PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie dzieci - 2 zestawy do wyboru

THINK
19.05.19, 09:22
Witam.
Planuje zakup zestawu do fotografowania swoich dzieci. Ujęcia często w ruchu, najczęściej na zewnatrz i często niełatwe do uchwycenia ze względu na ruchliwość dzieciaków.
Priorytety ogniskowa nie większą jak f2,8 dla 4/3 i F4 dla FF.

Interesują mnie 2 poniższe zestawy.

1.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-olympus-om-d-e-m10-mark-iii-body-czarny.html

M.ZUIKO DIGITAL 40-150 mm f/2.8 PRO
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-olympus-mzuiko-digital-40-150mm-f-28-pro-czarny.html

2.
Sony A7 II body
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-alfa-a7ii-body.html

Sony FE 70-200 mm f/4.0 G OSS
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-sony-70-200-mm-f-4-g-oss.html

Biorąc pod uwagę ceny obiektywów i dostępność prawdopodobnie bedzie to dla mnie zestaw finalny. Ewentualnie może w przyszłości coś jeszcze dokupie, jakaś stalkę.
W grę wchodzą teraz tylko większe zasięgi ogniskowych gdyż muszę najczęściej robić te zdjęcia z zaskoczenia i i większej odległości. Stąd takie propozycje.

Oprócz tego planowałem zakup Nikona D7200 ale ostatecznie wybrałem powyższe.

Z góry dzięki za pomoc.

koza
20.05.19, 19:39
2 posty poniżej pytam o to samo.

Trochę przez weekend postrzelałem m10 MK1 z dużo tańszym obiektywem (40-150 nie-PRO) i jestem całkiem zadowolony, rodzina też (cykalem ptaki i rodzinę, pogoda niezbyt dobra, dużo chmur). Myślę, że z 40-150PRO byłoby jeszcze lepiej.

Rozważ też m5 mk2 zamiast m10 mk3 - ma uszczelnienie. Cena ta sama.

Ogólnie wydaje mi się (podkreślam - wydaje), że jeśli nie cykasz jakiś hardkorów w postaci nocnego nieba czy katedr po nocach to wybierz to, co Ci lepiej w rękach leży. Zestaw Sony będzie pewnie z 300g cięższy.

Aha, i fajnie jakby ktoś podzielił się informacjami na temat obsługi gwarancyjnej (i pogwarancyjnej) Olympusa w Polsce. O Sony było sporo negatywnych opinii swego czasu, teraz podobno zmienili oficjalny serwis, ale czy się poprawiło to nie wiem.

Bodzip
20.05.19, 21:36
Strasznie nie lubię słowa "cykać". Tak mi się jakoś z klozetem kojarzy... :(
A dla autora wątku - rozważ Panasonica G9 lub Fuji

THINK
20.05.19, 23:08
ozważ Panasonica G9 /QUOTE] do moich zastosowań za body ponad 5k to juz za dużo

[QUOTE=Bodzip;1361674] lub Fuji cos blizej bo nic o tym systemie akurat nie wiem i nie brałem go pod uwage - jak przewaga nad sony i olympusem, jaka dostępność szkieł.

Bodzip
21.05.19, 06:59
Za szkła i tak zapłacisz - w każdym systemie, a lepiej kupić raz a dobrze,

THINK
21.05.19, 09:34
Za szkła i tak zapłacisz - w każdym systemie, a lepiej kupić raz a dobrze,

Kur... zajebiste te Twoje rady

W stylu:
- Kup sobie coś...
= Ale co gdzie jak ?????
- Nie wiem ale kup to bo jest zajebiste a ja mam dużo postów to się znam

Bodzip
21.05.19, 10:21
Kur... zajebiste te Twoje rady

W stylu:
- Kup sobie coś...
= Ale co gdzie jak ?????
- Nie wiem ale kup to bo jest zajebiste a ja mam dużo postów to się znam
Podobasz mi się :mrgreen:
Masz bana na Google ?
Nic Ci nie doradzę bo potem będzie na mnie :-P
Ostatnio kupiłem sobie obiektyw portretowy Samyang 85/T 1,5
Wiem że będzie użyty ze 3 - 4 x w roku, ale lepiej się czuję :) Na razie używam go do fotografowania robali.

THINK
21.05.19, 11:10
Podobasz mi się :mrgreen:
Masz bana na Google ?
Nic Ci nie doradzę bo potem będzie na mnie :-P
Ostatnio kupiłem sobie obiektyw portretowy Samyang 85/T 1,5
Wiem że będzie użyty ze 3 - 4 x w roku, ale lepiej się czuję :) Na razie używam go do fotografowania robali.

Ale nie rozplaczesz mi się tu zaraz

Jejku jestem taki fajny mam tyle postów a on ma mnie w ***** bo zaglądam do działu w którym ludzie szukaj pomocy tylko po to żeby się pochwalić że wiem co to jest gugyl

Przypominasz mi mechanika
Panie jakbyś pan mi powiedział co dolega pana samochodzikowi to bym panu naprawił. Ale w tej sytuacji co ja panu mogę poradzić

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Swoją drogą na Twoim miejscu zamiast jednego posta, pisałbym każde zdanie w oddzielnym

Licznik lepiej Ci nabije

Hiszpan63
21.05.19, 11:52
Priorytety ogniskowa nie większą jak f2,8 dla 4/3 i F4 dla FF. ... to co napisałeś to światło , a nie ogniskowa . Do ruchliwych dzieci raczej słabo celuje się przez teleobiektyw . 12-40 to max co potrzebujesz . A co za marka , to już raczej indywidualne potrzeby . Sony paskudne , fuiji źle mi się trzymało , olek z gripem spełnia zadania . Patrz na szybkość AF bo to jest istotne . I nie czekaj na wskazanie palcem .

Bodzip
21.05.19, 13:45
Nie, nie rozpłaczę się, chociaż ...:roll:
Jak coś doradzę to płaczesz, że za drogo.
Do dzieciaków potrzebujesz szybkie szkło, i jasne.
To może Olympus 25/1,2 ? (kosztuje jakieś 5 - 6 tys.)
Ze stałek do mieszkania potrzebujesz 12 mm; 25 mm; 45 mm. Uniwersalny to 12-40 PRO (ze stałym światłem 2,8) - kosztuje w granicach 4000 zł.
Coś za coś - możesz kupić ciemniejsze szkło, a tym samym tańsze i podnieść ISO - ale stracisz na jakości zdjęcia. Dlatego pisałem o Pansie G9
To może Panas GX80 ?
A na zewnątrz ? Stałka Sigma 56/1,4 + 12-40
Pamiętaj, że to skarbonka bez dna :)

koza
21.05.19, 15:57
W czym GX80 byłby lepszy niż m10 czy M5?

Bodzip
21.05.19, 16:58
W czym GX80 byłby lepszy niż m10 czy M5?
W filmowaniu ?

grizz
21.05.19, 17:29
w stabilizacji, w menu, funkcjach

THINK
22.05.19, 17:54
... to co napisałeś to światło , a nie ogniskowa. zgadza się - miałem na myśli światło. Mój błąd.

. I nie czekaj na wskazanie palcem . jakbym czekał to nie wskazał bym swoich typów w pierwszym poscie

... . Do ruchliwych dzieci raczej słabo celuje się przez teleobiektyw . 12-40 to max co potrzebujesz . A co za marka , to już raczej indywidualne potrzeby . Sony paskudne , fuiji źle mi się trzymało , olek z gripem spełnia zadania . Patrz na szybkość AF bo to jest istotne.
12-40 w moim przypadku się nie sprawdzi. Mam tamrona 28-75 i tylko się zblize do dzieciaków i juz po zdjęciach.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Jak coś doradzę to płaczesz, że za drogo.
Do dzieciaków potrzebujesz szybkie szkło, i jasne.
To może Olympus 25/1,2 ? (kosztuje jakieś 5 - 6 tys.)
Ze stałek do mieszkania potrzebujesz 12 mm; 25 mm; 45 mm. Uniwersalny to 12-40 PRO (ze stałym światłem 2,8) - kosztuje w granicach 4000 zł.
Coś za coś - możesz kupić ciemniejsze szkło, a tym samym tańsze i podnieść ISO - ale stracisz na jakości zdjęcia. Dlatego pisałem o Pansie G9
To może Panas GX80 ?
A na zewnątrz ? Stałka Sigma 56/1,4 + 12-40
Pamiętaj, że to skarbonka bez dna :)

Zgadzam się że potrzebuje szybkie i jasne. Że wzgl na to że do mieszkania mam RX100 ten zestaw potrzebuje tylko na zewnątrz.Stalki odpadaja z powodów jak wyżej. Potrzebuje coś żeby zrobić fotki z daleka i nie rzucać się w oczy. Rzucę okiem na tego GX80

siemek
24.06.20, 09:18
koza i wybrałeś coś ? Jak tak to podziel się wyborem i może opinią po zakupie. Przy dzisiejszych spadających cenach FF takie decyzje są jeszcze trudniejsze :)

koza
24.06.20, 10:03
Tak, padło na Olympus M.10 Mark II. Do tego 60mm do portretów/robaków, 17mm do młodzieży/widoków i nieba i 75-300 do przyrody.

Jestem BARDZO zadowolony, zwłaszcza z tej 300mm (nie zawsze optycznie, ale zawsze go mam, co jest ogromnym plusem)- mogę zarzucić aparat na szyję, wsiąść na rower i ruszyć w las. Pełną klatką już by to nie przeszło...

17 1.8 z filtrem polaryzacyjnym robi cuda.
60mm ma fajne bokeh, do robaków też jest świetne.

Całość w cenie Sony A7.2 z jakimś jednym lepszym obiektywem (albo i nie...). A jakbym chciał jakieś wyższe Sony aby mieć np. tryb cichy (korzystam masowo) to w Olku miałbym już szkiełko z serii pro...