Zobacz pełną wersję : Darktable - Jak zautomatyzować użycie korekcji obiektywu
Hej
Tak jak na załączonym obrazku wprowadzam na wszelkie sposoby dane dotyczące mojego obiektywu jednak opcja "automatycznie zastosuj to ustawienie dla pasujących zdjęć" jakby nie działała. Korekcję obiektywu i tak muszę aktywować za każdym razem na pojedynczym zdjęciu. Czegoś nie kumam.
215162
Ma ktoś opanowany ten temat i wie jak to działa?
Dziękuję. Pozdrawiam. :-)
Powiem szczerze, że nigdy tej opcji nie stosowałem. Zawsze korekcję obiektywu stosuję pojedynczo, ale dziś sprawdzę.
W usermanual jest opisane to w rozdziale 3.2.3.1 ale coś mi nie wychodzi.
Do tej pory sprawdziłem, że opcja "wyświetlaj to ustawienie tylko dla pasujących zdjęć" działa prawidłowo.
Jak wprowadzę model: E-PM2, producent: Olympus i obiektyw dokladnie taki jak w exif to nazwany profil pojawia się tylko przy pasujących zdjęciach. Co ważne nazwa musi być pełna. Jeżeli dla testu jako model wpisałem E-PM bez 2 to juz opcja się nie wyświetlała.
Reasumując nazwy mam wprowadzone prawidłowo. Wyświetlanie w menu działa prawidłowo. Nie działa automatyczne zastosowanie korekcji do pasującego zdjęcia.
Do tej pory sprawdziłem, że opcja "wyświetlaj to ustawienie tylko dla pasujących zdjęć" działa prawidłowo.
Jak wprowadzę model: E-PM2, producent: Olympus i obiektyw dokladnie taki jak w exif to nazwany profil pojawia się tylko przy pasujących zdjęciach. Co ważne nazwa musi być pełna. Jeżeli dla testu jako model wpisałem E-PM bez 2 to juz opcja się nie wyświetlała.
Reasumując nazwy mam wprowadzone prawidłowo. Wyświetlanie w menu działa prawidłowo. Nie działa automatyczne zastosowanie korekcji do pasującego zdjęcia.
Linux czy Windows ? - może tu jest problem ?
Ostatnio używałem obiektywów których nie trzeba korygować - stare duże 4/3 (rektalinearne, telecentryczność itp) lub obiektywów całkowicie manualnych - więc ta opcja akurat mi nie pomagała ani nie kolidowała.
Aparat mam M10 v.2 i Panasa G9 - i żadnego z tych aparatów nie ma w wykazie. A mam wersję 2.7 samodzielnie kompilowaną.
No dobra. Dla potomności.
Opcja działa dla nowo dodawanych zdjęć.
Trzeba skonfigurować ustawienia dla swoich aparatów lub obiektywów a następnie przy dodawaniu nowych kolekcji zdjęć jeżeli warunek porównania będzie pozytywny to opcja zostanie automatycznie użyta.
Oczywiście w usermanual też jest to opisane ale trzeba czytać ze zrozumieniem. U mnie dłużej to trwało.