Zobacz pełną wersję : 50mm Test
Witam! Nie wiem czy ten test już się pojawił na naszym forum więc jak by co to wybaczcie ;) Szkła to :
Zuiko Digital ED 50/2.0 Macro
Zuiko Digital ED 50-200/2.8-3.5 SWD
Zuiko Digital ED 50-200/2.8-3.5 "Classic"
Zuiko Digital ED 12-60/2.8-4 SWD
Zuiko Digital 14-54/2.8-3.5
Zuiko Digital ED 40-150/4.0-5.6
Zuiko Digital ED 14-42/3.5-5.6
OM-Zuiko 50/1.8 "made in japan" (serial #: 4 154 XXX)
OM-Zuiko 50/1.8 "Silver Nose" (serial #: 539 XXX)
OM-Zuiko 35/2.8 (serial #: 241 XXX) + Zuiko Digital EC-14
Helios-44M-4 58/2.0 (serial #: 85 309 XXX)
http://www.jensbirch.eu/jensbirch/50mm/
marcinpolniak
6.05.08, 07:06
Jak zwykle Zuiko Digital ED 50/2.0 Macro górą... To musi być jakiś spisek :-)
Troche tego kita 14-42 nie docenil. Mam OM 1.8 (made in Japan) i wlasnie kita i nie widze roznicy a moze nawet kit jest ostrzejszy. Jedynie co moze oszukiwac nas w ocenie to FF kitowego wlasnie na krotkich ogniskowych (do 60 mm). Wtedy trzeba recznie doostrzac. Zejscie do -2 z wyostrzaniem przy jednoczesnej redukcji szumow to tez nie najlepszy pomysl. Dalbym -1 i noise red. off. Badziewia sie i tak niewyostrzy a lepszym pomoze i lepiej byloby widac roznice.
A ja tak jakby przy okazji dyskusji o ZD50 się zastanawiam, czy jest jakaś alternatywa
dla niego (bo z tego co się rozglądałem, to chyba nie ma). Kamunie mają 50mm F1.8
za 360zł i z tego co widziałem, efekty są jak dla mnie więcej niż zadowalające,
a biorąc pod uwagę cenę, to wręcz rewelacja.
U nas trzeba na ZD-50 wydać +/- 1600zł, czyli czterokrotnie więcej, co mnie już zniechęca
nie tylko do tego konkretnego szkła, ale w ogóle do sensu trzymania się Olympusa.
Co Wy, szanowni forumowicze na to ? Czy jest to odosobniony przypadek akurat
w przypadku konkretnie tego szkła, czy też nie bez przyczyny zwolennicy np. Canonów
mówią o dobrych optycznie, ale koszmarnie drogich obiektywach do 4/3 ?
czy też nie bez przyczyny zwolennicy np. Canonów
50-tka zuiko jest rewelacyjna i warta swojej ceny. nie da się jednak ukryć, że wszystkim w 4/3 brakuje tanich, dobrych, jasnych stałek i na tym polu Olek daje ciała.
A na Allegro widzdiałem dzisiaj Zuiko OM 50 ze światłem 1.2.
http://www.allegro.pl/item357911053_bialy_kruk_olympus_zuiko_50_1_2_wysy lka_gratis_.html
Pozdrówka.
A ja tak jakby przy okazji dyskusji o ZD50 się zastanawiam, czy jest jakaś alternatywa
dla niego (bo z tego co się rozglądałem, to chyba nie ma). Kamunie mają 50mm F1.8
za 360zł i z tego co widziałem, efekty są jak dla mnie więcej niż zadowalające,
a biorąc pod uwagę cenę, to wręcz rewelacja.
U nas trzeba na ZD-50 wydać +/- 1600zł, czyli czterokrotnie więcej, co mnie już zniechęca
nie tylko do tego konkretnego szkła, ale w ogóle do sensu trzymania się Olympusa.
Co Wy, szanowni forumowicze na to ? Czy jest to odosobniony przypadek akurat
w przypadku konkretnie tego szkła, czy też nie bez przyczyny zwolennicy np. Canonów
Cały czas nie rozumiem porównywania ZD50 z 50tkami z innych systemów (może w makro ma to sens..)
W 4/3 50mm to pole widzenia 100mm z FF....
50 założone na cropa 1.6 = 80mm wiec szerzej niż u nas.
Wg mnie jedyny sens przy porównywaniu 50mm z systemów 35mm/FF to Leica 25mm 1.4 (cena na allegro około 3k) lub Sigma 30mm 1.4 z czego prawdopodobnie wybrałbym Sigmę bo Leica ma absurdalną cenę.
Miał ktoś do czynienia może z innym produktem Sigmy (24mm 1.8, podobno dostępna na 4/3)?
W moim konkretnie przypadku chodzi o portret.
Racja, że nasza 50 ma faktycznie dłuższą ogniskową w przeliczeniu,
ale biorąc pod uwagę Sigmę, tutaj także porównanie wychodzi blado.
Sigma 30 F1.4 kosztuje chyba ok 1500zł, co nijak ma się do 360zł :(
Może się trochę przyczepiłem tego szkła, ale właśnie takiej
niedrogiej portretówki mi potrzeba.
Prawdopodobnie prędzej czy później zapłaczę i zapłacę za ZD50,
najprawdopodobniej będę też z niego b. zadowolony (jak z 12-60),
ale kolegom od C. nie przyznam się ile zapłaciłem ;-)
Może się trochę przyczepiłem tego szkła, ale właśnie takiej
niedrogiej portretówki mi potrzeba.
To jak wchodziłeś w system nie wiedziałeś, że w 4/3 takiego szkła nie ma?
epicure, może jak kolega wchodził w system to nie potrzebował jeszcze stałki 50mm, a teraz trochę nabrał doświadczenia i wiedzy i stwierdził, że by się przydała ...
Goszu, kiedy się porówna Zuiko 50mm f2 z pięćdziesiątkami makro innych producentów to cena nie wydaje się być zła. Tym bardziej, że Zuiko 50mm f2 jest chyba jeszcze uszczelnione. Myślę, że ten obiektyw jest wart swojej ceny.
Ale jeśli nie potrzebujesz makro a zależy Ci tylko na jasnej stałce to zawsze możesz zamiast Zuiko 50mm kupić Canona 350D + 50mm f1.8. Cena podobna, a drugie body się zawsze przyda :)
epicure, może jak kolega wchodził w system to nie potrzebował jeszcze stałki 50mm, a teraz trochę nabrał doświadczenia i wiedzy i stwierdził, że by się przydała ...
Kolega ma racje! Tak jest akurat w moim przypadku. Zastanawiam się nad kupnem ZD 50 albo
ZD 14-54 . Tak naprawdę to obydwa. ;) Tylko powoli w tym roku tylko 1 szkło :( bo mnie przyszła żona z domu wyrzuci :) (w sierpniu ślub) Sam nie wiem które raczej ZD 50 do portretu. Taka prawda że obydwa serce pragnie.
kup oba, po ślubie już nic nie kupisz :grin:
pledwon, jak żona zobaczy różnicę w zdjęciach to nie wyrzuci :wink: Ja szedłem podobną drogą, w pierwszym kroku dokupiłem jednak 14-54mm. Nie ma nawet co porównywać z 14-42mm! Nawet moja żona jest zadowolona :)
A teraz planowałem na wiosnę dokupić sobie 50mm f2. Tylko, że serwis olka pokrzyżował mi plany :???:
Tak chętnie, a przed ślubem też nie. Bo kasę na wesele trzeba :( Może mnie uratować tylko wygrana w lotka :D Tak po bojach jedno szkło kupie, no i dywanik, lodówkę nową i takie tam pierdoły
Albo powiedz narzeczonej, że ślub i podróż poślubną ma się tylko raz w życiu i dlatego zdjęcia z tych imprez powinny być jak najlepsze :) A słaby obiektyw = słabe zdjęcia.
Stary kupuj przed ślubem!!!
wszystkie!!!
później kupisz sobie co najwyzej 14-42 na allegro ;)
Pozdr!
Tak chętnie, a przed ślubem też nie. Bo kasę na wesele trzeba :( Może mnie uratować tylko wygrana w lotka :D Tak po bojach jedno szkło kupie, no i dywanik, lodówkę nową i takie tam pierdoły
He he... mam ten sam problem. Jak na razie to moja połówka twierdzi, że po ślubie nie będzie robić problemów w zakupie E-3. Pożyjemy, zobaczymy.
He he... mam ten sam problem. Jak na razie to moja połówka twierdzi, że po ślubie nie będzie robić problemów w zakupie E-3. Pożyjemy, zobaczymy.
Wiara piękna rzecz, ale wierzyć kobiecie :roll::grin::grin::grin:
epicure,
tak jak mówisz, wszedłem w 4/3 zupełnie przypadkiem,
po prostu miałem okazję kupić e-500 w dobrej cenie.
Wcześniej miałem C4000 i 5050, więc byłem zadowolony,
zwłaszcza, że e500 ma sporo opcji dla początkujących.
Z czasem dokupiłem stare ZD40-150 i byłem zachwycony
tym szkłem (zwłaszcza w stosunku do ceny).
Teraz, kiedy mam 12-60, a 40-150 do portretu jest ok,
ale przydało by się jaśniej zostaje ZD50.
No i pewnie go w końcu kupię.
Na szczęście (dla foto;-)) ślubu jeszcze nie planuję,
więc nikt mi głowy urywać nie będzie :)
wersja demonstracyjna :) wykup licencję (ślub) to zobaczymy :) chociaż nie jest tak źle :D
Spisz to w umowie przedślubnej :))
Spisz to w umowie przedślubnej :))
To nic nie da, po ślubie dowiesz się że przecież "nie pamiętam misiaczku żebym coś takiego podpisywała a przecież i tak ważniejsze jest futro dla mnie bo co powiedzą żony twoich kolegów z pracy jak zobaczą mnie w tych łachmanach" :lol:
Hehe, ale nam się wątek rozwinął. Chyba w ramach forum obok działów Obiektywy, Korpusy, Akcesoria trzeba będzie założyć nowy dział "Porady (przed)małżeńskie" :lol: