Zobacz pełną wersję : Jaki kupić obiektyw do Pen e-pl3
Witam, od kilku lat fotografuje kitowym 14-42, fotografia samochodów w dzień, często przy pochmurnej pogodzie, lub jesienno- zimową porą brakuje mi światła, nie mogę zrobić zdjęcia np z ustawieniami 1/60 iso200, f11, 28mm, bo brakuje światła, czy jeśli kupie stałkę automatycznie będę miał większą swobodę w ustawianiach manualnych? Jaki lepszy obiektyw 25mm, 28 czy 30mm, ogniskowa z jaką robie na zewnątrz to około 25mm, wewnątrz robię na 14mm.
pozdrawiam
Do samochodów to 12mm... Albo szerzej.
Czyli Olympus 12mm 2.0?
Albo 12-40 2.8 Pro.
Próbowałeś podnieść ISO ?
Pokaż coś
Próbowałeś podnieść ISO ?
Pokaż coś
Ostatnia stara seria panasoniców... Będzie trochę szumieć , ale w dzień przy 1600 powinno być całkiem akceptowalne z wyjątkiem soczystych cieni. mZD 7-14/2,8 ale będzie drogo.
Czy 12mm nie będzie zbyt zniekształcał? zależy mi aby auto zajmowało prawie cały plan. Zawsze zdjecia robie w cieniu, iso podnosiłem do 800 ale nie zawsze wystarcza
207892
Lepszy obiektyw nic Ci nie da. Nie będzie żadnej różnicy po przymknięciu do f/11. Korzystaj ze stabilizacji lub kup statyw.
Czy 12mm nie będzie zbyt zniekształcał?
To nie obiektyw zniekształca, tylko odległość od obiektu. Jeśli jest mała, to perspektywa będzie przerysowana. A szerokokątne obiektywy zachęcają do podchodzenia bliżej.
A dlaczego f=11 ?
Przy tym obiektywie co masz to przy 5,6 głębię ostrości masz olbrzymią. Wysoka przysłona psuje jakość zdjęcia.
To nie obiektyw zniekształca, tylko odległość od obiektu. Jeśli jest mała, to perspektywa będzie przerysowana. A szerokokątne obiektywy zachęcają do podchodzenia bliżej.
Zgadza się - ale niestety ogniskowa ma pośredni wpływ na zniekształcenia. Jeśli mamy motyw o określonych rozmiarach i chcemy (jak pisał pytający) by motyw wypełniał niemal cały kadr to od ogniskowej zależy odległość na jaką musimy podejść do motywu. Alternatywą jest oczywiście fotografowanie z większej odległości i przycięcie kadru w komputerze - ale wtedy z kolei tracimy na ilości pikseli w obrazie.
W sumie to samo napisałem :D
A dlaczego f=11 ?
Przy tym obiektywie co masz to przy 5,6 głębię ostrości masz olbrzymią. Wysoka przysłona psuje jakość zdjęcia.
Nawet przy 5,6 brakuje często światła, często robie zdjęcia np. progów gdzie potrzeba mniejszej przysłony by ostrość była na całej długości, różnica przy ogniskowej 14 i 28mm jest olbrzymia, auto w całym kadrze się mocno zniekształca.
Lepszy obiektyw nic Ci nie da. Nie będzie żadnej różnicy po przymknięciu do f/11. Korzystaj ze stabilizacji lub kup statyw.
Jesli zmiana obiektywu w tym aparacie nic mi nie da, i parametry przysłon, iso itd będa takie same, może jakaś propozycja zmiany aparatu który mi to umożliwi?
...
Jesli zmiana obiektywu w tym aparacie nic mi nie da, i parametry przysłon, iso itd będa takie same, może jakaś propozycja zmiany aparatu który mi to umożliwi?
Nawet zmiana na pełna klatkę nie da Ci więcej niż włączenie stabilizacji. Statyw da Ci nieograniczone możliwości za grosze w porównaniu ze zmiana aparatu.
Rozwiązaniem chyba byłby focus stacking czyli wykonanie serii zdjęć tego samego kadru ale ze wskazaniem różnego punktu ostrzenia i złożenie takich zdjęć w jedno ?
Ewentualnie zmiana aparatu na taki, który robi focus stacking z automatu ułatwiłaby sprawę.
Wy tak serio z tym "focus stacking"? :shock::roll:
Skoro mu zależy na dłuższych ogniskowych i maksymalnej głębi ostrości, to wyjścia nie ma.
Przecież ma wyjście, jakość i głębia z f/11 jest wystarczająca do internetu, po co wymyślać jakieś dyrdymały?
Myslałem że obiektywy stałoogniskowe są "jaśniejsze" od kitowych, w wielu artykułach jest o tym mowa " lepsze zdjęcia w słabym świetle", "nie potrzeba lamp błyskowych" rozumiem że ich jasność polega na tym że są jaśniejsze przez otworzenie przesłony do np. 1.7? niż 3.5?? i tyle?
Ok, ale pamiętasz zależność pomiędzy wartością przysłony a głębią ostrości ?
Możesz założyć 12/f2 i będzie ostro. Dla obiektów w odległości równej punktowi ostrzenia i zbliżonych. Bliżej i dalej będzie rozmycie.
Ale jak ten bardzo jasny obiektyw przymkniesz do f=11 to nadal będziesz miał ciemno.
Szeroki obiektyw zapewnia większą, nawet dużą głębię ostrości, ale gnie, znaczy wygina.
Tak sobie myśle, że przy zdjęciach progu mogłaby pomóc lampa. Jeśli zamontowana na aparacie za bardzo by spłaszczała obraz to można ją też trzymać w drugiej ręce na kabelku.
Mam wrażenie, że kolega nie wie czego chce, albo nie zna podstawowych pojęć jak ogniskowa, jasność obiektywu, głębia ostrości, trójkąt ekspozycji.
Ewentualnie uwierz nam na słowo, że do fotografowania aut wystarczy 12mm f/2. Zyskasz bardzo dużo na świetle i ostrości.
Przeglądałem dziś zdjęcia i z f11 korzystałem tylko do testów, faktycznie wystarczała f6,3, ale często przy 25-28mm iso 200 i 1/60 brakowało światła, problemu nie ma w lecie, ze statywem nie lubie biegać, chciałbym przetestować jakąś stałke, w róznych artykułach doradzali by sprawdzić na jakich ogniskowych robię najczesciej i taki obiektyw wybrać, jeśli 12mm nie będzie mi zniekształcać przy zdjęciu jakie na poczatku zamieściłem i będzie jaśniej - będę zadowolony, ewentualnie z 12mm będę korzystał do robienia wnętrz, tam nawet 10mm nie przeszkadza.
...często przy 25-28mm iso 200 i 1/60 brakowało światła...
To zrób użytek ze stabilizacji i wydłużaj czas naświetlania.
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/11523-olympus-e-p3-i-m-zuiko-digital-ed-12-mm-f2-pierwsze-zdjecia-przykladowe
stabilizacje mam cały czas włączoną,
w tym artykule widać ogromną róznice w czasach pomiędzy dwoma obiektywami
stabilizacje mam cały czas włączoną
I co z tego, skoro przy takiej ogniskowej i 1/60 s praktycznie nie wykorzystujesz jej zalet.
epicure o tym pisał -->> 1/13 s z ręki
207929
epicure o tym pisał -->> 1/13 s z ręki
207929
Można link do artykułu?
Można link do artykułu?
To moje własne zdjęcie :)
To moje własne zdjęcie :) ... dziwną masz wysypkę ... :mrgreen:
To moje własne zdjęcie :)
Stojąc na mrozie 10min też dałbyś rade na 1/13?? :grin:
Stojąc na mrozie 10min też dałbyś rade na 1/13?? :grin: ... zainwestuj w najtańszy statyw . Tenże i po godzinie na mrozie da radę , a wręcz będzie sztywniejszy .
Ze stabilizacją Olka 1 s z ręki na szerokim kącie to żaden problem, nawet na mrozie.
Stojąc na mrozie 10min też dałbyś rade na 1/13?? :grin:
Spokojnie, robiłem nocne na 1/2 s. A 1/13 to pełen komfort.
Spokojnie, robiłem nocne na 1/2 s. A 1/13 to pełen komfort.
ok, potestuje dziś na większych czasach, ale ciekaw jestem innych obiektywów,
Wybierz sobie coś z Samyanga. Wprawdzie bez AF - ręczne ostrzenie.
https://www.foto-net.pl/sklep/kategoria,777,1152,9,Samyang-MFT.html
Poczytaj o hiperfokalnej (https://digitalcamerapolska.pl/warsztat/86-odleglosc-hiperfokalna-w-praktyce-maksymalna-glebia-ostrosci)
... dziwną masz wysypkę ... :mrgreen:
Ten gen nazywa się merle...
Dominuje, wystarczy jedna kopia by było widać i świecić na to czerwono oczami...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
... zainwestuj w najtańszy statyw . Tenże i po godzinie na mrozie da radę , a wręcz będzie sztywniejszy .
Popieram, ale wybrałbym taki, który jest stabilny na założonych wysokościach.