PDA

Zobacz pełną wersję : E-510 i malutki luz obiektywów kitowych

Arth
28.04.08, 23:38
Witam Forumowiczów.

Na poczatek chcialbym sie przywitac, poniewaz to moj pierwszy post na forum olympusa. Mieszkam w Malopolsce, fotografia bawie sie od 4 lat. Do tej pory fotografowalem Olympusem C-740, zostalem wierny marce :) i miesiac temu stalem sie szczesliwym posiadaczem E-510 Dual Kit zza wielkiej wody. Aparat sprawuje sie bardzo dobrze, ale mam jedno pytanie do posiadaczy 510tki. Czy u Was jesli pokrecicie obiektywem ( tak jak podczas zdejmowania go z body) jest on zupelnie nieruchomy? U mnie obraca sie o jakies pol milimetra, niezaleznie czy z 14-45 czy 40 - 150. Moze sie czepiam, ale jak operuje zoomem na max lub minimum to po dojechaniu do konca skali, czuc jeszcze drobny ruch. Macie tak samo?

Pozdrawiam.

Arth

Mirek54
28.04.08, 23:43
I tak ma byc.Polaczenia bagnetowe,gwintowe nie sa polaczeniami bezluzowymi.Bezluzowe polaczenia to takie-polaczysz i nie da rady rozlaczyc bez uzycia sily.(lozysko na walku,lub w obudowie)

dziekan
29.04.08, 00:11
Witam Forumowiczów.

Na poczatek chcialbym sie przywitac, poniewaz to moj pierwszy post na forum olympusa. Mieszkam w Malopolsce, fotografia bawie sie od 4 lat. Do tej pory fotografowalem Olympusem C-740, zostalem wierny marce :) i miesiac temu stalem sie szczesliwym posiadaczem E-510 Dual Kit zza wielkiej wody. Aparat sprawuje sie bardzo dobrze, ale mam jedno pytanie do posiadaczy 510tki. Czy u Was jesli pokrecicie obiektywem ( tak jak podczas zdejmowania go z body) jest on zupelnie nieruchomy? U mnie obraca sie o jakies pol milimetra, niezaleznie czy z 14-45 czy 40 - 150. Moze sie czepiam, ale jak operuje zoomem na max lub minimum to po dojechaniu do konca skali, czuc jeszcze drobny ruch. Macie tak samo?

Pozdrawiam.

Arth

nie wiem jak wyszło CI te 0,5 mm :) - bo ja z suwmiarką mam problem tyle wyznaczyć - ale tak nieznaczny luz nie powinien sprawiać problemów - jutro sie przyjżę temu :>

robko
29.04.08, 00:58
Ten typ tak ma. Też mam dual kita z 510 i zwróciłem uwagę na ten delikatny luz. Jednak nie zauważyłem żeby to rzutowało na wykonane zdjęcia więc się nie przejmuję.

Ten temat przewiną się już kiedyś w jakimś wątku na forum.

Hajcer
29.04.08, 14:46
Cześć. U mnie również takowy luz występuje w E-510. Zwłaszcza przy szkle 40-150. Prawdę powiedziawszy szlak mnie chciał trafić jak kręciłem do oporu na 150mm i nagle następował taki lekki przeskok. Innymi słowy miałem lęki jak nie wiem co!!!! ale teraz jestem już spokojny, "skoro ten typ tak ma".
Po za ty jetem happy bo jutro odbieram ZD 70-300. A co by się działo jak by ten również miał taki luz. Uffff ulżyło mi, bo pewno wykłócałbym się w sklepie :-)

MicSzu
29.04.08, 14:54
NIe miał byś się o co wykłucac...Nawet szkła po XXXXzł mają nie rzadko luzy;)

Warmik
29.04.08, 14:59
mnie bardziej dziwi, ze w kicie 14-42 przy zwiększaniu ogniskowej (zaczynając przy 14) najpierw obiektyw minimalnie się cofa, a dopiero potem się wysuwa:roll::twisted:

rocco
29.04.08, 15:13
mnie bardziej dziwi, ze w kicie 14-42 przy zwiększaniu ogniskowej (zaczynając przy 14) najpierw obiektyw minimalnie się cofa, a dopiero potem się wysuwa:roll::twisted:
To normalne, wiele zoomów tak ma, to nie wada.

wieloryb
29.04.08, 15:46
Dokładnie tak, niedawno również zakupilem E-510 z dualkitem, i rzeczywiście są minimalne luzy, tylko komu to przeszkadza ??
Nie przejmuj sie tym, tylko leć focić !!!

Arth
29.04.08, 16:03
Dzieki za uspokojenie mnie, wczesniej nie mialem E-510 w reku dlatego powstalo moje pytanie.

Pozdrawiam i zycze udanego weekendu z olkiem w reku (bez podtekstow:).