PDA

Zobacz pełną wersję : Moja przygoda z fotografią odkryta na "nowo" :)

Skejter
16.08.19, 17:46
Hej,tutaj pokazywać będę moje strzały,nie napiszę,że tu się pochwalę,bo chwalić się niema za bardzo czym :) Docelowo planuje fotografię przyrodniczą,z naciskiem na zwierzaki i ptaki.Póki co mam kitowe szkło 14-45 F 3.5-5.6 ,korpus lepszy ,bo praktycznie nowa E jedynka z batterypackiem.

Bodzip
16.08.19, 18:56
Trzmiel to raczej pszczół, sikora nie widać, nie klon a dąb...
ale ogólnie dobrze zaczynasz :)

Skejter
16.08.19, 19:09
Trzmiel to raczej pszczół, sikora nie widać, nie klon a dąb...
ale ogólnie dobrze zaczynasz :)
Widzisz,lepiej znam się na ptakach ( jakkolwiek to zabrzmi ) niż na drzewach :D Dzięki,z czasem będzie lepiej. Tylko dokupić olympusowe 70-300 i będzie widać sikorki,i inne. Tylko światło musi być...

osiem1984
16.08.19, 19:59
Dobrze, że zdecydowałeś się na nowo wyruszyć w fotograficzną przygodę. Teraz najważniejsze co możesz zrobić dla siebie i swojego warsztatu, to:
- praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka - szukaj wokół siebie fajnych rzeczy, które możesz uwiecznić, sam staraj się sobie wyznaczać jakieś zadania, pomyśl o ciekawych projektach fotograficznych
- dziel się swoimi pracami z innymi i dyskutuj na temat swoich zdjęć. Na pewno na początku spotkasz się ze spora krytyką ale pamiętaj, że sens w tym, żeby szukać co jeszcze można poprawić a nie pojedynczych pozytywów
- nie odnoś się wrogo do krytyki (aczkolwiek na pewno spotkasz się także z opiniami złośliwych "mędrali", którzy uważają, że już wszystko wiedzą i zamiast konstruktywnie napisać, co należy poprawić, zjadą Cię i wyśmieją - śmiej się z takich ludzi i nie przejmuj). Konstruktywną krytykę traktuj jak dobrą lekcję
- oglądaj dużo zdjęć innych osób i porównuj ze swoimi, wyłapuj to co dobre i próbuj naśladować od strony technicznej
- nie zrażaj się, minie sporo czasu, zanim sam zaczniesz wstydzić się swoich wcześniejszych zdjęć ale to bardzo dobry objaw, to znaczy, że sam widzisz różnicę między tym co teraz a tym co było. Pamiętaj, że nigdy nie jest tak dobrze, by nie mogło być lepiej
- najważniejsze - baw się swoim zainteresowaniem, to ma być przyjemna i wesoła przygoda a nie droga przez mękę. Nikt nie powiedział, że musisz być perfekcyjny i to najlepiej jutro.

To teraz na szybko kilka opinii dot. Twojej wrzutki:
1. za ciemno, kaczka z boku lekko nawet tyłu do obiektywu nie wygląda tutaj najlepiej i jakoś tak zbyt centralnie
2. najprawdopodobniej w tym kadrze najważniejsza miała być pszczoła, musisz teraz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy rzeczywiście w tym kadrze jest? (moim zdaniem nie)
3. co jest tematem trzeciego zdjęcia?
4. czy liść pokazany na czwartym zdjęciu jest

Skejter
16.08.19, 20:04
Jasne,dzięki za opinię :)

helmuth
18.08.19, 08:31
Tylko dokupić olympusowe 70-300 i będzie widać sikorki,i inne.Sama duża ogniskowa nie załatwia sprawy. Małe ptaszki, typu sikorka, są bardzo czujne i ruchliwe. Trudno je podejść na odległość "strzału". Wiem z własnego doświadczenia (mam mZD 70-300), że często 300mm jest za mało. Lepsze efekty można uzyskać "z zasiadki", czyli wybrać miejsce i czekać na ptaszka, ale to wymaga wielkiej cierpliwości.

lisiajamka1
18.08.19, 10:17
Liczy się zapał, a widać że jest, powodzenia :)

Skejter
20.08.19, 10:00
Po kilku przemyśleniach,piszę i informuję :), że chciałbym by ten wątek był moim tematem, w którym i się chwalę oraz pokazuje swoje gorsze zdjęcia,w których jest coś do poprawy i tu liczę na większe doświadczenie Kolegów z forum.Taki wątek nie będzie zaśmiecał innych tematów,a i będzie swojego rodzaju pamiętnikiem z nauki.
Tutaj Kowalik. Troszkę rozjechany. 1/60 f.5.6 Iso 100 z ogniskową 90 mm. Stawiam że Iso za niskie.stąd dłuższy czas i ptaszek poruszony.Wyczytałem też że warto stosować najdłuższy czas,jaka jest użyta ogniskowa, czyli min 1/90 w tym przypadku.

Bodzip
20.08.19, 17:11
Nie 90, a 45 mm. Fakt, to raczej fotografia drzewa.
A ogniskowej nie przeliczaj na pełną klatkę. Masz 45 to 45 mm

helmuth
20.08.19, 18:25
Tutaj Kowalik. Jak napisał Bodzip, to raczej zdjęcie drzewa niż kowalika. Bez dłuższej ogniskowej się nie obejdzie przy tego typu zdjęciach.

Troszkę rozjechany.
Gdybyś w przyszłości chciał aby na podstawie wycinka kadru oceniać cokolwiek, daj wycinek z kadru takiej wielkości, jaka wyszła z puszki. Pokazanie powiększonego wycinka z pomniejszonego kadru mija się z celem- widać głównie schodki na krawędziach.

gulasz
20.08.19, 18:34
cześć,

widze że większość z nas widzi drzewo nie ptaszora ;)
jak obiekt zajmuję 1 % ze zdjęcia - to nie może być tematem głównym - pamiętaj o tym
ptaszory z bliska te mniej ruchliwe lub wypchane ( żart oczywiście)
a z dalsza to już faktycznie 70-300 albo coś w tym stylu się przyda (choć ja połowę krótszym strzelam i nawet czasem się coś uda ustrzelić)
niemniej na ptaki mi brak cierpliwości - zasiadki i czekanie aż ptak wyczuje ziarno - to nie dla mnie :)

niemniej życzę powodzenia
pamiętaj - wybierz temat , motyw główny - i spraw by zajmował dość ważną część zdjęcia - umieszczając go np na początek w modnym punkcie
z czasem jak kadrowanie stanie się naturalne - te złote podziały fajnie można łamać i specjalnie pokazywać coś inaczej
niemniej początkowo warto zadbać o czystość kadru i motyw przewodni zdjęcia

Skejter
27.08.19, 10:51
Tym razem,zdjęcia nie tyle przyrody,co kolegi testującego nowy sprzęt.
Pierwsze zdjęcie to taka bliska " portretówka"
1/40 f.5.1 iso 400 38 mm.
Drugie ujęcie to banda,choć w tych warunkach ciężko wydobyć ridera,by nie prześwietlić zdjęcia. Ostre kontury świateł,ciemnawy lasek i brak lampy i błysku doświetlającego,ale trzeba kombinować.
1/250 f3.5 iso 200 14mm + 0.3 ev.
Ostatni strzał to celowe rozymcie tła,technika panoramowania.
1/80 f.4 iso 400 14mm.

droplet
27.08.19, 12:42
Zacznij numerować zdjęcia, będzie łatwiej się odnosić.
Ja bym się jednak skupił, by nawiązać kontakt wzrokowy z portretowanym. Lepiej by model się patrzył w obiektyw.
W drugim zdjęciu sam sobie opowiedziałeś, albo szukaj miejsca w dobrym światłem albo lampa, najlepiej się chyba sprawdzają lampa/-py zdalne na statywie ale o faktycznie kupa roboty.
Nie uwag do skoku, mnie się podoba :-)

Skejter
27.08.19, 12:45
Mam takie z kontaktem wzrokowym,ale wyszło nieco ciemne,a sam kolega stwierdził,że to jest ciekawsze :). Ok,też myślałem nad numeracją,i to jest dobry pomysł jednak:mrgreen:

fret
27.08.19, 14:43
... Lepiej by model się patrzył w obiektyw.
...

Uczyłeś się fotografii jakieś pół wieku temu? ;)

jurec
27.08.19, 16:17
Panoramowanie Ci nie wyszło - kolega powinien być na zdjęciu ostry.
Np. https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=lastup&cat=23502

Aris
27.08.19, 20:21
Przyrodniczo z krótszym obiektywem to celuj w wróble/mazurki, gołębie, mewy, kaczki, łabędzie i ewentualnie kosy. Reszta jest dość mała i dodatkowo ma adhd.

tyrkand
28.08.19, 20:27
Do ptaszków, zwłaszcza drobnicy będziesz musiał używać jak najkrótszych czasów nie kierując się ogniskową. Takie maleństwa są bardzo ruchliwe i przy czasach takich jak 1/90s wyjdą rozjechane.

Skejter
1.10.19, 20:15
Dwie fotki z Light Move Festival. Wszystko z ręki,tylko szum lekko usunięty.
9.
https://s6.ifotos.pl/mini/P9272347f_qsqprns.jpg (https://ifotos.pl/z/qsqprns/)
10.
https://s6.ifotos.pl/mini/P9272374f_qsqprep.jpg (https://ifotos.pl/z/qsqprep/)