PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie początkującego - spust migawki nie reaguje w małych odległościach

Ava
11.10.19, 15:24
Dzień dobry,
jako początkująca, chciałabym zapytać się Państwa o pewną rzecz, która niepokoi mnie w moim nowo zakupionym bezlusterkowcu Olympus OM-D E-M10 Mark II z obiektywem w zestawie 14-42 mm II R. Z góry przepraszam za brak fachowego języka.

Jestem fanką zdjęć wykonywanych bardzo blisko obiektu i właśnie od tego rozpoczęłam pierwsze spotkanie z aparatem. Wyregulowałam ostrość, wciskając spust migawki do połowy, a później do końca. I nic. Wydawało mi się, że wkładam zbyt mało siły, jednak po odsunięciu się od obiektu dało się spokojnie wcisnąć spust i wykonać zdjęcie. Tak jest cały czas - migawka nie chce zareagować, gdy aparat znajduje się zbyt blisko danej rzeczy, bez względu na to, czy ma wyregulowaną ostrość, czy nie.

Zależy mi, aby się dowiedzieć, czy takie zachowanie aparatu jest normalne (mimo, że "widzi" obraz dobrze, nie chce wykonać zdjęcia), bo w razie wadliwego sprzętu zdążę jeszcze polecieć do sklepu, a jeśli jest normalne, to z czego ono wynika? Czuję duży dyskomfort przy wykonywaniu zdjęć małych rzeczy, ponieważ znajduję najlepszy kadr, którego szukałam dłuższą chwilę, chcę wykonać zdjęcie i nie mogę - muszę się trochę cofnąć, co psuje cały obraz.

Mam nadzieję, że ktoś z Państwa mnie uświadomi w tym temacie. Z góry dziękuję.

epicure
11.10.19, 15:43
Pewnie było za blisko, aby AF mógł złapać ostrość, a masz ustawiony priorytet ostrości zamiast migawki.

Ava
11.10.19, 15:46
Uff, dziękuję. Dopiero poznaję ten sprzęt, więc zapewne tak jest.

henry1
11.10.19, 17:19
Każdy obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia, poniżej tej odległości zdjęcia będą nieostre.
Różne obiektywy maja różną tą odległość, ale najczęściej jest to od 30 - 50 cm od obiektu fotografowanego.
Jeśli będzie włączona automatyka w aparacie to aparat blokuje produkcje nieostrych zdjęć ( jak napisał szacowny kolega Epicure ). :mrgreen:

Ava
11.10.19, 22:44
Różne obiektywy maja różną tą odległość, ale najczęściej jest to od 30 - 50 cm od obiektu fotografowanego.
Jeśli będzie włączona automatyka w aparacie to aparat blokuje produkcje nieostrych zdjęć ( jak napisał szacowny kolega Epicure ). :mrgreen:
Na pewno cm, a nie mm? Migawka w moim sprzęcie nie reaguje, gdy obiekt jest bliżej, niż ~10 cm. W trybie manualnym niestety to samo - ostrość jest na obiekcie, obiekt jest kilka centymetrów od obiektywu i klapa.

Pewnie było za blisko, aby AF mógł złapać ostrość, a masz ustawiony priorytet ostrości zamiast migawki.
Przewertowałam też instrukcję obsługi w poszukiwaniu zagadnienia priorytetu migawki (ozn. S). Spróbowałam i w tym trybie sytuacja jest taka sama. Złapie ostrość daleko - robi zdjęcie. Złapie blisko - blokada. Nie rozumiem do końca tego, że aparat odmawia wykonania zdjęcia w określonych warunkach. To chyba fotograf powinien decydować który kadr najlepiej oddaje jego zamierzenia, tym bardziej, jeśli jest on ostry. Jakie znaczenie ma mała odległość obiektu, skoro obiektyw poradził sobie z wyostrzeniem go?

Czy to zachowanie na pewno jest normalne? Czuję się lekko zawiedziona tym ograniczeniem. A może gdzieś jest opcja, by to ograniczenie znieść... Do teraz nie wiem, czy aparat posiada usterkę, ma dziwną dla mnie zasadę decydowania kiedy mogę użyć migawki, a kiedy nie, lub czy to kwestia ustawień.

henry1
11.10.19, 23:01
Na pewno centymetry. Milimetry to maja obiektywy "MACRO".

Rabbit
11.10.19, 23:12
to włącz tryb M- manual

bogdi
11.10.19, 23:32
Ava, każdy obiektyw ma swoją specyfikację, Twój obiektyw (wg specyfikacji producenta) "ostrzy od 25cm, czyli odległość najmniejsza aby poprawnie działał (ustawił ostrość) to 25 cm od obiektu do powierzchni matrycy aparatu, biorąc pod uwagę jego długość (obiektyw) ok 6cm plus odległość matrycy, to można przypuszczać że obiekt może być ustawiony w odległości nie mniejszej niż 15-16cm, oczywiście można to troszkę oszukać ustawiając największą wartość liczbową przysłony (wykorzystując głębię ostrości) i ustawiając ostrość ręcznie i funkcję M, przypuszczam, że w opcji "zielonego" programu migawka może nie być wyzwolona bez potwierdzenie ostrości (to może nie być do końca potwierdzone, gdyż nie mam możliwości przeglądu teraz całej specyfikacji aparatu dla konkretnych ustawień)

wyszomir
11.10.19, 23:37
W trybie manualnym niestety to samo - ostrość jest na obiekcie, obiekt jest kilka centymetrów od obiektywu i klapa.

To jest bardzo zaskakujące. W trybie manualnym aparat nie ma żadnej informacji w jakiej odległości znajduje się obiekt, więc nie ma żadnego powodu by odmawiać wykonania zdjęcia. Chyba że... pod pojęciem trybu manualnego masz na myśli nie manualną ostrość a manualną ekspozycję.

Ava
12.10.19, 14:43
Chyba że... pod pojęciem trybu manualnego masz na myśli nie manualną ostrość a manualną ekspozycję.
Tak, to było to! Dokopałam się do ustawienia manualnej ostrości zamiast autofocusa (który zresztą od zawsze mnie irytował) i teraz ustawiam ostrość przez obrót pierścienia na obiektywie.
Proszę mi wybaczyć to zamieszanie i serdecznie dziękuję za pomoc. :)