Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chcę kupić m4/3 - jak duże upusty daje i dawał w przeszłości Olympus, cash-back itp.

Strony : [1] 2

xylus
17.04.19, 10:52
To jest mój pierwszy post, więc kilka słów o sobie. Nie jestem fanbojem ani fanatykiem żqadnego systemu. W czasach analogowych używałem lustrzanki Canona, a potem aż do teraz tkwiłem w systemie Sony. Na początku jeszcze jako KonikaMinolta z fantastycznym Dynaxem 7D, później kupiłem korpus Sony, a obiektywy których używałem i używam to mix strych i najlepszych szkieł Minolty, nowszych Sony i Zeissa oraz „niezależnych” Sigmy i Tamrona. Oj, trochę tego było i jest ;-) Mogę śmiało stwierdzić, że doświadczenie mam całkiem spore.

I nie będąc uprzedzony do żadnej marki i nie podejmując krucjat celem nawrócenia tych co „źle” myślą, żeby przypadkiem nie kupili czegoś-tam, po przeanalizowaniu wszystkich wad i zalet systemu m4/3 postanowiłem zakupić sobie następujący zestaw: Olympusy E-M1mk2 + 12-100/4 + 300/4. Ogólny hejt na ten system mnie absolutnie nie przeraża, wiem co chcę, wiem co dostanę i wiem, że będę zadowolony. No ale nie da się ukryć, że trochę kasy to jednk będzie kosztowało, więc zanim uszczuplę konto chcę się dobrze zorientować ile jestem w stanie ugrać walcząc o jak najlepszą cenę ;-)
Wiem, że Olympus często organizuje różnego rodzaju promocje i keszbeki i chociażby z tego powodu zakup po prostu po cenach katalogowych, ale niewiele niższych odpada, bo po uważnym obejrzeniu się w lustrze mogę z cała stanowczością stwierdzić, że nie jestem jeleniem, bo nie mam poroża ;-)
Nie mam jednak wiedzy o jak duże upusty od Olympusa mogę walczyć i tutaj poproszę Was o pomoc, bo jako uzytkownicy sprzętu tej marki pewnie orientujecie się jakie były akcje w przeszłości.
Z góry dzięki za pomoc ;-)

Bodzip
17.04.19, 16:51
W przeszłości było OlyJedi. Nic tego nie zastąpi, pozostaje płakać i płacić.

Hiszpan63
17.04.19, 17:03
W przeszłości było OlyJedi. Nic tego nie zastąpi, pozostaje płakać i płacić. ... lub rozsądnie negocjować z lokalnymi sprzedawcami . Da się ... tylko potrzeba czasu , cierpliwości i argumentów za ... :wink:

kot
18.04.19, 12:04
Z oczywistych względów (wyższa marża) im sprzęt droższy tym większego upustu możesz się spodziewać. Nie liczyłbym ze strony sprzedawcy na upusty w wysokości cashbacku producenta.

Najniższe ceny są na eglobalcentral, ale nie wszystko u nich kupisz.

fret
18.04.19, 12:08
No i zakup praktycznie bez gwarancji. Nie zawsze warto ryzykować.

Roberto73
18.04.19, 12:38
Warto tylko czekać na cashback. Lub szukaj dojścia do jakiegoś ambasadora ;)

kot
18.04.19, 12:56
No i zakup praktycznie bez gwarancji. Nie zawsze warto ryzykować.Piszesz w oparciu o własne doświadczenia czy "internetu"? Pytam, bo różne osoby mogły doświadczyć diametralnie różnych sytuacji. Kupuję u nich sprzęt o ile nie trafi się lepsza okazja w postaci atrakcyjnego cashbacku i dotąd nie miałem problemów. Również ze zwrotem zamówionego sprzętu. Gwarancję na sprzęt otrzymujesz. Jedyna niedogodność, to wysyłka do GB na swój koszt. Odsyłają na swój.

Sprzęt m4/3 mają praktycznie zawsze w cenach niższych od polskich o 40% & up. Oczywiście ceny nie na każdy sprzęt są aż tak atrakcyjne.

ogc13
18.04.19, 13:50
Cashback + jakieś kody rabatowe. Kiedyś na Fly4Free mieli kod ze zniżką chyba 25%.

OLYIRASS
18.04.19, 15:15
Robert mówisz i jestem?? z moim kodem OLYIRASS, kupując sprzęt na stronie Olympus Shop otrzymasz 15% rabatu na wszystko ??.

Roberto73
18.04.19, 15:59
Robert mówisz i jestem������������ z moim kodem OLYIRASS, kupując sprzęt na stronie Olympus Shop otrzymasz 15% rabatu na wszystko ������������.

No proszę , ktoś tu jednak obserwuje ;) . 15% to już coś !

OLYIRASS
18.04.19, 18:33
No proszę , ktoś tu jednak obserwuje ;) . 15% to już coś !
Dziś w końcu się zarejestrowałem:):grin:.

A wracając do tematu to mój rabat łączy się z różnego rodzaju cashbackami:wink::).
pozdrawiam
irass

wyszomir
18.04.19, 18:55
irass

Fajnie! To w wątku https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa/page342 ciekawie się zrobi:-) Witamy na forum!

OLYIRASS
21.05.19, 22:33
Witam Marku :) Spoko dorzucę tam zdjęcia :).

siemek
31.12.19, 00:00

A wracając do tematu to mój rabat łączy się z różnego rodzaju cashbackami:wink::).
pozdrawiam
irass
Właśnie miałem kupować i skorzystać z tych 15% oraz cashback....ale niestety nie działają dwie promocje na raz.
albo 15% albo cashback. Szkoda bo w koszyku był juz M1-II oraz 12-100 :(

Hiszpan63
31.12.19, 12:16
Ale , ze niby co ?? ... cytujesz wypowiedź sprzed 8 miesięcy i czekasz na cud ?? . Kup puszkę z byle jakim kitem i naucz się ją obsługiwać . Szkło dokupisz następnym razem , być może z podwójnym cashbackiem lub łączoną promocją . Nikt nie zagwarantuje , że producent musi honorować za każdym razem dodatkowe zniżki .

siemek
31.12.19, 13:20
Ale , ze niby co ?? ... cytujesz wypowiedź sprzed 8 miesięcy i czekasz na cud ?? . Kup puszkę z byle jakim kitem i naucz się ją obsługiwać . Szkło dokupisz następnym razem , być może z podwójnym cashbackiem lub łączoną promocją . Nikt nie zagwarantuje , że producent musi honorować za każdym razem dodatkowe zniżki .
A co ma piernik do wiatraka.....kod promocyjny dalej działa więc co z tego że minęło 8 miesięcy, cashback też jest, nie można jednak 2 na raz wykorzystać i pewnie nigdy nie można było gdyż sklep olympus nie obsługuje na raz 2 kodów rabatowych. A szkoda bo puszka E-M1-II ma swoje lata i cena nie należy do atrakcyjnych na tle nowszej konkurencji. Puszkę z byle jakim kitem to kupowałem 17 lat temu :)

Hiszpan63
31.12.19, 14:16
A co ma piernik do wiatraka.....kod promocyjny dalej działa więc co z tego że minęło 8 miesięcy, cashback też jest, nie można jednak 2 na raz wykorzystać i pewnie nigdy nie można było gdyż sklep olympus nie obsługuje na raz 2 kodów rabatowych..... ... a jednak co jakiś czas obsługuje . I to nie tylko sam sklep olympusa , ale również niektóre partnerskie . Tyle , że nie tym razem i właściwie nigdy w promocjach świątecznych .

siemek
31.12.19, 14:25
W takim razie pozostaje poczekać. Na marginesie widzę, że E-M1-II mocno trzyma cenę. W wakacje 2017 kosztował ok 7 tys. A to prawie 3 lata temu. Obecnie (i to w "promocji") cena 6200-6500. Zobaczcie jak przez 3 lata poszły w dół pełnoklatkowe A7. W tegorocznych świątecznych promocjach korpus A7-III był w tej samej cenie co E-M1-II. Myślę, że do momentu pojawienia się E-M1-III niewiele się zmieni. To oczywiście nie jest dobra sytuacja dla Olympus i potencjalnych nabywców. Szkoda bo napaliłem się na E-M1-II :-P

Bodzip
31.12.19, 18:31
Zobaczcie jak przez 3 lata poszły w dół pełnoklatkowe A7. W tegorocznych świątecznych promocjach korpus A7-III był w tej samej cenie co E-M1-II. Myślę, że do momentu pojawienia się E-M1-III niewiele się zmieni. To oczywiście nie jest dobra sytuacja dla Olympus i potencjalnych nabywców. Szkoda bo napaliłem się na E-M1-II :-P
Sugeruję zakup pełnoklatkowego A7. Ewentualnie jest taki wątek z biciem piany o śmierci m4/3 - poszukaj.

siemek
3.01.20, 16:38
Sugeruję zakup pełnoklatkowego A7. Ewentualnie jest taki wątek z biciem piany o śmierci m4/3 - poszukaj.
A dlaczego akurat Sony A7 ? Napaliłem się na Olympusa :oops:

fret
3.01.20, 18:06

Napalony nie patrzy na cenę, tylko zaciska zęby i kupuje :cool:

MAF
3.01.20, 19:00
A mnie naszła ochota kupić E-M5mkII i m.Zuiko 17 1.8 :-P

Trochę bez sensu, ale co poradzić :-D

EDIT: A może lepiej Pen-F... ???

henry1
3.01.20, 19:40

Siemek, zrób tak. Zrób listę wad w aparatach, które najbardziej Ciebie irytują.
Zrób tabelkę. Umieść w niej te aparaty, które ewentualnie byłbyś skłonny kupić.
Zrób dwie rubryki, wady i zalety. Poszperaj w internecie i wpisz w tabelkę i wady i zalety wybranych aparatów.
Porównaj swoją listę irytujących wad z wadami w tabelce i wybierz ten aparat, który ma tych wad najmniej.
Pamiętaj, że wszystkie aparaty maja jakieś wady, ale też i zalety. Kwestią jest czego mają więcej, wad, czy zalet. :mrgreen:

apz
3.01.20, 19:53
Siemek, zrób tak. Zrób listę wad w aparatach, które najbardziej Ciebie irytują.
Zrób tabelkę. Umieść w niej te aparaty, które ewentualnie byłbyś skłonny kupić.
Zrób dwie rubryki, wady i zalety. Poszperaj w internecie i wpisz w tabelkę i wady i zalety wybranych aparatów.
Porównaj swoją listę irytujących wad z wadami w tabelce i wybierz ten aparat, który ma tych wad najmniej.
Pamiętaj, że wszystkie aparaty maja jakieś wady, ale też i zalety. Kwestią jest czego mają więcej, wad, czy zalet. :mrgreen:

Nie wiedziałem, że wadami też się robi zdjęcia...

henry1
3.01.20, 20:00
Nie wiedziałem, że wadami też się robi zdjęcia...

A czy ja napisałem, że wadami robi się zdjęcia ?
Napisałem o wadach w temacie narzekań wielu użytkowników.
Albo matryca za mała, albo taka w sam raz, ale szumi, że pstryczki i przełączniczki nie tam gdzie użytkownik by chciał, że obiektywy są za duże a powinny być mniejsze, itd. itp. :wink:

apz
3.01.20, 20:25
A czy ja napisałem, że wadami robi się zdjęcia ?
Napisałem o wadach w temacie narzekań wielu użytkowników.
Albo matryca za mała, albo taka w sam raz, ale szumi, że pstryczki i przełączniczki nie tam gdzie użytkownik by chciał, że obiektywy są za duże a powinny być mniejsze, itd. itp. :wink:

Zawsze wybieram wg. zalet dla mnie np. szybki AF, matryca mniejszumiąca w długich ekspozycjach, ciekawie odwzorowywująca kolory (sigma), z interesującym oprogramowaniem np. tryb nocny w Hauwei, odpowiednie dla mnie szkło w akceptowalnej cenie, wielkość i ciężąr zestawu fotograficznego do planowanego użycia w podróży.
nie widzę potrzeby szukania wad.
Liczy się także przyjemność używania zestawu np. Olek...
Narzekania... Kulawej baletnicy, baletki z diamentaami i spódniczka z cekinami też nie pomogą...

Co do upustów to pamiętam kody z 25% upustem, jeśli mnie pamięć nie myli rozdawane na blogach....

henry1
3.01.20, 20:33
Zawsze wybieram wg. zalet dla mnie np. szybki AF, matryca mniejszumiąca w długich ekspozycjach, ciekawie odwzorowywująca kolory (sigma), z interesującym oprogramowaniem np. tryb nocny w Hauwei, odpowiednie dla mnie szkło w akceptowalnej cenie, wielkość i ciężąr zestawu fotograficznego do planowanego użycia w podróży.
nie widzę potrzeby szukania wad.
Liczy się także przyjemność używania zestawu np. Olek...
Narzekania... Kulawej baletnicy, baletki z diamentaami i spódniczka z cekinami też nie pomogą...

Co do upustów to pamiętam kody z 25% upustem, jeśli mnie pamięć nie myli rozdawane na blogach....

Ja nie narzekam, mam kilka Olków, obiektywy i jestem szczęśliwy.
Zdjęcia z nich wszystkim obfotografowanym się podobają. :mrgreen:
Co najwyżej jak spartolę jakąś fotkę, to na mnie psy wieszają, a nie na aparacie. :mrgreen:

koza
3.01.20, 20:47
Ja jestem świeżo po rozkminie Sony A7 II czy Olympus. Padło na Olympusa, z powodów kilku: jednak sporo taniej, teleobiektywy w wersji nie-Pro przystępne cenowo i leciutkie, tryb cichy już w najprostszym modelu M10.2.

bogdi
3.01.20, 22:01
tak, ilekroć robię tabelkę, to na końcu po znalezieniu tego jedynego i tak ... na niego mnie nie stać :(

viruuss
3.01.20, 22:43
tak, ilekroć robię tabelkę, to na końcu po znalezieniu tego jedynego i tak ... na niego mnie nie stać :(

idź do Bociana :)

OLYIRASS
4.01.20, 11:22
Właśnie miałem kupować i skorzystać z tych 15% oraz cashback....ale niestety nie działają dwie promocje na raz.
albo 15% albo cashback. Szkoda bo w koszyku był juz M1-II oraz 12-100 :(

Obecna promocja Olympusa jest dostępna przy użyciu kodu rabatowego dlatego nie łączy się z moim kodem rabatowym OLYIRASS :) Nie da się wpisać dwóch kodów naraz:wink: Jednak jak są cashbacki to jak najbardziej można skorzystać z dwóch promocji jednocześnie:grin:
pozdrawiam
Irass

siemek
8.01.20, 19:54
Czy kojarzycie jaka była do tej pory najlepsza cena E-M1-II ? W tej chwili można wytargować za ok. 6000 zł (z upustem 1000 zł Oly). Zastanawiam się czy brać czy poczekać na lepszy moment z lepszymi rabatami.w

viruuss
9.01.20, 01:35
czekaj, jak wyjdzie v3 dwójka poleci z ceną, będziesz "zarobiony" !!

Hiszpan63
9.01.20, 11:00
... lub łap z e-global za 4200 :wink:

viruuss
9.01.20, 13:32
... lub łap z e-global za 4200 :wink:

e-global chyba jest "beeee" ?
:)

Hiszpan63
9.01.20, 15:34
e-global chyba jest "beeee" ?
:) ... tak , jest bee , masz rację ... Nie jest bee , bo jest 2000 zł taniej . Tu każdy przelicza złotówki , nerwy i gwarancje na fart , szczęście i mniejsze obciążenie kieszeni w danej chwili. Ludzie kupują i jest ok . Ja nie kupuję , bo tak mam :wink:

apz
9.01.20, 19:13
czekaj, jak wyjdzie v3 dwójka poleci z ceną, będziesz "zarobiony" !!

Niecierpliwie czekam!!!

viruuss
11.01.20, 11:51
ciekawą alternatywą dla 1v2 może być 5v3 tylko nie wiem czy cenowo też ? :)

OLYIRASS
11.01.20, 13:14
ciekawą alternatywą dla 1v2 może być 5v3 tylko nie wiem czy cenowo też ? :)

Cenowo troszkę też:grin:.
https://images.tinypic.pl/i/00995/0ud5340xwthk.jpg

siemek
11.01.20, 18:03
Rabat OLYIRASS na E-M5 MARK III jest niezły. Co do E-M1 MARK II to jako alternatywę widzę rabat 1000 zł od Olympusa. Jak się dobrze poszuka to się znajdzie cenę nawet niższą niż w sklepie Oly. Szkoda, że nie można 2 promocji na raz bo wtedy już dawno bym zamówił E-M1 a tak trzeba czekać do premiery E-M1-III :(

siemek
13.01.20, 14:04
Abstrahując od korpusu: czy uważacie, że obecna promocja na szkła ( -1000 zł za PRO i rabaty za inne) jest warta wykorzystania czy też takowe zdarzają się regularnie ?
Nie siedzę w Olympusie i nie wiem czy napinać się i coś ciekawego brać czy spokojnie czekać bo takie akcje są regularne.
1000 zł piechotą nie chodzi.

viruuss
13.01.20, 15:52
ja bym czekał aż będzie większa promocja, np 1050 zł na szkła pro, albo jak kupisz szkło PRO to Olek dorzuci 1v1 w gratisie, coś mi się zdaje, że chcesz kupować, a nie kupić ? poszukaj w necie jakie w ostatnich 5 latach były promocje u Olka, a nie zadajesz pytania na które chyba nikt nie zna odpowiedzi, co najwyżej można snuć domysły ?

siemek
13.01.20, 18:04
ja bym czekał aż będzie większa promocja, np 1050 zł na szkła pro, albo jak kupisz szkło PRO to Olek dorzuci 1v1 w gratisie, coś mi się zdaje, że chcesz kupować, a nie kupić ? poszukaj w necie jakie w ostatnich 5 latach były promocje u Olka, a nie zadajesz pytania na które chyba nikt nie zna odpowiedzi, co najwyżej można snuć domysły ?
W necie nie ma dlatego pytam - jak ktoś siedzi lata w systemie Olympus (jak osoby na tym forum) to raczej pewne rozeznanie ma, a nie domysły. Olympus na stronie nie pokazuje informacji archiwalnych.

henry1
13.01.20, 18:25
W necie nie ma dlatego pytam - jak ktoś siedzi lata w systemie Olympus (jak osoby na tym forum) to raczej pewne rozeznanie ma, a nie domysły. Olympus na stronie nie pokazuje informacji archiwalnych.

Jak kupowałem sprzęty Olka nie było żadnych upustów.
Nigdy na nie nie trafiłem. Po jakimś czasie pojawiały się jakieś upusty, premie i inne cuda.
Ale już miałem sprzęty i robiłem foty. Jak kurs dolar/ euro do złotówki skoczy na niekorzyść złotego, to nigdy nie kupisz sprzętów.
Kupuj i nie marudź, bo nikt nie wie co Japońcom i kiedy do głowy wpadnie.
"I to byłoby na tyle". Jak mawiał pewien profesor.

viruuss
13.01.20, 19:01
popatrz na stronach po ile "chodzi" sprzęt, wyznacz sobie akceptowalną cenę i szukaj, pamiętaj zakup poza UE - 1 rok gw (z wyłączeniami typu e-global, gdzie jest brak gw) + 100 % VAT na granicy, nie ma czegoś takiego jak kalendarz promocji O, masz pieniądze kupujesz, tutaj bardziej możesz liczyć na łut szczęścia- pomijają akcje z cyklu czrny...., cyber itp, chyba jedyną prawidłowością są dosyć częste promocje przed świętami ?

Aang
19.01.20, 17:20
https://allegro.pl/oferta/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-nowy-czarny-firmware-3-1-8853794843 4989 złotych,gwarancja uk.M1 markII.

luc4s
20.01.20, 17:46
A dlaczego tak sie uparles na Olympusa? G9 jest duzo tanszy, a bije go na glowe w video, a zdjecia to porownywalny poziom.

siemek
20.01.20, 19:32
Powody są trzy:
-G9 jest cięższy, waży nawet więcej niż FF Sony A7-III
-G9 nie ma certyfikacji uszczelnienia
-Panasy miałem przez 10 lat i wystarczy :)

viruuss
20.01.20, 21:00
Powody są trzy:
-G9 jest cięższy, waży nawet więcej niż FF Sony A7-III
-G9 nie ma certyfikacji uszczelnienia
-Panasy miałem przez 10 lat i wystarczy :)

G9 jest w całości uszczelniona
9-658g/1v2-574g
G9 - wyświetlacz górny, jakość wizjera, jeszcze nie widziałem w innym aparacie tak dobrego wizjera, różnica w wadze pomijalna, ergonomia- moim zdaniem bijąca na głowę tę z 1v2
o 1v2 nie piszę bo nie mam, raz albo dwa "macałem" :)

schuttenbach
21.01.20, 08:37
(...)ergonomia- moim zdaniem bijąca na głowę tę z 1v2
o 1v2 nie piszę bo nie mam, raz albo dwa "macałem" :)

Jak nie piszesz jak piszesz...?

viruuss
21.01.20, 12:25
nie piszę w czym 1v2 jest "lepsza" od g9, myślałem, że jest to oczywiste ? chyba się przeliczyłem ? :)

siemek
24.01.20, 18:04
Dobre ceny na Olka to już chyba były.....teraz ma być podwyżka
https://www.43rumors.com/olympus-us-will-increase-the-pro-lens-prices-on-february-1/

Hiszpan63
24.01.20, 18:30
Dobre ceny na Olka to już chyba były.....teraz ma być podwyżka
https://www.43rumors.com/olympus-us-will-increase-the-pro-lens-prices-on-february-1/... czyli wszystko w normie . Po obniżce może być tylko podwyżka . Nie ma się co martwić . Kolejne Boże Narodzenie już w tym roku ... z każdym dniem blizej ... :lol:

junak20
24.01.20, 19:45
... czyli wszystko w normie . Po obniżce może być tylko podwyżka . Nie ma się co martwić . Kolejne Boże Narodzenie już w tym roku ... z każdym dniem blizej ... :lol:
;) ..no może przed wakacjami bym jeszcze liczył na obniżkę. Cały miniony rok obserwowałem ceny olka i pamiętam, że w czerwcu czy lipcu ceny były tak niskie jak ostatnio (na pewno obiektywy premium). To głupie ale powiem Wam, że warto uzbroić się w cierpliwość i czasem poczekać na obniżki, nawet pół roku ;) Po ostatnich zakupach blakfrajdejowych zostało mi w kieszeni na 2/3 kolejnego fajnego obiektywu.

cube007
25.01.20, 16:20
junak20 - głupia to jest polityka cenowa producenta, która powoduje zwlekanie z zakupami :-P

viruuss
25.01.20, 22:32
junak20 - głupia to jest polityka cenowa producenta, która powoduje zwlekanie z zakupami :-P

na politykę cenową producenta nie masz wpływu, na ilość zgromadzonych środków już tak, ciekawe czy w Olympusie siedzi ktoś i myśli - co za głupek z tego cube007, że nie może szybciej uzbierać na nasz super aparat/szkła ? pomyśl zanim coś napiszesz !!

cube007
26.01.20, 00:05
viruuss - Nie bardzo mnie obchodzi, czy ktoś w Olympusie myśli :-P Kupiłem, to co było mi potrzebne w micro gdzie indziej, bez dumania nad keszbekami, upustami czy innymi dzedajami...

viruuss
26.01.20, 00:11
skoro kupiłeś to chyba polityka cenowa O jest OK ?

Bodzip
26.01.20, 09:58
Że się wtrące. Polityka cenowa Olka, Panasa, Canona i innych wcale nie musi być zła czy głupia. Oni wszyscy całe lata siedzą w tym biznesie i MUSZĄ swój wyrób sprzedać.
A inną bajką jest to, że inni chcą z nas zedrzeć skórę. Dziesiątki pośredników, każdy chce coś uszczknąć i końcowa cena rośnie.

Aang
26.01.20, 14:33
I towar zalega na połkach:grin:To że taka jest strategia finansowa dużych firm nie oznacza że jest ona ani dobra ani zła.Najlepiej zrobić tak.Wybrać się do sklepu,po oglądać aparaty,zapoznać się z nimi na miejscu i w internecie,podsumować fundusze i albo kupić albo dozbierać i być zadowolonym z wyboru.Zaufać intuicji.

fret
26.01.20, 15:19
No i jest w tym logika. Dwa razy w roku czyszczą magazyny i robią ceny przystępne dla oszczędnych. Chyba nieźle to działa, jeśli wszyscy tak robią.

Bodzip
26.01.20, 18:08
I towar zalega na połkach:grin:
Bum, bum, bum - gdzie zalega ?? W sklepach ? jest po jednym, dwa egzemplarze, w hurtowniach ? - też czekają na dostawę z Chin, Tajwanu czy innego małej nacji.
Powtarzanie że towar zalega to internetowa brednia powtarzana wielokrotnie staje się faktem. A że sprzedaż spada - owszem, ale nie tylko u Olka bo i w innych foto, a także w autach, pralkach, telewizorach.
Za dwa, trzy lata to się odwróci, chyba że wcześniej zeżre nas wirus.

Hiszpan63
26.01.20, 19:01
Bum, bum, bum ...... chyba że wcześniej zeżre nas wirus. ... nas ???? ... jak to ??? !!!!! ... przecież MY jesteśmy narodem wybranym ... :wink:

henry1
26.01.20, 20:12
... nas ???? ... jak to ??? !!!!! ... przecież MY jesteśmy narodem wybranym ... :wink:

Oczywiście, do testów nowej szczepionki. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Zelik76
26.01.20, 20:33
Nasz naród już dawno ma na tego wirusa lekarstwo, i na inne dolegliwości też :-)
https://www.sposobnawszystko.pl/nietypowe-zastosowania-wodki/

:mrgreen:

Aang
28.01.20, 20:27
Tam gdzie mieszkam są dwa sklepy stacjonarne RTV-EURO-AGD i MediaExpert.Próbując kupić aparat można dostać tylko w dużych przypadkach jako ekspozycja.Rozmawiając ze sprzedawcą powiedział że sprowadzają tylko egzemplarz na ekspozycję,kilka aparatów jest po kilka sztuk nie wiem ile lecz jak kupowałem Sony A6000 to był:grin:.Więc jeżeli ma się ochotę zrobić zakup to albo się trafi albo zamawia na allegro można też szukać gdzie indziej.Plus tego jest taki że w sklepie stacjonarnym przynajmniej można poczuć aparat w rękach a to dużo jeżeli chodzi o zakup,ergonomia jest podstawą do zadowolenia.Jeżeli chodzi o to zaleganie na półkach to taki jeden egzemplarz np. Sony A6000 już od kilku miesięcy sam sobie stoi.Więc popytu nie ma.

Bodzip
28.01.20, 21:41
Tam gdzie mieszkam są dwa sklepy stacjonarne RTV-EURO-AGD i MediaExpert.Próbując kupić aparat można dostać tylko w dużych przypadkach jako ekspozycja.Rozmawiając ze sprzedawcą powiedział że sprowadzają tylko egzemplarz na ekspozycję,kilka aparatów jest po kilka sztuk nie wiem ile lecz jak kupowałem Sony A6000 to był:grin:.Więc jeżeli ma się ochotę zrobić zakup to albo się trafi albo zamawia na allegro można też szukać gdzie indziej.Plus tego jest taki że w sklepie stacjonarnym przynajmniej można poczuć aparat w rękach a to dużo jeżeli chodzi o zakup,ergonomia jest podstawą do zadowolenia.Jeżeli chodzi o to zaleganie na półkach to taki jeden egzemplarz np. Sony A6000 już od kilku miesięcy sam sobie stoi.Więc popytu nie ma.
Bo aparaty maca się w sklepie, a kupuje w internecie.

siemek
5.02.20, 21:19
Ceny E-M1-II ruszyły w dół !
Może do premiery M1-III jeszcze spadną.

OLYIRASS
5.02.20, 23:48
Ceny E-M1-II ruszyły w dół ! Może do premiery M1-III jeszcze spadną. Ruszyły ?. W oficjalnym sklepie Olympus Shop z moim kodem rabatowym OLYIRASS cena E-M1 Mark II wychodzi 5686 zł?.

fret
6.02.20, 12:04
Mam wrażenie, że Olek wprowadził trójkę tylko po to, żeby z honorem obniżyć cenę dwójki do sensownychh poziomów;)

epicure
6.02.20, 13:40
Pędzący konsumpcjonizm nie lubi produktów, które już nie pachną nowością. Producenci wiedzą, że czasem trzeba odgrzać kotleta i trochę go wyperfumować, żeby pracownicy fabryk nie siedzieli bezczynnie i mogli zarobić na swoje pensje.

wyszomir
6.02.20, 13:50
Mam wrażenie, że Olek wprowadził trójkę tylko po to, żeby z honorem obniżyć cenę dwójki do sensownychh poziomów;)

Chyba nie. Wprawdzie Japońce to naród honorowy, ale jednak uruchomienie produkcji nowego modelu zbyt drogo kosztuje, aby wprowadzać nowy model tylko dla usprawiedliwienia obniżki cen starego.

Bodzip
6.02.20, 16:34
Jeśli bebechy w środku są ze starego, to wdrożenie nowej wersji kosztuje tyle co nowe logo na obudowie.

epicure
6.02.20, 16:47
Jakieś drobne różnice w bebechach i obudowie pewnie będą.

wyszomir
6.02.20, 23:49
Jeśli bebechy w środku są ze starego, to wdrożenie nowej wersji kosztuje tyle co nowe logo na obudowie.
Ale to była totalna wtopa wizerunkowa. Muszą jakieś bajery dołożyć, by wmówić potencjalnym klientom, że nowy jest znacznie lepszy i trzeba starego sprzedać a najlepiej oddać do utylizacji...

Makromaniak
7.02.20, 11:29
No ale tak na marginesie, która fima ma nadal istotny postęp w jakości obrazka swojego sprzętu? N? C? F? P? L z kropką? Pytam szczerze, bo przestałem to śledzić, jeszcze 10 lat temu kupowałem zawzięcie rózne pisma foto w poszukiwaniu nowosci, analiz, testów itp, teraz wydaje mi sie to jałową stratą czasu. Ale może ktos jest lepiej zorientowany......

Moim zdaniem zapanował pewien "constans" i wycisniecie czegoś nowego z istniejących technologii odbywa się malutkimi kroczkami. Na razie C i N zasłoniły ten problem opakowaniem dotychczasowego hardware w bezlusterkowce.......Oczywiście użytkownicy m4/3 życzyli by sobie żeby obrazek dogonił FF, najlepiej 36mpix :-) Raczej niemożliwe.

epicure
7.02.20, 11:33
No ale tak na marginesie, która fima ma nadal istotny postęp w jakości obrazka swojego sprzętu?

Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi itp.

apz
7.02.20, 11:47
Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi itp.

Sony z Leica...

henry1
7.02.20, 12:46

Wystarczy, że w obecnym modelu procesor był taktowany np. 200MHz, a w nowym podniesiono do 300 MHz i można napisać, że jest nowy procesor.
Wprowadzić inne z wyglądu menu. Zmienić stempel tampodruku z "v II" na "v III" i mamy nowy aparat z "nowymi" bebechami.
Koszt żaden dla molocha. :mrgreen:
Tylko ta cena dla klienta … :cry:

siemek
7.02.20, 23:22
Ruszyły ������. W oficjalnym sklepie Olympus Shop z moim kodem rabatowym OLYIRASS cena E-M1 Mark II wychodzi 5686 zł������.

W Fotojokerze jest jeszcze lepiej 5590 zł :)
https://www.e-fotojoker.pl/aparat-olympus-e-m1-mii-body-czarny

piaseczek
9.02.20, 17:49
W Fotojokerze jest jeszcze lepiej 5590 zł :)
https://www.e-fotojoker.pl/aparat-olympus-e-m1-mii-body-czarny

To jest (wreszcie) cena, która powinna być od bardzo dawna. Ciężko mi zrozumieć dlaczego Olympus OMD 1mk2 był droższy od Panasonica G9 czy Fuji X-T3.

siemek
9.02.20, 21:48
To jest (wreszcie) cena, która powinna być od bardzo dawna. Ciężko mi zrozumieć dlaczego Olympus OMD 1mk2 był droższy od Panasonica G9 czy Fuji X-T3.

Zgadza się. Chociaż teraz taka cena to chyba żadna łaska. Zwłaszcza, że za 3 dni premiera M1-III. Pozostaje więc pytanie jaki poziom cent dwójki powinien być aby teraz sie zdecydować.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Niestety od X-T3 jest dalej droższy. Fuji teraz jest do wzięcia za 5200 a E-M1-II za 5590 (fotojoker). Uzasadnienia, że Oly jest droższy od Fuji nie znam. Powinna cena oficjalna być 5000 i do tego zniżka OLYIRASS :)

piaseczek
10.02.20, 21:08
Zgadza się. Chociaż teraz taka cena to chyba żadna łaska. Zwłaszcza, że za 3 dni premiera M1-III. Pozostaje więc pytanie jaki poziom cent dwójki powinien być aby teraz sie zdecydować.

Nie doceniasz Olka, nowy mk3 będzie pewnie kosztował na start podobnie do mk2, 8-9kPLN za body, wtedy docenisz 5.5k za mk2;)

Powinna cena oficjalna być 5000 i do tego zniżka OLYIRASS :)

Pomarzyć dobra rzecz.

OLYIRASS
12.02.20, 22:25
Można śmiało zamawiać:grin::grin::wink::wink:.

https://pics.tinypic.pl/i/00998/jqa6dp4tho2g.jpg

Koriolan
12.02.20, 22:31
ooo to juz wygląda ciekawiej

siemek
12.02.20, 22:54
Dziś od razu po premierze sprawdziłem czy działa kod Olyirassa. Równie dobre wyglada to w zestawie z 12-100, którego chciałem nabyć. Jeszcze miesiąc temu targowałem się z jednym ze sklepów aby sprzedali mi mk2 z 12-100 poniżej 10 tys. Nie dali rady. Mimo promocji. Było blisko ale uparłem się. I bardzo dobrze bo teraz za raptem 800 zł więcej jest do wzięcia mk3 i to z baterią i plecakiem. Jedyny minus, że nikt tego nie testował i nie trzymałem w łapie.

epicure
12.02.20, 23:07
Jedyny minus, że nikt tego nie testował i nie trzymałem w łapie.

Możesz sobie potrzymać MK II, będzie to samo :)

Koriolan
12.02.20, 23:16
no własnie.. ja mam MK I ale np wizjer dalej taki sam,

epicure
12.02.20, 23:47
Po co zmieniać rozwiązania, do których użytkownicy są przyzwyczajeni? ;)

Koriolan
12.02.20, 23:55
Po co zmieniać rozwiązania, do których użytkownicy są przyzwyczajeni? ;)
dla pieniędzy. Np można zmienić bagnet :P

chreasy
13.02.20, 11:57
Witam.

Moglibyście pomóc, który zestaw spełniałby moje wymagania [rodzinne-spacerowo-wycieczkowe], jeśli poszedł bym w olka :)

E‑M1 Mark III Zestaw 1240 Pro [10 990,00 zł]

E‑M1 Mark III Zestaw 12‑100mm PRO [12 790,00 zł] @ Koriolan widzę, że posiadasz ten zacny słoiczek, mógłbyś napisać jak się sprawdza i czy jesteś z niego zadowolony ?

Poczekam co jeszcze pokaże Fujifilm X-T4. Kusi też nikoś z6 + 24-70/4. Obawiam się wejść w 4/3 przez ISO czy rozpiętość. Ale czytając, że stabilizacja u olka to moc -pomijam sport etc., to nie ma sensu ratować się wysokim ISO. Fajny -dość stary- wątek odnośnie Olympus OM-D E-M5II (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=49287&sid=71581dc787e372f1436bbbcc70bfae51) była na forum pentaxa. Gość przesiadł się z K-5IIs. I naprawdę był mile zaskoczony jakością obrazka w porównaniu do matrycy aspc K-5IIs. Bardzo fajnie i merytorycznie opisał swoje wrażenia. Jak ktoś ma czas i chęć, to sobie może z czystej ciekawości poczytać :wink: Dzięki za wszelkie dobre rady.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=49287&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=71581dc787e372f1436bbbcc70bfae51

luc4s
13.02.20, 14:03
A czemu nie G9? Foto porownywalne, a w gratisie lepszy wizjer, lepsza klawiszologia i o niebo lepsze video, na dodatek kupisz za 4,5k body.

siemek
13.02.20, 14:50
Witam.

Moglibyście pomóc, który zestaw spełniałby moje wymagania [rodzinne-spacerowo-wycieczkowe], jeśli poszedł bym w olka :)

E‑M1 Mark III Zestaw 1240 Pro [10 990,00 zł]

E‑M1 Mark III Zestaw 12‑100mm PRO [12 790,00 zł] @ Koriolan widzę, że posiadasz ten zacny słoiczek, mógłbyś napisać jak się sprawdza i czy jesteś z niego zadowolony ?

Poczekam co jeszcze pokaże Fujifilm X-T4. Kusi też nikoś z6 + 24-70/4. Obawiam się wejść w 4/3 przez ISO czy rozpiętość. Ale czytając, że stabilizacja u olka to moc -pomijam sport etc., to nie ma sensu ratować się wysokim ISO. Fajny -dość stary- wątek odnośnie Olympus OM-D E-M5II (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=49287&sid=71581dc787e372f1436bbbcc70bfae51) była na forum pentaxa. Gość przesiadł się z K-5IIs. I naprawdę był mile zaskoczony jakością obrazka w porównaniu do matrycy aspc K-5IIs. Bardzo fajnie i merytorycznie opisał swoje wrażenia. Jak ktoś ma czas i chęć, to sobie może z czystej ciekawości poczytać :wink: Dzięki za wszelkie dobre rady.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=49287&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=71581dc787e372f1436bbbcc70bfae51

Wybór aparatu, czy co gorzej, systemu to trudna sprawa, wielce subiektywna i indywidualna.
Dyskusje zwolenników systemu A nad systemami B, C, D ciągnąć się mogą w nieskończoność.
Jeżeli rozważasz Olka to do wymagań rodzinno-spacerowo-wycieczkowych ja wybrałbym zestaw z 12-100. Bardziej uniwersalny.
Sam myślę nad takim zestawem gdyż Olek bardzo mi się spodobał (mam od 3 miesiecy wzięty na próbę w mega promocji E-M5-II).
Polemika o ISO i wyższości FF nad APS-C oraz wyższości APS-C nad M43 i co to oznacza jest na każdym większym portalu foto więc nie będę sie tym zajmował.
Dla mnie kluczowe jest polubienie danego aparatu, frajda z robienia zdjęć i umiejętność wykorzystania jego mocnych stron oraz znajomośc słabych.
Np. mam 6-letniego Sonego RX10 z matrycą 1 cal. Więc matryca jeszcze mniejsza niż m43 i co z tego. Zdjęcia spacerowo-wakacyjne jakie z niego pochodzą poświadczają tezę, że nie samą matrycą aparat robi zdjęcie. Z kolei do zdjęć w pomieszczeniach sięgam najczęściej po Fuji APS-C ze stałką 1.4. RX10 nie daje rady.

Obecnie na rodzinne-spacerowo-wycieczkowe sesje wybieram (w zależności od humoru) RX10 lub E-M5-II+14-150. Wiadomym jest że zoom 14-150 nie jest wielce rewelacyjny optycznie. Niemniej wiele razy łapię się, że zdjęcia często wychodzą bardzo dobre i ostre. A uniwersalnosć zoomu 14-150 jest nie do przecenienia.
Dlatego, też sam rozważam E-M1-III+12-100. Wychodzę z założenia, że skoro M5-II+14-150 daję radę to E-M1-III+12-100 PRO bedzie dużo lepszy.
Jestem pod wrażeniem stabilizacji Olka i odporności na trudne warunki. Kusi też RX10-IV ale nie ma tych cech, nie mówiąc już o mniejszej matrycy.
Niestety decyzję każdy musi podjąć sam.

wyszomir
13.02.20, 14:51
A czemu nie G9? Foto porownywalne, a w gratisie lepszy wizjer, lepsza klawiszologia i o niebo lepsze video, na dodatek kupisz za 4,5k body.

I jednak nieco większe rozmiary - dla niektórych to zaleta, dla innych wada (osobiście wybrałem G9).

siemek
13.02.20, 15:03
I jednak nieco większe rozmiary - dla niektórych to zaleta, dla innych wada (osobiście wybrałem G9).

czyli wyższa waga, dla jednych nieistotny szczegół, dla innych ważna cecha. Osobiście liczyłem, że M1-III będzie lżejszy niż mark2. G9 nie widziałem na żywo ale na pewno jest też super.

piaseczek
13.02.20, 19:16
no własnie.. ja mam MK I ale np wizjer dalej taki sam,

oj chyba jednak nie, w pierwszej jedynce przy 120fps spada rozdzielczość:
https://mirrorlesscomparison.com/olympus-vs-olympus/omd-em1-vs-omd-em1-ii/

Wg internetów w G9 AF jest jednak gorszy. Gdybym miał jeszcze raz wchodzić w m43 to bym kupił G9 + 12-35 i 35-100 2.8. Taniej i Panas nie robi sobie aż takich jaj z klienta jak Olek.

chreasy
13.02.20, 23:27
Czy Panasonic posiada tzw. "Sync IS" tj. połączenie stabilizacji obrazu wbudowanej w korpus aparatu min. w G9 wraz ze stabilizacją optyczną dostępną w kompatybilnych obiektywach, czyli zsynchronizowanie obu stabilizacji ( 12-35 mm f/2.8 II, 35-100 mm f/2.8 II POWER O.I.S) ? Jeśli tak, to mam zagwozdkę :/ Czy kupić taki G9 + 12-35 + 35-100 czy brać E‑M1 Mark III + 12‑100mm PRO.

wyszomir
14.02.20, 00:07
Posiada - tzw. Dual IS.

siemek
14.02.20, 00:22
Taniej i Panas nie robi sobie aż takich jaj z klienta jak Olek.

A o co chodzi z tymi jajami w Olku ?

epicure
14.02.20, 10:22
Posiada - tzw. Dual IS.I to Panas to wprowadził pierwszy, mając już sporą bazę stabilizowanych szkieł, kiedy Olek jeszcze nie miał żadnego.

piaseczek
14.02.20, 19:10
A o co chodzi z tymi jajami w Olku ?

Zmiany między mk2 a mk3 są symboliczne. Skoro w G9 jest lepszy EVF i wyświetlacz to w Olku też przy odświeżeniu też mogli zastosować podobne... Mk2 w marcu, po wjechaniu Mk3, pewnie stanieje.

siemek
15.02.20, 22:31
Zmiany między mk2 a mk3 są symboliczne. Skoro w G9 jest lepszy EVF i wyświetlacz to w Olku też przy odświeżeniu też mogli zastosować podobne... Mk2 w marcu, po wjechaniu Mk3, pewnie stanieje.

Stanieje lub nie, zależy czy będą duże zapasy magazynowe. Póki co kupować MK2 przy tej cenie nie ma sensu, jest za wysoka w stosunku do MK3. Raptem 1000 zł różnicy a to wg mnie niedużo jak na upgrade po ponad 3 latach.
Gdyby ja się w końcu zdecydował (co jest jednak trudne) to teraz bym brał MK3+12-100.

OLYIRASS
15.02.20, 22:45
Stanieje lub nie, zależy czy będą duże zapasy magazynowe. Póki co kupować MK2 przy tej cenie nie ma sensu, jest za wysoka w stosunku do MK3. Raptem 1000 zł różnicy a to wg mnie niedużo jak na upgrade po ponad 3 latach.
Gdyby ja się w końcu zdecydował (co jest jednak trudne) to teraz bym brał MK3+12-100.

Dokładnie tak jak piszesz:grin::grin:.
Nie ma dużej różnicy w cenie z moim kodem rabatowym OLYIRASS między tymi puszkami:) Zwłaszcza, że Olympus dorzuca teraz do EM1 Mark III prezenty:):).
Dodatkową Baterię oraz plecak:) Prezenty warte 359 + 419:mrgreen::mrgreen:. Cena praktycznie się zaciera:grin::grin:.
pozdrawiam
Irass

siemek
15.02.20, 23:00
Dokładnie tak jak piszesz:grin::grin:.
Nie ma dużej różnicy w cenie z moim kodem rabatowym OLYIRASS między tymi puszkami:) Zwłaszcza, że Olympus dorzuca teraz do EM1 Mark III prezenty:):).
Dodatkową Baterię oraz plecak:) Prezenty warte 359 + 419:mrgreen::mrgreen:. Cena praktycznie się zaciera:grin::grin:.
pozdrawiam
Irass
Irass, to jeszcze prośba: przekonaj mnie by zamówić M1-III+12-100 w końcu :) postaw kropkę nad i. ;)
Mam mega mętlik w głowie czytając fora optyczne, dpreview, tutejsze.....sporo odradza Olka, wiadomo dlaczego, mala matryca, bez przyszłości, przepaść do FF itp itd. M1-III+12-100 to duża kasa jak by nie patrzeć. Z góry dzięki :)

koronax
15.02.20, 23:14
M1-III+12-100 to duża kasa jak by nie patrzeć. Z góry dzięki :)

To duża kasa gdyż 12-100 dużo kosztuje. Za dużo według mnie. Mnie samego ciekawi ten obiektyw i zastanawiam się nad nim, ale cena powoduje że chyba z niego zrezygnuję.
A patrzyłem dziś na shop olympus i tego obiektywu w sprzedaży nie ma. Chyba został wykupiony :shock:

OLYIRASS
15.02.20, 23:16
Irass, to jeszcze prośba: przekonaj mnie by zamówić M1-III+12-100 w końcu :) postaw kropkę nad i. ;)
Mam mega mętlik w głowie czytając fora optyczne, dpreview, tutejsze.....sporo odradza Olka, wiadomo dlaczego, mala matryca, bez przyszłości, przepaść do FF itp itd. M1-III+12-100 to duża kasa jak by nie patrzeć. Z góry dzięki :)

Mam FF, mam APSC a pracuję już tylko na Olku:grin::grin:.
ps. https://www.flickr.com/photos/irass/:grin::grin:. (https://www.flickr.com/photos/irass/)

piaseczek
16.02.20, 09:57
To duża kasa gdyż 12-100 dużo kosztuje. Za dużo według mnie. Mnie samego ciekawi ten obiektyw i zastanawiam się nad nim, ale cena powoduje że chyba z niego zrezygnuję.
:shock:

Też mi się wydaje, że przesadzili z ceną.

siemek, nikt za Ciebie decyzji nie podejmie:)
Pytanie czy chcesz iść w ciemny 12-100 f4 i uzupełnić w przyszłości szklarnię o jasną stałkę z wybranymi ogniskowymi czy też iść w uniwersalne rozwiązanie w postaci duetu 12-40 f2.8 i 40-150 f2.8 (lub 12-35 - 35-100 f2.8 u Panasa). Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy dodatnie i ujemne;)

Koriolan
16.02.20, 10:40
Kupiłem 12-100 trzy lata temu, dla mnie wyszedł o dwa lata za późno. To jest najlepsze szkło turystyczno - podróżnicze w systemie.
W moim wątku znajdziesz sporo zdjęć nim zrobionych.
Szkło jest świetne, w normalnych warunkach oświetleniowych f4 jest wystarczające, gdy robi się mało światła.. f2.8 to zwykle i tak za ciemno. Do kompletu mam 12 f2 i 45 f1.8 - to pozwala zmieniać szkła wtedy kiedy to potrzebne.

Bodzip
16.02.20, 11:24
Ja do turystyki używam Olkowe 14-150. I mimo że ciemne to nie ma wstydu. Zresztą sami wiecie.
Ale mam też dużo jasnych szkieł ze światłem 2,0 i 1,4 - więc wybór jest do każdego typu fotografii.

epicure
16.02.20, 12:38
...w normalnych warunkach oświetleniowych f4 jest wystarczające, gdy robi się mało światła.. f2.8 to zwykle i tak za ciemno.

O, właśnie tak!

chreasy
16.02.20, 15:09
Do kompletu mam 12 f2 i 45 f1.8 - to pozwala zmieniać szkła wtedy kiedy to potrzebne.

można pójść na kompromis i zamiast tych dwóch stałek kupić jedną 25mm F1.2 PRO tylko trzeba troszkę dopłacić, ok 890,- :mrgreen: Jeśli bym kupił M1 Mark3 z 12-100/4 to trzeba by było ją jakąś stałeczką zasilić. Tylko jaka była by najlepsza/uniwersalna. W fuji to 35/1.4 ale do streeta to 23/2.

Ja do turystyki używam Olkowe 14-150. I mimo że ciemne to nie ma wstydu. Zresztą sami wiecie.
Ale mam też dużo jasnych szkieł ze światłem 2,0 i 1,4 - więc wybór jest do każdego typu fotografii.

Bodzio na jednej z wycieczek, znajomy miał zestaw właśnie z tym szkłem 14-150, ja miałem xt20 + 18-55/2.8-4 i jeśli chodzi o wszelaką tematykę zdjęć byłem bardzo "ograniczony" możliwością w porównaniu do ziomka z 14-150. Ogólnie potem żeśmy oglądali zdjęcia na kompie, to 14-150 mimo, że ciemny, to zdjęcia z olka lepiej mi podchodziły :P

Bodzip
16.02.20, 15:28
30/1,4 Sigmy to świetny kompromis pomiędzy światłem, ogniskową i ceną. Wiem bo mam :mrgreen:
No i jest Leica 25/1,4 hmmm, też mam :-P

chreasy
16.02.20, 18:08
A Leica 25/1.4 jeśli chodzi o kontrast, mikro-kolory ciut lepsza jest od sigmy ? Nie ma sensu dokładać 3k do takiego olka 25mm F1.2 PRO. W czym mógłby być lepszy od tych tańszych AF i wykonaniem ?!

Bodzip
16.02.20, 18:48
G9 +Leica 25/1,4

219201

koronax
16.02.20, 19:06
G9 +Leica 25/1,4

Kolego bodzip. Możesz napisać z jakiej odległości od kotka zrobiłeś tę fotkę . Tak plus minus. Tak mnie ciekawi .

apz
16.02.20, 19:07
Kolego bodzip. Możesz napisać z jakiej odległości od kotka zrobiłeś tę fotkę . Tak plus minus. Tak mnie ciekawi .
A exif nie pokazuje?

And.N
16.02.20, 19:21
Exif pokazuje ogniskową, 25mm, odległości raczej nie podaje. Na podstawie ogniskowej (jeśli to jest pełen kadr, a pewnie tak) zgaduję, że było blisko, pewnie mniej niż 0,5m.

Bodzip
16.02.20, 19:24

Myślę, że jakieś 40 - 50 cm

A exif nie pokazuje?

exif pokaże tylko ogniskową. Zresztą - proszę :)

ExifTool Version Number : 11.16
File Name : P1024815.jpg
Directory : /home/bodzio/Darktable
File Size : 878 kB
File Modification Date/Time : 2020:02:16 17:43:10+01:00
File Access Date/Time : 2020:02:16 17:43:13+01:00
File Inode Change Date/Time : 2020:02:16 17:43:10+01:00
File Permissions : rw-r--r--
File Type : JPEG
File Type Extension : jpg
MIME Type : image/jpeg
JFIF Version : 1.01
Exif Byte Order : Little-endian (Intel, II)
Make : Panasonic
Camera Model Name : DC-G9
Orientation : Horizontal (normal)
X Resolution : 300
Y Resolution : 300
Resolution Unit : inches
Software : GIMP 2.9.7
Modify Date : 2020:02:16 17:43:01
Sample Format : Unsigned; Unsigned; Unsigned
Rating Percent : 20
Exposure Time : 1/125
F Number : 1.4
Exposure Program : Aperture-priority AE
ISO : 200
Sensitivity Type : Standard Output Sensitivity
Standard Output Sensitivity : 200
Exif Version : 0231
Create Date : 2020:02:16 16:07:06
Offset Time : +01:00
Offset Time Original : +01:00
Offset Time Digitized : +01:00
Exposure Compensation : 0
Max Aperture Value : 1.4
Metering Mode : Multi-segment
Light Source : Unknown
Flash : Off, Did not fire
Focal Length : 25.0 mm
JPEG Quality : Standard
HDR Shot : Off
WB Shift Intelligent Auto : 48
WB Shift Creative Control : 48 0
Highlight Shadow : 0 0
Time Stamp : 2020:02:16 15:07:06
Multi Exposure : Off
Red Eye Removal : Off
Video Burst Mode : Off
Diffraction Correction : Off
Panasonic Date Time : 3020:30:20 30:20:30.20
Time Lapse Shot Number : 540357938
Highlight Warning : No
Dark Focus Environment : No
AF Assist Lamp : Enabled but Not Used
AF Area Mode : Spot Focusing 2
AF Point Position : 0.48 0.46
Accelerometer X : 1
Accelerometer Y : -17
Accelerometer Z : 251
Accessory Serial Number : 0000000
Accessory Type : NO-ACCESSORY
Advanced Scene Type : 1
Audio : No
Baby Age : (not set)
Baby Name :
Bracket Settings : No Bracket
Burst Mode : Off
Burst Speed : 0
Camera Orientation : Normal
City :
City 2 :
Clear Retouch : Off
Clear Retouch Value : undef
Color Temp Kelvin : 5200
Conversion Lens : Off
Country :
Data Dump : (Binary data 24584 bytes, use -b option to extract)
Panasonic Exif Version : 0414
Num Face Positions : 0
Faces Recognized : 0
Faces Detected : 0
Firmware Version : 0.1.1.0
Flash Bias : 0
Flash Curtain : n/a
Focus Mode : Auto
HDR : Off
Panasonic Image Height : 3888
Image Stabilization : On, Mode 3
Panasonic Image Width : 5184
Intelligent D-Range : Off
Intelligent Resolution : Off
Internal ND Filter : 0
Internal Serial Number : XEL1810230026
Landmark :
Lens Firmware Version : 0.1.0.0
Lens Serial Number : 19071102009
Lens Type : LEICA DG SUMMILUX 25/F1.4
Macro Mode : Off
Maker Note Version : 0154
Sweep Panorama Field Of View : 0
Photo Style : Standard or Custom
Pitch Angle : 3.8
Image Quality : RAW
Roll Angle : 0
Rotation : Horizontal (normal)
Self Timer : Unknown (0)
Sequence Number : 0
Shading Compensation : Off
Shooting Mode : Aperture Priority
Shutter Type : Mechanical
State :
Sweep Panorama Direction : Off
Text Stamp : Off
Time Since Power On : 00:00:46.54
Timer Recording : Off
Title :
Touch AE : Off
Travel Day : n/a
WB Shift AB : 0
WB Shift GM : 0
White Balance : Auto
World Time Location : Home
Sub Sec Time : 975
Sub Sec Time Original : 975
Sub Sec Time Digitized : 975
Flashpix Version : 0100
Color Space : sRGB
Sensing Method : One-chip color area
File Source : Digital Camera
Exposure Mode : Auto
Focal Length In 35mm Format : 50 mm
Date/Time Original : 2020:02:16 16:07:06
Panasonic Title : 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
Panasonic Title 2 : 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
XMP Toolkit : XMP Core 4.4.0-Exiv2
Derived From : P1024815.RW2
Document ID : gimp:docid:gimp:aa632689-a10f-48e5-867f-a41288b74c87
Instance ID : xmp.iid:52bf83aa-a9da-4de6-b771-2eddd9f98c6f
Original Document ID : xmp.did:6d4fad12-ce00-4c81-86b2-49fa9581ceae
Api : 2.0
Platform : Linux
Version : 2.9.7
Format : image/jpeg
Creator Tool : GIMP 2.9/2.10
Rating : 1
Location Created :
Location Shown :
Artwork Or Object :
Registry ID :
History Action : saved
History Changed : /
History Instance ID : xmp.iid:27711bce-fbc9-4fbf-a4f3-e8fa7b89ee73
History Software Agent : Gimp 2.9/2.10 (Linux)
History When : +01:00
Image Supplier :
Image Creator :
Copyright Owner :
Licensor :
Current IPTC Digest : 5d08f2068c668a823f659cf44f8eda93
Date Created : 2020:02:16
Time Created : 17:43:01-17:43
Profile CMM Type : Little CMS
Profile Version : 2.1.0
Profile Class : Display Device Profile
Color Space Data : RGB
Profile Connection Space : XYZ
Profile Date Time : 2020:02:16 14:39:11
Profile File Signature : acsp
Primary Platform : Apple Computer Inc.
CMM Flags : Embedded, Independent
Device Manufacturer :
Device Model :
Device Attributes : Reflective, Glossy, Positive, Color
Rendering Intent : Perceptual
Connection Space Illuminant : 0.9642 1 0.82491
Profile Creator : Little CMS
Profile ID : 0
Profile Description : sRGB
Profile Copyright : Public Domain
Media White Point : 0.3127 0.32899 1
Chromatic Adaptation : 1.04788 0.02292 -0.05022 0.02959 0.99048 -0.01707 -0.00925 0.01508 0.75168
Red Matrix Column : 0.43604 0.22249 0.01392
Blue Matrix Column : 0.14305 0.06061 0.71391
Green Matrix Column : 0.38512 0.7169 0.09706
Red Tone Reproduction Curve : (Binary data 8204 bytes, use -b option to extract)
Green Tone Reproduction Curve : (Binary data 8204 bytes, use -b option to extract)
Blue Tone Reproduction Curve : (Binary data 8204 bytes, use -b option to extract)
Chromaticity Channels : 3
Chromaticity Colorant : Unknown (0)
Chromaticity Channel 1 : 0.64 0.33
Chromaticity Channel 2 : 0.3 0.60001
Chromaticity Channel 3 : 0.14999 0.06
Media Black Point : 0 0 0
Device Model Desc : sRGB
Device Mfg Desc : Darktable
Image Width : 2000
Image Height : 1500
Encoding Process : Progressive DCT, Huffman coding
Bits Per Sample : 8
Color Components : 3
Y Cb Cr Sub Sampling : YCbCr4:4:4 (1 1)
Aperture : 1.4
Date/Time Created : 2020:02:16 17:43:01-17:43
Image Size : 2000x1500
Lens ID : LEICA DG SUMMILUX 25mm F1.4
Megapixels : 3.0
Scale Factor To 35 mm Equivalent: 2.0
Shutter Speed : 1/125
Create Date : 2020:02:16 16:07:06.975+01:00
Date/Time Original : 2020:02:16 16:07:06.975+01:00
Modify Date : 2020:02:16 17:43:01.975+01:00
Circle Of Confusion : 0.015 mm
Field Of View : 39.6 deg
Focal Length : 25.0 mm (35 mm equivalent: 50.0 mm)
Hyperfocal Distance : 29.72 m
Light Value : 6.9

koronax
16.02.20, 19:32
Myślę, że jakieś 40 - 50 cm

]

Dzięki. Zastanawiam się nad jakąś stałką , dlatego pytałem o tę odległość.
Pozdro.

DeWuTe
16.02.20, 22:23
Piękny koci portret wyszedł, a Wy tam o jakiś technikaliach godocie. :wink:

viruuss
17.02.20, 00:21
Kupiłem 12-100 trzy lata temu, dla mnie wyszedł o dwa lata za późno. To jest najlepsze szkło turystyczno - podróżnicze w systemie.
W moim wątku znajdziesz sporo zdjęć nim zrobionych.
Szkło jest świetne, w normalnych warunkach oświetleniowych f4 jest wystarczające, gdy robi się mało światła.. f2.8 to zwykle i tak za ciemno. Do kompletu mam 12 f2 i 45 f1.8 - to pozwala zmieniać szkła wtedy kiedy to potrzebne.
według dpreview.com najlepszym szkłem podróżniczym w m4/3 jest panas 14-140/3,5-5,6 II :) - https://www.dpreview.com/reviews/buying-guide-best-lenses-for-micro-four-thirds#travel

Koriolan
17.02.20, 00:26
Jako że miałem ( w sumie dalej mam, jest przypięte do Panasa G2) 14-150 od Olka, pozostanę przy swojej opinii.
Szerszy koniec, Dual IS, uszczelnienia.

viruuss
17.02.20, 00:35
14-150 olka i panas 14-140 v2 to całkiem inna bajka ze wskazaniem na panasa :)

Koriolan
17.02.20, 00:46
To ja jednak wolę 12 mm na krótkim końcu. Ale co komu potrzebne.

epicure
17.02.20, 00:50
Ja bym powiedział, że najlepszym szkłem podróżniczym jest m.ZD 9-18. Przez długi czas fotografowałem tylko ekw. 35 mm i dłuższej ogniskowej w podróżach brakowało mi sporadycznie, za to szerszej nagminnie.

Bodzip
17.02.20, 07:45
Mam wersję v,1 14-150 a także 9-18. Czasem jak zapomnę 9-18 to dwa zdjęcia złożone w panoramę dają lepszy efekt niż fotka z 9-18.
No i jeszcze zapasowo - mała pchełka włożona do kieszeni - Laova 7,5

viruuss
17.02.20, 08:27
To ja jednak wolę 12 mm na krótkim końcu. Ale co komu potrzebne.ja też, dlatego mam kompaktową PL 12-60 :)

koronax
17.02.20, 15:06
Chciałem zapytać ( nie wiem czy to dobry wątek).
Na allegro znalazłem przykładowo dwa obiektywy w dość niskich cenach.

https://allegro.pl/oferta/olympus-75mm-f1-8-pro-m-zuiko-digital-ed-8425885940

https://allegro.pl/oferta/olympus-m-zuiko-digital-ed-12-40-mm-f2-8-pro-nowy-8819042794
(https://allegro.pl/oferta/olympus-m-zuiko-digital-ed-12-40-mm-f2-8-pro-nowy-8819042794) Jak myślicie , skąd takie ceny . Tak się zastanawiam , bo cena fajna.

Koriolan
17.02.20, 18:58
Nowy, Polska dystrybucja, faktura VAT- marża ?? Hmmm

piaseczek
17.02.20, 19:48
Zakup bez dowodu zakupu w postaci faktury, w razie problemów jest problem:) Sprzęt pochodzi z UK.

viruuss
17.02.20, 20:54
Nowy, Polska dystrybucja, faktura VAT- marża ?? Hmmm
co w tym dziwnego ? sprzedaż komisowa

epicure
18.02.20, 15:07
https://allegro.pl/oferta/olympus-m-zuiko-digital-ed-75mm-f-1-8-lens-silver-8830219557 (https://allegro.pl/oferta/olympus-m-zuiko-digital-ed-75mm-f-1-8-lens-silver-8830219557?reco_id=c4cce357-524e-11ea-8bce-b8ca3a6ab170&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b 2d7366fdd6604cf017)

Tutaj jeszcze taniej. Czy mi się wydaje, czy to szkło kosztowało kiedyś ok. 3000 zł, a teraz w oficjalnej dystrybucji już 4000 zł?

piaseczek
1.03.20, 10:56
Ciekawe czy cena m1 mk2 spadnie na olympus.shop, "promocja" wyrównująca cenę do rynkowej (5590pln) na skończyła się i starsza jedynka jest tylko 1kpln tańsza od mk3:

6690pln mk2:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/aparaty-fotograficzne/om-d/e-m1-mark-ii

7690 pln mk3:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/aparaty-fotograficzne/om-d/e-m1-mark-iii

siemek
1.03.20, 11:34
Też czekam na zjazd ceny mk2. Przy obecnej oraz tej w zakończonej promocji (z kodem Irassa) różnica 1000 zł do mk3 jest zbyt niska - chyba że o to chodzi by mobilizować klientów do mk3 :grin:

fret
1.03.20, 12:05
... chyba że o to chodzi by mobilizować klientów do mk3 :grin:

Raczej o to, żeby nie zabić sprzedaży 5 mkIII ;)

piaseczek
1.03.20, 12:09
Pożyjemy, zobaczymy;)

koronax
26.04.20, 17:45
Jakby ktoś był zainteresowany zakupem sprzętu z https://shop.olympus.eu/pl_PL/index.html
to spróbujcie wykorzystać kod PUKKA20.
Fajne zniżki można mieć.

Roberto73
29.04.20, 10:59
chyba dobra promocja
https://fotojoker.pl/olympus-mzuiko-digital-75-mm-f-18-ed-srebrny?fbclid=IwAR2caATB8-7hkMkSx1tma5jael8m72po5UFtMBgarGkdfxzMku52uV58Tws

piaseczek
29.04.20, 20:22
Jakby ktoś był zainteresowany zakupem sprzętu z https://shop.olympus.eu/pl_PL/index.html
to spróbujcie wykorzystać kod PUKKA20.
Fajne zniżki można mieć.

Podobno do końca kwietnia jest ważny ten kupon. Nie łączy się z innymi promocjami.
Ciekawe kiedy doczekamy obniżek na e-m1 mk2.

W olympus shop 2200zł rabatu od zestawu e-m1 mk2 i 12-45 f4, wychodzi 6300zł, dobra cena:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/aparaty-fotograficzne/om-d/e-m1-mark-ii-zestaw-1245

Siemek, powyższe to coś dla Ciebie;)

siemek
30.04.20, 16:54
tak, ciekawie to wygląda chociaż nie ma rewolucji cenowej a raczej powolny spadek.
Generalnie za grudniową cenę E-M1-II+12-100 można teraz nabyć E-M1-III+12-100 (ok 10.200 PLN).
Tysiąc mniej wychodzi E-M1-II+12-100 (ok. 9100 pln).
Jak ktoś czekał na 12-45 to interesująco wygląda zestaw E-M1-II+12-45 (6290 PLN).
Równie dobrze wygląda cena E-M5-III (ok 4300 PLN).
Ceny jednak FF też idą w dół i z tej perspektywy ceny Oly są, wg mnie, ciut za wysokie.

And.N
30.04.20, 17:17
...Ceny jednak FF też idą w dół i z tej perspektywy ceny Oly są, wg mnie, ciut za wysokie.
To "ciut' to tak bardzo delikatnie powiedziawszy:)

arhtus
1.05.20, 00:48
Szkoda że Olek nie daje 12-45 w kicie z jakimś tańszym body np EM5II, bo wtedy to miałoby sens
A tak w ogóle to Siemek jeszcze nie kupił aparata? :grin:

siemek
1.05.20, 08:11
Nie kupił :). Epidemia i restrykcje oraz inne okoliczności przesunęły decyzje. Ma to jednak dobre strony gdyż pstryka sie tym co sie ma (przez wirusa okazji foto dużo mniej). Zgadzam sie ze 12-45 powinien być z tańszym tez body. Z tego co liczyłem np. M5-III+12-40 wychodzi cenowo blisko M1-II+12-45. I teraz konia z rzędem co wybrać :). BTW mnie akurat standardowe zoomy nie interesują, gdyby interesowały to M1-II+12-45 cenowo wychodzi b ciekawie.

DeWuTe
1.05.20, 14:41
Wybierz to co było poprzednio Twoim marzeniem. Za te najnowsze to przepłacasz za bajery które niekoniecznie są Ci potrzebne.

siemek
2.05.20, 19:57
Widzę że kod PUKKA20 i IRASSA juz nie działa. Czy ktoś coś wie kiedy bedą nowe jakies kody?

koronax
2.05.20, 20:14
Ten kod PUKKA20 chyba działał do końca kwietnia. Teraz już nowy miesiąc. Trzeba by chyba poczekać, może będą nowe upusty i jakieś nowe kody się pojawią.
Swoją drogą w tym tempie które kolego siemek masz to tylko będziesz się zastanowiał i zastanawiał .

siemek
2.05.20, 20:23
Dzięki. Ja pytam nie mając siebie na myśli tylko znajomego co poluje na okazje foto.

koronax
2.05.20, 20:30
Trzeba poczekać. Co jakiś czas coś się pojawia. Wkrótce wakacje, może coś na wakacje właśnie się pojawi ciekawego.

siemek
2.05.20, 22:29
2799 zł za E-M5-II + 14-150. To chyba najniższa cena jaka kiedykolwiek była na ten zestaw
https://fotojoker.pl/olympus-om-d-e-m5-mark-ii-srebrny-z-ob-14-150mm-f40-56-ii-czarny

junak20
3.05.20, 08:15
O kurczę, tak tanio to jeszcze nie było? :grin:
https://fotojoker.pl/ProductDisplay?storeId=16302&urlLangId=-22&productId=485001&urlRequestType=Base&categoryId=88001&langId=-22&catalogId=16151

Raiven
3.05.20, 12:41
Wymienione wyżej promocje (i kilka innych) kończą się dzisiaj: https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html
Może jutro coś innego/fajniejszego wstawią.

OLYIRASS
3.05.20, 23:55
Mam nowy kod zniżkowy??. Jeśli potrzebny pisać śmiało na priv ??.

siemek
4.05.20, 17:34
Polecam nowy kod od Irassa: IRASS2020
:olekrulez1:

siemek
15.05.20, 07:27
Od dziś ciekawe promocje Olympus:
1. przy zakupie zestawu M1-III z 12-100 lub 12-40 dostajemy za 1 zł szkło z serii PRO 17mm 1.2.
2. dla 40-150 PRO i 300 PRO za 1 zł telekonwerter

https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html

saturator
23.05.20, 21:37
Byłby ktoś chętny na któryś z tych obiektywów z tej promki em1 m3 plus 12-40/12-100 i 17 1.2 ?Już niestety mam 12-100 i chciałbym sama puszke kupić. Wygladalo by to tak, że ja kupuje zestaw a potem sie rozliczamy po uzgodnionej cenie, np. Przez jakies allegro czy osobiście.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

piaseczek
3.06.20, 09:04
Kolejna promocja, tym razem na obiektywy, np. 12-100 f4 450zł taniej, obniżka do 4750zł:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=14300

siemek
3.06.20, 11:28
Kolejna promocja, tym razem na obiektywy, np. 12-100 f4 450zł taniej, obniżka do 4750zł:
https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=14300
Tak, ale dla wspomnianego 12-100 lepiej skorzystać z kodu IRASSa i wychodzi cena 4419 zł.

siemek
8.06.20, 13:40
Nowe promocje Oly na https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html

E-M5 III + 12-45mm 5999 zł!
E-M1 II body 4999 zł!

elfior
8.06.20, 14:33
Liczyłem na jakąś nową promocję na e-m1 mark iii :(

piaseczek
10.06.20, 22:44
Jak wyprzedadzą e-m1 mark ii to będą i promocje na mk3. Tylko czy lepsze niż kod Irassa? Wątpię.

Nowe promocje Oly na https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html

E-M5 III + 12-45mm 5999 zł!
E-M1 II body 4999 zł!

G9 + panaleica 12-60 kosztuje 6.9k. Powyższe to wreszcie jakieś urealnienie ceny E-M1 II.

cube007
12.06.20, 14:18
G9 + panaleica 12-60 kosztuje 6.9k. Powyższe to wreszcie jakieś urealnienie ceny E-M1 II.Czyli wybór w m4/3 jest prosty - czekać na promocje Olka, albo brać Panasa bez czekania :mrgreen:

siemek
13.06.20, 12:29
Słusznie. Ja miałem dość czekania i kombinowania i wybrałem Panasa :)

viruuss
13.06.20, 16:25
Jak wyprzedadzą e-m1 mark ii to będą i promocje na mk3. Tylko czy lepsze niż kod Irassa? Wątpię.

G9 + panaleica 12-60 kosztuje 6.9k. Powyższe to wreszcie jakieś urealnienie ceny E-M1 II.12-60 wersja ciemna ?

Rysiek_O
13.06.20, 16:30
12-60 wersja ciemna ?
Pewnie chodziło o tę ofertę: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-panasonic-lumix-dc-g9-i-ob-12-60-f-28-4.html?gclid=CjwKCAjw8pH3BRAXEiwA1pvMschE3v81s27Fz SMd0Gh4XJM-kMvRmPAOkdC5adnW6WtFf5W7uxgMCRoCUvEQAvD_BwE
Jak Panaleica to chyba zawsze 2,8-4 dla 12-60

viruuss
14.06.20, 19:46
Pewnie chodziło o tę ofertę: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-panasonic-lumix-dc-g9-i-ob-12-60-f-28-4.html?gclid=CjwKCAjw8pH3BRAXEiwA1pvMschE3v81s27Fz SMd0Gh4XJM-kMvRmPAOkdC5adnW6WtFf5W7uxgMCRoCUvEQAvD_BwE
Jak Panaleica to chyba zawsze 2,8-4 dla 12-60

tylko iść na zakupy w takim razie :) przepłaciłem :( z drugiej strony mam battery grip :)

piaseczek
20.06.20, 16:33
tylko iść na zakupy w takim razie :) przepłaciłem :( z drugiej strony mam battery grip :)

Nie wiem o co Olkowi chodzi z tymi cenami;)

Odpowiednik G9 z panaleicą 12-60 to m1 mk2 z 12-40 za jedyne 9700pln:
https://www.ceneo.pl/48417558
lub mk3 z 12-40 za jedyne 10700pln:
https://www.ceneo.pl/91138598

Słusznie. Ja miałem dość czekania i kombinowania i wybrałem Panasa :)

Fajny wybór, czuje się jednym z ojców Twojej (dobrej) decyzji.
Pamiętasz jeszcze jak jęczałeś, że za duży i za ciężki?;)

jkr
20.06.20, 17:18
Widzę, że G9 body nie jest jakoś drogi.

siemek
21.06.20, 09:11
Fajny wybór, czuje się jednym z ojców Twojej (dobrej) decyzji.
Pamiętasz jeszcze jak jęczałeś, że za duży i za ciężki?;)

To prawda, bałem się ciężaru gdyż zwracam na to uwagę - przełom nastąpił gdy nabyłem pasek fotograficzny BlackRapid Sport - świetny pasek, który umożliwia wygodne noszenie cięższych sprzętów. Potem decyzja (niełatwa) o G9 i jest. Duet G9+PL50-200 jest rewelacyjny. Panas G9 to super sprzęt, nigdy nie miałem tak szybkiego, ergonomicznego i profesjonalnego aparatu - zarówno w użytkowaniu jak i w jakości wykonania. PS. do E-M5-II jest przepaść więc opinie niektórych, że korpus nie ma znaczenia i E-M5-II wystarczy nie przekonał mnie :)

piaseczek
21.06.20, 10:48
To prawda, bałem się ciężaru gdyż zwracam na to uwagę - przełom nastąpił gdy nabyłem pasek fotograficzny BlackRapid Sport - świetny pasek, który umożliwia wygodne noszenie cięższych sprzętów. Potem decyzja (niełatwa) o G9 i jest. Duet G9+PL50-200 jest rewelacyjny. Panas G9 to super sprzęt, nigdy nie miałem tak szybkiego, ergonomicznego i profesjonalnego aparatu - zarówno w użytkowaniu jak i w jakości wykonania. PS. do E-M5-II jest przepaść więc opinie niektórych, że korpus nie ma znaczenia i E-M5-II wystarczy nie przekonał mnie :)

Przepaść w znaczeniu jakości wykonania i ergonomii?

Dobry zakup (G9+PL50-200), raz a dobrze.

arhtus
21.06.20, 13:54

Z tą przepaścią w jakości wykonania to bym raczej nie przesadzał :), bo moim zdaniem ten Olek jest wykonany świetnie. Zdjęcia oba aparaty będą robiły takie same, a że panas będzie się trzymał lepiej to chyba oczywiste było od samego początku. Jak dobrze pamiętam to chciałeś coś mniejszego niż pełnoklatkowe lustra, a i tak wybrałeś największy korpus m4/3 no i EM5II już po prostu miałeś i padały propozycje dokupienia do niego tylko szkieł, bo jeśli kasa nie stanowi problemu to wydawać ją jest na co w tym systemie.
No ale najważniejsze jest to, że w końcu jesteś zadowolony z zakupu :grin:

dcs
21.06.20, 14:03
Jest też z 12-45/4 za 8500 https://www.ceneo.pl/92157172

jkr
21.06.20, 14:26
Z tą przepaścią w jakości wykonania to bym raczej nie przesadzał :), bo moim zdaniem ten Olek jest wykonany świetnie. Zdjęcia oba aparaty będą robiły takie same, a że panas będzie się trzymał lepiej to chyba oczywiste było od samego początku. Jak dobrze pamiętam to chciałeś coś mniejszego niż pełnoklatkowe lustra, a i tak wybrałeś największy korpus m4/3 no i EM5II już po prostu miałeś i padały propozycje dokupienia do niego tylko szkieł, bo jeśli kasa nie stanowi problemu to wydawać ją jest na co w tym systemie.
No ale najważniejsze jest to, że w końcu jesteś zadowolony z zakupu :grin:Po zakupieniu pełnego gripa, pion i poziom, do E-M5II trzyma mi się go świetnie co nie znaczy, że G9 nie przytulił bym.

siemek
21.06.20, 17:38
No ale najważniejsze jest to, że w końcu jesteś zadowolony z zakupu :grin:

Do E-M5-II jest przepaść w ogólnym odbiorze użytkowania korpusu. Mam na myśli responsywność, szybkość autofokusa, wykrywanie twarzy, przewijanie zdjeć, ergonomia itp.
Nie miałem gripa do M5 więc nie wypowiem się - w zakresie ergonomii i możliwości customizacji guzikologii G9 jest najlepszym aparatem jaki miałem.
Wykonanie jest bardzo dobre (oczywiście E-M5-II też jest solidnie zrobiony). Wiadomo, że G9 nie ma detekcji fazy ale szczerze mówiąc autofokus nie ustępuje
np. temu z X-T30 gdzie detekcja fazy jest. Nie mam porównania do E-M1-III ani do E-M1-II ale jak to napisali na DPREVIEW Lumix G9 is the best bargain :)
Padło na G9 również dlatego, że za optymalne dla mnie szkło m43 uznałem PL50-200. Stąd też G9.

arhtus
21.06.20, 19:02
No tak, tylko że EM5 używałeś chyba z kitem co nie?:grin: A proponowano Ci szkła z serii Pro Olympusa, wiec porównywanie w takim układzie AF to trochę nie na miejscu jest :wink: Znów co do tej responsywności to ja nie wiem o co chodzi. Mi się wydaje, że już wszystkie aparaty z wyższej półki, a do takich zalicza się przecież EM5 działają tak szybko, że nie wiem jak można na to w nich narzekać. Guzików i możliwości ich programowania jest tyle, że ciężko czegoś nie wyciągnąć potrzebnego na guziki. Wykonanie moim zdaniem jest świetne, a Twoje wrażenie deklasacji wykonania najprawdopodobniej jest spowodowane tym, że Olek przez swoją designerską stronę wizualną może sprawiać wrażenie nieco delikatnego. Co do samego trzymania no to chyba jest oczywiste, co się lepiej trzyma, ale i tak wolałbym mieć opcję przypięcia dodatkowego gripa, a jednocześnie mniejszego zestawu z mniejszym szkłem w razie potrzeby, a G9 to jednak ogromna pucha jest.
Absolutnie nie neguję Twojego wyboru bo G9 ze względu na wizjer, dodatkowy wyświetlacz no i przede wszystkim przy tym świetną cenę, jest teraz najlepszą opcją jeśli ktoś szuka dużego body w m4/3, ale jakoś trudno mi się zgodzić z Twoim dyskredytującym podejściem względem EM5II, po prostu nie pozwoliłeś mu rozwinąć skrzydeł :grin:
No i jeszcze pozostaje kwestia ceny. Za taki zestaw z 50-200 zapewne zapłaciłeś 11-12K, a w alternatywie miałeś wydanie 6-7K przy czym, w tym byś miał dodatkowo świetny szeroki zoom 12-40, a reszta kasy na wycieczkę.. nad polskie morze aktualnie :mrgreen:
No ale jeśli kasa nie stanowiła takiego wielkiego problemu to fajny zestaw se sprawiłeś :grin:

siemek
21.06.20, 19:46
No tak, tylko że EM5 używałeś chyba z kitem co nie?:grin: /QUOTE]

Z 14-150. Nie jest to typowy kit gdyż Olympus wycenia obiektyw na 2799 zł.

[QUOTE=arhtus;1386054]A proponowano Ci szkła z serii Pro Olympusa, wiec porównywanie w takim układzie AF to trochę nie na miejscu jest :wink:

Brałem pod uwagę tylko 40-150 PRO. Wybrałem PL50-200 gdyż bardziej mi pasował z wielu względów.

Znów co do tej responsywności to ja nie wiem o co chodzi. Mi się wydaje, że już wszystkie aparaty z wyższej półki, a do takich zalicza się przecież EM5 działają tak szybko, że nie wiem jak można na to w nich narzekać. Guzików i możliwości ich programowania jest tyle, że ciężko czegoś nie wyciągnąć potrzebnego na guziki.
Modele M5-II i G9 dzieli 2.5 roku oraz pozycjonowanie - to się daje odczuć bardzo, również w prędkości działania i AF. Nie wiem jak działa M5 ze szkłem PRO - pewnie szybciej.

Wykonanie moim zdaniem jest świetne, a Twoje wrażenie deklasacji wykonania najprawdopodobniej jest spowodowane tym, że Olek przez swoją designerską stronę wizualną może sprawiać wrażenie nieco delikatnego.
A gdzie ja napisałem, że M5 jest dużo gorzej zbudowany od G9 ? G9 jest solidniejszy wg mnie ale nie ma dużej różnicy do M5. Trudno porównywać te korpusy gdyż konkurentem G9 jest M1 a nie M5.

No i jeszcze pozostaje kwestia ceny. Za taki zestaw z 50-200 zapewne zapłaciłeś 11-12K, a w alternatywie miałeś wydanie 6-7K przy czym, w tym byś miał dodatkowo świetny szeroki zoom 12-40, a reszta kasy na wycieczkę.. nad polskie morze aktualnie :mrgreen:
No ale jeśli kasa nie stanowiła takiego wielkiego problemu to fajny zestaw se sprawiłeś :grin:
Te gdybania są nieprawdziwe. Zapłaciłem znaczniej mniej. W tej cenie był do wyboru M1-II+12-100.
Zoomy standardowe nie są przedmiotem mojego zainteresowania, w tym 12-40 ani 12-45.

Tyle ode mnie.

Roberto73
21.06.20, 19:56
Miałem przez jakiś czas jednocześnie EM5II i G9 , i nowe szkła z wyższej półki jak PL200 2.8 . Szybkość AF jest bez zdecydowanie większa na G9 (podpinałem to samo szkło), i to również najszybszy aparat jaki miałem do tej pory. Fotografowanie dzikiej przyrody G9 i np PL50-200 to sama przyjemność :)

siemek
21.06.20, 20:05
Przepaść w znaczeniu jakości wykonania i ergonomii?

Dobry zakup (G9+PL50-200), raz a dobrze.

w zakresie ogólnej szybkości działania w tym AF (co nie dziwi gdyż modele dzieli 2.5 roku a poza tym G9 pozycjonowany jest na poziomie M1 a nie M5),
oczywiście porównuję tylko do M5-II+14-150 a to nie jest szkło klasy PRO.
Różnica w ergonomii zasadnicza, ale to są inne aparaty, inne segmenty więc tez nie dziwne.

piaseczek
21.06.20, 20:38
w zakresie ogólnej szybkości działania w tym AF (co nie dziwi gdyż modele dzieli 2.5 roku a poza tym G9 pozycjonowany jest na poziomie M1 a nie M5),
oczywiście porównuję tylko do M5-II+14-150 a to nie jest szkło klasy PRO.
Różnica w ergonomii zasadnicza, ale to są inne aparaty, inne segmenty więc tez nie dziwne.

Trochę inaczej by wyglądały Twoje wnioski gdybyś podpiął odpowiednik swojego szkła od Olka tj. 40-150 f2.8:)
Tak czy siak, fajnie że jesteś zadowolony z nowej zabawki.

epicure
22.06.20, 23:57
Wiadomo, że G9 nie ma detekcji fazy ale szczerze mówiąc autofokus nie ustępuje
np. temu z X-T30 gdzie detekcja fazy jest.

Sprawdź po ciemku i na AF-C :)

siemek
23.06.20, 08:32
Sprawdź po ciemku i na AF-C :)
No tak, masz rację, musze sprawdzić.

viruuss
23.06.20, 18:23
nie musisz :) po ciemku to pojęcie dosyć szerokie, w moim po ciemku ani jeden korpus nie ostrzy i nie ma znaczenia czy AF ma po fazie czy po kontraście :)

siemek
26.06.20, 11:38
Obiektywy stałoogniskowe nawet do 1300 zł taniej
https://www.cyfrowe.pl/lp/obiektywy-olympus-taniej-nawet-do-1300-zl.html

dcs
26.06.20, 11:49
siemek
(https://forum.olympusclub.pl/members/56892-siemek)
A jest pewność że w przyszłym roku będą one jeszcze objęte ochroną gwarancyjną ?

siemek
26.06.20, 12:30
@ (https://forum.olympusclub.pl/members/56892-siemek)siemek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=56892)

A jest pewność że w przyszłym roku będą one jeszcze objęte ochroną gwarancyjną ?
nie wiem, to nie do mnie pytanie, ja tylko informuję o promocji jaką zauważyłem

Hiszpan63
26.06.20, 13:23
A jest pewność że w przyszłym roku będą one jeszcze objęte ochroną gwarancyjną ? ... 24 miesięcy gwarancji , to udziela sprzedawca . I on musi się martwić w razie czego ....

elfior
26.06.20, 13:53
A po 24 miesiącach co? Siedź i płacz.

henry1
26.06.20, 13:58
A po 24 miesiącach co? Siedź i płacz.

Jeśli sprzedawcy nie uda się naprawić sprzętu, to będzie musiał oddać kasę. :wink:
I będzie fundusz na zakup czegoś innego. :mrgreen:

dcs
26.06.20, 14:02
Nie piszę o rękojmi. Chodzi o gwarancję producenta gdzie gwarantem jest producent -dystrybutor https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/
i to on bierze na siebie zobowiązania gwarancyjne oraz zapewnia serwis napraw [także po okresie gwarancji]

https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support//warranty_regulation/index.html
(https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support//warranty_regulation/index.html)
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_other_accessories/3_years_extended_warranty/index.html

viruuss
26.06.20, 17:52
... 24 miesięcy gwarancji , to udziela sprzedawca . I on musi się martwić w razie czego ....
sprzedawca nie udziela gw tylko rękojmi, a to zasadnicza różnica, po upływie roku trudno jest udowodnić winę sprzedawcy ponieważ w tym czasie uważa się, że towar był wadliwy w momencie zakupu (https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/), wałkowałem temat z uszkodzonym tel. - droga przez mękę, inna prawa, że gwarancja udzielona przez producenta jest dobrowolna i może zawierać wyłączenia (https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/gwarancja/)

koza
26.06.20, 19:51
W tej sytuacji nie postarali się z tymi zniżkami...

paweloly
26.06.20, 20:58
A po 24 miesiącach co? Siedź i płacz.;
dokładnie !!! moje WSZYSTKIE obiektywy Oly po 24 m-cach się po prostu rozpadły; płacze do dzisiaj!

piaseczek
7.07.20, 20:23
z cyklu "Polacy nic się nie stało";)

https://www.43rumors.com/odd-olympus-uk-statement-dont-panic-as-far-as-we-are-concerned-it-is-business-as-usual/

chreasy
15.07.20, 13:59
17mm f1,2 PRO gratis do dowolnego zestawu i body E-M1 II

224368

siemek
15.07.20, 14:10
17mm f1,2 PRO gratis do dowolnego zestawu i body E-M1 II

Nie gratis, tylko za 1 zł :) po za tym cenę starego E-M1-II tak ustawiono, że obiektyw za złotówkę jest tylko w teorii....

chreasy
15.07.20, 15:26
Nie gratis, tylko za 1 zł :) po za tym cenę starego E-M1-II tak ustawiono, że obiektyw za złotówkę jest tylko w teorii....

Nie śledziłem historii cen E-M1-II podbili cenę przed tą teraźniejszą promką 1zł :)? Chodź teraz tak patrze na cenę w czerwcu, to można było samo body kupić za 5,000 :) No ale w sumie 17/1.2 kosztuje 6,269 zł więc w sumie, nie ma tragedii z tą promocją. Szkoda, że 25mm/1.2 nie zrobią. Bardziej uniwersalny niż te 17mm. Ogólnie olek to z tymi cenami to wymiata :neutral:

arhtus
15.07.20, 15:58
Pomijając jakieś absurdalne ceny jakie Olek chce za EM1II i tą 17 osobno to jeśli komuś zależy na tym szkle to taka promocja jest meeeegggaaa okazją, a jeśli da się ten zakup połączyć jeszcze z jakimś forumowym rabatem :grin: to już w ogóle.
Chce ktoś kupić 17mm f1,2 za połowę ceny? :mrgreen:

dcs
15.07.20, 16:18
Widziałem sporo ofert na wszystkie trzy stałoogniskowe f/1.2
i lekko śmigane w cenach poniżej 2000 nie sprzedają się od ręki.

arhtus
15.07.20, 16:26
A gdzie te oferty poniżej 2K? Bo ja nigdy się nie spotkałem z takimi cenami nawet za używki.
Zapomniałeś jeszcze standardowo dopisać dcsie, nagminny forumowy hejterze systemu m4/3, że to i tak są obiektywy do du...y i w ogóle bleeeeeee bo w FF to jest f ileś tam i tam to można taki obiektyw za 500zł kupić, a będzie to samo i w ogóle lepiej itd, itp.......

dcs
15.07.20, 17:03
To błąd w pisaniu. Nie będę edytował. Powinno być "w cenach poniżej 3000 nie sprzedają się od ręki."

Tu np. liniowałem https://forum.olympusclub.pl/threads/86488-dobra-cena/page146?p=1386545&viewfull=1#post1386545
wciąż jest https://www.facebook.com/groups/803541569810953/

arhtus
15.07.20, 17:43
Znalazłeś gdzieś jakąś jedną atrakcyjną ofertę obiektywu na fb i piszesz "widziałem sporo ofert..." :mrgreen: weź Ty się chłopie zastanów. Czy Ty masz za to płacone?
Ja nie bronię cen regularnych na lepszy sprzęt Olympusa bo to jest jakiś absurd, choć patrząc na politykę cenową innych firm to już sam się zastanawiam, która firma bardziej odpłynęła i to nie jest tak, że ja usprawiedliwiam Olka w ten sposób bo "gdzieś tam jest drożej", po prostu to co się dzieje obecnie na rynku foto z cenami na lepszy sprzęt to jest jakaś abstrakcja dla mnie, już nawet nie przegięcie, to jest po prostu chore!!!
Nigdy za stałki Olka z serii 1.2 nie dałbym 6K, chyba że bym miał tyle kasy, że jedynym wyzwaniem przy ich zakupie by było klikanie myszką na stronie sklepu :mrgreen: ala za jakieś 3-4K to są moim zdaniem bardzo fajne szkiełka i jeśli ktoś takich potrzebuje to taka cena by była uczciwa i tyle rozsądnie powinny te szkła kosztować.

Niestety fotografia stała się ostatnio jak nigdy dotąd mekką onanistów sprzętowych, którzy w pogoni za cyferkami w specyfikacji są skłonni wydawać krocie i to jakoś uzasadniać, dając z siebie robić prawdziwych jeleni przez producentów, choć większości z nich w ogóle to jest zbyteczne, w ogóle nie do wykorzystania, ale ważne jest to żeby pokazać kumplowi czy tam komuś na forum, że ma lepszy sprzęt bo ma więcej cyferek przy jakiejś funkcji/właściwości w specyfikacji, która tak naprawdę jest nie do wykorzystania..
Każdy teraz goni za FF i w ogóle tego nie rozumiem, producenci robią fajne korpusy FF, dobre iso no i w ogóle to przecież mityczne FF, ale to dlatego, że sama elektronika jest teraz na takim poziomie i tak tania jak nigdy. Tylko co z tego jeśli chcąc kupić do tego jakieś fajne szkła to trzeba wydawać kolejne krocie, a wielkością są zbliżone do słoików po 1l ogórkach!!! i przypinamy je do małych body, których trzymanie w takim połączeniu jest problematyczne bo chcąc wcisnąć jakiś przycisk musimy rozluźnić uchwyt bo wszystko jest tak upchane. To jest nowy głupi trend na rynku foto, małe body i do tego duży słoik...
Rozumiem jeszcze osoby które zarabiają na foto i dla nich koszty i gabaryty nie są zazwyczaj problemem, ale totalnie mnie dziwi ta ciągła pogoń zwykłych amatorów za takim "postępem".

dcs
15.07.20, 18:28
Znalazłeś gdzieś jakąś jedną atrakcyjną ofertę obiektywu na fb i piszesz "widziałem sporo ofert..." :mrgreen: weź Ty się chłopie zastanów. Czy Ty masz za to płacone?

https://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_sop=2&_mPrRngCbx=1&_udlo=2400&_udhi=&_nkw=olympus+1.2&rt=nc&LH_PrefLoc=3

https://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_sop=2&LH_Complete=1&_mPrRngCbx=1&_udlo=2400&_udhi&_nkw=olympus%201.2&rt=nc

chreasy
15.07.20, 19:40
choć patrząc na politykę cenową innych firm to już sam się zastanawiam, która firma bardziej odpłynęła.

Przypomnę o akcji Nikona pt. „Natychmiastowy Rabat”, dzięki której przy zakupie aparatu z obiektywem zaoszczędzić można nawet do 1800 zł

Promocja jest tak fałszywa, że nie pamiętam równie podobnej. Jest czystym kuriozum, które kolejny raz chwieje (i tak już zdrowo nadszarpnięte) zaufanie do Nikona. W przeddzień promocji bez żadnego cashbacku z6 + adapter + 24-70/4 to cena 9599. W dniu uruchomienia cashbacku 10499 -900zł. W cyfrowe.pl jeszcze w dniu promocji można było kupić za 9599 (ale bez naliczania cashbacku - spóźnili się ze zmianą na stronie). Nie pamiętam jednak aż tak niefinezyjnej (czytaj bezczelnej) akcji. Wszystkie firma foto C,S,N or m4/3 dy*a klienta aż miło :)

dcs
15.07.20, 19:55
UOKiK podkreśla, że organizowanie promocji przez sztuczne podwyższanie ceny wyjściowej i następnie jej obniżanie do poziomu zbliżonego do regularnej to niezgodna z prawem nieuczciwa praktyka rynkowa.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/UOKiK-przypomina-prawa-konsumentow-przed-Czarnym-Piatkiem-3619320.html

chreasy
15.07.20, 20:03
https://www.bankier.pl/wiadomosc/UOKiK-przypomina-prawa-konsumentow-przed-Czarnym-Piatkiem-3619320.html

wiesz, że w PL mają to prawo w du*** Taki nasz kraj, wydy*mać wszystkich po kolei. Inny przykład: w jednej z firm w PL, pracownikom, którzy pracowali w okresie tej sraczkowatej pandemii, firma niemiecka przekaże wszystkim ludkom premie w wysokości + 400 euro. Nie tylko w PL ale i na całym świecie (gdzie ta firma ma siedziby). W Niemczech nie potrącą z premii (vat) ale nie w PL :)

Jack
16.07.20, 10:37
Nie śledziłem historii cen E-M1-II podbili cenę przed tą teraźniejszą promką 1zł :)? Chodź teraz tak patrze na cenę w czerwcu, to można było samo body kupić za 5,000 :) [...]Szkoda, że nie śledziłeś - nie podbili. Nie rozmawiamy o możliwościach kupna body E-M1 Mark II w różnych źródłach, tylko w OlyShopie. Tam cena jest dokładnie taka sama od lutego 2020.
224377

224378

Nie gratis, tylko za 1 zł :) po za tym cenę starego E-M1-II tak ustawiono, że obiektyw za złotówkę jest tylko w teorii....Ostatnio słowo "ustawianie" stało się bardzo popularne. Cena starego E-M1 Mark II w OlyShopie jest niezmieniona od lutego, kiedy staniał

Koriolan
16.07.20, 11:56
Mnie "dobijają" te promocje bo mój już prawie 7 letni EM1 mark 1 stał sie praktycznie nie sprzedawalny, za 6 letni E-30 wziąłem jeszcze akceptowalne pieniądze.

pstrykacz_smartfonowy
30.07.20, 18:27
Najnowsza promocja e-m1 mark 2 + 12-40 2.8 z kodem OMD2020 do dnia 03.08.020 jest tańszy o 25% na https://shop.olympus.eu/pl_PL/index.html

Najnowsza promocja e-m1 mark 2 + 12-40 2.8 z kodem OMD2020 do dnia 03.08.020 jest tańszy o 25% na https://shop.olympus.eu/pl_PL/index.html

piaseczek
30.07.20, 18:36
Wreszcie sensowna promocja na em1 mark2 z 12-40 obniżające cenę do poziomu g9 z panaleica, brawo Olek;)

henry1
30.07.20, 18:45
Wreszcie sensowna promocja na em1 mark2 z 12-40 obniżające cenę do poziomu g9 z panaleica, brawo Olek;)

Jak mówią : Tonący brzytwy się chwyta. :cry:

piaseczek
30.07.20, 19:22
Jak mówią : Tonący brzytwy się chwyta. :cry:

Tego typu oferty powinny mieć miejsce po wprowadzeniu Mark III by powalczyć o nowego klienta.
Pomijam ten drobny fakt, że to promocja kilkudniowa.

siemek
31.07.20, 11:48
Powinni zrobić taką ofertę w zestawie z M1-III. Ewentualnie na każdy zestaw E-M1-II 25% a nie tylko 12-40. Obawiam się, że w kraju nad Wisłą te 7000 zł jest dalej dużą kwotą mimo, że 12-40 to zacne szkło.
Przykładowo Fuji ma teraz cashback gdzie klient ma do wyboru m.in.:
X-T3 + ob. XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS za 6139 zł
X-T3 + ob. XF 16-80 mm f/4 OIS WR za 7089 zł

Tak więc E-M1-II w promocji obecnej wcale nie bryluje :)

piaseczek
31.07.20, 15:35
12-40f2.8 Olka to raczej odpowiednik 16-55 f2.8 Fuji. Co do reszty wniosków pełną zgoda:)

fret
31.07.20, 15:56
12-40f2.8 Olka to raczej odpowiednik 16-55 f2.8 Fuji. ...

Jakim cudem? :shock: Olek pada właśnie przez te głupoty o jasności ciemnych szkieł.

piaseczek
31.07.20, 16:06
Jakim cudem? :shock: Olek pada właśnie przez te głupoty o jasności ciemnych szkieł.

Jasność to jasność, f2.8 to zawsze f2.8. Chyba Ci się z głębią ostrości pomyliło...

epicure
31.07.20, 16:34
12-40f2.8 Olka to raczej odpowiednik 16-55 f2.8 Fuji.

Tak, to odpowiednik cenowy. Natomiast jeśli chodzi o możliwości fotograficzne, to bliżej do XF 16-80 f/4 (przy czym ten ma bardziej użyteczny zakres ogniskowych).

piaseczek
31.07.20, 16:43
Tak, to odpowiednik cenowy. Natomiast jeśli chodzi o możliwości fotograficzne, to bliżej do XF 16-80 f/4 (przy czym ten ma bardziej użyteczny zakres ogniskowych).

Co masz na myśli pisząc, że możliwości fotograficzne są większe w fuji 16-55 f2.8 vs olkowy 12-40 f2.8?

epicure
31.07.20, 16:48
Możliwości fotograficzne czyli możliwości operowania w warunkach słabego oświetlenia, bo rozumiem, że po to płaci się więcej za obiektyw typu zoom jaśniejszy od zwykłego kita.

piaseczek
31.07.20, 17:04
To piszesz nie o obiektywach a o możliwościach sensorow:)

epicure
31.07.20, 17:18
Piszę o wszystkim. Samym obiektywem zdjęcia nie zrobisz, a od matrycy zależy, ile danym obiektywem jesteś w stanie zdziałać.

piaseczek
31.07.20, 17:29
Tak sobie patrzę, że em1 mk2 z 12-40 f2.8 ma wielkosciowego i wagowego odpowiednika w postaci Fuji xt3 z 16-80 f4. Ma to sens.
https://camerasize.com/compact/#692.412,800.853,ga,t

MAF
1.08.20, 16:59
Tak sobie patrzę, że em1 mk2 z 12-40 f2.8 ma wielkosciowego i wagowego odpowiednika w postaci Fuji xt3 z 16-80 f4. Ma to sens.
https://camerasize.com/compact/#692.412,800.853,ga,tObiektyw Fuji jest jednak wyraźnie większy i relatywnie ciemniejszy. Ma za to większy zakres.

epicure
1.08.20, 20:07
Obiektyw Fuji jest jednak wyraźnie większy...

Nie tak wyraźnie. 5 mm różnicy nie ma żadnego znaczenia.

...i relatywnie ciemniejszy.

Co przy relatywnie większej matrycy też nie ma żadnego znaczenia

Ma za to większy zakres.

A to już może mieć duże znaczenie.

MAF
2.08.20, 05:50
Nie tak wyraźnie. 5 mm różnicy nie ma żadnego znaczenia.

Miałem E-M10 + 12-40 2.8 Pro, mam X-T3 + 16-80 4.0.

Fuji jest wyraźnie większy :-)

piaseczek
2.08.20, 10:35
Obiektyw Fuji jest jednak wyraźnie większy i relatywnie ciemniejszy. Ma za to większy zakres.

Nawiązując do poprzednich wypowiedzi epicure podałem odpowiednik em1 z 12-40 f2.8 w postaci Fuji xt3 z 16-80 f4 za zasadzie ciemniejsze szkło o ekspozycję, ale matryca o ekspozycję mniej szumiaca. Wymiary praktycznie te same.

Miałem E-M10 + 12-40 2.8 Pro, mam X-T3 + 16-80 4.0.

Fuji jest wyraźnie większy :-)

Em10 to maleństwo, do 12-40 jeszcze ok, do 40-150 f2.8 już gorzej;)

Bodzip
2.08.20, 12:23
Wywołałem sobie sampla z rawa XT3 na ISO 10 000. Jest doskonały. To nie to, że mamy tu format APS-C tylko to jest całkiem inna matryca.

pstrykacz_smartfonowy
2.08.20, 17:32
Jestem ciekaw na ile olek poczyści sobie magazyny przed sprzedażą działu foto bo wygląda, że starszym modelom e-pl 8 czy 9 powoli kończą się zapasy, podobnie jak m5 mark 2 czy m10 mark 2. Może wreszcie po przeczyszczeniu magazynów zrobią normalniejsze ceny... bo będzie przestrzeń do ruchów cenowych.

piaseczek
14.08.20, 08:45
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1283565-REG/olympus_om_d_e_m1_mark_ii.html
https://www.adorama.com/iomem1m2.html

E-m1 mk2 za 900$, czyli 800$ taniej. Ciekawe kiedy u nas będzie podobna promocja:)

koza
14.08.20, 09:47
12-100 i 40-150 PRO mają być po 4k, podobno tylko 19 sierpnia.

siemek
15.08.20, 10:07
Ciekawie u Panasonika. Co prawda nie m43 ale FF. Dodają obiektyw za 1 zł do S1/S1R
https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=2250

viruuss
15.08.20, 14:31
Ciekawie u Panasonika. Co prawda nie m43 ale FF. Dodają obiektyw za 1 zł do S1/S1R
https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=2250

skupiają się nad tym co będą rozwijali, odpuszczą m4/3 - taki świat :(

Roberto73
15.08.20, 15:20
Całkiem nie odpuszczą , zostawią topowe puszki do filmowania. Wątpię jednak aby rozwijali optykę micro.

viruuss
15.08.20, 16:03
Całkiem nie odpuszczą , zostawią topowe puszki do filmowania. Wątpię jednak aby rozwijali optykę micro.

po co im m4/3 do filmowania ? tak samo albo i lepiej nagrasz film takim S1 albo wprowadzą w następnej puszce crop w video, zlikwidują 2 linię produktową, a tym samym obniżą ceny na FF i "wszyscy się" rzucą, jestem bardzo ciekawy nowej puszki - bieda S1 :) do pełnego sukcesu u panasa brakuje tylko matrycy z detekcją fazy, na to ludzie ujadają :(

piaseczek
2.10.20, 11:39
DPD uprzejmie poinformowało, że promocyjny obiektyw 1.2 właśnie do mnie jedzie:)

koza
3.10.20, 21:46
M1.2 na allegro za 4.5k. Ktoś zna sklep? Obstawiam, że stałki pro nie dostanę, gdy i nich kupię?

piaseczek
3.10.20, 22:27
Nie dostaniesz. Coś za cos;)

luc4s
4.10.20, 11:16
M1.2 na allegro za 4.5k. Ktoś zna sklep? Obstawiam, że stałki pro nie dostanę, gdy i nich kupię?Gdybyś dał mi dobra ofertę na 45 1.2 to możemy kupić wspólnie. W Cyfrowe warto o rabat zapytać. Mi proponowali 200 zł mniej.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

piaseczek
4.10.20, 13:13
Gdybyś dał mi dobra ofertę na 45 1.2 to możemy kupić wspólnie. W Cyfrowe warto o rabat zapytać. Mi proponowali 200 zł mniej.

W jednym że sklepów dokladali grip gratis, chyba lepsza opcja niż 200zl rabatu w cyfrowe.pl

luc4s
4.10.20, 14:15
W jednym że sklepów dokladali grip gratis, chyba lepsza opcja niż 200zl rabatu w cyfrowe.plWidziałem co pisałeś ale już chyba nieaktualne.

piaseczek
4.10.20, 14:34
Za kilka dni pewnie wróci ta promocja, darmowy grip dokładany był na samym początku promocji darmowy obiektyw 1.2, potem przez jakiś czas nie był dokładany, następnie był.

piaseczek
5.10.20, 19:02
Spadek cen body em1, mark 2 kosztuje 1k$, mark 3 1.4k$, em1x 2k$.

https://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/search?Ntt=em1+olympus

koza
5.10.20, 19:18
No to jeszcze te niedobitki obiektywów PRO za 500€ i będziemy w domu :)

piaseczek
5.10.20, 19:22
Chyba się nie doczekasz:) co wazne, ceny w USA podawane są bez podatku.

viruuss
5.10.20, 23:38
Chyba się nie doczekasz:) co wazne, ceny w USA podawane są bez podatku.

podatek stanowy to najmniejszy problem ( z tego co pamiętam to chyba 8,5 % ), jak na tę chwilę prawie całkowity brak możliwości osobistego przywiezienia sprzętu, jak dodasz do tego vat i cło + zagadka z gw to nie wiem czy to jest opłacalny interes ?

piaseczek
5.10.20, 23:54
podatek stanowy to najmniejszy problem ( z tego co pamiętam to chyba 8,5 % ), jak na tę chwilę prawie całkowity brak możliwości osobistego przywiezienia sprzętu, jak dodasz do tego vat i cło + zagadka z gw to nie wiem czy to jest opłacalny interes ?

Nie wkleiłem linku do bhphoto by sugerować komuś zakup w USA, tylko aby pokazać, że na tamtejszych rynku inaczej podchodzą do sprzedaży topowych modeli. Nie ma promocyjnego obiektywu 1.2, jest za to niższa cena. 2k$ za em1x to sensowną cena.

Jack
6.10.20, 10:48
[...] + zagadka z gw to nie wiem czy to jest opłacalny interes ?Nie ma żadnej zagadki - od 2014 nie ma już światowej gwarancji, więc naprawy gwarancyjne odbywają się wyłącznie w handlowym rejonie zakupu sprzętu.

viruuss
6.10.20, 19:50
Nie ma żadnej zagadki - od 2014 nie ma już światowej gwarancji, więc naprawy gwarancyjne odbywają się wyłącznie w handlowym rejonie zakupu sprzętu.

to właśnie miałem na myśli pisząc zagadka :)

Nie wkleiłem linku do bhphoto by sugerować komuś zakup w USA, tylko aby pokazać, że na tamtejszych rynku inaczej podchodzą do sprzedaży topowych modeli. Nie ma promocyjnego obiektywu 1.2, jest za to niższa cena. 2k$ za em1x to sensowną cena.

proponuję poszukać dokładniej na innych rynkach pewnie trafi się coś jeszcze atrakcyjniejszego - wątek przyjął już dawno formę "onanizmu" cenowego który do niczego nie prowadzi, sprawa jest prosta , masz kasę kupujesz, nie masz kasy to zaczynasz bić pianę o rabaty, a i tak nie kupisz :) mam rodzinę za wielką wodą, oni zawsze liczą 1 USD = 1 PLN, więc ceny tam są "śmieszne" patrząc na taki system przeliczania, prawda jest smutna - to my jesteśmy biedni :(
ps. co to za pojęcie sensowna cena ? sensowna dla kogo ?

fret
6.10.20, 20:02
... mam rodzinę za wielką wodą, oni zawsze liczą 1 USD = 1 PLN, więc ceny tam są "śmieszne" patrząc na taki system przeliczania, prawda jest smutna - to my jesteśmy biedni :(
...

To prawda smutna, ale bardzo prawdziwa.

epicure
6.10.20, 20:08
My się tu zastanawiamy jaki aparat kupić i czy głębia ostrości będzie nie za duża. Nie jesteśmy biedni. 80% ludzkości martwi się tym, czy jutro będą mieli czystą wodę do picia lub miskę ryżu do jedzenia.

piaseczek
6.10.20, 20:11
Sensowna cena to taka, która zapewnia sukces rynkowy. Przeciwienstwem jest cena fantazyjna, czyli taka z jaka pierwotnie wystartował em1x.

Może masz rację, że ten wątek zaczął przypominać onanizm cenowy.
Promocja w UE na em1 mark2 jest wg mnie sensowna i dlatego wymieniłem swojego em10 (pierwszego) na nowszy model.

viruuss
6.10.20, 20:27
My się tu zastanawiamy jaki aparat kupić i czy głębia ostrości będzie nie za duża. Nie jesteśmy biedni. 80% ludzkości martwi się tym, czy jutro będą mieli czystą wodę do picia lub miskę ryżu do jedzenia.

ok, w takim razie mamy "szczęście" że nie jesteśmy w tych 80% ale zarazem nie mamy "szczęścia" mieszkać i pracować jako klasa średnia w USA, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :)