Zobacz pełną wersję : Obiektyw do m43
Witam, chcąc przenieść zajawkę do robienia zdjęć na poziom nieco wyższy niż kompletnie amatorski kupiłem body olympus om-d e-m10. Chciałem kupić pierwszy obiektyw, portretową stałke. Wybór jednego z serii m.zuiko jest oczywisty. Chciałem jednak zapytać jak to jest z obiektywami Lumix np 25mm 1.7. W internecie znalazłem informacje że nie powinno łączyć się body olympus z obiektywami panasonic. Podobno nie występuje pomiędzy nimi pełna zgodność i nie jest to korzystne. Bardzo proszę o rozjaśnienie sprawy. Pozdrawiam!
Witam, chcąc przenieść zajawkę do robienia zdjęć na poziom nieco wyższy niż kompletnie amatorski kupiłem body olympus om-d e-m10. Chciałem kupić pierwszy obiektyw, portretową stałke. Wybór jednego z serii m.zuiko jest oczywisty. Chciałem jednak zapytać jak to jest z obiektywami Lumix np 25mm 1.7. W internecie znalazłem informacje że nie powinno łączyć się body olympus z obiektywami panasonic. Podobno nie występuje pomiędzy nimi pełna zgodność i nie jest to korzystne. Bardzo proszę o rozjaśnienie sprawy. Pozdrawiam!
będzie wszystko ok, jedynie jak są jakieś funkcyjne przyciski, pierścień przysłony itp. to mogą nie działać jak masz body olympus, a szkło panasonic i odwrotnie, czemu do portretu 25 , a nie 45 olympus albo 42,5 panasonic ? 45 olympus jest tania jak barszcz i fantastyczna optycznie - https://www.optyczne.pl/240.1-Test_obiektywu-Olympus_M.Zuiko_Digital_45_mm_f_1.8.html
Do portretu masz jeszcze Sigmę 56/1,4.https://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=1571&typ=0&moc=0&sort=
Czasy się zmieniają, jeśli w smartfonach "pięćdziesiątka" jest uznawana za tele, to może też być portretówką ;)
Czasy się zmieniają, jeśli w smartfonach "pięćdziesiątka" jest uznawana za tele, to może też być portretówką ;)Punkt widzenia zależy od siedzenia, potrzeb i wielu innych.
Punkt widzenia zależy od siedzenia, potrzeb i wielu innych.
Raczej od wciskania marketingowego kitu.
Raczej od wciskania marketingowego kitu.Być może, że najbardziej.
easy_rider
19.09.19, 18:47
... nie powinno łączyć się body olympus z obiektywami panasonic...
Dobrze że moje obiektywy o tym nie wiedzą... :mrgreen:
Siedź cicho i nic im nie mów. :mrgreen:
Hehehe :D
Kupiłem 45 olympusa i jestem bardzo zadowolony. Sam nie wiem czy to ja czy ten obiektyw robi takie dobre portrety. Temat do kosza.