlatego filmowcy używają manuali i ujęcia są odpowiednio składane

To co piszesz wyżej występuje:
1) w każdym bezlusterkowcu z obiektywem AF ?
2) w Olympusie EM10 z obiektywem AF ?

Nie jestem filmowcem, aparat wykorzystuję w 5-10% do filmowania ultra amatorskiego, reszta to zdjęcia również amatorskie. Mam 3 obiektywy Olympusa, w żadnym nie przeszkadza mi dźwięk pracy mechanizmu AF, więc przy wyborze obiektywu skupiam się raczej na "niedzielnym fotografowaniu". Jednak chcę również unikać problemów przy wykonywaniu tych 5-10% filmów jakie występują np. w obiektywie Panasonica 25/1,7 gdzie AF jest potwornie wolny i do filmowania praktycznie się nie nadaje. Natomiast manualnej nastawy ostrości kompletnie nie biorę pod uwagę.

Skąpy płaci dwa razy, więc z założenia sprzedawcom typu eglobalcentral raczej dziękuję na wstępie, wolę dopłacić i kupić sprzęt z miejsca gdzie w razie draki nie będzie problemów z gwarancja.
W chwili obecnej każdy z 3 obiektywy z polskiej dystrybucji będzie mnie kosztował ok. 1700zł i taką kwotę jestem w stanie zaakceptować.

Przy takich założeniach również polecasz Olympusa 17/1.8 ?

viruuss
5.12.19, 00:03
1/2 -tak
polecam to listy na poczcie :) nie miałem sigmy, przez chwilę tylko olka 17, w zestawie z EM10 myślę, że jest idealny jeżeli chodzi o rozmiar, optycznie to musisz sam ocenić, co do global- ludzie tam kupują, pomyśl ile będziesz używał taki obiektyw i w jaki sposób, co tam ma się zepsuć, jak uszkodzisz mechanicznie to i tak po gw, kupujesz za pół ceny w razie nieszczęścia kupisz drugi nowy :)

Griszah
5.12.19, 00:19
1/2 -tak
polecam to listy na poczcie :)
... no i jeszcze eglobalcentral polecasz, ale o to akurat nie pytałem.
Dziękuję za zabranie głosu i pozdrawiam.

viruuss
5.12.19, 00:51
... no i jeszcze eglobalcentral polecasz, ale o to akurat nie pytałem.
Dziękuję za zabranie głosu i pozdrawiam.
globala nie polecam, tylko starałem się wyjaśnić dlaczego można/warto tam kupić mimo zastrzeżeń związanych z brakiem gw producenta

Griszah
5.12.19, 00:57
globala nie polecam, tylko starałem się wyjaśnić dlaczego można/warto tam kupić mimo zastrzeżeń związanych z brakiem gw producenta
W mojej opinii nie warto.

RobertoM
6.12.19, 18:09
Mam 17 1.8
Chciałem wymienić na 15 1.7
Body Olka
Niby ostrzejszy delikatnie ale af mniej pewny w słabym świetle .
Af zaczął kręcić zanim złapał ostrość . Mam kilka szkieł olympusa i to się zdarzyło po raz pierwszy od roku.
Druga sprawa przy wysokim iso czyli od 3200 obraz z 17mm bardziej szczegółowy .
Podobno 17mm cierpi na słabą kontrole jakości . Polecam kupić w sklepie . Przetestować przed zakupem.
Druga plotka lepiej szukać made in vietnam.
W efekcie zostałem przy oly 17.

Griszah
7.12.19, 00:00
Dzięki za spostrzeżenia.
Mam w domu na testy PL15, faktycznie zdarza jej się pompować kilka razy zanim złapie ostrość, w Olku takie zjawisko praktycznie nie występuje. Dodatkowo dużo częściej myli się w porównaniu chociażby do Olka 45/1.8.
Druga sprawa podczas filmowania AF wolno łapie, wolniej niż kity Olka.

Griszah
7.12.19, 15:57
--- edit do wcześniejszego wpisu ---
Przy dobrym świetle PL15, nie pompuje, jest bardzo szybki i praktycznie się nie myli.
Jakość zdjęć względem Kita przy 15mm, to jest przepaść.

apz
7.12.19, 17:11
--- edit do wcześniejszego wpisu ---
Przy dobrym świetle PL15, nie pompuje, jest bardzo szybki i praktycznie się nie myli.
Jakość zdjęć względem Kita przy 15mm, to jest przepaść.

Względem kita to jak niebo (17) do ziemi (kity)....
mam 15 i nie narzekam A jeśli idzie o słabe światło i manuale to polecam Voiglaendery....