PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D E-M5 Mark III

Strony : 1 [2]

andrzejeko
9.02.21, 11:51
Dzięki jeszcze raz.Jak widzę, masz obydwa te aparaty, dobrze sie uzupełniają jak widać.Jeśli mogę zapytać jeszcze , to jak wygląda w Olku funkcja Pro Capture, czy wystarczy nacisnąć spust raz, odjąc palec od spustu i po jakimś czasie tym razem nacisnąć spust do końca by zarejestrować sekwencję zdjęć zainicjowaną tym pierwszym naciśnięciem spustu czy też raczej nacisnąć spust częsciowo i trzymać go cały czas wciśniety by na koniec po jakimś czasie wcisnąć spust do końca?
Czy w Fuji i Olku można przyporządkować ktorys z przycisków na tylnej sciance do wyzwalania zdjęcia {zamiast spustu}, bo chyba taka funkcja jest możliwa przy aktywnym ekranie dotykowym, a mi chodzi o fizyczny przycisk.
Obawiam sie trochę niecałkowitej kompatybilnośći obiektywow Panasa z body Olympusa {ustawianie przesłony na obiektywie, OIS plus Ibis,nastawy manualne odległości i Bóg raczy widzieć jakie inne} .Bo wbrew tej krytyce Olka, że plastikowy, że starocie wsadzone do nowej skóry itp. to na tle konkurencji wedle mnie prezentuje sie naprawde nieżle a w stosunku do Panasa to b.nieżle {PDAF,gabaryty,ibis itp}

epicure
9.02.21, 14:31
Dzięki jeszcze raz.Jak widzę, masz obydwa te aparaty, dobrze sie uzupełniają jak widać.Jeśli mogę zapytać jeszcze , to jak wygląda w Olku funkcja Pro Capture, czy wystarczy nacisnąć spust raz, odjąc palec od spustu i po jakimś czasie tym razem nacisnąć spust do końca by zarejestrować sekwencję zdjęć zainicjowaną tym pierwszym naciśnięciem spustu czy też raczej nacisnąć spust częsciowo i trzymać go cały czas wciśniety by na koniec po jakimś czasie wcisnąć spust do końca?

Aparat robi zdjęcia w momencie, gdy trzymasz spust wciśnięty do połowy, ale rejestruje tylko kilka klatek przed i po wciśnięciem spustu do końca. Jeśli wciśniesz do połowy i puścisz spust, to nic się nie zarejestruje.

Czy w Fuji i Olku można przyporządkować ktorys z przycisków na tylnej sciance do wyzwalania zdjęcia {zamiast spustu}, bo chyba taka funkcja jest możliwa przy aktywnym ekranie dotykowym, a mi chodzi o fizyczny przycisk.

Chyba nie można, nigdy o tym nie słyszałem.

Bodzip
9.02.21, 16:10
Można w G9, jest to opisane w necie i instrukcji. Kiedyś tak miałem jak mi spust główny był za delikatny. Potem się wyrównało, więc wyłączyłem.

andrzejeko
11.02.21, 20:32
Czy w Olku tryb self timer jest możliwy bez towarzyszącego mu głośnego dzwiękowego pikania i mrugania lampki, jaki mam np. w Panasoniku i którego w Panasie nie można wyłączyć? Czy tryb Pro Capture lub tryb sekwencyjny wieloklatkowy jest możliwy z Manual focus?Przeglądnąłem user manual, ale nie znalazłem tam wyjaśnienia .
Pozdrawiam.

epicure
11.02.21, 20:45
Czy w Olku tryb self timer jest możliwy bez towarzyszącego mu głośnego dzwiękowego pikania i mrugania lampki, jaki mam np. w Panasoniku i którego w Panasie nie można wyłączyć?

Lampka świeci ciągłym światłem, a pod koniec mruga. Dźwięków żadnych nie ma.

Czy tryb Pro Capture lub tryb sekwencyjny wieloklatkowy jest możliwy z Manual focus?

Tak, jest MF, ale tylko przed wciśnięciem spustu migawki do połowy.

andrzejeko
12.02.21, 19:07
Hmm, nie za bardzo zrozumiałem, z tym MF w Pro Capture.Jeśli chcę pstrykać z funkcją PC i mam wcześniej ustawiony MF to czy aparat "zachowuje" nastawioną odległość w MF podczas realizacji Pro C czy przechodzi w autofocus?
Odnośnie obydwu aparatów tzn. Olka i Fuji x-100v to czy poza self timerem jest możliwośc robiena 1 zdjęcia lub kilku np. 3-5 z opóznieniem czasowym czyli naciskam spust a zdjęcie sie realizuje po kilku sekundach?Czy jest możliwość ustawiania tego dystansu czasowego i ilości klatek za jednym naciśnięciem?Miałem kiedyś jakiegoś panasa i pamiętam, że była taka opcja czyli zdjęcie robiło sie jak pamiętam po bodajże 2 czy 5 sek. od naciśniecia spustu, ale wtedy z tego nie korzystałem.
Nie mam na myśli interwalometru. ani self timera.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.Acha, przeglądałem stronkę epicure.pl i ....bardzo mi sie spodobał sposób prezentacji, subiektywnie ale treściwie i szzczerze.
Warto to kontynuować moim "osobistym" zdaniem.
Niejeden dzierży w ręku potężny reflektor i nie potrafi dobrze oświetlić dziur w chodniku, innym do tego wystarczy mała świeczka .

koza
12.02.21, 19:40
M1 Mark II

Pro Capture działa z MF i nie przechodzi na AF.
W samowyzwalaczu możesz ustawić ile zdjęć ma się zrobić i jaki miedzy nimi będzie odstęp czasowy. Możesz też ustawić, żeby przed każdym zdjęciem wyostrzył.

andrzejeko
12.02.21, 21:48
Tak, ale wiąże sie to jak widać powyżej z sygnalizacją lampką (selftimer}.Gdyby sie ją dało jakoś wyłączyć w menu to byłoby ok, jeśli nie to kłopot.
Jak wspomniałem w ktoryms z panasów, ktory kiedyś mialem {gx9 bodajże} było chyba cos na kształt funkcji "delay"{?} czyli opóżnienia po nacisnięciu spustu co skutkowało tym, że zdjęcie bylo robione np. 2 sek. po naciśnięciu i przy okazji było stabilniejsze itp.
Ciekaw jestem, czy w Olku em5 lub fuji x-100v jest coś podobnego, czy tez trzeba wysupłac dodatkowe $$ na jakiś wyższy model co mi nie odpowiada.
Nie znam kompletnie systemu Olka , ale każdy z producentów "kastruje" swoje różne modele z różnych funkcji w sposób czasem wręcz groteskowy.
Czy w Fuji nie słychać za bardzo obiektywu przy ostrzeniu {przeczytane} i jak wygląda "przegrzewanie"?

epicure
12.02.21, 22:51
Hmm, nie za bardzo zrozumiałem, z tym MF w Pro Capture.Jeśli chcę pstrykać z funkcją PC i mam wcześniej ustawiony MF to czy aparat "zachowuje" nastawioną odległość w MF podczas realizacji Pro C czy przechodzi w autofocus?

Możesz ustawić ostrość manualnie i zostanie ona zachowana, nie przełączy się na AF. Tyle tylko, że w czasie wciskania spustu migawki do połowy pierścień ostrości już nie reaguje.

Odnośnie obydwu aparatów tzn. Olka i Fuji x-100v to czy poza self timerem jest możliwośc robiena 1 zdjęcia lub kilku np. 3-5 z opóznieniem czasowym czyli naciskam spust a zdjęcie sie realizuje po kilku sekundach?Czy jest możliwość ustawiania tego dystansu czasowego i ilości klatek za jednym naciśnięciem?Miałem kiedyś jakiegoś panasa i pamiętam, że była taka opcja czyli zdjęcie robiło sie jak pamiętam po bodajże 2 czy 5 sek. od naciśniecia spustu, ale wtedy z tego nie korzystałem.
Nie mam na myśli interwalometru. ani self timera.

W Fuji możesz jednocześnie ustawić samowyzwalacz i zdjęcia seryjne, wówczas aparat po jednokrotnym wciśnięciu spustu migawki zrobi serię 5 zdjęć z opóźnieniem 2 lub 10 s, zgodnie z wybranym trybem samowyzwalacza. W Olku tak się nie da. W obu aparatach można oczywiście włączyć interwałometr z opóźnieniem i wybrać dowolną ilość klatek, ale minimalny odstęp między nimi to 1 s.

Acha, przeglądałem stronkę epicure.pl i ....bardzo mi sie spodobał sposób prezentacji, subiektywnie ale treściwie i szzczerze.
Warto to kontynuować moim "osobistym" zdaniem.

Dzięki :) Trochę zwolniłem, ale kontynuacja będzie - kolejne teksty w przygotowaniu.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Tak, ale wiąże sie to jak widać powyżej z sygnalizacją lampką (selftimer}.Gdyby sie ją dało jakoś wyłączyć w menu to byłoby ok, jeśli nie to kłopot.

W Fuji można włączyć tryb cichy, który powoduje m.in. wyłączenie diody i dźwięków sygnalizujących odliczanie samowyzwalacza. Wtedy jednak nie będzie też działać lampa błyskowa ani podświetlanie AF, jeśli z nich korzystasz.

Jak wspomniałem w ktoryms z panasów, ktory kiedyś mialem {gx9 bodajże} było chyba cos na kształt funkcji "delay"{?} czyli opóżnienia po nacisnięciu spustu co skutkowało tym, że zdjęcie bylo robione np. 2 sek. po naciśnięciu i przy okazji było stabilniejsze itp.
Ciekaw jestem, czy w Olku em5 lub fuji x-100v jest coś podobnego, czy tez trzeba wysupłac dodatkowe $$ na jakiś wyższy model co mi nie odpowiada.

Olśniło mnie... W Olku też to jest, nazywa się antishock. W Fuji tego nie ma, bo funkcja ta na celu wyeliminowanie drgań migawki, a w X100V migawka nie powoduje żadnych wibracji.

Czy w Fuji nie słychać za bardzo obiektywu przy ostrzeniu {przeczytane}...

Jest bardzo ciche bzyczenie AF i cykanie przysłony, która pracuje także w czasie ustawiania ostrości. W absolutnej ciszy dźwięki te słychać tylko z niewielkiej odległości, a jeśli dojdą do tego odgłosy otoczenia, to skutecznie je zagłuszą. Nie ma się czym przejmować.

...i jak wygląda "przegrzewanie"?

Jeśli używasz zdjęć seryjnych albo dużo klikasz po menu bądź przeglądasz zdjęcia, to aparat robi się lekko ciepły po prawej stronie od ekranu. Nie jest gorący, tak jak przegrzewający się laptop czy telefon. Bynajmniej nie jest to nieprzyjemne wrażenie. Być może przy filmowaniu jest to bardziej odczuwalne, ale nie sprawdzałem tego.

andrzejeko
13.02.21, 09:57
Dzięki jeszcze raz.Nic tylko kupić krzyżówkę olka i panasa, }}}
A w Olku funkcja antishock dotyczy jednego zdjecia, możliwość serii, dobieramy sobie sami odstęp czasowy czy jest już narzucony i stały?
itp.?

epicure
13.02.21, 10:01
Można ustawić opóźnienie, dotyczy ono każdego otwarcia migawki. Czyli zdjęcia w serii też będę między sobą opóźnione.

andrzejeko
13.02.21, 10:55
To już chyba moje ostatnie pytanie, dotyczące Pro Capture w Olku, czy ta funkcja może być używana z cichą migawką {silent mode}?
Bo jeśli dobrze zrozumialem to antishock jest realizowany przez migawkę mechaniczną?
W całym tym moim wywodzie chodzi mi o możliwość robienia zdjęc w trybie cichym,dyskretnym z opóżnieniem lub w funkcji Pro Capture tak by nie było tego slychać ani widać {migajace lampki}
w cichym pokoju,ani kościele ani tym bardziej na ulicy.
Do takiego max dyskretnego streeta z punktu widzenia ergonomii,prostoty użycia to chyba jednak lepszym wyborem wydaje sie jednak Fuji?

epicure
13.02.21, 12:19
To już chyba moje ostatnie pytanie, dotyczące Pro Capture w Olku, czy ta funkcja może być używana z cichą migawką {silent mode}?

Pro Capture działa tylko z migawką elektroniczną.

Bo jeśli dobrze zrozumialem to antishock jest realizowany przez migawkę mechaniczną?

Tak.

W całym tym moim wywodzie chodzi mi o możliwość robienia zdjęc w trybie cichym,dyskretnym z opóżnieniem lub w funkcji Pro Capture tak by nie było tego slychać ani widać {migajace lampki}
w cichym pokoju,ani kościele ani tym bardziej na ulicy.

No w Olku zrobisz to przy użyciu antishock, tyle że jeśli chcesz zrobić serię zdjęć, to będziesz musiał trzymać wciśnięty spust migawki tak długo, jak trwa opóźnienie i seria zdjęć, którą chcesz wykonać. W Fuji z kolei zrobisz to przy użyciu samowyzwalacza i trybu cichego, a w przypadku zdjęć seryjnych jednokrotne wciśnięcie spustu migawki spowoduje wykonanie serii 5 zdjęć.

Do takiego max dyskretnego streeta z punktu widzenia ergonomii,prostoty użycia to chyba jednak lepszym wyborem wydaje sie jednak Fuji?

Takie mam zdanie.

andrzejeko
13.02.21, 18:27
Jeszcze raz dzięki.Tytułem upewnienia sie: migawka elektroniczna w Pro Capture jest cicha?

epicure
13.02.21, 21:12
Tak, jest jest zupełnie bezgłośna.

Arturi
24.06.21, 10:08
Pytanie do użytkowników EM5 III. Czy u Was też ta gumka pod kciuk się ciągle odkleja? Mój egzemplarz już raz był na gwarancji na wymianę tej gumy ale problem po krótkim czasie powrócił.

epicure
24.06.21, 10:12
U mnie odkleiła się raz i z doświadczenia z tymi gumkami wiem, że nie ma sensu tego odsyłać do serwisu, bo będzie się odklejała zawsze, a gwarancja kiedyś się skończy. Użyłem kropelki i gumka już się nie odklei.

Arturi
24.06.21, 10:27
Dzięki za odpowiedź. No jest to jakieś rozwiązanie. Czyli nie jestem odosobnionym przypadkiem. Mnie jednak takie rzeczy irytują. Ludzkość opanowała już dawno technologie kosmiczne a trwałe przyklejenie gumki to problem.

andrzejeko
16.12.21, 09:46
OMD EM-5iii to cudowny aparat, bo cud kojarzy mi sie z czarami, a Olympus czaruje wciąż i wciąż, bez końca.A tak na poważnie, to nie mogę uaktywnic Pro Capture, probowalem po wielekroć, resetowałem, ustawione same JPEGI, zamontowałem obiektyw Olympusa i ..kicha, funkcja nieaktywna.Z pewnością to moja wina, ustawilem coś w menu, co koliduje, ale nie wiem co.Może ktoś coś podpowie?Podobnie ze zmianą funkcji przycisków, raz udało mi sie przycisk ISO przyporzadkować do MF, teraz funkcji MF tam nie ma, zniknęła przy zabawie z menu, ale udało mi sie MF przypisać do przełącznika AFL/AEL i tu jest ok.Sam aparat fajny,zgrabny ale to olympusowe menu jak dla mnie gorsze nawet od sony w pewnych aspektach.Nie wiem, czy sie z tym aparatem polubię, myslalem, ze z tych dwojga {EM-5 i pen ep-7} zostawie sobie EM-5iii, jako generalnie lepszego pod wieloma wzgledami,{wizjer, bogatszy zakres funcji itp} ale zaczynam wątpić.Acha, aparat nowy, sklepowy więc nikt w nim nie grzebał przede mną a i ja jestem na etapie zabawy z ustawieniami i jakies kontrolne kliknięcia w pomieszczeniu. .

Bodzip
16.12.21, 09:49
OMD EM-5iii to cudowny aparat, bo cud kojarzy mi sie z czarami, a Olympus czaruje wciąż i wciąż, bez końca.A tak na poważnie, to nie mogę uaktywnic Pro Capture, probowalem po wielekroć, resetowałem, ustawione same JPEGI, zamontowałem obiektyw Olympusa i ..kicha, funkcja nieaktywna.Z pewnością to moja wina, ustawilem coś w menu, co koliduje, ale nie wiem co.Może ktoś coś podpowie?Podobnie ze zmianą funkcji przycisków, raz udało mi sie przycisk ISO przyporzadkować do MF, teraz funkcji MF tam nie ma, zniknęła przy zabawie z menu, ale udało mi sie MF przypisać do przełącznika AFL/AEL i tu jest ok.Sam aparat fajny,zgrabny ale to olympusowe menu jak dla mnie gorsze nawet od sony w pewnych aspektach.Nie wiem, czy sie z tym aparatem polubię, myslalem, ze z tych dwojga {EM-5 i pen ep-7} zostawie sobie EM-5iii, jako generalnie lepszego pod wieloma wzgledami,{wizjer, bogatszy zakres funcji itp} ale zaczynam wątpić.Acha, aparat nowy, sklepowy więc nikt w nim nie grzebał przede mną a i ja jestem na etapie zabawy z ustawieniami i jakies kontrolne kliknięcia w pomieszczeniu. .
Mogę się mylić, ale tak mi się wydaje, że to mają być obiektywy "Pro". Ale jak mówię - nie jetem pewien.

koza
16.12.21, 11:01
Mogę się mylić, ale tak mi się wydaje, że to mają być obiektywy "Pro". Ale jak mówię - nie jetem pewien.

Nie, działa też np. na 75-300. Jak dobrze pamiętam na 60mm macro też działało.

.A tak na poważnie, to nie mogę uaktywnic Pro Capture, probowalem po wielekroć, resetowałem, ustawione same JPEGI, zamontowałem obiektyw Olympusa i ..kicha, funkcja nieaktywna

Dasz radę wrzucić zdjęcia menu i "szybkiego menu"? Na jakim trybie korzystasz z pro-capture? Na S powinno trybić. RAWy też powinieneś móc zapisywać.

epicure
16.12.21, 11:51
...nie mogę uaktywnic Pro Capture...

Sprawdź, czy masz najnowszy firmware. Zdaje się, że obiektywy wypuszczone po premierze E-M5 III wymagają jego aktualizacji w aparacie. Poza tym ta funkcja chyba nie działa ze wszystkimi obiektywami.

...to olympusowe menu jak dla mnie gorsze nawet od sony w pewnych aspektach.

We wszystkich Olkach menu jest skomplikowane, a rozumieją je tylko ci, którzy od lat siedzą w systemie. Kluczem są litery oznaczające poszczególne zakładki. Teoretycznie nazwy funkcji się w nich znajdujących powinny zaczynać się na daną literę, ale raz, że chodzi o nazwy angielskie, a dwa, że czasem wymaga to wyobraźni.

wyszomir
16.12.21, 12:05
Co do kompatybilności obiektywów - informacja ze strony: https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/em5m3/#04

'What lenses support the Pro Capture Mode? Answer:
The following table shows what lenses support the Pro Capture Mode (https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/em5m3/img/icon_03.gif Pro Capture Low / https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/em5m3/img/icon_04.gif Pro Capture High) in E-M5 MarkIII:

https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/em5m3/img/icon_02.gif
(Pro Capture Low)
https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/em5m3/img/icon_01.gif
(Pro Capture High)

Olympus
Micro Four Thirds lenses
(M.ZUIKO DIGITAL lenses)

Available
Available

Other brand
Micro Four Thirds lenses

Not available
Available

Four Thirds lenses
Not available
Available

Lenses without electronic contacts such as OM adapters
(including BCL-1580 / BCL-0980)

Available
Available

Note:
When selecting https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/qa/products/em5m3/img/icon_03.gif (Pro Capture Low), the aperture is restricted between the smallest f-number (open value) and f8.0. '

andrzejeko
16.12.21, 19:03
Aparat sie odczarował i już mam Pro Capture low i nawet H.Powodem tego, do którego przypadkiem doszedłem, to była włączona funkcja Auto BRracketingu.Gdy ją wyłączyłem, ProCL i ProCH sie pojawiły.Dzięki za odzew.Do każdego producenta menu "idzie" się przyzwyczaić {gorzej, jak trzeba sie miedzy nimi przemieszczać}, ale często-gęsto, wybranie danej funkcji łączy sie z wypadnięciem innej i często nie wiadomo czemu, bo tych zmiennych jest multum, nie wiadomo jaka, czemu itp.Ja mam graty z kilku systemów {za dużo, wiecej leży w szufladzie, niż z niej wychodzi}i menu Panasa jest dla mnie ok., Nikona ok!, Canona w miarę, Sony ujdzie i da sie przyzwyczaić, Olympus też do opanowania, ale wolę te np. z Panasa.
Lepiej żyje sie jednak szczuplejszym i fotograficznej nadwagi warto sie chyba jednak powoli pozbywać.

andrzejeko
19.12.21, 10:45
Fujifilm x-100v vs Olympus em-5 czyli pytanie do Epicura.Czy w fuji można przyporządkować jakiś przycisk do self-timera i uruchamiać go na życzenie właśnie danym przyciskiem, czy każdorazowo trzeba selftimer ustawiać poprzez np. menu przed kazdym zdjęciem?

epicure
19.12.21, 13:17
Samowyzwalacz możesz przypisać do kafelka w Q Menu albo do przycisku funkcyjnego. Niezależnie gdzie on będzie, to nie musisz uruchamiać go przed każdym zdjęciem - aparat będzie pamiętał, że włączyłeś tę funkcję, dopóki nie wyłączysz aparatu.

andrzejeko
20.12.21, 20:25
Dzięki.

andrzejeko
22.12.21, 10:37
Pytanie do użytkowników olympusa omd em-5iii {a także pena ep-7 jeśli tacy są} jakie macie ustawione parametry {ziarno, ostrość, kontrast, światła,cienie itp.} jeśli ktos robi czarno-białe w jpeg-ach lub wywoluje rav-y w aparacie ?Mam na myśli ulubione nastawy.

Hiszpan63
22.12.21, 11:05
Takie pytanie trochę bez sensu . Wszelkie ustawienia zależą od konkretnego kadru i tematu fotografii. Praktycznie do każdego ujęcia będą inne , więc ustawianie setów nie ma sensu . To się robi w obróbce w kazdym programie . Jedyne zmiany podczas focenia w B&W to ewentualnie symulacja filtrów kolorowych. Ja głównie zielony i żółty . Ale najważniejsze to światło i cień , biel i czerń. . Tego się szuka w czarno białych ujęciach .

fret
22.12.21, 15:45
Hiszpan63 masz 100% racji, ale... jak kiedyś, ktoś wybierał rolkę konkretnego filmu, to było coś w rodzaju obecnego presetu. Czy to było całkiem głupie?

Hiszpan63
22.12.21, 16:02
Tyle , że miałeś możliwość zrobienia np 36 klatek tylko w słońcu , lub tylko w pomieszczeniach . A jak brałeś ilforda deltę (chyba 3200) to tylko w ciemnicy (koncerty , muzea itp) Czyli za każdym tematem musiałeś mieć inną rolkę , z inną czułością i konkretnym ziarnem . I mało tego , musiałeś mieć własną wiedzę jak naświetlony "po Twojemu" wyjdzie na konkretnym papierze . Dzisiaj po prostu się to ustawia w zależności od warunków i tematu .

... ale spoko . Ludziska pstrykają na awtomacie i też mają frajdę .

fret
22.12.21, 16:44
Ok, musiałem zaplanować każdą "sesję". Nawet wybierając się na spacer do Doliny Kościeliskiej musiałem podjąć decyzję o "presecie" w zależności od pogody. Pewne pozostałości mam do dziś. Lubię z grubsza zaplanować zdjęcia i brać na sesję jedną ogniskową (jeśli wypada ona w zoomie, to blokuję pierścień ogniskowych taśmą klejącą). Oczywiście nie dotyczy to fotografii turystycznej.

andrzejeko
22.12.21, 18:06
Wiadomo, że najlepiej obrobić każde zdjęcie odddzielnie, indywidualnie itd.Ja się pytam o cos w rodzaju własnie z góry zaimplementowanych presetów, by mieć coś gotowego, na szybko, z wygody, lenistwa, z braku dostatecznych umiejętności itp. to nie ma znaczenia.Pytam się w kontekscie tego, że np. Fuji oprócz fabrycznych symualcji filmów ma także "gotowe" presety wykoncypowane przez kogoś, kto poświęcił na to czas, próby, błędy itp.Podobnie np. Ricoh ma swoje "receipe", które można sobie ustawić.
Nie miałem i nie mam olympusa pena F, ale "słyszałem", że własnie z tego pena F wychodziły świetne gotowe B&W, trudne do osiągnięcia poprzez obróbkę{albo też pracochłonne i wymagajace doświadczenia }..Ja po spacerze lubię sobie od razu wrzucić gotowe jpegi na ekran tv lub monitora i popatrzeć na te kolorowe i ich dublety czarno-białe, bo jak dla mnie kolor i b&w to jakby dwa inne światy, zupełnie inaczej się je odbiera.W penie ep-7 są juz gotowe 4 różne presety w mono, ale może ktoś ma swoje presety, inne, może ciekawsze.?

epicure
23.12.21, 18:05
Pytanie do użytkowników olympusa omd em-5iii {a także pena ep-7 jeśli tacy są} jakie macie ustawione parametry {ziarno, ostrość, kontrast, światła,cienie itp.} jeśli ktos robi czarno-białe w jpeg-ach lub wywoluje rav-y w aparacie ?Mam na myśli ulubione nastawy.

E-P7 ma inny silnik JPEG, podobny do tego w PENie F - pozwala na dużo więcej niż ten w E-M5 III. Najlepiej sam poeksperymentuj z RAWami w aparacie.

Mała wskazówka: wywoływanie RAWów w Olympusach jest trochę głupie, delikatnie mówiąc. Jeśli chciałbyś zmienić gradację, kontrast, nasycenie, odszumianie, wyostrzanie itp., to w menu wywoływania tego nie zrobisz. Musisz pozmieniać te parametry w Super
Control Panelu przed wejściem do menu wywoływania RAWów.

andrzejeko
25.12.21, 09:31
Wywoływanie rawów w aparacie fajna rzecz, ale niesie w sobie wiele ograniczeń, do tego malutki ekranik, trudno na bieżąco dobrze ocenić itp. i dlatego {z lenistwa?} dopytuję się o jakieś gotowe presety {B&W}.Ja odszumianie wyłączyłem, ostrość ustawiłem na -1, filtr albo żółty, albo bez, ziarno na "brak" lub "low",gradacji, kontrastu, nasycenia nie zmieniam, bawię się krzywą {światła,cienie} i tyle.W penie ep-7 jest o tyle fajnie, że można sobie zrobić parę prestów mono i są one zapisane i mogą być użyte na życzenie.Wesołych świąt wszystkim .

andrzejeko
26.12.21, 09:27
Ale marzy mi się B&W choć trochę zbliżony do starych filmów ot choćby Kodaka Tri-X, Ilforda, Fuji itp., W Fujifilm i Ricohu można takowe receptury znależć, w Olku też by się przydały.

epicure
26.12.21, 12:07
Dwie receptury możesz sobie zrobić. Jedną przypisać pod C, drugą pod standardowe B&W.

tt
22.04.22, 11:55
Postanowiłem nie robić nowego wątku, tylko zapytać użytkowników tego aparatu tutaj.
1. Wizjer. W mk2 w okularach polaryzacyjnych widzę w wizjerze ciemność - muszę przekręcić głowę o minimum 45 stopni. Pytałem na FB jak to jest w mk3 i dostałem odpowiedź, że nie ma tego problemu. Czy ktoś byłby tak miły i to jeszcze sprawdził? Bo nie mam gdzie pomacać aparatu.
2. Punkt oczny ma 27mm (mk2 21mm). Czy użytkownicy w okularach mogą potwierdzić, że jest lepiej, w sensie: łatwiej ogarnąć cały wizjer)?
3. Custom modes. Pobrałem instrukcję i przeczytałem (sic!). Z czterech w mk2 zrobiły się trzy. To przeboleję, ale jak je wywołać?
a) Z tego co czytam, nie można ich już podpiąć pod ART i iAUTO na kółku, ani pod dowolny przycisk? Można wywołać C z kółka, a C2 i C3 tylko z Menu?
b) A jeśli tylko z menu, to czy po wyłączeniu i włączeniu aparatu C2 i C3 pozostają aktywne czy uruchamia się z tym, na co ustawione jest kółko?
c) Pytam, bo mam pod ART podpięte ustawienia pod "ptaki", pod iAUTO mam ustawienia "normalne". Włączając aparat rzut oka na kółko i wiem jak wszystko mam ustawione. Przy okazji resetują się ustawienia przysłony i korekcji EV, jeśli coś tam pozmieniałem do danego zdjęcia. Mega wygodne w terenie.
d) Pod jeden z przycisków mam podpięte My3 i po zapięciu aparatu na statyw jeden klik i mam Braketing, Custom timer, Iso200 i co tam jeszcze ustawiłem. Wygodniej się nie da...
4) O tym, że obudowa z plastiku, że mniejsza bateria, że lepszy AF, że nie gorsza matryca to wiem. Poszedłbym w EM1mk2, ale tam wizjer jest jednak identyczny jak EM5mk2. A ja dużo pracuję z wizjerem. W zasadzie ekranik to tylko na statywie. Taki nawyk.

Arturi
22.04.22, 14:52
To ja o obudowie z plastiku bo też mi to nie robiło jak kupowałem, a dziś to chyba jednak nie kupiłbym. Dokupiłem grip ECG5 i przykreciłem go dwa razy dosłownie. Za drugim razem jakiś dziwnie luźny się wydawał. Niby dokrecony a cały czas było czuć luz. Na siłę nie chciałem dokręcać, żeby nie uszkodzić. Po odkręceniu okazało się, że dolna płyta aparatu była popękana wokół gwintu statywowego. Aparat jest teraz w serwisie na naprawie. Co do pozostałych pytań to nie odpowiem niestety bo okularów nie noszę i z custom modes na nim nie korzystam. To moja zapasowa puszka i rzadziej jest w użyciu. Ja na Twoim miejscu mimo wszystko zanim kupiłbym to pomacałbym gdzieś sprzęt.
Acha i jeszcze ta guma pod kciuk permanentnie się odkleja . Mi 2 razy. Obecnie w serwisie też dodatkowo tą gume mają wkleić.

tt
22.04.22, 15:26
To ja o obudowie z plastiku bo też mi to nie robiło jak kupowałem, a dziś to chyba jednak nie kupiłbym. Dokupiłem grip ECG5 i przykreciłem go dwa razy dosłownie. Za drugim razem jakiś dziwnie luźny się wydawał. Niby dokrecony a cały czas było czuć luz. Na siłę nie chciałem dokręcać, żeby nie uszkodzić. Po odkręceniu okazało się, że dolna płyta aparatu była popękana wokół gwintu statywowego. Aparat jest teraz w serwisie na naprawie. Co do pozostałych pytań to nie odpowiem niestety bo okularów nie noszę i z custom modes na nim nie korzystam. To moja zapasowa puszka i rzadziej jest w użyciu. Ja na Twoim miejscu mimo wszystko zanim kupiłbym to pomacałbym gdzieś sprzęt.
Acha i jeszcze ta guma pod kciuk permanentnie się odkleja . Mi 2 razy. Obecnie w serwisie też dodatkowo tą gume mają wkleić.
Czytałem o tym pękającym mocowaniu statywowym, ale myślałem, że to od noszenia go na tych uchwytach jak od PeakDesign...
A w EM1.2 z tego co czytam, to gumy też się odklejają... Takie czasy :)

Bodzip
22.04.22, 16:59
O gumach to od modelu E-1 piszą.

Arturi
22.04.22, 18:36
Czytałem o tym pękającym mocowaniu statywowym, ale myślałem, że to od noszenia go na tych uchwytach jak od PeakDesign...
A w EM1.2 z tego co czytam, to gumy też się odklejają... Takie czasy :)

Tak, tak w EM1.2 guma uchwytu odkleja się na moc i potęgę. Ćwiczyłem temat. Co do EM5.3 to za delikatny on tam przy mocowaniu statywowym jest niestety. Pewnie ten plastik cienki tam jak papier.

epicure
23.04.22, 11:52
2. Punkt oczny ma 27mm (mk2 21mm). Czy użytkownicy w okularach mogą potwierdzić, że jest lepiej, w sensie: łatwiej ogarnąć cały wizjer)?

Tak, widać cały wizjer w okularach.

ryli1
3.06.22, 10:40
Mam pytanie dotyczące opcji w menu , która nazywa się "Reg. działania AF" , a opisana jest w instrukcji : Korekcję położenia ogniskowej dla ustawiania ostrości z różnicą faz można dostroić w zakresie ±20 kroków.
O co tu chodzi ?

pstrykacz_smartfonowy
3.06.22, 14:59
Pobierz polską instrukcję dla em1mark 3 i na stronie chyba 216 masz szczegółoowo wyjaśnione co i jak.

Nazywa się to w instrukcji "Dostrajanie funkcji automatycznego ustawiania ostrości"

andrzejeko
6.07.22, 10:08
Czy może ktoś mi podpowiedzieć, jak sprawdzić stan, licznik migawki w Olympusie omd em5 mark iii?Szukam w menu lcd brightnes i albo mam żaćmienie umysłu, albo oczu bo nie mogę znależć, a to lcd brightness widnieje w kolejnych krokach jakie trzeba zrobić by sprawdzić licznik w serii omd.

Hiszpan63
6.07.22, 11:32
1. Włącz aparat trzymając wciśnięty klawisz MENU.
2. Po włączeniu puść klawisz Menu i ponownie go naciśnij .
3. Krzyżak W DÓŁ i wybór ikony klucza francuskiego , a potem W PRAWO zatwierdzić .
4. ponownie krzyżakiem W DÓŁ wybierz ikonę jasności i krzyżak W PRAWO dla zatwierdzenia .
5. Naciśnij przycisk INFO
6. Naciśnij OK
7. Krzyżakiem ... DO GÓRY , W DÓŁ ,LEWO , PRAWO .
8. Naciśnij spust migawki .
9. Krzyżak W GÓRĘ ... pojawia się menu serwisowe
10. Krzyżak W PRAWO ... menu serwisowe strona druga , gdzie pod literą R masz całkowity przebieg Olka . Ponoć mogą to być liery MS , ale nie wiem w jakim modelu .

Jak wyłączysz aparat to wszystko wraca do normy .

andrzejeko
6.07.22, 14:13
Bardzo serdecznie Ci dziękuję za pomoc.U mnie w menu serwisowym strony drugiej nie było literki R, ale własnie m.inn. MS i to podaje całkowity przebieg.
Chyba będę sie pozbywał em5 iii na rzecz jeszcze mniejszego korpusu innego producenta.Po 2-3 wyjsciach spacerowych z em 5 iii zalega niestety w szufladzie bezczynnie, obiektyw 12-45/4 podobnie i szkoda byłoby by sprzęt nikogo nie cieszył, a jest b. zacny moim zdaniem.Zostawie sobie Pena EP-7 z kilkoma stałkami na wszelki ....
Niestety albo stety większość zrobionych ostatnio obrazeczków pochodzi z komórki, ktora zwykle jest ze mną.Wygoda....z reguły przeważa.Ale Olki coś w sobie mają i ich stabilizacja jest nie do przecenienia,szczególnie w porównaniu do aparatu bez , pomimo większej matrycy tych ostatnich.

ems
25.11.22, 15:19
Ooo. dzisiaj korpus do kupienia za 3 900 zł. Fajna cena.
Szkoda że nie w tym roku nie mam w budżecie kasy na zakup sprzętu.
Moja E-M10 mark III musi wytrzymać ze mną jeszcze rok.

epicure
25.11.22, 15:29
Moja E-M10 mark III musi wytrzymać ze mną jeszcze rok.

Za rok za tyle kupisz OM-5 :)

ems
25.11.22, 19:00
Całkiem możliwe :)

wyszomir
25.11.22, 20:55
Za rok za tyle kupisz OM-5 :)

Optymista z Ciebie. Obawiam się że inflacja na zrealizowania tych marzeń nie pozwoli.

ems
25.11.22, 21:25
Może aż tak tanio OM-5 nie będzie kosztował, ale na pewno jego cena w połowie przyszłego roku spadnie gdzieś w okolice 5 500 zł. Przyjdzie czarny piątek, dojdzie cashback. Cena może spaść do poniżej 5 tysiaków.

Natomiast tegoroczna cena za E-M5 mark III (3900 zł) jest okazyjna. W przyszłym roku może już go nie być w ofercie.

wyszomir
25.11.22, 22:51
[...]
Natomiast tegoroczna cena za E-M5 mark III (3900 zł) jest okazyjna. W przyszłym roku może już go nie być w ofercie.

To całkiem prawdopodobne - można się spodziewać że właściciele OM Systems będą chcieli szybko pozbyć się zapasów sprzętu z nazwą Olympus.

paparapa
25.11.22, 23:36
Może aż tak tanio OM-5 nie będzie kosztował, ale na pewno jego cena w połowie przyszłego roku spadnie gdzieś w okolice 5 500 zł. Przyjdzie czarny piątek, dojdzie cashback. Cena może spaść do poniżej 5 tysiaków.

Zapisałem sobie Twoją prognozę cen na przyszły rok.
Okaże się za rok.
Ja takim optymistą nie jestem. Prędzej spodziewam się że będzie kosztował 8500, albo i więcej. :)

pstrykacz_smartfonowy
26.11.22, 16:19
Prędzej spodziewam się że będzie kosztował 8500, albo i więcej. :)

Tyle to będzie kosztował OM5 mark 2 z nieplastikowym body, matrycą, procesorem i baterią z om1.Om5 będzie dążyć do obecnej ceny m5mark3 ze względu na niesprzedawalność w wyższych cenach.Zresztą popatrz na ceny innych firm w obecnym black friday.W stodunku do om1 Gh6 dużo tańszy, a7m4 cena identyczna, a7m3 tańszy, s5 tańszy,z6m2 tańszy, r6 cena identyczna. Om5 będzie tańszy od om1..natomiast om5 będący rebrandingiem m5m3 nie da się sprzedać nawet w obecnej cenie i będzie klapą sprzedażową. A mógł być sukcesem, bo ludzie potrzebujący małego lekkiego uszczelnianego body do fotografii są sporym segmentem rynkowym. Zmarnowali tu szanse sprzedażowe.Nawet ja bym kupił serię 5 ale: albo om5 mark2 w cenie 8-8,5tys.zł albo obecny w cenie poniżej 4000zł (mając na uwadze jego wady). M5mark3 się sprzedaje w cenie poniżej 4000zl i to jest jego prawdziwa wartość rynkowa.

wyszomir
26.11.22, 18:47
Tyle to będzie kosztował OM5 mark 2 z nieplastikowym body, matrycą, procesorem i baterią z om1.Om5 będzie dążyć do obecnej ceny m5mark3 ze względu na niesprzedawalność w wyższych cenach.

A ja się obawiam że ze względu na inflację 8500 będzie kosztowała kolejna generacja E-M10 - o ile OM Systems nie zrezygnuje z kontynuacji tej linii. Tanio to już było:-(

pstrykacz_smartfonowy
26.11.22, 19:23
A ja się obawiam że ze względu na inflację
Inflacja nie ma znaczenia.To już przerabialiśmy w latach np 2007-2008.Ważny jest kurs walutowy. Jak złotówka będzie się umacniać to lepiej będzie kupić ten sam model aparatu za 10tys.zł z lokalnego polskiego sklepu fizycznego lub internetowego czy sprowadzony z innego kraju UE za 7500zł po opłaceniu wszystkich podatków i kosztów? Natomiast OMsystem będzie walczył ofertą z konkurencją i musi przekonać klientów by kupili ich system. A często koszt systemu ma istotne znaczenie dla końcowego wyboru.
Inflacja przecież bierze się z kursu walutowego (nie ma "wszystkiego po 5zł"), kosztów pracy (nadal mamy dużo tańsze - niemiecka stawka godzinowa brutto to12€ czyli jakieś 40zł na rękę przy naszej 16zł), podatków(nadal mamy niższe poza Vatem), marży (tu jest przestrzeń do obniżek), kosztów energii (tu przegrywamy głównie przez tego co jego jest zawsze wina :mrgreen: bo brak atomu),koszt maszynerii ( są identyczne lub niższe niż w UE), koszt wynajmu powierzchni (obniżasz albo masz pustostan),oprocentowania leasingu;lub kredytów(można negocjować) . Ceny w twardych walutach będzie dyktować konkurencja producentów.Inflacja w twardych walutach jest inna dla Francji a inna dla Estoni ale cena dystrybutora jest stała.No i po inflacji czasami mamy deflację np jak u nas 9 kwartałów w latach 2014-2016

wyszomir
26.11.22, 21:09
Inflacja nie ma znaczenia.To już przerabialiśmy w latach np 2007-2008.Ważny jest kurs walutowy. Jak złotówka będzie się umacniać to lepiej będzie kupić ten sam model aparatu za 10tys.zł z lokalnego polskiego sklepu fizycznego lub internetowego czy sprowadzony z innego kraju UE za 7500zł po opłaceniu wszystkich podatków i kosztów? Natomiast OMsystem będzie walczył ofertą z konkurencją i musi przekonać klientów by kupili ich system. A często koszt systemu ma istotne znaczenie dla końcowego wyboru.
Inflacja przecież bierze się z kursu walutowego (nie ma "wszystkiego po 5zł"), kosztów pracy (nadal mamy dużo tańsze - niemiecka stawka godzinowa brutto to12€ czyli jakieś 40zł na rękę przy naszej 16zł), podatków(nadal mamy niższe poza Vatem), marży (tu jest przestrzeń do obniżek), kosztów energii (tu przegrywamy głównie przez tego co jego jest zawsze wina :mrgreen: bo brak atomu),koszt maszynerii ( są identyczne lub niższe niż w UE), koszt wynajmu powierzchni (obniżasz albo masz pustostan),oprocentowania leasingu;lub kredytów(można negocjować) . Ceny w twardych walutach będzie dyktować konkurencja producentów.Inflacja w twardych walutach jest inna dla Francji a inna dla Estoni ale cena dystrybutora jest stała.No i po inflacji czasami mamy deflację np jak u nas 9 kwartałów w latach 2014-2016

Odbiegamy od tematu wątku, ale jest dość oczywiste że jeżeli inflacja u nas będzie wyższa niż w USA i strefie Euro to kursy US$ i Euro będą rosnąć. I na tym właśnie opieram swoje prognozy cen. Czynniki o których piszesz mają oczywiście wpływ na kursy walut ale jest on już uwzględniony obecnie - i tak np. na zmiany tych kursów będzie miała wpływ nie sama relacja między kosztem pracy w Polsce i UE a to, w którym z tych miejsc koszty pracy będą szybciej rosły (obawiam się że w Polsce szybciej niż w krajach zachodniej Europy). A w deflację w Polsce w dającej się przewidzieć przyszłości (czyli co najmniej przez najbliższych 10 lat) nie wierzę.

Bodzip
26.11.22, 22:01
pstrykacz_smartfonowy... zapomniałeś o ważnym, wręcz odważę się powiedzieć bardzo ważnym aspekcje. Koszt obsługi zadłużenia zagranicznego i krajowego. To wpływa na wartość waluty krajowej. A że wartość waluty jest słaba i chwiejna - ot, poleciała na pysk po zamieszaniu z "Patriotami", albo po tokowaniu pana od "wungla".
I nawet jak inflacja będzie zniżkować, to słaba waluta krajowa spowoduje, że sprzęt będzie kosztował krocie. To nic, że w Stanach czy UE cena będzie akceptowalna, to opłaty celne, VAT itp zjedzą różnicę. Dokąd nie będziemy mieli € to tak będzie.
Pamiętaj, że w przyszłym roku wybory, więc transfery finansowe do pewnych grup ludności będą przyspieszać, co jeszcze bardziej obniży wartość pieniądza i nakręci inflację.
...
możesz sobie zapisać mój wywód i sprawdzimy w sierpniu przyszłego roku :)

fret
26.11.22, 22:20
Dobry wywód :)

dcs
26.11.22, 22:25
A to tak nie jest że euro jest receptą na wszystko -na przykładach https://www.youtube.com/watch?v=zfznqy1B8yg

(https://www.youtube.com/watch?v=zfznqy1B8yg)edit
ten pierwszy https://www.youtube.com/watch?v=hmses-rjkZQ (https://www.youtube.com/watch?v=zfznqy1B8yg)

m_a_g
26.11.22, 23:31
Om5 będzie dążyć do obecnej ceny m5mark3 ze względu na niesprzedawalność w wyższych cenach.
Zaporowe ceny wykluczające masową sprzedaż nigdy nie były dla Olympusa problemem :-) W końcu nigdy nie mieli problemu aby tak wysoko wyceniać swój sprzęt.

MAF
27.11.22, 00:58
Sony kiedyś próbowało z masową sprzedażą oferując A200 za bodajże 777zł z kitem 18-70. Bez specjalnego efektu o ile dobrze pamiętam.

Choć Olympus mam wrażenie przegina czasami WC drugą stronę ;⁠-⁠)

pstrykacz_smartfonowy
27.11.22, 13:51
Zaporowe ceny wykluczające masową sprzedaż nigdy nie były dla Olympusa problemem :-) W końcu nigdy nie mieli problemu aby tak wysoko wyceniać swój sprzęt.

Sony a7mark3 jest w cenie 7100zł-1000zł cashback czyli 6100zł. Om5 kosztuje 6200zł. Kogo zachęcimy z wejściem do systemu?.Jak ktoś potrzebuje zmienić body...pytanie czy nie zmieni systemu? Wcześniej olek miał nieco inną sytuację rynkową - praktycznie brak konkurencji w bezlustrach, konkurencja jeszcze nie rozbudowała oferty szkieł. Dzisiaj rynek jest ciężki, oferta zbliżona, ceny zaczynają być porównywalne. Co ma być wyróżnikiem firmy i systemu? No dobra załóżmy,że kupię serię 5. Muszę używać mini/micro usb (mam kabel, bo mam jeszcze starego smartfona incydentalnie używanego do grania); body na które muszę uważać bo może się wyrwać mocowanie statywu. Jedyny atut ale bardzo solidny to lekkość i wielkość porównywalna z serią10... drugi powiedzmy to uszczelnienia. Cena wysoka, stare menu - pytanie jak rozwiną się linie...czy będą ze starym i nowym menu? (to może zostać na serii m5m3 i m1m3); może lepiej iść już w serię om1,w końcu tylko 200g cięższa ale i większa ale porównywalna z FF. Czy producent mnie przekona?Jakiś kompromis, kosztem potencjalnego wkurzania się.Oczywiście dla kogoś kto jest w systemie i ma dużą kolekcję szkieł ocena zakupu wygląda inaczej niż dla kogoś kto ma to co ja i nie straci na odsprzedaży (no dobra tysiak straty na body :mrgreen:).Ja jeszcze kształtuję swoje potrzeby i je doprecowywuję co do zakresu ogniskowych, potrzeb funkcji w aparacie - nie, nie jest to nagrywanie, hires też nie czy wbudowany ND. Co zostaje? Cechy dla potrzeb fotograficznych, niezawodność i jakość proporcjonalna do ceny, ergonomia.Bo z tym następnym body zostanę na duuuużo dłużej.
Z tego co widzę określę się gdzieś za rok - muszę jeszcze potestować, choć w tym roku na wiele pytań sobie odpowiedziałem. A może wyjdzie om5mark2/om3 :roll: ? i problem się rozwiąże...Bo dzsiaj jeśli już to m5m3 w cenie poniżej 4000zł jest rozsądną/akceptowalną raczej ofertą(mimo tych paru wad i ograniczeń). Ciekawe ile osób zadaje sobie takie same pytania i ma podobne wątpliwości? :evil:

MAF
27.11.22, 14:13
m43 kupuję z dwóch powodów.

Pierwszy jest irracjonalny. Podoba mi się korpus i niektóre obiektywy (pen + 17mm)

Drugi to wtedy kiedy potrzebuje większej mobilności i mniejszych rozmiarów nawet kosztem jakości obrazka E-M5mk3 + 12-45 i 40-150 4.0

Bodzip
27.11.22, 18:30
Ja mam 3 puszki, więc problemu brak - G9, E-M1v.3 i stareńkie E-30
Mam do tego wszystkie szkła które chcę mieć, więc się nie wychylam.
Ale gdybym teraz tak miał utopić trochę kasy to wybrałbym Fuji.
Po taniości i lekkości X-T30
Drożej - X-T4
Do tego jest mnóstwo obiektywów - do wyboru, do koloru. Tanie, drogie, oryginalne i innych producentów.
X-T5 śmierdzi nowością.
No, ale sprzęt mam i nie mam takiego dylematu :)

MAF
27.11.22, 22:59
Ale gdybym teraz tak miał utopić trochę kasy to wybrałbym Fuji.

Mnie w podobnym przypadku wyszło Sony.

Choć Fuji fajne, ale ceny nowych szkieł jednak wysokie. Szczęśliwie jest trochę niezależnych producentów.

epicure
27.11.22, 23:37
Choć Fuji fajne, ale ceny nowych szkieł jednak wysokie.

W Fuji jest jak w Olku, trzeba polować na okazje.

MAF
28.11.22, 00:10
W Fuji jest jak w Olku, trzeba polować na okazje.

Wiem, miałem X-T3, zmęczyło mnie to polowanie :-)

dcs
28.11.22, 00:24
Typ faceta myśliwego-zdobywcy podobno zanika.

Te kody i promocje wymyślili w zastępstwie komitetów kolejkowych i "jak coś rzucą do sklepu".

epicure
28.11.22, 14:49
Te kody i promocje wymyślili w zastępstwie komitetów kolejkowych i "jak coś rzucą do sklepu".

Tak, działy marketingu kapitalistycznych korporacji chcą nam wprowadzić komunizm pod przykrywką Black Friday :D A wszystko to przez kryzys męskości, bo faceci nie mają już na co polować, więc polują na promocje :D

Darekw1967
28.12.22, 15:24

Mozna kupic do konca roku cos takiego za 4699 body + obiektyw 12-45/4.0 PRO

https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=19120

Sprzedasz obiektyw i bedzie jeszcze taniej ;)

ems
31.12.22, 12:25
Darekw1967
No bardzo ciekawe oferty. Atrakcyjne cenowo.