PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus pen E-pl5

marcin0218
19.10.18, 12:47
Witam. Chciałbym Was podpytać, bo może ktoś akurat posiada, czy warto kupić używanego Olympus pen E-pl5 z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R za 700 zł?? Chodzi mi o jakość zdjęć? By była dużo lepsza niż w topowych smartfonach typu P20pro czy Galaxy S9?

Hiszpan63
19.10.18, 13:15
700 zł to dobra cena za taki zestaw , pod warunkiem , że wszystko jest ok. Nie zmasakrowane , 100% sprawne body i nie porysowany obiektyw. Przez chwilę się nad tym Epl5 zastanawiałem , bo i matryca ta sama co w OMD EM5 i dotykowy ekran , ale zabrakło mi wizjera . Nie porównuj do telefonów , bo możliwości samego obiektywu są dużo większe . Masz dotykowy ekran , to i na początku łatwiej będzie "srelfiki" strzelać .

marcin0218
19.10.18, 13:56
To inaczej zapytam. Wcześniej miałem lustrzankę canon eos 550d z kitowym obiektywem i jak dla mnie robiła super fotki. Czy ten Olympus robi zbliżone jakościowo? :)

MAF
19.10.18, 17:04
To inaczej zapytam. Wcześniej miałem lustrzankę canon eos 550d z kitowym obiektywem i jak dla mnie robiła super fotki. Czy ten Olympus robi zbliżone jakościowo? :)Tak. Będą zbliżone jakościowo, tylko trochę lepsze.

jurec
19.10.18, 18:31
Witam. Chciałbym Was podpytać, bo może ktoś akurat posiada, czy warto kupić używanego Olympus pen E-pl5 z obiektywem M.ZUIKO DIGITAL 14‑42mm 1:3.5‑5.6 II R za 700 zł?? Chodzi mi o jakość zdjęć? By była dużo lepsza niż w topowych smartfonach typu P20pro czy Galaxy S9?

Poszukaj Galaxy S9 za 700 zł :mrgreen:.

Bodzip
20.10.18, 13:12
Większość moich zdjęć była takim robiona. Popatrz sobie w profilu.

Magnesus
24.11.18, 16:39
ale zabrakło mi wizjera

Wizjer można dokupić. E-PL5 polecam, wytrzymały, lekki, dobra jakość zdjęć.

Hiszpan63
26.11.18, 00:03
Wizjer można dokupić. E-PL5 polecam, wytrzymały, lekki, dobra jakość zdjęć. ... za 900 ?? ... 500 używkę ?? ... sumarycznie wyjdzie używany OMD E M10 w bardzo dobrym stanie ...

wyszomir
26.11.18, 23:47
... za 900 ?? ... 500 używkę ?? ... sumarycznie wyjdzie używany OMD E M10 w bardzo dobrym stanie ...

Ale wizjer VF-4 zapewnia znacznie lepszą jakość obrazu od wizjera E M10. Poza tym jest odchylany. Ceną za to jest mniej wygodne wkładanie aparatu z mocno wystającym wizjerem do torby, brak wbudowanej lampy błyskowej, gorsza ergonomia E-PL5 i gorsza stabilizacja. Wybór jest zatem kwestią indywidualnych preferencji.

Hiszpan63
17.12.18, 13:50
Tak po przeglądaniu olx-a , nadal twierdzę , że zakup np. używanego Epl5 i dokupywanie wizjera i lampy , a potem żonglowanie osprzętem i słoikami kompletnie się nie opłaca finansowo . Można dzisiaj kupić OMD e m 10 mkII z kitowym obiektywem za 1600 zł . Mamy wszystko na pokładzie z wyświetlaczem klasy VF-4 i lampą w body .

Natomiast jeżeli komuś nie jest potrzebny wizjer , z lampy nie korzysta , to da się kupić Epl 5 lub nawet epl7 w cenie 1000 zł w idealnym stanie . I będzie to dobry zakup.

wyszomir
18.12.18, 00:40
Tak po przeglądaniu olx-a , nadal twierdzę , że zakup np. używanego Epl5 i dokupywanie wizjera i lampy , a potem żonglowanie osprzętem i słoikami kompletnie się nie opłaca finansowo . Można dzisiaj kupić OMD e m 10 mkII z kitowym obiektywem za 1600 zł . Mamy wszystko na pokładzie z wyświetlaczem klasy VF-4 i lampą w body .

Natomiast jeżeli komuś nie jest potrzebny wizjer , z lampy nie korzysta , to da się kupić Epl 5 lub nawet epl7 w cenie 1000 zł w idealnym stanie . I będzie to dobry zakup.

Wizjer w E-M10II to jednak nie ta klasa co VF4. Rozdzielczość wprawdzie ta sama, ale rozmiar obrazu w wizjerze znacznie mniejszy. Poza tym VF4 ma możliwość odchylania, której E-M10II nie zapewni. Natomiast za E_M10II poza tym co wymieniałeś przemawia lepsza ergonomia (dwa wygodne pokrętła sterujące), lepsza stabilizacja i takie funkcje jak focus peaking i focus bracketing.

yac
18.12.18, 01:03
Mam epla 5 z VF4 i od roku używam jako drugie body z 12-40. Jak nie miałem omd to wygodnie było używać. Teraz muszę się chwilę zastanowić nad obsługą przy zmianie aparatu.
Odchylany VF4 odchylany jest super choć trzeba uważać przy pakowaniu. Mój jest już klejony bo kiedyś uczył się latać z aparatem ale działa jak trzeba.