PDA

Zobacz pełną wersję : Nad Narwią

Safijja
3.07.19, 13:06
Witam. To moje pierwsze zdjęcia, zrobione prawdziwym aparatem ( mam fujifilm finepix s2950). Pierwszy raz również wstawiam gdzieś coś swojego z prośbą o ocenę... będę bardzo wdzięczna za wszystkie uwagi, pozytywne i negatywne. Nie stosuję żadnych filtrów, photoshopa, zdjęć nie przycinam, ani nie poprawiam w żaden sposób, jak coś nie wyjdzie, po prostu leci do kosza, zostawiam tylko najlepsze...
Dziękuję i pozdrawiam.
212472212473212474212475212476212477212478212479

DzejPi
3.07.19, 14:05
Witaj Safijja
1. Publikując w wątku zmniejsz wielkości plików. np. 1080 (1200) na dłuższym boku.
2. Przy większej ilości zdjęć do omówienia numeruj lub nadaj tytuł co ułatwi odniesienie sie do komnkretnej fotki.
3. Zdjęcia nastrojowe z pięknej okolicy ale niestety zawieraja troszke błędów.
- niebo jednobarwne bezchmurne i wystarczyło by jego w kadrze -zgodnie ze sztuką 1/3 wielkości (staraj się dzielić zdjęcia 2/3+1/3
lub 1/3 +1/3+1/3 oczywiście dopuszczalne sa odstepstwa -uzasadnione). Można było w wiwlu miejscach odejść nieco. ustawić aparat niżej i na pewno w dolnej części kadru znalazło by się więcej ciekawych elementów.
- np. na zdjęciu 3, 4 i 6 roslinność na pierwszym planie zupełnie dominuje a nie ma żadnych przesłanek żeby tak było. Ciekawiej jest poza.
- np. na zdjęciu 7 po prawej stronie (prawie w mocnym punkcie jest fatalny złupek i jakieś pragmenty ogrodzenia. Kilka kroków w prawo wyeliminowało by go.
Z takiego fotograficznie pięknego miejsca koniecznie trzeba przyweźć piękne zdjęcia!. A piękne raczej nie wyjdą na zdjęciach robionych w "żarówiaste" południe ale o świcie lub o zachodzie.
Przepraszam ale nie chodziło mi o wymądrzanie się a mój osobisty odbiór Twoich prac..

Safijja
3.07.19, 15:26
1. Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, jak to zrobić, publikując z telefonu (nie mam komputera).
2. OK, będę o tym pamiętać.
3. Czyli jednak zdjęcia do niczego... jakich błędów?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

OK, rozumiem... Chociaż akurat ta dominująca roślinność mi się podobała. Czyli mówisz, że jeśli nie mogę jechać w takie miejsce na zdjęcia o świcie, ani o zachodzie słońca, to lepiej sobie odpuścić?

DzejPi
3.07.19, 15:48
1. Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, jak to zrobić, publikując z telefonu (nie mam komputera).
2. OK, będę o tym pamiętać.
3. Czyli jednak zdjęcia do niczego... jakich błędów?

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

OK, rozumiem... Chociaż akurat ta dominująca roślinność mi się podobała. Czyli mówisz, że jeśli nie mogę jechać w takie miejsce na zdjęcia o świcie, ani o zachodzie słońca, to lepiej sobie odpuścić?
) zdjęcia sa najładniejsze.

Ależ nic takiego nie miałem na myśli. Warto jechac o każdej porze. Ale o świcie i o zachodzie (tzw. "złote godziny") zdjęcia beda naj.
"3. Czyli jednak zdjęcia do niczego... jakich błędów?"
Nie napisałem, że są do niczego. Oceniam je jako odbiorca zdjęć, dla którego ważne jest to co jest w tzw. "mocnych punkatach" bo tam w pierwszej kolejności wędruje wzrok oglądającego zdjęcie. Poza tym zwróć uwagę , że wszystkie są monotonne w swojej kolorystycze. Może przy kilku krokach w różnych kierunkach udało by się uchwycić np. jakieś refleksy na wodzie itp. Co do roślinności to moim zdaniem taką znajdziesz wszędzie , niekoniecznie w tym urokliwym rejonie ona jest najważniejsza.
A poza tym roślinność ta stanowi mocne plamy zupełnie przesłaniając rzeczy ciekawsze.
Przy ostatnim zdjęciu wystarczyło by obniżyć nieco wysokośc aparatu i nie raziły by na horyzoncie fragmenty budynków i anten , które zupełnie nie "współgrają" z krajobrazem a zwracają na siebie uwagę.
Prosze nie traktuj tego jako uszczypliwości ale jako moje spojrzenie na zdjęcia, które przecież zamieściłaś poniekąd do oceny.
Pozdrawiam

tyrkand
3.07.19, 15:56
Nie odpuszczaj! Takie miejsca mają ogromny potencjał tylko trzeba bardziej umiejętnie podejść do tematu. Wschodzące lub zachodzące słońce dało by miękkie i ciepłe światło co bardzo korzystnie wpłynęło by na odbiór przez widza. Dodatkowo mogłabyś załapać się na poranne mgiełki, które jeszcze bardziej uatrakcyjniłyby to miejsce. Spróbuj sama kiedyś sfotografować to samo miejsce w różnych porach dnia.

Safijja
3.07.19, 16:07
Tylko właśnie ze względu na pracę,rodzinę,i dojazdy (brak samochodu) zupełnie nie mam jak wybrać się na zdjęcia o takiej porze...

tyrkand
3.07.19, 16:33
Mamy podobne problemy, czytaj tu : [ #13659 ] https://forum.olympusclub.pl/threads/11520-Na-co-sie-ostatnio-wkurzylas-es/page1366. Czasem jednak uda mi się wygospodarować jakiś poranek w sobotę lub niedzielę.

Safijja
3.07.19, 16:46
Mamy podobne problemy, czytaj tu : [ #13659 ] https://forum.olympusclub.pl/threads/11520-Na-co-sie-ostatnio-wkurzylas-es/page1366. Czasem jednak uda mi się wygospodarować jakiś poranek w sobotę lub niedzielę.

Ech, racja... oby i Tobie i mi udało się znaleźć jak najwięcej czasu, żeby gdzieś wyskoczyć...

Ola_Olga
3.07.19, 17:06
(...)Pierwszy raz również wstawiam gdzieś coś swojego z prośbą o ocenę...
Załóż swój wątek w zdjęcia dla początkujących. Na galerię przyjdzie czas (zasypałaś ją). Nie wrzucaj tak dużo zdjęć na raz.

Safijja
3.07.19, 17:45
Załóż swój wątek w zdjęcia dla początkujących. Na galerię przyjdzie czas (zasypałaś ją). Nie wrzucaj tak dużo zdjęć na raz.

Przepraszam, chyba wychodzi mój brak obycia z forami internetowymi... myślałam, że, żeby zobaczyć moją galerię, ktoś musi wejść w mój profil, nie chciałam "zasypać" tym forum...

Ola_Olga
3.07.19, 18:09
Spokojnie, świat się nie zawalił. Zawsze możesz najpierw zapytać, potem działać i będzie dobrze. :)

tropic
4.07.19, 11:02
Pozwolę sobie...
Narew-TAK, chętnie i dużo !
Zdjęcia z/przez telefon:
- to nie wytłumaczenie braku możliwości ingerencji w kadry (aplikacja Snapseed-nawet RAW-y)
- zakładam że cykasz w "auto" -czyli idziesz na łatwiznę !
Jak pisał DzejPi - więcej kreatywności, krok do tyłu, w bok, kucnij i najważniejsze !! patrz "przez" aparat !! to inne widzenie świata niż oczami
I osobiście, wolę duże zdjęcia niż miniaturki ! :grin:

jurec
4.07.19, 20:19
Podoba mi się zdjęcie z łabądkiem więc dam +. :)

Safijja
5.07.19, 12:28
Podoba mi się zdjęcie z łabądkiem więc dam +. :)
Hej:-) Dzięki za rady i za pozytywną ocenę (hm, nie słyszałam o takich aplikacjach, jak Snapseed). A co do trybu auto-nie, nie używam, najwyżej pół-auto, ale też nie zawsze, wolę mieć większą kontrolę, nad tym, co robię.

radosny04
7.07.19, 14:17
Zdjęcia są bardzo ciekawe do tego stopnia, że zacząłem szukać po mapach rzeki Narew. Na Twoich zdjęciach toczy tyle wody i stąd moje zainteresowanie. Wcześniej widziałem zdjęcie Wisły Krystiana Treli w tygodniku Polityka i stąd szok ( brak wody i jej ogrom). Podaję link do jego strony, ciekawa:http://www.archeolot.pl/blog/?tag=krystian-trela
Jak zawsze początki są trudne, po prostu musisz poznać abecadło powstawania zdjęcia (technicznie) czas , przysłona i tp. Potem na spokojnie zaczniesz oceniać kompozycję zdjęcia. Tu podstawą jest temat, co tym obrazem chcesz przekazać, czy tylko widok i do albumu czy zainteresować więcej osób. Na początek to tyle. Twoje zdjęcia, jak widzisz budzą refleksje i to jest podstawą przekazywania emocji. Pozdrawiam i życzę spokojnej nauki fotografii a zadowolenie przyjdzie samo (bądź zniechęcenie).

markg
7.07.19, 20:19
radosny04 - obecnie Narew w tym miejscu jest sporo niższa więc zdjęcia te nie są aktualne. Narwi zostało tutaj ok.3 km do ujścia do Wisły.

radosny04
7.07.19, 21:02
Dziękuję za szybką informację i życzę udanych "wyskoków" z aparatem. Powodzenia

„Fotografując staraj się pokazać to czego bez ciebie, nikt by nie zobaczył.” Robert Bresson

Safijja
8.07.19, 15:54
radosny04 - obecnie Narew w tym miejscu jest sporo niższa więc zdjęcia te nie są aktualne. Narwi zostało tutaj ok.3 km do ujścia do Wisły.

Zdjęcia są z 24. czerwca.