PDA

Zobacz pełną wersję : Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 czy Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8

Sozan
22.01.19, 10:42
Witam wszystkich .
Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Do rzeczy :
Od niedawna posiadam OM-D EM10 m II + 14-42 II R , nie wiele go używałem ale widzę że ten obiektyw nie jest tym co by mnie zadowoliło,głównie problem z ostrością (jakoś nie trafia,sam już nie wiem) wcześniej długo używałem hybrydy panasonica FZ 50 z obiektywem leica.
Postanowiłem zakupić inny obiektyw do małego olympusa , który z tych dwóch będzie lepszy?
Aparatu głównie używam na wakacjach,wyjazdach i imprezach rodzinnych.
W leice podoba mi się ogniskowa -na wakacjach się przyda , a zuiko jest jasny - w muzeach się przyda , co wybrać.
Czy używał ktoś tych szkieł z takim body? Głównie mam wątpliwości co do panaleiki,czy będzie działać jak należy, bo m.zuiko napewno.
Dzięki z góry za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam.

szafir51
22.01.19, 11:03
Wybrałbym zdecydowanie 12-40. Jest świetny, ma to samo światło w całym zakresie ogniskowych. Jakiej kombinacji ogniskowej i przysłony byś nie ustawił i tak zrobi zawsze bardzo ostre zdjęcie od centrum po brzeg kadru. 20mm różnicy pomiędzy 40 a 60 mm to nie jest dużo. Pomiędzy 12-40 a 12-100 widać różnicę i czasami ten węższy zakres by się przydał, ale 60mm? Meh.

Inna sprawa jakbyś miał body Panasa z IBIS - tutaj podwójna stabilizacja mogłaby być fajnym dodatkiem.

Bodzip
22.01.19, 11:05
Możesz załączyć jakieś zdjęcia z tego obiektywu kitowego ? Bo nie bardzo mi się chce wierzyć z tą ostrością.
To nie jest na tym forum pierwszy taki post. Zazwyczaj okazuje się że za brak ostrości odpowiada nieprawidłowa obróbka.

epicure
22.01.19, 11:25
Zazwyczaj okazuje się że za brak ostrości odpowiada nieprawidłowa obróbka.

Albo używanie filtra artystycznego Bleach Bypass ;)

Sozan
22.01.19, 11:40
Nie spodziewałem się tak szybkich odpowiedzi , świetnie dziękuję.
Co do Leica to myślę że w olym tak jak w panasku można by sprzęgnąć obie stabilizacje (chyba że nie można) i jest troszkę tańsza tylko czy zadziała.
A co do kitowego problemu z ostrością to sprawa wygląda tak - nie obrabiam zdjęć w żadnym programie nie lubię tego robić chcę, lubię zdjęcia takie jaki wyjdą z aparatu i pstrykam do jpg, może kiedyś dojde do takiego stopnia wtajemniczenia że to się zmieni ale jak narazie to chciałbym umieć zrobić takie zdjącie żeby go nie modyfikować w postprodukcji.
Być może mam coś jeszcze żle poustawiane w aparacie ,ale próbowałem juz różnych sposobów i lipa.
Coś nie moge dodać zdjęcia.207793207793

Bodzip
22.01.19, 12:09
Opcje zaawansowane -> zarządzaj załącznikami -> wybierz zdjęcie -> wgraj... gotowe

Fisher7811
22.01.19, 13:04
Stabilizacja w szkle Panasa i korpusie Olka będzie się wykluczać, więc będziesz musiał wybrać jedną z nich. Co do wyboru wszystko świetnie przedstawił kolega Szafir51, Olek dzięki stałemu światłu jest moim zdaniem bardziej uniwersalny.

Koriolan
22.01.19, 13:27
Ja miałem 12-6-/2.8-4 w dużym systemie i był to znakomity podstawowy obiektyw- własnie dłuższy od kita o 18 mm a przede wszystkim szerszy. mZD 12-40 jest świetny, no ale te 20 mm różnicy w codziennym uzytkowaniu jest sporym bonusem.
Z drugiej strony, mając 12-40- nie ma już takiego parcia na jasną stałkę w zbliżonym zakresie.

Sozan
22.01.19, 13:30
Dziękuje za odpowiedzi.
Sugerując się waszym doświadczeniem i pomocą wybiorę zuiko, mam nadzieje że będzie ok i mały olek pokarze na co go stać.
Jak już staną się szczęśliwym posiadaczem i trochę poużywam to podzielę się emocjami :wink:.
Pozdrawiam.

szafir51
22.01.19, 14:47
Nie taki mały ten olek (jak na MFT). Będzie Pan zadowolony.

Sozan
22.01.19, 15:35
Jak wspomniałem na początku używałem Lumixa fz 50, był dość nie poręczny w górach ,ale miał duży zoom (co lubię),dlatego mówię mały Olek?

MichuP
22.01.19, 18:45
Ja miałem 12-6-/2.8-4 w dużym systemie i był to znakomity podstawowy obiektyw- własnie dłuższy od kita o 18 mm a przede wszystkim szerszy. mZD 12-40 jest świetny, no ale te 20 mm różnicy w codziennym uzytkowaniu jest sporym bonusem.
Z drugiej strony, mając 12-40- nie ma już takiego parcia na jasną stałkę w zbliżonym zakresie.Mi trochę chodzi po głowie stałka 19 Sigmy i 45ka Olka choć mam 12-40. Wohom się i boję księgowej...

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Roberto73
22.01.19, 19:11
Co ma ta stalka Sigmy czego nie ma 12-40 ?

Sozan
22.01.19, 19:20
Wracam z jeszcze jednym pytaniem, które mi się nasunęło :
Lepsza jest stabilizacja w obiektywie,mam na myśli panaleike ,czy ten który jest omd m10?
Fischer 7811, wykluczył korzystanie z obu stabilizacji jednocześnie.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

apz
22.01.19, 19:25
Wracam z jeszcze jednym pytaniem, które mi się nasunęło :
Lepsza jest stabilizacja w obiektywie,mam na myśli panaleike ,czy ten który jest omd m10?
Fischer 7811, wykluczył korzystanie z obu stabilizacji jednocześnie.

...
Sprawdź u Panasa w tabeli kompatybilności , może jest już poprawkka do body lub obiektywu ktora reguluje te problemy.

Roberto73
22.01.19, 19:39
Nikt ci na to nie odowie, pozostają gdybanki

Sozan
22.01.19, 19:42
Tak mi się wydaje, że jeżeli nikt nie próbował takiego zestawu to na sucho to wróżenie z fusów

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

apz
22.01.19, 20:58
Tak mi się wydaje, że jeżeli nikt nie próbował takiego zestawu. to na sucho to wróżenie z fusów.
http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/FOURTHIRDS_LENS.HTML. Może jednak poświęcisz chwilę tym zestawieniem... Może są tam informacje których potrzebujesz?

I jeszcze jedno byłbym zobowiązany za wyłączenie linka o MI i tatapalku z którego piszesz.

Sozan
22.01.19, 21:15
Dziękuję za linka , według tabeli powinno to wszystko zachulać ale fajnie byłoby posłuchać (poczytać) o odczuciach kogoś kto organoleptycznie próbował takiego zestawu.
Jeżeli chodzi o sygnaturkę to przepraszam już nie powinna się pokazywać.

szafir51
22.01.19, 21:28
to jest tabela kompatybilności. Nie znaczy, że każda można używać ale nie każda funkcjonalność będzie zachowana. Łączona stabilizacja Olka działa tylko ze szkłami Olka a Panasa ze szkłami Panasa. Nigdy nie słyszałem, żeby było inaczej. Tak samo pierścień przysłony na obiektywach Panasa nie działa z body Olka.

Co do jakości stabilizacji to trudna sprawa. Ja używam pierwszego E-M10 z 3-osiową stabilizacją i Panasa 45-150 z OIS. Wg mnie obie stabilizacje działają na podobnym poziomie. Różnice jakie będą mogą być trudne do wyłapania.

Sozan
22.01.19, 21:40
No właśnie Szafir51, uważam że największą kopalnią wiedzy są fora ,bo piszą użytkownicy swoje doswiadczenia a nie producenci swoje pobożne życzenia.Tego o czym napisałeś nigdzie wcześniej nie widziałem wg. Producenta wszystko działa, tylko brać ,a potem rozczarowanie.
Dlatego schylam się w stronę zuiko (zakładam że wszystkie funkcje będą dostępne i więcej zadowolonych użytkowników się wypowiada ,ale to może też dlatego że to starsza konstrukcja) choć ta Leica bardziej mi się podoba,

Sozan
23.02.19, 19:33
Witam po przerwie. Po dość długim oczekiwaniu obiektyw wreszcie wpadł w moje ręce (m.zuiko 12-40).
Jestem zachwycony, nie ma porównania do kitowego 14-42, jeżeli ktoś ma wątpliwości to polecam.
Dzięki wszystkim za porady, mieliście rację Panowie ?. Pozdrawiam.