PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw standardowy i do streeta

kolomanolo
4.02.19, 19:00
Na wstępie się przywitam - dzień dobry, cześć i czołem

Mam zagwozdkę z wyborem obiektywu do Panasonic Lumix GX80 kit 12-32 mm. Kit jak to kit jest uniwersalny, ale ciemny. Potrzebuję czegoś jaśniejszego, głównie do zdjęć, być może (o tym później) okazjonalnie do filmów.
Otóż:
1.
Chodzi mi po głowie zakup obiektywu manualnego M42 (Pancolar, Takumar) - obiektywu z pazurem, z obrazkiem w stylu retro. Służyłby mi do niespiesznych zdjęć statycznej przyrody, czasami do portretów, wymagałby ode mnie więcej myślenia, niż przy obiektywie kitowym.
Co o tym myślicie, zmieszczę się w budżecie ok 350-400 zł za obiektyw w stanie zadowalającym? Ma to sens? Czy lepiej zapomnieć i kupić coś współczesnego? Jeżeli sens jest, co mogę znaleźć w zakładanym budżecie? Teoretycznie pomysł nie wydaje się kosztowny.
Mógłbym na starego manuala przeznaczyć większą kwotę, tylko po co, jeśli są małe i poręczne obiektywy systemowe.
2. Mam w ogóle mieszane uczucia do M42. Jeżeli nie ten kierunek, to co od Panasonica/Olympusa? W tym przypadku rozważyłbym 17/1.7, 20/1.7 lub 15-kę Sumilux. Zależałoby mi na obiektywie w miarę uniwersalnym (przyroda/street), z cichym autofokusem do okazjonalnego kręcenia filmów. Lubię zdjęcia z ręki, wieczorem, kiedy światła może brakować - swego czasu byłem zadowolony z obrazka Konica Minolta 50/1.7 na Sony A200. Niestety z taką długością (15-20mm) to już portretu nie zrobię.
3. A może jeszcze inaczej - zamiast stałki kupić coś ala Olympus 12-40/2.8 - Panasonic ma coś podobnego w podobnej cenie? Budżet tak 3.5-4.0 tyś pln?
Generalnie nie zamierzam korzystać z lampy, o statywie nie myślę, a do sprzętu się przyzwyczajam - jak już coś kupię, to staram się nie sprzedawać.

Możecie coś podpowiedzieć?

pozdrawiam

stpman
4.02.19, 22:45
Zoom typu 12-40 2.8 to jest fajna sprawa jednak... :) Daje duże pole manewru i jest bardzo uniwersalny. Jednak światła ciut mniej no i jest to jednak dość duży i ciężki obiektyw. (Jeśli nie potrzebujesz gwarancji i lubisz odrobinę ryzyka to można go dostać za 2k zł).

Jeśli stała to może jednak Panas 25mm 1.7?

Bodzip
5.02.19, 08:46
Pamiętaj, że w m4/3 crop = x2
Ze starych obiektywów, najszerszy jaki spotkałem, to 29 mm = co daje Ci 58 mm dla FF
Ale oczywiście zabawa ze starymi szkłami jest przednia. Pamiętaj jednak, że dobre stare szkła trzymają cenę.

jkr
5.02.19, 09:26
Jest flektogon 20mm = 40mm w m4/3.

Roberto73
5.02.19, 10:51
kup sobie jakąś tanią stałkę z micro i tyle. Panas 25 1.7 , albo 20mm 1.7 , Oly 45 1.8

epicure
5.02.19, 11:49
Zależałoby mi na obiektywie w miarę uniwersalnym (przyroda/street)...

A co rozumiesz przez przyrodę? Bo to są dwa tak skrajne zastosowania, że bardzo trudno będzie je ogarnąć jednym szkłem, nawet zoomem.

Antares
5.02.19, 12:52
Na wstępie się przywitam - dzień dobry, cześć i czołem
3. A może jeszcze inaczej - zamiast stałki kupić coś ala Olympus 12-40/2.8 - Panasonic ma coś podobnego w podobnej cenie? Budżet tak 3.5-4.0 tyś pln?
Generalnie nie zamierzam korzystać z lampy, o statywie nie myślę, a do sprzętu się przyzwyczajam - jak już coś kupię, to staram się nie sprzedawać.

Możecie coś podpowiedzieć?

pozdrawiam
Jest w miarę uniwersalny Panasonic LEICA DG 12-60 F2.8-4.0 i mieści się w budżecie :)

szafir51
5.02.19, 14:55
Mam 12-40, mam 15/1.7, miałem 20/1.8, używałem 17/1.8. Ze stałek wybrałem 15/1.7 i jestem z tego szkła b. zadowolony. Chociaż i tak większość zdjęć robię 12-40. 17/1.8 też bardzo dobry. 20/1.7 najmniejszy, ostry na środku, nieco mniej na brzegach. Zdecydowanie najwolniejszy i najgłośniejszy AF, do filmowania się nie nadaje.
Do portretów najlepiej Olka 45/1.8 albo Sigmę 56/1.4. Mam też Pentacona 50/1.8 i da się nim zrobić całkiem miłe zdjęcia, jeżeli fotografowany obiekt nie ucieka :)

kolomanolo
7.02.19, 14:42
Dziękuję za sugestie.
Kupię na początek 25/1.7, przy czym najpierw się upewnię, czy AF nie jest zbyt głośny do filmowania. Cena zachęca.
Docelowo będę myślał nad jasnym zoomem.

kot
9.02.19, 00:04
Zoom typu 12-40 2.8 to jest fajna sprawa jednak... :) Daje duże pole manewru i jest bardzo uniwersalny. Jednak światła ciut mniej no i jest to jednak dość duży i ciężki obiektyw. (Jeśli nie potrzebujesz gwarancji i lubisz odrobinę ryzyka to można go dostać za 2k zł).Jeśli masz na myśli eglobalcentral.pl, to gwarancja jest, a ryzyko przy przesyłce ubezpieczonej znikome. Niedogodność polega na tym, że w przypadku problemów sprzęt trzeba wysyłać na swój koszt do UK. Odsyłają już na swój.