PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM Sport

Aleksandr
25.06.19, 13:08
Sigma 60-600 mm w zastosowaniu do korpusów m4/3

To nie jest obiektyw do korpusów w systemie m4/3 - miałem tego pełną świadomość, a jednak to był dobry wybór. Trudno było mi uwierzyć, że można skonstruować 10-krotny zoom przeznaczony do pełnoklatkowej lustrzanki o tak dobrych właściwościach optycznych, a do tego jeszcze tak uniwersalny. Ale przekonały mnie do niego testy na poważnych portalach, opinie użytkowników, a teraz własne zdjęcia. Płacę za to jednak noszeniem zestawu ważącego ponad 3 kg. Tyle tylko, że fotografuję nie z podchodu a z zasiadki, i noszę go na krótkie odległości – do 1 km. Nie fotografuję też z ręki, a jedynie ze statywu. Statyw powinien być wystarczająco sztywny i mieć odpowiednio dużą głowicę. W przeciwnym razie należy włączyć stabilizację - na trzęsącym się statywie działa świetnie. Bardzo korzystna jest krótka minimalna odległość ostrzenia – od 60 do 260 cm zależnie od ogniskowej. To nie jest obiektyw do fotografowania owadów i kwiatów, ale… Jeżeli fotografując ptaki czy grubszą zwierzynę spotykam jakąś drobnicę, to monstrum pokazuje swoją uniwersalność. Rewelacyjną sprawą jest możliwość personalizacji zakresów i szybkości ostrzenia przy użyciu stacji dokującej.
A wady czy minusy? W moim przypadku minusem, obok masy, jest konieczność zastosowania adaptera na korpus m4/3 skutkujące fałszowaniem (zaniżaniem) otwarcia przysłony na wyświetlaczu i w exifie, nawet dla 600 mm nadal widzę przysłonę np. 4,5 albo 6,1, chociaż powinienem widzieć 6,3.
Po więcej i pierwsze przykładowe zdjęcia zapraszam tu: http://naturephotocloseup.eu/main.php?g2_itemId=10325

Bodzip
25.06.19, 13:26
Hmmmm 212293

212294

Roberto73
25.06.19, 14:17
No pewnie fajne szkło, ale czemu w takim razie jak i tak już czatujesz z takim klocem nie kupisz dedykowanego body to tego szkła marki C lub N ?

Aleksandr
25.06.19, 16:34
No pewnie fajne szkło, ale czemu w takim razie jak i tak już czatujesz z takim klocem nie kupisz dedykowanego body to tego szkła marki C lub N ?

A dlaczego mam wchodzić w nowy system, kiedy polubiłem m4/3. Dla jednego szkła kupować kolejny korpus, kiedy mogę używać te dwa, które już mam. Teraz dopasowuję wszystko do systemu, który mi najbardziej odpowiada. Odkąd pojawił się pierwszy korpus pozbawiony lustra i pryzmatu Lumix g1 moje lustrzanki poszły do szafy, a potem do muzeum. Przez kilka miesięcy miałem do Sigmy 100-300 podrzucony mi przez kolegę korpus Canona. Nie, do lustrzanek nie wrócę. Ergonomia i przyzwyczajenie do tego co leży mi w ręce i na ślepo mogę operować nastawami jest dla mnie ważniejsze niż potencjalna wyższa jakość obrazka.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Hmmmm 212293

212294

Przepraszam, już poprawiłem. Byłem właśnie w toku rezygnacji z zabezpieczenia SSL, który mi właściwie nic nie dawał, a nawet trochę nabroił w szablonie mojej strony. Teraz jest: http://naturephotocloseup.eu/main.php?g2_itemId=10325

Bodzip
25.06.19, 16:57
Dziękuję :)
===edit===
jest nowy Viltrox EF-M2 z funkcją "speed booster"

Aleksandr
25.06.19, 17:13
Dziękuję :)
===edit===
jest nowy Viltrox EF-M2 z funkcją "speed booster"

Tak, sprawdzałem, ale skraca ogniskową ok. 0,7, a ja wolę długą ogniskową niż trochę więcej światła.
Nie mniej, dobrze że jest wybór. Każdy może sam decydować.
Na 600 mm szkło jest ostre, co rzadko spotyka się w długich zoomach.
Miałem Panasa 100-300 mm. Był użyteczny do 200, a na siłę do 250 mm.
Manipulując ekspozycją można sobie poradzić przy braku dobrego światła.
Niżej nocny lis we mgle

212295

Pozdrawiam,
Aleksander

Blacklude
27.06.19, 21:47
Bardzo ciekawy dla mnie wątek. Na jakim body masz ten obiektyw zapięty? Jak sobie radzi AF?

Oczywiście czekam też na więcej fotek, chętnie też zobaczyłbym foto zestawu!

Roberto73
27.06.19, 22:07
Zaledwie iso800 a jaka akwarelka już. Jeśli wybrałeś to zdjęcie aby zaprezentować moc obiektywu , to chyba nie wyszło

Bodzip
27.06.19, 22:20
Bardzo ciekawy dla mnie wątek. Na jakim body masz ten obiektyw zapięty? Jak sobie radzi AF?

Nie to żeby zaciekawił mnie obiektyw, ale raczej Viltrox. Działający sprawnie AF przy matrycy tylko z kontrastem i obiektywem po fazie.... no no no.

Aleksandr
28.06.19, 08:31
Zaledwie iso800 a jaka akwarelka już. Jeśli wybrałeś to zdjęcie aby zaprezentować moc obiektywu , to chyba nie wyszło

Tak, celowo dałem najgorsze zdjęcie z najgorszych warunków (brak światła i mgła) i na dodatek mocno niedoświetlone, żeby pokazać że z korpusem m4/3 ta Sigma jednak sobie poradziła. Chyba mi wolno. A że się nie podoba to trudno.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Po więcej fotek i zdjęcia zestawu zapraszam tu:
http://naturephotocloseup.eu/main.php?g2_itemId=10325

W klubie pokazuję rzadko, tylko jak jest coś ciekawszego. Ale dla przykładu dam tutaj ważkę z odległości ponad 2 m przy ogniskowej 600 mm.
Można zatem uprawiać fotografię zbliżeniową nie płosząc owadów.

212366

Korpus Lumix GX8. Ostrzenie czasem zawodzi - trzeba na obiektywie odpowiednio ustawić zarówno zakres dedykowany jak i ten spersonalizowany, wtedy jest O.K. W trudnych warunkach (brak światła, za mały kontrast) wyłączam zasilanie, włączam ponownie i już ostrzy, z tym że dość wolno. Przy dobrym świetle śmiga aż miło. Można jeszcze zmienić ustawienia w obiektywie lub korpusie dot. trybu szybkości ostrzenia.
Krótko mówiąc, tego zestawu trzeba się nauczyć nie z instrukcji a sprawdzając pracę metodą prób i błędów. Stacja dokująca bardzo się przydaje.

Pozdrawiam,
Aleksander

Blacklude
28.06.19, 13:50
Super to wygląda, zestaw/ fotki. Gratulacje. Będę próbował wypożyczyć ten obiektyw i potestować na moim em1 II. Oryginalnie planowałem jeden z 150-600, zależy mi jedynie na długim końcu, a też budżet trochę zbyt szczupły na tą nową Sigmę, ale wypożyczenie nie powinno mnie zrujnować.

Aleksandr
28.06.19, 22:06
Super to wygląda, zestaw/ fotki. Gratulacje. Będę próbował wypożyczyć ten obiektyw i potestować na moim em1 II. Oryginalnie planowałem jeden z 150-600, zależy mi jedynie na długim końcu, a też budżet trochę zbyt szczupły na tą nową Sigmę, ale wypożyczenie nie powinno mnie zrujnować.

Moim zdecydowanym faworytem był Tamron 150-600. Niestety adapter go nie widział. Być może będzie wkrótce aktualizacja dla kolejnych szkieł, w tym tego Tamrona. Do 150 mm mam jasne M.Muiko f/2,8; więc oba szkła dobrze by się uzupełniały. Ale jest jak jest - nie narzekam, a często nawet cieszę się z uniwersalności tej Sigmy. Żaden z testowanych przeze mnie teleobiektywów już przy ogniskowej 200 czy 300 mm nie dorównywał ostrością Sigmie przy 600 mm. To wyjątkowe szkło na długim końcu (dla amatora). No i rozmycie drugiego planu! Nie testowałem jednak L-ek Canona. Jakoś nie patrzyłem w tym kierunku, chyba nielubię ich białych korpusów.

Pozdrawiam, Aleksander

Blacklude
29.06.19, 07:22
Skąd ta preferencja dla Tamrona względem Sigm 150-600?

Aleksandr
29.06.19, 08:06
Skąd ta preferencja dla Tamrona względem Sigm 150-600?

Preferencja czysto teoretyczna dla wersji G2 na podstawie różnych źródeł, np. tu:
https://www.swiatobrazu.pl/tamron-sp-150-600-mm-f5-63-di-vc-usd-g2-charakterystyka.html

Sigmę oczywiście cenię w oparciu o wcześniejsze własne doświadczenia ze stałką150 mm macro, np. za mikrokontrast i oddawanie barw . Niestety, sprzedałem bo miałem problerm z ostrzeniem w m4/3. A wbrew podręcznikom i powszechnym opiniom nawet w macro autofokus częściej daje mi lepsze wyniki niż moje oczy i ręka. Tamron jest, poza tym, opisywany jako ostrzejszy od Sigmy 150-600 w centrum kadru, a w m4/3 wykorzystuje się przecież właśnie środek pola widzenia obiektywu.

Pozdrawiam, Aleksander

viruuss
30.06.19, 19:29
nie wiem jaki jest sens takiego kombinowania skoro jest PL100-400, mieć wszystko po "bożemu" + zysk w wadze i wielkości

Aleksandr
30.06.19, 21:08
nie wiem jaki jest sens takiego kombinowania skoro jest PL100-400, mieć wszystko po "bożemu" + zysk w wadze i wielkości

Tylko że "po bożemu" niby powinno być najlepiej, ale tylko niby. I nie każdy musi "po bożemu". W panasonikowym 100-400 strość spada już po 300 mm. To wolałbym dużo lepszy optycznie i konstrukcyjnie Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM Nano za ok. 2000 zł. Miałem panasa 100-300, był niezły do 200 mm. Panasonikowi długie tele jakoś nie udają się. Może nie miałem szczęścia do egzemplarza. Ale testy i opinie innych wymagających jakości użytkowników potwierdzają.

A w tej Sigmie mam (nie tylko ja) ostrość (i ogólnie jakość obrazka) przy pełnym otwarciu przysłony na całej rozpiętości 60-600 mm, o jakiej w panasonikowych tele można tylko pomarzyć. Do tego uniwersalność zastosowań, o czym pisałem wcześniej.

Nikogo oczywiście nie namawiam do tego szkła z uwagi na cenę, ciężar i określone niedogodności w użytkowaniu. Wybór musi być dokonywany w oparciu o własne preferencje. U mnie na pierwszym miejscu było jak najdłuższe tele, żeby kadr był zapisany na matrycy taki jak chcę, a nie wycinany później w programie graficznym. Do Internetu tak, ale kiedy robi się duże powiększenia na papierze staje się to bardzo ważne. Czasem trzeba kadr nieco przyciąć, ale to ma być tylko korekta kompozycji, a nie usuwanie masy niechcianego.

Pozdrawiam, Aleksander

viruuss
30.06.19, 22:23
ok, teraz sprawdziłem cenę tego obiektywu 7990, za tyle można kupić używkę Olka 300/4 w PL i teraz dokupić TC2.0, kwestia jakości obrazka chyba nie podlega dyskusji ?
https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-m-zuiko-ed-300-mm-f-4-0-is-pro-8165886117
ale masz rację- jak kto lubi :)

Aleksandr
1.07.19, 06:43
ok, teraz sprawdziłem cenę tego obiektywu 7990, za tyle można kupić używkę Olka 300/4 w PL i teraz dokupić TC2.0, kwestia jakości obrazka chyba nie podlega dyskusji ?
https://allegro.pl/oferta/obiektyw-olympus-m-zuiko-ed-300-mm-f-4-0-is-pro-8165886117
ale masz rację- jak kto lubi :)

U mnie, w fotografii przyrodniczej, najlepsza stałka (tu tylko 300 mm) już na starcie przegrywa z dobrym długim zoomem (tu do 600 mm). Tu nie pomogą wyniki testów, a trzeba by je wykonać tym samym korpusem przez tę sama osobę.
Nie ma nawet co porównywać tych szkieł ze względu na rozmaitość wielkości fotografowanych obiektów (od kilku centymetrów do ok. 2 metrów jeleń, łoś, żubr) i różnej odległości fotografowania. Wyjątek stanowią obiektywy makro, gdzie zdecydowanie wygrywa stałka. No i jeszcze do portretu też wybieram jasną stałkę. Ale nie do polowania na drobną i grubą zwierzynę. Trzeba by chyba mieć ze sobą ze 3 bardzo drogie stałki.

Podsumowując, i z mojej strony zamykając - trochę racjonalizmu. To nie jest casus "jak kto lubi", tu chodzi o to, co kto potrzebuje. Bo tak bardzo tej wielkiej Sigmy to ja nie polubiłem; czasem nawet złoszczę się na nią, że taka nieporęczna. Polubiłem natomiast jej wielostronną użyteczność i efekty końcowe, które mi zapewnia.

Pozdrawiam i życzę sukcesów z zestawem stałek w fotografii przyrodniczej,
Aleksander

P.S. Przypomniałem sobie, że do M.Zuiko 40-150 mm f/2,8 kupiłem TC 1,4, i... nie używam. Tak psuje obraz, że lepiej wyciąć fragment z dobrej matrycy niż korzystać z telekonwertera.

fret
1.07.19, 06:45
... kwestia jakości obrazka chyba nie podlega dyskusji ?
...

Raczej nie. Przeczytaj test 300/4 na Optycznych. Już z TC 1,4 jest kiepsko. Z 2,0 będzie lepiej? Do tego ciemniej i konieczność podbijania ISO. Sigma rozłoży zestaw Olka na łopatki.

Roberto73
1.07.19, 11:54
Że jest to bardzo dobry obiektyw nie mam wątpliwości , że jest lepszy od Leica 100-400 nie mam wątpliwości . Ale ciągle mam wątpliwości co do sensu podpinania go pod micro. I twoje zdjęcia z linku mnie nie przekonują , sorki . Aczkolwiek ładne ujęcia, to widać nawet na tych miniaturach , że to micro.

jkr
1.07.19, 12:54
Sigma 60-600 mm w zastosowaniu do korpusów m4/3

To nie jest obiektyw do korpusów w systemie m4/3 - miałem tego pełną świadomość, a jednak to był dobry wybór. Trudno było mi uwierzyć, że można skonstruować 10-krotny zoom przeznaczony do pełnoklatkowej lustrzanki o tak dobrych właściwościach optycznych, a do tego jeszcze tak uniwersalny. Ale przekonały mnie do niego testy na poważnych portalach, opinie użytkowników, a teraz własne zdjęcia. Płacę za to jednak noszeniem zestawu ważącego ponad 3 kg. Tyle tylko, że fotografuję nie z podchodu a z zasiadki, i noszę go na krótkie odległości – do 1 km. Nie fotografuję też z ręki, a jedynie ze statywu. Statyw powinien być wystarczająco sztywny i mieć odpowiednio dużą głowicę. W przeciwnym razie należy włączyć stabilizację - na trzęsącym się statywie działa świetnie. Bardzo korzystna jest krótka minimalna odległość ostrzenia – od 60 do 260 cm zależnie od ogniskowej. To nie jest obiektyw do fotografowania owadów i kwiatów, ale… Jeżeli fotografując ptaki czy grubszą zwierzynę spotykam jakąś drobnicę, to monstrum pokazuje swoją uniwersalność. Rewelacyjną sprawą jest możliwość personalizacji zakresów i szybkości ostrzenia przy użyciu stacji dokującej.
A wady czy minusy? W moim przypadku minusem, obok masy, jest konieczność zastosowania adaptera na korpus m4/3 skutkujące fałszowaniem (zaniżaniem) otwarcia przysłony na wyświetlaczu i w exifie, nawet dla 600 mm nadal widzę przysłonę np. 4,5 albo 6,1, chociaż powinienem widzieć 6,3.
Po więcej i pierwsze przykładowe zdjęcia zapraszam tu: http://naturephotocloseup.eu/main.php?g2_itemId=10325A ja Ci dziękuję za ten temat, a czy to ma sens czy nie to sprawa indywidualna.

Aleksandr
26.12.20, 22:48
Przykro mi o tym pisać, ale z uwagi na sprawy zdrowotne (nie, nie covid) jestem zmuszony pożegnać się z tym technicznym cudeńkiem.
Muszę się ograniczać do jak najlżejszego sprzętu.

Sigma 60-600 mm zdominowała (obok M.Zuiko 60 mm macro) moje fotografowanie przez ponad rok.
Stan idealny. Przednia soczewka jest chroniona przez wysokiej jakosci filtr UV.

Efekty pracy można obejrzeć na mojej stronie: http://naturephotocloseup.eu/main.php
Moją opinię po pierwszych tygodniach użytkowania napisałem na blogu:
http://naturephotocloseup.eu/main.php?g2_itemId=10325

kontakt: aleksander.chmiel@umed.lodz.pl

Pozdrawiam i życzę dobrego roku 2021 w pełnym zdrowiu, Aleksander

229034