Zobacz pełną wersję : nieduży, lekki do biegania
Postanowiłem przestać biegać z Etrójką. Bieg z plecaczkiem (E3+drugi słoik+piwo) jest nie zbyt komfortowy. Próbowałem bezskutecznie okroić zestaw i nie brać jednego szkła, piwo musiało zostać – toż człowiek nie wielbłąd… :wink:. Co innego na rowerku, nie telepie się tak po plecach. Tak więc kupię sobie coś mniejszego i lekkiego, jakiś kompakt z niewymienną optyką i przyzwoitym zoomem (może w końcu jakiegoś ptaszora cylnę). Jak jeszcze nagra filmik, to już będę hepi. W cenie do 3 stówek jest tego około mnóstwo, jako że przynależność klubowa zobowiązuje, zacząłem od Olka. Chciałbym was poprosić o pomoc w wyborze, tymczasem takie znalazłem:
Lumix DMC-ZS8
Olympus SP-750UZ
OLYMPUS SP-820UZ
Nikon Coolpix L810 w kolorze lakieru do paznokci – przemaluję.
FujiFilm Finepix S2980
Olympus SZ-31MR mały kieszonkowy, czy warto?
Jeśli ktoś z forumowiczów coś ma do sprzedania to proszę o ofertę.
Poszukaj sobie czegoś fajnego z jednocalową matrycą.
Z malutkich "do torebki" to może Panasonic TZ100. Waży około 300g no i rozmiary też fajne.
Z malutkich "do torebki" to może Panasonic TZ100. Waży około 300g no i rozmiary też fajne.
Torebkę mam już/jeszcze zajętą ;) i cena też nie bardzo, te 3 stówki to mają być PLN, nie $, €.
Może wybiorę coś dzieciom ze skarbonek to będzie 5 stówek. Nadal zależy mi na dobrym zoomie, szybkim autofokusie niż np. calowej matrycy.
Choć nalazłem w moim zakresie cenowym 5-6 stów:
Sony DSC-RX100,
Fujifilm qx2 (też jasny f1,8 nieco dłuższy zoom) i
Leica V-LUX 30.
I nie wiem, czy jednak iść w jakiś nawet większy gabarytowo z superzoomem, czy zaawansowany, starszy kompakt.
na spacery i spacery motocyklowe zabieram panasonic lx 3 - kwotowo można trafić, jakość pozwalająca na odbitki 30-45 i wytrzymały na wstrząsy, po przejechani parunastu tysięcy w sakwach motocyklowych dalej działa ;)
Kolekcjoner
22.04.19, 23:47
Ja niestety znów dochodzę do wniosku, że jedyne co chcę zabierać na moto to komórka. Żadne kompakty mi nie rozwiązują sprawy. Ich kieszonkowość jest tak samo umowna jak małego bezlustra - to już wolę mieć ml w bagażniku i wyciągnąć jak komórką nie ogarnę tematu.... :).
no bez przesady ;) - mam etui na pasek a jeśli moto to torebkę na udo, po za tym dużo sakw :), a jak chcę się "pobawić" to sony r1 które nie jest małe
Kolekcjoner
24.04.19, 00:31
Cóż...... każdy ma swoje preferencje ;)
Koledzy, na moto to ja wiem co brać, powiedzcie co kupić żeby z tym biegać. Na moto to ja biorę nawet 38 "szkieł", tylko moto musi być odpowiednie :)
210799 210800
A tu fajne moto - bez kufra, sakwy czy plecaka zmieścisz lustro lub 4-pak:
210801 210802
Już po świniobiciu (skarbonka świnka poszła pod nóż...w zasadzie młotek), dutki są, kombinuję więc jakiś PEN z plaskatym zoomem naszym albo panasowym. Choć nie koniecznie musi być skrócony wymiarowo zoom, bo mały plecak zawsze mam ze sobą. Nie musi zmieścić się do kieszeni. Przeglądam opinie o słoikach kitowych tudzież i tych lepszych (druga świnka jeszcze czeka) ;)
210803to w takim przypadku znów polecam panasa seria lx, albo jakieś bezlustro panas, olympus, kity panasa są w miarę akceptowalne (sprawdzone), modeli od czorta (ja preferuję gx7 ze względu na wizjer i wytrzymałość), ale to sprawa indywidualnych predyspozycji, praktycznie z naleśnikowatym kitem można wszystko do kieszeni włożyć, choć znów powtórzę, jestem bardzo zadowolony z lx3, cena ok 300 zł, (czyli ok 10% ceny wyjściowej ;)) przyzwoita optyka i bezproblemowy raw,