PDA

Zobacz pełną wersję : ORF -> DNG - bezstratnie?

mariush
6.05.08, 08:23
Pytanie jest proste - czy konwersja formatu ORF na DNG za pomocą Adobe DNG Converter jest bezstratna czy nie jest?

skow
6.05.08, 09:46
Pytanie jest proste - czy konwersja formatu ORF na DNG za pomocą Adobe DNG Converter jest bezstratna czy nie jest?

Jeśli chodzi o dane z matrycy to z pewnością strat nie będzie.
Wiele informacji typu: gdzie było pole AF, jakim obiektywem to było robione itp ulegnie zniszczeniu ale to i tak są dane mało istotne do dalszej obróbki.

PS. Czyżbyś był użytkownikiem E-400? :-)

fotomic
6.05.08, 09:47
PS. Czyżbyś był użytkownikiem E-400?
Ja z ciekawości, to ma jakiś związek ? Sam jestem i pytam.

skow
6.05.08, 09:52
Ja z ciekawości, to ma jakiś związek ? Sam jestem i pytam.

Jeśli ktoś chce kompresować ORFy to chyba musi mieć powód.
Od E-410 ORFy są kompresowane. W E-400 brak kompresji do tego jeden piksel zajmuje aż 2 bajty. Stąd ORF z E-400 zajmuje ponad 22MB.

mariush
6.05.08, 09:53
PS. Czyżbyś był użytkownikiem E-400? :-)E-3-ki, niestety... jak wiadomo, ciut za późno wydano ten aparat i ACR z PSa CS2 nie widzi jego ORFów... (czy tylko mi się wydaje że piszę szyfrem? :-))

A może ktoś zna jakiś inny "patent" na obrabianie ORFów z E-3 w PS CS2 (poza konwertowaniem ich do DNG)? Może jest jakiś patch to tego programu?

skow
6.05.08, 09:59
E-3-ki, niestety... jak wiadomo, ciut za późno wydano ten aparat i ACR z PSa CS2 nie widzi jego ORFów... (czy tylko mi się wydaje że piszę szyfrem? :-))

Gdybyś napisał może bym się domyślił. Ale nic nie napisałeś o E-3 i PS i stąd mój błędny wniosek, że chodzi wyłącznie o kompresję (pisałeś o stratach w danych)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

A może ktoś zna jakiś inny "patent" na obrabianie ORFów z E-3 w PS CS2 (poza konwertowaniem ich do DNG)? Może jest jakiś patch to tego programu?

A ORFy z E-410 lub E-510 widzi?

mariush
6.05.08, 10:05
Gdybyś napisał może bym się domyślił. Ale nic nie napisałeś o E-3 i PS i stąd mój błędny wniosek, że chodzi wyłącznie o kompresję (pisałeś o stratach w danych)Z tym szyfrem chodziło mi o to, że używamy tylu skrótów, że człowiek "z zewnątrz" nie złapałby o co nam chodzi :-)

skow
6.05.08, 12:16
A ORFy z E-410 lub E-510 widzi?

O te ORFy z E-510 pytałem się nie bez powodu.
Orfy z E-3 są takie same jak te np z E-510 czy E-410 (powiedzmy).

Jeśli PS obsługiwałby te wcześniejsze modele to może wystarczyłoby podmienić w orfie napis "E-3" na napis "E-510". W orfie z E-3 napis ten znajduje się na pozycji 2420 (lub szesnastkowo 0x0974). Teraz wystaczy mieć jakiś hex editor (google: hex editor) i nadpisać ten tekst (ważne: nadpisać czyli długość pliku (co do jednego bajta) po zapisaniu musi zostac taka sama)

Wiele programów działa na zasadzie:
if (model == "E-510") {
czyli model musi być na liście obsługiwanych wobec czego taka podmiana napisów może przynieć rezultaty.

mariush
6.05.08, 12:30
O te ORFy z E-510 pytałem się nie bez powodu.
Orfy z E-3 są takie same jak te np z E-510 czy E-410 (powiedzmy).

Jeśli PS obsługiwałby te wcześniejsze modele to może wystarczyłoby podmienić w orfie napis "E-3" na napis "E-510". W orfie z E-3 napis ten znajduje się na pozycji 2420 (lub szesnastkowo 0x0974). Teraz wystaczy mieć jakiś hex editor (google: hex editor) i nadpisać ten tekst (ważne: nadpisać czyli długość pliku (co do jednego bajta) po zapisaniu musi zostac taka sama)

Wiele programów działa na zasadzie:
if (model == "E-510") {
czyli model musi być na liście obsługiwanych wobec czego taka podmiana napisów może przynieć rezultaty.
skow, bardzo podoba mi się twój sposób myślenia :-)
Jak to jednak zrobić z automatu (tzn. - mam folder orf-ów z E-3 - jak zamienić toto autoamtyzcnie na pseudoorfy z e-510ki - oczywiście, o ile CS2 czyta te RAWy...).

raven66
6.05.08, 13:36
CS2 nie czyta RAWów z E-510-tki. CameraRAW który czyta 510-tkowe ORFy już działa tylko pod CS3.

mariush
6.05.08, 13:38
No to chyba nici z pomysłu... :-(
Czyżby pozostawała mi zmiana systemu na XP i PSa na CS3 (większe wymagania i koszty...? :-()

raven66
6.05.08, 13:46
Konwersja ORF -> DNG za pomocą odpowiedniej (ostatniej) wersji Adobe DNG Converter i jedziesz z CS-a dwójki. Sprawdza się.

mariush
6.05.08, 13:58
Konwersja ORF -> DNG za pomocą odpowiedniej (ostatniej) wersji Adobe DNG Converter i jedziesz z CS-a dwójki. Sprawdza się.Ano, tak powalczę dzisiaj... szkoda, że exif zostanie zjedzony (przydawało się to czasem, choćby w celach "edukacyjnych"), ale trudno...
W każdym razie - dzięki za wypowiedzi.

PS/ A gdyby ktoś wykombinował inny patent... wątek otwarty :-)

raven66
6.05.08, 14:01
Przeż nie zjada EXIFu? :roll:
Przynajmniej mi, z 510-tki - ale nie sądzę, żeby w przypadku E-3 było inaczej.

grizz
6.05.08, 14:35
Ano, tak powalczę dzisiaj... szkoda, że exif zostanie zjedzony (przydawało się to czasem, choćby w celach "edukacyjnych"), ale trudno...
W każdym razie - dzięki za wypowiedzi.

PS/ A gdyby ktoś wykombinował inny patent... wątek otwarty :-)

exifa zawsze możesz zapisać do pliku i potem go dodać :P

-> exiv2

skow
6.05.08, 22:14
Przynajmniej mi, z 510-tki - ale nie sądzę, żeby w przypadku E-3 było inaczej.

Podstawowe parametry oczywiście zachowa ale cześć specjalistycznych to ta konwersja ORF->DNG pozjada.

Pod windowsem jest fajny programik PhotoME http://www.photome.de/. Tam będzie dobrze widać jak dużo informacji było w orfie a ile mniej w dng.

mariush
8.05.08, 07:32
Przynajmniej mi, z 510-tki - ale nie sądzę, żeby w przypadku E-3 było inaczej.Racja, te istotne informacje są zachowane, to podstawa. :-)

dzemski
8.05.08, 08:06
szkoda, że olek zarzucił produkcję pluginu do szopki, a było coś takiego i nadal jest, ale tylko do starszych modeli.

Ja mam podobnie z Ulead (Corel) Photoimpact X3, też nie wczytuje mi orfów z E3, tyle, że ja te ORFy wywołuję i tak w RawTherapee lub LightZone. Potem zapis w TIFF i juz jest ok, EXIFa nie traci.

zbyma72age
24.05.08, 18:38
Podstawowe parametry oczywiście zachowa ale cześć specjalistycznych to ta konwersja ORF->DNG pozjada.

Pod windowsem jest fajny programik PhotoME http://www.photome.de/. Tam będzie dobrze widać jak dużo informacji było w orfie a ile mniej w dng.

Jeżeli będziemy stosowali ExifToolGUI i klikniemy przycisk All to przekonamy się, że ze specjalistycznych (szczegółowych) parametrów nic nie zostało pozjadane!
W DNG możemy sami określić jaka ma być wielkość podglądu JPEG: Brak, średni rozmiar, pełny.
Czy zastosować kompresję bezstratną też możemy ustalić oraz metodę kompresji obrazu.
Możemy również zastosować Osadzenie oryginalnego pliku ORF w DNG ale wtedy plik DNG otrzymamy większy, ale zaleta w razie konieczności możemy wydzielić oryginalny plik ORF.
Pozdrawiam.

mariush
24.05.08, 22:46
Możemy również zastosować Osadzenie oryginalnego pliku ORF w DNG ale wtedy plik DNG otrzymamy większy, ale zaleta w razie konieczności możemy wydzielić oryginalny plik ORF.Zastanawia mnie ta opcja.
Po co to robić? tzn. - po co komu oryginalny ORF, jeśli DNG trzyma wszystkie informacje bez straty...

RadioErewan
24.05.08, 22:50
Bo możesz chcieć mieć ORFa, choćby jako dowód w sprawie sądowej, lub z braku wiary w format DNG i Adobe :-).

Pozdrawiam