PDA

Zobacz pełną wersję : Parę zdjęć z Laosu

Sagarmatha
6.05.08, 17:24
Witam
W tym wątku planuje wrzucać moje zdjęcia z Laosu. Dla tych co na lekcjach geografii podrywali dziewczyny zamiast patrzeć na mapę, to kraj położony na półwyspie Indochińskim pomiędzy Tajlandią, Kambodżą, Wietnamem i Chinami.
Jak zawsze proszę o komentarze, co wam się podoba, a co nie.
Laos1 - zdjęcie przedstawia przeprawę na Mekongu pomiędzy Tajlandią a Laosem.

Rafał Czarny
6.05.08, 17:27
Motorówka powinna być IMHO w mocnym punkcie.

Sagarmatha
6.05.08, 17:32
Kilka zdjęć z wioski w północnym Laosie.

Smerf Maruda
6.05.08, 17:35
Dobre, więcej niż solidne foty z egzotycznego miejsce. Motorówka mi się najbardziej podoba, piękna perspektywa powietrzna. I nie przeszkadza mi absolutnie centralne kadrowanie.

Jak dla mnie przynajmniej solidne 4.

Sagarmatha
6.05.08, 17:44
Kilka zdjęć z wioski Nong Khiaw.
Jest to jedno z najbardziej bombardowanych miejsc przez USA w czasie wojny wietnamskiej. Znajdował się tu jedyny most w promieniu ponad 100km na rzece Nam Ou i główna droga zaopatrzeniowa dla Vietcongu.

grizz
6.05.08, 17:47
Za Smerfem... solidne 4...

Dawaj więcej :)

Sagarmatha
6.05.08, 18:01
Parę zdjęć z Luang Prabang.
O świcie mnisi buddyjscy wychodzą zbierać jałmużnę od mieszkańców. Chodzą z miską i mieszkańcy wrzucają do niej jedzenie.
W mieście znajduje się wiele klasztorów.
Co ciekawe Laos jest rządzony przez partię komunistyczną i czerwone flagi z sierpem i młotem często wiszą obok flag narodowych.

Piotr Grześ
6.05.08, 18:18
Ciekawe zdjęcia z egzotycznego miejsca. Mnie podoba się to z mnichami. Dawaj więcej.

Ania_
6.05.08, 18:30
Ciekaw zdjęcia z egzotycznego miejsca. Mnie podoba się to z mnichami. Dawaj więcej.
Zgadza się :wink:

Rafał Czarny
6.05.08, 18:45
Foty z ludźmi wymiatają. Rewelka.

suchar
6.05.08, 19:21
A mi sie podoba chyba tylko "Laos5". Mz to zdjęcie się wybija, reszta jak dla mnie dość przeciętna, aczkolwiek nie kiepska.

Sagarmatha
6.05.08, 20:23
W Laosie podoba się biała skóra. Duża część kobiet stara się unikać opalenizny i zasłania się od słońca parasolkami. Nawet w czasie jazdy na rowerze czy motocyklu.

grizz
6.05.08, 20:27
No właśnie.... Pisz. Opisuj, bo zdjęcia na tym zyskują...

P.s. coś strasznie szeroko kadrujesz...

Sagarmatha
6.05.08, 20:51
Ryż ma piękny, intensywny zielony kolor. Pola ryżowe to także cały skomplikowany system kanałów nawadniających, pozwalających oddzielnie nawadniać każde małe poletko. Nadal cała praca związana z uprawą ryżu jest wykonywana ręcznie.

suchar
6.05.08, 20:53
Przedostatnie, razem z opisem, bardzo fajne :) Choć rzeczywiście kadr mógłby być węższy.

Sagarmatha
6.05.08, 21:15
W Laosie główny bazar w mieście zaczyna się po zachodzie słońca. Skwar wtedy jest mniejszy.
Na zdjęciu nocny bazar w Luang Prabang.

Smerf Maruda
6.05.08, 21:22
Załóż stronę i poświęć trochę czasu na opisanie tych fotek,a potem złóż z nich zgrabny reportaż.

Z opisem - mimo, że same się spokojnie bronią - Twoje fotografie dużo zyskują.

helmuth
6.05.08, 21:35
Foty z ludźmi wymiatają. Rewelka.
Mnie bardziej podobają się krajobrazy i architektura. Pełna egzotyka!

Igorra
6.05.08, 21:51
Mnie bardziej podobają się krajobrazy i architektura. Pełna egzotyka!

Mi też helmuth ;)

Maro66
6.05.08, 22:18
Super zdjęcia, przypomniał mi się "Czas Apokalipsy" :D

Kaz de Wro
6.05.08, 22:38
Ciekawe fotki, łyk egzotyki. Podoba mi się kajtek z 5. Chyba Go zestresowałeś, bo nie dokończył swojej czynności fizjologicznej:)

rocco
7.05.08, 08:02
Bardzo egzotyczne :)
Dobre zdjęcia, ciekawe i o dużych walorach poznawczych.
Pisz jak najwięcej o miejscu i sytuacji w jakiej je robiłeś i dawaj więcej :)

wujek.samo.h
7.05.08, 08:13
Fajne ludziki:) Będzie więcej zdjęć?

nostar
7.05.08, 09:57
za bit4, dzieciak podoba mi się bardzo a i koleś z prosiakiem czy innym guźcem na bagażniku też jest niezłe. całość prezentuję się naprawdę mocno

Sagarmatha
7.05.08, 15:45
Co to znaczy Laotańczyk?
Laotańczycy dzielą się w zasadzie na trzy oddzielne grupy. Stanowią one ok.60% populacji. Ponad 30% populacji to członkowie tzw. „plemion górskich”, które historycznie z językiem laotańskim i buddyzmem miały niewiele wspólnego. Po ubiorze, szczególnie kobiecym, można rozpoznać do jakiego plemienia dana osoba należy.
Na zdjęciu prawdopodobnie kobieta z plemienia Czarnych Hmongów.

Sagarmatha
7.05.08, 16:20
Tradycyjnie głównymi szlakami komunikacyjnymi w Laosie były rzeki. Do wielu wiosek jedyną możliwością dotarcia jest rzeka. Pewnie pamiętacie z „Czasu Apokalipsy”, że jedyną drogą do wioski płk. Kurtza w Laosie była rzeka.
Poniżej kilka zdjęć z podróży w górę rzeki Nam Ou.

witia
7.05.08, 17:14
Fajny reportaż się z "TEGO" zrobił.
Gratuluje i pozdrawiam.

suchar
7.05.08, 19:38
Teraz mnie naszła taka refleksja, jak jeszcze raz przejrzałem zdjęcia: wszystkie wyglądają tak, jakby przez większość czasu była tam brzydka pogoda, jakby było pochmurno, wręcz deszczowo. Tak było? Z tego co wiem, to tam pora deszczowa spowodowana klimatem monsunowym zaczyna się dopiero pod koniec maja.

Diabels
7.05.08, 19:45
Nie wiem czy mi sią wydaje ale na fotce - Laos 5 lekko krzywy horyzont, natomiast foto nr 4 zbyt dużo ujętej wody - ale to tylko takie moje "widzimisie"

rocco
7.05.08, 20:02
Świetnie złapałeś rybaka z siecią :)
Reportaż jak się patrzy, dawaj dalej.
Napisz proszę, jak sie tam znalazleś, jakieś wczasy, wycieczka?
Może sam bym się tam...

Sagarmatha
8.05.08, 10:12
Teraz mnie naszła taka refleksja, jak jeszcze raz przejrzałem zdjęcia: wszystkie wyglądają tak, jakby przez większość czasu była tam brzydka pogoda, jakby było pochmurno, wręcz deszczowo. Tak było? Z tego co wiem, to tam pora deszczowa spowodowana klimatem monsunowym zaczyna się dopiero pod koniec maja.

W kwietniu panuje pora gorąca. Cały czas jest gruba warstwa chmur, ale deszcz z nich nie pada. Te zdjęcia które są opublikowane są i tak raczej najmniej zachmurzone. Gdy przychodzi pora deszczowa na przełomie kwietnia i maja, zaczynają się burze i po burzy są przejaśnienia. Poza tym robi się chłodniej.
Na dużej części zdjęć widać zamglenie. Tak naprawdę jest to zadymienie, a nie zamglenie. Jest ono spowodowane głównie dwoma czynnikami. W porze gorącej dochodzi do samozapłonu lasów i ściółka leśna pali się na dużych obszarach. Poza tym w porze gorącej wypala się lasy pod uprawy. Ryż rośnie głównie, o ile nie jest na nawadnianych w porze gorącej polach, w porze deszczowej. W porze gorącej pozyskuje się pod niego ziemię w lesie. Na przykład Kareni (plemię górskie) stosuje 7 polówkę. Wypalają dżunglę, uprawiają ziemię jeden rok i w następnym roku wypalają nowy fragment dżungli. Po 7 latach wracają w to samo miejsce.
Podejrzewam, że ilość CO2 która się dostaje w ten sposób do atmosfery jest dużo większa niż cała produkcja CO2 przez polskie elektrownie i cementownie. Na kilka miesięcy duża część kraju jest zadymiona. Nie widziałem takiego zjawiska w okręgach przemysłowych Europy, poza krótkotrwałym smogiem.

Sagarmatha
8.05.08, 13:42
Płynąłem dwa dni łodzią Mekongiem
Laos8- Widok na Mekong z wioski. W chwili zrobienia zdjęcia Mekong był na najniższym w ciągu roku. Pod koniec pory deszczowej poziom rzeki może się podnieść o 20m.
Laos9 – Wioska, w której zatrzymują się łodzie płynące Mekongiem na noc.
Laos-17-2 – Najpopularniejszym sportem jest gra polegająca na przekopywaniu piłki nad siatką.
Laos18 - Łódź przewożąca przez Mekong osoby chcące wjechać do Laosu.

Saboor
6.07.14, 19:08
Taka fajna powiastka Laotańska i zginęła w czeluściach forum...