Zobacz pełną wersję : Olympus Workspace
schuttenbach
24.01.19, 12:20
Przy okazji premiery E-M1X pojawiły się pogłoski o nowym programie do obróbki zdjęć, m.in.:
This new image management software delivers authentic image viewing and editing functions. RAW processing preview speed is now faster to streamline the post-shooting workflow. The rating function has also been improved for speedy selection of the best shots from large collections of images. A multi-window environment is now supported along with other comfortable controls for a more satisfying work process. Olympus Workspace can be downloaded free of charge for users who own an Olympus camera.
Na razie znalazłem tylko to:
http://app.olympus-imaging.com/olympusworkspace/pl/
chyba jeszcze nie jest dostępny?
Na razie znalazłem tylko to:
http://app.olympus-imaging.com/olympusworkspace/pl/ Zapowiada się zachęcająco.
Ile jest wart, będzie można sprawdzić, kiedy będzie dostępny. Czyli, jak podają na stronie, wkrótce (cokolwiek to znaczy) :mrgreen:
Ambasadorzy Olka potwierdzili że mają taki soft, na razie w wersji beta.
schuttenbach
28.01.19, 09:12
Można już pobierać:
https://support.olympus-imaging.com/owdownload/
Tu tekst R. Wonga:
https://robinwong.blogspot.com/2019/01/olympus-workspace.html
Previewing the changes to the image live after adjusting the settings (sliders) is drastically speedier and smoother now. The speed is still nowhere as instant as Capture One Pro or Lightroom, but not to the point of slow Olympus Viewer 3 speed of waiting several seconds for a simple white balance setting tweak to show up in preview. The changes are seen live within half a second or less. The experience is still not seamless and instantaneous, but the improvement is significant.
Exporting time is still quite slow, I did not notice improvement at all.
Wychodzi na to, że Olympus robi soft dedykowany do swoich ORFów, który jest wolniejszy od C1 i LR, które obsługują praktycznie wszystko na rynku. No cóż, potestuję i zobaczę, za darmo to dobra cena.
Jak zwykle Linuxa nie ma :(
Łaski bez :-P
Jak zwykle Linuxa nie ma :( Nie masz czego żałować ;)
Nie masz czego żałować ;)
Wiem, nie poznałem programu, więc nie ma nad czym płakać :)
Zarazem odkrywam nowe opcje w Darktable :grin:
Wiem, nie poznałem programu ...Nie zauważyłem (poza stemplem) istotnych różnic między OW a OV.
Poprałem, zainstalowałem - działa :)
... działa :)I to chyba już wszystko, co dobrego można powiedzieć o tym sofcie. ;)
I to chyba już wszystko, co dobrego można powiedzieć o tym sofcie. ;)
Dlaczego ?:) Układem okien przypomina trochę Lightroom i działa na moim leciwym już kompie trochę szybciej od OV3.
... działa na moim leciwym już kompie trochę szybciej od OV3.Ale czy oprócz stempla robi coś więcej?
Ale czy oprócz stempla robi coś więcej?
Nie bardzo rozumiem...
to jedna z zakładek przy edycji RAW:
208065
Doszło trochę nowych rzeczy jak :
- funkcja usuwania zamglenia
- przejrzystość
- filtr kolorowy
- korekcja winietowania
(te dwie pierwsze może przydatne przykładowo w obecnym .ORF w popRAWce, byle nie przesadzić)
są jeszcze dwie nowe, tylko jeszcze nie wiem dlaczego nieaktywne i kiedy są aktywne:
- skoryguj kolor
- korekcja Fisheye
Poza tym tak na pobieżnie co zauważam jest większa funkcjonalność tego nowego programu w porównaniu do OV3 i sama prędkość także większa.
Przykładowo z nowych funkcjonalności, można kopiować ustawienia obróbki i zastosować je do innego RAW-a, który wymaga podobnej czy wręcz takiej samej obróbki (bo w takich samych warunkach wykonane zdjęcie).
Moim zdaniem Olympus Worspace znacznie lepszy od OV3, tak wstępnie co po krótkim zapoznaniem (dziś instalowałem) z programem mogę powiedzieć.
Czy rozmiar zdjęcia można zmienić dopiero przy eksporcie, czy ja czegoś nie widzę?
Czy rozmiar zdjęcia można zmienić dopiero przy eksporcie, czy ja czegoś nie widzę?
Zgadza się. Tak samo było w OV3 i tak jest chyba w wszystkich wywoływarkach RAW (np. w Lightroom).
andtor2 - dziękuję za odp dobry człowieku :)
W Zonerze można przed eksportem.
...
W Zonerze można przed eksportem.
Tylko czy aby na pewno pracujemy wówczas na pliku RAW ? Surowy RAW po obróbce pozostaje nie zmieniony (nie zmieniamy jego rozmiaru, nie ma takiej opcji, albo ja o czymś nie wiem:) ). Zawsze można powrócić do obróbki danego RAW-a i wywołać go całkowicie w inny sposób. W wywoływarce mamy, można powiedzieć, tylko podgląd jak będzie wyglądało zdjęcie po eksporcie.
Masz rację. Drugi raz podziękowanie.
Doszło trochę nowych rzeczy ...Owszem, zmienił się interfejs ale te MZ najważniejsze funkcje nie uległy zmianie.
Korekcja "światła/cienie" czy odszumianie pozostawia dalej wiele do życzenia.
Zawsze można powrócić do obróbki danego RAW-a i wywołać go całkowicie w inny Zoner pamięta ustawienia suwaków, przy których zdjęcie zostało zapisane i następne otwarcie rawa nastąpi z dokładnie takimi samymi ustawieniami. Można rozpocząć ponowną obróbkę w tym samym miejscu, w którym się zakończyła poprzednia.
Owszem, zmienił się interfejs ale te MZ najważniejsze funkcje nie uległy zmianie.
Korekcja "światła/cienie" czy odszumianie pozostawia dalej wiele do życzenia.
Zoner pamięta ustawienia suwaków, przy których zdjęcie zostało zapisane i następne otwarcie rawa nastąpi z dokładnie takimi samymi ustawieniami. Można rozpocząć ponowną obróbkę w tym samym miejscu, w którym się zakończyła poprzednia.
Oczywiście zgadzam się z powyższym. Trzeba jednak przyznać, że nie tylko zmienił się interfejs, ale przybyło trochę suwaków oraz zwiększyła się pozytywnie funkcjonalność programu. Nie bez znaczenia jest także zwiększenie prędkości działania aplikacji. W OV3 na podgląd 1:1 musiałem długo czekać, teraz ten podgląd mam znacznie szybciej (na tym samym komputerze). Nie twierdzę, że to super program, ale zmiany w stosunku do OV3 oceniam pozytywnie.
Nie działa pod Windows XP - buuuu :lol:. Wiem, zacofany jestem ...
... zmiany w stosunku do OV3 oceniam pozytywnie.Pozytywne jest to, że krócej trzeba czekać aby stwierdzić, że podstawowe funkcje dalej są marne. :wink:
Pozytywne jest to, że krócej trzeba czekać aby stwierdzić, że podstawowe funkcje dalej są marne. :wink:
Widzisz "szklankę" do połowy pustą, a ja do połowy pełną:wink:. Nie wiem czy w jakimś systemie są zadowoleni z programu firmowego do RAW. Odnośnie OW to przynajmniej (na moim komputerze) dałoby się używać, czego nie mogę powiedzieć o OV3, tu już masakra. Ostatecznie to program darmowy, więc pewnie nie należy się spodziewać rewelacji w działaniu.
Widzisz "szklankę" do połowy pustą, a ja do połowy pełną:wink:. Nie w tym sens!
Odszedłem od OV z powodu ograniczeń, o których pisałem wcześniej. W OW te ograniczenia występują nadal. Można więc powiedzieć, że w nowej wersji szklanka jest nadal do połowy ...
Na pierwszy, szybki rzut oka interfejs jest bardziej przejrzysty niż w DxO.
(...) Odnośnie OW to przynajmniej (na moim komputerze) dałoby się używać, czego nie mogę powiedzieć o OV3, tu już masakra. (...)
Trafna jest to uwaga.
(...) Można więc powiedzieć, że w nowej wersji szklanka jest nadal do połowy ...
Raczej w 3/4 pełna! OW śmiga, że oczęta przecierać ze zdziwienia. Pomimo nowych wodotrysków, dwa razy mniejsza wielkość. Wyniki tożsame z OV3. To jest Trabant dobrej zmiany (nie mylić z dojną zmianą). Stara buda - silnik z Golfa.
208101
Nie odpuściłem prawie żadnemu suwakowi. Szybko poszło!
(...) Ostatecznie to program darmowy, więc pewnie nie należy się spodziewać rewelacji w działaniu.
Chyba czegoś nie wiem. Coś mi umknęło? Czy mógłbym się dowiedzieć, który producent każe sobie płacić za soft?
Wyczyszczone zgodnie z sugestią @antor2