Zobacz pełną wersję : Olympus OMD EM 5 II - awaria (?)
Witam,
mam problem z OMD em 5 II, a być może nawet dwa problemy. :cry:
Po pierwsze nie działa mi przełącznik On/Off. Aparat zawsze jest włączony. Pomaga tylko wyjęcie baterii ale tylko na chwilę - do momentu jej ponownego włożenia do aparatu. Aparat jest wówczas znowu włączony. Po drugie - po wyjęciu baterii
z aparatu na dłużej resetuje się ustawienie daty. Wszystkie pozostałe ustawienia pozostają bez mian (przynajmniej te, które wyświetlają się na ekranie po włączeniu). Poza tym, po włączeniu aparatu na ekranie pojawia się na chwilę pomarańczowy zegar (?) i literki R/M/D. Zdjęcia zapisuje z datą wykonania (o ile pamiętam) 15 stycznia, godz. 00.00.
W związku z tym mam pytania: czy ten drugi problem może oznaczać wyczerpanie się baterii wewnętrznej? I jeśli tak, to czy problem z włącznikiem ON/Off może być z tym związany, czy jest to bardziej kwestia mechaniczna?
Aparat jest już po gwarancji. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Radek
....... Poza tym, po włączeniu aparatu na ekranie pojawia się na chwilę pomarańczowy zegar (?) i literki R/M/D.
Pozdrawiam.
Radek To informacja , żebyś ustawił sobie aktualną datę ... :wink:
To informacja , żebyś ustawił sobie aktualną datę ... :wink:
I tak też robię, po czym data znika po wyjęciu baterii. Tylko dlaczego tak się dzieje? Bateria wewnętrzna?
Jakieś inne pomysły?:)
... gdybam ...
Jest zwarcie na przełączniku . Wyjęcie baterii robi twardy reset ...
Witam,
mam problem z OMD em 5 II, a być może nawet dwa problemy. :cry:
Nie kombinuj - masz blisko:
http://www.studio5s.pl/
już 2x miałem ten problem (uwalony włącznik). 2x aparat był w serwisie. EM5mkII ma wadę fabryczną, do której nie chce się przyznać Olympus. Wrzucenie tematu na google wypluwa sporą ilość wątków i postów na ten temat. I nie ma żadnego zwarcia Hiszpan63, ten aparat tak ma.
Nie kombinuj - masz blisko:
http://www.studio5s.pl/
Zadanie pytania na forum to kombinowanie? :shock:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
już 2x miałem ten problem (uwalony włącznik). 2x aparat był w serwisie. EM5mkII ma wadę fabryczną, do której nie chce się przyznać Olympus. Wrzucenie tematu na google wypluwa sporą ilość wątków i postów na ten temat. I nie ma żadnego zwarcia Hiszpan63, ten aparat tak ma.
OK. Dzieki za info. :) Czyli z tego wynika, ze są dwa problemy: zepsuty włącznik + bateria wewnętrzna. Włącznik naprawiałeś po gwarancji? Jeśli tak, jaki koszt, mniej więcej?
Raz naprawiałem w trakcie gwarancji, a raz miesiąc po. Obydwie naprawy Olympus wykonał w ramach gwarancji. Więc nic mnie nie kosztowały.
już 2x miałem ten problem (uwalony włącznik). 2x aparat był w serwisie. EM5mkII ma wadę fabryczną, do której nie chce się przyznać Olympus. Wrzucenie tematu na google wypluwa sporą ilość wątków i postów na ten temat. I nie ma żadnego zwarcia Hiszpan63, ten aparat tak ma. ... dla uściślenia ... jest zwarcie :idea: To nie jest włącznik , tylko przełącznik i zwarł się w pozycji roboczej :grin: . To, czy to znana wada tego modelu czy nie , jest zapewne istotne dla posiadaczy . Oczywiście zapewne element do wymiany .
Wygląda na to, że i u mnie jest problem z tą baterią wewnętrzną.
Wygląda na to, że i u mnie jest problem z tą baterią wewnętrzną.
A jak się objawia? Tak jak u mnie?
A jak się objawia? Tak jak u mnie?Tak, też pojawia się zegar. Tylko, że umnie przy wymianie akumulatora jest ok, ale po dłuższym wyjęciu już nie jest ok.
Na 100% padły wam baterie podtrzymujące działanie RTC. Tylko wymiana ratuje.
Na 100% padły wam baterie podtrzymujące działanie RTC. Tylko wymiana ratuje.
Powiedzmy, że się z Tobą nie zgodzę :-P
U mnie w E-PL5 wyjęcie baterii powodowało reset zegara. Ale... gdy najpierw wyjąłem kartę SD, a potem baterię, to wszystkie ustawienia były zachowane. No i co Ty na to ? :mrgreen:
Manewru z kartą nie próbowałem. Nie wiem jakie to miałoby mieć znaczenie ale spóbuję. :)
Powiedzmy, że się z Tobą nie zgodzę :-P
U mnie w E-PL5 wyjęcie baterii powodowało reset zegara. Ale... gdy najpierw wyjąłem kartę SD, a potem baterię, to wszystkie ustawienia były zachowane. No i co Ty na to ? :mrgreen:
A ja na to tak że nie wiem jak wygląda układ w Olku, pierwsza myśl jak przyszła mi do głowy to taka że karta mogła rozładowywać dodatkowo :-P Wydaje mi się, że jak wyjąłbyś kartę, później baterię i włączył aparat za 1-2 dni zegar miałbyś zresetowany :evil:
A ja na to tak że nie wiem jak wygląda układ w Olku, pierwsza myśl jak przyszła mi do głowy to taka że karta mogła rozładowywać dodatkowo :-P Wydaje mi się, że jak wyjąłbyś kartę, później baterię i włączył aparat za 1-2 dni zegar miałbyś zresetowany :evil:
Za jeden, dwa dni to się zgodzę. Nieraz tu podawano gdy aparat się zawiesił aby tak zrobić. Ale "mój" sposób na wymianę baterii działał doskonale nie resetując zegara.
Powiem więcej - ta przypadłość wystąpiła dopiero po wgraniu upgrade firmware. Wcześniej wszystko było ok. Dowodzi to błędu oprogramowania, a nie awarii fizycznej jakiegoś elementu.
Tam nie ma dodatkowej baterii.
Tam jest kondensator o bardzo dużej pojemności popularnie zwany "Goldcap"
On ładuje się z baterii głównej i zasila układ RTC w czasie gdy bateria główna jest poza aparatem.
Tak długo zasila zegar, aż się nie rozładuje a wtedy zegar dopada skleroza. :cry: