Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektywy do Olympus e-pl5

Karola6211
8.05.19, 18:22
Cześć, chciałabym się dowiedzieć jakie obiektywy polecacie do zdjęć makro aparatem e-pl5, najlepiej bez przejściówek albo ktoś powie co dokładnie i dlaczego warto by kupić np. zestaw obiektyw i przejściówka. Niestety dobór obiektywu nie jest moją mocną stroną i wole się poradzić bardziej doświadczonych osób. Może ktoś będzie tak miły i powie mi w jaki sposób dobierać do mojego aparatu obiektywy albo powie jakie obiektywy generalnie pasują? Pozdrawiam :grin::grin::grin:

wyszomir
8.05.19, 22:24
Jeśli tylko masz pieniądze i chcesz fotografować owady to radzę mZD 60f2.8 macro. Tańsze są mZD30f3.5 macro i Panasonic 30f2.8 macro, ale do owadów maja nieco zbyd duży kąt widzenia - co przekłada się na konieczność zbliżenia na mniejszą odległość i ryzyko spłoszenia modela. A jeśli i te są dla Ciebie za drogie - to rozważ kombinację długiego kitowego zooma 40-150 i Raynoxa DCR-250 - też można takim zestawem uzyskać całkiem niezłe rezultaty.
Przydałby się też wizjer - w plenerze przy ostrym świetle ocenić ostrość na ekraniku będzie ciężko - najlepszy byłby VF-4 ale to znów spore pieniądze.

yamada
9.05.19, 11:21
Da się nawet z 45f1.8 i pierścieniami pośrednimi. Sam tak robiłem przed zakupem 60 makro. 60-tka to najlepszy wybór. 40-150 z pierścieniami też daje radę. Ale nastaw się na 60-tkę, nie będziesz żałował.

Makromaniak
9.05.19, 15:59
cena tego wizjera pewnie zbliżona do ceny EPL-5, chociaz odchylany do góry wizjerek do makro sie przydaje....

Też polecam zuiko 60, obiektyw rewelacyjny, również do detali krajobrazu (kąt widzenai podobny do popularnych 135 w starych kliszakach) no i portret tez daje radę....Uzywane zuika można kupic teraz chyba ponizej 1500 zet. Moim zadaniem aktualnie nic lepszego w systemie nie ma.

Ja po przestawieniu sie na m4/3 przez rok używałem dużo kita 12-50 i jego tryb makro - daja duże powiekszenie jak na zooma, chyba cos 0,7x a więc bliskie klasycznemu 1:1 i dobra ostrośc, brakuje tylko czasem jasności, bo w trybie makro dostajemy obiektyw 43mm f 6.0. Do kwiatów i motyli jak najbardziej

wyszomir
10.05.19, 13:08
cena tego wizjera pewnie zbliżona do ceny EPL-5,

Mam obawy, że wizjer VF-4 będzie droższy niż EP-L5. Są tańsze wizjery - VF-2 i VF-3, ale rozdzielczość i rozmiar obrazu już gorsze.