Zobacz pełną wersję : Nadchodzi O-MD E-M5 Mark III
W wywiadzie przyznano, że trwają już nad nim prace:
https://www.imaging-resource.com/news/2019/03/04/olympus-qa-cpplus-2019-finally-why-e-m5-iii-running-late-why-not-to-worry
W wywiadzie przyznano, że trwają już nad nim prace:
https://www.imaging-resource.com/news/2019/03/04/olympus-qa-cpplus-2019-finally-why-e-m5-iii-running-late-why-not-to-worry
Na razie to takie informacje w stylu wiem, że nic nie wiem...
Teoria spiskowa głosi, że wszystko jest szykowane pod Olimpiadę 2020...
Czasem mam wrażenie, że Olympus to taki FCA (Fiat-Chrysler) fotografii... ;)
Że też ja zawsze muszę się lubowac w takich dziwnych firmach... Jeszcze kiedyś była śp. fińska Nokia...
Kolekcjoner
6.03.19, 22:57
Czasem mam wrażenie, że Olympus to taki FCA (Fiat-Chrysler) fotografii... ;)
Że też ja zawsze muszę się lubowac w takich dziwnych firmach... Jeszcze kiedyś była śp. fińska Nokia...
Nokia żyje i ma się coraz lepiej :).....
Z Nokii to co najwyżej nazwa została
5 klatek na sekundę przy C-AF tracking nie robi już wrażenia.
I pracownicy.
Trwają prace, ale co zostanie poprawione w porównaniu do obecnego modelu? Bo AF z Xa zobaczymy w innym modelu najwcześniej po Igrzyskach.
Zapewne do nowego EM5 powędruje matryca z EM1 II i X , przecież nie może być lepszy od flagowców . Ale słuchy chodzą , że będzie w następnym roku nowa matryca , stawiam na EM1 III.
Nie zgodzę się. HMD Global ma siedzibę w Finlandi i założyli ją byli pracownicy dawnej Nokii i to oni projektują nowe telefony. To, że produkcja jest w Chinach to norma w dzisiejszym świecie. Japko i Szajsung także produkują w PRC, a pewnie uważasz Japko za amerykańskie, a Szajsunga za Koreańczyków.
Niektórzy producenci robią wszystko żeby nowy sprzęt szybko "stawał się przestarzały" -żeby nowszy o pół roku model przebijał go parametrami.
W styczniu 2016 Fuji wprowadziło topowy [chyba] X-Pro2.
Już w lipcu 2016 pojawił się X-T2 z 4K na pokładzie.
AF starszego modelu poprawiono do poziomu X-T2 w październiku, ale 4K w X-Pro2 dodano dopiero firmwarem 4.0 pod koniec grudnia 2017. :p
...
W lutym 2018 pojawił się X-H1 wreszcie ze stabilizacją matrycy. -Najbardziej zaawansowany model producenta
...nie na długo :p , bo we wrześniu nową matrycą z BSI , nowym procesorem, AF [425-punktowym vs 91, -3EV vs -1EV, ...], 20 vs 14 fps, 4K 60p, ... przebił go X-T3
No to teraz czekamy ;) na dorównujący mu X-H2 czy X-Pro3 -nie wiem który pierwszy...
Aktywność, wielość modeli Fuji też mnie dziwi. Skąd ten potencjał? Optykę dźwigają w praktyce też sami. A mają jej sporo i ciekawe konstrukcje.
No niesłychane, firmy co jakiś czas wypuszczają nowsze lepsze modele. Skandal!
No niesłychane, firmy co jakiś czas wypuszczają nowsze lepsze modele. Skandal!
zaraz będzie, że nie lepszy, właściwie nic nowego itp, ale za większą kasę - ujadanie 1,2,3....... start :(
ujadanie 1,2,3....... start :(
-Mało elegancko.
A może zaczną się ochy i achy oraz deklaracje zakupu ludzi których dalsza praca i to czy bank nie przejmie ich mieszkania na kredyt zależą od słupków jego sprzedaży...
-Mało elegancko.
A może zaczną się ochy i achy oraz deklaracje zakupu ludzi których dalsza praca i to czy bank nie przejmie ich mieszkania na kredyt zależą od słupków jego sprzedaży...śledząc ostatnie wpisy odnośnie najnowszego body mam podstawy aby tak myśleć i pisać, znając "właściwości" systemu nie liczę na cud tylko na małe kroczki do przodu
Wystarczy że dadzą AF hybrydowy i w ciągłym z 10 klatek na sekundę ze śledzeniem ostrością, większy bufor oraz 4K.
Tyle że Olympus może che wyprzedać E-M1 II...
To ja poproszę w końcu o Auto ISO z możliwością ustalenia progu maksymalnej migawki. Bo mi bez tego już się nie chce robić zdjęć ;-)
To ja poproszę w końcu o Auto ISO z możliwością ustalenia progu maksymalnej migawki. Bo mi bez tego już się nie chce robić zdjęć ;-)
To by się przydało, fakt
Kolekcjoner
9.03.19, 21:44
Aktywność, wielość modeli Fuji też mnie dziwi. Skąd ten potencjał?
Jak to skąd? To jest przecież spora firma - znacznie na przykład większa niż Nikon.
I pracownicy.Akurat pracownicy odeszli. Niedawno w tv był świetny dokument "Nokia - łączyliśmy ludzi". Polecam. Po Nokii zostały patenty, trade name i trade mark.
I pomyśleć, że kiedyś wystarczyła Smiena, Zenit, Practica (to już był Everest). Każda klatka była cyzelowana. I trzeba było sie NAUCZYĆ fotografii. A teraz to pewnie powinni dodawać do aparatu "hostesę", która wyzwalała by za właściela migawkę.(oczywiście chodzi cały czas o body:grin: ). No cóż czasy się zmieniają.
Ale może zmienią się też na gorsze!? https://www.optyczne.pl/13556-news-Kiepski_pocz%C4%85tek_roku._Jest_nowy_raport_****. html i będziemy się cieszyć z tego co mamy i na co nas stać!?
Ja się cieszę bardzo z tego co mam.
...Ja się cieszę bardzo z tego co mam.
Jeśli o mnie chodzi nie czuję potrzeby zmiany aparatu:). Panasa G1 mam już 10 lat i działa tak samo (made in Japan) jak w dniu zakupu. Gdyby miał filmowanie to wątpię czy kupowałbym G5. Odpowiadam sobie na pytanie czy po zmianie puszki będę robił lepsze zdjęcia:) i odpowiedź jest przecząca.
Jeśli o mnie chodzi nie czuję potrzeby zmiany aparatu:). Panasa G1 mam już 10 lat i działa tak samo (made in Japan) jak w dniu zakupu. Gdyby miał filmowanie to wątpię czy kupowałbym G5. Odpowiadam sobie na pytanie czy po zmianie puszki będę robił lepsze zdjęcia:) i odpowiedź jest przecząca.
I obawiam się, że właśnie na tym polega problem branży foto. Z fotograficznego/praktycznego punktu widzenia przez ostatnie 10 lat nie zmieniło się prawie nic, a puszki ciągle działają.
Nie każdy ma takie samo podejście i potrzeby:) Oczywiście nie wykluczam, że za te powiedzmy 5 lat nie kupie czegoś nowszego od G5.
Z fotograficznego/praktycznego punktu widzenia przez ostatnie 10 lat nie zmieniło się prawie nic, a puszki ciągle działają.
Prawdopodobnie niedługo zaczną robić tak jak pralki, lodówki, zmywarki - po gwarancji tak się zepsuje, że trzeba będzie nowe kupić :mrgreen:
Prawdopodobnie niedługo zaczną robić tak jak pralki, lodówki, zmywarki - po gwarancji tak się zepsuje, że trzeba będzie nowe kupić :mrgreen:
Nie neguję, że taki proceder ma miejsce, coś tam się czytało w tym temacie:)
Jak na razie na szczęście tego nie doświadczyłem i te 10 lat taki sprzęt mi wytrzymuje, zmywarkę używam nawet dłużej (co drugi, trzeci, dzień na chodzie).
W zeszłym tygodniu padła mi lodówka po 11 latach. Ruskie chodziły po 20-30 lat.
W zeszłym tygodniu padła mi lodówka po 11 latach.....
To całkiem dobry wynik, ale zbaczamy z tematu wątka:)
W zeszłym tygodniu padła mi lodówka po 11 latach. Ruskie chodziły po 20-30 lat.
moja padła w lipcu, miała lat 21
co do E-M5 MIII - niech jadom, tylko żeby był jakis postęp w matrycy
własnie przeglądam zdjęcia żony zrobione Sony RX-10 M2 i chwilami gryzę palce a patrzę w jpg robiony na automacie
Cisza ze strony Olka może oznaczać dwa krańcowe warianty. Ten gorszy - że nic już nie pokażą, i zniknie dział foto. No i ten lepszy, że kolejna E-M5 ma przynieść efekt wow swoimi parametrami i wydźwignąć m4/3 z zapaści.
Cisza ze strony Olka może oznaczać dwa krańcowe warianty. Ten gorszy - że nic już nie pokażą, i zniknie dział foto. No i ten lepszy, że kolejna E-M5 ma przynieść efekt wow swoimi parametrami i wydźwignąć m4/3 z zapaści.
Jeśli "wow" nie przyniósł X...
Jeśli "wow" nie przyniósł X...
X mógł być takim przedskoczkiem, swoje zrobił, bo przypomniał o firmie Olympus:wink:
E-M5 mk I z 12-50 był pionierski jak na swój czas. Może teraz mk III też pokaże pazur? Jakaś matryca ok 25 Mpx, do tego rozbudowany soft z modnymi trybami wideo i inne wodotryski :-)
Oby tylko nie opuścili kurtyny :(
Ryśku,
nie bardzo sobie wyobrażam sytuację, w której wypuszczają absurdalnie drogą puszkę w której upgradem jest zasilanie, dwa sloty, duża rozdzielczośc z ręki i ponoć świetny AF - po czym w modelu niższym będzie nowa, lepsza matryca ? Nie do Igrzysk moim zdaniem.
powtórzę- 'X" nie ma nic, co można by włożyć do puszki o poziom niższej.
obstawiam że w tym roku nie będzie nowej puszki w segmencie 5/10, która wniesie coś istotnego.
E-M1X jest daleko na liście bestsellerów 63-ci -a to jedyny jego zestaw handlowy! https://www.bhphotovideo.com/c/search?setIPP=100&ci=9811&srtclk=itemspp&ipp=100&N=4288586282
(https://www.bhphotovideo.com/c/search?setIPP=100&ci=9811&srtclk=itemspp&ipp=100&N=4288586282)
Wszystkie Olympusy słabo.
Pierwszy zestaw handlowy:
TG-5: 35-ty
EM1 II: 147
E-M10 III: 170
E-M10 II: 202
PEN F: 229
E-M5 II: 260
E-PL9:: 390, 507. 716-ty! ...
A Panasoników jest 10 w pierwszej setce, 16 w drugiej, 12 w trzeciej ,...
Bestsellers m4/3 https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=9811&fct=fct_sensor-size_3087%7cfour-thirds&N=4288586282 (https://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=16158&fct=fct_sensor-size_3087%7cfour-thirds&ipp=100&N=4288586281&)
Nawet na tle Panasonika wygląda to źle.
...i bezlusterkowców https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-System-Cameras/ci/16158/N/4288586281
em5 III żadnej nowej matrycy nie pokaże , Rysiek zejdź na ziemię :) . Do flagowca dali starą , a Ty chcesz aby kilka miesięcy potem do znaczniej tańszej puszki dali nową?? To się kupy nie trzyma
Tak będzie....
em5 III żadnej nowej matrycy nie pokaże , Rysiek zejdź na ziemię :) . Do flagowca dali starą , a Ty chcesz aby kilka miesięcy potem do znaczniej tańszej puszki dali nową?? To się kupy nie trzyma
No to nie ma na co czekać:oops::???:
E-PL9 i E-M10 III zostały zubożone względem poprzedników. Ciekawe czy też zrobią to z nową piątka.
Byłoby to uzasadnione posuniecie -żeby zostawić więcej tlenu E-M1 II.
Tak czy owak przy takiej strategii parcia na pro i produkty wysoce opłacalne -nie opłaca im się spieszyć z piątką.
Na waszym miejscu oswajałbym się z myślą o zakupie E-M1 II albo G9.
eee no trochę można poprawić i bez jakiejś nowej matrycy. Używam kilka tygodni Em5 II , wcześniej gx9 i g9 .Na minus dla olka to ogólna szybkość działania, odczyt z karty i zapis jakaś porażka , AF nie zachwyca, precyzja również. Bateria do poprawy, filmowanie .
Baterii z E-M1 II to raczej nie dadzą.
Ciekawe czy E-M1 II sprzedaje się w zamierzonych ilościach? Jak nie, to biada następcy E-M5 II.
U Pentaxa podobny precedens kiedyś był - po flagowym K-7 z piękną ergonomią i marną matryca wypuścili amatorskiego K-X ze znacznie lepszą matrycą. Dopiero później pokazał się K-5 który od K-7 różnił się praktycznie tylko matrycą - trzeba przyznać, że jeszcze lepszą niż w K-X.
Po pierwsze to zobaczymy co Olek pokaże. Nie ma się co spinać na zapas ;)
Po drugie, E-M5 MKIII będzie w dniu premiery drogie lub bardzo drogie. Obstawiam 5000zł brutto ma start.
Po trzecie niech robią co chcą... Kupię jeszcze jedno szkło, może dwa i więcej mi nie trzeba ;)
K-7 miał jeszcze 14,6 mpix matrycę CMOS Samsunga,
a K-x 12,6 mpix matrycę CMOS Sony, która zastąpiła w tej linii CCD.
K-5 zaś 16.3 mpix matrycę Sony.
No i ten E-M5 III w takiej samej cenie jak jak poprzednik [1100$] nie może być za dobry
bo położy sprzedaż E-M1 II [obecnie za 1700$]
Kolekcjoner
11.03.19, 14:44
Nie wiem czy Pentax to przypadek z którego należy czerpać wzorce ;)....
Jeśli chodzi o matryce to nie wiem w jakiej technologii jest matryca we flagowcu ale jeśli w najnowszej to nie wiem co jeszcze chcecie ulepszać....?
em5 III żadnej nowej matrycy nie pokaże , Rysiek zejdź na ziemię :) . Do flagowca dali starą , a Ty chcesz aby kilka miesięcy potem do znaczniej tańszej puszki dali nową?? To się kupy nie trzymaFuji x-h1 wyszedł w marcu 2018 że starą matryca taką jak w x-t2 (który wyszedł we wrześniu 2016). Kilka miesięcy po x-h1, we wrześniu 2018, wyszedł x-t3 z nową matryca.
Nie wiem czy Pentax to przypadek z którego należy czerpać wzorce ;)....
Jeśli chodzi o matryce to nie wiem w jakiej technologii jest matryca we flagowcu ale jeśli w najnowszej to nie wiem co jeszcze chcecie ulepszać....?
Nie próbowałem nikogo namawiać do czerpania wzorców - po prostu pokazałem, że taki przypadek miał miejsce i jeśli Olympus wsadzi do E-M5III matryce lepszą niż w aktualnym flagowcu - nie będzie pierwszy. Wątpię jednak by tak zrobił - zarówno ze względów marketingowych (podcinanie pozycji niedawno wypuszczonego E-M1X) jak i z prozaicznego powodu braku dostępu do takiej matrycy (gdyby ją mieli - wstawiliby do E-M1X).
Kolekcjoner
12.03.19, 01:02
Nie próbowałem nikogo namawiać do czerpania wzorców - po prostu pokazałem, że taki przypadek miał miejsce i jeśli Olympus wsadzi do E-M5III matryce lepszą niż w aktualnym flagowcu - nie będzie pierwszy. Wątpię jednak by tak zrobił - zarówno ze względów marketingowych (podcinanie pozycji niedawno wypuszczonego E-M1X) jak i z prozaicznego powodu braku dostępu do takiej matrycy (gdyby ją mieli - wstawiliby do E-M1X).
To była lekka ironia w kontekście "sukcesów" rynkowych Pentaxa w ostatnich latach ;)....