PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma vs. dwa panasy

Bodzip
28.11.19, 21:44
Muszę sobie kupić coś w granicach 20 - 30 mm z jasnym światłem, szybkim AF. Bo czasami wypada mi zdjęcia w pomieszczeniach robić i to bez lampy.
Gdyby w grę wchodziła lampa, to żaden problem - lampa jest, i obiektywów ciut ciemniejszych acz tańszych :grin: wybór większy. No ale jest jak jest.
Mam do wyboru:

Sigma 30 / 1.4 ->> https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-sigma-c-30-mm-f-14-dc-dn-micro-4-3.html

Panas 25 / 1.4 ->> https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-panasonic-leica-dg-summilux-25-mm---f1,4-asph.html

Panas 25 / 1.7 ->> https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-panasonic-lumix-g-25-mm-f-17--srebrny.html

Ten ostatni to tani jak barszcz, ale nieważne, chodzi mi o opinię ludzi którzy którymś z tych szkieł pracowali: jakość obrazka i jak się zachowuje AF.
Osobiście bardzo skłaniam się do tej Sigmy. Mam taką samą do dużego 4/3. Obrazuje genialnie. Kolory bajka. Jedyne co boli to AF przez przejściówkę - tytytytytytyty a scena już uciekła.

Dzięki piękne :)

Hiszpan63
28.11.19, 22:06
Macałem Sigmę z drugiej ręki i potwierdziła się opinia właściciela , że często pudłuje i długo pompuje nim utrafi z fokusem . Piszę o pomieszczeniu zamkniętym w warunkach popołudniowych . Ciut gorsze światło i sceny uciekają .

Edit, ... bynajmniej wcale nie chciałem kupować . Przypadkowo zobaczyłem w zeszłym roku u swojego klienta .

Bodzip
28.11.19, 22:32
Dzięki za opinię. Mam Sigmę 56/1.4 i bardzo ją chwalę - szybka i zawsze trafia.

apz
29.11.19, 15:35
25 1.4 wydawała się mi stosunkowo wolna, za to podatna na paskudne flary. Poza tym fajne szkiełko. Kiedyś sprzedałem.

DzejPi
29.11.19, 15:41
Boguś a dlaczego nie Panas 20/1,7 ?

Bodzip
29.11.19, 16:05
Boguś a dlaczego nie Panas 20/1,7 ?
Bo słyszałem, że baaardzo wolny i się gubi. Ale nie, nie odrzucam - jestem otwarty.
...
Wczoraj robiłem imprezę z okazji 100-lecia Inspekcji Sanitarnej. Miałem 12 Olka, 45 Olka, 7,5 Laova, i 14-35 Starego Olka. Acha i dla radochy Samyanga 85/T1,5
Samyang sprawdził się doskonale, bo portrecik miodnie wyszedł.

216872

Plany z 12/2.0 też fajnie wyszły, podobnie szeroka Laova. Ale takie szybkie przy wręczaniu medali to już różnie bo AF przez przejściówkę się wykładał. Owszem trafiał, ale dziewucha już medal odebrała :(
A wracając do tematu: Panas 20 to taka mała popierdółka i dać za to 1300 zł to takie lekkie przegięcie. No i bez światła podobno też błądzi. Nie mam - nie wiem.
Próbowałem strzelać kiedyś tam tę sigmą 30/1.4 z dużego systemu przy ustawieniu ma Manual Focus. Jest dużo szybciej, ale Focusz Peaking też dokładny nie jest. Trzeba przymknąć, a wtedy lampa się kłania.

koronax
29.11.19, 17:25
Bo słyszałem, że baaardzo wolny i się gubi. Ale nie, nie odrzucam - jestem otwarty.
...

...,[/QUOTE]

Mam ten obiektyw i faktycznie jest wolny. Czasem na jakimś koncercie go użyję. Więc nie polecam jeśli komuś potrzeba szybkiego AF

Hiszpan63
29.11.19, 17:48
W pomieszczeniach z małą ilością dziwnego , wielorakiego światła , to niemal każda manualna stałka będzie szybsza nawet po przymknięciu. Mimo np f5,6 foty i tak będą w miarę jasne . Bez lampy.