Zobacz pełną wersję : Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 czy Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8
Witam wszystkich .
Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Do rzeczy :
Od niedawna posiadam OM-D EM10 m II + 14-42 II R , nie wiele go używałem ale widzę że ten obiektyw nie jest tym co by mnie zadowoliło,głównie problem z ostrością (jakoś nie trafia,sam już nie wiem) wcześniej długo używałem hybrydy panasonica FZ 50 z obiektywem leica.
Postanowiłem zakupić inny obiektyw do małego olympusa , który z tych dwóch będzie lepszy?
Aparatu głównie używam na wakacjach,wyjazdach i imprezach rodzinnych.
W leice podoba mi się ogniskowa -na wakacjach się przyda , a zuiko jest jasny - w muzeach się przyda , co wybrać.
Czy używał ktoś tych szkieł z takim body? Głównie mam wątpliwości co do panaleiki,czy będzie działać jak należy, bo m.zuiko napewno.
Dzięki z góry za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Wybrałbym zdecydowanie 12-40. Jest świetny, ma to samo światło w całym zakresie ogniskowych. Jakiej kombinacji ogniskowej i przysłony byś nie ustawił i tak zrobi zawsze bardzo ostre zdjęcie od centrum po brzeg kadru. 20mm różnicy pomiędzy 40 a 60 mm to nie jest dużo. Pomiędzy 12-40 a 12-100 widać różnicę i czasami ten węższy zakres by się przydał, ale 60mm? Meh.
Inna sprawa jakbyś miał body Panasa z IBIS - tutaj podwójna stabilizacja mogłaby być fajnym dodatkiem.
Możesz załączyć jakieś zdjęcia z tego obiektywu kitowego ? Bo nie bardzo mi się chce wierzyć z tą ostrością.
To nie jest na tym forum pierwszy taki post. Zazwyczaj okazuje się że za brak ostrości odpowiada nieprawidłowa obróbka.
Zazwyczaj okazuje się że za brak ostrości odpowiada nieprawidłowa obróbka.
Albo używanie filtra artystycznego Bleach Bypass ;)
Nie spodziewałem się tak szybkich odpowiedzi , świetnie dziękuję.
Co do Leica to myślę że w olym tak jak w panasku można by sprzęgnąć obie stabilizacje (chyba że nie można) i jest troszkę tańsza tylko czy zadziała.
A co do kitowego problemu z ostrością to sprawa wygląda tak - nie obrabiam zdjęć w żadnym programie nie lubię tego robić chcę, lubię zdjęcia takie jaki wyjdą z aparatu i pstrykam do jpg, może kiedyś dojde do takiego stopnia wtajemniczenia że to się zmieni ale jak narazie to chciałbym umieć zrobić takie zdjącie żeby go nie modyfikować w postprodukcji.
Być może mam coś jeszcze żle poustawiane w aparacie ,ale próbowałem juz różnych sposobów i lipa.
Coś nie moge dodać zdjęcia.207793207793
Opcje zaawansowane -> zarządzaj załącznikami -> wybierz zdjęcie -> wgraj... gotowe
Fisher7811
22.01.19, 13:04
Stabilizacja w szkle Panasa i korpusie Olka będzie się wykluczać, więc będziesz musiał wybrać jedną z nich. Co do wyboru wszystko świetnie przedstawił kolega Szafir51, Olek dzięki stałemu światłu jest moim zdaniem bardziej uniwersalny.
Ja miałem 12-6-/2.8-4 w dużym systemie i był to znakomity podstawowy obiektyw- własnie dłuższy od kita o 18 mm a przede wszystkim szerszy. mZD 12-40 jest świetny, no ale te 20 mm różnicy w codziennym uzytkowaniu jest sporym bonusem.
Z drugiej strony, mając 12-40- nie ma już takiego parcia na jasną stałkę w zbliżonym zakresie.
Dziękuje za odpowiedzi.
Sugerując się waszym doświadczeniem i pomocą wybiorę zuiko, mam nadzieje że będzie ok i mały olek pokarze na co go stać.
Jak już staną się szczęśliwym posiadaczem i trochę poużywam to podzielę się emocjami :wink:.
Pozdrawiam.
Nie taki mały ten olek (jak na MFT). Będzie Pan zadowolony.
Jak wspomniałem na początku używałem Lumixa fz 50, był dość nie poręczny w górach ,ale miał duży zoom (co lubię),dlatego mówię mały Olek?
Ja miałem 12-6-/2.8-4 w dużym systemie i był to znakomity podstawowy obiektyw- własnie dłuższy od kita o 18 mm a przede wszystkim szerszy. mZD 12-40 jest świetny, no ale te 20 mm różnicy w codziennym uzytkowaniu jest sporym bonusem.
Z drugiej strony, mając 12-40- nie ma już takiego parcia na jasną stałkę w zbliżonym zakresie.Mi trochę chodzi po głowie stałka 19 Sigmy i 45ka Olka choć mam 12-40. Wohom się i boję księgowej...
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Co ma ta stalka Sigmy czego nie ma 12-40 ?
Wracam z jeszcze jednym pytaniem, które mi się nasunęło :
Lepsza jest stabilizacja w obiektywie,mam na myśli panaleike ,czy ten który jest omd m10?
Fischer 7811, wykluczył korzystanie z obu stabilizacji jednocześnie.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wracam z jeszcze jednym pytaniem, które mi się nasunęło :
Lepsza jest stabilizacja w obiektywie,mam na myśli panaleike ,czy ten który jest omd m10?
Fischer 7811, wykluczył korzystanie z obu stabilizacji jednocześnie.
...
Sprawdź u Panasa w tabeli kompatybilności , może jest już poprawkka do body lub obiektywu ktora reguluje te problemy.
Nikt ci na to nie odowie, pozostają gdybanki
Tak mi się wydaje, że jeżeli nikt nie próbował takiego zestawu to na sucho to wróżenie z fusów
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Tak mi się wydaje, że jeżeli nikt nie próbował takiego zestawu. to na sucho to wróżenie z fusów.
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/FOURTHIRDS_LENS.HTML. Może jednak poświęcisz chwilę tym zestawieniem... Może są tam informacje których potrzebujesz?
I jeszcze jedno byłbym zobowiązany za wyłączenie linka o MI i tatapalku z którego piszesz.
Dziękuję za linka , według tabeli powinno to wszystko zachulać ale fajnie byłoby posłuchać (poczytać) o odczuciach kogoś kto organoleptycznie próbował takiego zestawu.
Jeżeli chodzi o sygnaturkę to przepraszam już nie powinna się pokazywać.
to jest tabela kompatybilności. Nie znaczy, że każda można używać ale nie każda funkcjonalność będzie zachowana. Łączona stabilizacja Olka działa tylko ze szkłami Olka a Panasa ze szkłami Panasa. Nigdy nie słyszałem, żeby było inaczej. Tak samo pierścień przysłony na obiektywach Panasa nie działa z body Olka.
Co do jakości stabilizacji to trudna sprawa. Ja używam pierwszego E-M10 z 3-osiową stabilizacją i Panasa 45-150 z OIS. Wg mnie obie stabilizacje działają na podobnym poziomie. Różnice jakie będą mogą być trudne do wyłapania.
No właśnie Szafir51, uważam że największą kopalnią wiedzy są fora ,bo piszą użytkownicy swoje doswiadczenia a nie producenci swoje pobożne życzenia.Tego o czym napisałeś nigdzie wcześniej nie widziałem wg. Producenta wszystko działa, tylko brać ,a potem rozczarowanie.
Dlatego schylam się w stronę zuiko (zakładam że wszystkie funkcje będą dostępne i więcej zadowolonych użytkowników się wypowiada ,ale to może też dlatego że to starsza konstrukcja) choć ta Leica bardziej mi się podoba,
Witam po przerwie. Po dość długim oczekiwaniu obiektyw wreszcie wpadł w moje ręce (m.zuiko 12-40).
Jestem zachwycony, nie ma porównania do kitowego 14-42, jeżeli ktoś ma wątpliwości to polecam.
Dzięki wszystkim za porady, mieliście rację Panowie ?. Pozdrawiam.