Zobacz pełną wersję : Panasonic DMC GX7 vs Olympus OMD EM-5 v2
czy jest ktoś na forum kto miał wymienione korpusy i może je porównać ? w necie jest tego troszkę, ale.... :) chyba nadszedł już najwyższy czas na wymianę mojego lumixa ?
zastanawiam się nad em5v2 głównie ze względu na małe rozmiary, interesuje mnie porównanie pracy AF pomiędzy tymi dwoma korpusami, wszelkie info mile widziane :)
a GX 9 brałeś pod uwagę?
brałem, GX9 - 49 pkt AF, em5v2- 81 pkt AF
Nie sugeruj się ilością punktów, bo to tylko punkty wirtualne. Oba te aparaty mają detekcję kontrastu i żadnych punktów AF tam tak naprawdę nie ma. Ostrość może być ustawiona w dowolnym punkcie kadru.
Testowałem oba te aparaty, choć w dużym odstępie czasu, więc nie miałem bezpośredniego porównania pracy AF, a i standardy oceny mogły się trochę różnić (Panasa traktowałem bardziej surowo). Jeśli jednak obawiasz się, że Panas mógłby mieć gorszy AF, to niepotrzebnie. Jeśli w ogóle jest jakaś odczuwalna różnica, to raczej na niekorzyść Olka.
Makromaniak
21.12.18, 12:57
Mnie też się zawsze GX7 podobał, jakiś czas temu myślałem o nim jako zapasowym body do E-M5, używane body można kupić na alle za 800-1000 zł ale chyba obecnie nie ma sensu wchodzenia w przestarzale body- technicznie 2013 a więc właściwie prawie to samo co pierwszy EM-5 - a ty porównujesz go z mark 2.....jakość fotek myślę cały czas jest OK, tu jakiegoś gigantycznego postępu nie ma, ale jednak nowe aparaty Panasonica mają sporo nowych rozwiązań (4K photo, dodatkowo też focus bracketing, tyle że inaczej się nazywa :-) ). Dlatego jeśli lumix - raczej zmieniał bym na GX9. Pomyśl o kilkuletniej dalszej perspektywie używania - GX7 coraz bardziej będzie odstawał, a i wsparcie serwisowe może być coraz słabsze ......
Mój problem "następstwa" rozwiązałem kupując "prawie nowy" EM-1 z przebiegiem paru tysięcy zdjęć- oczywiście to drożej niż używany GX7, ale chodziło mi o lepszy AF z obiektywami 4/3 (mam sigmy macro) oraz focus bracketing. Używam głównie jpg i wydaje mi się ze są lepsze niż z E-M5. No i jeszcze pewien wpływ miało ....używanie tej samej baterii i ładowarki co EM-5
Mnie też się zawsze GX7 podobał, jakiś czas temu myślałem o nim jako zapasowym body do E-M5, używane body można kupić na alle za 800-1000 zł ale chyba obecnie nie ma sensu wchodzenia w przestarzale body- technicznie 2013 a więc właściwie prawie to samo co pierwszy EM-5 - a ty porównujesz go z mark 2.....jakość fotek myślę cały czas jest OK, tu jakiegoś gigantycznego postępu nie ma, ale jednak nowe aparaty Panasonica mają sporo nowych rozwiązań (4K photo, dodatkowo też focus bracketing, tyle że inaczej się nazywa :-) ). Dlatego jeśli lumix - raczej zmieniał bym na GX9. Pomyśl o kilkuletniej dalszej perspektywie używania - GX7 coraz bardziej będzie odstawał, a i wsparcie serwisowe może być coraz słabsze ......
Mój problem "następstwa" rozwiązałem kupując "prawie nowy" EM-1 z przebiegiem paru tysięcy zdjęć- oczywiście to drożej niż używany GX7, ale chodziło mi o lepszy AF z obiektywami 4/3 (mam sigmy macro) oraz focus bracketing. Używam głównie jpg i wydaje mi się ze są lepsze niż z E-M5. No i jeszcze pewien wpływ miało ....używanie tej samej baterii i ładowarki co EM-5
mam gx7 ale chcę zmienić :)
mam gx7 ale chcę zmienić :)
Czasami człowiek musi, inaczej się udusi ;-)
Też takie chęci mnie nachodzą. E-m 5 mk II można teraz kupić w niewygórowanej cenie, Wiosną przebąkiwano też o EM 5 mk III, potem to ucichło..
Nie wiem jak Ty, ale ja jeszcze patrzyłem na Canona EOS M5, korpus niemal z identycznymi funkcjami jak Olkowa 5 mk II, ale grip dużo lepszy, za to lcd tylko odchylany. Ale zmiana systemu to już jest inna kategoria. Szkiełka trzeba by kompletować na nowo.
Makromaniak
21.12.18, 18:11
A to znaczy że zupełnie nie zrozumiałem pytania :-) :-)
Co prawda EM-1 jest chyba tylko dostępny jako używki, ale AF ma chyba nadal lepszy od 5 mk 2 z uwagi na detekcje fazy. No i wiele opcji 5 mk2 dostał z nowszym firmwarem....jeśli głównie ci chodzi o AF
coś mi się wydaje, że trudno będzie z "małym korpusem" ? zaczynam zastanawiać się nad g9/em1v2 :)
Ja mam oba. Dokupiłem GX7 i leży nieużywana. Za to Em5 II uwielbiam. Działa szybciej, lepiej, płynniej.
Co prawda miałem G9 tylko jakies pół roku, to wspominam bardzo miło ten aparat. Genialny ergonomicznie. Tak dobry uchwyt miałem chyba w starym pentax istDs , wizjer bajka , kolorki jpg przepiękne , ciągle ich nie mogę odżałować, świetnie poustawiane guziki. Minusem jednak wielkość i cena , za tą samą prawie kasę kupiłem FF w innym systemie i mniejsze . Tak więc trzeba mocno lubić system micro aby go kupić ;)
można "wyrwać" w okolicy 4 tysi :) mocno się nad nim zastanawiam jako uzupełnienie P100-400 :) tylko właśnie ta wielkość :(
ostatnie pytanie, jakie są Wasze doświadczenia używaniu szkieł panasa z korpusami olympus'a ? moja cała "szklarnia" to panas, biję się z myslami g9/em5 v2 ? panas jest wielki i ciężki to moim zdanie raczej wada niż zaleta, z drugiej strony zakup aparatu którego premiera była 3 lata temu bo jest mały to w świecie techniki chyba lekkie szaleństwo ?
Wybierz się do którejś z trójmiejskich galerii, weź kartę SD i własne szkła. Pomacaj korpusy i sam będziesz wiedział co lepiej leży w dłoni i obsługuje się przyjaźniej.
Wg mnie odpowiednikiem G9 jest raczej E-M 1 Mk II niż E-M 5 Mk II.
macałem :)
em1 jest poza moim zasięgiem finansowym i na dodatek jest prawie tak duży jak g9 :(
stąd spoglądanie w kierunku em5v2, tylko kwestia szkieł :) głownie chodzi mi o współpracę z P100-400, resztę jakoś ogarnę na wycieczkach :)
ostatnie pytanie, jakie są Wasze doświadczenia używaniu szkieł panasa z korpusami olympus'a ? moja cała "szklarnia" to panas, biję się z myslami g9/em5 v2 ? panas jest wielki i ciężki to moim zdanie raczej wada niż zaleta, z drugiej strony zakup aparatu którego premiera była 3 lata temu bo jest mały to w świecie techniki chyba lekkie szaleństwo ?Mam E-M5 II i z P 7-14 oraz P/L 15 pracuje poprawnie, ale w 15 nie działa pierścień przesłon.
Ja bym uważał na długie tele jednego systemu i korpus innego , lub odwrotnie. Mialem problemy G9 właśnie z oly 300pro ,spowodowane niedogadaniem sie obu stabilizacji. Pewnie przy krótkich stalkach nie będzie problemu.
Ja bym uważał na długie tele jednego systemu i korpus innego , lub odwrotnie. Mialem problemy G9 właśnie z oly 300pro ,spowodowane niedogadaniem sie obu stabilizacji. Pewnie przy krótkich stalkach nie będzie problemu.
tutaj jest akurat problem w miarę rozwiązany przy body Olympus - Enable OIS in the menu (Lens Priority). You will get better IS and a very stable EVF.
For much better sharpness, !!Always!! use either AntiShock=0 and ReleaseLag=short
nie wiem jak jest z układem szkło Olympus, body Panas ?
jak jest ze zniekształceniami obrazu w wizjerze G9 bo dosyć dużo ludzie o tym piszą ? G9 mocno kusi :)
ostatnie pytanie, jakie są Wasze doświadczenia używaniu szkieł panasa z korpusami olympus'a ? moja cała "szklarnia" to panas, biję się z myslami g9/em5 v2 ? panas jest wielki i ciężki to moim zdanie raczej wada niż zaleta, z drugiej strony zakup aparatu którego premiera była 3 lata temu bo jest mały to w świecie techniki chyba lekkie szaleństwo ?
Mam dwa obiektywy panasa 12-35 mm f - 2,8 i 20 mm f- 1,7 .Używam z em5 v1 bez problemów.
https://fotoblogia.pl/vs/10057,olympus-om-d-e-m5-ii,10250,panasonic-lumix-dmc-gx7
Posiadając GX7 nie widzę korzyści ze zmiany na E-M5 mk II. No chyba, że emocje ;-)
https://fotoblogia.pl/vs/10057,olympus-om-d-e-m5-ii,10250,panasonic-lumix-dmc-gx7
Posiadając GX7 nie widzę korzyści ze zmiany na E-M5 mk II. No chyba, że emocje ;-)
:)
jednak nie do końca, suche fakty tak, testy AF em5v2 z YT pokazują, że jest dużo lepiej niż w GX7
chyba przeczytałem cały internet w kierunku EM5v2/G9 i wychodzi mi, że jednak g9 - zyskuję DFD ze szkłami Panasonic ( które głownie mam) i DUAL IS, niestety kieszeń mocniej zaboli :(
po opiniach z netu na temat kapryśności serwisu Panasonic w sprawach gwarancyjnych chyba jednak zdecyduję się na dystrybucję PL, jest teraz w promocji z gripem w budżecie który sobie założyłem :)
dzięki wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi !! :)
G9 to bajka. Będziesz Pan zadowolony :-)
Czekam na Twoje wrażenia i fotki.
czy jest ktoś na forum kto miał wymienione korpusy i może je porównać ? w necie jest tego troszkę, ale.... :) chyba nadszedł już najwyższy czas na wymianę mojego lumixa ?
zastanawiam się nad em5v2 głównie ze względu na małe rozmiary, interesuje mnie porównanie pracy AF pomiędzy tymi dwoma korpusami, wszelkie info mile widziane :)
Czemu nie brałeś pod uwagę Lumixa G80/85? Jest mniejszy, lżejszy i znacznie tańszy od G9. Specyfikacja techniczna trochę gorsza (przede wszystkim matryca), jednak zbytnio nie odstaje - przynajmniej na papierze. Do tego znika problem współpracy ze wspomnianym przez Ciebie obiektywem 100-400, a przy okazji masz jeszcze uszczelnienia i dual IS. Bonusem jest wbudowana lampa, czego w G9 nie uświadczysz, może się przydać w razie braku zewnętrznej.
Ale te emocje ;) . Bierz G9
Czemu nie brałeś pod uwagę Lumixa G80/85? Jest mniejszy, lżejszy i znacznie tańszy od G9. Specyfikacja techniczna trochę gorsza (przede wszystkim matryca), jednak zbytnio nie odstaje - przynajmniej na papierze. Do tego znika problem współpracy ze wspomnianym przez Ciebie obiektywem 100-400, a przy okazji masz jeszcze uszczelnienia i dual IS. Bonusem jest wbudowana lampa, czego w G9 nie uświadczysz, może się przydać w razie braku zewnętrznej.
jeżeli bym miał kupić g80 to chyba bym wolał gx8 ze względu na matrycę, jest przepaść pomiędzy G80, a G9 :) osobiście g80 mnie się nie podoba ale to chyba najmniejsze zmartwienie :)
jeżeli chodzi o lampę to do tej pory użyłem tej wbudowanej można policzyć na palcach jednej ręki więc dla mnie nie jest to coś co przeważy w decyzji zakupowej
jeszcze raz dzięki za rady/porady, po świętach zamawiam g9 z gripem, zaczynam truć 4litery w Cyfrowe, może coś utarguję ? :)
wesołych świąt !!
jeżeli bym miał kupić g80 to chyba bym wolał gx8 ze względu na matrycę,
Czy różnica w DR i ISO jest zauważalna, czy chodzi Ci tylko o większą rozdzielczość?
Czy różnica w DR i ISO jest zauważalna, czy chodzi Ci tylko o większą rozdzielczość?
nie wiem jak jest z DR, natomiast wszędzie piszą, że jest duża poprawa na wysokim ISO w matrycy 20Mp w stosunku do matrycy 16MP
Jest nieznaczna poprawa po zmniejszeniu zdjęcia do 16 mpx.
Fisher7811
28.12.18, 15:39
Jest tak jak napisał Epicure, do tego lepsza szczegółowość obrazka, no i możliwe długie czasy naświetlania - starsze 16 mp matryce Panasa pozwalały tylko na 2 minuty ekspozycji
G9 kupiony :) po chwili obcowania z nim już nie wydaje się taki duży, kapitalnie leży w dłoni, ilość guzików i możliwości konfiguracyjne są przeogromne, chciałem iść jutro robić zdjęcia ale nie wiem czy się wyrobię z konfiguracją ? z podpiętym P100-400 waży 1694g bez gripa :)
Fajnej zabawy, dobrego światła.
Sprawnie poszedł zakup.
Zadowolenia i powodzenia!