Zobacz pełną wersję : O panoramach, małych plaetkach i głowicach do panoram
RE: Wydzielone z https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=180180
zadałem to pytanie w galerii, ale powtórzę tutaj, jak to osiągnąłeś ?
RadioErewan
11.05.08, 10:55
To jest panorama 360 stopni w projekcji, którą nazwano "Little planet". Bardzo dobra nazwa :-). Miejsce to łódzki stary cmentarz, dokładnie to miejsce gdzie się grzebie łódzkich biskupów (ten budynek "bazylikopodobny"). Byłem wczoraj z MTF na niezapowiedzianym plenerze.
By zmieścić światła i cienie pomogłem sobie HDRem. Tak więc ta gobulka to efekt sklejenia 12 zdjęć z fiszaja, powtórzonych 4 razy (co 3 EV).
Pozdrawiam
efekt niesamowity jestem pod wrażeniem świetne wykonanie i przychylam się do prośby o napisanie tutka z technicznego podejścia do tematu.
Radek,
możesz jak chłopom na roli opowiedzieć jak się do tego zabrać?
Mnie bardziej interesuje sama technika fotografowania, jak to robisz że nie widać butów czy statywu, jak kadrowane sa te 4 fotki (bo chyba tyle robiłeś), czym kleiłeś itd..
Robota robi niesamowite wrażenie, patrzę i patrzę i sobie nie mogę tego wyobrazić.
Przy takiej panoramie to mozna zrobić psie ***** w parku i też będzie ekstra.
Świetna robota
Radek,
możesz jak chłopom na roli opowiedzieć jak się do tego zabrać?
Mnie bardziej interesuje sama technika fotografowania, jak to robisz że nie widać butów czy statywu, jak kadrowane sa te 4 fotki (bo chyba tyle robiłeś), czym kleiłeś itd..
Robota robi niesamowite wrażenie, patrzę i patrzę i sobie nie mogę tego wyobrazić.
Przy takiej panoramie to mozna zrobić psie ***** w parku i też będzie ekstra.
Świetna robota
zrobisz to ze zwykłej panoramy wykonanej szerokim obiektywem(nawet z 2 kadrów tylko ;) ) Fiszaj tylko potęguje tutaj efekty, zwłaszcza przy bliskich obiektach.
2 kadr ;)
niby wiem ale np zawsze interesowało mnie jak to jest zrobione że nie widać aparatu ze statywem na takich panoramach - wymazywanka w PSie czy jakiś inny sposób?
RadioErewan
12.05.08, 13:50
No więc tak.
Fotomic nie ma racji, że fiszaj cokolwiek potęguje. Nie ma znaczenia jakim obiektywem zrobisz panoramę, program sklejający zdjęcia wszystko i tak przetransponuje sobie po swojemu. Panorama wykonana np 50mm i 8mm będzie po sklejeniu identyczna. Na panoramę 50mm będzie potrzeba kilkudziesięciu (pewnie bliżej setki) zdjęć, na panoramę z fisha 12, a może wystarczyło by 8. Rybim okiem da się pewnie zrobić taka panoramę z uchwytu jaki kiedyś pokazał Dobas, lub z szyny jaką ja zrobiłem w Mefo (za ~200 zł). Panoramę 50mm trzeba klepnąć z "profesjonalnej" głowicy panoramicznej.
Procedura przy rybim oku wygląda tak, że robię 10 zdjęć dookoła w kroku 36 stopni (moja głowica pozwala zapiąć pierścienie ograniczające obrót na 10, 12, 15, 20, 36 kroków). Jedno zdjęcie nieba, dwa zdjęcia ziemi (by wyeliminować ramię głowicy robię dwa zdjęcia). Po wykonaniu panoramy można wykonać z ręki jeszcze jedno zdjęcie ziemi, które pozwoli idealnie zamaskować miejsce statywu.
Gdybym używał dłuższego szkła, oprócz 10 zdjęć poziomych, potrzebował bym kolejnych dwóch przebiegów po pochyleniu aparatu np. o 45 stopni.
co dało by np. dla 11 mm dwa dodatkowe przebiegi - razem 30-36 kadrów.
Zaletą wykonania panoramy węższym szkiełkiem jest jej późniejsza wielkość. Z 8mm i Olka E330 uzyskuję panoramę o dłuższym boku 8000 pikseli. Z 11-22 dłuższy bok może mieć 12000 pikseli. Przy 50mm pewnie uzyskał bym 20-30 tysięcy pikseli w podstawie. To "plus" wąskiego szkła. "Minus" to oczywiste problemy z głębią ostrości. Długie szkiełko nie sprawdzi się, jeżeli na panoramie mają znaleźć się obiekty bliskie aparatowi. Zabraknie GO.
Dodatkowo... robię po 3-4 ekspozycje jednego kadru do ewentualnego HDRa. Daję odstęp 3 EV między ekspozycjami. Dzięki temu nie mam "w ogólności" problemów ze słońcem. Choć oczywiście bliki są zmorą takiej fotografii. Warto poszukać miejsca, gdzie słońce przez ~10 minut będzie zasłonięte jakimś obiektem na fotografii.
No więc mam już te 13*4 fotki. Rozrzucam je do 4 katalogów, nadaję im nazwy 01, 02, 03, 04. Odpalam ptgui. Do programu zapodaję foty z optymalnej ekspozycji, tam gdzie jest najwięcej szczegółów. Mam dobrą głowicę i dobrze wyznaczoną źrenicę wejściową dla zestawu 8mm + E330 więc panorama składa się zazwyczaj od strzału, bez ludzkiej ingerencji.
To czy będę miał małą planetkę, czy normalną panoramę, zależy od ustawienia jednego przełącznika w PTG. Mogę sobie poszukać fajnego ułożenia elementów panoramy, przesuwając obraz w trybie podglądu sklejenia plików.
Składam jedną dużą panoramę i analizuję wyniki sklejania w PS. Jak nie widzę skuch, mogę zapisać projekt ptgui. Powielam plik projektu do kolejnych 3 katalogów i tylko generuję panoramę (przy tych samych ustawieniach). W ten sposób uzyskuję 4 panoramy naświetlone w odstępie 3 EV, które mogę włożyć np. do Photoshopa czy Photomatixa. PTGui potrafi samo robić HDRy, ale mnie się nie podobają.
Po zrobieniu HDRa staram się zamaskować nieszczęścia jakie HDRowanie ze sobą niesie, czyli pracuję z kilkom warstwami, które trochę łagodzą wygląd HDRa.
Największy kłopot jest ze śladem po statywie. W małych planetkach to łatwo zamaskować stempelkiem. W normalnej panoramie trochę cuduję by przykryć dół panoramy kapslem.
I to wszystko.
Tak więc Pałac obory to 13 * 3 zdjęcia sklejone w PTG, renderowane w HDR w Photomatixie, efekt końcowy zrobiony w PS.
Pozdrawiam
ps.1 Wszystkie zdjęcia wykonuję w trybie manualnym, z manualnie ustawioną ostrością (staram się wykorzystać odległość hiperfokalną). Ekspozycję (jak mam zrobić jeden przebieg) ustawiam na najjaśniejszy obszar otaczającej rzeczywistości, choć we wnętrzach omijam wtedy okno (tyle, że będzie zjarane).
ps2. Dorzucę jeszcze fotkę mojej pierwszej eksperymentalnej szyny do panoram.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/cdrom/images/f/fb/Mounted.jpg)
Teraz mam głowicę Kaidan, której cena niestety jest kilka razy wyższa, ale i funkcjonalność większa.
Pozdrawiam
dzięki za wyczerpującą odpowiedź - o to mi chodziło
Również dziękuję, zrobię sobie taka panoramę z Gór Świętokrzyskich.
Tzn spróbuje zrobić, szynę produkcji Dobasa mam ;)
to jak by ktoś chciał kiedyś niskobudżetową wersję
Kaidan Quick Pan Profesionnal :) czy jakiegoś
Manfrotto 303 SPH czyli bardziej funkcjonalną głowicę niż to co było do tej pory i zrobioną z myślą o panoramach QTVR .
Oprócz obrotu względem osi idącej przez punkt nodalny daje ona mozliwość oddania strzału w górę i w dół
to mozna uderzać do mnie mailowo czy na PW
pokazuję tylko zdjęcie wersji prototypowej - już jest lista kilku udogodnień, które bedą pomału wprowadzane (np obrót ze stałym krokiem, czy poziomujacy stolik do obracania)
http://www.qtvrheads.pl/images/szynasmallwymiar.jpg
http://www.qtvrheads.pl/images/szyna2small.jpg
powstaje stronka, ale jest dopiero w powijakach, więc wiele informacji tam jeszcze nie ma : www.qtvrheads.pl
dobas