PDA

Zobacz pełną wersję : EW-83F / LH-70B dla Zuiko 14-54mm?

Inishi
29.04.08, 17:52
No wiec tak, zgubil mi sie standardowy tulipan (LH-70) dla 14-54mm, a z racji ze straszliwie przepadam za winietowaniem to pojawiala sie mysl co by jakas wieksza rure podczepic w razie potrzeby przygaszenia, macie jakies doswiadczenia jak to moze dzialac? Pod rozwage przyszly mi na mysl dwa rozwiazania:

- LH-70B od Olympusowego 50-200mm, tak na oko srednica mocowania sie zgadza (70mm), ale moze jakies luzy czy cos moga sie pojawic?

- EW-83F od Canona EF 24-70mm f/2.8, nie znam systemu mocowania, ale za to jest juz troche wyciety.

Obstawiam, ze pewnie trzeba to bedzie jakos pozniej stuningowac mam na mysli powycinac, jesi w kadr beda sie pchaly kawalki plastiku i doskonale zdaje sobie sprawe ze efekt winetowania mozna uzyskac w PS'ie, ale wolalbym rozwiazanie z natury. Napiszcie jak to widzicie i czy bardzo poroniony jest to pomysl.

ps.
przepraszam za brak polskich znakow dialektycznych

suchar
29.04.08, 18:22
MZ nie ma sensu. Lepiej dokup tulipan dedykowany do 14-54, a w PS-ie ustal sobie jakąś procedurę wstawiania winiety, by mieć powtarzalny i rozpoznawalny efekt.

grizz
29.04.08, 18:25
MZ nie ma sensu. Lepiej dokup tulipan dedykowany do 14-54, a w PS-ie ustal sobie jakąś procedurę wstawiania winiety, by mieć powtarzalny i rozpoznawalny efekt.

Przecież to może robić albo sam apatrat, albo OM (shading compen...) ;)

Choć ja nie odczówam korygowania 14-54

tymin3
29.04.08, 21:51
to nie wyjdzie bo zamiast płynnego sciemnienia bedzie totalnie czarna owbwodka dodatkowo pewnie o nie regularnym ksztalcie

Mirek54
29.04.08, 22:03
- LH-70B od Olympusowego 50-200mm,
Chcesz spsuc drozszy,zeby miec tanszy?
Kupilbym nowy,cos chyba 80 zl kosztuje,no i masz gwarancje.