Zobacz pełną wersję : Zakup Olympus Zuiko Digital ED 50-200 mm f/2.8-3.5 SWD
Witajcie,
Miałem kilkuletnia przerwę w fotografowaniu i przesiedziałem pod kamieniem dość długo w temacie sprzętu. Chciałbym troszkę wyposażyć mojego stareńkiego już E-3, którego użytkuje z obiektywem ZD 14-54 w obiektyw jak w tytule. Na allegro wisi jedna szt. za 1599zł i tak sie zastanawiam czy to dobra cena ? Byłem wręcz pewny, że czasy świetności już dawno minęły dla standardu 4/3 i każdy już siedzi na konkurencyjnych rozwiązaniach i kupie po taniości i zeszczę będę mógł wybierać :D ...Pytanie moje brzmi czy brać rzeczone szkiełko za 1599zł i cieszyć się z obiektywu z uwagi na ograniczone ilości na rynku wtórnym czy jednak zazwyczaj można te obiektywy kupić nieco taniej ? Serio tego się sprzedało tak mało, że ciężko kupić wspomniany model ?
Jeśli to model z oznaczeniem SWD , to jest to przyzwoita cena. Oczywiście ważne aby był w pełni sprawny
Jeśli to model z oznaczeniem SWD , to jest to przyzwoita cena. Oczywiście ważne aby był w pełni sprawny
Tak, to nowsza wersja z SWD. Obiektyw jest w stanie idealnym pod każdym względem. Zbiłem cenę na 1400zł i chyba go wezmę.
Kurcze, jak ja tęskniłem za tym E-3, wiem, że to już dziadek ale tak dobrze robiło mi sie zdjęcia jeszcze tylko starszym Dynaxem 7D. Przez chwile miałem Nikona D7100 z kitowym 18-105VR i jakoś tak mniej sie polubiliśmy i dośc szybko poleciał na allegro. Może to za sprawa świetnych obiektywów Olympusa albo po prostu te stare puszki mają to coś :)
Sa piękne w swojej konstrukcji, ergonomii. Też mam gdzieś jeszcze E3
A i obrazek tworzą bardzo przyjemny. Niczego więcej nie trzeba. Obiektyw kupiony, dziękuje za utwierdzenie mnie w słusznym wyborze :)
I pomyśleć, że teraz za podobnego szkło do micro (Leica 50-200 2.8-4) , producent żąda ponad 7tys . Wariactwo
Pomyśleć, że aktualnie E-3 można kupić poniżej 1k pln w komplecie z 14-54, a płacąc nawet te 1.5k za 50-200 SWD mamy fajny zestaw za ułamek tej ceny :)
Dobra dobra.
E3 to puszka z którego roku ? Wiosna 2008 ?
Sorry ale matryca w nim jest dziś archaiczna.
Ani nie miała legendarnych kolorów E300 ani żadnych innych zalet.
Nowe 50-200 kosztowało około 4,5k PLN i to w chwili gdy dolar był legendarnie tani.
[...]Nowe 50-200 kosztowało około 4,5k PLN i to w chwili gdy dolar był legendarnie tani.Nadal jest w cenniku za 6390,- brutto :roll: Jednak, moim zdaniem, jest sens kupna przyzwoitego szkła 4/3 za dobre pieniądze, ponieważ zawsze istnieje możliwość dokomponowania kiedyś w przyszłości puszki M4/3 z detekcją fazy.
Niestety, ale AF nadaje się tylko do obiektów statycznych.
Dobra dobra.
E3 to puszka z którego roku ? Wiosna 2008 ?
Sorry ale matryca w nim jest dziś archaiczna.
Ani nie miała legendarnych kolorów E300 ani żadnych innych zalet.
Nowe 50-200 kosztowało około 4,5k PLN i to w chwili gdy dolar był legendarnie tani.
Pewnie, że jest archaiczna. Jednak to nie przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć :) Sporo dobrego na necie można zobaczyć wyprodukowanego z tej puszki, a dobre zdjęcie zawsze będzie dobre niezależnie z którego roku jest korpus.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Niestety, ale AF nadaje się tylko do obiektów statycznych.
Nie szkodzi, sportu focic nie będę, a przy 50-200 aż tak blisko nie trzeba podchodzić co by ustrzelić jakiegoś ptaszora :)
Nie tłumacz mi że jest świetny - bo mam go do dzis choc już dawno nie używałem.
Dobry wybor w super cenie :)
Jedyny minus tego szkla to waga j wielkosc ;)
Cudnego czasu i fot z tym szklem ;)
Dziękuję :) ...cieszę się z mojej archaicznej E-3 dokładnie tak samo jak pierwszego dnia. Za jakiś czas jeszcze wymienię 14-54 II na 12-60 SWD i na moje potrzeby wystarczy.
Tez zacne szklo ktore wlasnie udalo mi sie sprzedac :) ( z racji na przesiadke na mikrusy)
Tez zacne szklo ktore wlasnie udalo mi sie sprzedac :) ( z racji na przesiadke na mikrusy)
Tak z ciekawości...Za ile poszło?
moim zdaniem to ruch bez sensu, 1600 zł za szkło którego nikt nie naprawi bo nie wiesz co kupisz, ciekawe w jakim stanie jest taśma ? w okolicy 1200 zł kupisz panasa 100-300 ver1, do tego jakieś em 5/em 10 i jesteś już kilka lat do przodu :)
moim zdaniem to ruch bez sensu, 1600 zł za szkło którego nikt nie naprawi bo nie wiesz co kupisz, ciekawe w jakim stanie jest taśma ? w okolicy 1200 zł kupisz panasa 100-300 ver1, do tego jakieś em 5/em 10 i jesteś już kilka lat do przodu :)
Finalnie zapłaciłem 1400 z przesyłką kurierem, a szkiełko wygląda dosłownie jak nowe i ponoć tak własnie pracuje.
Za te pieniądze nie ma się co zastanawiać :)
Ale ja je kupiłem za 1700 ( używane).. 10 lat temu :)
Taki był kurs dolara.
Jeszcze nie spotkałem zepsutego starego zuiko wyższej klasy.Posłuży jeszcze długo.
Podeślę ci moje 12-60 SWD. Serwis Olka wziął 600 zł i tez nie naprawili.
Myśle, że wyglada obiecująco
https://i.ibb.co/q5xvY4q/50200-1.jpg
https://i.ibb.co/WxJQRjq/50200-2.jpg
https://i.ibb.co/5F5vQ9S/50200-3.jpg
https://i.ibb.co/dJpQDsr/50200-4.jpg
Też mam jeszcze to szkiełko i niedawno rozważałem sprzedaż i na tą chwlię w życiu bym go nie sprzedał za takie pieniądze (chyba że mnie sytuacja życiowa zmusi) więc jeśli jest w nienagannym stanie to świetny zakup :)
ach szkoda że te czasy minęły, gdy Olympus dwoma szkiełkami 12-60 (ew 14-54) + 50-200 w bardzo przyzwoitej cenie, w kwestii szkieł dawał po prostu wszystko czego może chcieć fotoamator :)
To se ne wrati- ale przyznam że po kilkunastu godzinach chodzenia w upale z zestawem E30+12-60+50-200 zacząłem powaznie myśleć o czymś lżejszym- kupiłem Panasa G2 z 14-150.
Eee, ja mam inne podejście. Może dlatego, że jestem totalnym amatorem i fotografuje raczej statyczne obiekty ale uważam, że jesli cos robiło dobre zdjęcia w 2008 to tak samo zrobi dobre zdjęcia w 2019. Technika idzie do przodu w kwestii prędkości AF, może celności, ale w moim przypadku nie ma to większego znaczenia. Jak wcześniej wspomniałem miałem D7100 z przeciętnym Nikkorem 18-105 i jakos sie nie polubilismy. Bardziej lubie E-3 z Zuiko 14-54. Może to kwestia jakości obiektywu, nie wiem. Kiedyś miałem Dynaxa 7D z kilkoma staruteńkimi dobrymi szkłami minolty jak MAF28-135/4-4.5, MAF50/2.8Macro, MAF70-210/4 i ten sprzęt wspominam wspaniale.
Obiektyw juz w domu, jak tylko wróce z pracy zabieram go w plener! Dzięki Wam wszystkim za pomoc !