Zobacz pełną wersję : Uszkodzony obiektyw - Panasonic 12-32
Witam! Od ok. 2,5 roku posiadam Panasonica GX-80 z kitem 12-32. Z tego zestawu jestem zadowolony, oczywiście chciałem go rozbudować, ale zawsze znajdują się pilniejsze wydatki. Niestety podczas ostatniego wyjazdu wakacyjnego aparat spadł z wysokości ok. 0,5 metra i uderzył obiektywem w kamienistą plażę :cry:
Po wypadku obiektyw wygląda tak:
215060215061
Obiektyw jest zablokowany, nie da się go złożyć/rozłożyć. Aparat ma problem ze złapaniem ostrości, zdjęcia wychodzą lekko ostre w środku i całkowicie rozmyte na krawędziach.
Czy Waszym zdaniem ten obiektyw można naprawić? Jeżeli tak, czy możecie polecić jakiś fachowców?
Z góry dzięki za porady.
Wszystko da się . Problemy z ostrością wynikają ze zmiany kąta soczewek . Zacięły się lub wyłamały prowadnice , więc jest zablokowany . Daj do serwisu na wycenę . Przy dzisiejszych kosztach tego obiektywu na rynku wtórnym (=/-)400 zł będziesz wiedział czy naprawiać czy polować na używkę ... :wink:
OK, dzięki, tylko ani w mojej mieścinie ani w najbliższej okolicy nie ma serwisów foto. Pozostaje pytać mailowo, ew. gdzieś wysłać.
chyba taniej będzie kupić "nowy" niż naprawiać ? rozważ panasa 12-60/3,5-5,6, na znanym portalu aukcyjnym masz w okolicy 700 zł za uzywkę
Dostałem kilka odpowiedzi, orientacyjny koszt naprawy to 100-350 zł, dokładny oczywiście dopiero po oględzinach. viruuss ten 12-60 oprócz szerszego zakresu ogniskowych będzie lepszy optycznie od 12-32? Z tego malucha byłem zadowolony, jednym z powodów zakupu aparatu były bardzo dobre opinie kit-a. Aparat wykorzystuje głównie na krótszych i dłuzszych wyjazdach turystycznych, jeżeli miałbym zmieniać obiektyw to u mnie chyba lepiej sprawdziłby się panas 14-140 (za 1400 zł można dorwać nówkę na znanym portalu) - wymiary zewnętrzne ma praktycznie takie same jak 12-60.
za 350 kupisz 12-32,ja bym się nie pchał w naprawę, na wyjazdy 14-140 jest super tylko to 2 x więcej niż za 12-60, jak kasa jest to zdecydowanie 14-140, a jak jest jej dużo to 12-100 :) 14-140 to mój "podstawowy"obiektyw na wyjazdy, jak dla mnie optycznie jest ok
Mam na zbyciu 12-32 , miał być rezerwą ;) , ale raczej nigdy już go nie użyje. Jak coś pisz.
viruuss - dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi. Powoli dojrzewam do zmiany obiektywu teraz tylko muszę się zastanowić, czy warto dopłacić 2x do 14-140 czy brać 12-60. Cena olka 12-100 to dla mnie kosmos :wink: Roberto73 - dzięki za ofertę.
ja bym tam spróbował "naprostować" go samemu. Nie wiem jak ale zawsze coś można pokombinować. Tubus jest metalowy? To może obiektyw do piekarnika, podgrzać np. na 60-80 stopni żeby się metal nieco rozszerzył i delikatnie acz stanowczo nastawić dziada na właściwe tory :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem :)
Próbowałem rozwiązania lekko siłowego, ale niestety nic to nie dało. Obiektyw to "plastik-fantastik" także ładowanie go do piekarnika chyba nie jest wskazane.
To może obiektyw do piekarnika, podgrzać np. na 60-80 stopni
Na trzy zdrowaśki. Pomoże jak Rozalce.