Zobacz pełną wersję : Moja przygoda z fotografią odkryta na "nowo" :)
Hej,tutaj pokazywać będę moje strzały,nie napiszę,że tu się pochwalę,bo chwalić się niema za bardzo czym :) Docelowo planuje fotografię przyrodniczą,z naciskiem na zwierzaki i ptaki.Póki co mam kitowe szkło 14-45 F 3.5-5.6 ,korpus lepszy ,bo praktycznie nowa E jedynka z batterypackiem.
Trzmiel to raczej pszczół, sikora nie widać, nie klon a dąb...
ale ogólnie dobrze zaczynasz :)
Trzmiel to raczej pszczół, sikora nie widać, nie klon a dąb...
ale ogólnie dobrze zaczynasz :)
Widzisz,lepiej znam się na ptakach ( jakkolwiek to zabrzmi ) niż na drzewach :D Dzięki,z czasem będzie lepiej. Tylko dokupić olympusowe 70-300 i będzie widać sikorki,i inne. Tylko światło musi być...
Dobrze, że zdecydowałeś się na nowo wyruszyć w fotograficzną przygodę. Teraz najważniejsze co możesz zrobić dla siebie i swojego warsztatu, to:
- praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka - szukaj wokół siebie fajnych rzeczy, które możesz uwiecznić, sam staraj się sobie wyznaczać jakieś zadania, pomyśl o ciekawych projektach fotograficznych
- dziel się swoimi pracami z innymi i dyskutuj na temat swoich zdjęć. Na pewno na początku spotkasz się ze spora krytyką ale pamiętaj, że sens w tym, żeby szukać co jeszcze można poprawić a nie pojedynczych pozytywów
- nie odnoś się wrogo do krytyki (aczkolwiek na pewno spotkasz się także z opiniami złośliwych "mędrali", którzy uważają, że już wszystko wiedzą i zamiast konstruktywnie napisać, co należy poprawić, zjadą Cię i wyśmieją - śmiej się z takich ludzi i nie przejmuj). Konstruktywną krytykę traktuj jak dobrą lekcję
- oglądaj dużo zdjęć innych osób i porównuj ze swoimi, wyłapuj to co dobre i próbuj naśladować od strony technicznej
- nie zrażaj się, minie sporo czasu, zanim sam zaczniesz wstydzić się swoich wcześniejszych zdjęć ale to bardzo dobry objaw, to znaczy, że sam widzisz różnicę między tym co teraz a tym co było. Pamiętaj, że nigdy nie jest tak dobrze, by nie mogło być lepiej
- najważniejsze - baw się swoim zainteresowaniem, to ma być przyjemna i wesoła przygoda a nie droga przez mękę. Nikt nie powiedział, że musisz być perfekcyjny i to najlepiej jutro.
To teraz na szybko kilka opinii dot. Twojej wrzutki:
1. za ciemno, kaczka z boku lekko nawet tyłu do obiektywu nie wygląda tutaj najlepiej i jakoś tak zbyt centralnie
2. najprawdopodobniej w tym kadrze najważniejsza miała być pszczoła, musisz teraz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy rzeczywiście w tym kadrze jest? (moim zdaniem nie)
3. co jest tematem trzeciego zdjęcia?
4. czy liść pokazany na czwartym zdjęciu jest
Jasne,dzięki za opinię :)
Tylko dokupić olympusowe 70-300 i będzie widać sikorki,i inne.Sama duża ogniskowa nie załatwia sprawy. Małe ptaszki, typu sikorka, są bardzo czujne i ruchliwe. Trudno je podejść na odległość "strzału". Wiem z własnego doświadczenia (mam mZD 70-300), że często 300mm jest za mało. Lepsze efekty można uzyskać "z zasiadki", czyli wybrać miejsce i czekać na ptaszka, ale to wymaga wielkiej cierpliwości.
lisiajamka1
18.08.19, 10:17
Liczy się zapał, a widać że jest, powodzenia :)
Po kilku przemyśleniach,piszę i informuję :), że chciałbym by ten wątek był moim tematem, w którym i się chwalę oraz pokazuje swoje gorsze zdjęcia,w których jest coś do poprawy i tu liczę na większe doświadczenie Kolegów z forum.Taki wątek nie będzie zaśmiecał innych tematów,a i będzie swojego rodzaju pamiętnikiem z nauki.
Tutaj Kowalik. Troszkę rozjechany. 1/60 f.5.6 Iso 100 z ogniskową 90 mm. Stawiam że Iso za niskie.stąd dłuższy czas i ptaszek poruszony.Wyczytałem też że warto stosować najdłuższy czas,jaka jest użyta ogniskowa, czyli min 1/90 w tym przypadku.
Nie 90, a 45 mm. Fakt, to raczej fotografia drzewa.
A ogniskowej nie przeliczaj na pełną klatkę. Masz 45 to 45 mm
Tutaj Kowalik. Jak napisał Bodzip, to raczej zdjęcie drzewa niż kowalika. Bez dłuższej ogniskowej się nie obejdzie przy tego typu zdjęciach.
Troszkę rozjechany.
Gdybyś w przyszłości chciał aby na podstawie wycinka kadru oceniać cokolwiek, daj wycinek z kadru takiej wielkości, jaka wyszła z puszki. Pokazanie powiększonego wycinka z pomniejszonego kadru mija się z celem- widać głównie schodki na krawędziach.
cześć,
widze że większość z nas widzi drzewo nie ptaszora ;)
jak obiekt zajmuję 1 % ze zdjęcia - to nie może być tematem głównym - pamiętaj o tym
ptaszory z bliska te mniej ruchliwe lub wypchane ( żart oczywiście)
a z dalsza to już faktycznie 70-300 albo coś w tym stylu się przyda (choć ja połowę krótszym strzelam i nawet czasem się coś uda ustrzelić)
niemniej na ptaki mi brak cierpliwości - zasiadki i czekanie aż ptak wyczuje ziarno - to nie dla mnie :)
niemniej życzę powodzenia
pamiętaj - wybierz temat , motyw główny - i spraw by zajmował dość ważną część zdjęcia - umieszczając go np na początek w modnym punkcie
z czasem jak kadrowanie stanie się naturalne - te złote podziały fajnie można łamać i specjalnie pokazywać coś inaczej
niemniej początkowo warto zadbać o czystość kadru i motyw przewodni zdjęcia
Tym razem,zdjęcia nie tyle przyrody,co kolegi testującego nowy sprzęt.
Pierwsze zdjęcie to taka bliska " portretówka"
1/40 f.5.1 iso 400 38 mm.
Drugie ujęcie to banda,choć w tych warunkach ciężko wydobyć ridera,by nie prześwietlić zdjęcia. Ostre kontury świateł,ciemnawy lasek i brak lampy i błysku doświetlającego,ale trzeba kombinować.
1/250 f3.5 iso 200 14mm + 0.3 ev.
Ostatni strzał to celowe rozymcie tła,technika panoramowania.
1/80 f.4 iso 400 14mm.
Zacznij numerować zdjęcia, będzie łatwiej się odnosić.
Ja bym się jednak skupił, by nawiązać kontakt wzrokowy z portretowanym. Lepiej by model się patrzył w obiektyw.
W drugim zdjęciu sam sobie opowiedziałeś, albo szukaj miejsca w dobrym światłem albo lampa, najlepiej się chyba sprawdzają lampa/-py zdalne na statywie ale o faktycznie kupa roboty.
Nie uwag do skoku, mnie się podoba :-)
Mam takie z kontaktem wzrokowym,ale wyszło nieco ciemne,a sam kolega stwierdził,że to jest ciekawsze :). Ok,też myślałem nad numeracją,i to jest dobry pomysł jednak:mrgreen:
... Lepiej by model się patrzył w obiektyw.
...
Uczyłeś się fotografii jakieś pół wieku temu? ;)
Panoramowanie Ci nie wyszło - kolega powinien być na zdjęciu ostry.
Np. https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=lastup&cat=23502
Przyrodniczo z krótszym obiektywem to celuj w wróble/mazurki, gołębie, mewy, kaczki, łabędzie i ewentualnie kosy. Reszta jest dość mała i dodatkowo ma adhd.
Do ptaszków, zwłaszcza drobnicy będziesz musiał używać jak najkrótszych czasów nie kierując się ogniskową. Takie maleństwa są bardzo ruchliwe i przy czasach takich jak 1/90s wyjdą rozjechane.
Dwie fotki z Light Move Festival. Wszystko z ręki,tylko szum lekko usunięty.
9.
https://s6.ifotos.pl/mini/P9272347f_qsqprns.jpg (https://ifotos.pl/z/qsqprns/)
10.
https://s6.ifotos.pl/mini/P9272374f_qsqprep.jpg (https://ifotos.pl/z/qsqprep/)