Zobacz pełną wersję : szumy, jakość
Dzień dobry wszystkim. Testuje od kilku dni nowy 25mm 1.2f . Testuje, porównuje parametry zdjęcia z poczciwą 45mm 1.8f i albo już mi się mózg lasuje, albo mi ta 25 tka jakoś za bardzo szumi na niskim iso. Wklejam RAW iso 250, czas 1/1000, f 1.2, jakość moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia. Bardzo proszę o opinie.
Ty chyba jeszcze szumów nie widziałeś. Moim zdaniem jest OK.
... porównuje parametry zdjęcia z poczciwą 45mm 1.8f i albo już mi się mózg lasuje, albo mi ta 25 tka jakoś za bardzo szumi na niskim iso. Jeżeli Ty porównujesz, daj nam też porównać.
Porównanie ma sens jedynie wtedy, kiedy są co najmniej dwa zdjęcia. Ten sam obrazek, te same parametry ekspozycji, ten sam aparat i dwa różne obiektywy.
Póki co, (bo zauważyłam to dzisiaj) porównywałam podobne zdjęcia z podobnymi parametrami, szczególnie takie z iso np. 200 i dużo krótszym czasem naświetlania np. 1/200 i zdjęcia są bardziej ostre, więcej szczegółów w fakturze skóry. Natomiast zdaje sobie sprawa, ze na jakość zdjęcia wpływa wiele czynników i być może te porównania nie miały sensu (?). Jutro robie tak, jak napisałeś powyżej, czyli wszystko to samo tylko dwa obiektywy. Choć wydaję mi się, że jak na te parametry to zdjęcie powyżej jest zaszumione i nieostre, zwłaszcza twarz.
Załącz RAW tego zdjęcia, a nie samego jpga, albo raczej dwa RAW-y jak piszesz w ostatnim poście.
Póki co, (bo zauważyłam to dzisiaj) porównywałam podobne zdjęcia z podobnymi parametrami, szczególnie takie z iso np. 200 i dużo krótszym czasem naświetlania np. 1/200 i zdjęcia są bardziej ostre, więcej szczegółów w fakturze skóry. Natomiast zdaje sobie sprawa, ze na jakość zdjęcia wpływa wiele czynników i być może te porównania nie miały sensu (?). Jutro robie tak, jak napisałeś powyżej, czyli wszystko to samo tylko dwa obiektywy. Choć wydaję mi się, że jak na te parametry to zdjęcie powyżej jest zaszumione i nieostre, zwłaszcza twarz.
I wklej oba RAW-y, bo może to wady obróbki są przyczyną.
Dzień dobry wszystkim. Testuje od kilku dni nowy 25mm 1.2f . Testuje, porównuje parametry zdjęcia z poczciwą 45mm 1.8f i albo już mi się mózg lasuje, albo mi ta 25 tka jakoś za bardzo szumi na niskim iso. Wklejam RAW iso 250, czas 1/1000, f 1.2, jakość moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia. Bardzo proszę o opinie.
Obiektywy szumią?
Are you a pixel peeper?
Dla mnie jest ok, mała głębia ostrości, tło rozmyte a modelka wyraźna.
ISO 200 - szumów nie widać.
Rób po prostu zdjęcia, różnica pomiędzy obiektywami jakaś będzie bo to naturalne.
Robiąc zdjęcia nauczysz się, który Ci bardziej odpowiada i do czego.
Pozdrawiam :grin:
Jest OK .i napisże tak ... więcej światła mniej cienia :)