Zobacz pełną wersję : Kompakt z matrycą 1"
tymczasowy_
4.11.18, 00:25
Noszę się z zamiarem kupna jakiegoś małego kompaktu z matrycą 1".
Spodobał mi się Canon G9X MarkII - ze względu na gabaryty (chyba nie ma mniejszego kompakta z 1")
Miał ktoś styczność?
A może jednak inny np. SONY RX100 xxx? Niestety SONY RX organoleptycznie jest wyraźnie większy (chodzi o grubość) - choć wizjer nęci.
Jakie są wasze typy?
Pytanie: ile chcesz wydać?
Pytanie: ile chcesz wydać?
Albo ILE Możesz wydać?
Tutaj pełny przegląd;
https://www.dpreview.com/reviews/canon-powershot-g9-x-mark-ii-review
Spodobał mi się Canon G9X MarkII - ze względu na gabaryty (chyba nie ma mniejszego kompakta z 1")
Miał ktoś styczność?
Mam G7X II, mogę polecić. G9X to technicznie to samo, tylko z ciemniejszym obiektywem.
...a moze warto poszukac ricoha albo nikona z APSC?
Godspeed
Odkopię temat:
Mój Canon s100 już chyba się kończy i poszukuję czegoś małego i sprytnego. Myślałem nad Canonem G7X II albo Sony RX100 (III-IV)?
Jak siedzisz w micro, to może dokup sobie takie maleństwo jak korpus panasa GM czy GX . Przypniesz do tego rewelacyjne 12-32 czy małą stałeczkę , a nawet dłuższe tele.
Jak siedzisz w micro, to może dokup sobie takie maleństwo jak korpus panasa GM czy GX . Przypniesz do tego rewelacyjne 12-32 czy małą stałeczkę , a nawet dłuższe tele.
Przez chwilę nawet pomyślałem o GM ale używka GM z 12-32 mm wychodzi podobnie jak RX100 starszej wersji i nie jest tak kompaktowa - nawet GX7 nie jestem do końca pewny. Czasem mam lenia i zwyczajnie nie chcę brać bezlustra albo mam tak mało miejsca, że liczy się każdy gram na plecach.
Zależy mi tylko na dobrym naświetlaniu przy dłuższych czasach i przy słabszym świetle. S100 robił fajne zdjęcia nawet we wnętrzach kościołów przyczepiony do ministatywu za 5$ czy "przyklejony" do ściany ;)
Ostatnio gx800 z 12-32 kupiłem za 850zl, Gm1 też widziałem nie raz w podobnej cenie. I GM nie jest większy od rx100 , miałem oba. Fakt, że taka jednocalowka kusi zazwyczaj jasnym szkiełkiem.
Po staremu z dpreviev :
http://www.dpreview.com/reviews/buying-guide-best-compact-zoom-camerasBest compact zoom cameras in 2020
Ostatnio gx800 z 12-32 kupiłem za 850zl, Gm1 też widziałem nie raz w podobnej cenie. I GM nie jest większy od rx100 , miałem oba. Fakt, że taka jednocalowka kusi zazwyczaj jasnym szkiełkiem.
No właśnie jasne szkiełko i naprawdę kieszonkowe gabaryty :) jeszcze czasem pomyślę o Ricoh GR II ale to stałka 18mm + crop 35mm?
Po staremu z dpreviev :
http://www.dpreview.com/reviews/buying-guide-best-compact-zoom-camerasBest compact zoom cameras in 2020
Na tej liście niewiele się zmieniło poza kolejnymi modelami (niekoniecznie lepszymi) znanych aparatów.
Na tej liście niewiele się zmieniło poza kolejnymi modelami (niekoniecznie lepszymi) znanych aparatów.
No i oczywiście ceny nowszych modeli zawsze w górę.:wink:
Pytanie jaki budżet? Ja mam Ricoha GR3 i jest to rewelacyjny aparat w swojej kategorii. Spokojnie do noszenia na codzień. Zabieram go zawsze, nawet gdy biorę E-M5-II + 14-150. Jakość fotek przebijają zestaw Olka. Szczegóły i ostrość sporo lepsze. Nastawiałem sie na RX100VA ale mi nie leżał.
Pytanie jaki budżet? Ja mam Ricoha GR3 i jest to rewelacyjny aparat w swojej kategorii. Spokojnie do noszenia na codzień. Zabieram go zawsze, nawet gdy biorę E-M5-II + 14-150. Jakość fotek przebijają zestaw Olka. Szczegóły i ostrość sporo lepsze. Nastawiałem sie na RX100VA ale mi nie leżał.
Bez dwóch zdań GR to super sprzęcik, ale nie porównuj go z 14-150, to trochę nie fair ;)
Załóż na EM5.2 Leice 15 mm lub chociaż Panasa 20 mm :)
Tak oczywiście. Chciałem tylko podkreślić jego walory dla tych co Ricoha nie znają.
schuttenbach
12.02.20, 12:56
Ale Ricoh GR to chyba APS-C a nie 1'' jak w tytule wątku?