Zobacz pełną wersję : popRAWka 4/2019 - Głosowanie i Wyniki
208450
popRAWka 4/2019 - Głosowanie
Witam i zapraszam do głosowania w Edycji 4/2019 popRAWki. Mamy w sumie 16 prac
więc można głosować na maksymalnie 4 prace. Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
na trzy, dwie lub tylko na jedną. Z swej strony "namawiam":wink: do wykorzystywania przysługujących głosów.
Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż cztery prace.
Termin głosowania 3 dni czyli do 16.02.18 (sobota)
Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv
Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest A56.
Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
(z numerem 00. w paczce jest oryginał jpg):
208468
Oryginał (plik JPG z LR na domyślnych ustawieniach)
208451
PROPOZYCJE popRAWkowe
1. dudidu
208452
2. Witold
208453
3. sikor
208454
4. DzejPi
208455
5. A56
208456
6. gulasz
208457
7. andtor2
208458
8. henry1
208459
9. Cru
208460
10. Mirek63
208461
11. tropic
208462
12. paparapa
208463
13. ogc13
208464
14. Wiejo
208465
15. a123
208466
16. jck
208467
Wybór pewnie nie będzie łatwy, ale mamy aż 4 głosy.
Na temat konkretnych prac wypowiadamy się (pozytywnie/negatywnie) po zakończonym głosowaniu, i do takiej dyskusji zachęcam.
W trakcie głosowania oczywiście można ogólnikowo się wypowiadać. Offtopy też mogą być:smile:
Powodzenia wszystkim życzę.
Paczuszkę przeanalizowałem, głosy oddałem :)
Muszę się z tym przespać. Trudne.
Paczkoanaliza zrobiona, głos oddany.
Tak sobie myślę, że są dwie części tego zdjęcia- niebo i las. Słońce się chyli ku zachodowi za lasem, więc ściana lasu jest naturalnie ciemna.
Są więc dwie części zdjęcia, którymi można się zająć- niebo i ściana ciemnego lasu. Co bardziej warto "wyciągnąć", kolory nieba czy szczegóły z cienia lasu? Co będzie wyglądało mniej naturalnie?
PS
Pytam nie dlatego, że nie wiem jak głosować. Swoje głosy oddałem :wink:
Nie będę odpowiadał na pytania bo nie jestem pewny odpowiedzi i chyba do końca nie można być tu pewnym. Oko ludzkie widzi trochę więcej od zestawu obiektyw-matryca, a i tak głosujący zdecydują co im się podoba:)
Oko ludzkie widzi trochę więcej od zestawu obiektyw-matryca ...Siedzimy w tym już na tyle długo i wiemy, że to oczywista oczywistość.
Zastanawiam się tylko, czy próba pokazania czegoś o czym wiemy, że nie ma prawa być tego widać, nie jest jednak nadużyciem. :roll:
Nie widzę tu nadużyć, są mniej i bardziej obrobione zdjęcia, każdy ma jakąś swoją wizję tej sceny. Głosujący jak wspomniałem wybiorą. Konkretnie o zdjęciach, obróbce, można po głosowaniu się wypowiadać.
Nie widzę tu nadużyć.OK, niewłaściwe słowo.
Może powinienem użyć "zafałszowanie"?
Przecież wiemy jak jest i wiemy również, jak to może wyglądać na zdjęciu. Jak to ocenią głosujący, to już zupełnie inny temat.
Zupełni jak z discopolo. Wielu słucha, niewielu się przyznaje. :-P
...Przecież wiemy jak jest i wiemy również, jak to może wyglądać na zdjęciu ...
Nie wiem jak jest, jak było, zdjęcie poglądowe to nie wszystko.
Trzeba mieć też na uwadze, ze to w zasadzie podgląd surowego RAW. Plik JPG z aparatu może wyglądać już inaczej.
Plik JPG z aparatu może wyglądać już inaczej.Czy według Ciebie zabawa polega na tym, kto zrobi lepszego jpga niż "puszka"?
Jest raw, wiemy jakie różnice są między tym co widzi ludzkie oko i matryca. Reszta to nasza subiektywna interpretacja rawa "zapodanego" do edycji.
Czy według Ciebie zabawa polega na tym, kto zrobi lepszego jpga niż "puszka"?
Na tym mniej więcej (bardziej "więcej"https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif ) będzie polegała edycja "Czy umiemy lepiej", gdzie nasze wizje, interpretacje mają być jak najmniejsze. Na początku jako poglądowe zdjęcie będzie właśnie JPG z aparatu. Czy się przyjmie taki rodzaj edycji zobaczymy.
Raz taka edycja się odbyła (https://forum.olympusclub.pl/threads/113354-popRAWka-13-2017-G%C5%82osowanie-i-Wyniki), bo inna mi nie pasowała. Widziałbym to też ewentualnie w portrecie. Wysyłający RAW będzie decydował o rodzaju edycji co zresztą ma miejsce także teraz.
Jest raw, wiemy jakie różnice są między tym co widzi ludzkie oko i matryca. Reszta to nasza subiektywna interpretacja rawa "zapodanego" do edycji.
Zgadza się.
Tak sobie myślę, że są dwie części tego zdjęcia- niebo i las. Słońce się chyli ku zachodowi za lasem, więc ściana lasu jest naturalnie ciemna.
Są więc dwie części zdjęcia, którymi można się zająć- niebo i ściana ciemnego lasu. Co bardziej warto "wyciągnąć", kolory nieba czy szczegóły z cienia lasu? Co będzie wyglądało mniej naturalnie?
PS
Pytam nie dlatego, że nie wiem jak głosować. Swoje głosy oddałem :wink:
Ja tu widzę jeszcze dół zdjęcia - śnieg na polu, w lesie, na drzewach. To też mnie interesuje.
Ja tu widzę jeszcze dół zdjęcia - śnieg na polu, w lesie, na drzewach. To też mnie interesuje.
Mnie też interesował biały śnieg
Mnie śnieg za bardzo nie interesował. Przyjmuje on różne kolory, zwłaszcza w cieniu. Można go "wybielić", ale czy koniecznie trzeba...? Tu każdy sam podejmuje decyzję:)
Należy się przeciek, informuję zatem. Dwie prace nieco z przody, a różnica między nimi 2 głosów. Na 3 miejscu dwie prace. Zaraz za nimi także dwie prace na miejscu 4. Bez głosu pozostają jeszcze 3 prace.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dobrnęliśmy do drugiego przecieku. Praca na 1 miejscu powiększyła swoją przewagę i dość mocno z przodu. Na 2 miejscu dwie prace. Na 3 miejscu jedna praca. Na 4 miejscu dwie prace. Bez głosu jeszcze dwie prace.
Mnie śnieg za bardzo nie interesował. Przyjmuje on różne kolory, zwłaszcza w cieniu. Można go "wybielić", ale czy koniecznie trzeba...? Tu każdy sam podejmuje decyzję:)
Należy się przeciek, informuję zatem. Dwie prace nieco z przody, a różnica między nimi 2 głosów. Na 3 miejscu dwie prace. Zaraz za nimi także dwie prace na miejscu 4. Bez głosu pozostają jeszcze 3 prace.
Dobrnęliśmy do drugiego przecieku. Praca na 1 miejscu powiększyła swoją przewagę i dość mocno z przodu. Na 2 miejscu dwie prace. Na 3 miejscu jedna praca. Na 4 miejscu dwie prace. Bez głosu jeszcze dwie prace .
Nic nie sugeruję. :cry::cry::cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nic nie sugeruję. :cry::cry::cry:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mogę się podpiąć ? :roll:
A miałeś obrobić fotkę wg mojego przepisu. I co? I nic.
Sam sobie jesteś winien.
Mogę się podpiąć ? :roll:
Oczywiście. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A miałeś obrobić fotkę wg mojego przepisu. I co? I nic.
Sam sobie jesteś winien.
Po wysłaniu powróciło z adnotacją : " Nie nadaje się do publikacji, zaleca się zniszczyć natychmiast " .
:shock: :cry::cry::cry:
Poszło, z trudem ale poszło.
Dobrze że pierwsze zagłosowałem a nasam koniec wczytałem się w posty...:roll:
Zwycięzcą edycji 4/2019 został Cru
Gratulacje !!!
(praca 9)
208551
Miejsce 2
andtor2 (praca 7)
208552
Miejsce 3
sikor (praca 3)
208553
Podsumowanie wyników 4 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2 ( prace od miejsca 13 i dalsze otrzymują 1 punkt)
208556
RANKING po 4 Edycji.
Punkty wynikają z miejsca jakie praca zajęła w głosowaniu i tak odpowiednio (miejsce / punkty):
1/25 ; 2/20 ; 3/15 ; 4/12 ; 5/10 ; 6/8 ; 7/7 ; 8/6 ; 9/5 ; 10/4 ; 11/3 ; 12/2
208555
W razie zauważenia błędów w tabelce proszę o informację na priv lub w wątku.
Dziękuję wszystkim za udział w zabawie.
Zapraszam także do dyskusji na temat prac.
Następną Edycję popRAWki rozpocznę w dniu jutrzejszym.
Gratulacje dla zwycięzcy !!! :mrgreen:
Chwała pokonanym ! :mrgreen:
Dziękuję za głos na moje "dzieło". :mrgreen:
Gratulacje :)
Przez zapomnienie nie wysłałem, bulba :(
Gratulacje dla zwycięzcy.
Dziękuję serdecznie za glosy oraz przesyłam gratulacje pozostałym na podium.
Do zdjęcia podchodziłem dwa razy, za każdym razem zaczynałem od zera...
Prostowanie, poszło na pierwszy strzał i tego też się spodziewałem po pozostałych uczestnikach, w związku z tym nieco wymuszone kadrowanie, cienie.... nie do przesady wyciągnięte, odszumianie na tyle, na ile to było możliwe z zachowaniem ciemniejszych partii, kolory podbite choć bardziej stanowcze na niebie, lekko poprawiony balans bieli, w zasadzie to wszystkie rzeczy...nie licząc drobiazgów. Całość robiona w LR.
Dziękuję za opis obróbki, to się rzadko zdarza:)
... Całość robiona w LR.
Jak widać da się używając tylko wywoływarkę wygrać popRAWkę. Tak tylko informuję, że w edycji "Klasyka" nie ma ograniczeń co do użytych programów przy obróbce.
Jeśli chodzi o moją pracę przyznam, że pominąłem prostowanie, choć rzeczywiście trochę by się przydało.
Przy obróbce głównie Lightroom, ale wspomogłem się też wtyczką viveza2 do miejscowego wyciągnięcia faktury śniegu.
PS.
Pisałem ostatnio aby nie przesadzać z naszymi wizjami w Edycji Klasyka. To oczywiście decyzja autora obróbki i nie chcę powiedzieć, że były prace nieregulaminowe.
Po głosowaniu widać jednak, że prace mocniej potraktowane w obróbce jak np. prace nr 1, 11, 16 (zwłaszcza nr1) nie zyskały przychylności głosujących.
Gratuluję Cru zwycięstwa :grin:
Jak widać da się używając tylko wywoływarkę wygrać popRAWkę ...Zechciej jednak zauważyć, że jest to "wywoływarka" wyposażone w narzędzia, jakich inne nie mają. Posiadacze nie-LR musieliby dla uzyskania podobnych efektów, skorzystać z zewnętrznego edytora. Mogą powstać wątpliwości interpretacyjne, co do pojęcia "głównie".
... prace mocniej potraktowane w obróbce jak np. prace nr 1, 11, 16 (zwłaszcza nr1) nie zyskały przychylności głosujących.Stwierdzenie mocno naciągane.
O ile co do 1 można się zgodzić (0 głosów) to 11 otrzymała tyle samo głosów co 8 i 14, w których trudno dostrzec mocną obróbkę.
Podobnie 16- otrzymała więcej głosów niż 8 i 14, tyle samo co 6, 12 i 15, w których też trudno dostrzec mocną obróbkę. Nie to jest więc powodem mniejszej ilości głosów.