PDA

Zobacz pełną wersję : Szkła progresywne a fotografowanie

edorka
31.12.18, 14:44
Czy szkła progresywne wpływają/wymuszają inny sposób "podejścia" do aparatu i robienia zdjęć?

Bodzip
31.12.18, 17:16
Czy szkła progresywne wpływają/wymuszają inny sposób "podejścia" do aparatu i robienia zdjęć?
Zdejmij okulary i dostosuj wizjer do swoich oczu. Takie małe pokrętło z boku. Natomiast na ekranik patrz normalnie w okularach.

tropic
31.12.18, 18:34
Zdejmij okulary i dostosuj wizjer do swoich oczu. Takie małe pokrętło z boku. Natomiast na ekranik patrz normalnie w okularach.
Ameryki w puszce nie odkryłeś...! Temat jest ciekawy biorąc pod uwagę spadek ceny progresów i ich popularność. Też już powinienem dwie pary patrzałek nosić a przy progresach jeden kłopot z głowy. Jak ugryźć problem "mieszania się" dwóch ogniskowych i no właśnie za dużo zmiennych...ja do focenia bryli nie zdejmę !!

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

...a okularki zoomu nie mają :mrgreen:

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

...poza tym "pokrętełko" ma ograniczoną liczbę dioptrii !!! :-P

Bodzip
31.12.18, 20:09
...poza tym "pokrętełko" ma ograniczoną liczbę dioptrii !!! :-P
Hmmm, zawsze można jak "JA" zrobić sobie sztuczne patrzałki, znaczy soczewki mi plastikowe wstawili po zaćmie :mrgreen:

henry1
31.12.18, 20:28
Hmmm, zawsze można jak "JA" zrobić sobie sztuczne patrzałki, znaczy soczewki mi plastikowe wstawili po zaćmie :mrgreen:

:shock::shock::shock: To masz teraz "plastyczne" spojrzenie. :shock::cry:
Wreszcie został rozwiązany problem plastyki obrazu. :mrgreen:

edorka
2.01.19, 22:01
Znaczy patrzenie przez wizjer mogę sobie darować?

Zaćmy na życzenie sobie nie wyhoduję :roll:

apz
2.01.19, 22:46

Możesz, można patrzeć na ekranik....

Zaćmy na życzenie sobie nie wyhoduję :roll:

To tylko kwestia czasu i szczęścia, sama przyjdzie, u każdego w innym wieku - genetyka...

wyszomir
2.01.19, 22:51

Nie - przed patrzeniem w wizjer zdejmuj (lub przesuń tak, by nie patrzeć przez nie) okulary.

And.N
2.01.19, 23:24
Znaczy patrzenie przez wizjer mogę sobie darować? ...
Jeśli zakres regulacji dioptrii w wizjerze jest za mały i nie obejmuje Twojej wady wzroku wtedy pozostaje tylko ekranik.
Osobiście jak korzystam z wizjera to bez okularów. Korzystając z ekraniku musiałbym patrzałki założyć.
PS.
Patrząc przez wizjer (mając wadę wzroku) bez okularów, należy wcisnąć spust migawki do połowy aby aparat ustawił ostrość na jakimś obiekcie i tak kręcić tym pokrętłem regulacyjnym przy wizjerze, aby ten obiekt był ostry.

wyszomir
3.01.19, 08:20
Patrząc przez wizjer (mając wadę wzroku) bez okularów, należy wcisnąć spust migawki do połowy aby aparat ustawił ostrość na jakimś obiekcie i tak kręcić tym pokrętłem regulacyjnym przy wizjerze, aby ten obiekt był ostry.

W przypadku bezlusterkowca można też wygodnie ustawiać korekcję dioptryczną wyświetlając w wizjerze menu - na literach i cyfrach dobrze widać, czy ostrość jest prawidłowa.

Makromaniak
3.01.19, 16:18
Jedno pytanie do okularników :-)
Nie rysują się wam szkła od wizjerów w aparatach ?

Miałem parę lat temu zrobione fajne i lekkie plastikowe okulary (wiadomo, pocieniane soczewki są z tworzyw i do tego droższe od szklanych). Mimo sporej dbałości o nie i wszystkich wizjerów plastikowych lub gumowych w używanych przeze mnie aparatach - szkła najpierw zaczęły tracić powłokę antyrefleksyjną, a potem pojawiły się rysy, tak ze stały się mało używalne. Jednak często na szkle czy gymowej osłonie zdarzy się jakiś ostry pyłek czy ziarno piasku które z czasem powodują zniszczenie "miękkich" szkieł. A szklane, starsze okulary do dziś używam i nie ma na nich śladu po aparatach....No i ten fakt odstręcza mnie od szkieł progresywnych, które też są tłoczone z tworzywa i do tego droższe od zwykłych......