PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka termosublimacyjna

jkr
2.11.18, 15:54
Witam.
Kolega chce kupić taki typ drukarki. Proszę o jakieś opinie, sugestie

henry1
2.11.18, 16:10
Fajna, wygodna.
Mam CP-810 ale coś jej się porobiło i odmówiła posłuszeństwa po paru latach użytkowania. :cry:
Kupiłem CP-1300, wyprodukowała już ponad 200 fotek, na razie wszystko w porządku. :mrgreen:
Foty z olka trzeba kadrować do formatu 2/3.
Jakość zdjęć całkiem dobra
Cena jednej foty to trochę ponad złotówkę (zależna od ceny zakupu papieru i folii barwiącej).

jkr
2.11.18, 16:17
On wybrał model Canon Selphy CP1300, ale wypowidz się co do jakości, trwałości zdjęć

henry1
2.11.18, 16:23
On wybrał model Canon Selphy CP1300, ale wypowidz się co do jakości, trwałości zdjęć

Te z CP-810 nadal są takie same jak po wydrukowaniu parę lat temu, nie widać żadnych zmian.
Te CP- 1300 mają dopiero ok. trzech miesięcy, ale to ta sama technologia, czyli można założyć, że z tej drukarki też będą miały podobną trwałość.
Jakość uważam za bardzo dobrą.

jkr
2.11.18, 16:34
Przed chwilą trochę się rozejrzałem i do wydruków 15x20 to te drukarki to słono kosztują chyba, że nie umiem szukać a szczerze mówiąc ta metoda drukowania zdjęć mnie zainteresowała.

henry1
2.11.18, 16:44
Przed chwilą trochę się rozejrzałem i do wydruków 15x20 to te drukarki to słono kosztują chyba, że nie umiem szukać a szczerze mówiąc ta metoda drukowania zdjęć mnie zainteresowała.

Drukarki serii CP- XXXX drukują foty 10x15cm przy cenie urządzenia w okolicy 500 pln.
Natomiast drukarki drukujące większe formaty to już inny, sporo wyższy przedział cenowy.

Drukarki termotransferowe mają tę zaletę, że nic w nich nie zasycha, nie trzeba się martwić o czyszczenie dysz, o zakup właściwego atramentu.
One są dla osób, które sporadycznie drukują foty.
W zestawie z papierem jest folia barwiąca dokładnie na tą ilość papieru.

jkr
2.11.18, 16:56
Właśnie przez to wysychanie już jedna mi padła, przy drugiej już na to uważam. Dzięki za info.

henry1
2.11.18, 16:57
Właśnie przez to wysychanie już jedna mi padła, przy drugiej już na to uważam. Dzięki za info.

Nie ma za co. :mrgreen:

Janeczek
2.11.18, 19:38
Mam gdzies w szafie Canona termo, zajefajna drukarka, kiedys nawet rolki byly dosc tanie, ze nie warto bylo do labu nosic.
Papier jest duzo trwalszy od tego z labu, dzieki folii praktycznie strongmen moze go tylko przerwac:)
Jakosc wydruku - wyborna, jak juz sie ogarnie pod siebie profile.

Polecam!

yac
3.11.18, 22:48
Kilka lat temu sprawiłem sobie selphy CP760 i sporadycznie z niej drukuję . To że sporadycznie to okazało się tydzień temu. Na windzie 10 brak sterowników.. Więc foty zrzucam na kartę SD i drukuję z karty.
Jako podręczna jest O.K. Gdybym miał kasę do wydania na nową zabawkę, to brałbym dużo większy format ; DNP, Mitsubishi lub Fuji. Te pocztówki z Selphy to możesz robić na wakacjach i wysyłać ;).

jkr
4.11.18, 10:14
Nigdzie nie mogę znaleźć cen Fuji ask 2000 i 4000. Pewnie nie są niskie, ale....

Janeczek
4.11.18, 11:09
Zobacz albo podpytaj tutaj:

https://foxell.pl/termosublimacja-c-73.html/s=3

Niestety duzoformatowe drukarki troche kosztuja...

Godspeed

yac
4.11.18, 20:44
Tu jest DNP (https://sklep.medikon.pl/dnp-ds820-fotograficzna-drukarka-termosublimacyjna)A4 za nieprzyzwoitą dla mnie cenę

jkr
4.11.18, 21:30
Jeszcze popytam czy jakiś fotolab w mojej okolicy drukuje zdjęcia na tych drukarkach bo to niby wydruk tani, ale zwracać się to będzie bardzo długo.