PDA

Zobacz pełną wersję : Nadchodzi O-MD E-M5 Mark III

epicure
6.03.19, 21:31
W wywiadzie przyznano, że trwają już nad nim prace:

https://www.imaging-resource.com/news/2019/03/04/olympus-qa-cpplus-2019-finally-why-e-m5-iii-running-late-why-not-to-worry

Rysiek_O
6.03.19, 21:48
W wywiadzie przyznano, że trwają już nad nim prace:

https://www.imaging-resource.com/news/2019/03/04/olympus-qa-cpplus-2019-finally-why-e-m5-iii-running-late-why-not-to-worry

Na razie to takie informacje w stylu wiem, że nic nie wiem...
Teoria spiskowa głosi, że wszystko jest szykowane pod Olimpiadę 2020...

stpman
6.03.19, 22:20
Czasem mam wrażenie, że Olympus to taki FCA (Fiat-Chrysler) fotografii... ;)
Że też ja zawsze muszę się lubowac w takich dziwnych firmach... Jeszcze kiedyś była śp. fińska Nokia...

Kolekcjoner
6.03.19, 22:57
Czasem mam wrażenie, że Olympus to taki FCA (Fiat-Chrysler) fotografii... ;)
Że też ja zawsze muszę się lubowac w takich dziwnych firmach... Jeszcze kiedyś była śp. fińska Nokia...

Nokia żyje i ma się coraz lepiej :).....

stpman
6.03.19, 23:35
Z Nokii to co najwyżej nazwa została

dcs
6.03.19, 23:41
5 klatek na sekundę przy C-AF tracking nie robi już wrażenia.

epicure
6.03.19, 23:50

I pracownicy.

Koriolan
7.03.19, 11:41
Trwają prace, ale co zostanie poprawione w porównaniu do obecnego modelu? Bo AF z Xa zobaczymy w innym modelu najwcześniej po Igrzyskach.

Roberto73
7.03.19, 12:08
Zapewne do nowego EM5 powędruje matryca z EM1 II i X , przecież nie może być lepszy od flagowców . Ale słuchy chodzą , że będzie w następnym roku nowa matryca , stawiam na EM1 III.

dzemski
7.03.19, 12:34

Nie zgodzę się. HMD Global ma siedzibę w Finlandi i założyli ją byli pracownicy dawnej Nokii i to oni projektują nowe telefony. To, że produkcja jest w Chinach to norma w dzisiejszym świecie. Japko i Szajsung także produkują w PRC, a pewnie uważasz Japko za amerykańskie, a Szajsunga za Koreańczyków.

dcs
7.03.19, 13:05
Niektórzy producenci robią wszystko żeby nowy sprzęt szybko "stawał się przestarzały" -żeby nowszy o pół roku model przebijał go parametrami.

W styczniu 2016 Fuji wprowadziło topowy [chyba] X-Pro2.
Już w lipcu 2016 pojawił się X-T2 z 4K na pokładzie.
AF starszego modelu poprawiono do poziomu X-T2 w październiku, ale 4K w X-Pro2 dodano dopiero firmwarem 4.0 pod koniec grudnia 2017. :p

...
W lutym 2018 pojawił się X-H1 wreszcie ze stabilizacją matrycy. -Najbardziej zaawansowany model producenta

...nie na długo :p , bo we wrześniu nową matrycą z BSI , nowym procesorem, AF [425-punktowym vs 91, -3EV vs -1EV, ...], 20 vs 14 fps, 4K 60p, ... przebił go X-T3
No to teraz czekamy ;) na dorównujący mu X-H2 czy X-Pro3 -nie wiem który pierwszy...

Jacek_Z
7.03.19, 14:33
Aktywność, wielość modeli Fuji też mnie dziwi. Skąd ten potencjał? Optykę dźwigają w praktyce też sami. A mają jej sporo i ciekawe konstrukcje.

epicure
7.03.19, 16:16
No niesłychane, firmy co jakiś czas wypuszczają nowsze lepsze modele. Skandal!

viruuss
9.03.19, 01:47
No niesłychane, firmy co jakiś czas wypuszczają nowsze lepsze modele. Skandal!

zaraz będzie, że nie lepszy, właściwie nic nowego itp, ale za większą kasę - ujadanie 1,2,3....... start :(

dcs
9.03.19, 02:08
ujadanie 1,2,3....... start :(

-Mało elegancko.

A może zaczną się ochy i achy oraz deklaracje zakupu ludzi których dalsza praca i to czy bank nie przejmie ich mieszkania na kredyt zależą od słupków jego sprzedaży...

viruuss
9.03.19, 10:11
-Mało elegancko.

A może zaczną się ochy i achy oraz deklaracje zakupu ludzi których dalsza praca i to czy bank nie przejmie ich mieszkania na kredyt zależą od słupków jego sprzedaży...śledząc ostatnie wpisy odnośnie najnowszego body mam podstawy aby tak myśleć i pisać, znając "właściwości" systemu nie liczę na cud tylko na małe kroczki do przodu

dcs
9.03.19, 10:52
Wystarczy że dadzą AF hybrydowy i w ciągłym z 10 klatek na sekundę ze śledzeniem ostrością, większy bufor oraz 4K.
Tyle że Olympus może che wyprzedać E-M1 II...

epicure
9.03.19, 11:06
To ja poproszę w końcu o Auto ISO z możliwością ustalenia progu maksymalnej migawki. Bo mi bez tego już się nie chce robić zdjęć ;-)

Roberto73
9.03.19, 12:04
To ja poproszę w końcu o Auto ISO z możliwością ustalenia progu maksymalnej migawki. Bo mi bez tego już się nie chce robić zdjęć ;-)

To by się przydało, fakt

Kolekcjoner
9.03.19, 21:44
Aktywność, wielość modeli Fuji też mnie dziwi. Skąd ten potencjał?

Jak to skąd? To jest przecież spora firma - znacznie na przykład większa niż Nikon.

kot
10.03.19, 02:02
I pracownicy.Akurat pracownicy odeszli. Niedawno w tv był świetny dokument "Nokia - łączyliśmy ludzi". Polecam. Po Nokii zostały patenty, trade name i trade mark.

DzejPi
10.03.19, 08:47
I pomyśleć, że kiedyś wystarczyła Smiena, Zenit, Practica (to już był Everest). Każda klatka była cyzelowana. I trzeba było sie NAUCZYĆ fotografii. A teraz to pewnie powinni dodawać do aparatu "hostesę", która wyzwalała by za właściela migawkę.(oczywiście chodzi cały czas o body:grin: ). No cóż czasy się zmieniają.
Ale może zmienią się też na gorsze!? https://www.optyczne.pl/13556-news-Kiepski_pocz%C4%85tek_roku._Jest_nowy_raport_****. html i będziemy się cieszyć z tego co mamy i na co nas stać!?
Ja się cieszę bardzo z tego co mam.

And.N
10.03.19, 10:26
...Ja się cieszę bardzo z tego co mam.
Jeśli o mnie chodzi nie czuję potrzeby zmiany aparatu:). Panasa G1 mam już 10 lat i działa tak samo (made in Japan) jak w dniu zakupu. Gdyby miał filmowanie to wątpię czy kupowałbym G5. Odpowiadam sobie na pytanie czy po zmianie puszki będę robił lepsze zdjęcia:) i odpowiedź jest przecząca.

fret
10.03.19, 11:17
Jeśli o mnie chodzi nie czuję potrzeby zmiany aparatu:). Panasa G1 mam już 10 lat i działa tak samo (made in Japan) jak w dniu zakupu. Gdyby miał filmowanie to wątpię czy kupowałbym G5. Odpowiadam sobie na pytanie czy po zmianie puszki będę robił lepsze zdjęcia:) i odpowiedź jest przecząca.

I obawiam się, że właśnie na tym polega problem branży foto. Z fotograficznego/praktycznego punktu widzenia przez ostatnie 10 lat nie zmieniło się prawie nic, a puszki ciągle działają.

And.N
10.03.19, 11:35
Nie każdy ma takie samo podejście i potrzeby:) Oczywiście nie wykluczam, że za te powiedzmy 5 lat nie kupie czegoś nowszego od G5.

Bodzip
10.03.19, 11:45
Z fotograficznego/praktycznego punktu widzenia przez ostatnie 10 lat nie zmieniło się prawie nic, a puszki ciągle działają.
Prawdopodobnie niedługo zaczną robić tak jak pralki, lodówki, zmywarki - po gwarancji tak się zepsuje, że trzeba będzie nowe kupić :mrgreen:

And.N
10.03.19, 11:57
Prawdopodobnie niedługo zaczną robić tak jak pralki, lodówki, zmywarki - po gwarancji tak się zepsuje, że trzeba będzie nowe kupić :mrgreen:
Nie neguję, że taki proceder ma miejsce, coś tam się czytało w tym temacie:)
Jak na razie na szczęście tego nie doświadczyłem i te 10 lat taki sprzęt mi wytrzymuje, zmywarkę używam nawet dłużej (co drugi, trzeci, dzień na chodzie).

fret
10.03.19, 13:42
W zeszłym tygodniu padła mi lodówka po 11 latach. Ruskie chodziły po 20-30 lat.

And.N
10.03.19, 13:57
W zeszłym tygodniu padła mi lodówka po 11 latach.....
To całkiem dobry wynik, ale zbaczamy z tematu wątka:)

Koriolan
10.03.19, 14:45
W zeszłym tygodniu padła mi lodówka po 11 latach. Ruskie chodziły po 20-30 lat.

moja padła w lipcu, miała lat 21

co do E-M5 MIII - niech jadom, tylko żeby był jakis postęp w matrycy
własnie przeglądam zdjęcia żony zrobione Sony RX-10 M2 i chwilami gryzę palce a patrzę w jpg robiony na automacie

Rysiek_O
10.03.19, 14:55
Cisza ze strony Olka może oznaczać dwa krańcowe warianty. Ten gorszy - że nic już nie pokażą, i zniknie dział foto. No i ten lepszy, że kolejna E-M5 ma przynieść efekt wow swoimi parametrami i wydźwignąć m4/3 z zapaści.

fret
10.03.19, 15:04
Cisza ze strony Olka może oznaczać dwa krańcowe warianty. Ten gorszy - że nic już nie pokażą, i zniknie dział foto. No i ten lepszy, że kolejna E-M5 ma przynieść efekt wow swoimi parametrami i wydźwignąć m4/3 z zapaści.

Jeśli "wow" nie przyniósł X...

Rysiek_O
10.03.19, 15:18
Jeśli "wow" nie przyniósł X...
X mógł być takim przedskoczkiem, swoje zrobił, bo przypomniał o firmie Olympus:wink:
E-M5 mk I z 12-50 był pionierski jak na swój czas. Może teraz mk III też pokaże pazur? Jakaś matryca ok 25 Mpx, do tego rozbudowany soft z modnymi trybami wideo i inne wodotryski :-)
Oby tylko nie opuścili kurtyny :(

Koriolan
10.03.19, 15:43
Ryśku,
nie bardzo sobie wyobrażam sytuację, w której wypuszczają absurdalnie drogą puszkę w której upgradem jest zasilanie, dwa sloty, duża rozdzielczośc z ręki i ponoć świetny AF - po czym w modelu niższym będzie nowa, lepsza matryca ? Nie do Igrzysk moim zdaniem.

powtórzę- 'X" nie ma nic, co można by włożyć do puszki o poziom niższej.
obstawiam że w tym roku nie będzie nowej puszki w segmencie 5/10, która wniesie coś istotnego.

dcs
10.03.19, 16:54
E-M1X jest daleko na liście bestsellerów 63-ci -a to jedyny jego zestaw handlowy! https://www.bhphotovideo.com/c/search?setIPP=100&ci=9811&srtclk=itemspp&ipp=100&N=4288586282
(https://www.bhphotovideo.com/c/search?setIPP=100&ci=9811&srtclk=itemspp&ipp=100&N=4288586282)
Wszystkie Olympusy słabo.

Pierwszy zestaw handlowy:
TG-5: 35-ty
EM1 II: 147
E-M10 III: 170
E-M10 II: 202
PEN F: 229
E-M5 II: 260
E-PL9:: 390, 507. 716-ty! ...

A Panasoników jest 10 w pierwszej setce, 16 w drugiej, 12 w trzeciej ,...

Bestsellers m4/3 https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=9811&fct=fct_sensor-size_3087%7cfour-thirds&N=4288586282 (https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=16158&fct=fct_sensor-size_3087%7cfour-thirds&ipp=100&N=4288586281&)
Nawet na tle Panasonika wygląda to źle.

...i bezlusterkowców https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281

Roberto73
10.03.19, 17:44
em5 III żadnej nowej matrycy nie pokaże , Rysiek zejdź na ziemię :) . Do flagowca dali starą , a Ty chcesz aby kilka miesięcy potem do znaczniej tańszej puszki dali nową?? To się kupy nie trzyma

jagger
10.03.19, 18:24
Tak będzie....

Rysiek_O
10.03.19, 18:32
em5 III żadnej nowej matrycy nie pokaże , Rysiek zejdź na ziemię :) . Do flagowca dali starą , a Ty chcesz aby kilka miesięcy potem do znaczniej tańszej puszki dali nową?? To się kupy nie trzyma
No to nie ma na co czekać:oops::???:

dcs
10.03.19, 18:50
E-PL9 i E-M10 III zostały zubożone względem poprzedników. Ciekawe czy też zrobią to z nową piątka.
Byłoby to uzasadnione posuniecie -żeby zostawić więcej tlenu E-M1 II.

Tak czy owak przy takiej strategii parcia na pro i produkty wysoce opłacalne -nie opłaca im się spieszyć z piątką.
Na waszym miejscu oswajałbym się z myślą o zakupie E-M1 II albo G9.

Roberto73
10.03.19, 18:52
eee no trochę można poprawić i bez jakiejś nowej matrycy. Używam kilka tygodni Em5 II , wcześniej gx9 i g9 .Na minus dla olka to ogólna szybkość działania, odczyt z karty i zapis jakaś porażka , AF nie zachwyca, precyzja również. Bateria do poprawy, filmowanie .

dcs
10.03.19, 19:18
Baterii z E-M1 II to raczej nie dadzą.

Ciekawe czy E-M1 II sprzedaje się w zamierzonych ilościach? Jak nie, to biada następcy E-M5 II.

wyszomir
10.03.19, 21:22

U Pentaxa podobny precedens kiedyś był - po flagowym K-7 z piękną ergonomią i marną matryca wypuścili amatorskiego K-X ze znacznie lepszą matrycą. Dopiero później pokazał się K-5 który od K-7 różnił się praktycznie tylko matrycą - trzeba przyznać, że jeszcze lepszą niż w K-X.

stpman
10.03.19, 22:03
Po pierwsze to zobaczymy co Olek pokaże. Nie ma się co spinać na zapas ;)
Po drugie, E-M5 MKIII będzie w dniu premiery drogie lub bardzo drogie. Obstawiam 5000zł brutto ma start.

Po trzecie niech robią co chcą... Kupię jeszcze jedno szkło, może dwa i więcej mi nie trzeba ;)

dcs
10.03.19, 22:13
K-7 miał jeszcze 14,6 mpix matrycę CMOS Samsunga,
a K-x 12,6 mpix matrycę CMOS Sony, która zastąpiła w tej linii CCD.
K-5 zaś 16.3 mpix matrycę Sony.

No i ten E-M5 III w takiej samej cenie jak jak poprzednik [1100$] nie może być za dobry
bo położy sprzedaż E-M1 II [obecnie za 1700$]

Kolekcjoner
11.03.19, 14:44
Nie wiem czy Pentax to przypadek z którego należy czerpać wzorce ;)....
Jeśli chodzi o matryce to nie wiem w jakiej technologii jest matryca we flagowcu ale jeśli w najnowszej to nie wiem co jeszcze chcecie ulepszać....?

PiKa
11.03.19, 16:01
em5 III żadnej nowej matrycy nie pokaże , Rysiek zejdź na ziemię :) . Do flagowca dali starą , a Ty chcesz aby kilka miesięcy potem do znaczniej tańszej puszki dali nową?? To się kupy nie trzymaFuji x-h1 wyszedł w marcu 2018 że starą matryca taką jak w x-t2 (który wyszedł we wrześniu 2016). Kilka miesięcy po x-h1, we wrześniu 2018, wyszedł x-t3 z nową matryca.

wyszomir
11.03.19, 23:16
Nie wiem czy Pentax to przypadek z którego należy czerpać wzorce ;)....
Jeśli chodzi o matryce to nie wiem w jakiej technologii jest matryca we flagowcu ale jeśli w najnowszej to nie wiem co jeszcze chcecie ulepszać....?

Nie próbowałem nikogo namawiać do czerpania wzorców - po prostu pokazałem, że taki przypadek miał miejsce i jeśli Olympus wsadzi do E-M5III matryce lepszą niż w aktualnym flagowcu - nie będzie pierwszy. Wątpię jednak by tak zrobił - zarówno ze względów marketingowych (podcinanie pozycji niedawno wypuszczonego E-M1X) jak i z prozaicznego powodu braku dostępu do takiej matrycy (gdyby ją mieli - wstawiliby do E-M1X).

Kolekcjoner
12.03.19, 01:02
Nie próbowałem nikogo namawiać do czerpania wzorców - po prostu pokazałem, że taki przypadek miał miejsce i jeśli Olympus wsadzi do E-M5III matryce lepszą niż w aktualnym flagowcu - nie będzie pierwszy. Wątpię jednak by tak zrobił - zarówno ze względów marketingowych (podcinanie pozycji niedawno wypuszczonego E-M1X) jak i z prozaicznego powodu braku dostępu do takiej matrycy (gdyby ją mieli - wstawiliby do E-M1X).

To była lekka ironia w kontekście "sukcesów" rynkowych Pentaxa w ostatnich latach ;)....