PDA

Zobacz pełną wersję : Darktable - Jak zautomatyzować użycie korekcji obiektywu

Pi0trazy
1.10.19, 19:57
Hej
Tak jak na załączonym obrazku wprowadzam na wszelkie sposoby dane dotyczące mojego obiektywu jednak opcja "automatycznie zastosuj to ustawienie dla pasujących zdjęć" jakby nie działała. Korekcję obiektywu i tak muszę aktywować za każdym razem na pojedynczym zdjęciu. Czegoś nie kumam.

215162

Ma ktoś opanowany ten temat i wie jak to działa?
Dziękuję. Pozdrawiam. :-)

Bodzip
2.10.19, 08:53
Powiem szczerze, że nigdy tej opcji nie stosowałem. Zawsze korekcję obiektywu stosuję pojedynczo, ale dziś sprawdzę.

Pi0trazy
2.10.19, 10:23
W usermanual jest opisane to w rozdziale 3.2.3.1 ale coś mi nie wychodzi.

Pi0trazy
3.10.19, 10:00
Do tej pory sprawdziłem, że opcja "wyświetlaj to ustawienie tylko dla pasujących zdjęć" działa prawidłowo.
Jak wprowadzę model: E-PM2, producent: Olympus i obiektyw dokladnie taki jak w exif to nazwany profil pojawia się tylko przy pasujących zdjęciach. Co ważne nazwa musi być pełna. Jeżeli dla testu jako model wpisałem E-PM bez 2 to juz opcja się nie wyświetlała.
Reasumując nazwy mam wprowadzone prawidłowo. Wyświetlanie w menu działa prawidłowo. Nie działa automatyczne zastosowanie korekcji do pasującego zdjęcia.

Bodzip
3.10.19, 13:27
Do tej pory sprawdziłem, że opcja "wyświetlaj to ustawienie tylko dla pasujących zdjęć" działa prawidłowo.
Jak wprowadzę model: E-PM2, producent: Olympus i obiektyw dokladnie taki jak w exif to nazwany profil pojawia się tylko przy pasujących zdjęciach. Co ważne nazwa musi być pełna. Jeżeli dla testu jako model wpisałem E-PM bez 2 to juz opcja się nie wyświetlała.
Reasumując nazwy mam wprowadzone prawidłowo. Wyświetlanie w menu działa prawidłowo. Nie działa automatyczne zastosowanie korekcji do pasującego zdjęcia.
Linux czy Windows ? - może tu jest problem ?
Ostatnio używałem obiektywów których nie trzeba korygować - stare duże 4/3 (rektalinearne, telecentryczność itp) lub obiektywów całkowicie manualnych - więc ta opcja akurat mi nie pomagała ani nie kolidowała.
Aparat mam M10 v.2 i Panasa G9 - i żadnego z tych aparatów nie ma w wykazie. A mam wersję 2.7 samodzielnie kompilowaną.

Pi0trazy
3.10.19, 13:31
No dobra. Dla potomności.
Opcja działa dla nowo dodawanych zdjęć.
Trzeba skonfigurować ustawienia dla swoich aparatów lub obiektywów a następnie przy dodawaniu nowych kolekcji zdjęć jeżeli warunek porównania będzie pozytywny to opcja zostanie automatycznie użyta.
Oczywiście w usermanual też jest to opisane ale trzeba czytać ze zrozumieniem. U mnie dłużej to trwało.