PDA

Zobacz pełną wersję : Szerzej

fifsztak
22.10.18, 23:14
Sorry Szerzej :)

Muszę kupić coś szerzej niż Zuiko Digital 25mm f/2.8 (którego nie nawidzę i zaraz sprzedam)

Szeroko w m4/3 to problem
Fajny jest Samyang 12/2 ale nie ma AF a w tym wypadku musze mieć AF i to podstawowy parametr

Natomiast
Panasonic Leica 15mm f/1.7 to tylko 72 stopnie i opisy sa dość kiepskie chyba wpadka Panasia

Jakieś sensowne pomysły czy jestem skazany ?

fret
22.10.18, 23:38
Olki 12/2 tajemniczo zniknęły?

jkr
23.10.18, 09:44
"Panasonic Leica 15mm f/1.7 to tylko 72 stopnie i opisy sa dość kiepskie chyba wpadka Panasia."

Mam, używam i jestem zadowolony. Ogólnie jest tak, że każdy oczekuje co innego od obiektywu i stąd różne opinie.

grizz
23.10.18, 16:06
Jak 12 to już szeroko:

zd 9-18
panas 7-14
panaleica 8-18
olek 7-14
laowa 7,5
panas 12-32
panas 12-35
olek 12-40
olek 12-50
samyang 10
voit 10
panaleica 12
panas 12-60
olek 12-100

fret
23.10.18, 16:35
No i karmimy trolla... Gdybym się nie bał Iwa, to bym napisał, że karmimy..., ale się boję, mimo, że to kolejny..., mod? ;)

jkr
23.10.18, 16:46
No i karmimy trolla... Gdybym się nie bał Iwa, to bym napisał, że karmimy..., ale się boję, mimo, że to kolejny..., mod? ;)To jest możliwe.

fifsztak
23.10.18, 20:28
WŁasnie siadam czytać o kazdym obiektywie i ogladać przykładowe zdjecia dziękuje

Bodzip
26.10.18, 10:08
No i karmimy trolla... Gdybym się nie bał Iwa, to bym napisał, że karmimy..., ale się boję, mimo, że to kolejny..., mod? ;)
Ma 70 postów (nie patrzyłem jakie), więc może nie całkiem troll...

fret
26.10.18, 10:23
Ma 70 postów (nie patrzyłem jakie), więc może nie całkiem troll...

Doświadczony troll :cool::mrgreen:

fifsztak
27.10.18, 21:13
Wasz kochany Troll podczas nabijania postów przez Was kupił
Panasonic Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 ASPHOraz OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL 12MM F/2.0
Thanks

wyszomir
27.10.18, 22:00
Hmmm.... Coś mi się te zakupy dziwne wydają - dwa kosztowne obiektywy o bardzo zbliżonych możliwościach. Mam wrażenie, ze ktoś jednak nas wpuszcza w maliny.

stpman
27.10.18, 22:08
Po co ci dwie stałki o tej samej ogniskowej? ;)

koronax
27.10.18, 22:15
Po co ci dwie stałki o tej samej ogniskowej? ;)

Kto bogatemu zabroni :mrgreen:

droplet
27.10.18, 22:24
Wasz kochany Troll podczas nabijania postów przez Was kupił
Panasonic Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 ASPH

Oraz OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL 12MM F/2.0

Thanks
Mnie ciekawi dlaczego kupiłeś dwa szkła o tym samym zakresie.

jurec
27.10.18, 22:50
Myślę, że kupi więcej dwunastek - jeszcze jest z czego wybrać :mrgreen:.

jkr
28.10.18, 09:12
Myślę, że kupi więcej dwunastek - jeszcze jest z czego wybrać :mrgreen:.Pewnie będzie badał ile jest obiektywu w obiektywie.

jurec
28.10.18, 09:58
Pewnie będzie badał ile jest obiektywu w obiektywie.

Czekamy na testy :shock:.

Bodzip
28.10.18, 12:15
Kupił dwa. Jeden ze światłem 2.0 drugi z 1.4
Popatrzy jak działają i do 14 dni, jeden zgodnie z przepisami zwróci bez podawania przyczyny.

fret
28.10.18, 12:27
Kupił dwa. Jeden ze światłem 2.0 drugi z 1.4
Popatrzy jak działają i do 14 dni, jeden zgodnie z przepisami zwróci bez podawania przyczyny.

Moim zdaniem za takie zwroty sprzętu powinno się płacić 5-10% wartości. Wyszłaby kwota jak za wypożyczenie. Nie chciałbym kupić sprzętu, który wcześniej przeszedł przez kilku takich "testerów".

Bodzip
28.10.18, 12:34
Moim zdaniem za takie zwroty sprzętu powinno się płacić 5-10% wartości. Wyszłaby kwota jak za wypożyczenie. Nie chciałbym kupić sprzętu, który wcześniej przeszedł przez kilku takich "testerów".
Fakt, ja też. Ale takie mamy durne przepisy i nic nie zrobisz. A te 5 czy powiedzmy naaawet 10 % to myślę że cena akceptowalna. 200 zł od 2000 myślę że spoko. No ale to nie mój ból.

grizz
28.10.18, 12:40

Opłata za takie zwroty jest w przepisach. Ale zazwyczaj masz potem w sklepach mozliwosć kupienia refburished, powystawówek, ze zwrotow za odpoiednia kwotę mniej.

Pytanie na ile sprzedający jest uczciwy i nie wciska kitu.

fret
28.10.18, 13:57
Opłata za takie zwroty jest w przepisach. Ale zazwyczaj masz potem w sklepach mozliwosć kupienia refburished, powystawówek, ze zwrotow za odpoiednia kwotę mniej.

Pytanie na ile sprzedający jest uczciwy i nie wciska kitu.

Fajnie, ale kto ma tę zabawę finansować? Gdzieś niedawno było info, że w Olku zwroty sięgają 50%. To wymusza gigantyczną marżę, chore ceny i koło się zamyka. W ostatecznym rozrachunku, to końcowy klient musi zapłacić za zabawy "testerów". Nikt nie będzie prowadził sklepu w ramach dobroczynności, o produkcji już nie mówię. Niech "testerzy" sami zaczną płacić za swoje zabawy.

Antares
28.10.18, 20:19
Popieram opłatę za testowanie. Kupowałem leica 12-60 i przysłali mi z dekielkiem Olympus:) Po interwencji , najpierw chcieli wymienić dekielek a przecież nie o to chodziło bo dekielek nie jest ważny. Bez problemów przysłano nowy obiektyw.

grizz
29.10.18, 16:12
Fajnie, ale kto ma tę zabawę finansować? Gdzieś niedawno było info, że w Olku zwroty sięgają 50%. To wymusza gigantyczną marżę, chore ceny i koło się zamyka. W ostatecznym rozrachunku, to końcowy klient musi zapłacić za zabawy "testerów". Nikt nie będzie prowadził sklepu w ramach dobroczynności, o produkcji już nie mówię. Niech "testerzy" sami zaczną płacić za swoje zabawy.

Ale sklepy widocznie zamiast pobierać opłaty za ubytek wartości (co mogą robić) wolą robić to inaczej. Chcesz ich zmuszać do pobierania opłat?

fret
29.10.18, 19:30
Ale sklepy widocznie zamiast pobierać opłaty za ubytek wartości (co mogą robić) wolą robić to inaczej. Chcesz ich zmuszać do pobierania opłat?

Chcę kupować nowy sprzęt. Jedynym wyjściem jest zmniejszenie ilości domorosłych testerów. Pobieranie opłaty za zwrot sprawnego sprzętu może być pomocne.

grizz
29.10.18, 20:05
Chcę kupować nowy sprzęt. Jedynym wyjściem jest zmniejszenie ilości domorosłych testerów. Pobieranie opłaty za zwrot sprawnego sprzętu może być pomocne.

A ja bym powiedział, ze jedynym wyjściem jest uczciwość sklepów, które jasno wysyłają sprzet oznaczony jako nowy, który faktycznie jest nowy. A towary ze zwrotów leca do outletu - gdzie mogę kupić praktycznię nówjkę za zmniejszoną kwotę.

fifsztak
29.10.18, 20:14
toscie sobie pierdzielnictwo urżądzili :0 buahaha :) ale i tak dzięki żebym był bezrobotny to bym posiedział pogadał :) ale i tak dziękuje raczej kupuje ebay i druga ręka nie mnie dziekuje

fret
29.10.18, 20:46
A ja bym powiedział, ze jedynym wyjściem jest uczciwość sklepów, które jasno wysyłają sprzet oznaczony jako nowy, który faktycznie jest nowy. A towary ze zwrotów leca do outletu - gdzie mogę kupić praktycznię nówjkę za zmniejszoną kwotę.

No to obaj jesteśmy za outletem. Różnica polega na tym, że ja chcę, żeby outlet finansowali testerzy, a ty chcesz, żeby był finansowany przez faktycznie kupujących.

jurec
29.10.18, 21:16
toscie sobie pierdzielnictwo urżądzili :0 buahaha :) ale i tak dzięki żebym był bezrobotny to bym posiedział pogadał :) ale i tak dziękuje raczej kupuje ebay i druga ręka nie mnie dziekuje

Polskiego się dopiero uczysz ? :oops:

szafir51
29.10.18, 22:17
on pewnie w UK już drugi tydzień siedzi i zapomniał jak to się u nas pisze po polskiemu, hehe

grizz
30.10.18, 16:02
No to obaj jesteśmy za outletem. Różnica polega na tym, że ja chcę, żeby outlet finansowali testerzy, a ty chcesz, żeby był finansowany przez faktycznie kupujących.

Nie rozpatruję tego w kwestii chcenia, ale realiów rynkowych. Łatwość i bezproblemowość zwrotów, to rzecz która mocno napędza sprzedaż. Zobacz jak jest w stanach. Tam nie dotyczy to tylko sprzedaży wysyłkowej.